maku2 napisał/a:Debilna odpowiedź. Co Twoja rodzina ma wspólnego z pracownikami PGR-ów?
Bezrobocie systemowe to nie tylko PGRy. I jak ktoś nie płakał, a wziął dupę w troki i zajął się robotą, to naprawdę niskim kosztem i nakładem własnym mógł się dorobić. Uczciwie. Już nawet pomijając przykłady firm, które wymieniłem wcześniej to masz kolejnego współczesnego giganta w postaci WB Elektronics, który dostarcza również sprzęt Amerykanom, a to firma założona w 1997 roku. Solaris - 1996 rok. Tołpa, Irena Eris - to firmy założone jeszcze w latach 80tych, które świetnie wykorzystały szanse lat 90tych i wejście do UE. I zobacz gdzie oni są teraz. A to tylko przykłądy pierwsze z brzegu, bo wymieniac można jeszcze długo.
I nad czym tu płakać? że parę państwowych wydmuszek bez produktu i żadnych zdolności polikwidowano? PIES ICH JEBAŁ.
48 nowych samolotów i przez kolejne 20 nic więcej? To ta wizja rozwoju wojska? Które miały wszystkie rządy - wiadomo oprócz pis.
Jak wspominałem - jest coś takiego jak RESURS. To raz. Dwa - budżet nie jest z gumy. Trzy za bardzo skupiono się na politykowaniu zamiast zwyczajnie wypierdolić (lub sprzedać) bez sentymentów to, co zbędne.
O dzięki za Twoją łaskę że zniżasz się do maluczkich.
A proszę. Ucz się.
Ładnie tłumaczysz...ale ile to ma wspólnego z przezbrajaniem wojska co teraz krytykujesz?
To my przez 20 lat byliśmy w trakcie transformacji? A jak PO przestało rządzić to już byliśmy po transformacji?
I dlatego teraz kupują uzbrojenie? Bzdury piszesz - nie było woli ani wizji rozwoju WP bo wielu uznało że jak my w NATO to nic nam nie grozi.
Brak wizji i rozwoju? Wejście do NATO, przejście na zawodowstwo, wprowadzenie Beryla, wprowadzenie F-16, wprowadzenie Rosomaka, wprowadzenie Twardego, podjęcie próby zbudowania Korwety, podjęcie prób opracowania nowych lub modernizacja pozostałych sprzętów i pojazdów (BWP-1, BWP-2000 i pierdylion innych), podjęcie próby ujednolicenia parku maszynowego (UPG) i tak wymieniać można w zasadzie bez końca. Potrzeby były i są ogromne. A pieniędzy mało. I popełniono całą masę błędów związanych głównie z marzeniami mocarstwowymi ('my sami zbudujemy') i cackaniem się ze związkami zawodowymi oraz lokalnym politykierstwem (bo konkretna JW to największe miejsce pracy, dzięki któremu utrzymuje się wiele lokalnych firemek).
I dla kasy z niego zrezygnowano.
Nie. Zrezygnowano ze względu na niską skuteczność i drenowanie budżetu (konieczność corocznego poboru i szkolenia od zera). Wojsko zawodowe jest wielokrotnie droższe, bo po pierwsze jest nomalnie zatrudnione (wypłaty), po drugie odbywa szereg specjalistycznych szkoleń (ZSW to tylko szkolenie zasadnicze + etatowe), po trzecie operuje wielokrotnie droższym sprzętem (np Spike, a nie jedynie RPG-7).
Dziwne. Ty masz argument że te rząd jest do dupy, cokolwiek robi czy nie robi i jest ok. Ale ja mam mieć inne argumenty?
Różnica jest taka, że ja punktuję co jest nie tak. A twoim jedynym argumentem jest "bo za PO". I konkretów brak.
Pytaniem na pytanie bo brakuje argumentu? Napisz chociaż 3 przykłady ze Tusk postawił się Niemcom - masz takie?
LOL chyba cie coś popierdoliło pod czerepem. Postawiłeś tezę z dupy, której nie da się obronić, a to ja mam udowadniać, że jest inaczej? Ziomek - podstawowa logika dyskusji - postawiłeś tezę, to ją obroń. UE to nie tylko Niemcy. Więc pisanie, że my coś tam robimy pod ich dyktando jest po prostu absurdalne. Zwłaszcza, że to był i jest nasz główny partner handlowy.
Jak pis podaje info o likwidacji JW na wschodzie to propaganda a w rzeczywistości PO je tam rozbudowywało?
Likwidacja JW będących w bezpośrednim zasięgu artylerii jest zwyczajnie zdrowym rozsądkiem. Zwłaszcza, że ilość RA jest ograniczona i po prostu znana, skoro MSD opiera się o to, co było za czasów UW.
Jak pis podaje że likwidowali posterunki to też kłamią? Bo w moim rejonie zlikwidowali dwa i zlikwidowali całodobowy komisariat.
Mam rozumieć że pis we wszystkim kłamie?
Ale to przecież ja pisałem, że służby mundurowe były pierwszymi w poszukiwaniu oszczędności w związku z priorytetyzacją innych wydatków budżetowych. Nie było to dobre posuniecie, ale logiczne z punktu widzenia budżetu.
Tak rozmawialiśmy.
Pokazywałeś statystyki, słupki, publikacje które to pokazywały/udowadniały. Na co ja pokazywałem statystyki, słupki, publikacje które przeczyły Twojej tezie. I o to masz do mnie pretensje? Że nie widzę Polski tak jak Ty bo jak pis przestanie rządzić będzie rajsko?
Po pierwsze to nie byłem tylko ja. Po drugie to co pokazałeś to była mielizna, ułuda liczb. Oprócz mnie to chyba jeszcze kolejne 3 czy 4 osoby ci udowadniały, że masz głowę w dupie i łykasz propagandę jak pelikan.
Jaja sobie robisz? Gdy PO obejmowało władzę po PIS to już dawno było po transformacji, o kataklizmie z 1997 roku już zapomniano. W czym PO miało gorzej niż PIS - bo wszystkie rządy tłumaczysz a obwiniasz jedynie PIS i wręcz sugerujesz że przyszli ze wszystkim na gotowe.
O chuju złoty. Serio? Skutki transformacji są w wielu miejscach wciąż widoczne, a problemy wynikające z powodzi w 1997, czy 2010 to w systemie ZK dalej potężne żniwa zbierają.
Że ruscy co?
maku2 napisał/a:Zapodaj do niego link bo do K2 znalazłem ale K9 już nie.
Miszczu - zarzuciłeś tezą o hurtowym wyprzedawaniu zajebistych firm z Polski - no to poproszę cię o te przykłady, bo mielenie wciąż i wciąż tego samego, niczego nie wnosi. Tym bardziej, że o realiach mundurowych i sprzęcie wojskowym wiedzę masz na poziomie zerowym i nie chce mi się tracić czasu na podstawy typu czym się różni moździerz z opcją strzelania na wprost od armatohaubicy. Ani czym się różni K9 od Kraba czy K2 od Leoparda.
I nie - nie mam manii żadnych list tylko nie lubię takiego gosłownego pierdolenia. "Jestem DUMNY" - a na pytanie z czego, to nagle woda w usta i nikt nie potrafi wymienić NICZEGO, a już w ogóle nic sensownego.
Póki co, to jestem tutaj JEDYNYM, który podał JAKIEKOLWIEK przykłady w czym jesteśmy dobrzy, choć jednocześnie oceniam nasz kraj jako całość - po prostu źle. A wy, tacy dumni, a wstydzicie się podać jakikolwiek konkret.