MagdaLena1111 napisał/a:- misja „sojusznicza siła” NATO w Kosowie niczym się nie różni od „specjalnej operacji wojskowej” Rosji w Ukrainie.
Bo się nie różni. Bez mandatu ONZ była to zwyczajna agresja militarna na niepodległe państwo. Tyle, że przeprowadzona przez taką grupę państw, którym nikt nie podskoczy. Natomiast stanowiła precedens, na który ochoczo powołuje się Rosja. Co więcej, ponieważ mam już trochę lat, to doskonale pamiętam, że już wtedy podnoszono kwestię, że jest to niebezpieczny precedens.
MagdaLena1111 napisał/a:- Rosji na Ukrainę to nie wojna tylko operacja specjalna
Dokładnie konflikt zbrojny. Tak to wygląda formalnie, a reszta to tylko semantyka.
MagdaLena1111 napisał/a:- już już poddaje się i kapituluje Ukraina, która oddaje Krym, republiki i co tylko Putin zechce
Czy flaga ukraińska już powiewa nad Krymem? Pisałem o tym co relacjonowano z różnych etapów rozmów pokojowych. Na razie to siły zbrojne Ukrainy dostają ciężkie baty w Donbasie.
MagdaLena1111 napisał/a:- zbombardowany szpital w Mariupolu był opuszczony, zajęty przez Azow a ciężarne ze zdjęć to aktorki.
No bo ten kompleks był ewakuowany i zajęty przez siły zbrojne Ukrainy co potwierdza właśnie sama główna medialna bohaterka tych wydarzeń. Robisz z dziewczyny kłamczuchę?
MagdaLena1111 napisał/a:- ruscy atakują szkoły i szpitale, bo tam robi sobie bazy ukraińska armia
Bo często tak było/jest i jest na to wystarczająco dużo dowodów. A konwencje mówią wyraźnie, że każdy obiekt cywilny zajęty lub wykorzystywany przez siły zbrojne przestaje być chroniony. Przy czym to nie jest oskarżenie w stronę Ukraińców, bo w czasie działań wojennych trudno wybierać miejsce działania. Dla smaczku dodam to co jest skrzętnie przemilczane w mediach, że siły zbrojne Ukrainy często ostrzeliwują własne wsie i miasta jeśli są zajęte przez Rosjan. Straszne co nie? A nie, to zwyczajna wojenna rzecz. Na przykład w słynnej Buczy część ofiar cywilnych, to zabici w wyniku ostrzału artyleryjskiego prowadzonego przez obie strony. I to jest ta część ofiar brzydko mówiąc mało kontrowersyjna. Po prostu, gdzie się strzela tam giną ludzie. Pozostaje sprawa celowych egzekucji na podstawie list proskrypcyjnych oraz rozbestwienia żołnierzy rosyjskich.
MagdaLena1111 napisał/a:- nie powinniśmy przyjmować uciekających przed morderstwami, gwałtami i torturami Ukraińców, bo będziemy mieć kłopoty (problemy po przyjęciu pod dach, kolejki do lekarzy, urzędów, roszczeniowość itd.)
A tu sobie coś radośnie zmyślasz. Do przyjęcia uchodźców wojennych Polska jest zobligowana prawem międzynarodowym i łaski nie robimy. Natomiast osobną kwestią jest sposób zorganizowania tego przyjęcia, form pomocy itd. Nie ulega wątpliwości, że rząd Polski mając wiedzę z wyprzedzeniem, że do konfliktu może dojść nie przygotował się do przyjęcia dużej liczby uchodźców. Wszystko zorganizowano ad hoc wg staropolskich tradycji "jakoś to będzie" i "zastaw się, a postaw się". Jako podatnik mam prawo takie działania krytykować i rozliczać.
MagdaLena1111 napisał/a:-kpiąc no gdzie są ciała z teatru dramatycznego w Mariupolu
A gdzie w końcu są?
MagdaLena1111 napisał/a:- to norma, że wręcz muszą być zbrodnie wojenne w Ukrainie, zabijanie masowe cywilów, gwałty w tym na dzieciach i rabunki, bo ruski nie robią nic nowego, ale broń boże nie można w żaden sposób uchylić godności rosyjskiego jeńca wojennego.
Dla Rosjan to norma, bo to dzicz i trudno od dziczy czegoś wymagać. Od ludzi aspirujących do wejścia na salony cywilizowanych organizacji można. Po tym konflikcie będę miał małą szansę spotkać na ulicy dzikusa z Rosji ale mogę spotkać Ukraińca, który torturował i zabijał jeńców. Średnio fajna perspektywa. Ale pocieszę cię, że trochę tam Ukraińcy powściągnęli niektórym cugle i chyba już nie ma przecieków do mediów z takich incydentów. A właśnie chwytani do niewoli rzeźnicy z Buczy na 100 % trafią w dobre warunki niewoli i będą podlegać śledztwu, a jeśli komuś udowodni się bezpośredni udział w zbrodniach, to dostanie cywilizowany wyrok karny.
MagdaLena1111 napisał/a:- sankcje nie mają żadnego znaczenia i wpływu na gospodarkę rosyjska, że większe koszty ponoszą kraje nakładające sankcje.
Znowu sobie coś zmyślasz. Pisałem, że sankcje nie powalą Rosji na kolana i ludzie przeceniają wpływ sankcji na poziom życia przeciętnego Rosjanina, któremu niby w wyniku tych sankcji miało się tak pogorszyć, że chwyci widły i ruszy na Kreml. A to bzdura oczywista.
MagdaLena1111 napisał/a:- wolna Ukraina w UE będzie dla nas konkurencją, podczas gdy spece od geopolityki twierdzą, że blok z Ukrainą dałby nam dużą siłę w tworzeniu ładu europejskiego.
Co ma ład europejski do konkurencyjności gospodarki? Przestudiuj sobie proces wchodzenia Polski do UE i jak nas przećwiczono właśnie w imię ochrony gospodarek starych członków UE. Stąd akces Ukrainy do UE musi być uwarunkowany takim samym procesem aby chronić polskie firmy, rolnictwo itp. Pomijam, że teraz jesteśmy największym beneficjentem pomocy z UE, a z chwilą wejścia Ukrainy do UE przypadnie nam dużo mniejszy kawałek tortu do podziału.
MagdaLena1111 napisał/a:- powinny zostać porzucone wszelkie nadzieje na bezpieczeństwo w NATO z uwagi na czasochłonność logistyki nie obronią nas, więc najlepiej nie angażujmy się, nie pomagajmy itp. ruskie gadanie
Spłycasz, bo nie rozumiesz. Pisałem o tym, że nikt z NATO nie rzuci do Polski chmary brygad pancerno - zmechanizowanych, bo tych jest w NATO tyle co kot napłakał. Może coś się teraz zmieni ale zajmie to lata. Na dziś jeśli chodzi o ciężki komponent wojsk, to Polska musi polegać na sobie. Obecność sił USA, to miły dodatek ale nawet obecnie jest to jedna brygada. Natomiast bez dwóch zdań NATO może Polsce udzielić wszelakiej innej pomocy jak np. w obronie przeciwlotniczej i przeciwrakietowej, rozpoznania, artylerii, kontroli dostaw szlakami morskimi, dostawą sprzętu i amunicji.
MagdaLena1111 napisał/a:- wiarygodności i przywództwa Zełenskiego jest wątpliwa
Bo jest. Przed wojną nie miał już lekko i był krytykowany. Wojna wygasiła temat i nawet może anuluje. Niemniej ja rozmawiałem z Ukraińcami, którzy nadal są sceptyczni. Może to ruskie szpiony?
MagdaLena1111 napisał/a:- HiT jakie to jest wysokie morale rosyjskich żołnierzy, którzy chcą pomścić poległych już kolegów
To nie tyle morale co zrozumiała chęć zemsty. Na początku wojny większość żołnierzy nie wie po co walczy, a potem to chodzi już tylko o przetrwanie i zemstę.
MagdaLena1111 napisał/a:- zdjęcia początkowych zniszczeń obiektów cywilnych w Ukrainie to stare zdjęcia z wybuchu gazu, albo fotomontaże.
Bo jakieś takie się zdarzały na początku. Potem już mieli tyle pod ręką zniszczonych obiektów, że można było brać i wybierać.
MagdaLena1111 napisał/a:- wśród uchodźców z Ukrainy są typy spod ciemnej gwiazdy
Oooo! A co w tym dziwnego?
MagdaLena1111 napisał/a:- ostatni HIT, że żołnierze Ukraińscy to esesmani
Tu znów sobie coś wymyślasz. Natomiast jest faktem, że zdarzają się w siłach zbrojnych Ukrainy typki obwieszające się naszywkami z logo i nazwą dywizji Waffen SS Galizien. Tak, to była ukraińska formacja SS.
MagdaLena1111 napisał/a:Wszystko to razem tworzy wizerunek ruskiego trolla. Bo jak to inaczej wyjaśnić.
A to już twój problem, nie mój.