Wybory prezydenckie 10 maja 2020 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Strony Poprzednia 1 31 32 33 34 35 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2,081 do 2,145 z 2,703 ]

2,081

Odp: Wybory prezydenckie 10 maja 2020
szakisz napisał/a:
Misinx napisał/a:
szakisz napisał/a:

Czy ja wiem... Póki co to PiS ma się bardzo dobrze. W 2015 roku ubiegający się wtedy o urząd obecny PAD uzyskał 51,55% poparcia, jednak przy zdecydowanie niższej frekwencji, co przełożyło się na 8 630 627 glosy . W tych wyborach uzyskał  10 440 648, co oznacza, że w ciągu 5 lat urzędowania zdołał powiększyć grupę swoich wyborców o ponad 1,8 mln głosów, co jest potężnym skokiem. I w odróżnieniu do RT, który był kandydatem anty, nie są to głosy mieszane. Jasne, znajdą się na pewno i tacy, którzy głosowali na zasadzie "byle nie Trzaskowski", ale śmiem twierdzić, że tych ludzi było zdecydowanie mniej niż w przypadku drugiej strony. W zdecydowanej większości był to twardy i zdecydowany proPiSowski elektorat, który jak trzeba to pójdzie zagłosować tak Naczelnik Państwa każe. 

Można się kłócić, co odpowiada za liczby takie, a nie inne - czy propaganda TVPiS czy programy socjalne, czy jedno i drugie. Faktem jest, że Duda ma konkretnie ugruntowany mandat do sprawowania władzy. Lepszy od niego był tylko Wałęsa w 1990 roku i to nie jakoś dużo.

Dlatego śmieszą mnie wszelkie artykuły spod szyldu GW i innych, że Trzaskowski wygrał choć przegrał lol

Ludzi nastraszonych, że Trzaskowski zabierze im 500+, 13 emeryturę itd. wcale nie było tak mało smile Znam takich. Więc to nie jest tak, że wszyscy zagłosowali na Dudę z miłości.

Prawdopodobnie masz rację. Na pewno masz rację. Tylko co z tego? Z perspektywy arytmetyki wyborczej twoje osobiste powody, dla których idziesz głosować na kandydata X są kompletnie bez znaczenia. Liczy się krzyżyk, postawiony przy konkretnym nazwisku. Taki był przecież cel całego przekupowania... znaczy polityki socjalnej PiSu tongue Wybory są niejako jej wielkim sprawdzianem.  Paradoksalnie, elektorat 500+ to wciąż jedni z bardziej świadomych wyborców. Ja się przejrzy sondy uliczne, gdzie ludzie są brani z łapanki to włos się jeży na głowie jaka argumentacja pada na temat wyboru konkretnego kandydata: a bo ten elokwentnie mówi, ten ładnie się ubiera, tamtemu ładnie z oczu patrzy. Po drugiej stronie mamy elektorat 500+, który wciąż idzie do urn z jakiegoś powodu, bardzo konkretnego powodu.

Elektorat 500+ jest świadomy czego ? Tego, że bierze kasę na pewno, ale tego skąd się bierze ta kasa to już nie tak często.

Zobacz podobne tematy :

2,082

bagienni_k napisał/a:

Akurat w tych kwestiach, o których Ela wspomina, zaczynają obecnie nabierać zupełnie nowego znaczenia we współczesnym świecie. to są akurat fakty, wykraczające poza nauki polityczne a związane z dynamicznie zmieniającym się środowisku przyrodniczym, choćby sprawy dotyczące klimatu, dostępu do wody pitnej czy gospodarki odpadami - to jest interes wspólny wszystkich a nie tego czy tamtego państwa, przynajmniej w zakresie długofalowym. Akurat w tych kwestiach większość polityków jest głucha i ślepa.

A którędy pójdą po tą wodę pitną ?

Ano, tymi samymi szlakami którędy ich pra-, pra-dziadowie szli po bursztyn lub żyzne pola.
To geografia wyznacza szlaki przemieszczania się ludów , niezależnie od powodów.
Zaś zwrot tych przemieszczeń - zawsze silniejszy, większy w kierunku mniejszego, słabszego.
Bomba atomowa nie rozwiązuje tych  problemów, zostawia ziemie której nie można wykorzystać.

2,083

Bill.Garret napisał/a:

Bomba atomowa nie rozwiązuje tych  problemów, zostawia ziemie której nie można wykorzystać.

Dlatego wymyślono bombę neutronową, która generuje małą falę uderzeniową, a większość energii emituje w postaci promieniowania. Zabija wszystko co żywe, a zostawia dobytek. Małe skażenie wtórne, trochę czyszczenia i można wchodzić. Wot technika!

2,084 Ostatnio edytowany przez assassin (2020-07-17 09:47:47)

Lubelskie i Podkarpackie solą w oku, chcą nas wykopać z Polski co niektórzy. Więcej proszę takich akcji. lol lol lol

2,085 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-17 10:07:07)

Jeśli ktoś sobie wyobraża wojnę jądrową jako sposób poradzenia sobie z głodem, to się można tylko za głowę łapać, nad takimi "politykami"

Podkarpacie niewinne, TRZA od nich kupować te ziemniaki smile jest nadzieja że dzieciom książki kupią i kablówkę założą aby nie tylko TVpis słuchali. big_smile
PS moja rodzina ma korzenie w obu województwach big_smile

2,086

Nikt przy zdrowych zmysłach nie rozpęta wojny atomowej, ale głowice jest lepiej mieć niż nie mieć, ot taki bonus odstraszający.

2,087

A kto powiedzial ze politycy zawsze są przy zdrowych zmyslach?

2,088

Ela210 napisał/a:

A kto powiedzial ze politycy zawsze są przy zdrowych zmyslach?

Przypadek Hitlera rzadko się zdarza na szczęście wink
Przegrał to co mógł wygrać, gdyby potrafił czekać.

2,089

Co do polaryzacji politycznej to dzisiaj obchodzimy bardzo ponurą rocznicę

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/110182715_1293863600959239_7990614552153859345_o.jpg?_nc_cat=107&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=3E9s0FHwEHwAX-9cb1d&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=2418b2ac543e5d15fa4104376cadbc51&oe=5F370AF9

2,090

Misinx napisał/a:
szakisz napisał/a:
Misinx napisał/a:

Ludzi nastraszonych, że Trzaskowski zabierze im 500+, 13 emeryturę itd. wcale nie było tak mało smile Znam takich. Więc to nie jest tak, że wszyscy zagłosowali na Dudę z miłości.

Prawdopodobnie masz rację. Na pewno masz rację. Tylko co z tego? Z perspektywy arytmetyki wyborczej twoje osobiste powody, dla których idziesz głosować na kandydata X są kompletnie bez znaczenia. Liczy się krzyżyk, postawiony przy konkretnym nazwisku. Taki był przecież cel całego przekupowania... znaczy polityki socjalnej PiSu tongue Wybory są niejako jej wielkim sprawdzianem.  Paradoksalnie, elektorat 500+ to wciąż jedni z bardziej świadomych wyborców. Ja się przejrzy sondy uliczne, gdzie ludzie są brani z łapanki to włos się jeży na głowie jaka argumentacja pada na temat wyboru konkretnego kandydata: a bo ten elokwentnie mówi, ten ładnie się ubiera, tamtemu ładnie z oczu patrzy. Po drugiej stronie mamy elektorat 500+, który wciąż idzie do urn z jakiegoś powodu, bardzo konkretnego powodu.

Elektorat 500+ jest świadomy czego ? Tego, że bierze kasę na pewno, ale tego skąd się bierze ta kasa to już nie tak często.

Czyli akurat wie dokładnie tyle ile potrzeba, aby dzięki niemu można było wygrać wybory wink Poza tym wiedza ekonomiczna Polaków ogólnie leży i kwiczy. Są tacy którzy myślą, że podatki to tylko to, co odciąga im się z pensji. Natomiast to, że płacimy podatki nawet kupując towary, to już nie dla wszystkich jest wiedza oczywista. Także z tego akurat wyrzutu bym nie robił.

2,091

Połowa społeczeństwa oczekuje, że Państwo się nimi zaopiekuje
Druga połowa że się od nich odp...li.
Niezaleznie od tej linii podzialu polowa chce by to ksiądz pobłogoslawił, a polowa by się...
Widać to w glosowaniu np  Konfederacji w 2 turze.

2,092

Pośród głosujących jeszcze nie dochodzimy do tego, że ktoś ma 50% poparcia realnego wink
Do tego Trzasku i jego obóz nie zapewnia tego, że się odp... wink
Druga połowa konfederacji zagłosowało czysto AntyDuda albo oddała nieważne głosy.

2,093 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-20 13:42:37)

Lucyfer666 napisał/a:

Pośród głosujących jeszcze nie dochodzimy do tego, że ktoś ma 50% poparcia realnego wink

Wcale nie jest potrzebne poparcie realne, ważne jest samo poparcie prowadzące do wygranej. Dlatego ja nie specjalnie rozumiem osoby, które mając dwa warianty nie potrafią zdecydować, gdzie im bliżej i sami siebie wyautowują. Na szczęście nie muszę tego rozumieć :-P

Zastanawiam się teraz, jak będzie prowadziło politykę PIS, źeby zjednywać nowych wyborców, bo jak oni sami szacują do następnych wyborów umrze ok. 1mln jego wyborców. Za to do gry wejdą 3 nowe roczniki młodych ludzi, których nie interesują resentymenty postkomunistyczne, na których grają emocjonalnie politycy PIS wśród emerytów, i też w większości wolą mieć możliwości do zarabiania niż oczekiwać, że ktoś im da do kieszeni.

2,094

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Wcale nie jest potrzebne poparcie realne, ważne jest samo poparcie prowadzące do wygranej. Dlatego ja nie specjalnie rozumiem osoby, które mając dwa warianty nie potrafią zdecydować, gdzie im bliżej i sami siebie wyautowują. Na szczęście nie muszę tego rozumieć :-P

Zastanawiam się teraz, jak będzie prowadziło politykę PIS, źeby zjednywać nowych wyborców, bo jak oni sami szacują do następnych wyborów umrze ok. 1mln jego wyborców. Za to do gry wejdą 3 nowe roczniki młodych ludzi, których nie interesują resentymenty postkomunistyczne, na których grają emocjonalnie politycy PIS wśród emerytów, i też w większości wolą mieć możliwości do zarabiania niż oczekiwać, że ktoś im da do kieszeni.

Kiedy masz do wyborów dwóch diabłów albo wybierasz tego, który mówi po Twojemu albo nie wybierasz żadnego wink
Ostatnia opcja to również opcja, bo diabeł, diabłem pozostanie.

PiS nie jest w stanie zjednać nowych wyborców. Kwestia narodowców spoza Konfy pojawiła się po ogłoszeniu tzw. patriotycznego funduszu.
W przypadku "nabytków" zastanawia mnie sugestia, że owi młodzi będą głosowali antypis. Owszem część starszego elektoratu zniknie, ale to nie znaczy, że nie przyjdą nowi.
Teraz mają solidny taniec. Moim zdaniem za 3 lata koniec zabawy.

2,095 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-20 17:48:10)

Lucyfer666 napisał/a:

W przypadku "nabytków" zastanawia mnie sugestia, że owi młodzi będą głosowali antypis. Owszem część starszego elektoratu zniknie, ale to nie znaczy, że nie przyjdą nowi.

Wynika to z aktualnych Big data dotyczących struktury wyborców poszczególnych frakcji wg wieku, które pokazują, że czym młodszy wyborca tym bardziej antypisowy. Na tej podstawie można sobie coś wyekstrapolować.
Pisałam o resentymentach komunistycznych wśród starszych wyborców PiS, u których łatwo wzbudzić pewne emocje i tak się dzieje. Taką próbkę miałeś nawet w tym wątku ;-) Młodsze pokolenia już to nie rusza. Mnie nie, a Ciebie? Założę się, że telewizora też nie masz, jak większość młodych osób, więc nie masz szansy karmić się pisowską propagandą. Dlatego konieczna będzie zmiana retoryki PIS i tu pytanie: na co?

2,096 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-20 22:22:47)

Dla mnie to dość oczywiste. Chodzi o wchłonięcie młodych wyborców Konfederacji pod hasłami światopoglądowymi. To jedyna droga.
Dlatego Bosak będzie często zapraszany, by zwabić ludzi do TVpis.

2,097

PiS nie musi zdobywac młodych wyborcow z małolicznych rocznikow. Lepiej zdobyc nowych wyborcow z bsrdziej licznych rocznikow z lat 70 tych lub 80 tych. Wystarcze ze odkryją co 'boli' ludzi w wieku 35 - 50 lat.

2,098

Ela210 napisał/a:

Dla mnie to dość oczywiste. Chodzi o wchłonięcie młodych wyborców Konfederacji pod hasłami światopoglądowymi. To jedyna droga.
Dlatego Bosak będzie często zapraszany, by zwabić ludzi do TVpis.

Z tego co zdążyłam zauważyć "Nowy porządek" Bosaka młodym może się nie spodobać. Ma charyzmę, jest inteligentny, ma siłę przebicia - tego na pewno nie można mu odmówić, ale równocześnie postawił nacisk na bardzo konkretne, konserwatywne treści, które narzucają wiele ograniczeń, a tego współcześni, młodzi ludzie baaardzo nie lubią. 

foggy napisał/a:

Lepiej zdobyc nowych wyborcow z bsrdziej licznych rocznikow z lat 70 tych lub 80 tych. Wystarcze ze odkryją co 'boli' ludzi w wieku 35 - 50 lat.

Mnie najbardziej na dzień dzisiejszy boli sam PiS z całokształtem tego, co wyprawia, a że nie można mnie kupić, zmanipulować ani bezczelnie oszukać, to na NIC nie dam się im złapać.
Swoją drogą po ostatnich wyborach nieźle się rozkręcają i niestety w najmniejszym stopniu nie wzbudza to mojego optymizmu.

2,099

W nowej kampanii 2023 PiS zaoferuje wydłużenie urlopów macierzyńskich o 3 miesiace, wprowadzi 90% refundacje kosztów prywatnych żlobków/przedszkoli i młodzi zagłosują na PiS. Wprowadzi to co juz było mówione - czyli 200 zl dodatek do emerytury za każde urodxone dziecko - czyli przyszłe emerytki na PiS zagłosują. Wreszcie wprowadzi emeryture stażową po 40 latach pracy czyli 58 -65 letni męzczyzni zagłosują. Opoxycja znowu obrazi sie na wyborców.

2,100

foggy napisał/a:

W nowej kampanii 2023 PiS zaoferuje wydłużenie urlopów macierzyńskich o 3 miesiace, wprowadzi 90% refundacje kosztów prywatnych żlobków/przedszkoli i młodzi zagłosują na PiS. Wprowadzi to co juz było mówione - czyli 200 zl dodatek do emerytury za każde urodxone dziecko - czyli przyszłe emerytki na PiS zagłosują. Wreszcie wprowadzi emeryture stażową po 40 latach pracy czyli 58 -65 letni męzczyzni zagłosują. Opoxycja znowu obrazi sie na wyborców.

Hehehe :-D
Niezłą masz opinię o rodakach rówieśnikach(?) :-D Wszyscy przekupni :-D
Myślę, że ci przekupni, to już w tych wyborach się sprzedali PiS-owi, reszta była w opozycji, nie bez przyczyny.

Już abstrahuję od tego, że z kasą może być coraz bardziej krucho. Zadłużyliśmy się pod konstytucyjny limit w czasie koniunktury, żeby podołać dotychczasowym socjalom, a szykuje się recesja. No zobaczymy :-)

2,101

Emeryturę stażową ledwo co, bo w ostatniej kampanii, Polakom obiecał AD i już się z niej zdążył wycofać - ktoś w to jeszcze uwierzy? 200 zł do emerytury za dziecko? Serio miałabym sprzedać się za jakieś śmieszne 200 zł???
To tak nie działa, nie każdego można kupić, a tych, których można, PiS już sobie kupił.

Swoją drogą wiele osób nie wie, ale wraz z obniżeniem wieku emerytalnego o 5 lat wydłużono nam długość życia, na którą dzielone są zgromadzone składki. Jednym słowem niby dłużej to świadczenie pobieramy, ale za to w niższej kwocie.

2,102

„200 zł do emerytury za dziecko? Serio miałabym sprzedać się za jakieś śmieszne 200 zł??? ”
- te 200 zł do emerytury, kobietom, za każde urodzone dziecko obiecała żona konkurenta PAD.
Noo... chyba , że teściowa PAD była szybsza w rozdawaniu czyichś pieniędzy ...

BTW.
PAD ma coś wspólnego z Juliuszem Cezarem. smile
JC tez miał przeciwko sobie senat, łamał konstytucję , uwielbiał go plebs za igrzyska i chleb, organizował roboty z funduszy państwowych żeby obniżyć liczbę bezrobotnych. 
Ale kalendarza to nam chyba nie zmieni, a na podbój Galii poprowadzi ?

2,103 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-21 14:23:18)

A Nowogrodzka w Rzymie gdzie leży?
Kto był prezesem? smile
Andrzej Duda po swojej wygranej w 2015 roku mogł wejść w prezydencką rolę.
Ale gdyby był do tego zdolny, nie zostałby do tej roli wybrany:)
Więc to niedorzeczne w sumie.
Próby podnoszenia zasług AD ( nie Mateusz smile
no były żenujące..

2,104

Bill.Garret napisał/a:

- te 200 zł do emerytury, kobietom, za każde urodzone dziecko obiecała żona konkurenta PAD.

Ależ ja o tym doskonale wiem, nawiązałam jedynie do posta Foggy, który wyraźnie uznał, że to wystarczy, by moje roczniki przekonać do głosowania na PiS. Rzecz w tym, że nie wszystkich da się w ogóle kupić, a już na pewno nie za kilka stówek, a czy usiłuje to zrobić ta czy druga strona, to i tak nie ma to najmniejszego wpływu na moje preferencje wyborcze. To absolutnie nie tędy droga. Zresztą będąc szczerą nie podobał mi się ten argument w ustach Małgorzaty Trzaskowskiej, a potem jej męża.

2,105

Olinka napisał/a:

Ależ ja o tym doskonale wiem, nawiązałam jedynie do posta Foggy, który wyraźnie uznał, że to wystarczy, by moje roczniki przekonać do głosowania na PiS. Rzecz w tym, że nie wszystkich da się w ogóle kupić, a już na pewno nie za kilka stówek.....

Dla osoby pracujacej kilka stówek to niewiele. Dla osoby pobierającej niską  emeryture to majątek. Olonka - ile Zus Ci wyszacował emerytury?  1200? 1400? Czy mniej?

2,106

Rozumiem do czego dążysz, ale jeśli o mnie chodzi, to do emerytury zostało mi jeszcze ładnych parę lat, przez ten czas wiele może się zmienić, PiS-u z jego obietnicami też już może nie być. To raz, a dwa - naprawdę nie nabieram się na takie zagrywki w myśl których za jakiś skromny dodatek do czegoś tam, w sumie wychodzi na to, że czegokolwiek, powinno być mi wszystko jedno co dzieje się w moim kraju. To jest właśnie kupowanie sobie wyborców.
Nie wspomnę, że jestem realistką, dlatego nie liczę na państwową emeryturę, myślę przyszłościowo i staram się w inny sposób zadbać o byt na starość. Szlag mnie tylko trafia, kiedy pomyślę ile pieniędzy przez te wszystkie lata odprowadziliśmy do ZUS, a jakie nieadekwatne cyferki pojawiają się w prognozach, a przede wszystkim jak efektywnie można byłoby te same środki samemu spożytkować. Obecny system emerytalny zupełnie się nie sprawdza i niestety nie zapowiada się, że będzie lepiej. Mało tego, czytałam, że istnieje zagrożenie, że do 2024 roku stanie się zupełnie niewydolny i naprawdę nie będzie z czego wypłacać bieżących świadczeń. Pamiętajmy też, że nasze społeczeństwo się starzeje, a młodzi ludzie nie mają tu perspektyw na miarę swoich oczekiwań, dlatego coraz częściej decydują się żyć gdzieś indziej. Ciekawe, bo przecież w "narodowej" wciąż jesteśmy krainą miodem i mlekiem płynącą.

2,107

Ela210 napisał/a:

Połowa społeczeństwa oczekuje, że Państwo się nimi zaopiekuje
Druga połowa że się od nich odp...li.
Niezaleznie od tej linii podzialu polowa chce by to ksiądz pobłogoslawił, a polowa by się...
Widać to w glosowaniu np  Konfederacji w 2 turze.

Czy ja wiem... Podział głosów elektoratu konfedracji niekoniecznie  musi oznaczać cokolwiek. Pokazuje raczej bezsensowność mechanizmu wyborczego jakim jest II tura. Obaj panowie kandydujący w II turze ,w pierwszej dostali łącznie nieco poniżej 75%. Pomijając zmienną, jaką jest elektorat dodatkowy, który idzie głosować tylko w II turze, oznacza to mniej więcej tyle, że co 4 wyborca został "zaciągnięty" do II tury na siłę i zmuszony do głosowania na nieswojego kandydata tylko po to, by jednemu z tych 2 Panów słupek wyskoczył na ponad 50%. No i co ma w takiej sytuacji zrobić wyborca Konfy, który już zdążył nasłuchać się od każdej ze stron pięknych poematów o tym jak to jest głupim, zacofanym, ociemniałym homofobem nazistą. Równie dobrze można by iść na wybory z zawiązanymi oczami, albo bawić się w "losowanie długopisową bombą", jak to uwielbiał robić mój nauczyciel od historii wybierając nieszczęśnika do odpowiedzi big_smile

2,108

Przeciwnie. Żadna loteria. Koniecznośc wyboru pomiędzy dwoma nie swoimi:) kandydatami powoduje koniecznosc poszukania wartości które są najistotniejsze. Z przypadku nikt nie idzie

2,109

Ela210 napisał/a:

Przeciwnie. Żadna loteria. Koniecznośc wyboru pomiędzy dwoma nie swoimi:) kandydatami powoduje koniecznosc poszukania wartości które są najistotniejsze. Z przypadku nikt nie idzie

Nie napisałem, że z przypadku poszli na wybory. Ludzie idą na wybory z różnych powodów: utrzymania frekwencji, obywatelskiego obowiązku, czy chęci wyrażenia swojego sprzeciwu. Te wartości mogą ważne dla głosującego, w końcu każdy ma inne motywacje i każdy inaczej rozumie "to, co jest dla Polski dobre". Poza tym, trzeba jakoś racjonalizować sobie ten, a nie inny wybór przez kolejne 5 lat, prawda? tongue Natomiast tak jak już pisałem koledze wcześniej, z perspektywy arytmetyki wyborczej twoje osobiste motywacje nie mają absolutnie żadnego znaczenia.  Swoją drogą, chętnie posłucham, jakież to wielkie i istotne "wartości" reprezentował Pan Trzaskowski, że zdołał wchłonąć głosy wszystkich, od progresywnej lewicy po ideową prawicę. Pomijając to, że w oczywisty sposób był reprezentantem szeroko pojętego sprzeciwu wobec działań partii rządzącej big_smile

Wyborcy Konfederacji to elektorat głównie wolnościowy i wolnorynkowy. A na tym polu, żaden z kandydatów nie zaproponował absolutnie nic. I właśnie to można zauważyć patrząc na słupki wyborcze, gdzie głosy Konfederacji praktycznie się wzajemnie wykasowały. Swoją drogą, te 2 tygodnie nieustannego umizgiwania się, mi jako głosującemu na Bosaka, upłynęły pod znakiem ogólnego zażenowania.

2,110 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-26 14:47:02)

Mnie się wydaje, że określenie „kierowanie się wartościami” samo w sobie jest nad wyraz dla sporej grupy osób biorących udział w wyborach.
Bo to nie jest tak, że mamy do czynienia z obywatelami, którzy mają swoje preferencje i na podstawie swoich preferencji wybierają swojego reprezentanta. A potem ten reprezentant, czy też reprezentanci w postaci jakiegoś ugrupowania politycznego, ponieważ mają swój własny interes w tym, żeby trwać na swoich pozycjach, to realizują preferencje obywateli.
Nic bardziej mylnego.
Te preferencje, które w momencie wyboru mają obywatele, to nic innego, jak „produkt”, którzy wcześniej stworzyli politycy. Tak samo jak producent pasty do zębów przekonuje nas, że jego pasta jest najlepsza, tak samo politycy wmawiają obywatelom jak bardzo rozwiążą oni problemy obywateli i uczynią ich szczęśliwymi. No i wyborcy nabierają się na te programy, a jak politycy mają jeszcze do dyspozycji tubę propagandową, to już mogą wykreować każdą potrzebę obywatela ;-) Na końcu ludzie, można powiedzieć, że zmanipulowani, głosują na to, co im się podsunęło jako ich potrzeba zamiast na to, czego rzeczywiście potrzebują.

Lucek, pamiętasz tę wymianę myśli o słabości demokracji, bo każdy, „mądry i głupi” ma taki sam wpływ na rzeczywistość? Powyższe to pokłosie tamtej wymiany. Ale jest jeszcze coś. Może lepsze byłoby losowanie reprezentantów ze wszystkich obywateli, a nie głosowanie przez wszystkich na swoich reprezentantów?

2,111 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-26 16:19:49)

Ja z kolei jestem ciekawa jaką można mieć motywację do przedlużenia zatrudnienia AD na funkcji prezydenta, na ktorej był wczesniej i głowne założenia tego stanowiska złamał.
I jedyne co mi przychodzi do głowy to strach przed tym drugim.i utratą wladzy PiS.
Sztucznie produkowany. Bo jakim Duda byl i bedzie prezydentem wiadomo.
Jakim bylby Trzaskowski: to trzeba było wyprodukować i ledwie się udało.
Ale to gorzkie zwycięstwo i nie chcialabym mieć takiego na sumieniu na miejscu Bielana, Dudy i innych. Jak dla mnie kampania byla obrzydliwa i nie udajmy że z obu stron tak samo. Pozostaje tylko wyparcie i wiara że cel uświęca środki .Moim zdaniem nie uświęca i Dudzie współczuję.

Ze ktos idzie tylko po to, by nabić frekwencję nie wierzę. By oddac glos niewazny i w ten sposob coś zamanifestować, to szybciej.

2,112

Trzaskowski niech najpierw poćwiczy w Warszawie i niech faktycznie będzie tam gospodarzem. Jak się sprawdzi, to przyszłość stoi przed nim otworem. Zaś na chwilę obecną miastem kieruje Kierwinski od początku wymiany Hajki, więc o czym mowa... Gościowi się po prostu nie chce i będzie się musiał tu męczyć do kolejnych eurowyborów.

2,113

W każdym razie AD szybko wrócił na swoje miejsce, co choćby przywrócenie Kurskiego na stanowisko prezesa TVP dobitnie pokazuje. Było jeszcze kilka innych prób przypomnienia mu jaka jest jego rola, choćby ostentacyjne spóźnienie Kaczyńskiego na odbiór uchwały o wyborze na prezydenta RP. Przecież AD on z tego stresu aż zaczął się plątać w wypowiedzi.
Tak na marginesie, to chłopcy nieźle się rozkręcają, prezydent ma im tylko nie przeszkadzać.
JK naprawdę musi coś na niego mieć i to coś bardzo mocnego, bo po prostu nie wierzę, że mając taką władzę można pozwolić sobie na tak jawne publiczne upokarzanie, a potem grzecznie robić to, czego się od niego oczekuje.

Ciekawa jestem jaki będzie efekt protestów wyborczych skierowanych do Sądu Najwyższego. Zarzuty są poważne, a czasu coraz mniej.

Edit:
Assasin, a jakim Twoim zdaniem gospodarzem jest AD?

2,114 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-26 17:08:43)

assassin napisał/a:

Trzaskowski niech najpierw poćwiczy w Warszawie i niech faktycznie będzie tam gospodarzem. Jak się sprawdzi, to przyszłość stoi przed nim otworem. Zaś na chwilę obecną miastem kieruje Kierwinski od początku wymiany Hajki, więc o czym mowa... Gościowi się po prostu nie chce i będzie się musiał tu męczyć do kolejnych eurowyborów.

Jakby mial ćwiczyc to co PAD wobec prezesa, to w takim wydaniu nie chcę go widzieć big_smile
I chwala Bogu ze AD cwiczyl sekretarstwo u Lecha Kaczyńskiego a nie cokolwiek w naszym Krakowie, bo tu nigdy zaden Pisowiec nie wygral.
W ogóle ta troska prowincji wybierajacej sobie Pisowcow na wlodarzy i placzacych o biedzie wobec wielkich miast, ktore sobie wybierają kogo chcą  ku swojemu zadowoleniu jest wzruszająca smile

2,115

Ela210 napisał/a:
assassin napisał/a:

Jakby mial ćwiczyc to co PAD wobec prezesa, to w takim wydaniu nie chcę go widzieć big_smile
I chwala Bogu ze AD cwiczyl sekretarstwo u Lecha Kaczyńskiego a nie cokolwiek w naszym Krakowie, bo tu nigdy zaden Pisowiec nie wygral.
W ogóle ta troska prowincji wybierajacej sobie Pisowcow na wlodarzy i placzacych o biedzie wobec wielkich miast, ktore sobie wybierają kogo chcą  ku swojemu zadowoleniu jest wzruszająca smile

Przecież ćwiczy, podpisuje wszystko, co mu podsuwa Kierwinski wink

Rosnące w siłę miasta i słabnące prowincję to naturalna kolej rzeczy, obserwowana na całym świecie...
W Krakowie od wielu lat rządzi czerwony i tyle, zresztą, czy gdyby wystartował tam ktokolwiek spoza istniejącego układu, to czy by wygrał??  Śmiem wątpić.... Natomiast dziwię się, że Ci wrodzy pisowcy startują w miastach, gdzie z góry skazani są na porażkę. Dziwię się, że obecna władza nie inwestuje większości środków w regiony, które ich wybierają, a te drugie powinny być potraktowane po macoszemu.

Olinko mi wystarczy, żeby prezydent nie chlał, nie był burakiem i był przeciwnikiem tęczowej rewolucji, cała reszta mnie nie interesuje, zresztą już kiedyś w tym temacie to pisałem.  I tak muszę sam harować, żeby coś mieć i na państwo w ogóle nie liczę.

2,116

assassin napisał/a:

Olinko mi wystarczy, żeby prezydent nie chlał, nie był burakiem i był przeciwnikiem tęczowej rewolucji, cała reszta mnie nie interesuje, zresztą już kiedyś w tym temacie to pisałem.  I tak muszę sam harować, żeby coś mieć i na państwo w ogóle nie liczę.

A inne wartości? To że afera goni aferę, że panuje coraz większa drożyzna i lepiej raczej nie będzie, że Ty harujesz, a są tacy, którzy tylko korzystają, że za to rozpasanie przyjdzie nam słono zapłacić, że służba zdrowia leży i kwiczy, z edukacją podobnie, że mentalnie cofamy się do Średniowiecza, że są tacy, którzy stoją ponad prawem, że prawo w ogóle coraz mniej znaczy? Trochę, a nawet bardzo to smutne, że połowa społeczeństwa udaje, że ich to nie dotyczy, a dla części to naprawdę nie ma znaczenia.

2,117

Afery były, są i będą. Kwestia czy winni za nie oberwą czy nie. Służba zdrowia moim zdaniem jest nie do naprawienia. Zawsze są tacy, którzy stoją ponad prawem, żadna nowość.
Co do edukacji, obciąłbym o połowę finansowanie uniwersytetów na korzyść politechnik i uczelni medycznych.
Co masz na myśli pisząc o tym mentalnym średniowieczu??

2,118 Ostatnio edytowany przez szakisz (2020-07-26 18:37:24)

Ela210 napisał/a:

Ja z kolei jestem ciekawa jaką można mieć motywację do przedlużenia zatrudnienia AD na funkcji prezydenta…

Bardzo prostą. Decydował elektorat wiejski i małomiejski, który Platforma ma wyraźnie gdzieś. Nie mają dla prowincji żadnych planów, koncepcji, ani pomysłów na rozwój. Kolejne wybory z rzędu koncentrują się na ośrodkach wielkich miast, które i tak już są proplatfornerskie. I to czuć na kilometr.

Przykład z mojego podwórka: 3 największe miasto w województwie. Niegdysiejsze miasto wojewódzkie. Był Hołownia, był Bosak, był Kosiniak, był Duda w komplecie z Morawieckim i Szydło. Trzaskowskiego ani widu, ani słychu.

Ela210 napisał/a:

Ze ktos idzie tylko po to, by nabić frekwencję nie wierzę. By oddac glos niewazny i w ten sposob coś zamanifestować, to szybciej.

Ja tak zrobiłem, nie chcąc grać w POPiSowym teatrzyku.

2,119

assassin napisał/a:

Choćby to szczucie na LGBT czy obecny pomysł wypowiedzenia Konwencji Stambulskiej, oczywiście z podaniem do wiadomości widzów 'narodowej' konkretnie zmanipulowanego przekazu. Dodam do tego chęć decydowania o kobietach, drastycznie utrudniony dostęp do antykoncepcji, gender ukazywany jako samo zło, lęk przed nauczaniem o seksualności, ogólnie straszenie wszystkim co inne. Mnie to w każdym razie nie tylko zniesmacza, ale wręcz poraża, tym bardziej, że mamy XXI wiek.

szakisz napisał/a:

Przykład z mojego podwórka: 3 największe miasto w województwie. Niegdysiejsze miasto wojewódzkie. Był Hołownia, był Bosak, był Kosiniak, był Duda w komplecie z Morawieckim i Szydło. Trzaskowskiego ani widu, ani słychu.

Dla porównania przykład z mojego podwórka: miasto zajmujące 16 miejsce na liście największych miast Polski według powierzchni i 25 według ludności. Był u nas Trzaskowski i Duda, a raczej Duda i Trzaskowski - zgodnie z kolejnością przybycia. Reszta chyba uznała, że nie warto zabiegać o ten elektorat wink.

2,120

Olinka napisał/a:
assassin napisał/a:

Choćby to szczucie na LGBT czy obecny pomysł wypowiedzenia Konwencji Stambulskiej, oczywiście z podaniem do wiadomości widzów 'narodowej' konkretnie zmanipulowanego przekazu. Dodam do tego chęć decydowania o kobietach, drastycznie utrudniony dostęp do antykoncepcji, gender ukazywany jako samo zło, lęk przed nauczaniem o seksualności, ogólnie straszenie wszystkim co inne. Mnie to w każdym razie nie tylko zniesmacza, ale wręcz poraża, tym bardziej, że mamy XXI wiek.

Rozumiem Twój punkt widzenia, ale mój jest odmienny. Spoglądam na te wszystkie procesy/mechanizmy na Zachodzie i widzę z czym to się je, czym skutkuje i nie zgadzam się, żeby tak Polska kiedykolwiek wyglądała.
Moje zdanie w tej kwestii bynajmniej nie jest spowodowane przekazem narodowej.

2,121

Olinka napisał/a:

O Konwencji Stambulskiej jak pamiętam pisałem w jakimś temacie już dawno temu, że to ściema. PiS oczywiście, a raczej Ziobro odpalił temat z sobie wiadomych powodów. Natomiast naprawdę głoszenie, że ta konwencja ma jakiś wpływ na przemoc w rodzinie, to okropne bujdy. Jej przyjęcie w tej materii niczego nie zmieniło, bo nie miało czego zmieniać. Kolejny martwy akt co by świat przez różowe okulary wyglądał fajniej. Pisałem za to o innych powodach dla których mi się ta konwencja nie podobała i nie podoba. Co nie zmienia faktu, że jakoś nie bardzo wierzę, że PiS tą konwencję wypowie wink

2,122 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-26 19:51:16)

Duzo gówboburzy wokól tego, ze ktoś chce czasem bezkarnie kobiecie  przyp...ić.
I co innego nie podpisywać, a co innego wypowiadać.
Żal i buractwo, proponuję nie ciągnąc tego wątku tutaj, skoro ma swój.
Kogoś ubodlo, że wskazano rodzinę jako miejsce możliwych nadużyć.
A KK oprócz wielbienia slownego Marii ma długą tradycję prześladowania niezaleznych kobiet.  Więc ubodło czyjąś wątpliwą męskość
Likwidacja linii pomocowych, wspieranie w zamian księzy co leczą kobiety egzorcyzmami..
Snake, rzyg...sorry .zamilcz lepiej tutaj

2,123

Snake napisał/a:

O Konwencji Stambulskiej jak pamiętam pisałem w jakimś temacie już dawno temu, że to ściema. PiS oczywiście, a raczej Ziobro odpalił temat z sobie wiadomych powodów. Natomiast naprawdę głoszenie, że ta konwencja ma jakiś wpływ na przemoc w rodzinie, to okropne bujdy. Jej przyjęcie w tej materii niczego nie zmieniło, bo nie miało czego zmieniać. Kolejny martwy akt co by świat przez różowe okulary wyglądał fajniej. Pisałem za to o innych powodach dla których mi się ta konwencja nie podobała i nie podoba. Co nie zmienia faktu, że jakoś nie bardzo wierzę, że PiS tą konwencję wypowie wink

Dla mnie główny problem jest taki, że Ziobro zapisy konwencji przedstawiał w sposób konkretnie zmanipulowany - aby pasował do PiS-owskiego przekazu. Moim zdaniem ten zamysł jest typowy i ma na celu tak to przedstawić, by ci, którzy niespecjalnie zastanawiają się nad tym, co czytają i słyszą, bezkrytycznie przekaz przyjęli.
Kolejną, a przy tym bardzo ważną kwestią, jest po raz kolejny wysłana do kobiet informacja, że mają mniej praw, przez co w naszym kraju czują się coraz mniej komfortowo i bezpiecznie.

Tak swoją drogą, to fundusz pomocowy, który miał wspierać ofiary przemocy, podobno głównie zasila fundacje prowadzone przez członków PiS, a kiedy trzeba konkretnych działań, to tych nie ma. To łączy się między innymi z głośnym ostatnio ułaskawieniem przez AD pedofila, który, jak się okazało, był jedynym żywicielem rodziny. Ta rodzina nie miała za co żyć, dziewczynka musiała zrezygnować ze szkoły, by móc zarabiać, dlatego podjęto rozpaczliwe działania, których efektem było ułaskawienie oprawcy. Gdyby jednak pojawiło się stosowne wsparcie, to mało prawdopodobne, by starano się o wyjście przestępcy na wolność. Przynajmniej nie w takim przypadku.
Na domiar złego przyciśnięty do muru AD lakonicznie stwierdził, że ułaskawienie wynikało z faktu, że problem zamykał się w rodzinie. Dla mnie straszne.

2,124

Ela210 napisał/a:

Duzo gówboburzy wokól tego, ze ktoś chce czasem bezkarnie kobiecie  przyp...ić[...]

Sorki ale to zwyczajne bzdety. Tak samo jak wypowiedzenie rzeczonej konwencji. Teraz będziecie rozdzierać szaty nad praktycznie nijaką konwencją w materii przemocy i słusznie smile Bo przecież durnowata konwencja, która nic nie zmieniła przez prawie 10 lat w polskim prawie (i słusznie, bo niby co miała zmienić) to jest dopiero temat. Nie to co konfiskata majątku podejrzanego o przestępstwo bez wyroku sądowego.
No i zły, zły PiS mówi, że wypowie nic nie znaczącą konwencję ale raptem niedawno zaostrzył przepisy umożliwiające pozbawienie sprawcy przemocy jego majątku na rzecz ofiary. Czyli, że można legalnie pozbawić sprawcę przemocy prawa do własności i to bez wyroku. I to jest draństwo ale jak rozumiem pasuje światopoglądowo znaczy dobry PiS wink

2,125

Tak, oczywiście, nic nie znaczącą wink To może zająć się znaczącymi sprawami? A tą nam szanowni szlachetni Panowie zostawcie, głupim kobitkom.

2,126

Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Duzo gówboburzy wokól tego, ze ktoś chce czasem bezkarnie kobiecie  przyp...ić[...]

Sorki ale to zwyczajne bzdety. Tak samo jak wypowiedzenie rzeczonej konwencji. Teraz będziecie rozdzierać szaty nad praktycznie nijaką konwencją w materii przemocy i słusznie smile Bo przecież durnowata konwencja, która nic nie zmieniła przez prawie 10 lat w polskim prawie (i słusznie, bo niby co miała zmienić) to jest dopiero temat. Nie to co konfiskata majątku podejrzanego o przestępstwo bez wyroku sądowego.
No i zły, zły PiS mówi, że wypowie nic nie znaczącą konwencję ale raptem niedawno zaostrzył przepisy umożliwiające pozbawienie sprawcy przemocy jego majątku na rzecz ofiary. Czyli, że można legalnie pozbawić sprawcę przemocy prawa do własności i to bez wyroku. I to jest draństwo ale jak rozumiem pasuje światopoglądowo znaczy dobry PiS wink

Aby na pewno bez wyroku...?

2,127 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-07-26 22:35:54)

Gratuluję każdemu myślącemu, że papierek zwany Konwencją Stambułską cokolwiek zmieni... kolejne prawo, które już działa, a które magicznie nie sprawiło, że przemoc domowa zniknęła (no jak to).
Drogie kobiety. Jak chcecie mieć prawa przeciwko przemocy, to może w końcu przekonajcie się do prawa do posiadania broni.
Mały kaliber przy sobie ma dużo większą szansą niż papierkowe prawo, które od samego początku jest martwe, jak polane ideologicznym sosem.

2,128

Co masz na mysli Lucyfer? Glocka i 500+ naboi? Na wyrywnego malzonka?
Na ulicy wiekszosc kobiet czuje sie bezpiecznie, w razie czego szpilką od buta skuteczniej mozna sie obronić niz pistoletem.
Tu chodzi o przemoc w domu. Wstyd by to zglaszać. Spoleczne przyzwolenie.
Proponuję przypiąć się do czegoś innego.
Kużwa moze w podzięce załatwimy kastrację gwałcicieli?

2,129 Ostatnio edytowany przez assassin (2020-07-26 23:21:54)

Ela210 napisał/a:

Kużwa moze w podzięce załatwimy kastrację gwałcicieli?

Jestem za, plus to samo za pedofilię tj. bez możliwości innego wyroku, jeśli winny, to ciach.

2,130

Ela210 napisał/a:

Tak, oczywiście, nic nie znaczącą wink To może zająć się znaczącymi sprawami? A tą nam szanowni szlachetni Panowie zostawcie, głupim kobitkom.

Bo to de facto martwa konwencja w zakresie ochrony przed przemocą. Za to wzbudza całkiem nie mało kontrowersji w swoich różnych zapisach zakrawających już o kwestie światopoglądowe. Zajrzałem do internetu, a tam info, że do tej pory nie ratyfikowały jej Litwa, Łotwa, Czechy, Słowacja, Węgry, Bułgaria, Wielka Brytania, Ukraina, Mołdawia, Gruzja. W Bułgarii ichniejszy trybunał konstytucyjny się sprzeciwił ratyfikacji. W Słowacji parlament. No ale już leci propaganda, że PiS wypowiadając konwencję zrówna Polskę z szejkami.

assassin napisał/a:

Aby na pewno bez wyroku...?

Jedna sprawa, to reklamowana przez PiS konfiskata majątku przestępców. Jeszcze przed wyrokiem, przed sprawą sądową zajmowanie wszystkiego co prokuratura uzna za uzyskane dzięki przestępstwu.
Druga sprawa, to zakaz zbliżania się do osoby, która oskarżyła cię o przemoc rodzinną. Egzekwowany natychmiast przez policję, a dopiero w dalszym etapie rozpatrywany przez sąd. W przypadku, gdy oskarżony jest jedynym właścicielem mieszkania, domu jest to pozbawienie go możliwości korzystania ze swojej własności. Gdzie jednocześnie dalej ciążą na nim obowiązki utrzymania tej nieruchomości. Musi płacić podatki, opłaty za media, czynsz. To wprowadził właśnie okropny PiS, który ponoć lubi tradycję przemocy w rodzinie, a jak wszyscy wiemy najczęściej taki przepis uderzy w kogo?
Podobne przepisy funkcjonują od dawna w Hiszpanii i w tym chorym kraju są bezlitośnie wykorzystywane przeciw mężczyznom, których się po prostu robi w trąbę. Też o tym pisałem jakiś czas temu.

2,131

Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Bo to de facto martwa konwencja w zakresie ochrony przed przemocą. Za to wzbudza całkiem nie mało kontrowersji w swoich różnych zapisach zakrawających już o kwestie światopoglądowe. Zajrzałem do internetu, a tam info, że do tej pory nie ratyfikowały jej Litwa, Łotwa, Czechy, Słowacja, Węgry, Bułgaria, Wielka Brytania, Ukraina, Mołdawia, Gruzja. W Bułgarii ichniejszy trybunał konstytucyjny się sprzeciwił ratyfikacji. W Słowacji parlament. No ale już leci propaganda, że PiS wypowiadając konwencję zrówna Polskę z szejkami.

To są jakieś błędne informacje, bo Konwencja została podpisana przez Unię Europejską i 45 państw: Albanię, Andorę, Armenię, Austrię, Belgię, Bośnię i Hercegowinę, Bułgarię, Czarnogórę, Chorwację, Cypr, Czechy, Danię, Estonię, Finlandię, Francję, Grecję, Gruzję, Hiszpanię, Holandię, Irlandię, Islandię, Litwę, Liechtenstein, Luksemburg, Łotwę, Macedonię Północną, Maltę, Mołdawię, Monako, Niemcy, Norwegię, Polskę, Portugalię, Rumunię, San Marino, Serbię, Słowację, Słowenię, Szwajcarię, Szwecję, Turcję, Ukrainę, Węgry, Włochy i Wielką Brytanię.
Jak widzisz, na tej liście znajdują się wszystkie z wymienionych przez Ciebie państw. Warto jednak zaznaczyć, że niektóre z nich, w tym Polska, zgłaszały swoje poprawki do zapisów dokumentu. Część z nich wydaje się zresztą mieć podstawy i sama się z nimi zgadzam.

Jeśli zaś chodzi o to czy jest to martwy dokument, czy nie, to na pewno jest symboliczny, a przede wszystkim zobowiązuje ratyfikujące je państwa do zwrócenia uwagi na problem i do zmiany prawa.

W moim odczuciu kością niezgody jest punkt mówiący, że prawo stosowane jest do przestępców seksualnych również wtedy, gdy pokrzywdzonymi są ich obecne lub byłe żony lub partnerki (art. 36), bo to wprost odnosi się do bodajże najczęściej podnoszonej przy omawianiu tematu przemocy domowej.
Niemniej są i inne, które dla ofiar są równie ważne, jak choćby punkt, że ściganie przemocy seksualnej nie jest w pełni uzależnione od wniosku o ściganie złożonego przez ofiarę (art. 55) czy że ofiary są chronione na każdym etapie postępowania karnego (art. 56), gdzieś indziej mowa jest o działaniach, które na etapie postępowania mają chronić i tak najczęściej mocno już naruszoną psychikę ofiary.

Generalnie dokument stwarza ramy dla prawnego przeciwdziałania wszelkim formom przemocy wobec kobiet, a także zapobiegania, ścigania i likwidowania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej. Jeśli w którymś z państw to nie działa, jak powinno, znaczy, że w ogóle lub w sposób wystarczający nie wdrożyły w życie warunków, do których się zobowiązały.
Przede wszystkim jednak biorąc pod uwagę, że Konwencja zapewnia specjalny mechanizm monitoringu, by zadbać o efektywne wdrożenie jej przepisów przez strony, które ją ratyfikowały, to jej wypowiadanie niejako zwalnia z odpowiedzialności przed całym zgromadzeniem i staje się wewnętrzną sprawą danego państwa.
Właśnie to ostatnie budzi mój największy sprzeciw i niepokój, bo patrząc na całokształt tego, co dzieje się w naszym kraju, my naprawdę mamy się czego obawiać.

2,132 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-07-27 09:00:36)

Podpisanie, a ratyfikowanie to dwie różne sprawy. Podpisanie konwencji przez delegację państwa, to tylko miły ale ogólnie pusty gest. Potem taki akt podpisu na przykład w Polsce ale i w większości innych państw musi zatwierdzić czyli ratyfikować parlament. Dopiero ratyfikacja konwencji czy innej umowy międzynarodowej stanowi akt przystąpienia państwa do takiej umowy. Polska konwencję podpisała w 2012 roku, a parlament ratyfikował dopiero 3 lata później. Śmiem podejrzewać, że była to jedna z ostatnich politycznych zagrywek PO w obliczu nadchodzących wyborów. Taka polaryzująca wrzutka przed wyborami, bo to taki fajny, polaryzujący opinię temat. Przez 3 lata jednak PO się nie śpieszyła żeby tą konwencję ratyfikować i w ten sposób polepszyć los polskich kobiet wink Z rządów PO kojarzę tylko jedną zmianę prawa, którą można powiązać z duchem konwencji tj. wprowadzenie ścigania z urzędu gwałtów itp. przestępstw w 2014 r. Co i tak wywoływało dyskusję czy aby na pewno jest to słuszny krok. Potem przyszedł PiS i konwencja sobie była przez 5 lat i kto o niej słyszał? Teraz jedna frakcja obozu rządzącego ją wyciąga aby rozegrać swoją małą wojenkę, a wszyscy z entuzjazmem podrygują jak im się zagra.

No i te wymienione przeze mnie państwa konwencji stambulskiej nie ratyfikowały co oznacza, że w żaden sposób nie wiąże ona tych państw. Choć z drugiej strony nie brak zwolenników zasady, że z zasady nie należy takich dokumentów podpisywać. Tak jak podpisanie przez Polskę w 2009 roku Deklaracji Terezińskiej niby w żaden sposób nie wiąże Polski ale dla chcących stanowi ona wygodny bat na nasz kraj.

2,133 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-27 09:21:25)

Przemoc wobec kobiet to taki fajny, polaryzujący temat..:O 
Jak można tak dać ściemnić sobie w głowie by uwierzyć że celem szlachetnych prawicowych obrońców kobiet jest to, by obronić ktoregoś z nich by przypadkiem nie stał się dziewczynką?
Bo setki ludzi tylko po to nad tym pracoowały by uknuć ten straszny plan..
Moze warto oddalić się od wlasnego myślenia i dostrzec że jesteście ofiarami ratującego się przed upadkiem finansowym kleru: nie mylić z wiarą, bo tu utrzymanie wiernych jest proste.
Takie jest niestety podloże powstania tych wszystkich sekciarskich organizacji z Ordo luris na czele.
Wymieszanie ich celów z celami radykalnych lewicowych stowarzyszeń, tworzy pole do ich wzajemnego okladania się pięściami i wylewania dziecka z kąpielą.A w sumie to gałazki jednego drzewka z podgniłymi korzeniami.

Ps: tworzenie wszelkich parytetow jest zgnile, parytetow dla KK też.

2,134

Ela210 napisał/a:

Przemoc wobec kobiet to taki fajny, polaryzujący temat..:O

Oczywiście, jak aborcja dla przykładu. Na co dzień mało kogo obchodzi ale nie ma lepszych tematów do odpalenia jak się chce coś pokątnie ugrać albo zamaskować. Dziś za to na topie niewygodna wypowiedź profesora Zolla z 2014 roku, że Polska nie powinna konwencji stambulskiej ratyfikować. Tak to jest gdy raz się jest obrońcą demokracji, praworządności i Polski przed PiS, a raz za biciem kobiet lol

Ela210 napisał/a:

Ps: tworzenie wszelkich parytetow jest zgnile, parytetow dla KK też.

W pełni się zgadzam.
Tak na marginesie czytałem śmieszną historię jak u jednego gościa w pracy laski przez przypadek zdobyły wiedzę na temat wynagrodzeń swoich kolegów. Zrobiły aferę, że są na takich samych stanowiskach, a zarabiają więcej, że PIP, że one tak tego nie zostawią. Kontrola wykazała, że tym kolegom trzeba było dodatkowo wypłacić jeszcze kolejne pieniądze, bo mieli niedoszacowane nadgodziny, a laski obeszły się smakiem.

2,135

Ceniący Zolla tym się różnią od ceniacych Kaczyńskiego, ze nie każde jego słowo jest święte. Tym sie róznią wyznawcy od ludzi myślacych. smile
Zobacz na fanpage niektórych polityków: super, jest Pan cudowny, zaorał, tylko Pan nas zbawi wink  i kupa emotikonek.:)

2,136

Ela210 napisał/a:

Ceniący Zolla tym się różnią od ceniacych Kaczyńskiego, ze nie każde jego słowo jest święte. Tym sie róznią wyznawcy od ludzi myślacych. smile
Zobacz na fanpage niektórych polityków: super, jest Pan cudowny, zaorał, tylko Pan nas zbawi wink  i kupa emotikonek.:)

A to fajne jest, gdy zdanie autorytetu jest słuszne tylko wtedy, gdy zgadza się z naszymi poglądami wink A profesor Zoll przejechał się po tej konwencji właśnie za tą światopoglądową otoczkę uznając ją za zbędną, groźną i niedookreśloną. Podkreślając przy tym, że konwencja nic nie zmieni w samym prawie polskim, bo ono jest dobre i dobrze chroni. Niemniej możemy podyskutować jak Zbyszek chciał.

2,137

Widzisz Snake. Juz podpisana.:) z  tymi niekoniecznymi dodatkami, z ktorych niektorzy chcą uczynić rzecz pierwszoplanową, z sobie znanych pobudek.
I tak jak gosc może nie brać ślubu z babką bo uważa to za zbędny papierek, i ich związek będzie trwał, tak jeśli już do tego ślubu doszlo, to złożenie papierów rozwodowych bo to zbędne, ma już zupełnie inny wydzwięk.
Ale rozumiem, ze MS nie ma pilniejszych spraw, bo nasza sprawiedliwosc jest najlepsza w calej Europie, a nawet na świecie.:)

2,138

Ela210 napisał/a:

Ale rozumiem, ze MS nie ma pilniejszych spraw, bo nasza sprawiedliwosc jest najlepsza w calej Europie, a nawet na świecie.:)

Ma ale jak sama widzisz już mało kto się tymi pilniejszymi sprawami przejmuje, bo dostał temat konwencji i jest zabawa. Temat sukcesu premiera w negocjacjach skutecznie zamknięty. Parę innych spraw także.
Mnie za to dużo bardziej ciekawi temat nerwowości zauważanej wśród dziennikarzy TVN. Obserwuję to od zakończenia II tury wyborów. Do II tury raczej grzeczni, a po niej nagle niegrzeczni. W ciągu tygodnia z kilka "wywiadów" i "rozmów", których prawie nie dało się oglądać z powodu zachowania dziennikarek TVN. Nawet tej młodej się udzieliło. Oczywiście to w przypadku, gdy gościem był ktoś z PiS.

2,139 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-27 13:14:11)

Zawsze nozesz się przerzucic na Holecką czy Ogórkową, albo prawniczki z Ordo Luris, by doznać kobiecej łagodnosci i spokoju.

2,140

Ela210 napisał/a:

I tak jak gosc może nie brać ślubu z babką bo uważa to za zbędny papierek, i ich związek będzie trwał, tak jeśli już do tego ślubu doszlo, to złożenie papierów rozwodowych bo to zbędne, ma już zupełnie inny wydzwięk.

Dobre porównanie :-)
Już naprawdę nie mają się chyba czym zajmować skoro roztrząsają takie rzeczy, żeby zrobić dobrze fundamentalnej organizacji o niejasnych powiązaniach.
Jasne, że ważniejsze są jasne procedury działania w przypadkach przemocy, zmierzające do ochrony ofiar przemocy, ale po co ta demonstracja z odstępowaniem od międzynarodowych konwencji. I to jakich? O zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej.

2,141 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-07-27 13:42:32)

Pierwsze pytanie skierowane do RT podczas jego „debaty” w Lesznie dotyczyło jego opinii o Konwencji Stambulskiej - odpowiedz była „niejasna” z elementami krytyki tego dokumentu (albo przynajmniej niektórzy mogli tak to odebrać ) a na dwukrotnie postawione pytanie czy wypowie ta konwencje po wygraniu wyborów, dwukrotnie uniknął jednoznacznej odpowiedzi mówiąc „dajmy czas innym na zadanie pytań”.
Nie udzielił jednoznacznej odpowiedzi ponieważ ten dokument jest bardzo poprawny politycznie, ale ... nie poprawiający statusu ofiar przemocy domowej.
Natomiast jest wspaniałą kontynuacja myśli prawniczej czasów Hammurabiego, podziału społeczeństwa na bardziej i mniej uprzywilejowanych w dostępie do prawa.
Cokolwiek traci to myszką, ale ... zawsze można się odwołać do starych, sprawdzonych ( dla niektórych) reguł .

Polska podpisujac ta konwencje wniosła dwa zastrzeżenia - oba dotyczyły odszkodowań wobec emigrantek - raz od sprawców , drugi raz od Skarbu Państwa .
Czyli kasa najważniejsza smile

BTW.
Ta konwencja jest tylko pustym papierem, ale próby dyskusji z jego zapisami wzbudzają duże emocje.
Logika zupełnie idzie w dostawkę.
Natomiast nikt, nie wspomina o uchwalonej w marcu tego roku Ustawie i natychmiastowym oddzieleniu sprawcy przemocy domowej od ofiar.
Zgodnie z jej zapisami, na pierwsze żądanie osoby podającej się za ofiarę przemocy domowej, osoba wskazana jako sprawca przemocy domowej, musi opuścić miejsce wspólnego zamieszkania ( nawet gdy jest jedynym właścicielem tej nieruchomości) i grzecznie czekać aż sąd wyznaczy termin rozprawy.
Domniemanie niewinności poszło w kąt, a konstytucyjne prawo do niezwłocznego i bezstronnego procesu sądowego zostało zabrane.
W porównaniu z ta Ustawą konwencja stambulskiej to bajeczki dla niegrzecznych dzieci.

2,142

No i kto odpowiada za taki bubel prawny?
Nie przypuszczalam, ze mozna to zrobić poza sądem. Oddajac decyzję policji.
Jak wyglada praca w komisji sprawiedliwosci to wiemy.
Ustawy glosowane sa na szybko, bez dyskusji w Sejmie, po nocach przy wyłączaniu mikrofonu. Ale akurat za ten sposób procedowania to PiS dostaje brawa od swoich zwolennikow, więc czego oczekiwałeś?
Że akurat tej ustawie wyjątkowo poświęci się czas i bedzie dyskusja?

2,143 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-07-27 14:34:28)

Bill.Garret napisał/a:

BTW.
Ta konwencja jest tylko pustym papierem, ale próby dyskusji z jego zapisami wzbudzają duże emocje.
Natomiast nikt, nie wspomina o uchwalonej w marcu tego roku Ustawie i natychmiastowym oddzieleniu sprawcy przemocy domowej od ofiar.
Zgodnie z jej zapisami, na pierwsze żądanie osoby podającej się za ofiarę przemocy domowej, osoba wskazana jako sprawca przemocy domowej, musi opuścić miejsce wspólnego zamieszkania ( nawet gdy jest jedynym właścicielem tej nieruchomości) i grzecznie czekać aż sąd wyznaczy termin rozprawy.
Domniemanie niewinności poszło w kąt, a konstytucyjne prawo do niezwłocznego i bezstronnego procesu sądowego zostało zabrane.
W porównaniu z ta Ustawą konwencja stambulskiej to bajeczki dla niegrzecznych dzieci.

Właśnie o tym pisałem powyżej ale to przecież banialuki, a nie to co wielka konwencja. Bez wyroku sądowego można wyrzucić kogoś z jego własnego domu i jeszcze ma nadal ponosić koszty utrzymania tego domu. Jest to pierwszy krok do tego co urządzono w Hiszpanii, gdzie podobne prawo jest ubrane w wianuszek zasiłków dla biednej ofiary przemocy. Facet, który podpadnie swojej kobiecie lub choćby się znudzi może zostać w kilka godzin pozbawiony swojego majątku. Ot telefon na policję, że facet cię bije, przyjeżdżają, wyrzucają faceta z jego własnego domu i zakaz zbliżania się. On następnie może długie miesiące walczyć z machiną prawno - administracyjną o odzyskanie swojego domu, a ona nie dość, że mieszka za darmo, to od razu dostaje zasiłki i zapomogi. To już jest przemysł wink
Jak coś, to można z Hiszpanii zerżnąć jeszcze jedno durne prawo, dotyczące prawa do zajęcia pustostanu. Jeśli jakieś mieszkanie jest 48 godzin puste, to możesz je sobie zająć, choćby włamaniem. Właściciel jak wróci z urlopu nie ma prawa takich gości wyrzucić z domu, a jak wezwie policję, to tak jego usunie, a nie włamywaczy. Są do znalezienia nawet filmy z akcji prywatnych agencji zajmujących się usuwaniem nieproszonych lokatorów z mieszkań.

Ela210 napisał/a:

Nie, teraz wiemy jak wygląda przeciętny poziom świadomości obywatela i jak jesteś informowana przez media, ewentualnie jakie media oglądasz, czytasz tongue Ta durnowata ustawa pasuje tzw. liberalnym mediom więc złego słowa o niej nie powiedzą i nie usłyszysz "zły PiS, zły..."
To jest ustawa, która przeszła w Sejmie 433 głosami ZA, gdzie jedynie Konfederacja była przeciw. W myśl tej ustawy np. żona może zadzwonić po policję i oskarżyć męża o przemoc. Policja na podstawie jej zeznania może wydać na miejscu nakaz opuszczenia mieszkania i zakaz zbliżania się. Jak męża nie ma w domu, to mu nakleją na drzwi. Wraca chłop z pracy, a tu WON... Może się oczywiście chłop poskarżyć do sądu i sąd oczywiście ma obowiązek rozpatrzyć to zażalenie w ciągu 3 dni. No i jaką decyzję sądu ostawiacie po kwadransie poznawania sprawy, gdzie przecież ŁON WYSOKI SĄDZIE MNIE BIJE.

2,144

Snake napisał/a:
Bill.Garret napisał/a:

BTW.

Właśnie o tym pisałem powyżej ale to przecież banialuki, a nie to co wielka konwencja. Bez wyroku sądowego można wyrzucić kogoś z jego własnego domu i jeszcze ma nadal ponosić koszty utrzymania tego domu. Jest to pierwszy krok do tego co urządzono w Hiszpanii, gdzie podobne prawo jest ubrane w wianuszek zasiłków dla biednej ofiary przemocy. Facet, który podpadnie swojej kobiecie lub choćby się znudzi może zostać w kilka godzin pozbawiony swojego majątku. Ot telefon na policję, że facet cię bije, przyjeżdżają, wyrzucają faceta z jego własnego domu i zakaz zbliżania się. On następnie może długie miesiące walczyć z machiną prawno - administracyjną o odzyskanie swojego domu, a ona nie dość, że mieszka za darmo, to od razu dostaje zasiłki i zapomogi. To już jest przemysł wink
Jak coś, to można z Hiszpanii zerżnąć jeszcze jedno durne prawo, dotyczące prawa do zajęcia pustostanu. Jeśli jakieś mieszkanie jest 48 godzin puste, to możesz je sobie zająć, choćby włamaniem. Właściciel jak wróci z urlopu nie ma prawa takich gości wyrzucić z domu, a jak wezwie policję, to tak jego usunie, a nie włamywaczy. Są do znalezienia nawet filmy z akcji prywatnych agencji zajmujących się usuwaniem nieproszonych lokatorów z mieszkań.

Ela210 napisał/a:

Nie, teraz wiemy jak wygląda przeciętny poziom świadomości obywatela i jak jesteś informowana przez media, ewentualnie jakie media oglądasz, czytasz tongue Ta durnowata ustawa pasuje tzw. liberalnym mediom więc złego słowa o niej nie powiedzą i nie usłyszysz "zły PiS, zły..."

Ja akurat czytam i ogladam rózne i wolę teksty żródlowe czyli obrady na zywo.Co mi pozwala sobie wyrobic zdanie na temat jakosci tworzenia prawa przez PiS
We wloskiej telewizji jest osobny kanal dla parlamentu, bez komentarzy.

2,145

Ela, nie daj się wpuścić w maliny, bo panowie mocno naciągają rzeczywistość. Rzuć okiem na przepisy.
Oczywiście, wielu by chciało, żeby to ofiara przemocy tułała się gdzieś, być może jeszcze z dziećmi a sprawca przemocy wygodnie sobie odpoczywał po awanturze, a tu taka zmiana :-P

Nic z rzeczywistością wspólnego nie ma też to, że niby na pierwsze żądanie ofiary przemocy sprawca jest natychmiast usuwany. Przede wszystkim policjant musi mieć podstawy, żeby stwierdzić zagrożenie dla zdrowia lub życia. Nie wystarczy np. telefon skonfliktowanej z partnerem kobiety, żeby odsunąć go od rzekomej ofiary.

Posty [ 2,081 do 2,145 z 2,703 ]

Strony Poprzednia 1 31 32 33 34 35 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024