Naprawdę zaj**te morale musi panować wśród rosyjskich żólnierzy, skoro dowódca 37. Brygady Strzelców Zmotoryzowanych zostaje...przejechany czołgiem przez swoich podwładnych..
1,496 2022-03-26 19:44:07
1,497 2022-03-26 19:44:15 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2022-03-26 19:44:31)
Dubel
1,498 2022-03-26 22:15:35 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2022-03-26 22:24:26)
Gotowi na...?
1,499 2022-03-26 22:35:22
III wojna światowa wybuchnie w ciągu miesiąca
1,500 2022-03-26 22:40:02
Chiński Sinopec wstrzymuje inwestycję w Rosji, podany powód to obawa o sankcje. Wcześniej Chiny odmówiły Rosji sprzedaży części do samolotów.
1,501 2022-03-26 22:49:37
III wojna światowa wybuchnie w ciągu miesiąca
Rosjanie zweryfikowali cele do ogłoszenia sukcesu na zdobycie Ługańska i Doniecka w obszarze ukraińskich obwodów administracyjnych. To znaczy dotychczas odnieśli same sukcesy w postaci zredukowania potencjału militarnego Ukrainy
Z obrazków, że wojna to parszywa sprawa, której nie wszystkie aspekty pokazuje się w telewizji. Nie chciałybyście panie obejrzeć jak ukraińscy bohaterowie traktują kobiety, które zgrzeszyły kradzieżą w sklepie, oj nie chciałybyście... Mam z tym pewien problem do przepracowania, bo jako uzbrojony cywil pewnie w czas wojny robiłbym w lokalnej milicji czy siłach samoobrony, czy jak je tam zwać. No i pewnie mnie też by się trafiła taka robota i ech... co w takich wypadkach robić?
W Mariupolu Azow ucieka w cywilnych ciuchach, Czeczeńcy przeszukują miasto w ich poszukiwaniu, znajdują porzucane mundury, a Rosjanie już chwalą się filmami ze schwytanymi azowcami po cywilu.
1,502 2022-03-26 22:59:39
Johnny89 napisał/a:III wojna światowa wybuchnie w ciągu miesiąca
Rosjanie zweryfikowali cele do ogłoszenia sukcesu na zdobycie Ługańska i Doniecka w obszarze ukraińskich obwodów administracyjnych. To znaczy dotychczas odnieśli same sukcesy w postaci zredukowania potencjału militarnego Ukrainy
Z obrazków, że wojna to parszywa sprawa, której nie wszystkie aspekty pokazuje się w telewizji. Nie chciałybyście panie obejrzeć jak ukraińscy bohaterowie traktują kobiety, które zgrzeszyły kradzieżą w sklepie, oj nie chciałybyście... Mam z tym pewien problem do przepracowania, bo jako uzbrojony cywil pewnie w czas wojny robiłbym w lokalnej milicji czy siłach samoobrony, czy jak je tam zwać. No i pewnie mnie też by się trafiła taka robota i ech... co w takich wypadkach robić?
W Mariupolu Azow ucieka w cywilnych ciuchach, Czeczeńcy przeszukują miasto w ich poszukiwaniu, znajdują porzucane mundury, a Rosjanie już chwalą się filmami ze schwytanymi azowcami po cywilu.
A jaki problem z karaniem szabrowników? Słusznie się z nimi wszystkimi czyni.
1,503 2022-03-26 23:00:14 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-03-26 23:00:51)
ta mapa wygląda podobnie od miesąca. w tych samych miejscach walki. jesli rosjanie odtrabia sukces i będą mysleć ze teraz sobie swobodnie połaczą Krym z Ługańskiem i Donieckiem to się mylą.
poza tym teraz to już nie wiem czy mieszkancy Krymu sprzedają te wille masowo ze strachu przed ukraińską armią czy przed swoimi- czytaj Czeczeńcami z Noworosji, by ich nie oślepiła ich wysoka kultura . W sumie to życzę Krymowi najazdu barbarzyńców. Ukraińcom wystarczy wodę odciąć Krymowi
1,504 2022-03-26 23:13:12 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-03-26 23:16:42)
Snake napisał/a:Johnny89 napisał/a:III wojna światowa wybuchnie w ciągu miesiąca
W cywilizowanych państwach organizuje to Kodeks Karny. Dlatego cywilizowany naród polski pod zbrodniczą okupacją niemiecką dbał o takie szczegóły jak uzyskanie wyroku podziemnego sądu. Bo kara bez sądu jest bezprawiem i zdziczeniem.
To taka drobna różnica między ludźmi cywilizowanymi, a motłochem. Osobiście preferuję cywilizację, motłochu po sienkiewiczowsku zwanym czernią nie znoszę.
Ukraińcom wystarczy wodę odciąć Krymowi
No tak, tylko to był jeden z pierwszych celów wojsk rosyjskich i obecnie te źródła wody kontrolują Rosjanie.
1,505 2022-03-26 23:14:08
Lucyfer666 napisał/a:Snake napisał/a:Rosjanie zweryfikowali cele do ogłoszenia sukcesu na zdobycie Ługańska i Doniecka w obszarze ukraińskich obwodów administracyjnych. To znaczy dotychczas odnieśli same sukcesy w postaci zredukowania potencjału militarnego Ukrainy
W cywilizowanych państwach organizuje to Kodeks Karny. Dlatego cywilizowany naród polski pod zbrodniczą okupacją niemiecką dbał o takie szczegóły jak uzyskanie wyroku podziemnego sądu. Bo kara bez sądu jest bezprawiem i zdziczeniem.
To taka drobna różnica między ludźmi cywilizowanymi, a motłochem. Osobiście preferuję cywilizację, motłochu po sienkiewiczowsku zwanym czernią nie znoszę.
Poza oczywistością, gdzie administracja niezbyt sobie daje radę, to dalej nie widzę z tym problemu.
Nadzwyczajne czasy wymagają nieraz nadzwyczajnych działań.
1,506 2022-03-26 23:18:03 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-03-26 23:22:00)
haha, Snake- Ty naprawde wierzysz, że jak Państwo podziemne sądziło Polkę za to ze miała kontakty z niemieckim oficerem to brało pod uwagę że chcaiała nakarmić dzieci, czt wyciągnąć męża z aresztu?
że to były jakieś rozprawy? Jakaś sprawiedliwość?
co ciekawe, za kontakty z Niemkami w celu wyciągnięcia informacji mężczyzna dostawał awans. A kobieta ogolenie głowy i potępienie
1,507 2022-03-26 23:18:20
Poza oczywistością, gdzie administracja niezbyt sobie daje radę, to dalej nie widzę z tym problemu.
Nadzwyczajne czasy wymagają nieraz nadzwyczajnych działań.
Rozumiem to, dlatego pisałem, że muszę to przepracować. Nie tylko rosyjskim dowódcom strzela się w plecy lub przejeżdża czołgiem...
1,508 2022-03-26 23:50:50
Przemówienia Bidena słuchałąm dzisiaj bez wizji, ale podobno Macierewicz kiwał przecząco głową?
1,509 2022-03-26 23:51:56
Przemówienia Bidena słuchałąm dzisiaj bez wizji, ale podobno Macierewicz kiwał przecząco głową?
Nie
Po prostu od wczoraj Silni Razem mają takie zesrańsko, że pobili już Uniwesum Jaszczura, jak chodzi o absurdy
1,510 2022-03-27 00:14:28
Pytam bo nie widziałam. Mowa ciała jest nie do ukrycia w chwilach wzburzenia
1,511 2022-03-27 00:17:22
Pytam bo nie widziałam. Mowa ciała jest nie do ukrycia w chwilach wzburzenia
Ale tutaj Elu poważnie z mojej strony.
Główny obóz opozycyjny w swoich członkach i zwolennikach aktualnie nie różni się za bardzo od ludzi z Konfy i Lewicy.
Takie wybory to dramat, jak w przyszłym roku... dom wariatów.
1,512 2022-03-27 00:33:28
Nie słuchałem, nie oglądałem, bo wyszedłem wyrobić dzienną normę biegania co by mnie do tego WOT przyjęli Chyba nie przywiązałem odpowiedniej wagi do tego co pan prezydent USA raczy wygłosić. Raczej się nie pomyliłem w ocenie, tzn. parę kilometrów biegiem bardziej wpływa na mój los niż to pierdu, pierdu...
1,513 2022-03-27 09:54:09
Tu przy okazji można polecić odcinek Historii Realnej pt " jak przygotować się do wojny"
Co do Joe to moim zdaniem bardzo dobre wystąpienie bo trzymające się realiów.
Rosji jak raka idzie się pozbyć, ale walka będzie długa by pacjent przeżył.
1,514 2022-03-27 12:54:20 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-03-27 13:00:06)
Tu przy okazji można polecić odcinek Historii Realnej pt " jak przygotować się do wojny"
Też polecam.
Co do Joe to moim zdaniem bardzo dobre wystąpienie bo trzymające się realiów.
Rosji jak raka idzie się pozbyć, ale walka będzie długa by pacjent przeżył.
Raczej nudy, no i nie dało się zauważyć ponurych min Ukraińców kiedy się już skończyło. Tak, bracia Ukraińcy będziemy was wspierać do ostatniego, ukraińskiego żołnierza
Ciekawe jak Rosjanie rozwiążą tą zapowiadaną zmianę priorytetów na froncie. Co prawda po zdobyciu Mariupola zwolni im się sporo wojska, które będą mogli rzucić na północ żeby docisnąć ATO ale równolegle muszą to zrobić od góry. Oczywiście mają tam wystarczające siły ale one są uwikłane w natarcie na Kijów, walki wokół Czernichowa, Sum, Charkowa. Zostawią to i ruszą na południe? No to odblokują Kijów od wschodu zostawiając znów nie izolowane miasta. To samo na północny - zachód od Kijowa. Można te siły przerzucić do Donbasu ale te siły blokują duże siły ukraińskie, które uwolnione też ruszą na wschód. To samo w Chersoniu, który już na bieżąco jest ostrzeliwany przez Ukraińców, a nawet ponoć jeśli nie kontrolują, to mają swobodę w poruszaniu się po jego przedmieściach. Za jakiś tydzień pewnie się dowiemy jak to sobie wyobrażają.
A jeszcze wracając do Bidena, to mnie w ogóle nie interesowało jego przemówienie. Interesuje mnie o czym rozmawiał w 4 oczy z Dudą i o czym w 4 oczy rozmawiał Błaszczak z amerykańskim sekretarzem obrony. Niestety, tego akurat media nie podadzą Nawiązując do buńczucznej narracji rządu w temacie uchodźców ja bym widział rozmowy tych panów tak:
- Duda/Błaszczak: olejmy te stałe bazy USA w Polsce, to co jest, jest ok. Oczekujemy od USA: priorytetów w realizacji zamówień RP w USA, za które płacimy. Uproszczenie procedur zatwierdzenia zakupów przez Kongres, pełen dostęp do tego wszystkiego czym technicznie dysponuje USA i jej siły zbrojne. Miłym gestem byłoby zwiększenie puli pieniędzy dla Polski, które może ona wykorzystać na zakupy w USA za amerykańskie pieniądze z tego funduszu.
- Biden: to się da załatwić...
1,515 2022-03-27 13:30:04 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-03-27 13:39:13)
Przecież nie będą szli przez środek Ukrainy na wschód bo to by trwało długo i duże straty, o ile by się w ogóle udało.
Więc pozostaje wrócić się do Rosji I wchodzić od strony Donieck Lugansk większymi siłami.
A to znaczy że Ukraincy zwolnią część wojsk na kierunek poludniowy i wschodni.
Bo nie wydaje mi się że odpuszczą.
Jednym słowem łatwej realizacji zmienionych rosyjskich celów nie widzę.
Jedyny cień szansy na uratowanie się Rosji od totalnej klęski to wycofanie się całkiem z Ukrainy i zgoda na referenda pod kontrolą międzynarodową w zajętych terenach.
To się jeszcze da społeczeństwu jakoś wytłumaczyć.
Inaczej Waterloo dla Rosjan albo starcie atomowe gdzie zwycięstwa Rossija nie będzie.
Nie będzie też wyzwalania się Ukraińców bo taki los, że każdy kraj musi wyzwolić się sam.
Ale nie mam wrażenie że tego na Ukrainie nie wiedzą Ci co mają wiedzieć.
1,516 2022-03-27 13:42:49
https://twitter.com/kamilkazani/status/ … Lh42p7iMWc
Troszkę nad wyraz optymistyczne, ale wątek z pewnością ciekawy.
1,517 2022-03-27 15:16:12
Mnie się wystąpienie Bidena podobało. Było wzniośle z historycznymi nawiązaniami, było pokrzepiająco, ale tez przygotowująco na nowe, jeszcze nieznane, może trudne czasy, jednak przy tym wzmacniające poczucie bezpieczeństwa, solidarność i jedność.
No co miał jeszcze powiedzieć
Niektórzy są zawiedzeni, że mało było w nim konkretów o przyszłości, ale ci, którzy mieli o konkretach usłyszeć, to usłyszeli. Po to znaleźli się tam szefowie MON i MSZ Ukrainy, US i Polski.
https://twitter.com/kamilkazani/status/ … Lh42p7iMWc
Troszkę nad wyraz optymistyczne, ale wątek z pewnością ciekawy.
Nie wiem, czy takie optymistyczne :-/
Jak słyszę tego gościa z rosyjskiej tv, że każdy traktat będzie dla Rosji jej końcem, to myślę, że oni tak to rzeczywiście muszą odbierać. Jak do tego dołożyć doniesienia choćby infornapalm o dostarczaniu na front przez Rosjan Pralidoxime, atropiny i oraz o transportach sody kaustycznej, to mam przeświadczenie, że oni nie cofną się przed jeszcze większymi ludobójstwami.
A jeśli chodzi o sankcje, to gdzieś z tydzień temu było fajne podsumowanie na Washingtonpost jak sankcje uderzą w Rosję. Trochę na to trzeba czasu, a nam wszystkim się spieszy, jak widzimy masakrę cywilów na Ukrainie, ale o będzie dewastujące na gospodarki Rosji. Tym bardziej, że nawet dla Chin Rosja będzie trudnym miejscem do robienia biznesu, biorąc pod uwagę niestabilność waluty i problemy banków.
Jeszcze teraz kroplówką dla Rosji jest eksport do Europy, ale już ogłosiła przecież plany odejścia od znacznej części importu energii z Rosji w nadchodzącym roku i w latach kolejnych, więc to źródło też ulegnie erozji.
1,518 2022-03-27 15:45:25
I napisałaś optymistyczne informacje - im mniejsze różnice między nami oraz potencjał na zbudowanie większej gospodarki od rosyjskiej, tym bardziej zabezpieczamy nasz byt przed potencjalnym zagrożeniem
1,519 2022-03-27 15:51:53 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-03-27 16:04:09)
Oni jak Koreańczycy z północy są: żywią się wspanialaoscią i wielkością swojego groźnego państwa.
Naprawdę nie muszą mieć zdobyczy cywilizacji, przynajmniej znakomitą większość.
Jestem oburzona bezczelnoscią Rosjan protestujących w Pradze., jakby to ich nie dotyczyło.
Chcą coś zmieniać to granicę DO ROSSIJI otwarte.
Ale oni w głębi duszy wolą umierać za władzę, niż za ideały.
Piszę to znając osobiście wielu Rosjan. I odkrycie Ci tam mają w środku duszy było naprawdę przykre. I tu nie chodzi o jakis prostaczkow. Z tym że ja to przeszłam już w 2014..
Więc te sankcje ich nie ruszą. Ale może jedynie nie wyprodukują wystarczająco broni by znowu kogoś napaść zanim zdąży się przygotować.
1,520 2022-03-27 15:56:02
Oni jak Koreańczycy z północy są: żywią się wspanialaoscią i wielkością swojego groźnego państwa.
Naprawdę nie muszą mieć zdobyczy cywilizacji, przynajmniej znakomitą większość.
Jestem oburzona bezczelnoscią Rosjan protestujących w Pradze., jakby to ich nie dotyczyło.
Chcą coś zmieniać to granicę DO ROSSIJI otwarte.
Ale oni w głębi duszy wolą umierać za władzę, niż za ideały.
Piszę to znając osobiście wielu Rosjan. I odkrycie Ci tam mają w środku duszy było naprawdę przykre. I tu nie chodzi o jakis prostaczkow.Z tym że ja to przeszłam już w 2014..
Więc te sankcje ich nie ruszą. Ale może jedynie nie wyprodukują wystarczająco broni by znowu kogoś napaść zanim zdąży się przygotować.
Sprawdź rosyjski łańcuch dostaw i dlaczego ich gospodarka się sypie w bardzo szybkim tempie
1,521 2022-03-27 15:58:22
Jak to ładnie wczoraj przeczytałem wywiad z jakimś rosyjskim dziennikarzem opozycyjnym: kaźde państwo stosuje propagandę, ale propaganda u nas[w Rosji] jest zbyt niebezpieczna dla wszystkich(tu miał na myśli chyba ogólnie cały świat. Tam jest to rozbuchane do tego stopnia, że poza te wszystkie ich gadki mogłyby wywoływać salwę śmiechu, gdyby nie to, że taka machina napędza oczywiste nastroje w społeczeńśtwie.
Zarzucanie innym DOKŁADNIE tego, co się samemu robi - cyrk na kółkach.
1,522 2022-03-27 16:04:33
Nie zgodzę się
Jeżeli gdzieś podziałała propaganda to właśnie u nas. Miś okazał się mieć jednak wybrakowane zęby i słabsze łapy
Jest dalej mocny, ale nie tak, jak się go rysowało.
Samo porównywanie Putina do Hitlera jest w sumie obrazą tego drugiego
1,523 2022-03-27 16:13:11
Jeżeli gdzieś podziałała propaganda to właśnie u nas. Miś okazał się mieć jednak wybrakowane zęby i słabsze łapy
Jest dalej mocny, ale nie tak, jak się go rysowało.
Nie tylko u nas.
Gdzieś jest w tych zalinkowanych przez Cb materiałach jest o tym, jak to w związku z tym, że Rosja zdobyła doświadczenia w Syrii, to przekonany o jej potędze militarnej był Putin, byli rosyjscy generałowie, byli nawet…zachodni eksperci. Tylko nie rosyjscy żołnierze :-D
1,524 2022-03-27 16:17:09
Tak.
Dlatego tutaj wychodzi ta podstawowa kwestia - mianowicie już od czasów ZSRR ówczesne służby wiedziały, że z racji różnic potencjałów otwarty konflikt odpada i postawili na działania wywiadowcze.
Wykład Bezmienowa jest warty wspomnienia
Ostatecznie okazało się po raz drugi, że poza dobrą komunikacją i budowy skutecznej propagandy to kolos na glinianych nogach.
Pozostaje kwestia Chin, na ile one realnie są potęgą.
W przypadku samego pieniądza jeszcze im daleko do bycia równym USA. W przypadku produkcji, jak i ustanowienia swojej strefy wpływów to już sprawa dyskusyjna
1,525 2022-03-27 16:31:05 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-03-27 16:31:59)
Rosja to matecznik kłamstwa.
Tam się to używa na co dzień i myślę że Ci ludzie wiedzą że to kłamstwa i że tak trzeba bo z wladzą nie wygrasz.
Po prostu lubią być oklamywani.
Są w tym mistrzami i tam kłamstwo to przemysł.
Najlepsze jest to, że te kłamstwa to produkt swietnie sprzedający się w Polsce.
A tu z kolei ludzie biorą je za prawdę.
1,526 2022-03-27 16:32:14
Elu - każde państwo to matecznik kłamstwa
Każde państwo to instytucja mająca monopol na przemoc i stosująca propagandę
Tylko również ta instytucja może sprawić jednocześnie wiele dobrego, kiedy jest w dobrych rękach.
1,527 2022-03-27 17:02:59 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-03-27 17:33:47)
Elu - każde państwo to matecznik kłamstwa
Tylko również ta instytucja może sprawić jednocześnie wiele dobrego, kiedy jest w dobrych rękach.
Nie ma potrzeby Lucyder robić takiej urawniłowki krajów demokratycznych z totalitarnymi.
Tutaj mamy skalę od Piaru do jawnych kłamstw.
Nie ma dobrych rąk w krajach gdzie ludzie szukają tzw silnej ręki bo to znaczy że to słabi ludzie. Że słabych ludzi nie stworzysz zdrowego społeczeństwa tylko zdegenerowane.
Nieważne co biorą tam na flagę.
Widzisz Lucyder, robienie takich relatywizacji prowadzi do wniosków że Orban jest geniuszem i należy go wspierać, co uważałam za miarę ślepoty politycznej już od początku.
Aż strach pomyśleć co wiedzą w Rosji o obronności Polski z powodu tej wielkiej Polsko węgierskiej miłości władzy.
Oczywiście będziesz mnie przekonywał o tym jakim gość jest węgierskim patriotą, ale ja się nie zdziwię jak okaże się agentem o pseudonimie Wania:)
Prawda nie zawsze leży pośrodku Lucyder.
1,528 2022-03-27 17:19:09 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2022-03-27 17:19:42)
Dla mnie Rosja to jest po prostu ekstremum. To widać, słychać i czuć Korei Północnej nie wliczam, skoro to państwo i tak żyje w izolacji.
Jeśli ktoś twierdzi, że nie prowadzi wojny, kiedy pokazują mu obrazki czy filmiki z bombardowania, to ma po prostu zryty beret i tyle w temacie.
1,529 2022-03-27 17:30:56 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-03-27 18:02:05)
Oj zryty, zryty..
Rosjanie mają na niektórych portalach dostęp do wielu fotografii zniszczeń. Ktoś pewno liczył w tych reakcjach na samodzielne wyciąganie wniosków.
A jakie one są?
Zacytuję: jakimi okropnymi rodzicami są Ci ludzie z Mariupola, że wolą walczyć narażając własne dzieci zamiast się oddać w opiekę wojsku rosyjskiemu.
I mnóstwo lajkow
Taki jest stan rosyjskiego umysłu..
Jakby ktoś miał jakieś złudzenia.
Nie spotkałam się z żadnym komentarzem na temat tego że to są ofiary Putina.
Owszem, piszą o ofiarach Putina w sensie doprowadzenia do sankcji, że żyje się im gorzej.
Dzieci na zdjęciach z bombardowanych miejsc ich nie obchodzą.
Ich to naprawdę nie interesuje, niezadowolenie z władzy opiera się na tym że nie wygrywają, nie "denazyfikują" wystarczająco szybko..
Uwierzcie że Oni nie czują wstydu, CI w EU też nie, co najwyżej strach przed potępieniem w krajach gdzie mieszkają
Ale odchodząc od tych ponurych myśli.
Z okazji tej wojny dostałam słuchaczem różnych podcastow, gdzie ludzie dzielą się wiedzą na tematy wojskowe.
Kogo oprócz wspomnianego Piotra Zychowicza polecacie?
I żeby się to dało słuchać bo niektórych śmiało można używać zamiast środków nasennych że względu na sposób wypowiadania się..
1,530 2022-03-27 18:51:13
Warto zobaczyć jak to wygląda z tej drugiej rosyjskiej strony https://www.youtube.com/watch?v=_xdmHYK5AvE
Wybrane komentarze już po przetłumaczeniu:
Uratuj dzieci Ukrainy - to przyszłość bez faszyzmu! Od miliona chłopaków rezerwistów z naszej wspaniałej Rosji, którzy w każdej chwili i my jesteśmy tam .. aby Ci pomóc .. jak najszybciej, od razu!
Rosyjscy żołnierze zawsze chronili dzieci, matki, starców, ludzie dziękują rosyjskiemu wojsku, to cieszy do łez, wreszcie Pan przyszedł uwolnić tych ludzi. Ludzie Pan Bóg jest teraz z wami.
Wszystko to mówi jedno!! Nie ma złych narodów, ale wszędzie są źli ludzie! Ja jestem Rosjaninem, a wszyscy rosyjscy bracia, Czeczeni, Kazachowie, Serbowie, Jakuci, Syryjczycy, Osetyjczycy, Abchazi itd. do was wszystkich troszczcie się o siebie, bo bracia walczą dziś o spokojne niebo na całym świecie, a wy walczycie z tym całym światem! Ale różnica między Nami a nimi jest zawsze taka sama: - Oni walczą o pieniądze, a dziś z wami walczycie o Naszą przyszłość, O naszych bliskich i przyjaciół, O Nasze Dzieci, O Sprawiedliwość! Niech Bóg błogosławi was wszystkich dobrym zdrowiem i szczęściem, i niech wszyscy wrócicie do domu!!
Żołnierze Sił Zbrojnych Ukrainy nie wstydzą się poddawać, robiąc to uratowaliście tylko życie własne, ale życie bardzo, bardzo wielu cywilów. Władze Kijowa i Zelia nie zasługują na śmierć za nich. Dziękuję rosyjskim chłopakom!!!
Rosja musi zjednoczyć różne narody i rozwinąć kraj wewnętrznie gospodarczo, aby nie tylko urzędnicy, ale także ludzie żyli w obfitości.
Wróg zostanie pokonany. Zwycięstwo będzie nasze. Drodzy rosyjscy bojownicy. Wróć do domu żywy. Oferuje. Zawsze byłeś na straży pokoju i dobra. Jesteście wojownikami-wyzwolicielami. Czas postawi wszystko na swoim miejscu
1,531 2022-03-27 19:16:10 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-03-27 19:18:45)
Oj zryty, zryty..
Rosjanie mają na niektórych portalach dostęp do wielu fotografii zniszczeń. Ktoś pewno liczył w tych reakcjach na samodzielne wyciąganie wniosków.
A jakie one są?
Zacytuję: jakimi okropnymi rodzicami są Ci ludzie z Mariupola, że wolą walczyć narażając własne dzieci zamiast się oddać w opiekę wojsku rosyjskiemu.
I mnóstwo lajkow
Taki jest stan rosyjskiego umysłu..
Jakby ktoś miał jakieś złudzenia.
Nie spotkałam się z żadnym komentarzem na temat tego że to są ofiary Putina.
Owszem, piszą o ofiarach Putina w sensie doprowadzenia do sankcji, że żyje się im gorzej.
Dzieci na zdjęciach z bombardowanych miejsc ich nie obchodzą.
Ich to naprawdę nie interesuje, niezadowolenie z władzy opiera się na tym że nie wygrywają, nie "denazyfikują" wystarczająco szybko..
Uwierzcie że Oni nie czują wstydu, CI w EU też nie, co najwyżej strach przed potępieniem w krajach gdzie mieszkają.
No, a ja pamiętam ile się na mnie żółci wylało, bo pisałem, że to nie kwestia szaleństwa jakiegoś złego pana, tu akurat Putina. Że Putin jest po prostu nieodrodnym synem tego systemu, który kształtuje się od wieków. W ostatnich dekadach jedynymi politykami, którzy wyrwali się z tego zaklętego systemu byli Gorbaczow i Jelcyn. Przy czym Gorbaczow nie zrobił tego z przekonań tylko w obliczu upadku gospodarczego Związku Radzieckiego wywołanego systemową niewydolnością socjalizmu i ciężkimi sankcjami nałożonymi przez Reagana, oraz wojną w Afganistanie. Jelcyn to w ogóle taki wybryk historii, że szok i tu trzeba przyznać, że Polacy wykorzystali fakt, że taki człowiek rządził na Kremlu prawie w maksimum. To Jelcyn zgodził się bez problemu na wyjście wojsk poradzieckich z Polski, to Jelcyn przeprosił za Katyń, to Jelcyn zgodził się na przystąpienie Polski do NATO. Był tak złym władcą Rosji, że odradzający się układ sił w Rosji zmusił go do ustąpienia i wtedy Putin przejął stery władzy. Od czego zaczął? Od tego co zawalił Jelcyn czyli wziął za mordę rozłażące się w szwach państwo, czyli na początek Czeczenów. To za Jelcyna Czeczeni de facto odłączyli się od Federacji Rosyjskiej i ośmieszali armię rosyjską.
Tu mam taką refleksję, że pod pewnymi względami od ponad stu lat Polakom trafiają się dobre okazje dziejowe i o dziwo Polacy te okazje wykorzystują. To nasz wielki sukces, trafiali się odpowiedni ludzie, wola i środki.
To są takie kamienie milowe naszej historii, które wykorzystaliśmy prawie bezbłędnie: I wojna światowa, dekada 1989-99, nawet II wojna światowa pod pewnymi względami nie była ostatecznie klęską. W końcu tak jak marszałek kazał zamieniliśmy lokalny konflikt w wielką wojnę światową, którą najeźdźca musiał przegrać. Fakt, na 40 lat trafiliśmy znowu pod rosyjski protektorat ale co to jest 40 lat w historii? Przed zaborami kilkadziesiąt lat byliśmy faktycznym protektoratem rosyjskim, a w książkach uczą, że to Polska była
I to można teraz odnieść do Ukrainy, porównać i wyciągnąć wnioski...
1,532 2022-03-27 19:18:19 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-03-27 19:22:15)
Amen. Rusotaliban.
Pewnie tego sporo jest też na kanałach nadawanych w PL, skoro niektórzy nie wstydzą się tu pisać takich rzeczy jak parę dni temu na tym wątku. Wystarczy zdobyć wcześniej zaufanie poprzez kanały "prozdrowotne" i już można sączyć w ucho..
1,533 2022-03-27 19:38:45
Uwaga! Ja napiszę swoje zdanie, trzymam kciuki żeby Putin rządził Rosją jeszcze co najmniej 20 lat.
1,534 2022-03-27 20:44:24
Uwaga! Ja napiszę swoje zdanie, trzymam kciuki żeby Putin rządził Rosją jeszcze co najmniej 20 lat.
Najlepiej 20 lat po kapitulacji..na nikogo lepszego nie zasługują.
1,535 2022-03-27 20:53:53 Ostatnio edytowany przez assassin (2022-03-27 20:58:12)
A tym czasem Eurokołchoz, żeby ograniczyć zużycie ropy, planuje ograniczyć prędkość w terenie zabudowanym do 30 km/h a na autostradach do 100 km/h.
Ze wschodu czerwona zaraza, z zachodu czerwona zaraza.
1,536 2022-03-27 21:01:04
A tym czasem Eurokołchoz, żeby ograniczyć zużycie ropy, planuje ograniczyć prędkość w terenie zabudowanym do 30 km/h a na autostradach do 100 km/h.
Ograniczenie na autostradzie do 100 km zmniejszy zużycie paliwa, natomiast 30 km/h to drugi bieg, więc zużycie wzrasta.
Już jazda 40km/h to moim zdaniem wpływ lobby paliwowego, żeby czerpać zyski. Jakieś 20 lat temu było w terenie zbudowanym 60/h, czwarty bieg i najoszczędniejsza jazda. A teraz płacz i płać.
1,537 2022-03-27 21:02:07 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2022-03-27 21:13:18)
Oj maja Ruscy zryty beret. Maja. W dużej mierze na własne życzenie, z własnej dumy, ale też są izolowani od informacji. Dzisiaj polskie portale podały, ze dziennikarze rosyjscy z Nowej Gaziety przeprowadziły wywiad z Żeleńskim i ma się ukazać bez cenzury. No i świeża wiadomość z Nowej Gaziety :
„ Роскомнадзор запретил российским СМИ публиковать интервью президента Украины Владимира Зеленского, которое они взяли у него сегодня. Об этом говорится в телеграм-канале ведомства.
«Роскомнадзор предупреждает российские СМИ о необходимости отказаться от публикации данного интервью. В отношении средств массовой информации, взявших интервью, начата проверка для определения степени ответственности и принятия мер реагирования», — говорится в посте регулятора.
Позже о публикации интервью Зеленского высказалась Генпрокуратура. Она заявила, что «будет дана принципиальная правовая оценка содержанию опубликованных высказываний и факту их размещения».”
I po sprawie.
No i są epatowani zbrodniami wojennymi popełnianymi przez Ukraińców na jeńcach rosyjskich którym : łamią nogi lub strzelają w nie :
„Две записи опубликовала в твиттере журналистка Мария Дубовикова. На ней допрашивают раненых. У большинства — ранения в ноги, на головах у многих пакеты, у одного из солдат, как говорит человек за кадром, сломана нога. Первый военный, которого показывают крупным планом, без сознания. Еще один солдат говорит, что он азербайджанец и что он попал в Украину, потому что пришел приказ.
На втором видео пленным стреляют по ногам у автомобиля. Человек за кадром спрашивает: «Кто офицеры?».
Председатель СК России Александр Бастрыкин поручил проверить опубликованные записи. «По некоторым данным, противоправные действия имели место на одной из баз украинских националистов в Харьковской области», — заявили в ведомстве.
Советник главы офиса президента Украины Алексей Арестович ранее призвал украинских военных и мирных жителей гуманно обращаться с российскими пленными. Он заявил, что издевательства над пленными квалифицируются как военные преступления.”
1,538 2022-03-27 21:10:18
Snake napisał/a:Uwaga! Ja napiszę swoje zdanie, trzymam kciuki żeby Putin rządził Rosją jeszcze co najmniej 20 lat.
Najlepiej 20 lat po kapitulacji..na nikogo lepszego nie zasługują.
To nie kwestia czy zasługują, czy nie. Najgorsze co może przydarzyć się Polsce, to obalenie/ustąpienie Putina w przeciągu kilku następnych miesięcy i zastąpienie go jakimś fajnym przywódcą, który zrzuci wszystko co złe na Putina i poprosi Zachód o reset. Zachód na wyprzódki rzuciłby się ten reset realizować, a my Polacy znów zostalibyśmy zepchnięci w kąt jako niewygodni rusofoby. Obecny Putin u władzy, to duża szansa, że jeszcze przez dekadę Rosja będzie izolowana, jeszcze lepiej destabilizowana sankcjami itd. Te kapitulacje itd. są może istotne dla Ukraińców, dla nas nie mają żadnego znaczenia. Wręcz przeciwnie, jeśli Rosja ugrzęźnie na Ukrainie na całe lata, to jest to jeden z najlepszych scenariuszy dla Polski. Sęk w tym żebyśmy tą kolejną, dziejową szansę jaką otrzymujemy wykorzystali przynajmniej w 90 %.
1,539 2022-03-27 21:16:12
Snake, jeżeli Ukraina ugrzęźnie w wojnie, to Polska ugrzęźnie jako baza wypadowa partyzantki ukraińskiej, miejsca przerzutu broni, zaopatrzen itd. Świetne miejsce do przeprowadzenia zamachów, aktywności „zielonych ludzików”itd. - wszystkiego co poniżej art. 5.
1,540 2022-03-27 21:22:43
Snake, jeżeli Ukraina ugrzęźnie w wojnie, to Polska ugrzęźnie jako baza wypadowa partyzantki ukraińskiej, miejsca przerzutu broni, zaopatrzen itd. Świetne miejsce do przeprowadzenia zamachów, aktywności „zielonych ludzików”itd. - wszystkiego co poniżej art. 5.
Jakiej partyzantki? Rosjanie nigdy nie zbliżą się do granic polskich bliżej niż cała szerokość naszego kraju. My za Bugiem będziemy mieli normalnie funkcjonujący kraj, tłuc będą się tam, za Dnieprem i niech się tłuką jak najdłużej. A będą się tłukli, może w końcu ogłoszą jakieś zawieszenie broni i konflikt zamrozi się w stan podobny do tego w Donbasie z ostatnich 8 lat ale stale będzie to angażować duże siły rosyjskie i uniemożliwiać normalizację stosunków z Rosją.
1,541 2022-03-27 22:01:32
Zryty beret to maja Polacy przyciągając tutaj ukraińska cholerę której należy się wszystko za darmo, jeszcze domy im postawcie i pomniki bandery
1,542 2022-03-27 22:05:59 Ostatnio edytowany przez Polonista (2022-03-27 22:15:15)
Zryty beret to mają Polacy, przyciągając tutaj ukraińską cholerę, której należy się wszystko za darmo, jeszcze domy im postawcie i pomniki bandery.
Nie umiesz stosować poprawnie polskich znaków i interpunkcji nieuku?
1,543 2022-03-27 22:22:44
Johnny89 napisał/a:Zryty beret to mają Polacy, przyciągając tutaj ukraińską cholerę, której należy się wszystko za darmo, jeszcze domy im postawcie i pomniki bandery.
Pisze z tel i nie chce mi się , zasrany ukraincu
1,544 2022-03-27 22:34:47
Wbrew pozorom wcale nie trzeba być ruską onucą żeby tak napisać.
Wystarczy być „rozgarniętym inaczej” Polakiem.
Takich pożytecznych idiotów jest tutaj wbrew pozorom całkiem dużo.
Z kolei, wcale nie trzeba kierować się empatią, ale zimnym pragmatyzmem żeby przyjmować uchodźców z Ukrainy.
1,545 2022-03-27 22:36:46 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-03-27 22:56:00)
Polonista napisał/a:Johnny89 napisał/a:Zryty beret to mają Polacy, przyciągając tutaj ukraińską cholerę, której należy się wszystko za darmo, jeszcze domy im postawcie i pomniki bandery.
Ha, ha ja jakby co jestem obywatelem Księstwa Halicko - Wołyńskiego, dla mniej wprawnych - Rusi Czerwonej
Z kolei, wcale nie trzeba kierować się empatią, ale zimnym pragmatyzmem żeby przyjmować uchodźców z Ukrainy.
Niektórym tego pragmatyzmu zabrakło. Są już akcje takie, że ludzie idą do gmin, zgłaszają że mają uchodźców w chałupie i dostają stosownie większe rachunki za wodę, ścieki i śmieci. No i jest akcja ale że jak to?
No tak to. Uchodźca chyba też się myje, pije, je, wydala i produkuje śmieci, a za to się płaci. Spokojna głowa, gościnni gospodarze dostaną przez 2 miesiące dopłaty, to jakoś to ogarną, a co potem, to któż to wie...
Jak ktoś wnikliwie śledził moje posty, to wie, że czasem powołuje się na generała Pattona. Otóż przytoczę poniżej jego opinię o Rosjanach:
Problem w zrozumieniu Rosjanina jest taki, że nie bierzemy pod uwagę faktu że on nie jest Europejczykiem, ale Azjatą i dlatego myśli pokrętnie. My nie możemy zrozumieć Rosjanina bardziej niż Chińczyka czy Japończyka i od kiedy mam z nimi do czynienia, nie miałem żadnego szczególnego pożądania zrozumienia ich poza obliczeniami jak dużo ołowiu lub stali trzeba zużyć, aby ich zabić. W dodatku, poza innymi cechami charakterystycznymi dla Azjatów, Rosjanie nie mają szacunku dla ludzkiego życia i są sukinsynami, barbarzyńcami i pijakami.
Dzisiaj powinniśmy powiedzieć Rosjanom, że mają iść w cholerę, zamiast ich słuchać, kiedy nam mówią, że mamy się cofnąć. To my powinniśmy im mówić, że jeśli im się nie podoba, niech idą w piz..u, i wydać im wojnę (...) Niestety niektórzy z naszych przywódców są po prostu cholernymi durniami i nie mają pojęcia o historii Rosji.
A na froncie bez zmian. Rosyjscy czołgiści rozwalają ukraińską rodzinę w samochodzie, ukraińscy żołnierze przestrzeliwują rosyjskim jeńcom kolana, a dzielna obrona cywilna rozbiera do naga Ukrainki, które ukradły coś ze sklepu, tłuką łańcuchami i z piąchy w pysk pytajac czy będzie jeszcze kradła. Na Zachód, tam musi być jakaś cywilizacja...
1,546 2022-03-27 22:58:56
Lucyfer666 napisał/a:Elu - każde państwo to matecznik kłamstwa
Tylko również ta instytucja może sprawić jednocześnie wiele dobrego, kiedy jest w dobrych rękach.Nie ma potrzeby Lucyder robić takiej urawniłowki krajów demokratycznych z totalitarnymi.
Tutaj mamy skalę od Piaru do jawnych kłamstw.
Nie ma dobrych rąk w krajach gdzie ludzie szukają tzw silnej rękibo to znaczy że to słabi ludzie. Że słabych ludzi nie stworzysz zdrowego społeczeństwa tylko zdegenerowane.
Nieważne co biorą tam na flagę.Widzisz Lucyder, robienie takich relatywizacji prowadzi do wniosków że Orban jest geniuszem i należy go wspierać, co uważałam za miarę ślepoty politycznej już od początku.
Aż strach pomyśleć co wiedzą w Rosji o obronności Polski z powodu tej wielkiej Polsko węgierskiej miłości władzy.
Oczywiście będziesz mnie przekonywał o tym jakim gość jest węgierskim patriotą, ale ja się nie zdziwię jak okaże się agentem o pseudonimie Wania:)
Prawda nie zawsze leży pośrodku Lucyder.
Totalitaryzm czy demokracja są nieistotne - liczy się model, który przynosi ludziom rozwój. Chwalebnie na tle wszystkich współczesnych, ten bardziej liberalny jest zwycięski.
Aktualnie azjatycki model będzie podejmował rękawice, ale jeszcze nie teraz
A co do propagandy to się nie zgodzę. Zwyczajowo bardziej wybielamy model nam bliższy.
Tak samo z wojnami
Orban jest osobnym przypadkiem
Przypominam, że Węgry są w strukturach NATO i UE - wgląd do spraw wspólnotowych był dostępny, a nie tylko przez przyjaźń polsko-węgierską.
1,547 2022-03-27 23:05:08
Pozostaje żałować, że na stanowisku ówczesnego prezydenta USA, nie siedział ktoś o poglądach podobnych do Pattona
1,548 2022-03-27 23:07:03
Pozostaje żałować, że na stanowisku ówczesnego prezydenta USA, nie siedział ktoś o poglądach podobnych do Pattona
Poglądy Pattona były na tyle kontrowersyjne nawet w jego czasach, że zrobili mu wypadek i tyle jego...
1,549 2022-03-27 23:10:04
Narwany i krótkowzroczny pogląd, jak mam być szczery
1,550 2022-03-27 23:15:15
bagienni_k napisał/a:Pozostaje żałować, że na stanowisku ówczesnego prezydenta USA, nie siedział ktoś o poglądach podobnych do Pattona
Narwany i krótkowzroczny pogląd, jak mam być szczery
No nie do końca. W 1945 było wielu takich, którzy już orientowali się na nowy układ wrogów i jako najważniejszego widzieli Związek Radziecki. Zachodni alianci mieli wtedy zmobilizowany olbrzymi potencjał militarny i ci ludzie uważali, że nie należy się zatrzymywać tylko przeć dalej. Nie bez powodu Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie były utrzymywane pod bronią do roku 1947. Były też plany masowego wcielania do wojska byłych żołnierzy Wehrmachtu, a tak w ogóle plan wojny ze Związkiem Radzieckim był jak najbardziej sporządzony i gotowy do realizacji. Decyzje polityczne zapadły inne...
1,551 2022-03-27 23:15:20 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-03-27 23:18:55)
Słucham tego wywiadu na Youtube, i jest to mocna rzecz. Ciekawe czy kommiersant się odważy to puścić czy nie, bo reszta dziennikarzy rosyjskich to i tak dysydenci.
Ich miny bezcenne.
Jak to Rosjanie uslyszą to albo padną albo nie uwierzą. Żeleński leci bez cenzury o tym co na wojnie.
1,552 2022-03-27 23:15:30 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2022-03-27 23:16:56)
bagienni_k napisał/a:Pozostaje żałować, że na stanowisku ówczesnego prezydenta USA, nie siedział ktoś o poglądach podobnych do Pattona
Poglądy Pattona były na tyle kontrowersyjne nawet w jego czasach, że zrobili mu wypadek i tyle jego...
Szkoda chłopa...
Niemniej jednak, z perspektywy Polaka( i pewnie nie tylko) jego poglądy na temat "braci ze wschodu" niewiele odbiegają od prawdy..
1,553 2022-03-27 23:17:53
I koncept Churchilla, jak i poglądy Pattona były odległe od realizmu i możliwości mobilizacyjnych sił zachodnich.
Nie mówiąc o zmęczeniu wojennym obu stron oraz dewastacji kontynentu.
Sprawa była nierealistyczna i zgubna... choć kto wie. Może dzięki temu miłośnicy socjalizmu realnego by na kontynencie nie funkcjonowali po 50 latach "socjalizmu realnego"
1,554 2022-03-27 23:27:12
Johnny89 napisał/a:Polonista napisał/a:Nie umiesz stosować poprawnie polskich znaków i interpunkcji nieuku?
Ha, ha ja jakby co jestem obywatelem Księstwa Halicko - Wołyńskiego, dla mniej wprawnych - Rusi Czerwonej
Bill.Garret napisał/a:Z kolei, wcale nie trzeba kierować się empatią, ale zimnym pragmatyzmem żeby przyjmować uchodźców z Ukrainy.
Niektórym tego pragmatyzmu zabrakło. Są już akcje takie, że ludzie idą do gmin, zgłaszają że mają uchodźców w chałupie i dostają stosownie większe rachunki za wodę, ścieki i śmieci. No i jest akcja ale że jak to?
No tak to. Uchodźca chyba też się myje, pije, je, wydala i produkuje śmieci, a za to się płaci. Spokojna głowa, gościnni gospodarze dostaną przez 2 miesiące dopłaty, to jakoś to ogarną, a co potem, to któż to wie...Jak ktoś wnikliwie śledził moje posty, to wie, że czasem powołuje się na generała Pattona. Otóż przytoczę poniżej jego opinię o Rosjanach:
Problem w zrozumieniu Rosjanina jest taki, że nie bierzemy pod uwagę faktu że on nie jest Europejczykiem, ale Azjatą i dlatego myśli pokrętnie. My nie możemy zrozumieć Rosjanina bardziej niż Chińczyka czy Japończyka i od kiedy mam z nimi do czynienia, nie miałem żadnego szczególnego pożądania zrozumienia ich poza obliczeniami jak dużo ołowiu lub stali trzeba zużyć, aby ich zabić. W dodatku, poza innymi cechami charakterystycznymi dla Azjatów, Rosjanie nie mają szacunku dla ludzkiego życia i są sukinsynami, barbarzyńcami i pijakami.
Dzisiaj powinniśmy powiedzieć Rosjanom, że mają iść w cholerę, zamiast ich słuchać, kiedy nam mówią, że mamy się cofnąć. To my powinniśmy im mówić, że jeśli im się nie podoba, niech idą w piz..u, i wydać im wojnę (...) Niestety niektórzy z naszych przywódców są po prostu cholernymi durniami i nie mają pojęcia o historii Rosji.
A na froncie bez zmian. Rosyjscy czołgiści rozwalają ukraińską rodzinę w samochodzie, ukraińscy żołnierze przestrzeliwują rosyjskim jeńcom kolana, a dzielna obrona cywilna rozbiera do naga Ukrainki, które ukradły coś ze sklepu, tłuką łańcuchami i z piąchy w pysk pytajac czy będzie jeszcze kradła. Na Zachód, tam musi być jakaś cywilizacja...
Z Rosjanami jest ten problem, ze to tak naprawde ni Euopejczycy ni Azjaci. Jakas hybryda, dosc wybuchowa mieszanka jak widac. Jak ktos chce zapoznac sie z mentalnoscia Rosjan, ale tych zwyczajnych to polecam na you tube Autostopem na Kolyme. Polski student wyruszyl z bodajze Wroclawia na wspomniana Kolyme. Autostopem. Swietnie ukazuje zycie i myslenie przecietnego Rosjanina.
1,555 2022-03-27 23:28:13 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2022-03-27 23:29:26)
Dubel
1,556 2022-03-27 23:30:10
Słucham tego wywiadu na Youtube, i jest to mocna rzecz. Ciekawe czy kommiersant się odważy to puścić czy nie, bo reszta dziennikarzy rosyjskich to i tak dysydenci.
Ich miny bezcenne.
Jak to Rosjanie uslyszą to albo padną albo nie uwierzą. Żeleński leci bez cenzury o tym co na wojnie.
***uj tam Rosjanie! Najlepsze jest to co powiedział, że nie bardzo zrozumiał idei z jaką przyjechał z Polski wicepremier Kaczyński z przybocznymi premierami.
I koncept Churchilla, jak i poglądy Pattona były odległe od realizmu i możliwości mobilizacyjnych sił zachodnich.
Nie mówiąc o zmęczeniu wojennym obu stron oraz dewastacji kontynentu.
Sprawa była nierealistyczna i zgubna... choć kto wie. Może dzięki temu miłośnicy socjalizmu realnego by na kontynencie nie funkcjonowali po 50 latach "socjalizmu realnego"
Oj tam, oj tam, to tylko kwestia woli. Po wojnie alianci zachodni niszczyli olbrzymie ilości fabrycznie nowego sprzętu, bo nie było co z tym robić. Na amerykańskich lotniskowcach samoloty pokładowe zrzucano do morza, nówka sztuki, po prostu...
A te dwie bomby atomowe to lepiej było na Moskwę zrzucić niż na Hiroszimę i Nagasaki.
Oczywiście zmęczenie społeczne było duże no i mściła się wojenna propaganda przedstawiająca Sowietów jako super gości, sojuszników itp.
1,557 2022-03-27 23:32:28 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2022-03-27 23:35:42)
Sytuacja Rosji staje się coraz gorsza. Ten kraj graniczy z prawdziwym mocarstwem - Chinami oraz z ogromnymi Indiami. Rosja jedne co ma światu do zaoferowania to metale ziem rzadkich, gaz, ropa. Technologicznie są zacofane, gospodarczo również. Populacja Rosji to mniej niż połowa populacji USA, tak jakby ciut mniej niż DE+PL+UA. Natomiast terytorium do strzeżenia ogromne. Rozpętują wojnę, stali się „gorącym kartoflem” którego nikt na stałe nie chce wspierać.
W tej sytuacji na znaczeniu zyskują Indie i chyba Iran. Niezależnie od tego jak potoczy się wojna na Ukrainie, to Rosja wyjdzie z niej osłabiona - militarnie, gospodarczo, politycznie. A u jej granic oprócz potężnych już Chin, wyrosną silne Indie. Te kraje zaczną dyktować warunki w Azji, może zwalczajac siebie może nie, a Rosja będzie się mogła temu tylko przyglądać, żebrząc o kupno u nich paru milionów baryłek ropy.
Oczywiście pieniądze z transakcji w większości trafia do kieszeni kilku oligarchów, a zacofanie technologiczne wobec Chin i Indii będzie postępowało.
Europa, US, GB, Australia raczej spadły klapki z oczu, a sama Rosja jest obecnie tak wyedukowana na zachowania anty- liberalne pomysły, że jej powrót do współpracy z Zachodem jest trudny do wyobrażenia. Poza tym, do tej pory byl to kraj dużego ryzyka ( handel w Rosji wymagał specjalnych procedur, obostrzeń) a trudno sobie wyobrazić jakie obecnie musiałyby by być mitygacje ryzyk w handlu z nimi. Chyba 110 % kasy przed rozpoczęciem dłubania w bucie na rzecz kontraktu z nimi
Czyli, Rosja raczej stanie się pariasem azjatyckich tygrysów - Chin i Indii.
Może trzeba by Rosji zagwarantować nienaruszalność granic, w zamian za oddanie broni nuklearnej ?
To byłoby dla niej najlepsze rozwiązanie, przed popadnięciem w niewolę indyjsko-chińskie….
1,558 2022-03-27 23:44:13
Dla mojej przyjemnosci to sobie moze w ta niewole popadac chocby dzis, od zaraz. Problem w tym, ze to wielkie panstwo ma nieobliczalnego przywodzce, ktory grozi Europie bronia nuklearna. W razie wybuchu wojny atomowej nie ulega watpliwosci, ze bomba nie wybuchnie na terytorium USA czy Niemiec, a Polski lub Ukrainy. I o ile nie jest taki scenariusz mocno prawdopodobny, to jednak nie mozna go calkowicie wykluczyc. Co zrobi rozdrazniony, przyparty do muru Putin, nie wiadomo. Osobiscie mysle, ze moze po prostu wysadzic ktoras elektrownie atamowa. Bedzie pretekst, ze w koncu broni nuklearnej nie uzyl, wiec I odetu zapewne nie bedzie.
1,559 2022-03-27 23:49:24
Sytuacja Rosji staje się coraz gorsza. Ten kraj graniczy z prawdziwym mocarstwem - Chinami oraz z ogromnymi Indiami. Rosja jedne co ma światu do zaoferowania to metale ziem rzadkich, gaz, ropa. Technologicznie są zacofane, gospodarczo również. Populacja Rosji to mniej niż połowa populacji USA, tak jakby ciut mniej niż DE+PL+UA. Natomiast terytorium do strzeżenia ogromne. Rozpętują wojnę, stali się „gorącym kartoflem” którego nikt na stałe nie chce wspierać.
W tej sytuacji na znaczeniu zyskują Indie i chyba Iran. Niezależnie od tego jak potoczy się wojna na Ukrainie, to Rosja wyjdzie z niej osłabiona - militarnie, gospodarczo, politycznie. A u jej granic oprócz potężnych już Chin, wyrosną silne Indie. Te kraje zaczną dyktować warunki w Azji, może zwalczajac siebie może nie, a Rosja będzie się mogła temu tylko przyglądać, żebrząc o kupno u nich paru milionów baryłek ropy.
Oczywiście pieniądze z transakcji w większości trafia do kieszeni kilku oligarchów, a zacofanie technologiczne wobec Chin i Indii będzie postępowało.
Europa, US, GB, Australia raczej spadły klapki z oczu, a sama Rosja jest obecnie tak wyedukowana na zachowania anty- liberalne pomysły, że jej powrót do współpracy z Zachodem jest trudny do wyobrażenia. Poza tym, do tej pory byl to kraj dużego ryzyka ( handel w Rosji wymagał specjalnych procedur, obostrzeń) a trudno sobie wyobrazić jakie obecnie musiałyby by być mitygacje ryzyk w handlu z nimi. Chyba 110 % kasy przed rozpoczęciem dłubania w bucie na rzecz kontraktu z nimiCzyli, Rosja raczej stanie się pariasem azjatyckich tygrysów - Chin i Indii.
Może trzeba by Rosji zagwarantować nienaruszalność granic, w zamian za oddanie broni nuklearnej ?
To byłoby dla niej najlepsze rozwiązanie, przed popadnięciem w niewolę indyjsko-chińskie….
Rosja jest w tej chwili odcięta od zachodniej elektroniki. Ma parę swoich fabryk starych modeli procesorów ale nic nowszego nie kupi. Nie ma procesorów, to nie ma nic. Nie ma wsparcia oprogramowania. Te samoloty co je przejęła od banków, to polatają tylko nad Rosją i to niedługo, bo samoloty wymagają przeglądów i części. Będą kanibalizować i trochę na tym przetrwają. Nie mają lokomotyw, bo sprowadzali zagraniczne. Co to oznacza? Z jednego końca Rosji na drugi jedzie się samochodem ponad tydzień. Jak im padnie transport lotniczy i kolejowy, to nastąpi izolacja regionów Federacji Rosyjskiej, brak możliwości ruchu gospodarczego, a potem nawet wojskowego. Jak nie będą mogli przerzucać wojsk z jednego końca Rosji na drugi, to mogiła...
1,560 2022-03-27 23:52:07
Ewika, nie będzie tego Putina, to będzie inny. Może nawet gorszy. Może przystojniejszy, młodszy, elokwentny i z plakietką ofiary poprzedniego reżimu. Taki Nawalny na przykład. Facet który poparł aneksje Krymu a teraz pewnie poparłby agresje na Ukrainę, jedynie oskarżający Putina za nieudolne jej przeprowadzenie. Wprost mówił w wywiadzie ze jest nacjonalista.
Problemem nie jest tylko Putin.