30latek-, czyli gra małego palucha Paslawka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » 30latek-, czyli gra małego palucha Paslawka

Strony Poprzednia 1 192 193 194 195 196 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12,546 do 12,610 z 12,682 ]

12,546 Ostatnio edytowany przez adela 07 (2021-10-23 22:52:39)

Odp: 30latek-, czyli gra małego palucha Paslawka

Mnie tam nigdy nie starczało do wypłaty.
A oszczędności nie posiadam.
Na froncie życia osobistego też jestem w dupie, więc wszystko zmierza do praktykowania buddyzmu.
wink

Zobacz podobne tematy :

12,547

https://m.media-amazon.com/images/I/61roD1KtSaL._AC_SL1024_.jpg

12,548 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-10-24 10:08:13)

U mnie bywalo bardzo różnie:)
Jedno wiem na pewno: pieniądze nie biorą się z oszczędności tylko z inicjatywy rozsądnie ogarniętej. A ryzyko jest zawsze. .
Kto by się spodziewał Covida i katastrofy z tym związanej. ?
Z obserwacji też powiem że najlepsze ucieczki od złego to ucieczki do przodu.
Przerobione sprawdzone.
Adela masz fach który powinien przynieść Ci pieniądze, trochę wiary w siebie. .
Masz czas bo córka samodzielna to możesz to poświęcić na coś dodatkowego. miałaś jakiś pomysł z koleżanką?
Mi się buddyzm z pieniędzmi nie kłóci. 
To chrześcijaństwo promuje ubóstwo.

12,549

Ela210 napisał/a:

To chrześcijaństwo promuje ubóstwo.

Są, również w twojej okolicy rekolekcje dla dorosłych. Warto skorzystać i trochę odświeżyć zakurzoną wiedzę na temat chrześcijaństwa.

12,550 Ostatnio edytowany przez adela 07 (2021-10-24 11:20:07)

W ubóstwie nie żyję- bez przesadyy smile
Myślę raczej o podejściu " to i tak przeminie". A poza tym
Mniej masz - mnuej tracisz.

Nie lekceaeżę bynajmniej tego że przyjdzie kryzys. Ale problem, że ktoś nie m9że sobie kypić nowego auta?
Rzeczywiście, no dramat..

12,551 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-10-24 12:08:36)

Podejrzewam że jeśli chodzi o źródła jest duzo mniej zakurzona niż Twoja Snake. smile
Nowy Testament jako system filozoficzny jest mocno lewicowy i kwestia dóbr materialnych jest tam ustawiona tak jak jest.
Interpretacje to co innego. Jakoś trzeba uzasadnić zbijanie majątków przez kler smile
Dzisiaj Jezus z Nazaretu byłby lewakiem dla wielu. I paskudnym feministą smile
Co do dostępności dóbr luksusowych się nie zgodzę  z Tobą  Adela.
Jest to wskaźnik  kryzysowy jak najbardziej.
Jeśli na takim poziomie ucinana jest konsumpcja  posypie się stabilność wielu gałęzi  gospodarki.

12,552

adela 07 napisał/a:

W ubóstwie nie żyję- bez przesadyy smile
Myślę raczej o podejściu " to i tak przeminie". A poza tym
Mniej masz - mnuej tracisz.

Nie lekceaeżę bynajmniej tego że przyjdzie kryzys. Ale problem, że ktoś nie m9że sobie kypić nowego auta?

Co innego nie kupić nowego auta, a co innego nie mieć żadnych oszczędności i ledwo dobijać do pierwszego...
Wystarczy, że rozwali Ci się lodówka i już jesteś w czarnej d. nie mając za co kupić sobie nowej, nawet używanej.

Jakiekolwiek oszczędności to podstawa. Powinnaś mieć na tyle, żeby w przypadku utraty pracy nie mieć noża na gardle i szukać w miarę spokojnie nowej.
To nie jest kwestia nowego samochodu czy zagranicznych wakacji, ale cen podstawowych produktów spożywczych, które tak podskoczą, że za chwilę nie będzie Cię stać na nic od połowy miesiąca, a nie tylko chwile przed wypłatą.

12,553 Ostatnio edytowany przez adela 07 (2021-10-24 12:23:24)

Może źle się wyraziłam. Na lodówkę mi starczy. Mam taką " kupkę na lodówkę", ale nie są to oszczędniści. Za dużo powiedziane.
Ale słuchajcie. Pogoda jest piękna. Proponuję złapać słońca.
Ja wezmę rower, podjadę na basen. A po południu będę obcinać włosy koleżance.
Zatem miłego dnia.:)
P.s. Plusjest taki, że niebawem spadną mi koszta utrzymania mieszkania, więc sporo zostanie mi w kieszeni.

12,554

Słusznie - nie ma co się zamartwiać ,potem się coś jak zwykle wymyśli ,jak już nastanie bida z nędzą,  ruja i poróbstwo smile

12,555 Ostatnio edytowany przez adela 07 (2021-10-24 13:02:31)

paslawek napisał/a:

Słusznie - nie ma co się zamartwiać ,potem się coś jak zwykle wymyśli ,jak już nastanie bida z nędzą,  ruja i poróbstwo smile

A na łyżwachchcesz pojeździć?
Piegusa namówię, ale Misinxa na takie ekscesy bynajmniej.

12,556

Co to jest poróbstwo? smile

12,557

Ela210 napisał/a:

Co to jest poróbstwo? smile

rozwiązłość .

12,558 Ostatnio edytowany przez paslawek (2021-10-24 13:25:51)

adela 07 napisał/a:
paslawek napisał/a:

A na łyżwachchcesz pojeździć?
Piegusa namówię, ale Misinxa na takie ekscesy bynajmniej.

Myślę i myślę nad asertywna i dyplomatyczną odpowiedzią ,ale raczej nic nie wymyślę
w obecnej naszej sytuacji to nie bardzo możliwe jest chodzi mi o te łyżwy.Dużo by pisać, a w skrócie remonty i modernizacje już nie tylko domu po teściu na wsi ale i naszego - tak z rozpędu smile

12,559

Ooo szkoda.
Tej zimy nie odpuszczę, bo w zeszłym roku nawet nie wypróbwałam nowych łyżew.
Najwyżej nie w Warszawie.:)

12,560

adela 07 napisał/a:

Ale problem, że ktoś nie m9że sobie kypić nowego auta?

Bo jako przepraszam, to nic pejoratywnego, zwykły człowiek traktujesz samochód jako pewnie dobro materialne, nie że luksus ale coś w kategorii "nowa kiecka".
Tymczasem dla wielu osób samochód, to narzędzie i warsztat pracy. Na przykład kolega, którego wspomniałem nie szukał nowego samochodu, bo znudził mu się 7-letni Mercedes, całkiem do rzeczy zresztą. Po prostu ma firmę, a Mercedes jest już dawno spłacony w leasingu i nie stanowi kosztu firmy. Mniejsze koszty, to większe podatki, a po co płacić większe podatki jak można za ich część spłacać nowszy, fajniejszy samochód?

Ela210 napisał/a:

Podejrzewam że jeśli chodzi o źródła jest duzo mniej zakurzona niż Twoja Snake. smile
Nowy Testament jako system filozoficzny jest mocno lewicowy i kwestia dóbr materialnych jest tam ustawiona tak jak jest.
Interpretacje to co innego. Jakoś trzeba uzasadnić zbijanie majątków przez kler smile
Dzisiaj Jezus z Nazaretu byłby lewakiem dla wielu. I paskudnym feministą smile

Jednak polecam odkurzyć co nie co. Mylisz potępienie przywiązania do dóbr doczesnych z nakazem ubóstwa. Protestantyzm, który opierał się na indywidualnym czytaniu i interpretacji Biblii był w większości dużo bardziej ascetyczny niż katolicyzm w zewnętrznych objawach bogactwa, a jednocześnie dużo sprawniej uczył wytwarzania i pomnażania majątku. Ponieważ ta część Biblii, która mówi, że Bogu mili są ludzie, którzy pomnażają dane im talenty jest właśnie w Nowym Testamencie i jest to kwintesencja kapitalizmu albowiem lewacy niczego nie pomnażają, a jedynie roztrwaniają jak ten podły i głupi sługa lol

12,561

Z tym ascetyzmem w protestantyzmie to nie do końca  tak i różnie jest, bywało ,jeżeli chodzi o przepych np w kościołach
surowość obyczajów to też trochę stereotyp ,jeżeli chodzi o przedsiębiorczość i zaradność to zgadzam się ze Snakiem ,tu chodzi o
wiarę i uczynki w praktyce w życiu nie w teorii,a nie czakanie na cuda w sprawach w których człowiek może coś zrobić i jest w stanie to sprawdzić,dla siebie i dla innych
to słynne "pomóż sobie a Bóg ci w tym pomoże". Przesada w nadmiarze,zniewolenie uzależnienie od jakiejś żądzy są przeszkodami w duchowym rozwoju a nie same w sobie  pieniądze czy bogactwo.Oczywiście protestanci nie są ani lepsi ani gorsi oraz doskonali nie są i nie byli w tym wszystkim jak to ludzie bo idealni nie występują w przyrodzie.

12,562

Ot, dyskusja na niedzielę.
A ja pojechałam na basen , a ten zamknięty- na stronie nie było info.
Jezus jaki lewak i feminista? Może...ale prędzej zostałby nazwany gejem, bo tylko z chłopakami ię włóczył.

12,563 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-10-24 15:45:04)

Kobiet mnóstwo się  wlóczylo, tylko niepiśmiennych big_smile
Nie chce rozwijać tu tematu feminizmu ale przypowieść o Marii i Marcie wiele mówi.
Ci do słynnej przypowieści o talentach to nie ma tam nic o roztrwanianiu, przeciwnie, coś o zakopywaniu. smile
Zresztą jest parę niezgodności w ewangeliach
Nie ma nakazu ubóstwa ten mają zakonnicy nie wiem czy wszyscy  big_smile jak doskonale wiemy.
W każdym razie ubóstwo w chrześcijaństwie nie jest wstydem ani niezaradnoscią mam wrażenie że jest wyniesione do rangi cnoty bo jak to było z tym uchem igielnym smile
Co do mnie czuję  się mocno chrześcijańską ale już dawno nie katoliczką, ale tego tematu nie rozwijamy tutaj.

12,564 Ostatnio edytowany przez paslawek (2021-10-24 15:49:10)

Ela210 napisał/a:

Kobiet mnóstwo się  wlóczylo, tylko niepiśmiennych big_smile
Nie chce rozwijać tu tematu feminizmu ale przypowieść o Marii i Marcie wiele mówi.
Ci do słynnej przypowieści o talentach to nie ma tam nic o roztrwanianiu, przeciwnie, coś o zakopywaniu. smile
Zresztą jest parę niezgodności w ewangeliach
Nie ma nakazu ubóstwa ten mają zakonnicy nie wiem czy wszyscy  big_smile jak doskonale wiemy.
W każdym razie ubóstwo w chrześcijaństwie nie jest wstydem ani niezaradnoscią mam wrażenie że jest wyniesione do rangi cnoty bo jak to było z tym uchem igielnym smile
Co do mnie czuję  się mocno chrześcijańską ale już dawno nie katoliczką, ale tego tematu nie rozwijamy tutaj.

Wiadomo że diabeł winny jest najbardziej smile

A ucho igielne to najmniejsza,dość ciasna  brama w murach ówczesnej Jerozolimy, tak się wtedy potocznie nazywała ,gdzie faktycznie obładowany wielbłąd miał problem żeby przez nią przejść.

12,565 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2021-10-24 19:21:39)

Cześć, czołem smile
Wróćiłam, ale nie jestem pewna, czy dobrze robię, bo mam odczucia podobne do Rossanki. Większe zainteresowanie się realem na dobre mi wychodzi, forum bywało mocno czasochłonne i "emocjochłonne".
U mnie bez większych zmian. Ogólnie dobrze, w szczegółach różnie.

Co to kryzysów finansowych, podwyżek i innych takich, wychodzę z założenia, że niejeden koniec świata już ludzkość przeżyła, niejeden krach i niejedną podwyżkę. Nie roztrząsam tego, tylko kupuję, co niezbędne i już. A póki stać mnie na piwo czy kino z koleżanką, dopóki bez większego uszczerbku mogę pozwolić sobie na wyjazd do Krakowa, nigdy nie powiem, że nie starcza mi pieniędzy. Może na luksusy nie mam, ale też ich nie potrzebuję.

Dziś zgodziłam się na prawdziwą rozpustę, zachęcona przez syna. Zamówiliśmy sushi, bo za kilka dni nowa wyplata w pracy, a ze starej coś niecoś jeszcze zostało (zapomogę na opał dostałam z socjalnego). A niech tam, poczujmy się choć raz jak burżuje! smile

Pozdro smile

12,566

Piegowata'76 napisał/a:

Wróćiłam, ale nie jestem pewna, czy dobrze robię, bo mam odczucia podobne do Rossanki. Większe zainteresowanie się realem na dobre mi wychodzi, forum bywało mocno czasochłonne i "emocjochłonne".

Forum jest tak czasochłonne i energochłonne, jak mu pozwalacie. To nie kwestia forum u Ciebie i Rossanki, a kwestia tego, jak Wy same to traktujecie.
Jeżeli forum jest dodatkiem w życiu, to jest dodatkiem. Jeżeli mu pozwalacie wejść na pierwsze miejsce, to co się dziwić, że potem są problemy? Tak jak ze wszystkim.

My dzisiaj oglądaliśmy Diunę w kinie:)

12,567

Nie twierdzę, że kwestia forum, ale ja się bardzo "wciągałam".
I jeśli znowu się na tym złapię, to chyba odpuszczę całkowicie.

12,568

Piegowata'76 napisał/a:

Nie twierdzę, że kwestia forum, ale ja się bardzo "wciągałam".
I jeśli znowu się na tym złapię, to chyba odpuszczę całkowicie.

No tak, tyle, że to wciąganie to nie jest kwestia forum, tylko Twoja i Ross. Forum zjada tyle czasu, ile sami pozwolimy mu zjadać. Jak z każdą stroną internetową, obiektywnie nie jest ani złe ani dobre. Jest takie, jakim my je robimy.

Jeżeli Wy czujecie, że Wam zjada za dużo czasu i nie potraficie się opanować, to wolna droga. Tylko nie wpadajcie tutaj pisząc o tym, że forum jest złe, bo zjada czas, bo w ten sposób oceniacie ludzi, którzy z różnych powodów lubią tu siedzieć i potrafią spędzić tyle czasu, ile sami chcą.

12,569 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2021-10-24 21:33:43)

Loka, a gdzie ja - przepraszam - napisałam, że forum jest złe? Rossanka też chyba nie to miała na myśli.
Nie będę się tłumaczyć, bo to byłaby tzw. powtórka z rozrywki.
Dobrej nocy.

P.S. Forum zawdzięczam sporo wiadomości oraz miłe krakowskie wspomnienia smile

12,570 Ostatnio edytowany przez adela 07 (2021-10-25 11:32:01)

Loka, Misinx- jak Diuna?

12,571

adela 07 napisał/a:

Loka, Misinx- jak Diuna?

Świetna! Dawno nie widziałam filmu, który byłby tak wierną adaptacją książki. Zleciało mi szybciej niż na Bondzie, a trwają tyle samo smile

12,572 Ostatnio edytowany przez Misinx (2021-10-25 12:00:47)

adela 07 napisał/a:

Loka, Misinx- jak Diuna?

Mnie się podobała, ale ja dostałem to czego się w sumie spodziewałem znając poprzednie dokonania tego reżysera. Film w tempie akcji bardzo przypomina jego "Blade Runnera 2049". Piękne zdjęcia, muzyka. Wszystko tworzy klimat bardzo dobrze pasujący do książki. Niektórym jednak ten spokojny klimat może przeszkadzać, bo nastawią się np. na film w stylu "Gwiezdnych wojen", a to całkiem co innego. Dla mnie więc film zdecydowanie na plus i na pewno dodam go do swojej kolekcji. Czekam na kolejne części.
Synowi, który książki jeszcze nie czytał też się film podobał.

Lady Loka napisał/a:
adela 07 napisał/a:

Loka, Misinx- jak Diuna?

Świetna! Dawno nie widziałam filmu, który byłby tak wierną adaptacją książki. Zleciało mi szybciej niż na Bondzie, a trwają tyle samo smile

No z tą wiernością książce to trochę trudno się zgodzić. Książka jest tak bogata w treści filozoficzne, polityczne i religijne, że film nie jest w stanie tego wszystkiego pokazać. Pewne kwietnie tylko troszkę liźnięto. Widzowie nie czytający książki tak naprawdę nie wiedzą czym np. dokładnie był zakon Bene Gesserit. Jakieś tam podejrzane panie w czerni przemykające i tyle smile Pominięto w filmie kompletnie wątek Feyd'a (to ten co go grał Sting w "Diunie" Lyncha), który w powieści jest przecież bardzo ważny. Z filmu widzowie nie dowiadują się kim był ten dziwny dziadek-dowódca na dworze Księcia Leto, nie dowiedzą się co to w ogóle są mentaci i skąd się wzięli. Bardzo dobrze natomiast póki co oddano Fremenów, choć nie mieli jeszcze za wiele czasu filmowego. Zmiana płci Lieta w filmie mi kompletnie nie przeszkadza big_smile Choć w filmie nie jest powiedziane dokładnie jaki miał wpływ na Fremenów.
Klimat książki jest oddany wspaniale, ale treść jest dość mocno okrojona. I nie jest to zarzut, bo tego się nie dało całkowicie wiernie przełożyć na język filmu.

No i obsada jest bardzo dobrze dobrana, czego nie można było powiedzieć np. o "Diunie" Lyncha.

Wkleję tu recenzję z mojego ulubionego kanału YT o filmach. Bez spojlerów smile

12,573

Bardziej myślę faktycznie o tym, że było mało konkretnych scen, które zostały usunięte. Treści filozoficzna pewnie dopiero się pojawią.
Ja mam książki na świeżo i przeczytałam dopiero pjerwsze 2 tomy i w sumie na początku też nie było wuele o Bene Gesserit. To wychodziło z czasem, pod koniec pierwszego tomu szczególnie, więc podejrzewam, że może też tak być.
Kwestie ekologii też do rozwinięcia.

Mój mąż za to świetnie wyłapał wszysfkie nawiązania do Bliskiego Wschodu i kultury muzułmańskiej, więc znowu to dobrze przenieśli na ekran.

Mnie brakowało tylko pokazania tego pomieszczenia z sadzawką i ogrodem w pałacu i sceny z wodą na uczcie. Bo tak naprawdę to te momenty pokazywały zawiązywanie relacji z Fremenami. W tym momencie poza warstwą religijną nie było tej relacji zbyt rozwiniętej.

Ale i tak bardzo dobry film, bałam się, że jak to zwykls bywa, reżyser odleci bardzo od wizji książki.

12,574 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-10-25 17:06:23)

Diunę czytalam z 30 lat temu i pamiętam że z zachwytem. Mimo że to SF.
Dla mnie miała klimat " Faraona" smile

12,575 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-10-25 17:23:36)

Diuna jest ok. Kolejne części, to im dalej w las tym gorzej. Szczególnie jak już nie pisał Herbert.

A stara ekranizacja jest kultowa, choćby z racji ścieżki filmowej Toto, jeden z najlepszych soundtracków wszechświata.

12,576

Kiedyś dawni temu widziałam ekranizację, ale jakoś mnie nie wciągnęła. Pamiętam Stinga.:)
Teraz natomiast znalazłam audiobooka, posłucham, zobaczę.

12,577

adela 07 napisał/a:

Kiedyś dawni temu widziałam ekranizację, ale jakoś mnie nie wciągnęła. Pamiętam Stinga.:)
Teraz natomiast znalazłam audiobooka, posłucham, zobaczę.

Wersja Lyncha mnie odrzuca. Ostatnio próbowałem do niej wrócić, bo jest na Netflixie, ale nie dałem rady. Nie pamiętam kompletnie muzyki.
Jestem świeżo po przeczytaniu książek. Są ciężkie. Nie ogarnąłem wszystkich zawiłości filozoficzno - religijnych. Ale generalnie mi się podobały. Może kiedyś do nich wrócę.

12,578

Misinx napisał/a:

Wersja Lyncha mnie odrzuca. Ostatnio próbowałem do niej wrócić, bo jest na Netflixie, ale nie dałem rady. Nie pamiętam kompletnie muzyki.

Misinx napisał/a:

Jestem świeżo po przeczytaniu książek. Są ciężkie. Nie ogarnąłem wszystkich zawiłości filozoficzno - religijnych. Ale generalnie mi się podobały. Może kiedyś do nich wrócę.

Bo Diuna jest najlepsza. Jeszcze Mesjasz Diuny i Dzieci Diuny dobrze się czyta. Boga Imperatora Diuny jeszcze zmęczyłem, kolejnych dwóch już nie dałem rady. Czasem przeglądam w księgarni popłuczyny po Herbercie innych autorów ale mnie odrzuca.
Nie należy też zapominać, że na motywach książki powstała pierwsza, prawdziwa gra RTS Dune II, a potem Dune 2000. Kultowe gry, zagrywałem się nimi na studiach wink

12,579

https://www.weekendowo.pl/files/thumbs/cards/pysznej-kawusi-kartka1_1.jpg

12,580 Ostatnio edytowany przez paslawek (2021-12-07 12:53:30)

Dzięki
Już co prawda dawno po kawie ,teraz pije witaminy - kazali to pije .
Ludzki organizm to czasem ma dobre pomysły i jakieś sygnały wysyła
Zupełnie spontanicznie ostatnio pije
mniej kawy za to więcej herbaty tylko takiej
słabej z cytryną
I co się okazało ?
Mam odrobinę za mało cholesterolu smile
Co też się zgadza bo od kilku dni mam ochotę na boczek
Z czystym sumieniem mogę go sobie kupić.

12,581 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2022-01-09 16:19:09)

Ela210 napisał/a:

Ale masz Lucek swój wątek. A Ross chodziło o coś  innego zakładając swój wątek.
A nie o męskie pogaduszki..
No chociaż nie określiła orientacji w sumie smile
Ja w tył zwrot i parę innych osób które robią szum też powinny smile

12,582

Próbowałam obejrzeć ten film - no nie dałam rady.

12,583 Ostatnio edytowany przez paslawek (2022-01-09 17:02:33)

adela 07 napisał/a:

Próbowałam obejrzeć ten film - no nie dałam rady.

chłopaki to się po prostu najlepiej bawili kręcąc to "coś "
zawsze to okazja żeby się wyrwać z domu i od rutyny smile
Kazik jaki "młody"

12,584

Ja się domyślam. Też do takich głupot mam ciągoty.
Na przykład chętnie bym z Wardęgą coś zrobiła.

12,585

adela 07 napisał/a:

Na przykład chętnie bym z Wardęgą coś zrobiła.

On teraz jest "poważny" walczy z influencerami z You Tuba

12,586

Ja tam największy ubaw mam jak czytam fora dla matek i dla użytkowników thermomixa. Polecam big_smile

12,587

Jest specjalne forum dla użytkowników thermomixa?
?!?
Gdzie to? Aż zajrzę.

12,588

Adelka, to może razem coś zrobimy ?? big_smile

12,589 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-01-09 17:47:32)

Ja mam szybkowar smile
Nie chcę pisać w tamtym temacie co Rossanka założyła, ale ona ma rację że w szukaniu kogoś do ZWIAZKU  80 % sukcesu to nawiązanie kontaktu z osobami które są na to zdecydowane.
Nawet jak na początku będzie nienaturalnie. 
Nie każdy chce, nie każdy potrafi albo widzi sens wiązania się z kimś. Nie każdy ma chęci.

12,590

adela 07 napisał/a:

Jest specjalne forum dla użytkowników thermomixa?
?!?
Gdzie to? Aż zajrzę.

W Sensie facebookowe grupy są big_smile
Ale nie wiem czy jesteś gotowa na pytania w stylu "czy jak dodam szczyptę soli więcej to nie zepsuję."

Ludzie mają thermomix, ale nie mają elementarnej wiedzy kulinarnej albo np. nie pomyślą, że jak po x czasie pieczenia ciasto jest niedopieczone to trzeba je jeszcze zostawić w piekarniku zamiast wyciągać i cykać zdjęcie jak to w TM się nie da big_smile

12,591 Ostatnio edytowany przez adela 07 (2022-01-09 18:54:09)

Loka, zaskoczyło mnie to nieco, bo  będąc posiadaczką miksera, nie pomysłałabym o istnieniu grupy ludzi skupionej wokół tego urządzenia smile

Ironizuję. Rozumiem że tam ludzie wymieniają się pomysłami na potrawy.

Ela. Ma rację Ross. Z początku myślałam że takie niewielkie posty nie na temat to żaden problem, ale po przeczytaniu nocnych pogaduszek zmieniłam zdanie.

Galerida- ale co masz na myśli? Jakiś pomysł?

12,592

Troszkę tak, dlatego od razu odkurzyłem ten temat. Trochę Ela ma rację.
Choć z drugiej strony iście knajpowa atmosfera prowadzenia rozmów chyba jest najbardziej naturalna i niewymuszona, przynajmniej dla mnie, do nawiązywania znajomości wink

12,593

Ale najwidoczniej te nowe osoby, które trafiają na takie pogaduszki tubylców, nie czują się na tyle komfortowo żeby (bądź co bądź) tak swój " anons" (nie znoszę tego słowa) zostawiać. Ja nie mam problemu, bo Was tu trochę znam, ale pamiętam jak trafiłam do wątku Pasławka ze swojego, też myślałam że mnie wkręcacie w coś , trochę niepewna byłam.

12,594

adela 07 napisał/a:

Loka, zaskoczyło mnie to nieco, bo  będąc posiadaczką miksera, nie pomysłałabym o istnieniu grupy ludzi skupionej wokół tego urządzenia smile

Ironizuję. Rozumiem że tam ludzie wymieniają się pomysłami na potrawy.

Głównie chwaliposty tam latają big_smile na święta pojawiały się codziennie makowce, tak jak na grupach o wystroju wnętrz cały grudzień ludzie wrzucali choinki aż do porzygu big_smile

potem były posty sylwestrowe i wszyscy pytali o najlepsze rzeczy na sylwestra, a teraz w sumie jest miks big_smile
ja tam siedzę bo się śmieję z ludzi, ale też zapisuję sobie jakie przepisy na TM ładnie wyglądają i jakie sobie zrobię, jak dorwę TM do nowego mieszkania. Czekam tylko na ofertę na raty 0%, żeby kupić smile teściowa obiecała, że w ramach prezenty ślubnego nam będzie te raty płacić, bo sama sobie kupiła TM po wizycie u moich rodziców (moi mają) i jest zachwycona.

12,595 Ostatnio edytowany przez paslawek (2022-01-09 19:32:42)

adela 07 napisał/a:

Ale najwidoczniej te nowe osoby, które trafiają na takie pogaduszki tubylców, nie czują się na tyle komfortowo żeby (bądź co bądź) tak swój " anons" (nie znoszę tego słowa) zostawiać. Ja nie mam problemu, bo Was tu trochę znam, ale pamiętam jak trafiłam do wątku Pasławka ze swojego, też myślałam że mnie wkręcacie w coś , trochę niepewna byłam.

Tak tak z tym poznawaniem to jest dokładnie 
"Jak kto chce znajdzie sposób jak kto nie chce znajdzie powód "
Jak ktoś kogoś nie pozna do przyszłego piątku to będzie wina Lucka ,paslawka i Panny straszne
dajcie spokój
każdy był tu nowy kiedyś i to nie jest jakaś tragedia

12,596 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-01-09 20:22:24)

Nie do końca masz rację  Paslawku, bo nie wszyscy  mają taką osobowość ze czują się w relacjach jak ryba w wodzie.
Mega swobodnie.
Ja się tak czuję, Ty się tak czujesz.
A niektórzy tak nie mają.
Poza tym niektórzy przeslaniają słońce   big_smile
Jesteś Rybami, Strzelcem  Albo Bliżniętami.?
Ktoś na pewno chce Cię zamordować big_smile

12,597

Ela210 napisał/a:

Nie do końca masz rację  Paslawku, bo nie wszyscy  mają taką osobowość ze czują się w relacjach jak ryba w wodzie.
Mega swobodnie.
Ja się tak czuję, Ty się tak czujesz.
A niektórzy tak nie mają.
Jesteś Rybami, Strzelcem  Albo Bliżniętami.?
Ktoś na pewno chce Cię zamordować big_smile

Mówiłaś, że nie zdradzisz moich planów >(

12,598 Ostatnio edytowany przez paslawek (2022-01-09 20:50:17)

Ela210 napisał/a:

big_smile słońce lubi pomarudzić - normalka smile
bez przełamania pewnych barier w sobie nie da się nawiązać z drugim człowiekiem relacji

żeby było śmieszniej jestem z pod znaku Panny 3 września big_smile

Lucyfer666 napisał/a:

Mówiłaś, że nie zdradzisz moich planów >(

a TEN ancymon z 18 hahaha

Pannobójca smile

najpierw musiałbyś mnie dogonić małolacie tongue a to nie takie proste jest wbrew pozorom
zawsze znajdę minimum godzinkę żeby pobiegać a to z rana lub z wieczora smile

12,599

Dementi że tu znam czyjekolwiek plany smile
Albo że ktokolwiek z uczestników tego wątku zna mnie smile
Pannobójcow się nie boję jako Strzelec. smile

12,600

Ela210 napisał/a:

Pannobójcow się nie boję jako Strzelec. smile

Czyli snajper z Jowisza

12,601 Ostatnio edytowany przez Panna Szlachetnego Rodu (2022-01-09 22:15:16)

A ja się nie boję nikogo big_smile Jako Lew. Tfu lwica tongue

12,602 Ostatnio edytowany przez paslawek (2022-01-09 22:23:53)

Panna Szlachetnego Rodu napisał/a:

lwiątko raczej jeszcze smile no dobrze niech będzie że lwica  tongue
ja z lwami i kotami obyty u mnie w rodzinie to w przewadze lwy jakoś tak się złożyło - poważnie.
grudnie bywają zimne tongue i ciemno szybko się robi
nawet moja "słynna" prababcia też była lwicą

paslawek napisał/a:

lwiątko raczej jeszcze smile

Powiedzmy, że nie zmierzam ulegać kolejnym prowokacjom big_smile

12,604 Ostatnio edytowany przez paslawek (2022-01-09 22:43:34)

Powiedzmy, że nie zmierzam ulegać kolejnym prowokacjom big_smile

nie ulegaj i nie zamierzaj
dla mnie większość ludzi z forum to młodzi ludzie, albo młode chomiki,koty ,lwy, dzierlatki etc smile z całym szacunkiem,bez złośliwości i mentorstwa
a po czterdziestce podobno każdy człowiek "ma trochę z osła trochę z lwa"

12,605 Ostatnio edytowany przez Panna Szlachetnego Rodu (2022-01-09 23:20:03)

paslawek napisał/a:

dla mnie większość ludzi z forum to młodzi ludzie, albo młode chomiki,koty ,lwy, dzierlatki etc smile

To może kładź się już do trumny big_smile

paslawek napisał/a:

j a po czterdziestce podobno każdy człowiek "ma trochę z osła trochę z lwa"

i mów za siebie tongue

12,606

paslawek napisał/a:

dla mnie większość ludzi z forum to młodzi ludzie, albo młode chomiki,koty ,lwy, dzierlatki etc smile

paslawek napisał/a:

trumny i urny oglądam cały czas - monitoruje rynek 

paslawek napisał/a:

i mów za siebie tongue

to nie moje są słowa(niestety) to mądrość ludowa smile

paslawek napisał/a:
paslawek napisał/a:

paslawek napisał/a:

trumny i urny oglądam cały czas - monitoruje rynek 

paslawek napisał/a:

i mów za siebie tongue

to nie moje są słowa(niestety) to mądrość ludowa smile

To mądrości ludowe też mów za siebie tongue

12,608

paslawek napisał/a: