Wybory prezydenckie 10 maja 2020 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Strony Poprzednia 1 29 30 31 32 33 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,951 do 2,015 z 2,703 ]

1,951 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-13 08:53:16)

Odp: Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Nawet mi do glowy nie przyszlo ze w Pisie bedzie jakakolwiek refleksja, skąd ten pomysł?
Myślę że refleksja raczej nastąpiła w naszych niepolskich duszach smile I  wnioski.

Swoją drogą, zwątpilam w swoją inteligencję.
Na poczatku Konferencji PkW przewodniczacy mówi o tym ze brakuje duzych ośrodkow, a 10 zdań póżniej, ze tylko z UK. a reszta policzona.

Zobacz podobne tematy :

1,952

Kleoma napisał/a:

Przygnębienie, rozgoryczenie.
To było do przewidzenia a jednak wczoraj po 21 cień nadziei był.
Ale jakie może być liczenie głosów i wynik gdy cała kampania była nieuczciwa?

Moje województwo/ lubelskie/na niechlubnym czołowym miejscu popierania kłamstwa i manipulacji. Wstyd mi jest.

Nie przejmuj się.

Na pewno ktoś trafi w zapotrzebowanie i opracuje apkę do automatycznego podkładania wizerunku RT w miejsce PAD, zmiany tonu głosu i niektórych sformułowań etc.

Efekty działań obu ugrupowań są takie same, wiec taka podmiana wizerunków powinna wystarczyć dla poprawy samopoczucia.

1,953 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-13 09:41:14)

Bill.Garret napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Przygnębienie, rozgoryczenie.
To było do przewidzenia a jednak wczoraj po 21 cień nadziei był.
Ale jakie może być liczenie głosów i wynik gdy cała kampania była nieuczciwa?

Moje województwo/ lubelskie/na niechlubnym czołowym miejscu popierania kłamstwa i manipulacji. Wstyd mi jest.

Nie przejmuj się.

Na pewno ktoś trafi w zapotrzebowanie i opracuje apkę do automatycznego podkładania wizerunku RT w miejsce PAD, zmiany tonu głosu i niektórych sformułowań etc.

Efekty działań obu ugrupowań są takie same, wiec taka podmiana wizerunków powinna wystarczyć dla poprawy samopoczucia.

Niektorzy tu nie zauwazyli ze to nie wybory do Sejmu.
I naprawdę im się wydaje, ze na Trzaskowskiego  ludzie glosowali bo glosują na PO.
Gratuluję takiego świata uproszczeń.
Jak również i bezrefleksji że że efekty spoleczne są takie same. Cóż, PRL trzeba chyba jednak na wlasnym tylku odczuć, inaczej czlowiek gotuje się wolno, jak żaba.
Glosowanie było przeciwko Kaczyńskiemu, a nie jak się komuś wydawalo, przeciwko Niemcom.. czy tego że ktos sie boi zarazić odmienną oriebtacją, czy że nie pomaszeruje raz do roku w Marszu.
Swoja drogą apka z Marszem Niepodleglosci sprzedawalaby się nieźle. Niech teraz Pan Garet udowodni jak wielkie znaczenie dla rozwoju Polski ma ten Marsz i dlaczego nie wystarczy Apka wink
Dla Marszu równości mozna za jednym zamachem.podobną apkę zrobić.
Jedni maszerują, a inni zarabiają na respiratorach i się z tego śmieją.

1,954

Jest nowa grafika z podziałem na województwa.
Duda wygrał w 6 z ściany wschodniej, Trzaskowski w 9 reszty w tym mazowieckie.
Na ścianie wschodniej mieszka znacznie mniej ludzi niż na zachodniej.

1,955

Pyrrusowe zwycięstwo miałoby miejsce.
Osobiście uważam, że nawet lepiej, że PAD wygrał. Kapitał wypali się do końca, a paliwa już teraz brakuje (Smoleńsk się skończył, odszkodowania znikły, a tak byłoby jechanie po senacie i prezydencie).

To 6 przegrana PO. Mają 3 lata na reorganizacje albo rozpad.

1,956

Lucyfer666 napisał/a:

Osobiście uważam, że nawet lepiej, że PAD wygrał. Kapitał wypali się do końca, a paliwa już teraz brakuje (Smoleńsk się skończył, odszkodowania znikły, a tak byłoby jechanie po senacie i prezydencie).

No faktycznie.
Po co Trzaskowskiemu takie kłopoty.
Komisja Smoleńska będzie produkować raport kolejne dziesięciolecie.
Dodrukują banknotów.
Bezrobocie wzrośnie.
TVP dostanie kolejne miliardy do zmarnowania.

1,957 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-07-13 10:46:01)

Kleoma napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

No faktycznie.
Dodrukują banknotów.
Bezrobocie wzrośnie.

Mniej emocji, więcej politycznych kalkulacji oraz tego, jak kadencja wyczerpuje kapitał polityczny. Od 2015 roku PiS stale traci elektorat.

Poza tym czy naprawdę sądzisz, że za Trzaska by nie miało miejsca, to co napisałaś.

PS. Sprawa Smoleńska się wyczerpała. Odszkodowania miały być paliwem, ale nie trafiła na taki grunt. Obecnie nie ma PiS materiału do mobilizacji.

PS2. Poza tym wybory w Polsce mimo większej frekwencji dalej niepokojąco potwierdzają tezę Einsteina o szaleństwie.

1,958

Lucyfer666 napisał/a:
Kleoma napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

No faktycznie.
Dodrukują banknotów.
Bezrobocie wzrośnie.

Mniej emocji, więcej politycznych kalkulacji oraz tego, jak kadencja wyczerpuje kapitał polityczny. Od 2015 roku PiS stale traci elektorat.

Poza tym czy naprawdę sądzisz, że za Trzaska by nie miało miejsca, to co napisałaś.

PS. Sprawa Smoleńska się wyczerpała. Odszkodowania miały być paliwem, ale nie trafiła na taki grunt. Obecnie nie ma PiS materiału do mobilizacji.

PS2. Poza tym wybory w Polsce mimo większej frekwencji dalej niepokojąco potwierdzają tezę Einsteina o szaleństwie.

No właśnie napisałam, ze Trzaskowski musiałby się borykać z takimi problemami jak np. wzrost bezrobocia itd.
Wiem, zachowuję się jak lis z bajki o niedojrzałych winogronach.

1,959

Kleoma napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
Kleoma napisał/a:

No faktycznie.
Dodrukują banknotów.
Bezrobocie wzrośnie.

No właśnie napisałam, ze Trzaskowski musiałby się borykać z takimi problemami jak np. wzrost bezrobocia itd.

LOL. Prezydent nie zajmuje się wzrostem bezrobocia XD
Większość punktów programów nie leżały w kompetencji prezydenta.

1,960 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-13 11:34:15)

No niestety, mylisz się Lucyfer. Prezydent musi wszystko klepnąć, i tak naprawdę jego wladza jest olbrzymia, a mandat najsilniejszy.
A jak Pis padnie na socjaliżmie wyplynie Zandberg. Bo  w kraju gdzie większośc jest biednych i niewykształconych tak byc musi.
Kto ten stan utrzymuje świadomie, a kto nieświadomie, odpowiedz sobie.
Podział wbrew temu co Snake pisał klasyka :
Wieś i ściana wschodnia za Kaczynskim, emeryci za Kaczynskim.
Duze miasta przytlaczajace zwycięstwo Trzaskowskiego, jak i wsrod młodych.
Ale oni wyjadą.
"Niech Pan sprawi, aby dzieci wrócily" brzmi jak żart, gdy w Uk ponad 70 procent dla Trzaskowskiego.
Prezydent to nie caŕ, ani 1 sekretarz, ani wrózka smile to nie znaczy, że nie ma władzy.

1,961

Lucyfer666 napisał/a:
Kleoma napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

LOL. Prezydent nie zajmuje się wzrostem bezrobocia XD
Większość punktów programów nie leżały w kompetencji prezydenta.

To wiem.
Ale trudno być prezydentem w kraju gdzie bezrobocie może wzrosnąć do niespotykanych wartości, coraz więcej niezadowolonych i  przede wszystkim głodnych ludzi, mogą się zacząć zamieszki, napady rozbójnicze i plądrowanie sklepów. Wtedy prezydent musi coś podpisać aby nastał jako taki porządek.
Coś od niego zależy.

1,962

To mamy przez kolejne 5 lat jako prezydenta reprezentanta wsi i emerytów, który klepnie wszystko. Czeka nas pewnie coś na kształt orbanizacji, czyli kontynuacja tworzenia struktur państwa mafijnego :-(
No trudno.

1,963 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-07-13 11:40:06)

MagdaLena1111 napisał/a:

To mamy przez kolejne 5 lat jako prezydenta reprezentanta wsi i emerytów, który klepnie wszystko. Czeka nas pewnie coś na kształt orbanizacji, czyli kontynuacja tworzenia struktur państwa mafijnego :-(
No trudno.

3 lata. Potem Duda przyjmuje taką rolę, jaką od teraz przyjmowałby Trzaskowski, gdyby wygrał wink

Ela210 napisał/a:

No niestety, mylisz się Lucyfer. Prezydent musi wszystko klepnąć, i tak naprawdę jego wladza jest olbrzymia, a mandat najsilniejszy.
A jak Pis padnie na socjaliżmie wyplynie Zandberg. Bo  w kraju gdzie większośc jest biednych i niewykształconych tak byc musi.
Kto ten stan utrzymuje świadomie, a kto nieświadomie, odpowiedz sobie.
Podział wbrew temu co Snake pisał klasyka :
Wieś i ściana wschodnia za Kaczynskim, emeryci za Kaczynskim.
Duze miasta przytlaczajace zwycięstwo Trzaskowskiego, jak i wsrod młodych.
Ale oni wyjadą.
"Niech Pan sprawi, aby dzieci wrócily" brzmi jak żart, gdy w Uk ponad 70 procent dla Trzaskowskiego.
Prezydent to nie caŕ, ani 1 sekretarz, ani wrózka smile to nie znaczy, że nie ma władzy.

Tylko elektorat PiSu w sposób naturalny się uszczupla.
Poza tym socjalizm ma to do siebie, że kiedyś kończą się pieniądze.
A to, że czeka nas związany z COVID-19 kryzys gospodarczy, jak i tendencje remodelowania młodego pokolenia od ultrakonsumpcyjnego i hedonistycznego modelu życiu, to pewne.

A kto ten stan utrzymuje świadomie... duopol PiS-PO - to potworek, którego w imię swojej wojenki zrodzili.
Dlatego dla mnie Dudniący Trzask to dalej ta sama moneta.

Nie mówię, że prezydent nie ma władzy, ale nie zmienia faktu, że w programach często padają punkty, które nie należą do kompetencji prezydenta, ale parlamentu.

1,964 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-13 11:38:55)

No trudno, skoro naród bardziej się boi gejów niż głodu smile jak mawiał klasyk: Nic nie poradzimy:)

Nie wiem jaka teza jest ostatnim Twoim wpisie Lucyfer, ale jak Ci sie marzy jakas zmiana polityki Dudy to naiwne.

1,965 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-07-13 11:48:34)

Głód nas nie czeka. To uprawianie takiego samego populizmu, jak właśnie atak na lbgtqwerty.
Tylko cóż elektorat Biedronia okazał się za mały, żeby się jemu podlizywać ;P

Ale co mi się marzy zmiana polityki? Weź nie wkładaj mi słów, których nie powiedziałem.
Ja wprost napisałem, że po parlamentarnych za 3 lata PiS traci władzę. Pozostaje kwestia trwałości konfederacji i tego z kim się dogada.
Wtedy będzie opcja Sejm + Senat kontra prezydent.

Poza tym sama Totalna Opozycja musi się zreformować, bo naprawdę oni nic nie oferują. Tutaj przynajmniej PiS dba o swój elektorat. 6 przegrana z rzędu to naprawdę wyraźny sygnał.

MagdaLena1111 napisał/a:

No trudno.

Taki mandat, to żaden mandat wink
To co mógł PiS wykorzystać w procesie orbanizacji, już dawno przewalił. Teraz to tylko droga w dóóóóóóóóóóóóóóóóóół

1,966

Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

No trudno.

To co mógł PiS wykorzystać w procesie orbanizacji, już dawno przewalił. Teraz to tylko droga w dóóóóóóóóóóóóóóóóóół

Przecież dobrze wiesz, Lucek, że jeszcze jest pole do popisu, np. są media do spacyfikowania. Trzeba byłoby też jak najwięcej swoich obsadzić w repolonizowanych/najanalizowanych spółkach, co by można wiązać do siebie, podporządkowywać aparatowi władzy. Macki będą wszędzie.
Jedyna nadzieja to wewnętrzne tarcia w PiS, bo najgorszy byłby zorganizowany monolit, wtedy zmiany byłyby trudne do cofnięcia oraz to, że Duda ma ostatnią kadencję, więc może się „postawić” w kluczowych kwestiach.

1,967

MagdaLena1111 napisał/a:

Jedyna nadzieja to wewnętrzne tarcia w PiS, bo najgorszy byłby zorganizowany monolit, wtedy zmiany byłyby trudne do cofnięcia oraz to, że Duda ma ostatnią kadencję, więc może się „postawić” w kluczowych kwestiach.

To się klepnie żeby mógł być na kolejną i już, przecież można smile

1,968

Lucyfer666 napisał/a:

Głód nas nie czeka. To uprawianie takiego samego populizmu, jak właśnie atak na lbgtqwerty.
Tylko cóż elektorat Biedronia okazał się za mały, żeby się jemu podlizywać ;P

Ale co mi się marzy zmiana polityki? Weź nie wkładaj mi słów, których nie powiedziałem.
Ja wprost napisałem, że po parlamentarnych za 3 lata PiS traci władzę. Pozostaje kwestia trwałości konfederacji i tego z kim się dogada.
Wtedy będzie opcja Sejm + Senat kontra prezydent.

Poza tym sama Totalna Opozycja musi się zreformować, bo naprawdę oni nic nie oferują. Tutaj przynajmniej PiS dba o swój elektorat. 6 przegrana z rzędu to naprawdę wyraźny sygnał.

MagdaLena1111 napisał/a:

No trudno.

Ale w co ma się zreformować Totalna Opozycja ? Przecież w naszym systemie opozycja, jaka by nie była, to tak naprawdę gówno może. PiS jak był w opozycji też gówno mógł i przegrywał wybory za wyborami. Już chyba wielu o tym zapomniało. Tak naprawdę PO zatopiły taśmy. Teraz wszyscy się już bardziej pilnują. Zresztą generalnie w tym kraju to nie opozycja tak naprawdę wygrywa, tylko władza przegrywa. A PiS zaprzęgło taką machinę propagandową, że ci biedni emeryci gapiący się w TVP naprawdę mają skołowane w głowach. Wczoraj dzwoniła do żony jej babcia i puściła jej całą tyradę dlaczego trzeba głosować na Dudę, bo tamci wszystko zabiorą itd. itd. Stara śpiewka made in TVP.

1,969

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

No trudno.

Przecież dobrze wiesz, Lucek, że jeszcze jest pole do popisu, np. są media do spacyfikowania. Trzeba byłoby też jak najwięcej swoich obsadzić w repolonizowanych/najanalizowanych spółkach, co by można wiązać do siebie, podporządkowywać aparatowi władzy. Macki będą wszędzie.

Ani ja, ani Ty, ani nikt inny nie ma pojęcia, jaka będzie przyszłość, gdy Naczelnik odejdzie z polityki wink Teraz to wróżenie z fusów tylko.

Repolonizacja niektórych gałęzi jest jak najbardziej ok. Infrastruktura telekomunikacyjna, która obecnie jest we francuskich rękach, nigdy nie powinna być sprzedana, że względu na bezpieczeństwo narodowe. Poważne państwa nie robią takich cyrków.

1,970 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-13 14:00:14)

Jesteś Lucyfer krótkowidzem, jesli myślisz ze mozna bedzie utrzymać programy socjalne w dobie kryzysu, ktory się dopiero zaczyna.
No chyba że za cenę dodruku pieniędzy.
Pozornie Polskę ominął kryzys, bo przy mniej nowoczesnej gospodarce, tego jeszcze na wsiach i malych miastach nie widać. Ale to do czasu. Bo sila nabywcza ktora pochodzi z tych nowozesnych gałęzi bedzie spadać. Myslę ze w zimie, jesieni, będzie ostry zjazd.
Z glodu nikt nie umrze, o ile zgnily zachód poradzi sobie lepiej, to można wyjechać, czy szukac tam kontrahentow.. smile ale to nie jest takie pewne. Nasza wewnętrzna sila nabywcza jest bardzo słaba.No przykro mi Lucyfer, ale nie łykam tej propagandy sukcesu Morawieckiego.

1,971

Elu poproszę Ciebie grzecznie jeszcze raz. Nie zarzucaj mi słów, których nie wypowiedziałem w tym wątku.

1,972 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-13 14:12:55)

Lucyfer666 napisał/a:

Elu poproszę Ciebie grzecznie jeszcze raz. Nie zarzucaj mi słów, których nie wypowiedziałem w tym wątku.

Nic Ci nie zarzucam. Podaję argumenty za glodem, bo twierdzisz ze to populizm.
Swoimi slowami. W którym miejscu się nie zgadzasz?
Napisałam że naród bardziej boi sie gejów niż głodu i podtrzymuję to.
Tak samo, jak to, że nie wierzę w jakieś zmiany zachowania Dudy ani teraz, ani za 3 lata.

1,973 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-13 14:32:52)

Ras napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

To się klepnie żeby mógł być na kolejną i już, przecież można smile

U Orbana przeszłoby, bo ma konstytucyjną większość, ale u nas ta nieznośna opozycja, która utrudnia.
Dużo ograniczeń, co prawda, ta władza obchodziła, twierdząc, że w zgodzie z prawem i konstytucją działają, bo i zawsze znajdzie się mierny prawnik pokroju Przyłębskiej, dla którego jedyną możliwością zaistnienia, jest bycie na posyłki partii politycznej, który będzie zaklinał rzeczywistość i twierdził, że to lege artis. Ale chyba nie da się przekonać nawet tych emerytów na wsiach, że kadencji może być 12 zamiast 2 i wszystko w zgodzie z konstytucją ;-)
Jeszcze jest opcja głosowania obywatelskiego, cokolwiek to jest, którą zastosował Putin dopiero co, żeby przedłużyć swoje panowanie.

assassin napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Ani ja, ani Ty, ani nikt inny nie ma pojęcia, jaka będzie przyszłość, gdy Naczelnik odejdzie z polityki wink Teraz to wróżenie z fusów tylko.

Repolonizacja niektórych gałęzi jest jak najbardziej ok. Infrastruktura telekomunikacyjna, która obecnie jest we francuskich rękach, nigdy nie powinna być sprzedana, że względu na bezpieczeństwo narodowe. Poważne państwa nie robią takich cyrków.

Nie wiem też, jaka pogoda będzie za miesiąc i czy nie spadnie na mnie cegłówka z dachu, ale coś jestem w stanie sobie wyantycypować na podstawie dotychczasowych doświadczeń i wiedzy :-P

Sama idea nacjonalizacji nie jest zła. Złe jest obsadzanie znacjonalizowanych spółek swoimi nieudacznikami. Mamy teraz możliwość obserwowania, jak to wyglada w państwowych spółkach, ile potraciły na wartości wskutek nieumiejętnego zarządzania.

1,974

Lucyfer666 napisał/a:

, że po parlamentarnych za 3 lata PiS traci władzę.

Kwestia tego co się stanie na świecie do tego czasu. 
Po 70k zdiagnozowanych przypadków korony w USA dzień w dzień, wybory prezydenckie też w USA, zapowiedzi 2 fali korony, Turcja mocniej skręcająca w Islam, tysiące nowych imigrantów dzień w dzień na włoskich/greckich wyspach, niestabilność w Afryce, itd.

1,975

Platforma wybrała zbyt lewackiego kandydata. W Polsce wybory prezydenckie zawsze wygrywali konserwatyści albo lewicowcy nie eksponujący spraw światopoglądowych jak Kwaśniewski. Kosiniak-Kamysz czy Hołownia w bezpośrednim starciu pokonaliby Dudę.

1,976

Walwan napisał/a:

Platforma wybrała zbyt lewackiego kandydata. W Polsce wybory prezydenckie zawsze wygrywali konserwatyści albo lewicowcy nie eksponujący spraw światopoglądowych jak Kwaśniewski. Kosiniak-Kamysz czy Hołownia w bezpośrednim starciu pokonaliby Dudę.

Niestety to prawda. W Platformie Trzaskowski był najlepszym kandydatem, ale na polskie warunki to tych dwóch w/w byłoby lepszych. No, ale to jest po prostu nierealne PR-owo, żeby największa partia nie miałaby swojego kandydata. Oczywiście można było też zostawić Kidawę i pozwolić jej zatonąć, ale z punktu widzenia interesu partyjnego to byłoby samobójstwo. Analizy naukowe pokazały kiedyś, że "Titanic" by nie zatonął, gdyby nie próbował minąć górę lodową, tylko uderzył w nią czołowo. Ale wiadomo, że nikt by tak nie zrobił. Podobnie jest z alternatywnymi scenariuszami w PO.

1,977

Ela210 napisał/a:

Niektorzy tu nie zauwazyli ze to nie wybory do Sejmu.
I naprawdę im się wydaje, ze na Trzaskowskiego  ludzie glosowali bo glosują na PO.
Gratuluję takiego świata uproszczeń.
Jak również i bezrefleksji że że efekty spoleczne są takie same.

Kandydaci i ich sztaby zadbały o to by pokazać, że nie są sami ale że stoją za nimi własne ugrupowania, a przed nimi ugrupowania wroga. 

Jak dla mnie, bezrefleksyjne jest różnicowanie obu ugrupowań i ich kandydatów. Tym bardziej tak krańcowo. Różnią się retoryką, ale nie efektami działania .

Ela210 napisał/a:

Swoja drogą apka z Marszem Niepodleglosci sprzedawalaby się nieźle. Niech teraz Pan Garet udowodni jak wielkie znaczenie dla rozwoju Polski ma ten Marsz i dlaczego nie wystarczy Apka wink
Dla Marszu równości mozna za jednym zamachem.podobną apkę zrobić.
Jedni maszerują, a inni zarabiają na respiratorach i się z tego śmieją.

Sorry ale nie czuje ani potrzeby takiej apki, ani potrzeby udowadniania czegokolwiek smile

Skąd pomysł na ten przykład z Marszem Niepodległości ?
Nawet pan RT zmienił zadanie o nim. Co prawda zrobił to w końcowej fazie wyborów , warto będzie poczekać i sprawdzić jego niekoniunkturalne zdanie na ten temat.
Tak samo jak na inne tematy na które w ostatniej chwili zmienił zdanie i np. poparł  projekty PIS które przedtem krytykował.

W sumie to już się pogubiłem co który kandydat w danej chwili popiera a co nie. 
Obaj starali się mnie przekonać, że jedyne co jest stałe to zmienność ich poglądów.

1,978 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-13 16:59:29)

Temat apek zastępczych Ty zaproponowałeś nie ja. smile podalam przyklad Marszu, jako zjawiska nic praktycznie nie wnoszącego do wydarzeń przyszlych.
Sam proponujesz apkę koleżance, bo TOBIE wszystko jedno bo tak Ci wskazuje Twoja refleksja. Mi wszystko jedno czy ten Marsz idzie czy nie., ale dla kogos to moze być ważne i ma swoje powody.

1,979 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-07-13 22:51:54)

Były mapy wojewódzkie to tutaj proszę mapka administracyjna od CEC GR

Powiaty

https://pbs.twimg.com/media/Ecyd3fDWkAEwza5?format=jpg&name=4096x4096

Gminy

https://pbs.twimg.com/media/Ec0MlAdX0AQxBBU?format=jpg&name=small

1,980

Prawie granice zaborów można wyznaczyć, szczególnie różnica między z.pruskim a Kongresówką i Galicją smile

1,981 Ostatnio edytowany przez Lagrange (2020-07-13 23:01:24)

1,982

bagienni_k napisał/a:

Prawie granice zaborów można wyznaczyć, szczególnie różnica między z.pruskim a Kongresówką i Galicją smile

Przypominam, że teren byłego Księstwa Poznańskiego był bastionem Endecji, więc teoria zaborów jest miła, ale nieaktualna wink

Natomiast co dokładnie widać to tereny, gdzie miał miejsce w okresie wojny i po, szok społeczny związany z masowymi przesiedleniami.

1,983

Oczywiście że są to różnice mentalnosci związane z Zaborami. smile
Sto lat to za mało. Ruski czlowiek  czyli carski;) to niezniszczalny twór. Dlatego w Rosji nigdy nie bedzie demokracji, a strony wschodnie u nas zawsze glosować na Baćkę..

1,984

Ela210
,, Pozornie Polskę ominął kryzys, bo przy mniej nowoczesnej gospodarce, tego jeszcze na wsiach i malych miastach nie widać. "

Nie na darmo Duda był u Bardowskich w gospodarstwie, dzisiejsze gospodarstwa od 50 ha wzwyż nigdy nie nazwałbym nie nowoczesnymi, masz z programów zielone ciągniki, przy specjalistycznych uprawach warzyw chłodnie itp. PAD wstrzelił się w wielki elektorat, wykorzystał siłę Youtuba też, choćby jak wspomniani Bardowscy. Gospodarstwo chyba coś koło 150 ha, ale aktywni są w necie, PiS to wykorzystał. Para z rolnik szuka żony. Mają niezłą oglądalność.

1,985

Ela210 napisał/a:

Oczywiście że są to różnice mentalnosci związane z Zaborami. .

W latach 1939-1947 było coś co dużo bardziej widzimy w mentalności współczesnego Polaka niż zabory. Naprawdę ten mit brzmi fajnie, ale nie ma nic na rzeczy.

Ela210 napisał/a:

Sto lat to za mało. Ruski czlowiek  czyli carski;) to niezniszczalny twór. Dlatego w Rosji nigdy nie bedzie demokracji, a strony wschodnie u nas zawsze glosować na Baćkę..

W sumie dlaczego miałaby być.
Nie ma obecnie gorszego mitu niż wywyższanie boska demokracji jako perfekcyjnego tworu. Wręcz praktyka pokazuje, że jest odwrotnie.

Poza tym są różnice natury cywilizacyjnej. Rosja należy do cywilizacji turańskiej, Polska do łacińskiej.
Z innej strony geopolityka Rosji, jest z naszej perspektywy nie do zrozumienia, bowiem my nigdy nie operowaliśmy na takich przestrzeniach.
Niestety pójście Rosyjskiego Imperium miało ten skutek, że wchłaniali większe ludy, ponosili ogromne koszty ekspansji, zamiast stawiać na rozwój państwa.

1,986

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem zdruzgotana tym co się stało.

I tylko nieśmiało przypomnę, że Andrzej Duda zgłosił projekt ustawy o funduszu medycznym, w którym na profilaktykę, leki i remonty szpitali jeszcze w 2020 roku obiecano przeznaczyć 2 miliardy złotych. Kwota zapewne nieprzypadkowa. Jednak wybory już za nami i nikt nie ma zamiaru dyskutować na ten temat na jutrzejszej komisji zdrowia - ustawa spadła z agendy.
Zasadniczo wszystkie wybory już za nami, dlatego zobaczycie jak teraz puszczą im hamulce.

A tymczasem pojawia się coraz więcej zgłoszeń o nieprawidłowościach w liczeniu głosów - jak nie zauważano, że ważne głosy na RT trafiały na kupkę "nieważne", to wykrywa się różnice między policzonymi i wpisanymi do protokołów, także wysłanymi i wpisanymi do systemu, a tym, co pojawiło się oficjalnie. Okazuje się, że często gęsto zamienione zostały liczby głosów oddanych na RT z głosami oddanymi na AD, przy czym dziwnie podejrzanie te 'pomyłki' odbierały głosy temu pierwszemu na korzyść AD. Jeśli do tego dodać brak ze strony PKW informacji o wynikach cząstkowych oraz zawieszenie się systemu, to doprawdy trudno nie snuć teorii spiskowych.

Teraz na dokładkę okazuje się, że aż 200 tysięcy korespondencyjnych głosów zostało uznanych za nieważne. Były szef PKW, sędzia Wojciech Hermeliński, zwrócił uwagę, że liczba protestów związana m.in. z niedostarczeniem pakietów wyborczych do ludzi mieszkających za granicą może być stosunkowo duża. Wszystko zależy więc od tego czy Sąd Najwyższy rozpatrzy je na czas. W sprawie istotne są również przypadki osób, które straciły możliwość głosowania w swojej komisji, udając się poza miejsce zamieszkania przed I turą wyborów.
– Ten problem, jak czytam, dotyczył ok. 200 tys. osób. Pewnie część z nich wybrała się na wakacje przed pierwszą turą i dopisała się do spisu za pomocą ePUAP. Z tego co mówili ci wyborcy, w momencie kiedy składali wniosek o dopisanie się, nie było informacji o tym, że w drugiej turze będą musieli zagłosować w tym samym miejscu.
Na rozpatrzenie protestów ze strony wyborców Sąd Najwyższy będzie miał 21 dni, co może wypaść tuż przed 6 sierpnia, kiedy to mija pierwsza kadencja Andrzeja Dudy.
Ani Konstytucja, ani Kodeks wyborczy nie przewidują sytuacji, w której Sąd Najwyższy nie wyda uchwały przed wyznaczonym terminem, ale Wojciech Hermeliński wskazuje, że opinie większości teoretyków prawa wyborczego mówią, że w takim wypadku wybory będzie trzeba powtórzyć. Osobiście jednak nie wierzę, że PiS w ogóle do czegoś takiego dopuści.

I jeszcze, już zupełnie na marginesie - zastanawia mnie ten atak na Kingę Dudę. Moim zdaniem dziewczyna miała nie lada odwagę, by wyjść i w takim dniu publicznie powiedzieć coś przeciwko ojcu. Oczywiście zgromadzeni udali, że pada deszcz, ale przesłanie było przecież jasne. Teraz sypią się pod jej adresem słowa krytyki, jednak ku mojemu zaskoczeniu nie ze strony zwolenników AD, ale jego przeciwników. Zarzuca się jej, że zawiało hipokryzją, bo wcześniej nie reagowała, pojawiają się pytania gdzie była, kiedy ojciec dzielił ludzi, siał nienawiść i tym podobne. Dla mnie w zaistniałej sytuacji to jest kompletnie bez sensu.

1,987

Olinka napisał/a:

A tymczasem pojawia się coraz więcej zgłoszeń o nieprawidłowościach w liczeniu głosów - jak nie zauważano, że ważne głosy na RT trafiały na kupkę "nieważne", to wykrywa się różnice między policzonymi i wpisanymi do protokołów, także wysłanymi i wpisanymi do systemu, a tym, co pojawiło się oficjalnie. Okazuje się, że często gęsto zamienione zostały liczby głosów oddanych na RT z głosami oddanymi na AD, przy czym dziwnie podejrzanie te 'pomyłki' odbierały głosy temu pierwszemu na korzyść AD. Jeśli do tego dodać brak ze strony PKW informacji o wynikach cząstkowych oraz zawieszenie się systemu, to doprawdy trudno nie snuć teorii spiskowych.

Teraz na dokładkę okazuje się, że aż 200 tysięcy korespondencyjnych głosów zostało uznanych za nieważne. Były szef PKW, sędzia Wojciech Hermeliński, zwrócił uwagę, że liczba protestów związana m.in. z niedostarczeniem pakietów wyborczych do ludzi mieszkających za granicą może być stosunkowo duża. Wszystko zależy więc od tego czy Sąd Najwyższy rozpatrzy je na czas. W sprawie istotne są również przypadki osób, które straciły możliwość głosowania w swojej komisji, udając się poza miejsce zamieszkania przed I turą wyborów.
– Ten problem, jak czytam, dotyczył ok. 200 tys. osób. Pewnie część z nich wybrała się na wakacje przed pierwszą turą i dopisała się do spisu za pomocą ePUAP. Z tego co mówili ci wyborcy, w momencie kiedy składali wniosek o dopisanie się, nie było informacji o tym, że w drugiej turze będą musieli zagłosować w tym samym miejscu.

Skąd te informacje? Jeśli to wypowiedź lub artykuł innej osoby, to wypadałoby podać źródło.

1,988

Przecież podałam autora cytatu, zawsze podaję. Reszta to moje słowa na podstawie tego, co od rana pojawia się w różnych miejscach sieci, naprawdę nietrudno się na nie natknąć.

1,989

Olinka napisał/a:

Przecież podałam autora cytatu, zawsze podaję. Reszta to moje słowa na podstawie tego, co od rana pojawia się w różnych miejscach sieci, naprawdę nietrudno się na nie natknąć.

"W różnych miejscach sieci" brzmi bardzo enigmatycznie. A parę postów wcześniej napisałaś tak: "Misiluko, jeśli posługujesz się cytatem, podaj, proszę, jego źródło. Źródło często wiele mówi.". Jednak wypadałoby stosować się do zasad, których wymagasz od innych. Na stronie PKW nic nie ma o 200 tys. nieważnych głosów korespondencyjnych, więc to co piszesz, wygląda niestety na zwyczajny bzdet (wersja optymistyczna) lub świadomą manipulację (wersja mniej optymistyczna).

1,990

Wyraźnie czepiasz się dla zasady, ale niech będzie - raz jeszcze powtarzam, że zacytowane przeze mnie słowa są autorstwa byłego szefa PKW Wojciecha Hermelińskiego (cytowane wcześniej m.in przez portal na:Temat i serwis wtv.pl), który przy okazji również wskazuje na to, o czym napisałam. Misiulka posłużyła się cytatem i źródła tam nie było - żadnego, dlatego też pojawiła się moja uwaga.
Informacje, na których się oparłam pochodzą też od członków komisji wyborczych i mężów zaufania, którzy wykryli nieprawidłowości, jak też różnych osób publicznych.

1,991

Olinka napisał/a:

Ja szczerze mówiąc nie bardzo. Przecież do końca roku zapomnimy, że mamy prezydenta wink
Tryumfalizm PiS mi pasuje. Im więcej, tym lepiej. W końcu rzucili na wybory wszystko co się dało, obietnice pieniędzy, szczucie, cały rząd przez miesiąc nic innego nie robił jak tylko agitował za Dudą po wsiach i miasteczkach. TVP szalało i przebijało kolejne poziomy dna. Mimo to, Duda wygrywa tylko 400 tysiącami głosów. Miny dygnitarzy PiS w czasie wieczoru wyborczego mówiły wiele. Nie było łatwo i trzeba im życzyć żeby zapomnieli o tym jak najszybciej tongue
Co do opozycji. Prawda kolejnych wyborów - tzw. celebryci i tzw. elity nie pomagają. Hasła o durnocie i biedocie głosującej na PiS nie zaciągają do urn wyborców opozycji ale PiS. Ile razy można o tym mówić żeby ci ludzie to zrozumieli?
Trzaskowski mówi, że PO źle odczytała pragnienia wyborców, a PiS zrobił to lepiej stąd 500+. Co opozycja zaproponowała w zamian? Konkret jakiś zrozumiały dla tej części społeczeństwa?
Teraz trwa festiwal obrażania się na część Polaków, ziemniaki będziemy kupować z zagranicy i banany zamiast jabłek byle dokopać durnym wieśniakom z Podkarpacia i Lubelszczyzny.
Sorki ale te wybory prezydenckie pokazały szklany sufit opozycji. Jak nie znajdzie sposobu na przekonanie do siebie tych durnych wieśniaków, to już nigdy nie wygra wyborów i nie trzeba będzie do tego dyktatorskich zapędów prezesa. No chyba, że opozycja będzie wciąż liczyć, że kraj się zapadnie, gospodarka runie i niezadowoleni ludzie w końcu odwrócą się od PiS. No jeśli tak, to naprawdę genialny plan.
Pisałem to przy okazji innych wyborów więc się powtórzę. Nadal nie zauważyłem wśród głównych sił opozycyjnych czegoś na kształt wizji dla Polaków. Czegoś pozytywnego w co mogliby uwierzyć.
Obstawiam, że taka Platforma właśnie udaje się na spoczynek trwający 2 - 2,5 roku kiedy sobie przypomną, że nadchodzą kolejne wybory. W końcu to tylko głupi PiS zajmuje się jeżdżeniem po wsiach i miasteczkach nawet kiedy nie ma wyborów.

Ps. A mówili, że milczenie jest złotem? Pierwsza dama przemówiła lol Ciekawy jestem co na to ci wszyscy, którzy uparcie trzymali się wersji, że ona biedna jest tłamszona przez Andrzeja i milczy w ramach protestu wink

1,992 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-14 08:12:21)

Morfeusz, nie to miałam na myśli pisząc nowoczesna gospodarka. Chodzi mi o gałęzie gospospodarki, które szybują w górę, gdy ludzie mają już co jeść i gdzie mieszkać.:)
Więc rolnictwo, produkcja butów itd mogą być jak najbardziej nowoczesne i rozwijające się.
Ale to nie jest gałąź nowoczesnej gospodarki.
Jest nią to, co do życia jakby nie jest niezbędne: czyli usługi typu turystyka, zaklady kosmetyczne, wszystko co związane ze sztuką, kulturą usługami.gastronomia ponad jadloniajnie i stołowki.
To w bogatych krajach generuje spory przyrost PKB..
I w to uderzyła pandemia.
I to też całkowicie olana przez rząd gałąż w tzw.tarczach.
Ludzie z tej gałezi generują przychód w innych, więc to sie odbije, ale nie od razu.to widać.
A nasz rząd się chwali, że super przetrwaliśmy kryzys dzięku jego tarczom.;)

Hehe, Snake, też uważam że to głupie obrażać się na lubelskie truskawki czy ziemniaki z Podkarpacia big_smile  też uważam że to głupie.
I może fajnie by było by ludzie z głębokich prowincji pojeżdzili po dużych miastach i zobaczyli że ludzie tam ani ich nie wyśmiewają, ani nie gryzą. I pozbywali się w końcu tych swoich kompleksów, widzieli swoje możliwości.
A co do min rządu i Dudy w wieczór wyborczy:
Wyglądało to tak, jakby po zaprzedaniu duszy diabłu po nią wlasnie przyszedł, więc taki styl zwycięstwa nie cieszy.

1,993

I znowu teorie spiskowe niepotwierdzone przez nikogo. Źle zliczone glosy, niedostarczone pakiety, blablabla.
Gdyby rzeczywiście tak było, wykryłby to ktoś ważniejszy niż przeciętny Kowalski spod piątki.

Dajcie spokój teoriom spiskowym. Jest jak jest, dużo osób głosuje na Dudę, po prostu taka jest prawda. Dali się na obietnice wyborcze albo po prostu podoba im się jak jest w Polsce.

A to o pakietach słyszalam wcześniej. Sporo ludzi nie doczytało informacji.

1,994

Powiem szczerze, że też już mam dosyć tej wyborczej gorączki, tej walki i teorii spiskowych. Stało się, będzie co ma być i pozostaje nam się z tym pogodzić...

1,995 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-14 08:43:23)

Niewazne ile bylo nieprawidlowosci Bagiennik.
Zglosic je trzeba dla zasady.Bo nastepnym razem może być więcej. Wcale nie musi być w tym emocji.
Jakby pozwolić każdemu w markecie wynosic batonik bo market niewiele straci to w koncu szarańcza by się tam żywiła.:)

1,996 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-14 08:55:12)

Lucyfer666 napisał/a:

Gminy

https://pbs.twimg.com/media/Ec0MlAdX0AQxBBU?format=jpg&name=small

Dostępu do morza nie mają :-D

PS

Snake napisał/a:

Ps. A mówili, że milczenie jest złotem? Pierwsza dama przemówiła lol Ciekawy jestem co na to ci wszyscy, którzy uparcie trzymali się wersji, że ona biedna jest tłamszona przez Andrzeja i milczy w ramach protestu wink

Specjalnie oglądnęłam.
Chyba nie sądzisz, że to była spontaniczna wypowiedź. Uzgodnione i wyreżyserowane, a tak się tym podnieciło, że wreszcie może coś podpowiedzieć, że wzorem męża zaczęła pokrzykiwać na dziennikarzy. Odbieram w to kategoriach dalszej żałosności tej kobiety.

Muszę przyznać, że Trzaskowska też nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia.

Za to fajnie wypowiedziała się Kinga Duda o równości wszystkich, wsparła m.in. osoby LGBT. Widać, że to już inna mentalność i wrażliwość niż ojciec. Młoda, wykształcona, liznęła świata i czuje się, jak większość naszych rówieśników zażenowana zaściankowością PISu, który tu robi ciemnogród. Pęknięcie pokoleniowe.

1,997

Ja niestety wypowiedż Kingi Dudy odebrałam jako chęć ocieplenia wizerunku ojca w stylu tata nie to miał na mýśli, on dobry jest..
I zabrzmiało to fałszywie mocno.
Mogla to powiedzieć wcześniej, tak jak syn Gowina.

1,998 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-14 09:21:39)

Myślę, że wcześniej nie pozwolili Kindze zabrać głosu, podobnie jak matce. Ale myślę, że ona wierzy w to, co powiedziała.

Zobacz, Ela, jaka różnica w wypowiedzi tych dwóch kobiet, gdy już mają możliwość wypowiedzenia się. Stara wychodzi z pretensjami i pokrzykiwaniami, jak to ona biedna i niezrozumiana (no żałosna), a młoda z apelem o równość.

1,999

Snake napisał/a:
Olinka napisał/a:

Ja szczerze mówiąc nie bardzo. Przecież do końca roku zapomnimy, że mamy prezydenta wink
Tryumfalizm PiS mi pasuje. Im więcej, tym lepiej. W końcu rzucili na wybory wszystko co się dało, obietnice pieniędzy, szczucie, cały rząd przez miesiąc nic innego nie robił jak tylko agitował za Dudą po wsiach i miasteczkach. TVP szalało i przebijało kolejne poziomy dna. Mimo to, Duda wygrywa tylko 400 tysiącami głosów. Miny dygnitarzy PiS w czasie wieczoru wyborczego mówiły wiele. Nie było łatwo i trzeba im życzyć żeby zapomnieli o tym jak najszybciej tongue
Co do opozycji. Prawda kolejnych wyborów - tzw. celebryci i tzw. elity nie pomagają. Hasła o durnocie i biedocie głosującej na PiS nie zaciągają do urn wyborców opozycji ale PiS. Ile razy można o tym mówić żeby ci ludzie to zrozumieli?
Trzaskowski mówi, że PO źle odczytała pragnienia wyborców, a PiS zrobił to lepiej stąd 500+. Co opozycja zaproponowała w zamian? Konkret jakiś zrozumiały dla tej części społeczeństwa?
Teraz trwa festiwal obrażania się na część Polaków, ziemniaki będziemy kupować z zagranicy i banany zamiast jabłek byle dokopać durnym wieśniakom z Podkarpacia i Lubelszczyzny.
Sorki ale te wybory prezydenckie pokazały szklany sufit opozycji. Jak nie znajdzie sposobu na przekonanie do siebie tych durnych wieśniaków, to już nigdy nie wygra wyborów i nie trzeba będzie do tego dyktatorskich zapędów prezesa. No chyba, że opozycja będzie wciąż liczyć, że kraj się zapadnie, gospodarka runie i niezadowoleni ludzie w końcu odwrócą się od PiS. No jeśli tak, to naprawdę genialny plan.
Pisałem to przy okazji innych wyborów więc się powtórzę. Nadal nie zauważyłem wśród głównych sił opozycyjnych czegoś na kształt wizji dla Polaków. Czegoś pozytywnego w co mogliby uwierzyć.
Obstawiam, że taka Platforma właśnie udaje się na spoczynek trwający 2 - 2,5 roku kiedy sobie przypomną, że nadchodzą kolejne wybory. W końcu to tylko głupi PiS zajmuje się jeżdżeniem po wsiach i miasteczkach nawet kiedy nie ma wyborów.

Eeeee... No nie wiem, czy zapomnimy, wszak teraz Andrew już nic nie musi, teraz to on co najwyżej może... wink

Pani Prezydentowa powiedziała to, co podejrzewałem, że jest przyczyną ciszy z jej strony. Media opiniotwórcze teraz to ściek, na który szkoda czasu. Zresztą w Stanach jest to samo, Trump nie udziela wywiadów np CNN.

2,000

Lubelskie wolało Dudę.
Lecz w mieście Lublin wygrał Trzaskowski. Budujące.

Bosak zapowiada, ze nie wyklucza koalicji z PiS.
Zauważył szansę jaka się przed nim ściele aby za 5 lat mieć poparcie. Smutne.

2,001

Przecież mogła się wypowiadać w TVPis w waznych dla siebie sprawach. Więc to ściema, ze bylaby tylko atakowana.
Mi na tym szczególnie nie zależało, zresztą uklad między mini jest matczyno synowski, a jak się uważa swojego mężczyznę za słabego, to się go chroni.
Więc go obie chronią.

2,002

Kleoma napisał/a:

Lubelskie wolało Dudę.
Lecz w mieście Lublin wygrał Trzaskowski. Budujące.

Bosak zapowiada, ze nie wyklucza koalicji z PiS.
Zauważył szansę jaka się przed nim ściele aby za 5 lat mieć poparcie. Smutne.

A kto normalny by wykluczył koalicję za 3 lata.
Niech się tłuką, bo jakby dobili do 10%, to jedni i drudzy będą się im lizali.

2,003 Ostatnio edytowany przez assassin (2020-07-14 10:09:54)

Ela210 napisał/a:

Przecież mogła się wypowiadać w TVPis w waznych dla siebie sprawach. Więc to ściema, ze bylaby tylko atakowana.
Mi na tym szczególnie nie zależało, zresztą uklad między mini jest matczyno synowski, a jak się uważa swojego mężczyznę za słabego, to się go chroni.
Więc go obie chronią.

Lepiej się nie wypowiadać w ogóle, niż tylko w zaprzyjaźnionych mediach.

Ps Twierdzisz, że czerpią z francuskich wzorców...?!? lol

2,004 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-14 10:55:13)

assassin napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Więc go obie chronią.

Lepiej się nie wypowiadać w ogóle, niż tylko w zaprzyjaźnionych mediach.

Ps Twierdzisz, że czerpią z francuskich wzorców...?!? lol

smile akurat francuski wzorzec to silny facet chociaż mlodszy o pokolenie i grzeczna kobieta. smile osobowośc a nie wiek ma znaczenie.

2,005

Snake napisał/a:
Olinka napisał/a:

Szklany sufit mają zarówno opozycja jak i PiS. I ta waga bardzo delikatnie balansuje raz w jedną stronę raz w drugą. Gdyby nie ordynacja wyborcza to wybory parlamentarne PiS by przegrał, bo suma poparcia partii opozycyjnych była większa.
A co opozycji, to naprawdę nie rozumiem co ma opozycja zaproponować w zamian 500+ ?? 600+, 700+ ?? Przecież nie o to kompletnie chodzi. Mamy w tym kraju połowę ludzi, którzy uważają, że państwo ma im coś dawać i mamy takich, którzy uważają, że podatki które płacimy powinny iść na służbę zdrowia, wojsko, policję, drogi itd., a nie być przeżerane przez innych. Pomoc TAK, ale naprawdę potrzebującym i najlepiej nie w formie dawania kasy do ręki. Taka jest moja opinia. Ale rozumiem, że jest to opinia niepopularna i słaba PR-owo, żeby mogła być na sztandarach opozycji. Dlatego opozycja krzyczy, że nikomu niczego nie będzie zabierać, a dodatkowo jeszcze dołoży to i owo. Dla mnie to jest chore i jest to rezultatem tego jak PiS zepsuł politykę w tym kraju. Obecnie realia są takie, że niestety naprawdę trzeba czekać na to, aż ludzie naprawdę odczują po kieszeniach skutki polityki PiS. Nic bardziej do ludzi nie dociera. Bądźmy realistami, gdyby w PRLu nie było pustych sklepów i kartek to komunę mielibyśmy do tej pory i naprawdę tylko garstka ludzi krzyczałaby coś o niepodległości i wolności. Smutne, ale prawdziwe.

2,006 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-14 12:19:08)

Misinx napisał/a:

A co opozycji, to naprawdę nie rozumiem co ma opozycja zaproponować w zamian 500+ ?? 600+, 700+ ?? Przecież nie o to kompletnie chodzi. Mamy w tym kraju połowę ludzi, którzy uważają, że państwo ma im coś dawać i mamy takich, którzy uważają, że podatki które płacimy powinny iść na służbę zdrowia, wojsko, policję, drogi itd., a nie być przeżerane przez innych. Pomoc TAK, ale naprawdę potrzebującym i najlepiej nie w formie dawania kasy do ręki. Taka jest moja opinia.

To nie jest tylko Twoja opinia, ale też moja :-)
Jednak jak widać w większości są Ci, którzy uważają, że powinni dostawać kasę do kieszeni dlatego, że są. Wiadomo, że to worek bez dna nie jest i przy braku inwestycji, bo niestabilne środowisko prawne, groźbą nacjonalizacji, widmo wzrostu obciążeń podatkowych, to będzie musiało odbić się czkawką. Ale żyjmy chwilą ;-)

2,007

Pierwsza dama swoim wystąpieniem głównie się ośmieszyła - przypuszcza się, z jej strony była to reakcja na słowa Pawła Wrońskiego z "Gazety Wyborczej", który przed pierwszą turą wyborów jej publiczną wypowiedź porównał do zakwitnięcia kwiatu paproci. Teraz wymieniając go z imienia i nazwiska pokazała jak dotknęła ją ta wypowiedź, podczas gdy on sam po zdarzeniu zripostował, że przecież nigdy do żadnego wywiadu nawet nie została przez niego zaproszona.

2,008

Olinko, bo prezydentowa to albo małostkowa kobieta jest po prostu. Na pewno splendoru jej ta wypowiedź nie przysporzyła, ale sama tworzy swój publiczny wizerunek. Mogła się wznieść ponad własne urazy, ale widocznie zbyt trudne dla niej.

2,009

Misinx, nie o kasę tylko chodzi ale o pomysł, wizję, nadzieję na lepsze życie. Nie ma nic takiego w programie PO od ponad 10 lat. Nie ma nic co poruszyloby wyborcę z tej wsi i miasteczka.
Słusznie krytykuje się też, ze w wieczór wyborczy ani jednej polskiej flagi u kandydata. Na głowę państwa czy prezesa spółki komunalnej?

2,010

Snake napisał/a:

Misinx, nie o kasę tylko chodzi ale o pomysł, wizję, nadzieję na lepsze życie. Nie ma nic takiego w programie PO od ponad 10 lat. Nie ma nic co poruszyloby wyborcę z tej wsi i miasteczka.
Słusznie krytykuje się też, ze w wieczór wyborczy ani jednej polskiej flagi u kandydata. Na głowę państwa czy prezesa spółki komunalnej?

Dokładnie. Do tego nie można zapomnieć, że a) "młodzi, wykształceni z wielkich miast" korzystając z retoryki wieśniaków i ciemniaków nie zachęcają do zmiany głosu na inne ugrupowanie.
Tutaj Konfederacja i Razem mogą się wybijać przy wojnie.
b) PiS jest butny, prowadzi skandalicznie chamską propagandę, a w czym wjeżdża opozycja -  ***** *** - naprawdę widoczny poziom wyborców obu grup.

C) Brak flagi to inna kwestia

D) Program polityki zagranicznej Trzaskowskiego był proniemiecki. Mimo wszystko PiS mimo, że daleki jest od ideału to pod protektoratem USA uruchomił inicjatywę Międzymorza.

2,011

Lucyfer666 napisał/a:
Snake napisał/a:

Dokładnie. Do tego nie można zapomnieć, że a) "młodzi, wykształceni z wielkich miast" korzystając z retoryki wieśniaków i ciemniaków nie zachęcają do zmiany głosu na inne ugrupowanie.
b) PiS jest butny, prowadzi skandalicznie chamską propagandę, a w czym wjeżdża opozycja -  ***** *** - naprawdę widoczny poziom wyborców obu grup.

D) Program polityki zagranicznej Trzaskowskiego był proniemiecki. Mimo wszystko PiS mimo, że daleki jest od ideału to pod protektoratem USA uruchomił inicjatywę Międzymorza.

Ad a) Nie słyszałam z ust polityków określenia „wieśniaki”, „ciemniaki”, więc przetocz przykład, bo na razie to jakieś Twoje wymysły na podstawie niereprezentatywnej próby z forum :-P
Ad b) Porównujesz nieporównywalne. Czym innym jest straszenie oświeconych wieśniaków eutanzją, używanie określeń o nie-polskości, wykształciuchach, chamach, mordach zdradzieckich, komunistach i złodziejach, a czym innym wykropkowanie przekleństwa, będącego wyrazem bezsilności;
Ad c) Nie oglądałam wieczorów wyborczych. Partyjne emblematy, flagi były?
Ad d) aha, aha, A np. PIS straszył niby dochodzeniami roszczeń przez Żydów, gdy do władzy dojdzie Trzaskowski, a sami jak im każą amerykańscy przyjaciele, to będą musieli wyskoczyć z kasy. A wiadomo, jak potrafimy pisać ustawy pod okiem Mosadu za panowania PiS, albo wysłuchujemy połajanek amerykańskiego ambasadora.
Poza tym głupie jest jak nie wiem skłócanie nas z najbliższym sąsiadem przez retorykę, że Niemcy nam prezydenta wybierają. Jakim trzeba być krótkowzrocznym politykiem i jak kiepskim strategiem, żeby z czymś takim wyskakiwać. Albo myśleć, że takie hasła na rzecz polityki wewnętrznej, nie zostaną dostrzeżone na zewnątrz.

2,012 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-07-14 13:56:09)

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
Snake napisał/a:

Ad a) Nie słyszałam z ust polityków określenia „wieśniaki”, „ciemniaki”, więc przetocz przykład, bo na razie to jakieś Twoje wymysły na podstawie niereprezentatywnej próby z forum :-P
Ad b) Porównujesz nieporównywalne. Czym innym jest straszenie oświeconych wieśniaków eutanzją, używanie określeń o nie-polskości, wykształciuchach, chamach, mordach zdradzieckich, komunistach i złodziejach, a czym innym wykropkowanie przekleństwa, będącego wyrazem bezsilności;
Ad c) Nie oglądałam wieczorów wyborczych. Partyjne emblematy, flagi były?
Ad d) aha, aha, A np. PIS straszył niby dochodzeniami roszczeń przez Żydów, gdy do władzy dojdzie Trzaskowski, a sami jak im każą amerykańscy przyjaciele, to będą musieli wyskoczyć z kasy. A wiadomo, jak potrafimy pisać ustawy pod okiem Mosadu za panowania PiS, albo wysłuchujemy połajanek amerykańskiego ambasadora.
Poza tym głupie jest jak nie wiem skłócanie nas z najbliższym sąsiadem przez retorykę, że Niemcy nam prezydenta wybierają. Jakim trzeba być krótkowzrocznym politykiem i jak kiepskim strategiem, żeby z czymś takim wyskakiwać. Albo myśleć, że takie hasła na rzecz polityki wewnętrznej, nie zostaną dostrzeżone na zewnątrz.

a) Polecam śledzić Twittera Pana Radosława Sikorskiego.
Może być skutecznym politykiem, ale w social media kiepsko mu idzie, co widać po ilości usuwanych postów wink
Niemniej rolę retoryki wieśniaków stosują nasi wiecznie migrujący, otwarci celebryci.

Poza tym opozycja w social mediach działa dobrze... no poza Nitrasem jeszcze, który parę akcji odwalił wink

b) Nie dziwię się straszeniem eutanazją... w sumie nie straszeniem, a faktem. W krajach Beneluxu eugeniczne rozwiązania mają się dobrze. Nie tylko tam z resztą.
I czekaj czy właśnie uzasadniasz J***c PIS, bo skoro tamci tak robią, to Ci też powinni. No wybacz, ale właśnie dlatego nie widzę między nimi różnicy. Obydwoje do poziomu szamba zeszli, że teraz pozostaje różnica w tym łajdactwie, czyli kto bardziej zanurzony jest.
A soft power Unii się ujawnia w kierunku niesienia dalej marksistowsko-progresywnych praktyk.

c) Nie przypominam sobie.

d)
Tak przecież o sprawie podpisywania ustaw w siedzibie Mosadu pisałem już. Druga strona tak samo podpisywałaby wszystko co Niemcy by podłożyli. Dlatego taki wybór to żaden wybór.
Niemniej daleko mi do wpadania w budowaniu Federacji Europejskiej pod przewodnictwem jawnych marksistów.
Bilans handlowy za bardzo nam się nie zmieni. Czy robią głupoty - pewnie. I to zarzucić można więcej niż PO (bo PO przede wszystkim dużo skuteczniej kryło wiele brudu).
Z drugiej strony to obecnie częsta retoryka. Tutaj Niemcy, w USA Rosjanie, w Wenezueli Anglosasi wybierają prezydenta itd.

Naprawdę taki język ma małe znaczenie w polityce. Ba prawdopodobnie z rządem niemieckim to już wszystko ustawili dużo wcześniej.

Co do roszczeń to właśnie PiS je potwierdził, czemu wcześniej (sprawa 447 i pikiet organizowanych przez narodowców) zaprzeczali.
Pewnie termin realizacji się zbliża. Warto będzie śledzić wypowiedzi Pana Pompeo.

Niemniej debata publiczna schodzi na psy. Mam wrażenie po drugiej turze, że model kampanii idzie w kierunku amerykańskim... a to moim zdaniem bardzo zły sygnał.

2,013

Lucyfer666 napisał/a:

Słabo się robi od tej "konfederacyjnej" propagandy na forum.

2,014

A jaka w tym propaganda? Nowe ugrupowania po prostu wypełniają ideowe próżnie

2,015 Ostatnio edytowany przez szakisz (2020-07-14 16:32:06)

Lucyfer66 napisał/a:

Osobiście uważam, że nawet lepiej, że PAD wygrał. Kapitał wypali się do końca, a paliwa już teraz brakuje...

Czy ja wiem... Póki co to PiS ma się bardzo dobrze. W 2015 roku ubiegający się wtedy o urząd obecny PAD uzyskał 51,55% poparcia, jednak przy zdecydowanie niższej frekwencji, co przełożyło się na 8 630 627 glosy . W tych wyborach uzyskał  10 440 648, co oznacza, że w ciągu 5 lat urzędowania zdołał powiększyć grupę swoich wyborców o ponad 1,8 mln głosów, co jest potężnym skokiem. I w odróżnieniu do RT, który był kandydatem anty, nie są to głosy mieszane. Jasne, znajdą się na pewno i tacy, którzy głosowali na zasadzie "byle nie Trzaskowski", ale śmiem twierdzić, że tych ludzi było zdecydowanie mniej niż w przypadku drugiej strony. W zdecydowanej większości był to twardy i zdecydowany proPiSowski elektorat, który jak trzeba to pójdzie zagłosować tak Naczelnik Państwa każe. 

Można się kłócić, co odpowiada za liczby takie, a nie inne - czy propaganda TVPiS czy programy socjalne, czy jedno i drugie. Faktem jest, że Duda ma konkretnie ugruntowany mandat do sprawowania władzy. Lepszy od niego był tylko Wałęsa w 1990 roku i to nie jakoś dużo.

Dlatego śmieszą mnie wszelkie artykuły spod szyldu GW i innych, że Trzaskowski wygrał choć przegrał lol

Posty [ 1,951 do 2,015 z 2,703 ]

Strony Poprzednia 1 29 30 31 32 33 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024