rakastankielia napisał/a:Moje morale nie jest niskie, bo ja się wojny nie obawiam.
Ale morale nie odnosi się tylko do wojska - postrzegasz źle własny kraj, społaczeństwo, planujesz wyjechać - morale niskie bo nie widzisz tu przyszłości.
rakastankielia napisał/a:Ci z niskim zginą jeszcze szybciej, więc nie ma sensu ich angażować.
Ci w pierwszej kolejności będą uciekać. Ci z niskim moralem nie trafią do okopu tylko na tyły do logistyki. Oczywiście nie ma reguły.
rakastankielia napisał/a:A ochotników byłoby więcej, gdyby ludzi zachęcić, obecnie wojsko nie jest atrakcyjnym wyborem dla młodych.
Jak zgłaszasz chęć pracy w księgarni to jesteś ochotnikiem?
Mylisz ochotnika z rekrutem.
rakastankielia napisał/a:Za 10 lat to nawet nie wiadomo, czy w ogóle Putin będzie jeszcze żył.
I co z tego że nie będzie zbrodniarza putina, przecież carowie kremla to siłowniki - nie on to będzie inny.
rakastankielia napisał/a:A jeśli elity wdrożą to, co dla nas szykują, to wojna będzie naszym najmniejszym zmartwieniem.
Nic nie jest gorsze od wojny i tragedii jaką ze sobą niesie. A co Ty masz na myśli pisząc elity...to ja nie wiem.
Gorsze dla mnie jest to że bagatelizujesz co napisałem.
rakastankielia napisał/a:Ukraińska propaganda ≠ prawda. Rosyjska oczywiście też nie.
Ale pisałeś "rusofoby" o Polakach i Polsce, dlatego pytam co Ty przez to rozumiesz?
rakastankielia napisał/a:Wystarczy spojrzeć na ich działania. Jak tylko doszli do władzy, dążyli do zniesienia małego ruchu granicznego z Kaliningradem i ŚDM spadł im z nieba, bo mieli wytłumaczenie.
2016 r. Dodaj szczyt NATO. Uważam że dobrze zrobili. Zwróć uwagę że ruscy zamykali dla nas możliwość przepływania przez cieśninę Pilawską, to dlaczego im też czegoś nie zamknąć?
rakastankielia napisał/a:Niemców już nie. A co do Rosjan, to widać na każdym kroku, wystarczy poczytać komentarze w dowolnym miejscu.
A Niemcy wymordowali prawie 6 milionów Polaków, ruscy mniej - to dlaczego nadal uważamy że nam ruscy zagrażają? Może dlatego że wraz z Białorusinami wciąż ćwiczą atak na Warszawę?
Jesteś Polakiem?
Uważasz siebie za rusofoba?
rakastankielia napisał/a:Miałem kontakt z wieloma Rosjanami i nigdy nie czułem nienawiści z ich strony.
I ja za żadnym nie biegałem ze święconą wodą czy sztachetą. Szkoda że jak posłuchasz w necie co mówią o nas to ta nienawiść tam jest.
rakastankielia napisał/a:Oczywiście, zdarzają się nacjonaliści, którzy uważają nas za zdrajców, ale ich jest garstka. Naprawdę wierzysz w rosyjskie sondaże? 
Wierzę Rosjanom co pokazują ruskich i ich światopogląd.
rakastankielia napisał/a:W przypadku Ukrainy chodzi tylko o obalenie faszystowskich rządów, które dyskryminują rosyjskojęzyczną ludność.
Sputnik całą gębą.
Jesteś ruskim trollem?
Zdajesz sobie sprawę że i w Polsce rządzą faszyści a Lachowie chcą zająć zachodnią Ukrainę?
Jeżeli masz racje i chodzi "tylko" o obalenie rządu to skąd mordy cywilów, gwałt, porywanie dzieci, niszczenie miast?
To co piszesz to bzdura - Ukraina nie weszłaby do UE i NATO w sytuacji z przed 24 lutego 2022, nie trzeba było najeżdżać Ukrainy ale jak zwykle natura ruskiego mongoła wzięła górę.
rakastankielia napisał/a:Czyli jednak nie jesteś ukrofilem, tyle dobrze
A ja się martwię o Ciebie czytając te bzdury co piszesz, bo to oznacza że propaganda ruska działa. I to w Polsce.
rakastankielia napisał/a:Przy pierwszej okazji nam wbiją nóż w plecy. Oni już stąd nie wyjadą. Polski nie ma, jest Ukropolin.
Rozumiem że głosujesz na Brauna?
Nie to nadal Polska.
To ruskim zależy żeby wbijać klin między narody Ukrainy i Polski.
Znasz ruskich przekonaj ich żeby działali na rzecz wycofania okupantów ruskich z Ukrainy a wtedy zobaczymy czy wyjechali Ukraińcy czy nie.
rakastankielia napisał/a:Wiedzą, wiedzą.
Rzeź Polaków odbyła się na Wołyniu a nie na Krymie czy pod Kijowem.
Jaka część społeczeństwa ruskich wie o mordzie Katyńskim?
Dlaczego ruscy uważają że II WŚ zaczęła się wraz z najazdem Niemiec na rosję a nie we wrześniu 1939r.?
Jaka część ruskich wie że najechali Polskę 17 września 1939r?
rakastankielia napisał/a:Tak, ale umów trzeba dotrzymywać.
A wskaż mi umowę pomiędzy Ukrainą a ruskimi że Ukraina nie będzie dążyć do NATO lub UE?
W 2014 roku ruscy zajęli Krym - dlaczego nie przestrzegają umowy że Krym został przekazany Ukrainie przez samych ruskich?.
Dlaczego ruscy nie przestrzegają Memorandum Budapesztańskiego?
Powiem Ci - bo w dopie maja umowy, dla nich liczy się tylko siła. Niestety ale za bardzo zostali zgwałceni przez Mongołów.
rakastankielia napisał/a:Współczuję Ukraińcom, ale to ich prezydent wciągnął ich w wojnę.W ten sposób usprawiedliwiasz ruskich.
Gdy ruscy zajęli Krym - Zełenski nie rządził.
Gdy ruscy zaczęli wojnę w Donbasie - Zełenski nie rządził.
Gdyby ruscy nie zaatakowali Ukrainy - wojny by nie było.
Współczuję Ci - jesteś mało zorientowany co się dzieje i dlaczego...a student.
Ja ich usprawiedliwiam czy Ty to robisz?
rakastankielia napisał/a:To że należy do Ukrainy nie uprawnia ich do takich zbrodni
A jakich mordów dopuszcza się Ukraina, śmiało zapodaj sputnik.
rakastankielia napisał/a:Mówię o ludziach, nie o władzy, poza tym z większością państw toczyliśmy w przeszłości wojny.
Ale to władza rządzi, to carowie, później dyktatorzy towarzysze decydowali gdzie i po co ludzie mają iść. Bez ukazu carskiego, później komunistycznych dyktatorów ludzie nie robili nic.
Tak, toczyliśmy z każdym jednym najeźdźcą. Z pewnym wyjątkiem z roku 1610 gdy zajęliśmy Kreml - bardzo ich to boli, nawet ustanowili święto państwie.
rakastankielia napisał/a:Rządy to i tak marionetki, czy pis czy po nic się nie zmieni.
I chodzi o to żeby nimi nie byli ani Niemiec ani ruskich. A oni nadal tego chcą. Niemcy ekonomicznie a ruscy...znają tylko pokój mongolski...
rakastankielia napisał/a:Nie, ale możemy sprowokować, by oni to zrobili i do tego dążą.
To i tak pozostanie decyzja ruskich a wszystko co robimy i tak dla nich jest prowokacją. Robimy, nie robimy oni mają to w dopie - słowem trzeba robić swoje.
Szkoda że jesteś tak bardzo prorosyjski i przyjmujesz ich narrację bez krytyki.