Od jakiego wieku-lat to kobieta Stara? Mężczyzna stary? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Od jakiego wieku-lat to kobieta Stara? Mężczyzna stary?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 196 do 260 z 366 ]

196

Odp: Od jakiego wieku-lat to kobieta Stara? Mężczyzna stary?
Panna z Kapeluszem napisał/a:

I pytanie od którego roku życia zaczyna się „kobieta stara”
starość?
Stary facet od jakiego wieku?

Wydaje mi się, że kobiety ,,szybciej" się starzeją a to dlatego, że przykładają znacznie większą wagę do swojego piękna, niż faceci.
Makijaże, farbowanie włosów, regulowanie rzęs, brwi, malowanie ust, podkłady, perfumy, sukienka i para butów osobno na każdą okazję itp.

Kobiety znacznie większą uwagę przykładają nie tylko do piękna osobistego ale też i do każdej innej rzeczy na tej świecie (piękny kwiatek w pokoju, piękne firanki, piękny piesek na rączkach, śliczny dywanik, piękne poszycie poduszeczek itp.)

U facetów jest to trochę inaczej, chłop rano wstanie, umyje mordę szarym mydłem, ogoli się na szybko, zakłada wysłużone jeansy/buty i leci do roboty. Od facetów nie oczekuje się by byli pięknisiami, więc też inaczej się starzeją.

Osobiście wydaje mi się, że 90% kobiet przekraczających 30stkę traci już tą młodzieńczą iskrę kobiecego piękna (ok. Są dziewczyny co w wieku 50 lat mają lepszą figurę niż 20, ale to są wyjątki).
Nie ważne jak kobieta będzie o siebie dbała to już w wieku 35 lat widać oznaki starzenia się, w wieku 40 to już nie ma co w ogóle mówić.

Facet jak będzie chociaż trochę dbał o siebie to spokojnie może być młody do 35. Jak naprawdę weźmie się za siebie (siłownia, dieta) itp to do 40stki może być jeszcze jako taki, ale po tym wieku to już natury się nie oszuka, facet po 40stce niestety zaczyna robić się już po prostu stary.

Tylko, że u facetów to działa trochę inaczej.
35 letnia kobieta z 20 letnim facetem (Związek) - żart, przeważnie tylko w filmach komediowych
35 letni facet z 20 letnią kobietą (związek) - rzecz występująca w środowisku x10 częściej niż powyższa sytuacja.

Zobacz podobne tematy :

197

Rumunski_Zolnierz napisał/a:

I pytanie od którego roku życia zaczyna się „kobieta stara”
starość?
Stary facet od jakiego wieku?

Wydaje mi się, że kobiety ,,szybciej" się starzeją a to dlatego, że przykładają znacznie większą wagę do swojego piękna, niż faceci.
Makijaże, farbowanie włosów, regulowanie rzęs, brwi, malowanie ust, podkłady, perfumy, sukienka i para butów osobno na każdą okazję itp.

Kobiety znacznie większą uwagę przykładają nie tylko do piękna osobistego ale też i do każdej innej rzeczy na tej świecie (piękny kwiatek w pokoju, piękne firanki, piękny piesek na rączkach, śliczny dywanik, piękne poszycie poduszeczek itp.)

U facetów jest to trochę inaczej, chłop rano wstanie, umyje mordę szarym mydłem, ogoli się na szybko, zakłada wysłużone jeansy/buty i leci do roboty. Od facetów nie oczekuje się by byli pięknisiami, więc też inaczej się starzeją.

Osobiście wydaje mi się, że 90% kobiet przekraczających 30stkę traci już tą młodzieńczą iskrę kobiecego piękna (ok. Są dziewczyny co w wieku 50 lat mają lepszą figurę niż 20, ale to są wyjątki).
Nie ważne jak kobieta będzie o siebie dbała to już w wieku 35 lat widać oznaki starzenia się, w wieku 40 to już nie ma co w ogóle mówić.

Facet jak będzie chociaż trochę dbał o siebie to spokojnie może być młody do 35. Jak naprawdę weźmie się za siebie (siłownia, dieta) itp to do 40stki może być jeszcze jako taki, ale po tym wieku to już natury się nie oszuka, facet po 40stce niestety zaczyna robić się już po prostu stary.

Tylko, że u facetów to działa trochę inaczej.
35 letnia kobieta z 20 letnim facetem (Związek) - żart, przeważnie tylko w filmach komediowych
35 letni facet z 20 letnią kobietą (związek) - rzecz występująca w środowisku x10 częściej niż powyższa sytuacja.

Rumuński Żołnierz - ale dawno Cie nie widziałam, tzn nie czytałam, co słychać?

Kurde, zmartwiłam się, mam 43, znaczy o nie "nie ma już co w ogóle mówić" sad sad sad. Jakbym dożyła 90ki, to znaczy, że 50 lat będę po prostu stara sad

Oczywiście żartuję, jesne, że nie wyglądam już jak młodziutka 20 latka, z resztą po 40 głupiobym wyglądała bez zmarszczek, ale co do wyglądu niewiele mnie już rusza i dobrze mi ze sobą. Mimo zmarszczek, siwych włosów, celolitu, braku paru zę bów i ogólnie jak to mówią "starość nie radość, majtki nie pokrzywy... to jest młodość nie wiecznośc".
Dla coelesnej równowagi wewnętrznie czuję się lepiej, o wiele lepiej niż 20 lat temu. A to już coś. To już dużo.
Życzę czytelnikom miłego dnia smile

198

Ja jednak jestem zdania, że wiek to tylko liczba.
Serio.

Wygląd to ruletka genetyczna. Ile to osób wygląda starzej, pomimo daty w dowodzie całkiem młodej wink
Pewnie, że codzienne zwyczaje na to wpływają, ale też na wiele rzeczy człowiek nie ma wpływu.

199

olafaktoria napisał/a:

To pokazuje że 50 letni pazura/korwin/cejrowski/kurski żeni się z 18 letnią dziewczyną, bo poprzednie partnerki już były za stare.

Czyli mężczyzna może mieć 70lat i nie ma to znaczenia, a kobieta jak kończy 30 lat to już jest za stara i trzeba zmienić, na młodszą

Nie zgadzam się. W przypadku związków z dużą różnicą wieku sam wiek często nie jest kryterium decydującym. Nie chcę wdawać się w kontrowersyjne dyskusje, ale w wielu tego typu związkach dla młodej dziewczyny wiek partnera ma znaczenie drugoplanowe. Liczy się bardziej jego zamożność, rozpoznawalność etc. W tym kontekście rozważania o młodości/starości są mocno chybione.

200

rossanka napisał/a:

Kurde, zmartwiłam się, mam 43, znaczy o nie "nie ma już co w ogóle mówić" sad sad sad. Jakbym dożyła 90ki, to znaczy, że 50 lat będę po prostu stara sad

Oczywiście żartuję, jesne, że nie wyglądam już jak młodziutka 20 latka, z resztą po 40 głupiobym wyglądała bez zmarszczek, ale co do wyglądu niewiele mnie już rusza i dobrze mi ze sobą. Mimo zmarszczek, siwych włosów, celolitu, braku paru zę bów i ogólnie jak to mówią "starość nie radość, majtki nie pokrzywy... to jest młodość nie wiecznośc".
Dla coelesnej równowagi wewnętrznie czuję się lepiej, o wiele lepiej niż 20 lat temu. A to już coś. To już dużo.

W temacie związków nic się u mnie kompletnie nie zmieniło, we wszystkich innych tematach albo jest to samo albo polepszyło się smile Więc chyba jest coraz lepiej.
Wiesz, ja nie napisałem tego by komuś ,,przyciąć". Sam będę miał kiedyś 40 czy tam 50 lat więc nie będę młody jak teraz gdy mam 26 smile Jak Bozia da to starość też mnie dopadnie. Powinna być to naturalna kolej rzeczy każdego człowieka.

Co tam słychać u Ciebie?

201

rossanka napisał/a:

W temacie związków nic się u mnie kompletnie nie zmieniło, we wszystkich innych tematach albo jest to samo albo polepszyło się smile Więc chyba jest coraz lepiej.
Wiesz, ja nie napisałem tego by komuś ,,przyciąć". Sam będę miał kiedyś 40 czy tam 50 lat więc nie będę młody jak teraz gdy mam 26 smile Jak Bozia da to starość też mnie dopadnie. Powinna być to naturalna kolej rzeczy każdego człowieka.

Co tam słychać u Ciebie?

U mnie w miarę dobrze. Jestem dość zadowolona (oprócz mojego tematu nerwicy - jest gdzieś obok, chyba muszę się z tym pogodzić, ze nigdy objawy całkiem nie przejdą).
Rozumiem z tym wiekiem, jak miałam 25 lat też uważałam, ze 40 latkowie są już starzy, więc to rozumiem.
Chyba kluczem jest to, by dobrze sie czuć samemu ze sobą, nie ważne, czy jest się młodym czy starym, pięknym czy brzydkim, samemu czy z partnerem i dziećmi. Wtedy będzie dobrze i wszystko się dobrze ułoży (cokolwiek ktoś ma na myśli).

Jak polepszyło Ci się na innych polach, to bardzo dobrze, znaczy progres jest a i pewnie zadowolenie większe, to wazne. smile

202 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-08-19 12:16:48)

Wiecie, czasami owszem, "ruszy" mnie jakiś siwy włos w mojej czuprynie czy zmarszczka, ale absolutnie nie mierzę swojej wartości wyglądem. Upokarzające jest w moim odczuciu traktowanie kobiety w ten sposób - jakieś takie przedmiotowe. Smutne,że wiele kobiet same siebie tak przedmiotowo traktuje - jak jakiś towar.
Jasne, że lubię dobrze wyglądać, sprawia mi przyjemność, gdy się fajnie ubiorę i widzę błysk w oku tego czy owego pana, a nawet zachwyt koleżanek jakąś sukienką czy fryzurą, ale to tylko fragment większej całości.
Wszystko jest dla ludzi, ale przede wszystkim chcę być wolna. Wyglądać sobie jak mi się podoba, chodzić bez makijażu, jeśli nie mam ochoty sterczeć przed lustrem (bardzo rzadko się maluję, nie lubię tej czynności) i mieć "wywalone", co inni na to. Oczywiście bez skrajności, bo nie jest moim zamiarem straszyć ludzi.

Nie jestem przesadnie adorowana przez mężczyzn, ale spotykałam się z zainteresowaniem pomimo włosów w nieładzie czy niezbyt starannego ubioru.

Starość jest względna i... nierównomierna. Mam 44 lata, nie wiem, co to cellulit, ale za to zmagam się ostatnio z dolegliwościami, które zwykle dokuczają znacznie starszym osobom.
Marzyłam o rowerowych rajdach, a teraz cieszę się, gdy nic mnie nie boli i bez tego bólu mogę po prostu posiedzieć czy podreptać po domu.
Ot, co.

Jeśli chodzi o mentalność, stosunek do samej siebie, świata, ludzi to podpisuję się całym sercem pod maksymą, której autora nie pamiętam: MŁODOŚĆ PRZYCHODZI Z WIEKIEM.
Więcej teraz we mnie luzu, radości i tolerancji niż 20 lat temu.

203

He, he dopóki ci lekarz nie przepisze jakiegoś koktajlu na obniżanie cholesterolu czy ciśnienia można jeszcze czuć się młodym. Chociaż z drugiej strony obserwując dzisiejszą młodzież, to może i to nie będzie miarodajne. Tusza sporej części młodych ludzi wskazuje, że farmakologię będą musieli włączyć koło 30-tki. Z trzeciej strony moje wyniki cholesterolu jeszcze ze 20 lat temu byłyby jak najbardziej w normie ale co jakiś czas świat nauki tą normę obniża. W końcu koncerny farmakologiczne z czegoś muszą żyć, a statyny stanowią bardzo duży udział ich produkcji. Dla mnie miarą wieku było też zorientowanie się, że właśnie jestem w wieku, w jakim byli moi teściowie kiedy zapoznawałem przyszłą małżonkę. Teścia się wtedy trochę bałem i tak mi się śmiać zachciało kiedy sobie to zrównałem. Inna sprawa, byłem na weselu. Poznałem rodziców panny młodej, miłych starszych ludzi. Żona mnie potem uświadamiała, że oni są w naszym wieku. Zupełnie mi się to nie zgrało smile
Jeszcze inna kwestia. Panowie w moim wieku 30 lat temu robili zazwyczaj zupełnie inne rzeczy. Panów w moim wieku widuję bardzo dużo, zasuwających na rowerach, biegających, na siłowniach (jak i ja). 30 lat temu panowie w moim wieku, w moim miasteczku w czasie wolnym zajmowali się głównie spożywaniem napojów wyskokowych po knajpach i garażach. To w ogóle jakby zamarła tradycja. Pokolenie mojego ojca w moim wieku chlało wódę w knajpach. W mieście było kilka i zawsze popołudniami pełne statecznych panów. Żadne tam piwko po pracy, normalnie wódeczka, zakąska i życie towarzyskie. Jak zamykali knajpę, to życie towarzyskie przenosiło się do chat. Ciągłe imieniny, urodziny, pępkowe itp. Sąsiad do sąsiada wpadał flaszkę wypić w garażu, bo samemu to tak aspołecznie jak jakiś alkoholik... To było życie 3/4 mężczyzn z małego miasteczka jak nie więcej. Nie ma siły, około 40-tki taki facet to już ruina ale jeszcze stoi na nogach. 10 lat później żeby żyć trzeba rano i wieczorem łykać pół szklanki pigułek.

204 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-08-19 12:22:32)

Snake, to w ogóle nie na temat, ale mnie, nienawykłą, szokuje "kultura picia", jaką obserwuję wśród sąsiadów. Nie mam bynajmniej na myśli picia z kulturą, ale obyczajowość, której alkohol jest integralną częścią.

205

Piegowata'76 napisał/a:

Snake, to w ogóle nie na temat, ale mnie, nienawykłą, szokuje "kultura picia", jaką obserwuję wśród sąsiadów. Nie mam bynajmniej na myśli picia z kulturą, ale obyczajowość, której alkohol jest integralną częścią.

Czasy i moda.
Podobnie z resztą z papierosami jest hmm

Natomiast moda na "fit" powoli też daje we znaki, że ludzie zaczynają zmieniać nawyki na zdrowsze, co cieszy.

206 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-08-19 12:48:34)

Lucyfer666 napisał/a:

Czasy i moda.

Nie zgadzam się, to zawsze było, Snake właśnie o tym napisał.
To nie czasy, tylko ludzie, wychowanie i środowisko.

Po każdym rodzinnym spotkaniu u sąsiadki chłopy chwieją się na nogach, a ich zony gderają, strofują, ale uważają to za normę. A dzieci patrzą...
Skądinąd to całkiem dobrzy ludzie, można z nimi i pogadać, i o pomoc poprosić, żyję z nimi w zgodzie.

207

Tak, ale kultura picia jest w Europie powszechna.

W Azji mają zupełnie inne podejście do tego. Co z resztą widać, jak biologicznie Azjaci się ukształtowali i jak na nich działa alkohol.

Niemniej moda i kultura w prowadzeniu propagandy masowej wbrew pozorom wiele napędzają.

208

Lucyfer666 napisał/a:

W Azji mają zupełnie inne podejście do tego. Co z resztą widać, jak biologicznie Azjaci się ukształtowali i jak na nich działa alkohol.

Niemniej moda i kultura w prowadzeniu propagandy masowej wbrew pozorom wiele napędzają.

Niespecjalnie się orientuję. Jak jest w Azji?

209 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-08-19 12:49:36)

Piegowata'76 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Niespecjalnie się orientuję. Jak jest w Azji?

Alkohol jest symboliczny i dużo słabszy wink
Europejskie dawki są dla nich za duże.
Zwykle ich organizmy gorzej sobie radzą z nim przez mniejszą tolerancję, co wręcz w warunkach europejskich może skończyć się tragicznie.

Przy wymianie studenckiej zawsze wesoło było, jak był student z Japonii czy Korei i najszybciej łapał humorek.

210 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-08-19 17:35:08)

Mialam kiedyś koleżankę, przez którą poznałam jej dość imprezową paczkę dziewczyn. Opowiedziały kiedyś, jak to wytrąbiły po 10 piw w jakimś lokalu, ale nic się strasznego z tego powodu nie stało, bo "nie są takie łatwe". Odparłam na to, że mnie po dziesięciu piwach miałoby całe miasto big_smile

211

Piegowata'76 napisał/a:

Mialam kiedyś koleżankę, przez którą poznałam jej dość imprezową paczkę dziewczyn. Opowiedziały kiedyś, jak to wytrąbiły po 10 piw w jakimś lokalu, ale nic się strasznego z tego powodu nie stało, bo "nie są takie łatwe". Odparłam za to, że mnie po dziesięciu piwach miałoby całe miasto big_smile

Aż bym im kupił 10 porterów tongue

A tak szczerze to w swoim czasie się zdarzało wypić więcej, ale takie lane tzw. sikacze, to można pić i pić mimo wszystko big_smile
Jakoś potem wolałem przejść na rzemieślnicze. Dla smaku (i portfela) wyszło na zdrowie wink

212

Mój Misiek jest 10 lat ode mnie starszy, ale to raczej przypadek niż jego aktywne poszukiwanie młodszej, albo moje poszukiwanie starszego. Zgralismy się charakterami.

Abstrachując od tego, jako dwudziestokilkulatka patrzylam na facetów okolo 40 jak na zgrzybiałych dziadów, którzy byli dla mnie totalnie aseksualni. Kosmosem było dla mnie związać się z kimś takim, niezależnie od pozycji czy portfela. W końcu dlaczego mialabym wybierać na partnera kogoś kto byl lata świetlne od mojego typowego życia studentki, które krecilo się wkolo imprez, koncertów, posiadów w pubie i strachu przed tutorialami oraz egzaminami?

Dopiero po trzydziestce te różnice wiekowe zaczęly być na tyle nieistotne, że poważnie już wtedy traktowalam mężczyzn sporo starszych od siebie. Ale jako mloda podfruwaja, to nie wiem co by mi musial taki facet zaproponować bym dwa razy na niego spojrzała. Także mity o studentkach, którym mokro się w majtkach robi na widok gościa w wieku ich ojca, w bajki sobie można wlożyć.

Jasne, takie związki się zdarzają, ale są NIESAMOWICIE rzadkie. To jest bardziej pobożne życzenie panów z kryzysem wieku średniego wink

213

Wiesz Beyondblackie - nadzieja umiera oststnia, a co niektórzy z nas może w pierwsze relacje będą mieli w okresie kryzysu wieku średniego tongue

214

Lucyfer666 napisał/a:

Wiesz Beyondblackie - nadzieja umiera oststnia, a co niektórzy z nas może w pierwsze relacje będą mieli w okresie kryzysu wieku średniego tongue

tongue

Czasem mi się też wydaje, że takie stwierdzenia o kobietach będących starymi w wieku 30 lat i jak to tatusiowie moga sobie wybierać w studentkach są typowe dla niespelnionych młodych facetów, którzy chcą dowalić równolatkom za swoje braki w kwestiach męsko- damskich i pocieszyć się na przyszłość.

215

Beyondblackie napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

tongue

Czasem mi się też wydaje, że takie stwierdzenia o kobietach będących starymi w wieku 30 lat i jak to tatusiowie moga sobie wybierać w studentkach są typowe dla niespelnionych młodych facetów, którzy chcą dowalić równolatkom za swoje braki w kwestiach męsko- damskich i pocieszyć się na przyszłość.

Idę sobie dzisiaj bokiem, no bo jestem starym zbokiem tongue

Niemniej ja tam nic nie mówiłem, że kobiety przy 30 można uznać jako stare...

216

Beyondblackie napisał/a:

Pamiętajmy, że dziś czasy są trochę inne. Dojrzałe niezależne kobiety również chętnie rozglądają się za studentami, którzy dadzą im dowód na to, że są tak samo atrakcyjne jak 20 lat temu.
W obu przypadkach IMO to faktycznie leczenie kompleksów. I narażanie się na śmieszność, którą prędzej czy później sami zrozumieją.

217 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-19 17:26:27)

Cóz jak mialam 20 pare lat to panowie kolo 40 wydawali mi się interesujący zyciowym doswiadczeniem ale kompletnie aseksualni.
Może szkoda.
Teraz moi rowiesnicy z nielicznymi wyjątkami wydają się tacy wypaleni smile albo żonaci big_smile

218

Jako 30-stka zdecydowanie lepiej się czuje niż jako 20-stka. Mam więcej luzu, pieniędzy, przyjemności, snu. Zdecydowanie mniej stresu.

219

Dużo też zależy od wykonywanego zawodu. Ja pracuję z dużą ilością młodych ludzi, mój strój służbowy to głównie T-shirt, polar i spodnie trekingowe. Wszyscy moi współpracownicy wydają się "lekko zdziecinniali". Jestem po 40-stce a czuję się góra jak trzydziestka. Moja siostra np. jest jakimś preziem w garsonce i pracuje z samymi panami z brzuszkami. Jest tylko kilka lat ode mnie starsza, a gada się z nią jakby była grubo po 60.
Ale fakt - próg "starości" mi się przesuwa z wiekiem. Kiedyś wydawało mi się, że 40 letnia kobieta jest stara, teraz już tak nie myślę big_smile

220

Wystarczy popatrzeć na telewizję. Słynny 40-latek zachowuje się jak stary dziadyga po 80. A we współczesnych serialach 40- mają małe dzieci, jeżdżą na rolkach i szwendają się po klubach.

221

Mr_Str4nger napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Pamiętajmy, że dziś czasy są trochę inne. Dojrzałe niezależne kobiety również chętnie rozglądają się za studentami, którzy dadzą im dowód na to, że są tak samo atrakcyjne jak 20 lat temu.
W obu przypadkach IMO to faktycznie leczenie kompleksów. I narażanie się na śmieszność, którą prędzej czy później sami zrozumieją.

Mnie studenci obrzydzają, czułabym się jak z dziećmi.
Jeśli chodzi o fizyczność, to mężczyzna zbyt młody (np 23 letni), lub zbyt stary (np 58 letni), jest dla mnie całkiem aseksualny, jakby niewidzialny (bez obrazy bo tu dużo ludzi pisze). Tak jak w wieku 20 lat 40 latek, jak już wcześniej pisałam, to był dla mnie stary dziad, natomiast 20-25 latek był w sam raz. Teraz mam inną perspektywę, 40 latek 45 latek jest w sam raz. 20-25 latek to dzieciuch. A 60 latek to starszy pan.

222 Ostatnio edytowany przez Królica (2020-08-19 17:58:57)

Mi jako nastolatce podobał się Stefan Chwin, a miał już chyba wtedy z 60 lat. Nadal uważam że jest pięknym mężczyzną. Podoba mi się fizycznie też Korwin Mikke i Szymborska jako staruszka. Tej ostatniej uważam ze starością było bardziej do twarzy, było w jej wyglądzie coś kruchego i ostrego zarazem, co wydaje mi się bardzo ładne.

223

Kiedy miałem lat 20 kobieta po 30-tce była dla mnie jakimś nieokreślonym bytem z gatunku ramoli. No ale w tym wieku różnica dwóch roczników robi różnicę świata towarzyskiego.
W wieku ok. 45 lat o dziwo zauważyłem, że kobiety w wieku lekko 30+ są całkiem chętne i miłe. Nie wnikam w przyczyny ale to miłe. Kobiety w wieku 20+ są miłym bodźcem wzrokowym ale poza tym raczej przezroczyste towarzysko. Trochę głupio flirtować z kimś potencjalnie w wieku swojego dziecka, no i w głowie jakby co innego.

224

rossanka napisał/a:
Mr_Str4nger napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Mnie studenci obrzydzają, czułabym się jak z dziećmi.
Jeśli chodzi o fizyczność, to mężczyzna zbyt młody (np 23 letni), lub zbyt stary (np 58 letni), jest dla mnie całkiem aseksualny, jakby niewidzialny (bez obrazy bo tu dużo ludzi pisze). Tak jak w wieku 20 lat 40 latek, jak już wcześniej pisałam, to był dla mnie stary dziad, natomiast 20-25 latek był w sam raz. Teraz mam inną perspektywę, 40 latek 45 latek jest w sam raz. 20-25 latek to dzieciuch. A 60 latek to starszy pan.

Tak, za duże różnice są odstręczające i aseksualne, a ludzie wiążący się z partnerami, którzy mogliby być ich dziećmi albo rodzicami, prędzej czy później zrozumieją swoje odrealnienie...
Z tym, że ja nie uważam, jak wiele osób, że najlepiej jak facet jest trochę starszy. Dla mnie idealny jest równy wiek tak do 5 lat w dół. Oczywiście to teoria, bo nie wiek decyduje o związku (poza skrajnościami) .
Teraz jestem z 3 lata młodszym, więc tak jakby trafiło się we właściwym przedziale wink co nie znaczy, że tym był podyktowany wybór.

225

Dla mnie 10 lat w ta i w ta jest ok. Chociaz nie przecze, ze wole 10 lat mlodszego haha

226 Ostatnio edytowany przez Królica (2020-08-20 12:56:29)

Jak czytam wątek przypomina mi się Gombrowicz ze swoją obsesją młodości. Co ciekawe, kiedy patrzę na jego zdjęcia to zdecydowanie bardziej podoba mi się jako starzec niż jako młodzieniec. Śmieszy mnie to w kontekście tego co pisał na ten temat.
W jednym z jego 'Dzienników' (chyba trzecim) pojawia się interesujące pytanie: z jakiego wieku jest Twoja piękność ( w sensie - to co najbardziej trafia w Twoje poczucie estetyki)? Pytanie należy rozumieć szeroko. Moja to połączenie tego co najbardziej kojarzy się z 17-27 rokiem życia i jednocześnie 60 wzwyż. Jeśli chcecie również możecie odpowiedzieć na to pytanie.

Mam jeszcze pytanie, jakie kobiety waszym zdaniem, z jakich narodowości,
jakich typów urody, najszybciej
„starzeją się” ?

228

Mam jeszcze pytanie, jakie kobiety waszym zdaniem, z jakich narodowości,
jakich typów urody, najszybciej
„starzeją się” ?

Ja mam wrażenie że kobiety w typie urody Bułgarek, szybko dojrzewają i równie szybko "starzeją się" ale to takie moje wrażenie.

229

Korelacja mocnego słońca i biedy wpływa  niekorzystnie.

230 Ostatnio edytowany przez Panna z Kapeluszem (2020-09-21 00:10:53)

Z moich obserwacji
wynika ze najszybciej starzeją się-z wyglądu kobiety,
nawet pomimo unikania słońca,
Kobiety z takich nacji jak:

Meksykanki bardzo szybko się starzeją,
Portugalki, Wenezuelki,
kobiety z Dominikany,
Kobiety z Brazylii.

231

Ech... Lepiej się nadmiernie do urody nie przywiązywać. Zawsze wolałam kobiety mniej wymuskane, ale pełne życia, z którymi konie można kraść. To jest dla mnie oznaką młodości.

232 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-21 09:53:00)

Z moich obserwacji

Portugalki, Wenezuelki,
kobiety z Dominikany,
Kobiety z Brazylii.

Wymienilas słoneczne i biedne kraje smile
Wymuskanie to coś innego wink kwestia czasu i rodzaju pracy. smile i kasy oczywiscie.

233

Teraz czasy się zmieniły. Mój mąż ma 40 lat a absolutnie nie widzę go jako "starego", podobnie jak wielu innych facetów w jego wieku. Kobiety trzydziesto czy czterdziestoletnie potrafią być młode duchem i wyglądać bardzo atrakcyjnie. To już nie jest pokolenie naszych rodziców, wujków i babć, że w wieku lat 30 czy 40 trzeba było latać z teczką do pracy, a później w domu zakładać kapcie i zalegać przed telewizorem.

Ela210 napisał/a:

Z moich obserwacji

Portugalki, Wenezuelki,
kobiety z Dominikany,
Kobiety z Brazylii.

Wymienilas słoneczne i biedne kraje smile
Wymuskanie to coś innego wink kwestia czasu i rodzaju pracy. smile i kasy oczywiscie.

Elu niby tak, ale niektóre kraje uważają np Polskę, Ukrainę, Rosję za biedny kraj.

235 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-09-24 13:09:18)

Kryteria biedy bardzo się z czasem zmieniają. Póki mam co jeść i nie chodzę w łachmanach, nie śmiałabym być na tyle bezczelna, by uznać się za biedną, choć liczenie się z groszem to moja codzienność.
Ale co to ma do starzenia się? Można zadbać o urodę bez wydawania fortuny. Starzeniu się sprzyjają też czynniki, których można uniknąć (palenie, picie, przesadzanie z makijażem), a wiele kosmetyków uzyskać domowym sposobem (tylko komu się chce? Mnie nie, ale jakieś resztki zużytej śmietanki 30 % zawsze sobie w facjatę wklepuję).

236

Gamońka napisał/a:

Teraz czasy się zmieniły. Mój mąż ma 40 lat a absolutnie nie widzę go jako "starego", podobnie jak wielu innych facetów w jego wieku. Kobiety trzydziesto czy czterdziestoletnie potrafią być młode duchem i wyglądać bardzo atrakcyjnie. To już nie jest pokolenie naszych rodziców, wujków i babć, że w wieku lat 30 czy 40 trzeba było latać z teczką do pracy, a później w domu zakładać kapcie i zalegać przed telewizorem.

Jak mi stuknęła 40-tka to myślałem, że teraz jestem taki Stefan Karwowski z "40-latka" i trochę mnie to załamywało. A teraz za dwa lata 50, więc pocieszam się, że Daniel Craig jest też po 50-ce big_smile

237 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-09-24 13:49:57)

Czasami przychodzi mi na myśl, że dziś mamy swego rodzaju przymus wiecznej młodości. Pozwolę sobie na bunt: a ja, do cholery, czasami czuję się stara i zmęczona! A co, nie wolno? wink

A czasami to sobie jak dziecko podśpiewuję na ulicy i nawet jakiegoś hołubca wywinę smile

238 Ostatnio edytowany przez Ajko (2020-09-24 21:46:11)

cool

239 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-09-24 14:48:56)

Ajko napisał/a:

To jest dbanie o to by nie stać sie zgredem, nienawidzącym ludzi i świata.

O, właśnie! A to żadna sztuka, gdy się ma 20 lat i zdrowie bez szwanku.
Młodość jest w głowie, a w połączeniu z mądrą dojrzałością jest cudowna.

Często tak dosłownie i fizycznie ją pojmujemy.
Dla mnie młodość to przede wszystkim świeżość spojrzenia i myślenia.
Z tym łatwiej podyskutować niż z opornym ciałem.

240 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-24 15:58:52)

Ale o czym mówimy? O pogodzie ducha czy wyglądzie zewnętrznym?
Bo Pani Wielocha, nie znałam, nie wygląda młodo, chociaż może jest wspaniałą osobą.
Mentalnie to jest na pewno młoda, bo widzę że prowadzi aktywny tryb życia i ma wysportowane  cialo
I tak, Polska nie jest bogata czy Rosja, ale nie jest też nasloneczniona.
Nie stawiam znaku równości między wartością człowieka a młodym wyglądem.  smile
Ale jest faktem że słońce mega mocno postarza, tak jak papierosy czy choroby.
Co to znaczy udawanie  nastolatka?
Czego powinna sobie z marszu odmówić 60 latka , co można 20 latce, jeśli jej zdrowie pozwala? smile
Nie może iść na fitness, wejść  w związek czy znaleźć  kochanka) iść na studia, uczyć się języków?
Tak naprawdę  to zdrowie nas ogranicza.

241 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2020-09-24 16:13:54)

Zdrowie niestety ogranicza. I nie zawsze pyta o wiek, i nie zawsze sobie "zawdzięczamy" jego utratę lub pogorszenie.
Starzenie się fizyczne jest faktem, ale dla mnie młodość to znacznie szersze pojęcie niż sprawa wyglądu.

242

Wiek zależy o tego, czego się oczekuje.
Na naukę np hiszpańskiego 40 latka i 40 latek może spokojnie iśc, nie jest za stary. Ciąża w wieku 40 lat - to już jest kobieta za stara.
Na naukę zawodowego baletu 20 latka już jest za stara. To samo aby zostać zawodową olimpijKą w dyscyplinie gimnastyka smile
Chcesz się nauczyć na gitarze amatorsko? Możesz zacząć w wieku 70 lat i to też nie będzie za późno.
Z seksem inaczej, niby nie zależy od wieku ale pierwszy raz wwieku 50 lat - to już jest trochę "za późno".
W sumie zgadzam się, ze zdrowie głównie może ograniczać. Bo np skończyć studia można w wieku 24 ale i w wieku 50ciu. Ale też zależy jakie.
Chcesz skończyć np pedagogikę, anglistykę - wiek CIę nie ogranicza. Chcesz być lekarzem - 35 lat to już stanoczo za późno na pójście na studia.
Powiedziałabym, że czy ktos jest za strary na coś to zależy od kontekstu.

243

niezależnie od płci, siódemka z przodu to już starość.

244 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-25 20:13:25)

Tak.marzeniem mnóstwa osób 40 plus jest właśnie balet i zostanie lekarzem big_smile
A jak ktoś  chce mieć dzieci i nie może to zanim stwierdzi że jest za stary próbuje wielu metod z in vitro  na czele.

Jak ktoś czegoś chce, znajdzie sposób, nie chce wynajduje  powód.

245

Ela210 napisał/a:

Tak.marzeniem mnóstwa osób 40 plus jest właśnie balet i zostanie lekarzem big_smile
A jak ktoś  chce mieć dzieci i nie może to zanim stwierdzi że jest za stary próbuje wielu metod z in vitro  na czele.

Jak ktoś czegoś chce, znajdzie sposób, nie chce wynajduje  powód.

Nie prawda. Marzeniem osób 40 plus jest związać się z lekarzem. A najlepiej z rehabilitantem. O mnie by się bardzo przydała taka masażystka big_smile

246 Ostatnio edytowany przez Panna z Kapeluszem (2020-09-26 09:21:37)

rossanka napisał/a:

Na naukę np hiszpańskiego 40 latka i 40 latek może spokojnie iśc, nie jest za stary. Ciąża w wieku 40 lat - to już jest kobieta za stara.
.

Rossanko, Np Małgorzata Rozenek-Majdan ma obecnie 42 lata, i właśnie urodziła dziecko.
Czy jest za stara w tym wieku?

Ela210 napisał/a:

Nawet np w takiej Afryce bywają ludzie bardzo bogaci, osobiście widziałam, i również takie osoby potrafią mimo dużych zasobów szybko „staro„ wyglądać.

Droga Elu, niby Polska nie jest tak nasłonecznioną,
ale z wiedzy wynika ze nawet w pochmurne dni/dni bez słońca nawet wtedy przenikają szkodliwe promienie które niszczą skórę, postarzają, bardzo dużo się mówi
by dnie niesłoneczne/pochmurne
nas „nie zwiodly”.

W jednym z tematów wspomniałaś o oczach
I z tym również bardzo się zgadzam,
może zauważyłaś w jakim wieku mniej więcej zmienia się nasz wzrok-nasze spojrzenie staje się bardziej z charakterem, charyzmatyczne.

Ela210 napisał/a:

to nie zmarszczki dodają majestatu,

można się bez nich obejść,
to wzrok się zmienia,
bo oczy są zwierciadłem duszy-

247

rossanka napisał/a:

.

Rossanko, Np Małgorzata Rozenek-Majdan ma obecnie 42 lata, i właśnie urodziła dziecko.

Ela210 napisał/a:

Nawet np w takiej Afryce bywają ludzie bardzo bogaci, osobiście widziałam, i również takie osoby potrafią mimo dużych zasobów szybko „staro„ wyglądać.

ale z wiedzy wynika ze nawet w pochmurne dni/dni bez słońca nawet wtedy przenikają szkodliwe promienie które niszczą skórę, postarzają, bardzo dużo się mówi
nas „nie zwiodly”.

może zauważyłaś w jakim wieku mniej więcej zmienia się nasz wzrok-nasze spojrzenie staje się bardziej z charakterem, charyzmatyczne.

Ela210 napisał/a:

to wzrok się zmienia,

Pani Rozenek Majdan jest chyba starsza, ma 46-47 lat?
O sobie mówiłam, ja jestem za stara. Nie znajdę nigdy a już na pewno nie donosze, nie dla mnie invitro , a tym bardziej metody naturalne. Pod tym wzgledem(macierzynstwa) to jestem na śmietniku. Haha.

rossanka napisał/a:
rossanka napisał/a:

.

Ela210 napisał/a:

nas „nie zwiodly”.

Ela210 napisał/a:

to wzrok się zmienia,

O sobie mówiłam, ja jestem za stara. Nie znajdę nigdy a już na pewno nie donosze, nie dla mnie invitro , a tym bardziej metody naturalne. Pod tym wzgledem(macierzynstwa) to jestem na śmietniku. Haha.

Rossanko, nie nie, dla upewnienia się sprawdzilam jeszcze w internecie ze Pani Rozenek-Majdan ma obecnie 42 lata.

249

rossanka napisał/a:

nas „nie zwiodly”.

O sobie mówiłam, ja jestem za stara. Nie znajdę nigdy a już na pewno nie donosze, nie dla mnie invitro , a tym bardziej metody naturalne. Pod tym wzgledem(macierxynstwa) to jestem na śmietniku. Haha.

Rossanko, nie nie, dla upewnienia się sprawdzilam jeszcze w internecie ze Pani Rozenek-Majdan ma obecnie 42 lata.

To myślałam, że więcej.
Super, że wyszło jej.
Ale mnie nie wyjdzie ginekolog to nie cudotworca.

250

Według WHO:
wiek podeszły to 60-75 lat
starczy to 75-90
sędziwy to powyżej 90

Ogólnie myślę, że nasze postrzeganie czyjegoś wieku zależy od trzech czynników: dobre geny, zamożność, mentalność. Oczywiście słabe geny można zawsze podciągnąć grubym portfelem. Mentalność też jest ważna, bo zawsze młodziej będziemy odbierać osobę aktywną, chętną do działania i wesołą niż leniwą, znudzoną życiem. Tylko ciężko tryskać energią, kiedy żyje się w Polsce za niską emeryturę. Powiem szczerze, że dostrzegam piorunującą różnicę w wyglądzie między paniami po 35 roku życia w zależności od tego, ile zarabiają, gdzie pracują. Znam takie, co w wieku 50 lat wyglądają pięknie. Stać je na chodzenie na siłownie, zabiegi, fryzjer, kosmetyczka... Do tego mają fajną pracę, ładne domy, żyją bez wiecznej gonitwy i stresu, wyjeżdżają na wakacje. Niestety, ale w dzisiejszych czasach dysproporcja rośnie. Nawet prześliczna dziewczyna jak żyje w biedzie, to z czasem to się odbije na jej wyglądzie.

251 Ostatnio edytowany przez Panna z Kapeluszem (2020-09-26 10:55:23)

biankax99 napisał/a:

Ogólnie myślę, że nasze postrzeganie czyjegoś wieku zależy od trzech czynników: dobre geny, zamożność, mentalność. Oczywiście słabe geny można zawsze podciągnąć grubym portfelem. Mentalność też jest ważna, bo zawsze młodziej będziemy odbierać osobę aktywną, chętną do działania i wesołą niż leniwą, znudzoną życiem. Tylko ciężko tryskać energią, kiedy żyje się w Polsce za niską emeryturę. Powiem szczerze, że dostrzegam piorunującą różnicę w wyglądzie między paniami po 35 roku życia w zależności od tego, ile zarabiają, gdzie pracują. Znam takie, co w wieku 50 lat wyglądają pięknie. Stać je na chodzenie na siłownie, zabiegi, fryzjer, kosmetyczka... Do tego mają fajną pracę, ładne domy, żyją bez wiecznej gonitwy i stresu, wyjeżdżają na wakacje. Niestety, ale w dzisiejszych czasach dysproporcja rośnie. Nawet prześliczna dziewczyna jak żyje w biedzie, to z czasem to się odbije na jej wyglądzie.

To prawda,
jak myślisz co najbardziej wpływa na wygląd ładnej kobiety,
ten stress,
czy brak finansów na poprawę urody-
dbanie u urodę-brak finansów na skuteczne kosmetyki, zabiegi u kosmetyki, zabiegi medycyny estetycznej?

252

biankax99 napisał/a:

To prawda,
ten stress,
dbanie u urodę-brak finansów na skuteczne kosmetyki, zabiegi u kosmetyki, zabiegi medycyny estetycznej?

Myślę, ze wszystko naraz. sad Pieniądze oznaczają dostęp do lepszych lekarzy, częstsze kontrole, lepszą dietę. Taką kobietę stać na odpoczynek, na kosmetyki, wyjazdy. Oczywiście stać ją też na zabiegi medycyny estetycznej. Jesli siedziała w domu za kasę męża albo miała fajną pracę, to nie ma co nawet porównywać takiej pani do kobiety, która np. całe życie tyrała jako pielęgniarka i ma chore stawy. To niesprawiedliwe, ale bedziemy coraz wyraźniejn widzieć taką dysproporcje, że "zwykłe" kobiety po 50 będą wyglądać jak babcie, a te majętne jak młódki.

253

biankax99 napisał/a:
biankax99 napisał/a:

To prawda,
ten stress,

Myślę, ze wszystko naraz. sad Pieniądze oznaczają dostęp do lepszych lekarzy, częstsze kontrole, lepszą dietę. Taką kobietę stać na odpoczynek, na kosmetyki, wyjazdy. Oczywiście stać ją też na zabiegi medycyny estetycznej. Jesli siedziała w domu za kasę męża albo miała fajną pracę, to nie ma co nawet porównywać takiej pani do kobiety, która np. całe życie tyrała jako pielęgniarka i ma chore stawy. To niesprawiedliwe, ale bedziemy coraz wyraźniejn widzieć taką dysproporcje, że "zwykłe" kobiety po 50 będą wyglądać jak babcie, a te majętne jak młódki.

Może ją stac na to bo całe życie na to pracowała, z nieba jej nic samo nie spadło.
No chyba, ze złapała za nogi męża milionera, który jej funduje drogie zabiegi.
A tej co nie stać - czasem los się tak ułoży, ktos zachoruje, albo spotka go katastrofa życiowa, śmierć, choroby w rodzinie, wypadek - w innym przypadku to zwyczajne lenistwo, mówię z obserwacji, oisoby latami mają za złe, że kogoś na coś stać, podczas, gdy one są niesprawiedliwie biedne - przy czym latami kompletnie nic nie robia aby to zmienić. Miałam takie w otoczeniu - motto - bo mnie nie stać, a na pytanie co robisz, by coe było stać to tylko oczy ze zdziwienia robiły okrągłe.

254 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-26 17:44:40)

W oczach to się zmienia coś z doswiadczeniem,  a to się zwykle pokrywa z wiekiem, bo spotykają nas śmierci i życiowe zawody i macierzynstwa itd.
Rossanka, nie znam się na ginekogii, ale jak jest pewność że nie możesz urodzić, to jeszcze zawsze możesz  wyjść  za mąż za kogoś kto ma dziecko i być dobrą matką zastępczą, lub adoptować. Samo urodzenie to parę godzin, to jeszcze nie całość macierzyństwa.
Nawet w szczęśliwym  małżeństwie nie każda może.
Moja siostra ma wszystko,  a dzieci nie może,  w Twoim wieku jest
Jak czujesz że nie służy Ci samotność to wyjdź za mąż z rozsądku za przyzwoitego  człowieka i budujcie coś razem. Do miłości  też można tą drogą dojść i to jest piękne.

255

Ela210 napisał/a:

W oczach to się zmienia coś z doswiadczeniem,  a to się zwykle pokrywa z wiekiem, bo spotykają nas śmierci i życiowe zawody i macierzynstwa itd.
Rossanka, nie znam się na ginekogii, ale jak jest pewność że nie możesz urodzić, to jeszcze zawsze możesz  wyjść  za mąż za kogoś kto ma dziecko i być dobrą matką zastępczą, lub adoptować. Samo urodzenie to parę godzin, to jeszcze nie całość macierzyństwa.
Nawet w szczęśliwym  małżeństwie nie każda może.
Moja siostra ma wszystko,  a dzieci nie może,  w Twoim wieku jest
Jak czujesz że nie służy Ci samotność to wyjdź za mąż z rozsądku za przyzwoitego  człowieka i budujcie coś razem. Do miłości  też można tą drogą dojść i to jest piękne.

Związek z rozsądku to najgłupsza  rzecz jaką można zrobić,  słyszałam to wiele razy i jak głupia probowalam  takich relacji, kompletne fiasko. Wiele lat temu i wiele razy tak probowalam,  nigdy nie wy szło,  nie potrafilam się wtedy zmusić do seksu, czułam obrzydzenie.

256 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-09-26 22:41:55)

Z reozsądku, to nie znaczy, że Ci się może nie podobać. To znaczy tyle, że nie ma wielkiego wow i motyli od początku: ale powinno być zainteresowanie, alceptacja fizycznoiści i poczucie swobody i podobne życiowe cele. Byle ktoś, byle był to desperacja, a nie związek z rozsądku

257

Ela210 napisał/a:

Z reozsądku, to nie znaczy, że Ci się może nie podobać. To znaczy tyle, że nie ma wielkiego wow i motyli od początku: ale powinno być zainteresowanie, alceptacja fizycznoiści i poczucie swobody i podobne życiowe cele. Byle ktoś, byle był to desperacja, a nie związek z rozsądku

Jak jest zainteresowanie, swoboda , cele życiowe i akceptacja fizycałości to jest związek z miłości a nie z rozsądku.
Z rozsądku to jest związek,  jak kogoś nie lubię,  albo odpycha mnie fizycznie, albo  jak jedyna jego zaletą jest to,  że jest wolny, a lata lecą,  wie trzeba brać jak leci.

258

rossanka napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Jak jest zainteresowanie, swoboda , cele życiowe i akceptacja fizycałości to jest związek z miłości a nie z rozsądku.
Z rozsądku to jest związek,  jak kogoś nie lubię,  albo odpycha mnie fizycznie, albo  jak jedyna jego zaletą jest to,  że jest wolny, a lata lecą,  wie trzeba brać jak leci.

Zainteresowanie i akceptacja to nie od razu miłość.
Ale bez miłości to też nie zawsze jest z rozsądku.
Skomplikowany temat smile

259

niepodobna napisał/a:
rossanka napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Ale dobry fundament. Jak ci się facet podoba nieziemsko, ale na poziomie rozmów,  psychicznym, nie możecie się zgrać, drażni Cię,  wybór go nie lubisz, to nic z tego nie będzie.  Odwrotnie też.  Jak bardzo go lubisz, macie podobne poglądy,  dobrze ie dogaduje cie,  ale zupełnie nie pociąga Cię fizycznie,  to też nic z tego nie będzie.

260

rossanka napisał/a:
niepodobna napisał/a:
rossanka napisał/a:

Ale dobry fundament. Jak ci się facet podoba nieziemsko, ale na poziomie rozmów,  psychicznym, nie możecie się zgrać, drażni Cię,  wybór go nie lubisz, to nic z tego nie będzie.  Odwrotnie też.  Jak bardzo go lubisz, macie podobne poglądy,  dobrze ie dogaduje cie,  ale zupełnie nie pociąga Cię fizycznie,  to też nic z tego nie będzie.

No tak, jasne. Ale podobanie się to chyba jeszcze nie miłość. Uczucia mogą się dopiero rozwinąć. Ale nie muszą.

Posty [ 196 do 260 z 366 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Od jakiego wieku-lat to kobieta Stara? Mężczyzna stary?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024