Jakie znacie sposoby na bóle kręgosłupa? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Jakie znacie sposoby na bóle kręgosłupa?

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 147 z 147 ]

131

Odp: Jakie znacie sposoby na bóle kręgosłupa?

Tramal:P a tak poważnie, to ćwiczenia ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia. Codziennie i systematycznie, niestety. Najepiej przejść się raz do dobrego rehabilitanta po odpowiedni zestaw ćwiczeń do domu i ewentualnie mobilizować się bólem;/ (sprawdzone info)

Zobacz podobne tematy :

132

Ja polecam grzejącą końską maść (Obojętne jakiej firmy).

133

Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami trzeba ćwiczyć - to najlepsza rada, warto np. moim zdaniem dużo pływać. Na początek polecam jednak również masaże, gdyż wiadomo, że ćwiczenia mogą przynieść długotrwały efekt jednak trzeba na niego poczekać. Natomiast jeśli chodzi o masaże to polecam Medikar Home Care. Nie są oni jeszcze zbyt znaną firmą jak oferują oni tylko wizyty domowe, gdzie czasami człowiek właśnie by uciekł od tego domowego rozgardiaszu, ale słyszałam, że są na prawdę dobrzy w tym co robią smile

134

Monika1111 napisał/a:

Ja polecam grzejącą końską maść (Obojętne jakiej firmy).

Moją żonę strasznie drażni ten zapach i mnie wygania z łóżka jak się posmaruję big_smile Dlatego zaprzestałem na rzecz termoforu. Mamy taki fajny w kształcie owieczki który kupiliśmy gdy syn miał problemy z kolkami, a potem co raz przemarzał - https://www.aptekamini.pl/category/akcesoria-termofory i teraz ja go przejąłem. Do tego oczywiście staram się nie nadwyrężać podczas codziennych czynności i regularnie spaceruje.

135

Właśnie od kilku miesięcy mam problemy. Zaczęłam chodzić na fitness ale nadal to nie to. Pewnie za dużo siedzę. Maść odpada, bo nie będę smarować się do końca życia. Najlepiej jakiś zestaw ćwiczeń.

136

Madziaszka napisał/a:

Właśnie od kilku miesięcy mam problemy. Zaczęłam chodzić na fitness ale nadal to nie to. Pewnie za dużo siedzę. Maść odpada, bo nie będę smarować się do końca życia. Najlepiej jakiś zestaw ćwiczeń.

No tak, maść rzeczywiście może pomaga ale tylko na chwilę. Jeśli chodzi o ćwiczenia, to z tego co się orientuję to powinny być dopasowane indywidualnie do przypadku, a to już rehabilitant powinien Ci wskazać jakie będą odpowiednie dla Ciebie. Ja chodzę przynajmniej raz w roku na rehabilitację i są efekty. Także konsultacja i rehabilitacja i wtedy można liczyć na ustąpienie bólu, powodzenia smile

137 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-02-12 12:17:54)

Mi też było trudno zmobilizować się do ćwiczeń i ruchu no i doigrałam się bólu kręgosłupa. Mi najbardziej pomogły prądy tens, terapia mięśniowopowięziowa i specjalnie dobrany zestaw ćwiczeń przez terapeutkę. Na początku chodziłam do gabinetu uporczywe rozsiewanie spamu, na początku częściej, a później coraz rzadziej, a teraz ćwiczę sama w domu, a do gabinet zaglądam tylko od czasu do czasu, żeby skontrolować czy dobrze robię ćwiczenia oraz na terapię jak mam więcej stressu i pracy.

138

U mnie powodem bólu pleców jest siedzący tryb życia w pracy plus zły materac. Materac wystarczyło przełożyć na drugą stronę, na jakiś czas wystarczyło. W moim wypadku na ból pomagają maści, basen ale i wygrzanie pleców w gorącej wannie.

139

Aby pozbyć się bólu kręgosłupa należy nie tylko wzmocnić jego mięśnie ale także je rozluźnić. Dobrym pomysłem jest wizyta u masażysty, pływanie i manoterapia. Wiele osób przybiera złą pozycję podczas snu, dyski się zapadają i w momencie napięcia jakie następuje po przebudzeniu nie wracają do pozycji. Jeśli udasz się na manoterapię otrzymasz dokładne porady w jaki sposób zmienić nawyki spania

140

Mała porada kto dużo siedzi - nie siedzieć na krzesłach z oparciem! . Siedzenie na stołkach lub lepiej na siedziskach typu siodło (ok 300-400zł tanie [takie mam] lub  2-3 tys zł drogie) )  uniemożliwia wygięcie pleców w pałąk na dłużej i wymusza wyprostowanie się. Poza tym kręcić się wiercić wstawać krzywo siedzieć lub przejść się choćby po wodę co godzinę minimum bo KAŻDA pozycja długotrwała jest ZŁA!

141 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2018-10-18 09:37:45)

Oprócz tego... chodzić, chodzić, chodzić. Kręgosłup jest składową narządu ruchu. smile

Piotr Introwertyk napisał/a:

Mała porada kto dużo siedzi - nie siedzieć na krzesłach z oparciem! . Siedzenie na stołkach lub lepiej na siedziskach typu siodło (ok 300-400zł tanie [takie mam] lub  2-3 tys zł drogie) )  uniemożliwia wygięcie pleców w pałąk na dłużej i wymusza wyprostowanie się. (...)

Wystarczy usiąść na brzegu krzesła i nie opierać całych stóp na podłodze (pozycja jak na "klęczniku biurowym") - wyprostowana sylwetka gwarantowana.

142

U mnie bóle kręgosłupa zniknąły jak ręką odjął po... wprowadzeniu regularnych ćwiczeń fizycznych
- banał, ale serio w większości wypadków tak to działa;)

143 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-01-22 18:25:04)

Oczywiście że trzeba się ruszać, to podstawa, ale ja np trenuję i właśnie miewam często bóle - coś nadwyrężę, naciągnę itp. Mam problem z szyjnym odcinkiem kręgosłupa, jestem pod kontrolą neurochirurga, bardzo dobrego specjalisty od skomplikowanych przypadków SPAM z SPAMt. Masaże, basen owszem wskazane smile Maści to tylko stosuję na stłuczenia, nie wydaje mi się żeby pomagały na coś głębiej.

144

Nie czytałam wszystkich wypowiedzi i nie wiem czy ktoś wspomniał o jodze. Ja polecam na bóle kręgosłupa (i nie tylko)

145

Siedząca praca robi swoje, ja coraz częściej odczuwa bóle kręgosłupa, zastanawiam czy by się nie udać do jakiegoś dobrego specjalisty. Na razie gardan mi pomaga i jakoś pozwala mi normalnie funkcjonować.

146

janja napisał/a:

Siedząca praca robi swoje, ja coraz częściej odczuwa bóle kręgosłupa, zastanawiam czy by się nie udać do jakiegoś dobrego specjalisty. Na razie gardan mi pomaga i jakoś pozwala mi normalnie funkcjonować.

Do fizjoterapeuty.

147 Ostatnio edytowany przez niepodobna (2019-02-12 15:58:28)

Na kondycję kręgosłupa wpływa siła mięśni brzucha i pośladków  - powinnaś je regularnie wzmacniać. Do tego rozciąganie odcinka lędźwiowego, rozciąganie bioder, grupy kulszowo - goleniowej. To ostatnie może się wydawać dziwne, ale spięte mięśnie nóg mocno wpływają na postawę ciała - ułożenie kręgosłupa;  długotrwałe złe pozycje prowadzą do bólu, a ból pogłębia złą postawę.

Posty [ 131 do 147 z 147 ]

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Jakie znacie sposoby na bóle kręgosłupa?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024