Stracić okręt flagowy na wojnie przeciwko państwu bez floty...
I to jeszcze o jakiej wymownej nazwie
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » A więc wojna...?
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36 37 38 … 68 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Stracić okręt flagowy na wojnie przeciwko państwu bez floty...
Lucyfer666 napisał/a:Stracić okręt flagowy na wojnie przeciwko państwu bez floty...
Dlatego Hitler był mądrzejszy i już w 1940 kazał zmienić nazwę ciężkiego krążownika Deutschland na Lutzow, żeby nie dopuścić do propagandowego efektu zatopienia okrętu o takiej nazwie. My podczas sowieckiej okupacji również stosowaliśmy takie nazewnictwo stąd flagowe niszczyciele Marynarki Wojennej po kolei nosiły nazwę Warszawa. Mam nadzieję, że w przypadku nowo zamówionych dla Polski trzech dużych fregat nikt nie wpadnie na taki pomysł. W końcu w zanadrzu mamy tradycję pięknych nazw dla okrętów i mam propozycję nazw dla tych okrętów: OORP Grom, Wicher i Burza.
Mallwusiu, w ośrodkach wolnych miejsc jest tyle ile się ich zrobi.
Tych buntów które co chwilę wybuchają to ile było?
Czy przeczytałaś dlaczego 14 letnia dziewczynka z takiego ośrodka podjęła strajk głodowy? I dlaczego w ogóle uciekła ze swojego kraju?
Ćwiczenia na poligonie w Wędrzynie nie ustały. Poligon jest czynny. Faktycznie, doskonałe miejsce do przetrzymywania miesiącami ludzi z doświadczeniami wojennymi.
Mieszkańcy strefy stanu wyjątkowego mają atrakcje, ponieważ raz, władza zdecydowała się w ogóle wprowadzić tam stan wyjątkowy z zakazem wjazdu, a teraz tylko zakaz wjazdu - powiedz mi, że wierzysz to było naprawdę uzasadnione. I że chodzi o bezpieczeństwo Guzik prawda. Miejscowi funkcjonują tam na tyle normalnie na ile kochana władza im pozwala, a migranci i tak na naszą stronę przedostają się regularnie, regularnie są widywani przez miejscowych, część miejscowych im pomaga.
Za moje pieniądze jako płatniczki podatków finansuje się pusbacki. Jak również bardzo żenujące i bardzo, bardzo drogie propagandowe koncerty. Skoro jesteś przeciwniczką wywalania kasy na zbędne wydatki, powiedz mi, jak można byłoby lepiej zagospodarować miliony wywalone na koncert "murem za polskim mundurem"?
Kryminalizowana jest pomoc. Ludzie ją niosący, zastraszani. Opłacana za moje pieniądze policja wkracza np. do Klubu Inteligencji Katolickiej, traktuje ludzi z punktu humanitarnego jak bandziorów. Bo to rzeczywiście potrzebne.
Ludzie z grup pomocowych wysyłali takie ("nie przyjeżdżajcie tu") ostrzeżenia do grup zrzeszających ludzi zainteresowanych wyjazdami na Białoruś. Już dawno. Robili to oddolnie, formułując te komunikaty, tłumacząc, rozpowszechniając. Ciekawe na ile wyręczali w tym polskie służby, które jako lepiej poinformowane i zorganizowane, powinny były to robić masowo.
Snake, dziewczynie z tej "łzawej historii" studentce z KIK groził tymczasowy 3-miesięczny areszt. Nie, nie za pomoc w przewozie ani nic podobnego. Za pomoc humanitarną. Cała ta akcja to jest żałosne strzelanie z armaty do wróbla, które ma na celu wyłącznie zastraszanie. A podobno środki i siły są nam potrzebne gdzie indziej. Tymczasem aparat państwowy dziarsko ściga dwudziestolatki, jakby faktycznie nie miał lepszych rzeczy do roboty.
Wyrok pokazuje jakie praktyki faktycznie mają miejsce i jak SG najzwyczajniej kłamie.
"W uzasadnieniu sędzia Joanna Panasiuk wskazuje, że „faktyczne zatrzymanie na celu miało wywiezienie cudzoziemców na granicę polsko-białoruską w nocy – poza zasięgiem wzroku osób postronnych czy też kamer dziennikarzy. Pomijając fakt, że wywiezienie grupy osób w środku nocy, w głąb ścisłego rezerwatu przyrody, bez odpowiedniego ekwipunku było wysoce niehumanitarne, to także niezgodne z prawem".
Elu, piszesz jakbyś nie wiedziała co się dzieje w krajach, z których oni uciekają.
I jakbyś myślała, że propaganda białorusko-przemytnicza przedstawiała im realny obraz sytuacji. I że oni mają tam taki dostęp do informacji jak my tu. Piszesz ze swojego punktu siedzenia, który w porównaniu z ich, jest bardzo wygodny. Jak jeszcze do Ciebie nie dotarło, to specjalnie powtórzę: nie jestem za wpuszczaniem wszystkich jak leci, tylko uważam ze wypieprzanie ludzi, a szczególnie kobiet z dziećmi, z chorymi dziećmi, do lasu, na bagna, w temperatury jakie są, za barbarzyństwo. Szczególnie przy wiedzy co robią z nimi służby bialoruskie, że też ich zawracają i przy nich nasi są mili. W kraju cywilizowanym, chrześcijańskim, gdzie ludzie słuchają kiwając głowami słów "Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili". Mam pokazywać palcem hipokryzję? Słonia w pokoju dobrze widać. Kraju, który stać na wywalenie 2 mld na propagandową telewizję nie stać żeby pomóc chociaż tym kobietom z dziećmi w takim zakresie żeby nie wywalać ich do lasu? Nie Elu, złem jest to, co się robi tym ludziom. Tylko łatwiej ich zdehumanizować, mieć gdzieś i dla własnej wygody umysłowej, twierdzić że to w imię naszego bezpieczeństwa. A potem dziwować się "jak to jest że Rosjanie mogą robić takie rzeczy Ukraińcom". No mogą. Bo zdehumanizowali ich na podobnej zasadzie.
"Za moje pieniądze jako płatniczki podatków finansuje się pusbacki."
Nie
[...] piszesz jakbyś nie wiedziała co się dzieje w krajach, z których oni uciekają.
Mnie na ten przykład w ogóle nie interesuje sytuacja w ich krajach.
I jakbyś myślała, że propaganda białorusko-przemytnicza przedstawiała im realny obraz sytuacji. I że oni mają tam taki dostęp do informacji jak my tu.
O matko, każdy ze smarfonem i nie jest sobie w stanie wyguglać, że granica między Polską i Białorusią jest zamknięta? To oni mają inteligencję niższą niż małpy?
I tu muszę pochwalić wspaniałą robotę tzw. organizacji humanitarnych, nawet w ciągu paru ostatnich dni natknąłem się na raport, którejś z takich międzynarodowych organizacji z wnioskami, że tych migrantów czeka piekło przy próbie przekroczenia polskiej granicy. Ja poproszę żeby takie raporty nagłaśniać jak najbardziej, drukować w formie ulotek i rozdawać w tych wszystkich krajach, z których ci migranci przybywają. I koniecznie dużymi literami CZEKA WAS PIEKŁO.
Lucyfer, SG nie jest utrzymywana z podatków?
Snake, ich zalewała propaganda. Celowe, prowadzone na masową skalę akcje dezinformacyjne.
Jak pisałam, komunikaty żeby tu nie przyjeżdżać i jak naprawdę wygląda sytuacja, były rozpowszechniane oddolnie przez organizacje i grupy pomocowe, przez media społecznościowe tamtych krajach. Te same organizacje pomocowe i aktywistów, które dla części z Was są "wrogami ojczyzny".
Treść jednego z nich, z jesieni ub.r. jest taka: "Przekraczanie granicy Białoruś - Polska jest nielegalne. Obecnie granice są zamknięte. Białoruskie służby okradają ludzi i siłą przepychają przez drut żyletkowy na granicy z Polską. Planują rozdzielanie rodzin. W Polsce ogłoszono Stan Wyjątkowy. Wojsko pilnuje granicy i nie przepuszcza nikogo. Osoby są wyłapywane w polskim lesie i zawracane na Białoruś. Strefa nadgraniczna staje się pułapką, z której nie ma wyjścia. Jest bardzo zimno (w nocy poniżej 0 stopni Celsjusza) i pada deszcz. Na Białorusi setki przybyszów głodują i nie mają wody. Jest duże ryzyko śmierci z wychłodzenia. Podróż na Białoruś to zagrożenie życia. Jest śmiertelnie niebezpiecznie. Kilka osób już umarło. Nie dajcie nabrać się oszustom, którzy chcą tylko Waszych pieniędzy."
Przetłumaczone na Kurdyjski, Urdu, Dari, Paszto itd.
Snake, ich zalewała propaganda. Celowe, prowadzone na masową skalę akcje dezinformacyjne.
Jak pisałam, komunikaty żeby tu nie przyjeżdżać i jak naprawdę wygląda sytuacja, były rozpowszechniane oddolnie przez przez organizacje i grupy pomocowe, przez media społecznościowe tamtych krajach. Te same organizacje pomocowe, które dla części z Was są "wrogiem ojczyzny".
Czyli chodzi o to żeby wpuszczać najgłupszych z głupich co się dali na to złapać?
Ale jaka propaganda kurwa mać? Oni wiedzą co się dzieje, ale dopóki giną inni a nie oni to jest dobrze. Ludzie są po prostu źli w większości.
Ale to jest problem ludzi, którzy przyjechali na Białoruś oraz służb Białorusi, a nie nasz. Naprawdę takie emocjonalne gadanie na nikogo zajmującego się tematem nie działa. Wręcz pokazujesz klasyczny przykład szkodliwości społecznej.
I nie. SG nie jest opłacana z podatków. Ogólnie rzecz biorąc nic nie jest opłacane z podatków. Po prostu większość ludzi nie rozumie funkcjonowania pieniądza we współczesnym świecie.
Ale czy Polska to jakiś Międzynarodowy Dom Uchodźców, do którego może wjechać każdy, kto chce?
Lucyfer. To co robimy z tymi, którzy są już po naszej stronie to nasza decyzja i odpowiedzialność. Wielu ludzi, którzy zajmują się tym tematem bezpośrednio i byli osobiście świadkami ogromnego nieszczęścia tych ludzi, ma odmienne od Twojego zdanie.
Koralina, odsyłam wyżej. Nigdzie niczego takiego nie napisałam.
Koralina, odsyłam wyżej. Nigdzie niczego takiego nie napisałam.
Ale ja nie odnosiłam się personalnie do Twojego wpisu,i w żadnym miejscu mojej wypowiedzi nawet nie wskazuję na to, lecz ogólnie do sytuacji i problemu.
Lucyfer. To co robimy z tymi, którzy są już po naszej stronie to nasza decyzja i odpowiedzialność..
Absolutnie nie można akceptować zasady :
- „komu się uda oszukać nasze służby graniczne, ten staje się naszym problemem”
To nie zabawa w kotła i myszkę .
Chcą dostać się do jakiegoś kraju to musza zgodnie z prawem wystąpić o stosowne zgody i przekroczyć granice oficjalnie, w miejscu do tego przeznaczonym.
Będąc w Białorusi nie lecę im na głowę bomby, mogą spokojnie poczekać na zgodne z prawem załatwienie sprawy.
Dopiero wtedy - jeżeli sami wydamy im zgodę na przekroczenie granicy, to ich pobyt u nas będzie nasza odpowiedzialnością i naszym problemem.
Cwaniaczków mamy już dosyć w kraju.
Bill, ale wiesz ze Białorusini raz, często nie dopuszczają ich do tych przejść, dwa, musieliby najpierw przejść te przejścia po stronie białoruskiej. A nawet gdyby i to im się udalo to już widzę jak Polska SG z ich tradycjami ignorowania wniosków o azyl, ich przyjmuje. Pandemia to (nie przyjmowanie) ułatwiła. To nie jest czarno biała sytuacja.
To nie nasz problem, że ich niedopuszczają. Serio towarzystwo miało swoje komunikaty, a jednak zaryzykowali. Przedostając się nielegalnie przez granicę złamali prawo.
Nie jesteśmy im nic winni. Jak czujesz się winna to udostępnij swoje mieszkanie... Swoją drogą każdego biedaka wpuszczasz do swojego domu z racji jego niedoli?
Czarna Kotko
szanuję Twój humanitaryzm, ale pewno nie masz 10 lat i zdążyłaś już odkryć, że ten świat jest zepsuty do szpiku kości.
Wojny, destabilizacja....kryzys trwa już od lat, zmiany klimatu i pozrywane podczas pandemii łańcuchy dostaw żywności.... Teraz dokłada się do tego rosyjska inwazja na Ukrainie. W jej efekcie liczba głodujących może wzrosnąć o 500 mln, co dotknie głównie kraje Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu..
GŁODNEGO i zdesperowanego człowieka absolutnie nic i nikt nie zatrzyma. Ani sztormy na morzach, ani mrozy, ani bagna, ani mury... Nie ściemniaj z tą propagandą, bo to nie te czasy, by ktoś nie wiedział, w co się pakuje.
Europa nie zdoła tych ludzi przyjąć, bo już teraz nie radzi sobie z problemem.
Czy Ty zdajesz sobie sprawę, w jakiej my jesteśmy sytuacji?
W moim regionie zaczynają się przymusowe przestoje w zakładach. Brakuje komponentów albo klienci wycofują zamówienia. Część firm nie udźwignie kosztów, część traci rynki przez sankcje. Za chwilę zaczną się redukcje, bezrobocie, bieda... Kogo będzie stać na socjal dla kolejnych uchodźców?
Wczoraj pomagałam w zamówieniu z daleka, jak dostałam wycenę, to mało z krzesła nie spadłam, 2x drożej, a do tego jeszcze fracht, który teraz trzeba brać na siebie. Kontraktu nie będzie. Wielu dóbr nie będzie i jak tu wszystkich wykarmić?
Zapasy jakieś zrobiłaś? Masz dobrą pracę? Poduszkę finansową? Jak nie, to radzę Ci trochę zdrowego egoizmu, pozdrawiam
To nie jest czarno biała sytuacja.
To jest bardzo czarno-biała sytuacja.
Albo my ich, albo oni nas.
Jak chcesz mieć miękkie serce, to sprawdź czy masz odpowiednio twardy tyłek.
Marie Le Pen już oświadczyła , że zerwie wszelkie strategiczne umowy z Niemcami, bo :
- niemieckie plany strategiczne są sprzeczne z francuskimi planami strategicznymi.
I tak rechot historii ciagle toczy się po Europie.
Może być XXI wiek, wielka idea wspólnoty europejskiej, ale średniowieczne podziały ciagle są żywe.
Zaraz do tej dwójki dołączy UK, starając się o to, żeby żadne z nich nie uzyskało znaczącej przewagi na kontynencie.
Bez znaczenia co ta kobieta mówi, wątpię czy zostanie prezydentem.
Ale i Macron nie lepszy. Powiązań gospodarczych z Rosją jeszcze więcej niż Niemcy mają. A naród przyzwyczajony do wygód i niesklonny do poświęceń.
I w sumie na 2 wojnie światowej ucierpieli mniej niż inne kraje.
Więc lizał ich pies i małe mrówki też..
I w sumie na 2 wojnie światowej ucierpieli mniej niż inne kraje.
No już tak im nie ujmujmy. W trakcie działań wojennych w 1940 roku nie walczyli tak źle jak się to powszechnie mówi i wojna przetoczyła się przez część Francji. Potem zaś od lądowania w Normandii pełnoskalowa wojna jak walec przetoczyła się przez duże obszary Francji. Ze wszystkim co się z tym wiąże czyli zniszczeniami miast i wsi, śmiercią cywili itd. W zasadzie równie dobrze można by stwierdzić, że zdecydowanie mniej niż Francuzi ucierpieli Czesi, Słowacy, Norwedzy czy... Brytyjczycy. W końcu ci ostatni ucierpieli medialnie w roku 1940 podczas nalotów ale te zniszczenia były skanalizowane do określonych ośrodków miejskich, a potem w 1944 w wyniku bombardowań pociskami V-1 i V-2 ale to też bardziej propagandowo. Niemniej w latach 1939-1945 zdecydowanie lepiej i bezpieczniej było mieszkać w Wielkiej Brytanii niż we Francji.
Więc lizał ich pies i małe mrówki też..
To akurat tradycyjnie tak
Już oficjalnie, jeden z aktorów incydentu wokół Wyspy Węży, rosyjski krążownik rakietowy Moskwa poszedł na ch...., znaczy na dno!
Zatonięcie kacapskiego okrętu jest chyba wymarzoną informacją, w sam raz na święta Aż mi sie humor poprawił
Oczywiście że Brytyjczycy ucierpieli mniej, i w dużej mierze dzięki naszym pilotom też.
Ale anglosasi mają jakieś poczucie wstydu czy honoru.
A Francuzi dużo gadają, a mało robią.
We wszystkim
Zresztą proponuję dac sobie spokój już z nimi.
Ja się temu przyglądam z coraz większym niepokojem
Ukraińcy są cholernie zawzięci, a ruscy to mściwa dzicz.
Przeraża mnie ESKALACJA tej wojny.
Co teraz dostarczają USA:
18 samobieżnych haubic i 40 000 pocisków
10 radarów antyartylerii
10 radarów nadzoru powietrznego
300 dronów z głowicą zwrotnicową
500 pocisków Javelin i tysiące innych systemów przeciwpancernych
200 przewoźników wojsk
100 opancerzonych pojazdów radarowych
11 śmigłowców Mi-17 (dawniej stacjonujących w Afganistanie)
30 000 kamizelek i hełmów ochronnych
sprzęt medyczny i inny sprzęt ochronny (chemiczny, biologiczny, radiologiczny i nuklearny) .
Okręt poszedł na dno, a ruscy będą nap** w infrastrukturę, robiąc z kraju ruinę. Wczoraj poszedł z dymem zakład metalurgiczny i wiele innych obiektów.
Już teraz przewidują, że PKB Ukr zmniejszy się zdaje się o 45%, większość generowały rejony objęte wojną. W Rosji - 10, może 20%... Kasę Rosjanie zdążyli poprzelewać, jachty i tankowce zmieniły banderę, ropę chcą przerabiać Indie, na żywność i nawozy nałożyli embarga.. Bialoruś też. Długo by pisać o sankcjach pod publikę.
Będą się tak nakręcać i napierniczać nawzajem, aż nie daj Boże ruski zrzuci jakieś 2 małe taktyczne nuki, bo w ich doktrynie wojennej jest to brane pod uwagę (Wolski o tym pisał jako III wariant tej wojny). Unia z milionami uchodzców, których nie będzie czym wykarmić... Do bani jest to wszystko.
Co do świąt to ja się cieszę, że się z dziećmi spotkam, bo nie wiążą niestety przyszłości z tym krajem.
Ale anglosasi mają jakieś poczucie wstydu czy honoru.
Nie mają. Po 5 latach kiedy żołnierz polski bronił Wielkiej Brytanii, walczył w brytyjskich mundurach u boku brytyjskich żołnierzy rząd brytyjski nie dopuścił polskich żołnierzy do parady zwycięstwa ulicami Londynu 8 czerwca 1946.
Poczucie honoru okazali za to piloci dywizjonu 303, który jako jedyni zostali zaproszeni i mieli maszerować z pilotami RAF ale odmówili udziału w takiej paradzie bez kolegów z innych formacji. Stąd huczne obchody zwycięstwa nad Niemcami odbyły się bez żołnierzy jednej z najliczniejszej alianckiej armii. Dlaczego? Bo Brytyjczycy nie chcieli urazić Sowietów. To tyle jeśli chodzi o wstyd i honor anglosasów.
Będą się tak nakręcać i napierniczać nawzajem[...]
No, no! Rosjanie ostrzegli Ukraińców, że jeżeli będą atakować terytorium Rosji, to ta wypowie Ukrainie wojnę!
Anglosasi i poczucie wstydu, jprdl
Kolejność Snake.
Poczucie wstydu jest za coś, a nie przed czymś.
Właśnie za to o czym piszesz mają poczucie wstydu.
Bo inaczej Johnson miałby to gdzieś. Jego chata z kraja bardziej niż francuską belgijska itd.
Mallwusia siedzisz sobie jako wygodna emerytka, chcesz w kapciach klan oglądać i grzadkii pielić i masz za złe Ukraincom że zawzięci?
Napierniczac się nawzajem??? Nie wierzę co czytam..
Ziemniaków z zagona nie oddalabyś uchodźcom, ale Kijów Rosjanom to już chętnie.
Metodę na baranka polecam byś wyszła wreszcie że swojej strefy komfortu.
I nie cierpię jak ktoś mówi o moim kraju: W TYM kraju.
Większość mojej rodziny może wyjechać za granicę w każdej chwili ma gdzie i za co.
I stwierdzili że nie będzie im Putin życia przestawial.
No może my też pokażemy się "zawzięci"
Chociaż gdyby był sposób rodem w Vabanka by skierować Rosjan do Berlina zamiast do Warszawy to byłabym za
Będą się tak nakręcać i napierniczać nawzajem,
Myślę, że nie. Oglądałem jedno z ostatnich wystąpień Putina. Facet widzi, że to powoli staje się nieopłacalne. Wie, że powoli zamyka mu się rynek zachodni na ropę i gaz. Bredził coś o zwiększeniu wewnętrznej konsumpcji na gaz i zbycie na rynek azjatycki. Ale sam stwierdzał, że tu potrzeba ogromnych inwestycji w infrastrukturę przesyłową. A to są ogromne koszty i potrzeba dużo czasu. Oczywiście Chiny są tu bezkonkurencyjne, ale te ceny jakie oni Rosji płacą, to raczej po kosztach. Sam Putin mówił bardziej o rynkach południowych, pewnie myślał o Indiach. A przecież w Europie infrastruktura jest gotowa i może być niewykorzystana.
Ukraina gospodarczo jest zrujnowana i tu cel przez Rosję jest osiągnięty.
Prawdopodobnie pozostaje jedynie kwestia, co będzie można powiedzieć 9 maja. Czyli co z republiką doniecką i ługańską. Trzeba jakiś sukces ogłosić. A potem pewnie okopy i powrót do tego co się działo po 2014, a dalej się zobaczy.
Te okopy, niekoniecznie będą na Ukrainie..
Możliwe że pod rosyjskiej stronie.
Tak 50/50
Co do 9 maja.. jak się zbiorą teraz cała armią do Rosjiz powrotem, to może na plac Czerwony zdążą na 9 na wymianę władzy.
Jak nie to Waterloo w rosyjskim wydaniu.
Nie widzę innej wizji.
Jak Putin odejdzie z hukiem odpalając atomówki to trudno.
Nie można żyć pod szantażem cały czas bo do czego to prowadzi?
Może niektórzy potrafią tak żyć wiedząc że sąsiad za scianą katuje dziecko na śmierć a ja robię grilla w spokoju. ja nie potrafię.
Memento mori.
Legat
pisałam o najbliższych tygodniach, po tym przemówieniu faktycznie było widać po Putinie, że mu się pali pod 4 literami
I zgadzam się co do infrastruktury, że tu potrzeba czasu, ale też technologii.
Elu, nic a nic nie zrozumiałaś. W sumie się nie spodziewam po kimś, kto chwilę temu był zwolennikiem tego, aby nieszczepieni płacili za leczenie.
Ukraina gospodarczo jest zrujnowana i tu cel przez Rosję jest osiągnięty.
Nie wydaje mi się, że taki był cel, ale że nic innego ruski nie potrafią poza niszczeniem, to taki mamy efekt.
Na szczęście wszyscy wokół mówią wprost o odbudowie Ukrainy. Tam będzie po wojnie bum gospodarczy i nawet nam to może wyjść ostatecznie na zdrowie.
Byle szybko się skończyła ta wojna.
Mallwusia, to Ty nie zrozumiałaś tego, że gdyby nasi przodkowie myśleli jak Ty, to dzisiaj twoje dzieci byłyby w rosyjskim wojsku i wracały jako gruz 200. a nie w bogatym kraju EU legalnie
Elu, ochłoń proszę. Są święta i nie ma się co tu bluzgać.
Ja osobiście jestem za negocjacjami, pyrrusowe zwycięstwo to nie zwycięstwo. W każdej sekundzie potworne dramaty ludzkie.
Co do tej wersji Wolskiego, to znalazłam:
"Trzecia opcja to użycie broni atomowej, biologicznej lub chemicznej. Zdaniem Jarosława Wolskiego, poprzedziłoby to uderzenie pod fałszywą flagą, czyli na przykład wykorzystanie broni chemicznej przeciwko włosym wojskom. „Wówczas mogłoby dojść do pokazowego ataku na wybrane ukraińskie zgrupowanie przy zastosowaniu ładunków jądrowych małej mocy . Przekaz Rosjan byłby jasny: Ukraińcy użyli broni chemicznej, więc my odpowiedzieliśmy bronią jądrową małej mocy. A teraz siadamy do stołu negocjacyjnego z pozycji siły” – mówił."
A co do mojej emerytury i kapci to chyba tu także masz o mnie błędne wyobrażenia
Dla ukraińskich dzieci planuję sportowe zajęcia, poznają okolicę i fajnych ludzi Tylko kontuzję muszę wyleczyć, w tym czasie się sprzęt zorganizuje.
Spokojnego wszystkim.
jestem całkowicie ochłonięta i piękę mazurki.
fajnie że pomagasz ukraińskim dzieciom, super.
jednak nie mów im o swoich negocjacyjnych pogladach, bo niektóre mają juz na tyle rozumu by wiedzieć, że z terrorystami negocjować się nie da.
To co piszesz top tylko odsuwanie wojny w czasie- i jak bedziesz uczyć biegać 10 letniego chłopczyka to pomyśl czy chcesz by za 8 lat oberwało mu te nogi w kolejnej specoperacji jakiegoś Iwana.
Temu terroryście 10 krajów UE sprzedawało broń mimo embarga. A zgadnij komu najwiecej broni sprzedawała Ukraina?
https://www.rp.pl/biznes/art2905441-naj … daje-rosji
Wolny rynek "D
Wolny rynek "D
$$$$
Z terrorystami nie tylko się negocjuje ale i handluje Elu:
https://www.tygodnikprzeglad.pl/co-moze-ksiaze/
I co w związku z tym? bo nie rozumiem wniosku ?
Za to trzeba mu kawałek ziemi przekazać? by ktoś się poczuł bezpieczniej? A moze w kontrakcie to było?
swoją drogą ciekawa jestem żródła tego że po 2014 Ukraina była największym dostawca broni do Rosji. Ujawnisz?
bo ja mam takie dane: https://www.eska.pl/wiadomosci/te-kraje … -gbN4.html
podaj swoje i błagam nie z czasów związku radzieckiego czy Janukowycza
Szkoda pary, Ela, jakby ta ruska onuca mallwusią zwana, chciała być obiektywna, to przedstawiłaby sprostowanie tych danych, które miało miejsce już kilka lat temu. Ale ruski troll woli przedstawiać historyczny artykuł, który stawia w niekorzystnym świetle Ukrainę. Chyba nie muszę dodawać dlaczego. I to kolejny raz.
Elu co do Johnsona, mylisz wstyd z biznesem. W samej Polsce w ciągu ostatniego miesiąca zrobił biznesy na ok. 20 miliardow dolarów.
Z Rosją pewnie większe.
A Niemcy większe z nami.
Myślę że to kwestia raczej anglosaskiego wychowania.
Magdalena ja jestem bardzo ciekawa źródła tych rewelacji podawanych teraz akurat.
W świetle utoniecia Moskwy, powiem wam że Rosjanie wcale nie są trzymanym za mordę narodem jak się wam zdaje bo pyszczą mocno na władzę w oficjalnych mediach na to że do tego dopuszczono.
Więc wojnę popierają nie że strachu, ale popierają ją naprawdę.
Na dodatek są przekonani że ich armia po prostu zbyt łagodnie traktuje Ukraińców podczas specjalnej operacji i dlatego sobie pozwolili na ten odstrzał.
Więc skala strat nie dociera do wiekszosci towarzystwa.
Po prostu makiawelizm robi swoje
W świetle utoniecia Moskwy, powiem wam że Rosjanie wcale nie są otrzymanym za mordę narodem jak się wam zdaje bo puszczą mocno na władzę w oficjalnych mediach na to że do tego dopuszczono.
Na dodatek są przekonani że ich armia po prostu zbyt łagodnie traktuje Ukraińców podczas specjalnej operacji i dlatego sobie pozwolili na ten odstrzał.
Dlatego należy sprowadzić ten azjatycki lud do roli mu przeznaczonej. Niewolnika
Kazachstan odmówił obecności na paradzie 9 maja XD
Swoją drogą nikt w tak krótkim czasie nie rozwalił projektu konfederacji, jak partia Korwin XD
Od początku wojny co drugi działacz to totalny debil (u/o)bjawiony.
Ten kraj ma chyba Rosjan 1 i 2 kategorii.
Ci sprzed Urala nie są od giniecia na wojnach, od tego są Ci że wschodu..
Dlatego niektóre bliższe Europy jednostki odmówiły.
Więc prowadzą sobie wojny rękami najemników i dzieci biedaków że wschodu.
Tylko to temat tabu.
Tak jakby u nas na mięso armatnie wybrano tych z Podlasia i Podkarpacia. I to wszystko salutujac do rosyjskiego hymnu. Ohydne.
Gdzieś mi się przewinął jakiś artykuł mówiący o tym, że zdecydowana większość podoficerów czy szeregowych członków ruskiej armii, to niby sami biedacy. Mają to być ludzie z zapadłych syberyjskich wsi, którzy nie widzieli pewnie na oczy wielu rzeczy, jakie w naszym kręgu kulturowym były znane już ze 30 lat temu. Patrząc na to, co oni wyprawiają(masowa grabież), zaczynam w to wierzyć. Przykład dotyczył akurat laptopów, biżuteri czy eletroniki, jakie mieliby znajdywawać w ukraińskich domach.. Jak sobie człowiek pomyśli, że są ludzie, którzy nie widzieli komputera na oczy w 3 dekadzie XXI wieku...
Magdalena ja jestem bardzo ciekawa źródła tych rewelacji podawanych teraz akurat.
Nie wiem, jak to dokładnie się odbywa, ale zakładam, że trolle dostają po prostu jakąś wrzutkę, którą mają rozsiewać po sieci w ramach dezinformacji.
Pamiętasz jak np, Snake wrzucił tu info o wywiadzie w rosyjskiej telewizji z tą ciężarną Marianną ze szpitala w Mariupolu, jak w naszych mediach nic jeszcze na ten temat nie było? To teraz pewnie wyszukali stary artykuł szkalujący i zarządzili sianie dezinformacji.
To jest technika zwana „zgniły śledź”. Wysuwa się jakieś oskarżanie, ale wcale NIE w celu udowodnienia winy, ale wywołanie debaty i spowodowanie, żeby zgniły śledź śmierdzący element przykleił się do kogoś/czegoś.
W tym przykładzie przytoczonym powyżej odnośnie Marianny z Mariupola, Snake też zakończył w stylu, że on tam nie wie, jak jest, on tylko przekazuje.
Oczywiście, że tak
Przy okazji tak się likwiduje potencjalną żywą siłę, która w przypadku wewnętrznych rozruchów mogłaby próbować państwowotwórcze siły.
Nikt z Moskwy czy Petersburga nie będzie się pchał na front.
Ten kraj ma chyba Rosjan 1 i 2 kategorii.
Ci sprzed Urala nie są od giniecia na wojnach, od tego są Ci że wschodu..
Dlatego niektóre bliższe Europy jednostki odmówiły.
Więc prowadzą sobie wojny rękami najemników i dzieci biedaków że wschodu.
Tylko to temat tabu.
Tak jakby u nas na mięso armatnie wybrano tych z Podlasia i Podkarpacia. I to wszystko salutujac do rosyjskiego hymnu. Ohydne.
Jak o tym i o wielu podobnych rzeczach, w tym o poparciu dla idei imperialistycznej pisałem tygodnie, a nawet miesiące temu, to mnie atakowano
Ooo i widzę, że głupiutka Madziula dalej nie załapała, że słynna influenserka z Mariupola została dawno temu zagarnięta przez Rosjan... No i kto wie czy biorąc pod uwagę ostatnie doniesienia następne relacje nie będzie nadawać z Syberii...
Ojej, pardon! Marianna ponoć znów jest gdzieś w poza rosyjskiej przestrzeni! Uff, ulżyło mi, bo jednak co Sybir, to Sybir...
Acha, Elu co do Johnsona, to Brytyjczycy jakoś specjalnie w Rosji nie są umoczeni, szczególnie militarnie. To nie przypadek Thalesa, którego produkty służyły do modernizacji rosyjskich czołgów.
Natomiast od lutego niewielkim kosztem kilkuset żołnierzy w Polsce, paru samolotów latających nad Polskę, paru miłych wizyt i gromkich deklaracji Johnson wyeliminował Niemców z przetargu na nowe, wielkie fregaty dla Polski z podpisaniem umowy z brytyjskim przemysłem oraz praktycznie zaklepał brytyjską rakietę CAMM jako podstawę głównego polskiego systemu obrony przeciwlotniczej NAREW. Do tego te rakiety CAMM mają być też podstawowym uzbrojeniem tych brytyjskich fregat dla Polski. Stąd lekką rączką 20 miliardów pójdzie do kieszeni Brytyjczyków i za to ich cenię!
Uwaga, Magda przeczytała drugą książkę hahaha. Najpierw było w co drugim wątku, że kora przedczołowa rozwija się do 25-30 r.ż., a teraz będą wykłady o trollingu
Szanowni. Święta są.
Dajmy sobie spokój ze złośliwościami.
Szanowni. Święta są.
Dajmy sobie spokój ze złośliwościami.
Mnie dziś świątecznie pozdrowił polski śmigłowiec szturmowy Mi-24 w uroczym kosiaku, gdzieś nad wschodnią granicą Polski. Zrobił mi dzień co w połączeniu z wiadomością, że Moskwa szoruje dno pozwala mi radośnie wejść w atmosferę świąt.
Ponieważ pojawił się tu niedawno wątek o profesjonalizmie i wyszkoleniu czołgistów polecam ten materiał z miłym panem porucznikiem z 1. Warszawskiej Brygady Pancernej.
Uwaga, Magda przeczytała drugą książkę hahaha. Najpierw było w co drugim wątku, że kora przedczołowa rozwija się do 25-30 r.ż., a teraz będą wykłady o trollingu
![]()
Nie ma sensu bić piany, ma swój świat. Kiedyś byliśmy foliarzami, teraz ruskimi onucami i trolami . Pogodnych świąt Wielkanocnych dla Ciebie Mallwusiu i wszystkich ludzi z tego portalu.
Mallwusiu, Tobie by się przydałoby przeczytać chociaż jedną książkę zamiast klepać tu tępo ruską propagandę.
Lucek, święta nie święta, jak widać ruskie trolle nie robią sobie świątecznej przerwy, a że mnie bliżej do Bidena niż do Macrona, to nie będę omijać niewygodnych określników na te ruskie onuce.
Dla Morfeusza na zajączka ;-)
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk … remla.read
W świetle utoniecia Moskwy, powiem wam że Rosjanie wcale nie są trzymanym za mordę narodem jak się wam zdaje bo pyszczą mocno na władzę w oficjalnych mediach na to że do tego dopuszczono.
Olga Bykowska i Roman Bykowskij. Zwyczajni Rosjanie, zwyczajne młode małżeństwo. Ona ceni wartości rodzinne i dzieci, chciałaby pracować jako opiekunka dla dzieci:
12 kwietnia SBU opublikowała nagranie, na którym - jak podano - słychać fragment przechwyconej szokującej rozmowy telefonicznej rosyjskiego żołnierza z żoną. Kobieta mówi: "Gwałć tam ukraińskie baby. Nic mi nie mów. Dobra? (śmiech)". Mężczyzna odpowiada: "Gwałcić i nic ci nie mówić?". "Tak, żebym nic nie wiedziała. A co?" - dodaje Rosjanka, śmiejąc się. "Mogę, tak?" - pyta mąż. "Tak, pozwalam. Tylko zabezpieczaj się" - stwierdza małżonka, na co Rosjanin odpowiada: "Dobrze".
Są w internecie ich zdjęcia, adres. Pani już skasowała swoje konto w mediach społecznościowych, mąż nie do końca miał szczęście wojenne, bo zamiast gwałtów zaliczył ranę i przebywa w szpitalu. Może przynajmniej jakąś mikrofalę zdążył zajumać dla pięknej żony.
Ok libek
Wybacz Magdo, ale co do wypominania komuś propagandy i łowców na... Trolli, to sama też fikołki tutaj uprawiasz. Serio nie szukajcie Żydów, tam gdzie ich nie ma. Polska perspektywa naprawdę pozwala na szersze patrzenie na pewne sprawy. (i cieszmy się z tego atutu, poki go mamy). W wojnie informacyjnej wszyscy jesteśmy celami propagandy i manipulacji. Każdy robi pewne fikołki, podaje (ostatecznie) błędną informację itd. To nas przerasta, żeby móc weryfikować.
Przesadzasz Magdo. I jak łatwo teraz dopiero... lić się do tych którzy nie chcieli się zaszczepić i nie ulegli propagandzie. Ludzie którzy myślą i wyciągają wnioski są dla władzy, mediów kłopotliwi. Teraz jest okazja wrzucić wszystkich do jednego wora. Nie będę Ci wrzucać zajączków. Raz jeszcze życzę spokojnych świąt.
Przesadzasz Magdo. I jak łatwo teraz dopiero... lić się do tych którzy nie chcieli się zaszczepić i nie ulegli propagandzie. Ludzie którzy myślą i wyciągają wnioski są dla władzy, mediów kłopotliwi. Teraz jest okazja wrzucić wszystkich do jednego wora. Nie będę Ci wrzucać zajączków. Raz jeszcze życzę spokojnych świąt.
Sam pamiętam modę na wrzucanie swojej karty po szczepniu do sieci... Ile to od rodzicieli się na słuchałem na ten temat. Ojciec to u siebie w domu zrobił domowe Auschwitz, że aż mi szkoda babci było (cóż, jak tylko potulnie potrafi siedzieć, to jej problem). Tymczasem mamy końcówkę, a w rozmowach już niektórzy raczej o innym paszporcie rozmawiają
Głupiutka Madzia w pełnej krasie:
Pamiętasz jak np, Snake wrzucił tu info o wywiadzie w rosyjskiej telewizji z tą ciężarną Marianną ze szpitala w Mariupolu, jak w naszych mediach nic jeszcze na ten temat nie było? To teraz pewnie wyszukali stary artykuł szkalujący i zarządzili sianie dezinformacji.
Mój post z 2 kwietnia:
Najsłynniejsza ukraińska influenserka w ciąży udzieliła wywiadu rosyjskim mediom i ha, ha ciekawe rzeczy tam nagadała. Potwierdziła, że szpital, w którym przebywała był opuszczony na żądanie ukraińskiego wojska, które szpital zajęło i rozmieściło w nim swoje oddziały. Pozostali nieliczni pacjenci i personel zdani na siebie, bo nikt im nie zapewniał zaopatrzenia, a nawet wojsko przychodziło ich objadać. Powiedziała, że to nie bomby spadły na szpital ale raczej jakieś pociski. Zaraz po eksplozjach zaczęli ich ewakuować, zaroiło się od jakichś dziennikarzy w mundurach, którzy robili im zdjęcia, chociaż prosiła żeby tego nie robili.
Artykuł w Interii z 2 kwietnia:
https://wydarzenia.interia.pl/raporty/r … Id,5932727
Artykuł w TVN24 z 4 kwietnia:
https://konkret24.tvn24.pl/swiat,109/ma … 01568.html
Niektórzy to chyba już za bardzo tu odlecieli z teoriami spiskowymi o trollach i onucach...
Dlatego socjalki między oraz naro, onuce, libki, fasi, demo, populiści.
Spokoju życzę, mniej wojennych emocji, a więcej ciepłych i rodzinnych.
Morfeusz1 napisał/a:Przesadzasz Magdo. I jak łatwo teraz dopiero... lić się do tych którzy nie chcieli się zaszczepić i nie ulegli propagandzie. Ludzie którzy myślą i wyciągają wnioski są dla władzy, mediów kłopotliwi. Teraz jest okazja wrzucić wszystkich do jednego wora. Nie będę Ci wrzucać zajączków. Raz jeszcze życzę spokojnych świąt.
Sam pamiętam modę na wrzucanie swojej karty po szczepniu do sieci... Ile to od rodzicieli się na słuchałem na ten temat. Ojciec to u siebie w domu zrobił domowe Auschwitz, że aż mi szkoda babci było (cóż, jak tylko potulnie potrafi siedzieć, to jej problem). Tymczasem mamy końcówkę, a w rozmowach już niektórzy raczej o innym paszporcie rozmawiają
Na szczęście na jakiś czas sytuacja znormalniała. Ale teraz wystarczy poddać pod wątpliwość czy np. budżet państwa wytrzyma dodatkowe 500 plus dla Wschodnich dzieci i koniec, już jesteś trolem . U mojej rodziny są 3 osoby z Ukrainy. Jak mogliśmy tak ich obdarowaliśmy potrzebnymi rzeczami ale gdzieś trzeba zachować trochę rozsądku.
To teraz się postaraj Snake jeszcze wyjaśnić do kompletu brednie, które klepałeś zgodnie z linią kremlowską, czyli chociażby:
1. Twierdzenie, że misja „sojusznicza siła” NATO w Kosowie niczym się nie różni od „specjalnej operacji wojskowej” Rosji w Ukrainie.
2. Agresja Rosji na Ukrainę to nie wojna tylko operacja specjalna
3. Info o już już poddającej się i kapitulującej Ukrainie, która oddaje Krym, republiki i co tylko Putin zechce.
4. Zbombardowany szpital w Mariupolu był opuszczony, zajęty przez Azow a ciężarne ze zdjęć to aktorki.
5. Tłumaczenie ruskich, że są niewinni, wykonują swoje rozkazy, a atakują szkoły, przedszkola i szpitale, bo tam robi sobie bazy ukraińska armia.
6. Najazdy na Ukraińców, skłócenie i zniechęcenie do pomocy (problemy po przyjęciu pod dach, kolejki do lekarzy, urzędów, roszczeniowość itd.)
7.Wykpiwanie gdzie są ciała z teatru dramatycznego w Mariupolu
8. Legitymizowanie rosyjskich zbrodni wojennych w Ukrainie, zabijania masowego cywilów, gwałtów w tym dzieci i rabunków, bo ruski nie robią nic nowego, ale broń boże nie można w żaden sposób uchylić godności rosyjskiego jeńca wojennego.
9. Sianie dezinformacja (np. Niemcy i bodajże Szwedzi wspomagali rosyjski przemysł zbrojeniowy mimo sankcji =>wystarczy luknąć do netu, żeby zorientować się, że sankcje obejmowały nowe kontrakty)
Jeszcze trochę tego było, ale już mi się nie chce pamięci wysilać.
Już nie wspominając o antyszczepionkowej propagandzie i o innych tematach, gdzie jak na pierwszofrontowego ruskiego trolla przystało forsowałeś kremlowską propagandę, np. elyty kontra zwykli ludzie - eurokracja! zagrożone wartości - my vs oni (na targu w Brukseli można kupić dziecko przez pary pary jednopłciowe i inne podobne bzdety), narracje wykorzystujące animozje narodowościowe
Dla mnie to nie jest przypadek. Jak ktoś chce, to niech sobie w to wierzy i dziwi się ruskom, że nie odróżniają propagandy od rzeczywistości i dali sobie wyprać mózgi.
Tak, trolle są rekrutowani normalnie w internecie. Wymagania to znać bdb polski i niezle ruski. Kasa to wychodziło chyba jakoś 1800zl miesięcznie za codzienne spamowanie na ilus tam portalach. Takie ogłoszenia pojawiają się np na FB i można je zgłaszać odpowiednim służbom.
Pieniądz to nie problem Morfeuszu. Problemem są dobra
Zastrzyk większej ilości pieniądza do obiegu, przy zaburzonych łańcuchach dostaw to proszenie się o problemy.
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36 37 38 … 68 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » A więc wojna...?
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024