Koronawirus coraz bliżej :( - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Strony Poprzednia 1 19 20 21 22 23 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,301 do 1,365 z 5,628 ]

1,301 Ostatnio edytowany przez Znerx (2020-04-06 22:09:58)

Odp: Koronawirus coraz bliżej :(
Kleoma napisał/a:

Są jakieś tam przepisy o stanie epidemii z 1960 roku  i na ich podstawie to wszystko się dzieje.

Raczej przez Donalda Tuska (premiera) i Ewę Kopacz (ministra zdrowia) w 2008 roku, w ramach panika przed sars i zrobieniu "stanu wyjątkowego bez stanu wyjątkowego", bo wtedy państwo musi płacić odszkodowania. 

Stan epidemii -sytuacja prawna wprowadzona na danym obszarze w związku z wystąpieniem epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań przeciwepidemicznych i zapobiegawczych dla zminimalizowania skutków epidemii -ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.

edit:

Na poprawę atmosfery po 20 poszłam na spacer, mam koło siebie posterunek policji i straży miejskiej i nikt mnie nie zaczepiał z pytaniem gdzie idę.

A ja mam za oknem park... i kilka razy widziałem piękną "sukę" ŻW, która jeździła w kółko na sygnałach świetlnych (żeby móc jeździć po parku) i łapała mamusie z wózkami. wink

Zobacz podobne tematy :

1,302 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-04-06 22:18:00)

Lady Loka napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Właśnie o to chodzi, że na wiele zaostrzeń nie ma podstawy prawnej a są egzekwowane.
Są jakieś tam przepisy o stanie epidemii z 1960 roku  i na ich podstawie to wszystko się dzieje.
Przedstawione przeze mnie sytuacje to z onet.pl
Jest artykuł, redaktor ostrzega czego nie wolno robić mimo, że nie jest zabronione.
Tak jak z tą myjnią.
Kto by pomyślał, że jak otwarta to nie można korzystać>
A z kolei jeżdżenie z brudnymi szybami to przecież zagrożenie bo widoczność słaba, refleksy świetlne.
Absurd goni absurd.

Kleoma, masz przykład kogoś, kto dostał mandat za złe zakupy?
Serio, nie szukajmy tutaj absurdów. Ja akurat też onet czytam i jakoś nie znalazłam tego o czym piszesz.
Onet? Naprawdę nie lepiej wejść na gov.pl i tam popatrzeć na to, co jest napisane? Przecież tu nie chodzi o to, żeby były zasady dla zasad tylko one jakieś swoje uzasadnienie mają. No i nie mają podstawy prawnej, bo i skąd mają mieć, jak nie byliśmy na coś takiego przygotowani? Ale uspokój się, nie żyjesz wg zasad z 1960 roku.

Kleoma, przecież Ty sama gdzieś pisałaś, że jesteś chora. Naprawdę nie żal Ci zdrowia na zmyślanie takich bzdur? Myślisz, że to innym pomaga?

Na poprawę atmosfery po 20 poszłam na spacer, mam koło siebie posterunek policji i straży miejskiej i nikt mnie nie zaczepiał z pytaniem gdzie idę.

Na onecie

Tytuł artykułu ."Kary za mycie auta. Czy można korzystać z myjni."
Autor Maciej Brzeziński

-----
Wg najnowszych badań koronawirus utrzymuje się w powietrzu dłużej niż sądzono.

1,303 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2020-04-06 22:23:31)

No utrzymuje się i co w zwiazku z tym?

Ja akurat nie po parku spaceruję big_smile aczkolwiek zupełnie nie czaję tego. Teraz wszyscy będą na chodnikach to co to zmieni poza tym, że mniej przestrzeni dla tej samej ilości ludzi?

Ostatnio dowiedziałam się, że powinnam robić kwarantannę swoim internetowym zamówieniom. 3 dniową kwarantannę. Uśmiałam się i podziękowałam, odpakowałam wszystkie paczki i nic mi nie jest.

Sorry, Kleoma, nie przemawiają do mnie wynurzenia byle dziennikarza, który będzie rozkminiał jak bardzo musi być pusty bak, żebyś mogła zatankować. Jezu, przecież to jest logiczne, że jak masz pół baku to nie tankujesz prawda? To też jest ograniczenie paniki. Tankujesz jak potrzebujesz i tyle. Zakupy też robisz jak potrzebujesz.

Ty za to nieźle wyolbrzymiasz, bo gość dał tam jedno zdanie swojej teorii, a Ty już zrobiłaś z tego fakt, jakby to Tobie torbę z zakupami przetrzepali.

1,304

przed chwilą w TVN24 pan policjant z Krakowa: mandat 500 za mycie auta bez potrzeby. na podstawie stwierdzenia policjanta ze to pretekst do łażenia po mieście.

1,305

Lady Loka napisał/a:

Ja akurat nie po parku spaceruję big_smile aczkolwiek zupełnie nie czaję tego. Teraz wszyscy będą na chodnikach to co to zmieni poza tym, że mniej przestrzeni dla tej samej ilości ludzi?

Ostatnio dowiedziałam się, że powinnam robić kwarantannę swoim internetowym zamówieniom. 3 dniową kwarantannę. Uśmiałam się i podziękowałam, odpakowałam wszystkie paczki i nic mi nie jest.

Sorry, Kleoma, nie przemawiają do mnie wynurzenia byle dziennikarza, który będzie rozkminiał jak bardzo musi być pusty bak, żebyś mogła zatankować. Jezu, przecież to jest logiczne, że jak masz pół baku to nie tankujesz prawda? To też jest ograniczenie paniki. Tankujesz jak potrzebujesz i tyle. Zakupy też robisz jak potrzebujesz.

Ty za to nieźle wyolbrzymiasz, bo gość dał tam jedno zdanie swojej teorii, a Ty już zrobiłaś z tego fakt, jakby to Tobie torbę z zakupami przetrzepali.

I właśnie przez takie nieodpowiedzialne osoby zaraza się roznosi.
Bo tobie nic może nie być ale innym już tak.
Testu nie robiłaś.

Tankuję nawet jak mam 3/4 baku aby mieć pełny na dłuższy wyjazd. A czasami jeżdżę na rezerwie. Bo jest jakiś powód tego.

1,306 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-04-06 22:56:24)

Kleoma napisał/a:

Testu nie robiłaś.

Bo nie ma możliwości robienia testów jak się ma podejrzenie (nie chodzi o ten główny, ale wstępny).

W moim mieście lokalna Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna 27 marca kazała zrobić testy 61 osobom. Do wczoraj przeprowadzono pobranie 19 wymazów.

Do dnia 4 kwietnia 2020 roku otrzymano 3 wyniki pacjentów (w tym 2 wyniki badań kontrolnych u osób z rozpoznanym COVID-19 przebywających w izolacji domowej).

1,307

Kleoma napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

I właśnie przez takie nieodpowiedzialne osoby zaraza się roznosi.
Bo tobie nic może nie być ale innym już tak.
Testu nie robiłaś.

Tankuję nawet jak mam 3/4 baku aby mieć pełny na dłuższy wyjazd. A czasami jeżdżę na rezerwie. Bo jest jakiś powód tego.

Przepraszam, ale co dla Ciebie jest nieodpowiedzialne? Że nie robię kwarantanny moim paczkom z internetu. Szkoda, że w miedzyczasie nie zapytałaś ile wychodzę z domu, a nie robię tego prawie wcale. Na spacer wybieram pory, w których nikogo nie ma, a na zakupy jak będzie trzeba, wybiorę się pewnie w nocy. Praktycznie nie stykam się z innymi ludźmi. Ba, w tym roku nie pojadę do mojej rodziny na śniadanie Wielkanocne właśnie przez to, że nie wiem czy czegoś nie roznoszę, chociaż jest to mało prawdopodobne.

Obecnie nigdzie daleko nie pojedziesz, więc tankowanie przy 3/4 baku jest głupotą. O to chodzi, żeby nie wychodzić jeżeli nie potrzebujesz wychodzić. Dlatego jest mandat za myjnię, bo szyby sobie możesz przetrzeć na spokojnie i przed blokiem. A zatankować możesz jak będziesz miała rezerwę.

Wiesz co, ja wolę być określana jako nieodpowiedzialna, bo poszłam na spacer niż głupio szerzyć panikę i niesprawdzone informacje (dalej nie odniosłaś się do tego jak słabym argumentem jest to o sprawdzaniu zakupów). Z tego co kojarzę to Ty jesteś chora, czyli w grupie ryzyka, masz zawroty głowy, nie powinnaś chodzić na długie dystanse, a mimo sama chodziłaś do sklepów i opisywałaś tutaj co w tych sklepach jest, a czego nie ma. Wrzuć na luz, bo nie korona Cię wykończy, a zrobisz to skutecznie sama.

1,308

Loka

Szukam tego artykułu gdzie o możliwości grzebania w torbach było. Tylko nie pamiętam gdzie to było bo oprócz onetu czytam i inne strony, Lokalna prasę  też.

Przytoczę na razie słowa mł. inspektora, rzecznika wielkopolskiej policji,  Andrzeja Borowiaka że w weekend w całej Wielkopolsce wystawiono ok. 400 mandatów za nieprzestrzeganie zakazu wychodzenia bez potrzeby.

Ten artykuł którego szukam dawał przykłady możliwości policji w czasie obowiązywania tego zakazu. Jeśli uznają, że kłamiesz musisz im udowodnić, że byłaś w sklepie, aptece. Masz mieć aktualny paragon na towar jaki masz w torbie i ma to być towar pierwszej potrzeby a nie np. tylko piwo.

1,309

Boris Johnson w ciężkim stanie na OIOMie

Post pod postem bo nie da się edytować poprzedniego.
Wyświetla mi się: Nie masz uprawnień do tej strony

1,310

Kleoma napisał/a:

Po północy nie ma możliwości edycji postów z poprzedniego dnia, o ile dobrze pamiętam.

Może Beyondblackie napisze nam, jak tam się żyje na Wyspach hmm

1,311 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-04-07 01:30:58)

Lucyfer666 napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Po północy nie ma możliwości edycji postów z poprzedniego dnia, o ile dobrze pamiętam.

Właśnie dlatego go wymieniłam bo trochę tu o nim było i jestem ciekawa co na to Beyondblacke.

Lady Loka 

Znalazłam. Polki.pl

Mariusz Ciarka rzecznik główny policji wypowiada się czy policja ma prawo kontrolować zakupy. Twierdzi, że ma prawo. Czy ktoś nie poszedł po zdrapkę.

1,312

Kleoma napisał/a:

Mariusz Ciarka rzecznik główny policji wypowiada się czy policja ma prawo kontrolować zakupy. Twierdzi, że ma prawo. Czy ktoś nie poszedł po zdrapkę.

Wystarczy do zakupów dołożyć jakiś potrzebny przedmiot np. paczkę ryżu albo papier toaletowy i już nie będzie można się przyczepić.

1,313

Kleoma napisał/a:

Nie wiadomo czy jest w jakims szczegolnie ciezkim stanie, bo nie ma jednoznacznych informacji. Jego ludzie mowia, ze na wszelki wypadek go tam umiescili i on nadal pracuje z lozka szpitalnego.

1,314

Pierwszy przypadek koronawirusa w moim mieście sad

1,315

Cyngli napisał/a:

Pierwszy o którym wiesz, czyli zdiagnozowany.

1,316

assassin napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Pierwszy o którym wiesz, czyli zdiagnozowany.

No tak, właściwie tak. Ale i tak się wszyscy boją.

1,317

Teraz będzie więcej w małych miastach bo ludzie zjadą na święta z zagranicy z pracy.

Tak samo jak wielu wróciło do Polski i po 2 tygodniach mamy chorych..

1,318

Kleoma napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Właśnie dlatego go wymieniłam bo trochę tu o nim było i jestem ciekawa co na to Beyondblacke.

Lady Loka 

Znalazłam. Polki.pl

Polki.pl? Jutro nam zacytujesz pudelka? Czy twojeplotki.com?
W tych serwisach tytuł artykułu jest najczęściej clickbaitem. Zresztą na onecie też.

Jak chcesz czytać prawdziwe informacje to czytaj na stronie rządowej, a nie na portalach plotkarskich i lifestylowych, przecież oni muszą coś napisać, żeby się kliknięcia zdarzyły.

A te mandaty to dlatego, że ludzie są głupi i wychodzą na bulwary i do parków, albo nie zachowują odległości. Jak zachowujesz się normalnie, idziesz sama na krótki spacer, to nikt Ci mandatu nie da, bo nie ma za co. Spacer dla zdrowia jest dozwolony, ale to ma byc spacer dla zdrowia, a nie 10km trekkingu.

1,319

Kleoma napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Lady Loka 

Znalazłam. Polki.pl

No właśnie ON tak twierdzi... A twierdzić to sobie można... Kleoma, faktycznie szerzysz panikę. Wczoraj byłam zmuszona udać się do lekarza z młodszym synem- zapalenie krtani, ropiejace oko. Na mieście pustki, nawet policja się nie kręci. Gdybyśmy chcieli moglibyśmy spokojnie zakupy zrobić, czy umyć samochód (o ile myjnia byłaby otwarta). Oczywiście nie zrobiliśmy tego. Dzisiaj mąż pojechał o zakupy na święta. Mam babcię kilometr ode mnie. Na Wielkanoc jej nie przywiozę, będzie siedziała sama. Trudno. Tyle możemy zrobić, by minimalizować ryzyko. Ale nie będę rwała włosów z głowy, bo nic to nie da. Więc i Tobie radzę wyluzować, bo zwariujesz.
Co do Johnsona - nie wiadomo, jaki jest naprawdę jego stan. Tłumaczą, że jest na intensywnej terapii "na wszelki wypadek". Dzisiaj zadzwonię do rodziców, to wieczorem napiszę, jak to wszystko wygląda w Bostonie. Dopytam się dokładniej.

1,320

Ela210 napisał/a:

Teraz będzie więcej w małych miastach bo ludzie zjadą na święta z zagranicy z pracy.

Tak samo jak wielu wróciło do Polski i po 2 tygodniach mamy chorych..

Jak ktoś chciał wrócić z zagranicy na święta, to zrobił to ponad tydzień temu. Jeśli się zreflektował teraz to raczej spędzi święta gdzieś w ośrodku kwarantanny.

1,321

Pomijając opieranie się na informacjach z wątpliwych źródeł, to wydaje mi się to takie wyszukiwanie na siłę czegoś, co ma tutaj wszystkich do końca zdołować. Jeśli już chcesz się jaką informacją podzielić to może lepiej zacytować kilka źródeł, będąc pewnym, że jest to sprawdzona informacja..

1,322

To trudny czas. Rozsiewanie plotek, przekazywanie idiotycznych zachowań niektórych osób, także z kręgu tzw. władzy, to prosty sposób na zarażanie paniką. Część osób, trzymając się zdrowego rozumu, odsieje informacje typu "jedna pani drugiej pani", część jednak tymi "sensacyjnymi" nowinkami zostanie zarażona. To zarażanie nikomu (no, może poza osobą rozsiewającą zarazę) niczego dobrego nie przyniesie, szkody może zrobić sporo.

Używajmy rozumu zgodnie z jego przeznaczeniem, bądźmy odpowiedzialni.

1,323

Ja dzisiaj idę na krótki spacer z dzieckiem. Zobaczymy jak sytuacja wygląda.  A odnośnie Borisa Johnsona to naprawdę życzę mu powrotu do zdrowia. Sam biedak musiał się przekonać na własnej skórze co to jest koronawirus. A tylu ludziom życzył, żeby na to chorowali. Cóż miejmy nadzieję, że wyciągnął odpowiednie wnioski na przyszłość.

1,324

Z dobrych informacji mam taką (pochodzi sprzed trzech dni), że w Lublinie zastosowano innowacyjną terapię leczenia pacjentów zakażonych SARS-CoV-2 i metoda przyniosła pozytywne wyniki u wszystkich trzech pacjentów (są w wieku 60-75 lat, mają choroby współistniejące), którzy zostali jej poddani. Już w drugiej dobie po podaniu leku doprowadziła do poprawy ich stanu klinicznego - udało się zahamować postęp choroby i uniknąć podłączenia do respiratora.   

Lekarze oparli się na analizie mechanizmów patogenetycznych, jakie występują w COVID-19 i rozpatrywali zastosowanie różnych cząstek na układ immunologiczny, wcześniej zapoznając się z nielicznymi, pojedynczymi wynikami podawania wybranego leku (niestety nie podano jego nazwy) w Chinach, we Włoszech, a ostatnio także w Hiszpanii. Zdecydowano się na wybór farmaceutyku, który blokuje receptor dla interleukiny 6. Medycy twierdzą, że była to trudna decyzja, ponieważ dotyczyła zastosowania leku poza wskazaniami rejestracyjnymi, ale zdecydowali się podjąć ryzyko, bo chodziło o ratowanie życia pacjentów. 

W terapii podaje się lek dożylnie w dwóch dawkach w odstępach kilkunastu godzin. Pacjenci nią objęci mieli bardzo wysokie prawdopodobieństwo konieczności podłączenia do respiratora w ciągu kilku najbliższych godzin, co znaczy, że ich stan był już ciężki. Uznano, że zarówno wcześniejsze podanie leku, jak i podanie go w okresie leczenia oddechem wspomaganym zmniejsza szansę na uzyskanie pozytywnego efektu terapeutycznego, dlatego tak ważne jest 'utrafienie' we właściwy moment. U dwóch pacjentów poprawa okazała się spektakularna, ze znaczną poprawą parametrów oddechowych, a w badaniach laboratoryjnych ze spadkiem parametrów zapalnych. U trzeciego poprawa przebiega wolniej, ale również jest wyraźna.
Co jednak wydaje się najważniejsze, to sam fakt, że udało się zahamować postęp choroby i pacjenci uniknęli gwałtownego pogorszenia ich stanu i leczenia przy pomocy respiratora.

1,325

Rzeczywiście, pomyślne wiadomości smile

Skoro to lek blokujący przyłączanie jednej z interleukin( typu cytokin) to wszystko wskazuje na to, że łagodzi do przebieg wstrząsu, spowodowanego burzą cytokinową. Zatem podtrzymane zostają funkcje oddechowe, bo płuca działają wtedy ze znacznie większą wydajnością. Nie dochodzi wtedy do zniszczenia komórek pęcherzyków płucnych, zatem organizm sam sobie radzi z infekcją i jednocześnie sam się nie niszczy smile
Ciekawe co to za lek..? smile

1,326

Olinka napisał/a:

Lekarze oparli się na analizie mechanizmów patogenetycznych, jakie występują w COVID-19 i rozpatrywali zastosowanie różnych cząstek na układ immunologiczny, wcześniej zapoznając się z nielicznymi, pojedynczymi wynikami podawania wybranego leku (niestety nie podano jego nazwy)

Nie podano celowo, ponieważ jakby podali, to zaraz durne ludzie wykupywaliby podobne środki z aptek. Tymczasem wszystkie dotychczas podawane eksperymentalnie leki są bardzo szkodliwe, a wręcz śmiertelne jeśli stosować je nieumiejętnie.

1,327

bagienni_k napisał/a:

Skoro to lek blokujący przyłączanie jednej z interleukin( typu cytokin) to wszystko wskazuje na to, że łagodzi do przebieg wstrząsu, spowodowanego burzą cytokinową. Zatem podtrzymane zostają funkcje oddechowe, bo płuca działają wtedy ze znacznie większą wydajnością. Nie dochodzi wtedy do zniszczenia komórek pęcherzyków płucnych, zatem organizm sam sobie radzi z infekcją i jednocześnie sam się nie niszczy smile

Dokładnie tak smile. Jak podają lekarze z Lublina, zadaniem podanego leku jest zablokowanie receptora dla interleukiny 6, co w efekcie ma powodować zatrzymanie nadmiernej reakcji zapalnej. Wiadomo, że ciężkie następstwa zakażenia, czyli niewydolność oddechowa i niewydolność wielonarządowa, są związane z gwałtowną burzą cytokinową, która sprawia, że układ immunologiczny broniąc się przed zakażeniem niszczy organizm. Nie jest to leczenie przeciwwirusowe, ale terapia konsekwencji zakażenia.

Snake, bardzo prawdopodobne. Społeczeństwo jest na takim etapie, że reaguje impulsywnie na każdą informację dotyczącą koronawirusa i możliwości uchronienia się przed zakażeniem lub poradzenia sobie, jeśli ono jednak wystąpi. Niestety reakcje te często są nieprzemyślane, co może prowadzić do zgubnych skutków. Weźmy choćby pod uwagę tak banalne zagadnienie, jak sięganie po leki przeciwgorączkowe. Ludziska tłumnie ruszyli do aptek, choć alarmuje się, że zbijanie gorączki, która nie osiągnęła poziomu co najmniej 38,6 stopni, może w efekcie wywołać więcej szkody niż pożytku. Dopóki organizm walczy samodzielnie, to niech walczy i należy mu nie przeszkadzać, a leki zostawić na moment, kiedy naprawdę trzeba go wspomóc. Jeśli zrobi się to zbyt szybko, osłabia się własny układ immunologiczny.

1,328

Jeśli lek zapobiega łączeniu się kapsydu wirusa z receptorami komórkowymi i jego dalszemu namnażaniu, to niejako będzie przeciwwirusowy smile Fakt jednak jest taki, że wirus wykonuje czarną robotę "rękami" mechanizmów działania naszego układu odpornościowego.
Skutecznej walce z epidemią i zachowaniu zdrowego rozsądku zapobiegają szerzące się plotki i niesprawdzone informacje. Skutki takiego działania można długo wymieniać. Choćby z tą gorączką: jeśli uznamy, że gorączka zaczyna się od tylu stopni, ile podałaś,  to nie pamiętam kiedy ostatni raz miałem smile A tak, ktoś ledwo co przekroczy 37 i już zaczyna panikować...

1,329

Z badań wynika, że zanieczyszczone powietrze znacząco zwiększa ryzyko śmierci z powodu koronawirusa.

Artykuł: Air pollution linked to far higher Covid-19 death rates, study finds

Wzrost zanieczyszczenia PM2.5 o 1μg/m3 wiąże się z 15% wzrostem wskaźnika śmiertelności Covid-19. Badanie zrobione przez Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie.

Lombardia była jednym z najbardziej zanieczyszczanych miejsc w Europie.

1,330

polis napisał/a:

Z badań wynika, że zanieczyszczone powietrze znacząco zwiększa ryzyko śmierci z powodu koronawirusa.

Artykuł: Air pollution linked to far higher Covid-19 death rates, study finds

Wzrost zanieczyszczenia PM2.5 o 1μg/m3 wiąże się z 15% wzrostem wskaźnika śmiertelności Covid-19. Badanie zrobione przez Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie.

Lombardia była jednym z najbardziej zanieczyszczanych miejsc w Europie.

Dobre wieści, jeżeli przeżyję to wszystko w moim regionie to znaczy, że następne próby śmiertelności trzeba będzie wykonywać na poziomie kul smile

1,331

Lucyfer666 napisał/a:

Dobre wieści, jeżeli przeżyję to wszystko w moim regionie to znaczy, że następne próby śmiertelności trzeba będzie wykonywać na poziomie kul smile

To co podała Polis nie brzmi optymistycznie i chyba możemy sobie, Lucyferze, podać ręce, w tym przypadku napiszę, że niestety. Z drugiej strony po wszystkim będziemy chyba mogli uznać, że jesteśmy nieśmiertelni cool, o ile rzecz jasna tego czasu dożyjemy.
Moje miasto w okresie grzewczym jest jednym z najwyższym stężeniem PM10 w całej Europie (!), tak jak Lombardia, kiedy mowa o PM2.5. Zimą naprawdę nie mamy czym oddychać, dlatego nasze płuca przez kilka kolejnych miesięcy sukcesywnie są osłabiane. Ja na szczęście przynajmniej nie palę.

Przy okazji: co Wy na to, że żony, mężowie i dzieci najważniejszych osób w państwie dostaną natychmiastową pomoc medyczną albo miejsce w szpitalu, jeśli będą tego potrzebować? Tak przynajmniej wynika z założeń nowego rozporządzenia premiera. Opieka zdrowotna na nowych zasadach ma przysługiwać nie tylko prezydentowi, premierowi oraz marszałkom Sejmu i Senatu, ale także im małżonkom oraz członkom rodzin będącym na ich utrzymaniu. Wszyscy dostaną dostęp do specjalistycznej opieki medycznej bez skierowania i natychmiast, o ile będzie tego wymagał stan ich zdrowia.

O tym, że tzw. VIP izolatki powstały tuż po tym, gdy SARS-CoV-2 pojawił się w naszym kraju wiadomo od dawna, a teraz jeszcze to oficjalne rozporządzenie. O ile rozumiem, że dotyczy kluczowych osób w państwie, o tyle nie wiem dlaczego członkowie ich rodzin także mają być uprzywilejowani. Są w czymś od nas lepsi? <pytanie retoryczne>

1,332

Jeśli występowałaby liniowa zależność między stężeniem pyłu zawieszonego a zapadalnością na SARS - CoV -2, to małopolska a w szczególności Sądeczyzna powinna być drugą Lombardią..

1,333 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-04-07 22:26:32)

Olinka napisał/a:

Przy okazji: co Wy na to, że żony, mężowie i dzieci najważniejszych osób w państwie dostaną natychmiastową pomoc medyczną albo miejsce w szpitalu, jeśli będą tego potrzebować? Tak przynajmniej wynika z założeń nowego rozporządzenia premiera. Opieka zdrowotna na nowych zasadach ma przysługiwać nie tylko prezydentowi, premierowi oraz marszałkom Sejmu i Senatu, ale także im małżonkom oraz członkom rodzin będącym na ich utrzymaniu. Wszyscy dostaną dostęp do specjalistycznej opieki medycznej bez skierowania i natychmiast, o ile będzie tego wymagał stan ich zdrowia.

O tym, że tzw. VIP izolatki powstały tuż po tym, gdy SARS-CoV-2 pojawił się w naszym kraju wiadomo od dawna, a teraz jeszcze to oficjalne rozporządzenie. O ile rozumiem, że dotyczy kluczowych osób w państwie, o tyle nie wiem dlaczego członkowie ich rodzin także mają być uprzywilejowani. Są w czymś od nas lepsi? <pytanie retoryczne>

Są równi i równiejsi wink
Witamy w demokracji Olinko wink

bagienni_k napisał/a:

Jeśli występowałaby liniowa zależność między stężeniem pyłu zawieszonego a zapadalnością na SARS - CoV -2, to małopolska a w szczególności Sądeczyzna powinna być drugą Lombardią..

Dlatego we trójkę z Olinką robimy wyzwanie Iron Lungs big_smile

1,334

Wielokropek napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Zgłoszenie teraz to musztarda po obiedzie.
Kto się miał zarazić, kto kogoś zaraził to już to się stało. I pójdzie dalej jak kostki domina.

A Przez  nieodpowiedzialność niektórych księży. Albo przez chciwość bo pogrzeb to kasa. (...)

Zgłoszenie, być może, będzie nauczką, której efektem przestrzeganie zasad.

To, że księża odprawiają msze lekceważąc rozporządzenia, to jedno. To, że w mszy uczestniczą nieprzestrzegający zasad wierni, to drugie. Nieodpowiedzialność to skutek nieużywania rozumu, nie zaś zawodu, wyznania, narodowości, wieku, it.p..

@Wielokropku, dobrze i mądrze prawisz.
A Kleoma, no cóż...nawija, nakręca, stara się jak może, aby jej założycielski temat nie padł.
Innego wytłumaczenia szeregu jej wypowiedzi w tym wątku opartych często/gęsto na wiadomościach z cyklu, że "jedna pani drugiej pani powiedziała" nie widzę.

1,335

W rankingu najbardziej zanieczyszczonych miast , obok Krakowa, trzymał się zawsze mocno Nowy Targ i rejony okoliczne a także rejony Nowego Sącza W czołówce był też Rybnik. W takim układzie trzeba uciekać nad morze smile

1,336 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-04-07 23:51:02)

bagienni_k napisał/a:

W rankingu najbardziej zanieczyszczonych miast , obok Krakowa, trzymał się zawsze mocno Nowy Targ i rejony okoliczne a także rejony Nowego Sącza W czołówce był też Rybnik. W takim układzie trzeba uciekać nad morze smile

Albo zamieszkać wyżej wink
Teren kotlin niestety sprzyja gromadzeniu się.

1,337 Ostatnio edytowany przez polis (2020-04-08 00:18:34)

Lucyfer666 napisał/a:
Olinka napisał/a:

Są równi i równiejsi wink
Witamy w demokracji Olinko wink

No właśnie nasi rządzący nie są fanami demokracji i wiadomo, że lubią rządy niedemokratyczne, patrz Orban.
Raczej jest to takie patrzcie jak to wygląda u fanów rządów autorytarnych.

W rankingu najbardziej zanieczyszczonych miast , obok Krakowa, trzymał się zawsze mocno Nowy Targ i rejony okoliczne a także rejony Nowego Sącza W czołówce był też Rybnik. W takim układzie trzeba uciekać nad morze

Kwestia może być tego na ile wirus jest rozprzestrzeniony w tych miastach zanieczyszczonych. Im więcej będzie tam chorych i im więcej zanieczyszczenia, tym wyższa będzie tam śmiertelność niestety.

Wiadomo, że ludzie w miastach zanieczyszczonych po 15-20 latach mają bardziej zniszczone płuca i wiadomo, że przez to większe ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn, tylko w przypadku Covid-19 ma to zanieczyszczenie 20 razy większe znaczenie.

1,338 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-04-08 00:26:00)

No właśnie nie bardzo. Platon mimo wszystko ma się dobrze.
Lud pozbawiony kompetencji nie powinien mieć władzy, bo wybacz, ale obecnie mało kto wie, na jakich zasadach państwa działają (czyt. służby trzymają co trzeba).

Natomiast środowisko chociażby Centrum im. Adama Smitha określało polski model jako klasyczny przykłady pudrowania, który łatwo przywrócić do swojej podstawowej wersji, czyli totalnej.
Nie zostało u nas zabezpieczone nic ze środowiska prawnego oraz gospodarczego po 1990 roku.
Demokracja to rządu większości. Warto to pamiętać, bo wcale nie gwarantuje to państwa prawa. Po prostu większość to prawo zmieni.

I tak, osoby z Małopolski, Śląska muszą uważać.

1,339 Ostatnio edytowany przez polis (2020-04-08 01:15:36)

Lucyfer666 napisał/a:

Lud pozbawiony kompetencji nie powinien mieć władzy, bo wybacz, ale obecnie mało kto wie, na jakich zasadach państwa działają (czyt. służby trzymają co trzeba).

Nie wiem, czy ktoś jest tak naiwny, żeby wierzyć, że demokracja jest idealnym ustrojem, ale autokracja też nie jest. Nie jest tak, że w autokracji to sami wybitni mężowie stanu i mędrcy rządzą. W dodatku, w przypadku jak są beznadziejni, to mogą narobić więcej szkód (mają większą władzę w rękach) i trudniej ich zmienić jak w demokracji (fałszowanie wyborów, itd. już widzę jak sami odchodzą z dobrej woli), więc osoby idealizujące autokratyczne rząd to prawdę mówiąc są według mnie jeszcze większe naiwniaki niż osoby idealizujące demokrację. 

Widać to po Turcji jak autokracja dba o ludzi. Erdoğan uważa, że gospodarka musi się kręcić, efekt 34 tys. zakażonych, zmarło 725 osób i obecnie najszybciej rosnąca krzywa wykładnicza zarażeń na świecie, a pierwszego zarażonego mieli 10 dni później niż Polska.

W państwa demokratycznych takich jak Włochy, Hiszpania czy Niemcy krzywa zachorowań zaczyna się wypłaszczać. Te kraje mają w tej chwili bardziej wypłaszczoną krzywą niż my.

Moim zdaniem problem nie jest z demokracją, a z brakiem kompetencji i powiedziałbym, że z wartościami. Wiedza i chęć rozumienia, ciekawość świata powinny być większymi wartościami dla ludzkości, im więcej wiedzy, tym więcej kompetentnych ludzi i tym lepiej będzie działać demokracja, z korzyścią dla nas wszystkich.

1,340 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-04-08 08:02:15)

W tym roku po raz pierwszy Kraków z wyjątkiem obrzeży ma całkiem niezłe powietrze w sezonie grzewczym.
Bo mamy całkowity zakaz palenia węglem. Popierany przez przytłaczającą większość mieszkańców.
Zanieczyszczenie jest tylko na obrzeżach, z okolicznych gmin, które tego zakazu nie mają.
Zapomniany zapach smogu poczułam w małych miejscowościach, chociaż kiedyś wydawało mi się, że tam jest czyste powietrze:)

1,341

Sanepid w ostatnim tygodniu nałożył kary na ponad milion zł za nieprzestrzeganie zakazów.
Za spacerowanie czy siedzenie w parku kary wyniosły po 12 000 zł.

Policja wydała w ostatnich 2 tygodniach ponad 7600 mandatów i 2600 wniosków do sądu.

1,342

Olinka napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

To co podała Polis nie brzmi optymistycznie i chyba możemy sobie, Lucyferze, podać ręce, w tym przypadku napiszę, że niestety. Z drugiej strony po wszystkim będziemy chyba mogli uznać, że jesteśmy nieśmiertelni cool, o ile rzecz jasna tego czasu dożyjemy.
Moje miasto w okresie grzewczym jest jednym z najwyższym stężeniem PM10 w całej Europie (!), tak jak Lombardia, kiedy mowa o PM2.5. Zimą naprawdę nie mamy czym oddychać, dlatego nasze płuca przez kilka kolejnych miesięcy sukcesywnie są osłabiane. Ja na szczęście przynajmniej nie palę.

Pisałam już dawno, że na przykład jak zachoruje na to Boris Johnson to czeka go vip izolatka z respiratorem i wszelkimi wygodami, tak samo będzie w przypadku rządzących itp. A szarym ludziom pozostają sale po kilkadziesiąt osób o ile ktoś w ogóle się nimi jeszcze zajmie. To będzie wielkie szczęście. Dlatego trzeba wszystko robić, żeby nie zachorować. Umiesz liczyć licz na siebie, Twoje szczęście innych je ..e!

1,343

Kleoma napisał/a:

Sanepid w ostatnim tygodniu nałożył kary na ponad milion zł za nieprzestrzeganie zakazów.

Policja wydała w ostatnich 2 tygodniach ponad 7600 mandatów i 2600 wniosków do sądu.

No ale to jest jasne i logiczne. Jak mówią, żeby nie chodzić do parku, to jakim idiotą i amebą umysłową trzeba być, żeby sobie siedzieć na ławeczce?

1,344 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-04-08 11:42:19)

polis napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Nie wiem, czy ktoś jest tak naiwny, żeby wierzyć, że demokracja jest idealnym ustrojem, ale autokracja też nie jest. Nie jest tak, że w autokracji to sami wybitni mężowie stanu i mędrcy rządzą. W dodatku, w przypadku jak są beznadziejni, to mogą narobić więcej szkód (mają większą władzę w rękach) i trudniej ich zmienić jak w demokracji (fałszowanie wyborów, itd. już widzę jak sami odchodzą z dobrej woli), więc osoby idealizujące autokratyczne rząd to prawdę mówiąc są według mnie jeszcze większe naiwniaki niż osoby idealizujące demokrację. 

Widać to po Turcji jak autokracja dba o ludzi. Erdoğan uważa, że gospodarka musi się kręcić, efekt 34 tys. zakażonych, zmarło 725 osób i obecnie najszybciej rosnąca krzywa wykładnicza zarażeń na świecie, a pierwszego zarażonego mieli 10 dni później niż Polska.

W państwa demokratycznych takich jak Włochy, Hiszpania czy Niemcy krzywa zachorowań zaczyna się wypłaszczać. Te kraje mają w tej chwili bardziej wypłaszczoną krzywą niż my.

Moim zdaniem problem nie jest z demokracją, a z brakiem kompetencji i powiedziałbym, że z wartościami. Wiedza i chęć rozumienia, ciekawość świata powinny być większymi wartościami dla ludzkości, im więcej wiedzy, tym więcej kompetentnych ludzi i tym lepiej będzie działać demokracja, z korzyścią dla nas wszystkich.

Jak możesz to wyślij mi maila, bo wolałbym to wyjaśnić prywatnie i robić tutaj offtopa, bo strasznie przekręcasz parę rzeczy.

Kleoma napisał/a:

Nie dziwię się. W mojej okolicy nawet wyjazdówki są sprawdzane hmm
Mieszkanie na przedmieściach to śmieszna sprawa, kiedy jestem zatrzymywany z drogi do miasta.

1,345

Kleoma napisał/a:

No a ja dla odmiany byłam wczoraj w parku jakieś 20 minut. Szybko się przeszłam z dzieckiem. Nawet mijali mnie policjant i żołnierz, nic się nie odzywali. Naprawdę przyroda jest cudowna, wszystkie dźwięki zwierząt było słychać jak nie ma tam ludzi. 20 cudownych minut. Aha gdzieś dalej siedziały dwie dziewczyny z plecakami, przechodził jakiś pan i mijałam jakieś małżeństwo z dwójką dzieci. Place zabaw oczywiście są zamknięte. Aha jedynie boję się trochę kleszczy, ale na szczęście wczoraj nie było. Dzisiaj też się chyba wybiorę. Miłego dnia!!!

1,346

Lucyfer666 napisał/a:

Nie dziwię się. W mojej okolicy nawet wyjazdówki są sprawdzane hmm
Mieszkanie na przedmieściach to śmieszna sprawa, kiedy jestem zatrzymywany z drogi do miasta.

Przez kilka lat mieszkania na wsi radiowóz widziałem kilka razy, z czego raz przyjechali konkretnie do mnie w sprawie jakiegoś kolesia, który ponoć w okolicy czynił zło. Nawet nawalonym da się jeździć byle do rowu nie wjechać, no bo kto niby miałby to skontrolować? Teraz nie inaczej. Na spacerze 2 tygodnie temu mijaliśmy radiowóz jadący polną drogą i doszliśmy, że komuś kwarantannę sprawdzali.
Zresztą akurat teraz prawie codziennie jeżdżę do pracy w miescie i nie widzę policji.

1,347 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-04-08 12:08:32)

5000

Według rzecznika MZ w stanie ciężkim pod respiratorami jest 160 osób.

Po mojej wsi i okolicznych jeżdżą radiowozy z megafonami i nadają o obostrzeniach i karach za ich nieprzestrzeganie.

Lada moment będzie wydany komunikat o tym co będzie dalej bo te zakazy obowiązują do 11 kwietnia.

Prymas Polski abp Polak wydał oświadczenie aby nie wychodzić z domu bez potrzeby bo to jest przeciwko 5 przykazaniu, Po to jest dyspensa aby nie musieć chodzić do kościoła. Jest za utrzymaniem obecnych 5 osób na mszy a nie 50.

A ja jestem za całkowitym zamknięciem kościołów dla wiernych.
Tylko ksiądz sam do odprawiania.

1,348

polis napisał/a:

Hiszpania to fatalnych przykład. Sami sobie rozdmuchali epidemię z powodów światopoglądowych.

ze starych newsów

Gabinet premiera Pedro Sancheza pozwolił na organizację manifestacji feministek 8 marca. Przemarsz ok. 100 tys. osób przez Madryt przyczynił się do rozszerzania się choroby.

A potem już poszło i nie ma co zbierać.

1,349

Znerx napisał/a:
polis napisał/a:

Hiszpania to fatalnych przykład. Sami sobie rozdmuchali epidemię z powodów światopoglądowych.

ze starych newsów

Gabinet premiera Pedro Sancheza pozwolił na organizację manifestacji feministek 8 marca. Przemarsz ok. 100 tys. osób przez Madryt przyczynił się do rozszerzania się choroby.

Temat warty rozwijania Znerx, ale to nie jest wątek na to, a nie ma co OT robić. (wiem, wiem - sam zacząłem)

1,350

Właśnie minęłam na schodach od stóp po czubek głowy 'opancerzoną' ratowniczkę medyczną, przed budynkiem karetka, teraz trwa dezynfekcja klatki schodowej. Albo komuś robili test, albo po kogoś przyjechali - jedna i druga opcja średnio przyjemna, jeśli wziąć pod uwagę, że ta osoba jest moim sąsiadem. Dokładniejszych informacji nam nie udzielono, poza tym, pod który numer muszą zapukać.

Za oknem policja cały czas ostrzega, że mamy stan epidemii i proszą, by pozostać w domach.
Syn otrzymał informację, że studia w trybie stacjonarnym rozpoczną się prawdopodobnie dopiero wraz z nowym rokiem akademickim. Sesja nałoży się na nowe zajęcia.

Na zewnątrz piękna wiosna wink.

1,351

Radiowozy jeżdżą i w sumie dobrze, że jeżdżą smile Bo i tak się zawsze znajdzie ktoś, kto będzie olewał wszelkie zakazy i obostrzenia. Obostrzenia, może poza nielicznymi wyjątkami, nie są wydane na skutek fanaberii władz, ale po to, żeby choć spróbować zmniejszyć liczbę zarażonych i rozprzestrzenianie się wirusa. Sam charakter choroby( przenoszona drogą kropelkową) przy dzisiejszym stopniu komunikacji, przemieszczania się mas ludzkich już na starcie utrudnia i walkę z tą chorobą i samą prewencję. Naprawdę dorosłym ludziom trzeba tłumaczyć specjalnymi zakazami, żeby się nie gromadzili w skupiskach, gdy istnieje ryzyko zarażenia się poprzez bezpośredni kontakt (oddech czy kaszel)?
A zakazy? Zapewne zostaną przedłużone..

1,352 Ostatnio edytowany przez polis (2020-04-08 13:41:14)

Znerx napisał/a:
polis napisał/a:

Problem nie jest światopogląd tylko brak wyobraźni i głupota ludzka, ale na te dwie rzeczy prawica wcale nie jest bardziej odporna, patrz Bolsonaro czy Erdoğan.

Fakt, że Hiszpania postąpiła głupio, to teraz niestety za to zapłaci straszną cenę. Pocieszające jest jednak to, że Hiszpanie się ogarnęli.
W przypadku Bolsonaro musiała mu armia uprzejmie wytłumaczyć dlaczego nie może zwolnić ministra zdrowia ze swojego rządu.

1,353

Lucyfer666 napisał/a:
Znerx napisał/a:
polis napisał/a:

ze starych newsów

Temat warty rozwijania Znerx, ale to nie jest wątek na to, a nie ma co OT robić. (wiem, wiem - sam zacząłem)

Ale co tutaj rozwijać? Przecież to tylko pokazuje, jak zignorowano zagrożenie. W wielu krajach się to wydarzyło, a nas tylko uratowało to, że jesteśmy w ogonie, jeśli chodzi o pierwsze przypadki.
Przecież w Hiszpanii odbywały się też mecze z kilkudziesięcioma tysiącami widzów na trybunach.
Ale równie dobrze mogłoby to być wystąpienie autokratycznego przywódcy do ludu niczym Castro na Palcu Rewolucji.
Tu nie chodzi o wydarzenia, swobody, ale o to, że wcześniej nie spotkaliśmy się z takim zagrożeniem i zabrakło nam, ludziom wyobraźni, gdzie nas może to zaprowadzić, a szukanie winy w systemie, czy ustroju politycznym i swobodach obywatelskich, to już kpina i śmiech na sali.
Czytam sobie dzisiaj DailyMail a tam wielkie oburzenie Trumpa na szefa WHO, że pozwolono Chinom tak długo ukrywać wirusa i jego skutki, a sam kilka tygodni wstecz kpił z Europy, która sobie nie daje rady z „grypą”. Widać każdy musi znależć sobie winowajcę.

1,354

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
Znerx napisał/a:

ze starych newsów

Ale co tutaj rozwijać? Przecież to tylko pokazuje, jak zignorowano zagrożenie. W wielu krajach się to wydarzyło, a nas tylko uratowało to, że jesteśmy w ogonie, jeśli chodzi o pierwsze przypadki.
Przecież w Hiszpanii odbywały się też mecze z kilkudziesięcioma tysiącami widzów na trybunach.
Ale równie dobrze mogłoby to być wystąpienie autokratycznego przywódcy do ludu niczym Castro na Palcu Rewolucji.
Tu nie chodzi o wydarzenia, swobody, ale o to, że wcześniej nie spotkaliśmy się z takim zagrożeniem i zabrakło nam, ludziom wyobraźni, gdzie nas może to zaprowadzić, a szukanie winy w systemie, czy ustroju politycznym i swobodach obywatelskich, to już kpina i śmiech na sali.
Czytam sobie dzisiaj DailyMail a tam wielkie oburzenie Trumpa na szefa WHO, że pozwolono Chinom tak długo ukrywać wirusa i jego skutki, a sam kilka tygodni wstecz kpił z Europy, która sobie nie daje rady z „grypą”. Widać każdy musi znależć sobie winowajcę.

https://www.netkobiety.pl/t122323.html

Zapraszam do wątku wink

1,355

Może się mylę, ale nie mam zaufania do Chińczyków. I fakt, że to ukrywali. Gdyby natychmiast o tym poinformowali świat to może by to się nie rozprzestrzeniło. Ale cóż stało się.

1,356

Wg mnie Trump miał słuszne pretensje, bo to kompromitacja WHO na całej linii.
System ostrzegania zawiódł.

1,357

Kleoma napisał/a:

5000

Czyli jest dobrze.

1,358 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-04-08 14:16:11)

Karina 36 napisał/a:

Może się mylę, ale nie mam zaufania do Chińczyków. I fakt, że to ukrywali. Gdyby natychmiast o tym poinformowali świat to może by to się nie rozprzestrzeniło. Ale cóż stało się.

Nikt im nie ufa. Na tle zachorowań i przypadków śmiertelnych na całym świecie oraz w zetknięciu z licznymi filmikami, które jeszcze można odszukać w sieci dotyczącymi tego, co się działo w Chinach (był też ponoć jakiś film w tvn24, ale nie widziałam), to ich statystyki wyglądają mega niewiarygodnie.

Tak niestety działają reżimy. Pewnie, gdyby to był demokratyczny kraj, to znalibyśmy prawdę i to dużo szybciej.
Ale to wcale nie oznacza, że zareagowalibyśmy adekwatnie, bo Trump, mimo że widział, co się dzieje w Europie, to początkowo też bagatelizował problem.

1,359 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2020-04-08 18:23:51)

Był czas naciągania ludzi  "na wnuczka".....teraz na dostawę mięsa do domu.
Przed około 1,5 godz. temu zadzwoniła do mnie młoda kobieta  (sądząc po głosie ). Najpierw szybko się przedstawiła, dosyć niewyraźnie i że dzwoni sprawie złożonego zamówienia na dostawę mięsa.
Oczywiście opierniczyłam ją, nazwałam naciągaczką, coś tam jeszcze bąkała, że przecież z tego numeru... jednak przeprosiła i rozłączyła się.
Dzwoniła z nr podawanie takich danych jest sprzeczne z naszym Regulaminem!
Wklikałam ten nr w internet i oczywiście okazało się, dużo osób nękanych jest telefonami z tego numeru albo że zmienną końcówką jnp. 671, 697, przytaczam tylko te dwa,  ale wymienionych jest kilkanaście.
Są to numery stacjonarne Plus-Polkomel.

Piszę o tym, celem ostrzeżenia przed naciągaczami, szczególnie osoby starsze i samotnie mieszkające.

1,360

żyworódka napisał/a:

Był czas naciągania ludzi  "na wnuczka".....teraz na dostawę mięsa do domu.

Lepszy jest SMSs z NPB wink. Chociaż już się chyba każdy przyzwyczaił, bo regularnie przychodzą lewe faktury i inne takie -> SPAMY/próby wyłudzeń na firmowe konta mailowe.

Informujemy, iz zgodnie z specustawa dt koronawirusa Panstwa srodki na rachunku zostaja przekazane do rezerw krajowych NBP. Zaloguj sie aby zatrzymac 1000 PLN.

I jest tam jakiś link do czegoś.

Chodzi też inne, gdzie za X PLNów rezerwujesz sobie miejsce w kolejce do szczepienia.

Oszuści nie śpią roll

1,361

10 000 zł kary za brak skrzynki pocztowej.

Posiadania skrzynki pocztowej o odpowiednich wymiarach jest obowiązkiem obywatela. /Prawo Pocztowe z 2012/

1,362

No ja jednak dzisiaj zostałam w domu. Otwarłam okno no i to był cały spacer dla mojego dziecka. Jutro wyjdę na krótki spacerek.

1,363

Nie mam chyba wirusa, za to mam przeziębienie. Kicham od rana jak lokomotywa i mam stan podgorączkowy. Szlag by to trafił.

Ktoś ma podobnie?

1,364

W moim przypadku nic się nie dzieje. Najprędzej to chyba zobaczę się z lekarzem psychiatrą od tego siedzenia w domu to już powoli dostaję kręćka..Żeby jeszcze pogoda był ado kitu, ale jak widzę, co się za oknem dzieje, to człowieka skręca..

1,365

MagdaLena1111 napisał/a:

Taaa i od razu winne te samcze rozrywki wink Przede wszystkim, to w Hiszpanii chyba z okazji 8 marca odbyły się wielkie, publiczne pochody feministyczne. W Madrycie na ponad 100 tys. ludzi. Parę dni później lądowali w szpitalu ci co te pochody organizowali i zachęcali hasłami, że koronawirus, to żadna wymówka żeby na manifę nie przyjść.

Politycznie i gospodarczo nastąpi reorganizacja. Po dupie dostanie strefa euro, ta biedniejsza. Euro buduje gospodarkę niemiecką, a dołuje gospodarki państw słabszych. Teraz się to pogłębi. Nas ratuje kochany złoty polski, bo własna waluta pozwala samodzielnie kształtować politykę monetarną. Nawet to, że złoty słabnie, to powód do płaczu głównie dla naszych kredytobiorców walutowych, a dla eksporterów to dobra wiadomość. Oni ze słabszym złotym stają się bardziej konkurencyjni.
Do wielu głów dotrze, to o czym niektórzy mówią od dawna. Linie dostaw nie mogą być wyłącznie globalne i to lokalizacją kluczowych elementów w jednym regionie. Kto w zachodniej Europie jeszcze cokolwiek szyje? Nawet w domach? U nas też prawie zamordowano przemysł szwalniczy ale coś tam zostało. Każdy renomowany, zachodni producent czegokolwiek w zasadzie nakleja na wyrobie tylko swoją naklejkę, no może przeprowadza końcowy montaż ale większość tego produktu przyjeżdża z Chin. Proste, wiejskie ludzie to wiedzą. Mój sąsiad, chłop co ledwo szkołę liznął jak potrzebuje wiertarkę, piłę czy coś w ten deseń, to jeździ po takich różnych bazarkach i szuka niemieckich wyrobów ale używanych mających 15-20 lat. Bo 20-letnia wiertarka Boscha została od A do Z wyprodukowana w Niemczech i posłuży mu do śmierci, a pewnie dzieci po jego śmierci będą też używać. Kupiona dziś wiertarka renomowanego, niemieckiego producenta powstała w chińskiej fabryce i jest takim samym lub prawie takim samym szajsem jak jakiś no name.
Mam w domu 2 odkurzacze co mają 20-25 lat i jak przy okazji naprawy jednego z nich rzuciłem do złotej rączki, że może nie ma sensu naprawiać, to na mnie naskoczył. Panie, to jest ODKURZACZ. Nie kupisz pan już takiego w sklepie tylko szajs. Dbać, czyścić i posłuży jeszcze wiele lat. Moja matka ciągle ma sprawny odkurzacz Buran przywieziony przez stryja z kontraktu w Kazachstanie jeszcze za życia ZSRR i światłego panowania socjalizmu realnego. Ma niewiele lat mniej niż ja i jest po prostu nie do zdarcia. W razie czego przewinie się zwojenie i będzie jak nowy.
Chcieliśmy kultury szajsu, to mamy.

Posty [ 1,301 do 1,365 z 5,628 ]

Strony Poprzednia 1 19 20 21 22 23 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024