Wstydzę się własnego kraju? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Wstydzę się własnego kraju?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 261 do 323 z 323 ]

261

Odp: Wstydzę się własnego kraju?
Jack Sparrow napisał/a:

Cementownia to nie jest coś, co możesz spakować i wywieźć, a na inwestycji zyskują obie strony

Co nie zmienia faktu że nie jest nasze.

Jack Sparrow napisał/a:

Ty z tą Rosją to rżniesz głupa czy naprawdę nie wiesz co oni od upadku ZSRR robi na wschodzie Ukrainy?

Śmiało, uświadom mnie bo inaczej muszę zgadywać o czym myślisz.

Zobacz podobne tematy :

262

Legat napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

PGRy były sterowane centralnie. Produkowały tylko to i w takiej ilości, co im 'system' pozwolił. A nie to, co było rzeczywiście potrzebne. Dziś jesteśmy w światowej czołówce produkcji drobiu, wieprzowiny, jabłek czy mleka i jego przetworów, ale jak widać niektórzy dalej płaczą za PGRami.

To z reguły nie była wina PGR-ów. Wiele z nich było rentowne. Ale brakowało gospodarki rynkowej, tego wszystkiego co mamy dzisiaj giełd żywności, dystrybutorów i porządnych dużych sklepów typu Biedra. Dzisiaj rolnika też nie obchodzi co tam się dalej dzieje z jego płodem. Odwozi wysypuje, albo sami przyjeżdżają i tyle w temacie - czeka na przelew. To było niewydolne. Straszono ciągłymi podwyżkami, naród się rzucił, ratowano sprawę kartkami i się wywaliło.

I pytanie ile z tego szło na eksport.

263

luc napisał/a:
2odiak napisał/a:

Szło do rusów na bazie porozumień, my dostawaliśmy Rubiny big_smile

które w dodatku wybuchały big_smile

Jarały się na potęgę, zresztą :
Siedze, se, patrze se, a mi ogień śmiga po firance big_smile
Nie pamiętam, czy Unitra, czy inny zakład, ale produkowano u nas kinol do Rubina bez wad i był on wymieniany wraz z trafem w egzemplarzach, które miały już dość tego wszystkiego i stawały ogniem. Implozje też się zdarzały, bo przecież sowiecki kinol był zawsze gdzieś wybrakowany smile

luc napisał/a:
2odiak napisał/a:

Kraj był biedny, potzrebował rozwoju, z czego? Nie było by prywatyzacji , ludzie nie mieli by pracy, bo wszystko by padło. smile

Chyba nikt nie neguje konieczności prywatyzacji. Ja w każdym razie nie neguję. Natomiast wskazuję na niektóre błędy, które popełniono. Było ich zresztą więcej.

Ale owszem smile Uczepiłem się głównie tych moich  cementowni, bo skoro o nich mowa smile

Ot żeby nudno nie było big_smile

264 Ostatnio edytowany przez luc (2023-10-05 15:54:01)

Jack Sparrow napisał/a:

Błędy były, są i będą. Oczywiście wiele rzeczy można było zrobić inaczej (lepiej), ale też można powiedzieć, że jesteśmy prekursorami w historii świata jeśli chodzi o bezkrwawą rewolucję. Jakby nie było Wałęsa dostał Nobla w latach 80tych i polski rząd (chyba wciąż jako jedyny poza Hitlerem - lol) oprotestował przyznanie nagrody. Oni sraki dostali takiej, że oficjalnie cenzurowano słowo 'Norwegia' we wszystkich odmianach big_smile. Pamiętając o takich okolicznościach zmiany systemu (plus stan wojenny chwilę wcześniej), o nastrojach i realiach gospodarczych kryzysu lat 80tych, o hiperinflacji i denominacji w 95, to naprawdę poszło nam nieźle w latach 90tych.

Jakie były realia, to ja dobrze pamiętam. Dużą część z nich przerobiłam na własnej skórze.
Pozwolę sobie pozostać przy swojej ocenie co do przebiegu transformacji w latach 90. Nie tylko gospodarczej.

Jack Sparrow napisał/a:

Tak, ale zaniechanie wcale nie musi być celowe, ani tym bardziej z zamiarem łamania prawa (np kradzieży). Może być spowodowane nieudolnością, rozproszoną odpowiedzialnością (u nas standard) i podobnymi rzeczami.

Zgadzam się. Nie musi. Może.

Jack Sparrow napisał/a:

Czasu nie cofniemy. Minęło 30ści lat od zmiany systemu i pora ruszyć na przód,

Pełna zgoda.

Jack Sparrow napisał/a:

a nie grać cały czas tą samą kartą "bo prywatyzajca", 'bo sprzedane za bezcen' i tak dalej. Co mnie obchodzi, że 25 lat temu rozmontowano jakąś firmę, która i tak by nie przetrwała w czasach kapitalizmu? Mnie obchodzi, żeby jednak ARP wywiązywała się ze swoich obowiązków i żeby na obecnym etapie nie popełniać tych samych błędów co wtedy. Tylko też trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy zachowaniem wolności gospodarczej, a walką z globalnym korporacjonizmem.

Częściowo zgoda. Granie tą kartą (tak jak i innymi) to domena naszych polityków, kiedyś od prawa do lewa.
Niemniej jednak bez pełnej wiedzy na sam proces transformacji (nie mam na myśli tylko gospodarczej, bo tu już wiele więcej pewno się nie dowiemy), właśnie nie unikniemy błędów w przyszłości. Błędów, których sam - słusznie - chciałbyś abyśmy uniknęli.

edit
z drugiej strony, skoro mamy wiedzę o przyczynach upadku Pierwszej Rzeczypospolitej i błędy nadal popełniamy...

265 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2023-10-05 16:09:06)

maku2 napisał/a:
Legat napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

PGRy były sterowane centralnie. Produkowały tylko to i w takiej ilości, co im 'system' pozwolił. A nie to, co było rzeczywiście potrzebne. Dziś jesteśmy w światowej czołówce produkcji drobiu, wieprzowiny, jabłek czy mleka i jego przetworów, ale jak widać niektórzy dalej płaczą za PGRami.

To z reguły nie była wina PGR-ów. Wiele z nich było rentowne. Ale brakowało gospodarki rynkowej, tego wszystkiego co mamy dzisiaj giełd żywności, dystrybutorów i porządnych dużych sklepów typu Biedra. Dzisiaj rolnika też nie obchodzi co tam się dalej dzieje z jego płodem. Odwozi wysypuje, albo sami przyjeżdżają i tyle w temacie - czeka na przelew. To było niewydolne. Straszono ciągłymi podwyżkami, naród się rzucił, ratowano sprawę kartkami i się wywaliło.

I pytanie ile z tego szło na eksport.

Przez większość PRLu importowaliśmy. Płody rolne również.

Proeksportowa polityka państwa oraz zapotrzebowanie na import dóbr inwestycyjnych i zboża sprawiły, że obroty handlu zagranicznego w latach 60. uległy niemal potrojeniu. Jednak tylko w latach 1964 i 1968 eksport nieznacznie przewyższył import, w pozostałych latach wystąpił deficyt handlowy.

Do Polski docierały duże ilości, kupowanych na kredyt (m.in. z Kanady, Francji i Meksyku), surowców, pasz i towarów konsumpcyjnych. Znaczne były zakupy maszyn i urządzeń przemysłowych. Zmiany w wywozie polegały na systematycznym zwiększaniu roli maszyn i urządzeń, co bezpośrednio było związane z postępem w industrializacji kraju. Jak jednak zauważały władze partyjne, „[…] główną przeszkodą w rozwijaniu eksportu maszyn i wyrobów gotowych do krajów europejskich wysoko rozwiniętych jest nieodpowiednia jakość naszych wyrobów, co wynika przede wszystkim z nieprawidłowej technologii i liberalnego odbioru jakościowego. Rola towarów rolno-spożywczych, na skutek trudności przeżywanych przez rolnictwo, obniżyła się. Natomiast, mimo problemów z zaopatrzeniem rynku wewnętrznego, forsowano eksport artykułów konsumpcyjnych pochodzenia przemysłowego

Jak tam patrzyłem na saldo import-eksport w tabelach do lat 80tych, to było zawsze ujemne. Sumarycznie więcej przywoziliśmy do kraju niż z niego wywoziliśmy. Eksport produktów rolnych był utrzymywanie sztucznie, bo była to jedna z niewielu dróg pozyskania dewiz.

Dlatego zadłużenie postępowało wraz z biedą i zacofaniem w stosunku do krajów zachodnich. Dlatego tamten system upadł.

266

A Komisję Kościelną, czy jak to się tam zwało pamiętacie? To były piękne deale. big_smile

267

i obecny Fundusz Kościelny

Chciałbym to wymazać. Ile gruntów oddano KK to ja pierdole. Nóż się w kieszeni otwiera.

268

Jack Sparrow napisał/a:

Chciałbym to wymazać. Ile gruntów oddano KK to ja pierdole. Nóż się w kieszeni otwiera.

No a na czym mieli koscioly budowac? Chyba potrzebowali gruntu do tego,czyli ziemii

269

Julia, to Twoje prawdziwe imię czy taki nick wybrałaś?

270

O jezu Julcia - ja nie wiem co mnie przeraża bardziej: to że możesz być tak głupia, czy ewentualny upór z jakim trollujesz smile

271

Jack Sparrow napisał/a:

Ja prd... jakim trzeba być durniem by takie coś pisać. Zamiast w Internecie sprawdzić.
Kościołowi po 1989 r. oddano łącznie ok. 90 tys. hektarów. Komuniści zrabowali wcześniej ok. 170 tys.
Grabież majątku kościelnego zaczęła się w 1948 r. i trwała do 1965 r. Na początek państwo zajęło dobra zakonów: szpitale, apteki, sanatoria, ośrodki pomocy.
Jednocześnie państwo zajmowało szkoły, internaty, sierocińce, przedszkola, żłobki, ośrodki pomocy, które były własnością instytucji kościelnych. Tylko zakony w 1948 r. prowadziły 153 szkoły.
W styczniu 1950 r. komuniści przejęli Caritas z jego wszystkimi placówkami – przytułkami, kuchniami dla ubogich, domami noclegowymi, ambulatoriami.
Ta są setki nieruchomości. Dziś często trudne do oszacowania bo komuniści się nie bawili w formalności i łamali nawet własne prawo.
Kościołowi nie zwrócono nawet połowy z zagrabionego majątku.
Po to powołano Fundusz Kościelny by częściowo pokrywał zawłaszczony majątek i utracone dochody.

Tak wiem, łatwo się kradnie, ale zwrot to już jest skandal smile

272

Jack Sparrow napisał/a:

O jezu Julcia - ja nie wiem co mnie przeraża bardziej: to że możesz być tak głupia, czy ewentualny upór z jakim trollujesz smile

Ja nie trolluje, to ty tutaj trollujesz,bo piszesz bez sensu

273 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2023-10-05 19:16:11)

Miszczu - po pierwsze pamiętam, a po drugie sprawdziłem dla pewności. Po trzecie po to też powstał Fundusz Kościelny. A nie są to jedyne - państwowe - źródła finansowania KK czy ogólnie duchowieństwa (vide finansowanie działalności Rydzyka), który (w sensie KK, nie Rydzyk) według szacunków stowarzyszenia Neutrum, każdego roku otrzymuje około trzech miliardów złotych.

Według stowarzyszenia Neutrum jest on (KK) posiadaczem m.in. (...) ok. 200 tys. ha gruntów, 300 gazet i czasopism, 50 rozgłośni radiowych i jednej telewizji

Dla jasności skali - Kościół Katolicki po Skarbie Państwa jest największym w Polsce posiadaczem gruntów i nieruchomości. Ogólnie, na świecie KK jest największym posiadaczem ziemskim. W ich własności jest ponad 70mln ha. Dla zobrazowania - Francja ma trochę ponad 55mln ha, a Polska 31 mln ha. Ogólnie KK posiada na świecie więcej niż dwukrotna powierzchnia Polski.  Pies ich jebał ile się skurwiele w historii ludzkości nagrabili i nazabijali.

Zgodnie ze „Sprawozdaniem z działalności Komisji Majątkowej w latach 1989–2011” Komisja Majątkowa przekazała kościelnym osobom prawnym rekompensaty i odszkodowania w wysokości 143 534 231,41 zł oraz ponad pół tysiąca nieruchomości (wartych ok. 5 mld zł). Miały one obszar 66 tys. ha. Tymczasem według Agencji Nieruchomości Rolnych przekazała ona Kościołowi katolickiemu na mocy decyzji Komisji 76 tys. ha, a Lasy Państwowe przekazały 4 tys. ha

Do połowy 2011 roku przeciwko osobom związanym z komisją wszczęto 28 śledztw prokuratorskich. 17 z nich umorzono, m.in. z powodu przedawnienia.

Krytykowane są m.in. decyzje o przyznaniu Kościołowi gruntów po cenie niższej od rynkowej. 21 lutego 2011 CBA skierowało do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstw w przypadku orzeczeń Komisji w tym orzeczenia ustanawiającego największą, bo wynoszącą 318 ha, różnicę pomiędzy powierzchnią gruntów utraconych a tych przyznanych jako rekompensata. W zawiadomieniu nie ma jednak mowy o korupcji, bo z analiz prawnych Biura wynika, że takich zarzutów nie da się postawić osobom duchownym. Wynika to między innymi z niepaństwowego charakteru komisji (nie są one samorządami, organami administracji państwowej, samorządowej ani innymi organami administracyjnymi). W lutym 2011 CBA wysłało do premiera, prezydenta i marszałków sejmu analizę, z której wynikało, że działalność komisji jest niejasna i niekorzystna dla Polski

A i jeszcze taka sprawa:

Raport Stowarzyszenia SOISH, którego misją jest "monitoring relacji państwa z kościołami", dowodzi, że od 1 stycznia 1992 do 30 czerwca 2019 Kościół katolicki na tzw. Ziemiach Zachodnich nieodpłatnie otrzymał od państwa - reprezentowanego przez wojewodów - 76 244 ha ziemi rolnej. To niemal tyle samo, ile zwróciła niesławna Komisja Majątkowa dla Kościoła katolickiego (1989-2011). Otrzymaną na własność ziemią jednostki Kościoła mogą swobodnie operować, niektóre z nich ziemię sprzedają i występują o kolejne działki. Zwłaszcza, że kościołów i związków wyznaniowych nie obowiązują ograniczenia w obrocie ziemi opisane w ustawie z 2016 roku.

W odróżnieniu od zwrotów dokonywanych przez komisję majątkową Kościół dostaje majątek, który nigdy do niego należał.

Dzieje się tak na podstawie art. 70 a ustawy o stosunku Państwa do Kościoła katolickiego, który stanowi, że jednostki Kościoła (parafie, diecezje, seminaria, gospodarstwa rolne domów zakonnych) mogą nieodpłatnie otrzymywać od Skarbu Państwa grunty rolne. Przepis obowiązuje na tzw. Ziemiach Zachodnich i Północnych, które weszły w skład Polski po II wojnie światowej.

Decyzję o przyznaniu nieruchomości w trybie art. 70a wydaje wojewoda po uzgodnieniu z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa. Stowarzyszenie SOISH wystąpiło do Krajowego Ośrodka o udostępnienie informacji publicznej.

Zgodnie z pismem z 14 sierpnia 2019 roku, od 1 stycznia 1992 do 30 czerwca 2019 roku Krajowy Ośrodek w trybie art. 70a przekazał 76 244 ha ziemi rolnej na rzecz Kościoła rzymskokatolickiego.

SOISH przyjęło średnią cenę za hektar według GUS (ok. 46 tys. zł). Z wyliczenia wyszło, że nieruchomości te warte są w 2019 roku 3 487 629 292 zł. Nawet zakładając, że przekazane ziemie są najniższej klasy ich wartość jest ogromna - 1 740 879 252 zł.

Ilość przekazanej w tym trybie ziemi zrównała się z powierzchnią nieruchomości zwróconych przez Komisję Majątkową ok. 80 tys. ha.

Co więcej, parafie katolickie w świetle art. 70a mogą wielokrotnie składać wnioski o przyznanie ziemi, ponieważ wojewoda podejmuje decyzję patrząc na to, jaki areał wnioskodawca posiada w danym momencie. Oznacza to, że parafie i diecezje mogą zdobytą ziemię sprzedać, a jeśli zejdą poniżej 15 ha (w przypadku parafii) lub 50 ha (diecezja) mogą ponownie wystąpić z wnioskiem.

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk … ciola.read

https://oko.press/76-tys-hektarow-o-war … ch-rolnych

https://www.soish.pl/?p=473

https://natemat.pl/396703,ile-tadeusz-r … tal-od-pis

https://www.money.pl/pieniadze/ile-i-ja … 7472a.html

https://innpoland.pl/166939,kosciol-kat … n-hektarow

-edit- Jak to było? Ja prd... jakim trzeba być durniem by takie coś pisać. Zamiast w Internecie sprawdzić. ?

274

Jack Sparrow napisał/a:

Miszczu - po pierwsze pamiętam, a po drugie sprawdziłem dla pewności. Po trzecie po to też powstał Fundusz Kościelny. A nie są to jedyne - państwowe - źródła finansowania KK czy ogólnie duchowieństwa (vide finansowanie działalności Rydzyka), który (w sensie KK, nie Rydzyk) według szacunków stowarzyszenia Neutrum, każdego roku otrzymuje około trzech miliardów złotych.

Według stowarzyszenia Neutrum jest on (KK) posiadaczem m.in. (...) ok. 200 tys. ha gruntów, 300 gazet i czasopism, 50 rozgłośni radiowych i jednej telewizji

Dla jasności skali - Kościół Katolicki po Skarbie Państwa jest największym w Polsce posiadaczem gruntów i nieruchomości. Ogólnie, na świecie KK jest największym posiadaczem ziemskim. W ich własności jest ponad 70mln ha. Dla zobrazowania - Francja ma trochę ponad 55mln ha, a Polska 31 mln ha. Ogólnie KK posiada na świecie więcej niż dwukrotna powierzchnia Polski.  Pies ich jebał ile się skurwiele w historii ludzkości nagrabili i nazabijali.

Zgodnie ze „Sprawozdaniem z działalności Komisji Majątkowej w latach 1989–2011” Komisja Majątkowa przekazała kościelnym osobom prawnym rekompensaty i odszkodowania w wysokości 143 534 231,41 zł oraz ponad pół tysiąca nieruchomości (wartych ok. 5 mld zł). Miały one obszar 66 tys. ha. Tymczasem według Agencji Nieruchomości Rolnych przekazała ona Kościołowi katolickiemu na mocy decyzji Komisji 76 tys. ha, a Lasy Państwowe przekazały 4 tys. ha

Do połowy 2011 roku przeciwko osobom związanym z komisją wszczęto 28 śledztw prokuratorskich. 17 z nich umorzono, m.in. z powodu przedawnienia.

Krytykowane są m.in. decyzje o przyznaniu Kościołowi gruntów po cenie niższej od rynkowej. 21 lutego 2011 CBA skierowało do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstw w przypadku orzeczeń Komisji w tym orzeczenia ustanawiającego największą, bo wynoszącą 318 ha, różnicę pomiędzy powierzchnią gruntów utraconych a tych przyznanych jako rekompensata. W zawiadomieniu nie ma jednak mowy o korupcji, bo z analiz prawnych Biura wynika, że takich zarzutów nie da się postawić osobom duchownym. Wynika to między innymi z niepaństwowego charakteru komisji (nie są one samorządami, organami administracji państwowej, samorządowej ani innymi organami administracyjnymi). W lutym 2011 CBA wysłało do premiera, prezydenta i marszałków sejmu analizę, z której wynikało, że działalność komisji jest niejasna i niekorzystna dla Polski

A i jeszcze taka sprawa:

Raport Stowarzyszenia SOISH, którego misją jest "monitoring relacji państwa z kościołami", dowodzi, że od 1 stycznia 1992 do 30 czerwca 2019 Kościół katolicki na tzw. Ziemiach Zachodnich nieodpłatnie otrzymał od państwa - reprezentowanego przez wojewodów - 76 244 ha ziemi rolnej. To niemal tyle samo, ile zwróciła niesławna Komisja Majątkowa dla Kościoła katolickiego (1989-2011). Otrzymaną na własność ziemią jednostki Kościoła mogą swobodnie operować, niektóre z nich ziemię sprzedają i występują o kolejne działki. Zwłaszcza, że kościołów i związków wyznaniowych nie obowiązują ograniczenia w obrocie ziemi opisane w ustawie z 2016 roku.

W odróżnieniu od zwrotów dokonywanych przez komisję majątkową Kościół dostaje majątek, który nigdy do niego należał.

Dzieje się tak na podstawie art. 70 a ustawy o stosunku Państwa do Kościoła katolickiego, który stanowi, że jednostki Kościoła (parafie, diecezje, seminaria, gospodarstwa rolne domów zakonnych) mogą nieodpłatnie otrzymywać od Skarbu Państwa grunty rolne. Przepis obowiązuje na tzw. Ziemiach Zachodnich i Północnych, które weszły w skład Polski po II wojnie światowej.

Decyzję o przyznaniu nieruchomości w trybie art. 70a wydaje wojewoda po uzgodnieniu z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa. Stowarzyszenie SOISH wystąpiło do Krajowego Ośrodka o udostępnienie informacji publicznej.

Zgodnie z pismem z 14 sierpnia 2019 roku, od 1 stycznia 1992 do 30 czerwca 2019 roku Krajowy Ośrodek w trybie art. 70a przekazał 76 244 ha ziemi rolnej na rzecz Kościoła rzymskokatolickiego.

SOISH przyjęło średnią cenę za hektar według GUS (ok. 46 tys. zł). Z wyliczenia wyszło, że nieruchomości te warte są w 2019 roku 3 487 629 292 zł. Nawet zakładając, że przekazane ziemie są najniższej klasy ich wartość jest ogromna - 1 740 879 252 zł.

Ilość przekazanej w tym trybie ziemi zrównała się z powierzchnią nieruchomości zwróconych przez Komisję Majątkową ok. 80 tys. ha.

Co więcej, parafie katolickie w świetle art. 70a mogą wielokrotnie składać wnioski o przyznanie ziemi, ponieważ wojewoda podejmuje decyzję patrząc na to, jaki areał wnioskodawca posiada w danym momencie. Oznacza to, że parafie i diecezje mogą zdobytą ziemię sprzedać, a jeśli zejdą poniżej 15 ha (w przypadku parafii) lub 50 ha (diecezja) mogą ponownie wystąpić z wnioskiem.

https://oko.press/76-tys-hektarow-o-war … ch-rolnych

https://www.soish.pl/?p=473

https://natemat.pl/396703,ile-tadeusz-r … tal-od-pis

https://www.money.pl/pieniadze/ile-i-ja … 7472a.html

https://innpoland.pl/166939,kosciol-kat … n-hektarow

-edit- Jak to było? Ja prd... jakim trzeba być durniem by takie coś pisać. Zamiast w Internecie sprawdzić. ?

Jejku znowu z neta wszystko wklejasz o czym to sa wogole artykuly?

maku2 napisał/a:
wieka napisał/a:
maku2 napisał/a:

Bo system jest do bani.

Jaki system... Za wszystkim stoją ludzie, to oni tworzą system.

I tak ten system ci ludzie zbudowali. Pozwolono komunistom budować nową Polskę i mamy taki efekt.
Sędziowie nie do ruszenia, prokuratorzy nie do ruszenia, politycy nie do ruszenia...ludzie zbudowali ten system i ci ludzie dbają żeby on trwał bo z tego mają profity.

W którym cywilizowanym państwie rzad wpływa na władzę sądowniczą. W USA za kilka słow o sądzie najwyższym można iść do paki

276 Ostatnio edytowany przez Socjallibertarianin (2023-10-05 21:55:44)

zwyczajny gość napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Ja prd... jakim trzeba być durniem by takie coś pisać. Zamiast w Internecie sprawdzić.
Kościołowi po 1989 r. oddano łącznie ok. 90 tys. hektarów. Komuniści zrabowali wcześniej ok. 170 tys.
Grabież majątku kościelnego zaczęła się w 1948 r. i trwała do 1965 r. Na początek państwo zajęło dobra zakonów: szpitale, apteki, sanatoria, ośrodki pomocy.
Jednocześnie państwo zajmowało szkoły, internaty, sierocińce, przedszkola, żłobki, ośrodki pomocy, które były własnością instytucji kościelnych. Tylko zakony w 1948 r. prowadziły 153 szkoły.
W styczniu 1950 r. komuniści przejęli Caritas z jego wszystkimi placówkami – przytułkami, kuchniami dla ubogich, domami noclegowymi, ambulatoriami.
Ta są setki nieruchomości. Dziś często trudne do oszacowania bo komuniści się nie bawili w formalności i łamali nawet własne prawo.
Kościołowi nie zwrócono nawet połowy z zagrabionego majątku.
Po to powołano Fundusz Kościelny by częściowo pokrywał zawłaszczony majątek i utracone dochody.

Tak wiem, łatwo się kradnie, ale zwrot to już jest skandal smile

A skąd kościół miał te grunty, na części z nich kiedyś pracowali chłopi pańszczyźniani? W mojej okolicy kościół żądał gruntów, które należały do kościoła, ale w Niemczech. Czy wiecie że kościół może ponownie sprzedać te grunty i znowu ich żądać..
To jest jeden wielki przekręt. Dostajesz grunty to nie sprzedawaj a jak już sprzedałeś to nie może tak być że kościół ma prawo ponownie prosić o grunty. Ponieważ tym sposobem może dostać i całą Polskę

277

dobrakobieta90 napisał/a:
maku2 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Nie pracowali jedynie ci, co zawsze mieli nastawienie 'czy się stoi, czy się leży, 2 tysiące się należy'.

Powiedz to ludziom z byłych pgrów, lub tym z małych miejscowości.

Z pgrami to niech mi ktoś wytłumaczy hmm dlaczego jak one trwały to mięcha w sklepach brakowało a jak rozwiązano to mięcho w sklepach się pojawiło? Czy ludzie z byłych pgrów to przejadali czy jaki czort?

Ruskie mieli pierwokup w zasadzie wszystkiego co się u nas produkowało, na dodatek za pół darmo. Ot i cała tajemnica.

278

Socjallibertarianin napisał/a:
maku2 napisał/a:
wieka napisał/a:

Jaki system... Za wszystkim stoją ludzie, to oni tworzą system.

I tak ten system ci ludzie zbudowali. Pozwolono komunistom budować nową Polskę i mamy taki efekt.
Sędziowie nie do ruszenia, prokuratorzy nie do ruszenia, politycy nie do ruszenia...ludzie zbudowali ten system i ci ludzie dbają żeby on trwał bo z tego mają profity.

W którym cywilizowanym państwie rzad wpływa na władzę sądowniczą. W USA za kilka słow o sądzie najwyższym można iść do paki

Pierwsze z brzegu - Niemcy.

279

Wogole tusk napewno przegra wybory, a wtedy moze sie cala lewica pakowac do Berlina albo najlepiej do Moskwy

280

JuliaUK33 napisał/a:

Wogole tusk napewno przegra wybory, a wtedy moze sie cala lewica pakowac do Berlina albo najlepiej do Moskwy

Nie, jak Tusk przegra wybory to ogłoszą że zostały sfałszowane - tak gadał Schetyna.
Podobno w pełnym składzie jedzie do nas OBWE.
Może być ciekawie.

281

maku2 napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Nie, jak Tusk przegra wybory to ogłoszą że zostały sfałszowane - tak gadał Schetyna.
Może być ciekawie.

Oni sobie moga oglaszac gwiazdke z nieba ich slowa wogole nie moga byc brane na powaznie przez powaznych ludzi, oni jedno mowia,drugie robia,. Mowili w Polsce "ze sa przeciwko nielegalnej migracji "a jak zaglosowali kazdy wie-celowo klamia, zeby tylko wybory wygrac.

282

JuliaUK33 napisał/a:
maku2 napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Może być ciekawie.

Oni sobie moga oglaszac gwiazdke z nieba ich slowa wogole nie moga byc brane na powaznie przez powaznych ludzi, oni jedno mowia,drugie robia,. Mowili w Polsce "ze sa przeciwko nielegalnej migracji "a jak zaglosowali kazdy wie-celowo klamia, zeby tylko wybory wygrac.

Ten przekaz nie będzie dla jak określiłaś "poważnych ludzi", tylko dla unijnych polityków, gdzie PO ma poparcie - przykład strefy wolne od lgbt, nikt ich w Polsce nie potrafił wskazać ale pis musiał się tłumaczyć że w Polsce nie ma wielkiej stopy.

283 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2023-10-06 09:55:23)

- przykład strefy wolne od lgbt, nikt ich w Polsce nie potrafił wskazać ale pis musiał się tłumaczyć że w Polsce nie ma wielkiej stopy.

Tradycyjnie pierdolisz, a nawet nie wiesz co, bo nawet nie chce ci się sprawdzać. Te 'strefy wolne od LGBT' to były różnego rodzaju uchwały, deklaracje i stanowiska na różnych szczeblach władzy lokalnej. Większość została uchylona lub wycofana, tak, że jak sprawą zajęła się KE, to problem był już rozwiązany po medialnej nagonce jaką wtedy urządzono, bo się rakiem z tego wymiksowywali.

NIKT NIE POTRAFIŁ WSKAZAĆ:

Do 30 września 2019 różnego rodzaju uchwały, deklaracje i stanowiska dotyczące „ideologii LGBT” przyjęły: 24 gminy, 18 powiatów oraz 4 województwa. Większość z nich znajduje się w historycznie konserwatywnej południowo-wschodniej części kraju.

Województwa

województwo lubelskie[88] (unieważniona 9 maja 2022 przez WSA)[89]
    województwo małopolskie[90] (wycofana 27 września 2021)[91]
    województwo podkarpackie[92] (wycofana 27 września 2021)[93]
    województwo świętokrzyskie[94] (wycofana 22 września 2021)[95][96]

Powiaty

Powiat białostocki[97] (wycofana 17 marca 2023)[98]
    Powiat bielski (woj. śląskie)[99]
    Powiat jarosławski[100] (wycofana 31 marca 2023)[101]
    Powiat kielecki[102]
    Powiat kolbuszowski[103] (wycofana 26 stycznia 2023)[104]
    Powiat krasnostawski[105] (wycofana 29 listopada 2021)[106]
    Powiat kraśnicki[107] (wycofana 26 kwietnia 2023)[108]
    Powiat leski[109] (wycofana 5 kwietnia 2023)[110]
    Powiat lubaczowski[111]
    Powiat lubelski[112] (wycofana 30 marca 2023)[113]
    Powiat łukowski[114]
    Powiat mielecki[115]
    Powiat puławski[116]
    Powiat rycki[117]
    Powiat świdnicki (woj. lubelskie)[118]
    Powiat tarnowski[119]
    Powiat włoszczowski[120]
    Powiat zamojski[121] (wycofana 21 grudnia 2022)[122]

Gminy

Gromnik[123]
    Istebna[124] (unieważniona 14 lipca 2020 przez WSA[125], wyrok podtrzymany 28 czerwca 2022 przez NSA)[126][127]
    Jordanów[128] (wycofana 31 stycznia 2023)[129]
    Klwów[130] (unieważniona 15 lipca 2020 przez WSA[131], wyrok podtrzymany 28 czerwca 2022 przez NSA)[132]
    Kraśnik[133] (wycofana 29 kwietnia 2021)[134]
    Lipinki[135] (wycofana 29 maja 2023[136])
    Łososina Dolna[137]
    Niebylec[138]
    Osiek[139] (unieważniona 11 września 2020 przez WSA[140], wyrok podtrzymany 28 czerwca 2022 przez NSA)[132]
    Serniki[141] (unieważniona 6 sierpnia 2020 przez WSA[142], wyrok podtrzymany 28 czerwca 2022 przez NSA)[132]
    Szerzyny[143]
    Trzebieszów[144]
    Tuchów[145] (wycofana 27 października 2021)[146]
    Tuszów Narodowy[147]
    Urzędów[148]
    Zakrzówek[149]
    Skierniewice[150]

Przypisy są do takich dokumentów gdybyś miał wątpliwości: https://bip.powiat.kolbuszowa.pl/_gAlle … owiatu.pdf

284

Jack Sparrow napisał/a:

- przykład strefy wolne od lgbt, nikt ich w Polsce nie potrafił wskazać ale pis musiał się tłumaczyć że w Polsce nie ma wielkiej stopy.

Tradycyjnie pierdolisz, a nawet nie wiesz co, bo nawet nie chce ci się sprawdzać. Te 'strefy wolne od LGBT' to były różnego rodzaju uchwały, deklaracje i stanowiska na różnych szczeblach władzy lokalnej. Większość została uchylona lub wycofana, tak, że jak sprawą zajęła się KE, to problem był już rozwiązany po medialnej nagonce jaką wtedy urządzono, bo się rakiem z tego wymiksowywali.

NIKT NIE POTRAFIŁ WSKAZAĆ:

Do 30 września 2019 różnego rodzaju uchwały, deklaracje i stanowiska dotyczące „ideologii LGBT” przyjęły: 24 gminy, 18 powiatów oraz 4 województwa. Większość z nich znajduje się w historycznie konserwatywnej południowo-wschodniej części kraju.

Województwa

województwo lubelskie[88] (unieważniona 9 maja 2022 przez WSA)[89]
    województwo małopolskie[90] (wycofana 27 września 2021)[91]
    województwo podkarpackie[92] (wycofana 27 września 2021)[93]
    województwo świętokrzyskie[94] (wycofana 22 września 2021)[95][96]

Powiaty

Powiat białostocki[97] (wycofana 17 marca 2023)[98]
    Powiat bielski (woj. śląskie)[99]
    Powiat jarosławski[100] (wycofana 31 marca 2023)[101]
    Powiat kielecki[102]
    Powiat kolbuszowski[103] (wycofana 26 stycznia 2023)[104]
    Powiat krasnostawski[105] (wycofana 29 listopada 2021)[106]
    Powiat kraśnicki[107] (wycofana 26 kwietnia 2023)[108]
    Powiat leski[109] (wycofana 5 kwietnia 2023)[110]
    Powiat lubaczowski[111]
    Powiat lubelski[112] (wycofana 30 marca 2023)[113]
    Powiat łukowski[114]
    Powiat mielecki[115]
    Powiat puławski[116]
    Powiat rycki[117]
    Powiat świdnicki (woj. lubelskie)[118]
    Powiat tarnowski[119]
    Powiat włoszczowski[120]
    Powiat zamojski[121] (wycofana 21 grudnia 2022)[122]

Gminy

Gromnik[123]
    Istebna[124] (unieważniona 14 lipca 2020 przez WSA[125], wyrok podtrzymany 28 czerwca 2022 przez NSA)[126][127]
    Jordanów[128] (wycofana 31 stycznia 2023)[129]
    Klwów[130] (unieważniona 15 lipca 2020 przez WSA[131], wyrok podtrzymany 28 czerwca 2022 przez NSA)[132]
    Kraśnik[133] (wycofana 29 kwietnia 2021)[134]
    Lipinki[135] (wycofana 29 maja 2023[136])
    Łososina Dolna[137]
    Niebylec[138]
    Osiek[139] (unieważniona 11 września 2020 przez WSA[140], wyrok podtrzymany 28 czerwca 2022 przez NSA)[132]
    Serniki[141] (unieważniona 6 sierpnia 2020 przez WSA[142], wyrok podtrzymany 28 czerwca 2022 przez NSA)[132]
    Szerzyny[143]
    Trzebieszów[144]
    Tuchów[145] (wycofana 27 października 2021)[146]
    Tuszów Narodowy[147]
    Urzędów[148]
    Zakrzówek[149]
    Skierniewice[150]

Przypisy są do takich dokumentów gdybyś miał wątpliwości: https://bip.powiat.kolbuszowa.pl/_gAlle … owiatu.pdf

A Ty tradycyjnie zaczynasz od chamstwa, ale to chyba u was tradycja.
Wskaż mi jedną tzw. uchwalę gdzie jest napisane że gejowi czy lesbijce nie wolno tam przebywać?
I nie o tym pisałem tylko o cwaniaku - chyba Staszewski mu jest - który zakładał tablice strefy wolne od lgbt i na tym zrobił karierę.

285

Pewnie.

286

maku2 a pomyślałeś co będzie, gdy PIS nie utrzyma władzy? Pamiętasz co oni wyczyniali w Brukseli po przegranych wyborach? Cała Europa się dowiedziała od polityków PIS o braku praworządności w Polsce, o wizytach służb o 6 rano, o oszukanych wyborach.

287

Jack Sparrow napisał/a:

Pewnie.

Czyli jak zwykle treści co kot napłakał.
To za co tak chwalisz ruskich napiszesz? - nie wstydź się towarzyszy.

288

Legat napisał/a:

maku2 a pomyślałeś co będzie, gdy PIS nie utrzyma władzy? Pamiętasz co oni wyczyniali w Brukseli po przegranych wyborach? Cała Europa się dowiedziała od polityków PIS o braku praworządności w Polsce, o wizytach służb o 6 rano, o oszukanych wyborach.

Jak pis straci władzę? Przecież politycy PO z Tuskiem na czele mówią co zrobią.

289

Legat napisał/a:

Oni już teraz panikują a jak okaże się, że przerąbali, to spodziewam się histerii level hard.

290

MagdaLena1111 napisał/a:
Legat napisał/a:

Oni już teraz panikują a jak okaże się, że przerąbali, to spodziewam się histerii level hard.

A PO to nie?
Proszę posłuchać co ostatnio mówił Schetyna.

Obie partie będą się ciąć do końca...i po wyborach też.

291

maku2 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Legat napisał/a:

A PO to nie?

Ale mamy z historii, że PO oddało władzę z klasą i honorem w przeciwieństwie do pisiorów, którzy latali ze skargami do UE. Spodziewam się po pisiorach najgorszego.

292

MagdaLena1111 napisał/a:
maku2 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

A PO to nie?

Ale mamy z historii, że PO oddało władzę z klasą i honorem w przeciwieństwie do pisiorów, którzy latali ze skargami do UE. Spodziewam się po pisiorach najgorszego.

Mówisz o tym?
https://tvn24.pl/polska/wysluchanie-w-p … 01-3418812

293 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2023-10-06 13:54:19)

maku2 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
maku2 napisał/a:

A PO to nie?

Mówisz o tym?
https://tvn24.pl/polska/wysluchanie-w-p … 01-3418812

Chyba tak.
Generalnie chodzi o to, że pisiory mają straszną panikę, że będą musieli oddać władzę i trochę im się nie dziwię, bo niemal każdego dnia wychodzi jakaś afera z nimi w roli głównej albo jakiś raport o tym, jak są nieudolni itp. A przecież jeszcze rządzą, jeszcze wiele spraw jest przed nami ukrywana i dopiero, jak wejdzie nowa ekipa i zacznie sprawdzać, co się de facto działo, to dopiero mogą wyjść afery. A sądząc po wspomnianej panice, ciągłym hejcie z ich strony, to musi grubo i oni nie cofną się przed niczym, żeby władzy nie oddać. Może nawet trzeba będzie wyjść na ulice, aby ich oderwać od koryta. Liczę się z tym.

294

Pewnie wchodząc z Tobą w polemikę zostanę pisowcem...ale nie lubię jeżeli chodzi o politykę przedstawianie jednej strony medalu jak gdyby drugiej nie było.

MagdaLena1111 napisał/a:

Generalnie chodzi o to, że pisiory mają straszną panikę

PO również jest w panice bo jeżeli mimo wszystko i pomimo wszystko teraz nie wygrają to raczej zaczną się sypać.
"pisior" to obraźliwe sformułowanie, naprawdę nazywanie kogoś chu.em jest normalne? Żyjemy w jednym kraju który politycy i polityka podzielili...my też tak musimy?

MagdaLena1111 napisał/a:

że będą musieli oddać władzę i trochę im się nie dziwię, bo niemal każdego dnia wychodzi jakaś afera z nimi w roli głównej albo jakiś raport o tym, jak są nieudolni itp.

A to zależy kogo słuchasz lub czytasz.
W czasie kampanii rośnie ich liczba bo zanim człowiek je zweryfikuje to już jest po wyborach.

MagdaLena1111 napisał/a:

A przecież jeszcze rządzą, jeszcze wiele spraw jest przed nami ukrywana i dopiero, jak wejdzie nowa ekipa i zacznie sprawdzać, co się de facto działo, to dopiero mogą wyjść afery.

Może.

MagdaLena1111 napisał/a:

A sądząc po wspomnianej panice, ciągłym hejcie z ich strony

Obiektywnie ten hejt jest z każdej strony. Niestety ale polityka zeszła na psy.

MagdaLena1111 napisał/a:

to musi grubo i oni nie cofną się przed niczym, żeby władzy nie oddać.

Mieli odciąć internet, doprowadzić do polexitu a teraz sfałszować wybory - wiesz że zaczynasz mówić jak politycy PO? - jak dla mnie zbyt ryzykowne - dlatego powiększyli liczbę lokali wyborczych.

MagdaLena1111 napisał/a:

Może nawet trzeba będzie wyjść na ulice, aby ich oderwać od koryta. Liczę się z tym.

Nie idź tą drogą zostaw to oszołomom ukierunkowanych ideologicznych np. politykom.
Pamiętam jak Komorowski mówił jak trzeba wziąć sztachetę i lać...tylko dlaczego sam tego nie zrobi?

295 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2023-10-06 14:30:01)

Daj maku spokój, PO to nie moja bajka, więc się nie wysilaj na polaryzację. Mnie to w ogóle dziwi, po co to Tuskowi, bo mógł sobie spokojnie na emeryturce cieszyć się z wnuków. Mnie się kiedyś zdarzyło spotkać go na spacerze z wnukami w zoo, a raz z rodziną córki w parku oliwskim. Nie wiem, po co mu ta polityczna chryja. Musi chyba tę Polskę jednak kochać, że poszedł w ten bój. Bo wiadomo, że Kaczyński ma tylko kota i bez polityki zniknie, to dla niego jedyna szansa na trwanie. A nie, ma jeszcze siostrzenice, co w czwartej ciąży z czwartym facetem jest ponoć, każde dziecko z innym. Przykładna katoliczka :-D

296

MagdaLena1111 napisał/a:
maku2 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

A PO to nie?

To po lewicy mozna sie spodziewac najgorszego jak tylko wygrali by wybory
1. Setki tysiecy nielegalnych imigrantow w Polsce kriminal jak na zachodzie,ze strach w bialy dzien z domu wyjsc
2. Polowa Polski sprzedana Rosji
3. NATO rozpierdzielone plus zero wspolpracy
4. Zabranie wszelkiej pomocy, 99% spoleczenstwa zapierdziela nadgodziny za najnizsza krajowa do 70 lat,bo wiek emerytalny bedzie podniesiony ,a ceny w sklepach wcale nie beda nizsze
5. Likwidacja i sprzedaz wszystkiego
O reszcie nawet nie wspominam, ale jak PO wygra to bedzie katastrofa dla Polski

297

maku2 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Pewnie.

I widzisz - nie chwalę. Jedynie powiedziałem, że w mojej ocenie powinniśmy robić na naszych dawnych ziemiach polskich to, co Rosjanie robili na wschodzie Ukrainy. Jak nie wiesz co robili, to ja ci teraz nie będę streszczał ~25 lat historii, bo mi się zwyczajnie nie chce.

298

MagdaLena1111 napisał/a:

Daj maku spokój, PO to nie moja bajka, więc się nie wysilaj na polaryzację. Mnie to w ogóle dziwi, po co to Tuskowi, bo mógł sobie spokojnie na emeryturce cieszyć się z wnuków. Mnie się kiedyś zdarzyło spotkać go na spacerze z wnukami w zoo, a raz z rodziną córki w parku oliwskim. Nie wiem, po co mu ta polityczna chryja. Musi chyba tę Polskę jednak kochać, że poszedł w ten bój. Bo wiadomo, że Kaczyński ma tylko kota i bez polityki zniknie, to dla niego jedyna szansa na trwanie. A nie, ma jeszcze siostrzenice, co w czwartej ciąży z czwartym facetem jest ponoć, każde dziecko z innym. Przykładna katoliczka :-D

Musiałbym iść w teorie spiskowe bo pewien scenariusz krąży i tłumaczy dlaczego został ze stanowiska przewodniczącego Europejskiej Partii Ludowej ale nie chce mi się.
Mówisz że PO nie Twoja bajka a zobacz jak piszesz o Tusku a jak o Kaczyńskiem
Z jednego szydzisz nawet z jego cześć rodziny a drugiego chwalisz.
Oj z tym PO to Ty chyba tak z przymróżeniem oka.

299

Jack Sparrow napisał/a:
maku2 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Pewnie.

I widzisz - nie chwalę. Jedynie powiedziałem, że w mojej ocenie powinniśmy robić na naszych dawnych ziemiach polskich to, co Rosjanie robili na wschodzie Ukrainy. Jak nie wiesz co robili, to ja ci teraz nie będę streszczał ~25 lat historii, bo mi się zwyczajnie nie chce.

Czyli nadal brak konkretów. A ja mam się nadal domyślać o co Tobie biega.

300

maku2 napisał/a:

A bo tak faktycznie ciężko rozróżnić klasę człowieka, nie?

Jeden - oczytany, znajomość języków, klasa. Drugi to wioskowy wsiur, który prawdopodobnie nigdy nawet w związku nie był, a chętnie wypowiada się o rodzinie i jedyne co robi, to szczuje ludzi, a nie ma nawet na tyle odwagi, żeby faktycznie wziąć na siebie odpowiedzialność i tylko rozdaje karty robią z siebie szarą eminencję.

Oczywiście, trzeba być za PO, żeby widzieć tą różnicę. Jasne.

301

maku2 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:
maku2 napisał/a:

LOL. Napisałem tak konkretnie, że bardziej się nie da. Nie moja wina, że zabierasz głos w dyskusji na tematy, o których nie masz bladego pojęcia.

302

Jack Sparrow napisał/a:
maku2 napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

LOL. Napisałem tak konkretnie, że bardziej się nie da. Nie moja wina, że zabierasz głos w dyskusji na tematy, o których nie masz bladego pojęcia.

Gdybyś zamiast takich wstawek zapodał jeden konkret już byśmy mieli to z głowy.

303

maku2 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Musiałbym iść w teorie spiskowe bo pewien scenariusz krąży i tłumaczy dlaczego został ze stanowiska przewodniczącego Europejskiej Partii Ludowej ale nie chce mi się.

Bez dwóch zdań bliżej mi do PO niż do pisiorów. Myślałam, że to jasne.
Nie chcę dziadów u władzy. Ale już wolę Tuska, który ma życie poza polityką i osiągnięcia niż dziadzia, który ledwo stoi i rechocze o kobietach dających w szyję. Przecież tu wybór z kim sympatyzuję bardziej jest oczywisty.

304

I mówi to człowiek z bajki PO.
Twierdzisz że Kaczyńskie nie jest oczytany po czym? Po nosie?
Dobrze to Tusk gada po Niemiecku ale to wyniósł z domu więc to nie jego zasługa tylko rodziny.
Angielski uczył się jak uciekł do Brukseli.
To chyba wszystkie języki jakie zna?
Czyli jest wsiurem bo mieszka w Warszawie?
Czyli wszyscy samotni są wioskowymi wsiurami czy tylko i wyłącznie Kaczyński?

Jack Sparrow napisał/a:

a chętnie wypowiada się o rodzinie

Bo miał rodzinę, jednych zabrał wiek, drugich Smoleńsk.

Jack Sparrow napisał/a:

i jedyne co robi, to szczuje ludzi

Bo Tusk tego nie robi? Czy też robi ale tamtym się należy?

Ale Ty gardzisz ludźmi...to wina woja czy dzieciństwa?

305

MagdaLena1111 napisał/a:
maku2 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Nie chcę dziadów u władzy. Ale już wolę Tuska, który ma życie poza polityką i osiągnięcia niż dziadzia, który ledwo stoi i rechocze o kobietach dających w szyję. Przecież tu wybór z kim sympatyzuję bardziej jest oczywisty.

Jak piszesz że PO nie Twoja bajka to może lewica.
Wiesz że Tusk ma 65 lat i dla większości to dla nich dziad?
Ty w politykach szukasz sympatii?

306

MagdaLena1111 napisał/a:
maku2 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Za to tusk tak kocha narod, ze chcial wszystkim wiek emerytalny podniesc i srzedac polowe Polski.

307

Klamstwa tuska beda wkrotce wszystkie obalone, jak tylko PIS znowu wygra wybory to cala lewica, ktora wiedziala co chcieli zrobic z NATO(szpiegostwo z Rosja) to bedzie miec lewica pozamiatane, a tusk pierwszy poleci pod trybunal stanu

308

maku2 napisał/a:

Nie mielibyśmy z głowy ponieważ trzeba znać realia historyczno-demograficzne oraz gospodarcze. Jakbym podał jeden czy dwa przykłady, to byś ze mnie robił rusofila. A mi się nie chce przepychać z randomem, który non stop zabiera głos w tematach, na które nie ma bladego pojęcia, bo swoją rzeczywistość zbudował przez pryzmat pisowskiej propagandy.

309

maku2 napisał/a:

Po błyskotliwych wypowiedziach ala 'białe jest czarne', którymi sypie non stop.

?

Nie rób kurwy z logiki. Doskonale wiesz, że chodzi o posiadanie własnej rodziny - w domyśle żony, dzieci itp.

310

Jack Sparrow napisał/a:
maku2 napisał/a:

Nie mielibyśmy z głowy ponieważ trzeba znać realia historyczno-demograficzne oraz gospodarcze. Jakbym podał jeden czy dwa przykłady, to byś ze mnie robił rusofila. A mi się nie chce przepychać z randomem, który non stop zabiera głos w tematach, na które nie ma bladego pojęcia, bo swoją rzeczywistość zbudował przez pryzmat pisowskiej propagandy.

I mówi to facet który pozjadał wszystkie rozumy a wiedzę czerpie z TVN-nu i wieców PO.
Zawarłem w tym tyle samo treści co Twój wpis zawiera.

311

Jack Sparrow napisał/a:
maku2 napisał/a:

Po błyskotliwych wypowiedziach ala 'białe jest czarne', którymi sypie non stop.

?

Nie rób kurwy z logiki. Doskonale wiesz, że chodzi o posiadanie własnej rodziny - w domyśle żony, dzieci itp.

Czyli człowiek przejęzyczył się i już ocenka? Czyli tym się kierujesz w ocenie.
Czyli o aborcji mogą się wypowiadać jedynie kobiety które miały aborcję bo mają doświadczenie? To chyba nie przejdzie.
I kto tu robi z logiki tirówkę?

312

maku2 napisał/a:

Czyli człowiek przejęzyczył się i już ocenka? Czyli tym się kierujesz w ocenie.
Czyli o aborcji mogą się wypowiadać jedynie kobiety które miały aborcję bo mają doświadczenie? To chyba nie przejdzie.
I kto tu robi z logiki tirówkę?

Żeby to taką wtopę zaliczył raz.

Bądź poważny. Jak o aborcji może wypowiadać się osoba, której ten problem nie dotyczy? Bo jeszcze zrozumiałbym, jakby typ miał żonę, albo miewał jakieś choćby przelotne romanse. Ale taki bezjajeczny incel?

313

Raz czy dziesięć co za różnica, oceniasz ludzi przez pryzmat ich wpadek słownych.

Jack Sparrow napisał/a:

Jak o aborcji może wypowiadać się osoba, której ten problem nie dotyczy?

A wszystkich kobiet dotyczy? Nie.
Czyli kobiety które nie miały aborcji nie powinny się na ten temat wypowiadać tak jak Kaczyński nie ma prawa wypowiadać się na temat rodziny bo jej nie miał. To Twoja pokrętna logika z której robisz tirówkę.

Jack Sparrow napisał/a:

Bo jeszcze zrozumiałbym, jakby typ miał żonę, albo miewał jakieś choćby przelotne romanse.

Bo jeszcze zrozumiałbym gdyby kobieta miała aborcję...znowu Twoja pokrętna logika tirówki.

Czyli o rodzinie może wypowiadać się tylko osoba która ma lub miała rodzinę, idąc tą logiką o aborcji może wypowiadać się tylko ta kobieta która aborcje miała.
A gdzie tu demokracja, Konstytucja. Podobno pis zamyka ludziom usta ale ze Ty idziesz ich drogą?

Jack Sparrow napisał/a:

Ale taki bezjajeczny incel?

Mieszasz, skąd wiesz że to nie jego świadomy wybór?

314

maku2 napisał/a:

Raz czy dziesięć co za różnica, oceniasz ludzi przez pryzmat ich wpadek słownych.

Jack Sparrow napisał/a:

Jak o aborcji może wypowiadać się osoba, której ten problem nie dotyczy?

A wszystkich kobiet dotyczy? Nie.
Czyli kobiety które nie miały aborcji nie powinny się na ten temat wypowiadać tak jak Kaczyński nie ma prawa wypowiadać się na temat rodziny bo jej nie miał. To Twoja pokrętna logika z której robisz tirówkę.

Jack Sparrow napisał/a:

Bo jeszcze zrozumiałbym, jakby typ miał żonę, albo miewał jakieś choćby przelotne romanse.

Bo jeszcze zrozumiałbym gdyby kobieta miała aborcję...znowu Twoja pokrętna logika tirówki.

Czyli o rodzinie może wypowiadać się tylko osoba która ma lub miała rodzinę, idąc tą logiką o aborcji może wypowiadać się tylko ta kobieta która aborcje miała.
A gdzie tu demokracja, Konstytucja. Podobno pis zamyka ludziom usta ale ze Ty idziesz ich drogą?

Jack Sparrow napisał/a:

Ale taki bezjajeczny incel?

Mieszasz, skąd wiesz że to nie jego świadomy wybór?

Kazdy ma prawo wypowiadac sie w sprawie aborcji. Wogole teraz mamy duzo powazniejsze problemy jak np nielegalna migracja,ale temat aborcji jakos zawsze jest popularny przed wyborami

315

MagdaLena1111 napisał/a:
maku2 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

A PO to nie?

Pierwsze zdanie to wierutna bzdura.

316

MagdaLena1111 napisał/a:

Musi chyba tę Polskę jednak kochać, że poszedł w ten bój.

Posłuchaj jak Tusk kochał i kocha Polskę i to mówi były PeOwiec.
https://www.youtube.com/watch?v=hGEVinX-Zu0

317

Wy wogole wiecie co sie dzieje w Izraelu ?

318

JuliaUK33 napisał/a:

Klamstwa tuska beda wkrotce wszystkie obalone, jak tylko PIS znowu wygra wybory to cala lewica, ktora wiedziala co chcieli zrobic z NATO(szpiegostwo z Rosja) to bedzie miec lewica pozamiatane, a tusk pierwszy poleci pod trybunal stanu

Oooo... widzę, że Julka znowu w akcji big_smile.
Tak, tak, osiem lat mieli na to, żeby poprzedników powsadzać za ich rzekomą działalność na szkodę państwa, co gdyby tylko mogli z wielką lubością na pewno by zrobili, choćby po to tylko, by pozbyć się opozycji. I co? Ile padło aktów oskarżenia, ilu ludzi zostało skazanych? Nie zaskakuje Cię, że szukając z taką determinacją nikomu niczego nie udowodnili?
Ja wiem o Nowaku, którego zniszczyli za coś, czego każdego dnia dopuszczają się na niewspółmierną skalę okradając naród z naszych ciężko zarobionych państwowych pieniędzy i to by było chyba na tyle. Za to swoich ułaskawiają nawet jeśli akt łaski nie ma prawa bytu - takie orły z prawnikiem na czele big_smile.

Teraz sami trzęsą portkami, bo na nich akurat jest litania paragrafów. Ty myślisz, że dlaczego tak panicznie boją się przegranej?

Odpowiadając zaś na tytułowe pytanie: tak, wstydzę się za nasz naród, że dopuściliśmy do tego co mamy.

319

Priscilla napisał/a:

Tak, tak, osiem lat mieli na to, żeby poprzedników powsadzać za ich rzekomą działalność na szkodę państwa, co gdyby tylko mogli z wielką lubością na pewno by zrobili, choćby po to tylko, by pozbyć się opozycji. I co? Ile padło aktów oskarżenia, ilu ludzi zostało skazanych? Nie zaskakuje Cię, że szukając z taką determinacją nikomu niczego nie udowodnili?

Upolitycznieni sędziowie z Iustitia nikogo ze swoich nie skażą - doktryna Neumanna - proces Nowaka ciągle przedłużany, Grodzki chowa się za immunitetem, Gawłowski ciągle sądzony...i tak do zmiany władzy.

Priscilla napisał/a:

Ja wiem o Nowaku, którego zniszczyli za coś,

Za branie w łapę, czego tu nie rozumieć? Nasi mogą kraść ale inni nie czy jak?

Priscilla napisał/a:

czego każdego dnia dopuszczają się na niewspółmierną skalę okradając naród z naszych ciężko zarobionych państwowych pieniędzy i to by było chyba na tyle.

To każdemu rządowi można zarzucić. Populizm.

Priscilla napisał/a:

Za to swoich ułaskawiają nawet jeśli akt łaski nie ma prawa bytu - takie orły z prawnikiem na czele big_smile.

Z wiki
Lech Wałęsa ułaskawił 3454 osoby; odmówił ułaskawienia 384 osobom.
Aleksander Kwaśniewski ułaskawił 3295 osób; odmówił ułaskawienia 795 osobom (I kadencja).
Aleksander Kwaśniewski ułaskawił 993 osoby; odmówił ułaskawienia 1317 osobom (II kadencja).
Lech Kaczyński ułaskawił 201 osób; odmówił ułaskawienia 913 osobom.
Bronisław Komorowski ułaskawił 360 osób; odmówił ułaskawienia 1546 osobom.
Andrzej Duda (do 17.06.2020) ułaskawił 93 osoby[13]; odmówił ułaskawienia 502 osobom[14].
Zobaczymy czy orła prawnika za to ktoś skarze.

Priscilla napisał/a:

Teraz sami trzęsą portkami, bo na nich akurat jest litania paragrafów. Ty myślisz, że dlaczego tak panicznie boją się przegranej?

A to wiedza z WP czy TVN? Każda władza boi się jej straty.

Priscilla napisał/a:

Odpowiadając zaś na tytułowe pytanie: tak, wstydzę się za nasz naród, że dopuściliśmy do tego co mamy.

Szkoda że ideologia powoduje taki stan ducha.

320 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2023-10-11 01:58:22)

maku2 napisał/a:

Szkoda że ideologia powoduje taki stan ducha.

To nie ideologia, to fakty.

Edycja:

maku2 napisał/a:

Za branie w łapę, czego tu nie rozumieć? Nasi mogą kraść ale inni nie czy jak?

Mogłabym Cię w tym miejscu zabić śmiechem. Serio. Naprawdę nie ogarniasz czy udajesz?

maku2 napisał/a:

Zobaczymy czy orła prawnika za to ktoś skarze.

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Orzeł prawnik zwany prezydentem dopuścił się ułaskawienia przestępców, pomimo że z powodu braku uprawomocnienia wyroku nie miał do tego prawa, czyli na dobrą sprawę samemu w ten sposób naruszając prawo.

maku2 napisał/a:

A to wiedza z WP czy TVN? Każda władza boi się jej straty.

Tylko nie każda ma aż tyle na sumieniu i tyle do stracenia. Tutaj Trybunał Stanu wydaje się niemal pewny, a głów do ścięcia dużo, oj duuuużo.

321

Priscilla napisał/a:

To nie ideologia, to fakty.

Fakt - wstyd jest emocją.
Wstydzisz się z powodów tego rządu - ideologia.

Priscilla napisał/a:

Mogłabym Cię w tym miejscu zabić śmiechem. Serio. Naprawdę nie ogarniasz czy udajesz?

Zero treści dużo emocji. Złapali go Ukraińcy/zatrzymali za branie w łapę czy nie?
Sąd zgodził się na areszt? Czyli coś na rzeczy jest.

Priscilla napisał/a:

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Orzeł prawnik zwany prezydentem dopuścił się ułaskawienia przestępców, pomimo że z powodu braku uprawomocnienia wyroku nie miał do tego prawa, czyli na dobrą sprawę samemu w ten sposób naruszając prawo.

Zrozumiałem i wiem do kogo piłaś i dlatego zapytałem czy za to co zrobił ktoś go skarze.  Jeżeli nie, to będzie oznaczać że mógł tak postąpić.
Czyli za dwa lata powinni go postawić przed sądem. Zobaczymy jak będzie.

Priscilla napisał/a:

Tylko nie każda ma aż tyle na sumieniu i tyle do stracenia. Tutaj Trybunał Stanu wydaje się niemal pewny, a głów do ścięcia dużo, oj duuuużo

Pożyjemy, zobaczymy.

322

maku2 napisał/a:

Zero treści dużo emocji. Złapali go Ukraińcy/zatrzymali za branie w łapę czy nie?

Tak gwoli wyjaśnienia - konstrukcja naszego prawa pozwala na zatrzymanie i osadzenie w areszcie w zasadzie każdego, bez wyroku. UE już o tz. areszt wydobywczy (polega to na tymczasowym aresztowaniu na czas trwania dochodzenia, które może ciągnąć się latami) truła nam dupę nie raz, bo to patologiczna scheda po poprzednim ustroju. Polska płaci za to milionowe odszkodowania. O ile ktoś wygra w sądzie, bo wbrew pozorom to nie jest takie oczywiste.

Wystawienie listu gończego, czy głośne zatrzymania nie świadczą o winie. Zwłaszcza w politycznym światku. Tu chyba pod tym kątem najgłośniejszy będzie przypadek Zbigniewa Farmusa. Zatrzymany na promie w akcji rodem z hollywood. Odsiedział 2,5 roku, a po sądach bujał się kolejnych 16 lat. Ostatecznie - całkowicie uniewinniony.

323

Jack Sparrow napisał/a:
maku2 napisał/a:

Tak gwoli wyjaśnienia - konstrukcja naszego prawa pozwala na zatrzymanie i osadzenie w areszcie w zasadzie każdego, bez wyroku. UE już o tz. areszt wydobywczy (polega to na tymczasowym aresztowaniu na czas trwania dochodzenia, które może ciągnąć się latami) truła nam dupę nie raz, bo to patologiczna scheda po poprzednim ustroju. Polska płaci za to milionowe odszkodowania. O ile ktoś wygra w sądzie, bo wbrew pozorom to nie jest takie oczywiste.

Wystawienie listu gończego, czy głośne zatrzymania nie świadczą o winie. Zwłaszcza w politycznym światku. Tu chyba pod tym kątem najgłośniejszy będzie przypadek Zbigniewa Farmusa. Zatrzymany na promie w akcji rodem z hollywood. Odsiedział 2,5 roku, a po sądach bujał się kolejnych 16 lat. Ostatecznie - całkowicie uniewinniony.

Areszt tymczasowy był i będzie. Problemem jest tutaj jego przewlekłość.

Posty [ 261 do 323 z 323 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Wstydzę się własnego kraju?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024