Relacje z byłymi, a obecny związek - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Relacje z byłymi, a obecny związek

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 78 z 78 ]

66

Odp: Relacje z byłymi, a obecny związek
krolowachlodu87 napisał/a:
madoja napisał/a:

Ach... typowe na tym forum: stwierdzić że masz niskie poczucie wartości i wysłać na terapię.

Twoje poczucie wartości nie ma z tym nic wspólnego. Sytuacja jest dziwna, chora i niepokojąca. Jestem pewna że w odwrotnej sytuacji Twój facet byłby zły.

Co więcej: jestem też pewna że jego ex też miały z tym problem. Oraz - jeśli Ty z nim nie będziesz - będzie miał trudność w znelezieniu kobiety która będzie akceptowała jego przyjaźnie z byłymi.

W chwili obecnej to Ty powinnaś być dla niego priorytetem. Twoje samopoczucie. Jeśli widzi że spotkania z byłymi psują Twój spokoj i Wasze relacje, a i tak nie chce ich ograniczyć to... jak myślisz, o czym to świadczy?

Ahhh typowe na tym forum. Zmierzę wszystkich własną miarą bo przecież każdy ma tak samo! Przecież nie istnieją ludzie co budują związki oparte na przyjaźni. Przecież jak miłość wygaśnie to sympatia do danej osoby zawsze będzie pogrzebana razem z nią. Przecież partner jest po to żeby mnie uszczęśliwiać i akceptować jaką jestem, jak wyłażą moje wady to on ma zrobić tak żeby się schowały znowu a nie żebym musiała im stawić czoła!

Nie, nie zgadzam się. Mój partner utrzymuje kontakty z byłymi i nie przeszkadza mi to i może sobie z nimi siedzieć i gadać ile chce, może jednej udostępniać garaż a drugiej dbać o mieszkanie jak jej nie ma i mieć do niego klucze i mnie to ryra. Obie są zamężne, obie są normalne, obie mają mężów którym ani on ani ja ani sąsiad spod 5 nie przeszkadzają. Bo między ludźmi jest jeszcze cała gama innych relacji oprócz tych seksualnych.

Owszem, jest cała gama innych relacji, ale relacje z ex zawsze są w jakimś tam stopniu naznaczone seksualnością, bo to osoba, z którą w przeszłości łączyła nas cielesność  (jeżeli nawet nie seks, to namiętne pocałunki itd.). Poza tym jeżeli ktoś tak super dogaduje się z ex, jest to dla niego osoba bliska i pragnie jej stałej obecnosci w swoim życiu, to po co się rozstawali? Dla mnie to zawsze jest podszyte czymś podejrzanym. Ludzie rozstają się właśnie dlatego, że mają już siebie dosyć, nie potrafią się dogadać, jest im razem nie po drodze itd.
Królowo, w odpowiedzi na Twoj ironiczny ton, równie dobrze mozna by ironicznie rzec, że przecież jestem pępkiem świata i partner jest po to, żeby nawet po rozstaniu trzymał mi opony w garażu, wysłuchiwal moich zwierzeń itd.

Zobacz podobne tematy :

67

krolowachlodu87 napisał/a:

miał... jakby miał dalej to nie byłby z tobą. Przynajmniej zakładam że większość ludzi jednak wie czego chce i od kogo. Jeżeli ja twierdzę że nie żywię do kogoś romantycznych uczuć na dzień dzisiejszy to znaczy że nie żywię. A jeżeli ktoś twierdzi że wie lepiej niż ja po co się z daną osobą spotykam to ja już nic na to nie poradzę.

Jeżeli dzwoni do niego była z problemem to zostajesz odstawiona na boczny tor czy jednak problemy byłych i innych koleżanek rozwiązuje w czasie własnym?

Życie mi pokazało, że w życiu wszystko jest możliwe. Faceci, którzy zaklinali się: "No przecież jestem z Tobą, a nie z nią" jednak zdarzało się, że "zmieniali zdanie", a bo sentymenty, a to co innego. Nie twierdzę, że mój obecny partner taki jest, bo wysoko go cenię, jednak to jest rzecz, która zaburza mój spokój.
Dochodzi do paradoksu, że pojawiła się we mnie myśl: "No to teraz ja odezwę się po latach do byłego. Zobaczymy jak się po tym będziesz czuł". Ale tak szybko jak ta myśl powstała, tak szybko wyparowała z głowy. Nie będę się poniżać, tłamsić, bez sensu. Porozmawiam z nim na spokojnie. Na szczęście pozostałe aspekty życia w związku grają także nie chcę zrobić z tej sytuacji poważnego problemu. Bo zaraz wyjdzie tak, że zaczniemy się kłócić, ja będę na niego zła, że ma kontakt z ex, on na mnie, że mu nie ufam. Tym bardziej, że taki "zakazany owoc" najlepiej smakuje.

68

Myślę osobiście, że ludzie bardzo by chcieli żeby to było takie proste - relacja z ex jest naznaczona seksualnością więc jak wyeliminuje ex to już jest bezpiecznie. To że z koleżanką z pracy aż iskrzy kiedy są w jednym pokoju a ex przytyła 10 kg po dziecku z nowym partnerem i jest totalnie aseksualna ale sympatyczna i umie słuchać to właśnie ona jest wrogiem numer jeden :DD Czasem to nowe i nie znane kusi bardziej a stare jest nudne wink Także ja na logikę nie widzę powodu dla którego koleżanki ok ale ex już nie.

69 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2021-03-16 16:56:10)

extravaganza napisał/a:

Nie będę udawać, że to po mnie spływa, że siedzimy razem, a uparcie dzwoni jego była "z problemem". Od tego ma swojego faceta, żeby przegadać temat, że jej się nie układa w związku lub że kupuje mieszkanie. Co mnie to interesuje? Co to wnosi do mojego życia poza tym, że mi miesza w związku? Miesza w tym sensie, bo mój facet pożytkuje swoją energię na ex.

Jeżeli to tak wygląda, to też bym się wkurzyła. Ta kobieta nie zna umiaru i taktu, a facet ulega jej jak oferma.

70 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2021-03-16 17:12:20)

Tak, jak królowa opisuje, to stan wręcz idealny i chwała temu, kto tak postępuje. smile Problem tylko w tym, że ciężko czasami dostrzec tą granicę, za która zaczyna się robić niebezpiecznie. Teraz, jak Autorka pisze, że ta jego była dzwoni z problemami do niego zamiast obgdać to ze swoim facetem.

71 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-03-19 19:41:29)

O ile nie jesteś zazdrośnicą , której gotuje się w głowie na myśl o jakichkolwiek relacjach partnera z innymi kobietami, to nie jest moim zdaniem objawem nioskiego poczucia wartości zareagowanie na taką sytuację.
moim zdaniem relacje zostawiaja w nas ślad i sentyment, ale wchodząc w nowe trzeba sie emocjonalnie uwolnioć- co nie znaczy byłych unikać, ale nie potrzebować ich po prostu stale w życiu, gdy ktoś zdecyduje się na zwiazek, mieszkanie z kimś. Nie znaczy to, że nie mozna się spotkać- np na kawę w tym mieścioe- gdy się ma jakieś sprawy, albo przy okazji, bo jedziemy gdzieś , gdzie np ona pracuje. Ale nie szukać kontaktu, bo się stęskniłem itd. No chyba że ktoś ma otwarty zwiazek.

brak seksu nie ma tu nic do rzeczy.

Twój partner ma już swoje lata i taki styl życia że musi mieć na jednej tapecie związek- czyli kobietę do której wraca i stado przyjaciółek które są współistniejące jawnie w ich życiu.
Tu nie ma negocjacji, on kazał Ci to zaakceptować. Między nami mówiąc to osobioście wolałabym by bzyknął jakąś po cichu niż plątały się mi w moim domu między zupą a drugim daniem ze swoimi zdjęciami i rewelacjami z życia.
ale co kto woli. Kochaj jaki jest albo rzuć, nieważne co my myślimy. 50  letni Pan się nie zmieni.
jest też możliwe, a nawet mocno prawdopodobne że On wcale seksu z byłymi nie szuka, bo inaczej by to przed Tobą ukrywał. Ale chce je mieć emocjonalnie blisko. Więc to już od Ciebie zależy, jak to oceniasz.
Pewna siebie osoba robi to, co DLA NIEJ jest dobre, a nie co inni uważają. wiec ocenę zostawiam Tobie, bo Ty znasz granice swojego komfortu najlepiej.

72 Ostatnio edytowany przez Dorota_B (2021-03-19 20:10:03)

Ekstravaganzo,

1. To jest Twoje życie, Twoje uczucia i Twoje emocje. Jeżeli nie pasuje Ci, że Twój partner utrzymuje kontakty towarzyskie z byłymi to znaczy, że Ci nie pasuje i to jest ok.
Jak widzisz zdania są podzielone, więc Twoje jest jak najbardziej na miejscu.
A nawet gdyby wszyscy mówili, że to normalne to jeżeli coś Ci nie pasuje to znaczy, że nie pasuje.
Proste? Proste.

2. Niskie poczucie własnej wartości nie ma tutaj nic do rzeczy.
Można mieć adekwatne i można nadal nie godzić się na to, aby partner spotykał sie z byłymi.
Jeżeli zaproponuje Ci seks we troje i gdy się nie zgodzisz to też niektórzy tutaj napiszą, że to przez niskie poczucie wartosci, że się wstydzisz porównania itd, itp

3. Jeżeli wypisuje do nich i sie z nimi spotyka, to znaczy, że o nich myśli, że jest emocjonalnie z nimi i tak naprawdę do rozstania nie doszło.
Nie są zerwane więzi psychiczne, emocjonalne.

4. A jak myślisz, te byłe, gdy ktoś się je zapytał czy taka sytuacja jest normalna co by odpisały?
Oczywiście, napisałyby, że tak, że to normalne.
To pomyśl, że osoby, które tutaj tak Ci odpisują też się spotykają i wypisują smsy ze swoimi byłymi więc co innego mogą napisać.

5. Uważam, że masz rację, uważając, że nie powinno się utrzymywać relacji z byłymi.
Masz zdrowe podejście do tematu.
Bądź sobą i żyj wg siebie:)

6. Nie ma tutaj też nic do rzeczy zaufanie.

73

Podpisuję się obiema łapkami pod postem Doroty_B.

Podsumowując, nie wmawiaj sobie, że to z tobą jest coś nie tak jeśli intuicja cię alarmuje, nie gwałć siebie. Kompromisy - owszem, ale nie zgniłe kompromisy.

74

Ja nie tylko pod postem Doroty_B, ale i Eli w dużej mierze i w sumie Salami też.

W ogóle sprowadzanie wszystkiego za każdym razem do niskiego poczucia własnej wartości w przypadku byłych lub opinii, że ktoś nie umie zająć się sobą jeśli jest niezadowolony z formy spędzania czasu drugiej strony (za dużo gier w innym wątku) to zbyt duże uproszczenie, choć wiadomo- hasełka chodliwe.

75

To wszystko zależy...Od uczucia w poczucia bezpieczeństwa w relacji...Ja dostaję zawsze od byłej kwiaty na urodziny i Mojej Kobiecie to nie przeszkadza,powiedzmy toleruje to. Jej były facet jest moim serdecznym Kolega i nie raz wspierał Nas i namawiał bysmy dali sobie szanse -jak było miedzy nami źle.Wszystko zależy,każda relacja jest inna...

76 Ostatnio edytowany przez Dorota_B (2021-03-20 12:30:52)

666  Mnich 666 napisał/a:

To wszystko zależy...Od uczucia w poczucia bezpieczeństwa w relacji...Ja dostaję zawsze od byłej kwiaty na urodziny i Mojej Kobiecie to nie przeszkadza,powiedzmy toleruje to. Jej były facet jest moim serdecznym Kolega i nie raz wspierał Nas i namawiał bysmy dali sobie szanse -jak było miedzy nami źle.Wszystko zależy,każda relacja jest inna...

A poczucie bezpieczeństwa w relacji zależy od tego jaki jest partner, jak sie zachowuje itd.
W opisanej przez autorkę sytuacji nie ma mowy o poczuciu bezpieczeństwa.
Człowiek, który jest uwikłany w relacje emocjonalne nie będzie filarem związku, nie da poczucie stabilizacji.
Wyjechał w delegacje i co? i posiadówka w aucie.
Nie wiem w jakim czasie to było, ale jeżeli w czasie epidemii jaką mamy obecnie to już jest skrajna nieodpowiedzialność.

Właśnie, nie przeszkadza Twojej kobiecie, ale ona to toleruje. Gdyby jej to nie przeszkadzało to nie musiałaby tego tolerować.

A może to osoby, które nie potrafią zerwać relacji i cieszą się z kwiatka od byłej mają niskie poczucie wartości? i takie zachowanie łechce ich ego?
Może to partner autorki wątku ma niskie poczucie wartości, jeżeli trzyma się kiecek byłych? A może te mosty są mu potrzebne na wypadek, gdyby relacja aktualna mu nie wyszła, wypaliła sie itd.

Jeżeli dwie osoby w zwiazku godzą się na tkwienie nadal w relacjach z byłymi to jest inna sytuacja, niż ta w której jest autorka postu.
Jej to przeszkadza i teraz musi stosować ekwilibrystykę myślowo-emocjonalną, żeby się dostosować do sytuacji, której po prostu nie akceptuje,

A im dłużej będzie w tym związku tym bardziej będzie to przeszkadzało. Nie mówiąc już o czasie jaki straci na coś co jej nie pasuje.

77

Ciekawe co by wybrał, gdyby miał ultimatum....byłe czy aktualną partnerkę....

Extravaganza pisze, że czuje się bezpieczna i zaopiekowana, a dwa zdania dalej, że nie sypia przez partnera
Znają się krótko, bo rok.
I w ciągu roku partner, w okresie, powiedzmy zakochania, ma głowę zaprzątniętą byłymi kobietami.
Ciekawe to jest....
A podobno w czasie zakochania świata poza ukochaną się nie widzi.
Żeby to nie była tylko jednostronna uczuciowa relacja....

78

Dorota_B napisał/a:

Extravaganza pisze, że czuje się bezpieczna i zaopiekowana, a dwa zdania dalej, że nie sypia przez partnera
Znają się krótko, bo rok.

Też to zauważyłem nie lubię sprzeczności.

Posty [ 66 do 78 z 78 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Relacje z byłymi, a obecny związek

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024