Wybory prezydenckie 10 maja 2020 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Strony Poprzednia 1 26 27 28 29 30 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,756 do 1,820 z 2,703 ]

1,756 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-06 14:44:18)

Odp: Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Po co tu w ogóle jakieś wstawki o zabójstwach na tle politycznym, czy to Rosiaka, czy to Adamowicza?
Mówimy o wyborach prezydenckich, a świrów, niestety, nie brakuje. Co mamy tematów i wątków politycznych nie poruszać, żeby ktoś nie poczuł potrzeby siłowego rozwiązania kwestii racji politycznej?

Podpisuję się pod poniższymi słowami Olinki.

Olinka napisał/a:

Co by nie powiedzieć, to moim zdaniem nawet jeśli Trzaskowski nie jest czyimś wymarzonym kandydatem, to i tak nie warto odpuszczać udziału w wyborach czy oddawać nieważnego głosu, bo jeśli wygra, to za pięć lat będzie możliwość oddania głosu na innego. Jeśli przegra, nie będzie już żadnego wyboru i to być może przez wiele lat.

Zapowiedzi obu kandydatów na prezydenta traktuję z przymrużeniem oka, ich małżonek również. O jednej przynajmniej wprost wiadomo, że tylko opowiada bajki ;-), a druga się okaże. Byle by kolejnej mumii w pałacu prezydenckim nie było.

Albo inaczej, wiem, że niczego dobrego ani po PADzie, ani po jego żonie spodziewać się nie można. Dali przez ostatnie 5 lat popis swoich możliwości. Trzaskowski jest dla mnie nadzieją na przerwanie przeprowadzanych z naruszeniem konstytucji i praw zmian ustrojowych, więc dam mu szansę. Na pewno nie wesprę dalszych działań obecnej ekipy rządzącej, bo miła mi jest wolność.

Zobacz podobne tematy :

1,757 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-07-06 15:04:33)

Lucyfer666 napisał/a:

Zdefiniuj konserwatyzm.

Podpowiem, że PiS obok konserwatyzmu nigdy nie stał!

"Konserwatyzm (łac. conservare „zachowywać”) – doktryna, która bazuje na hasłach obrony porządku społecznego oraz umacniania tradycyjnych wartości, takich jak: religia, naród, państwo, rodzina, hierarchia, autorytet."

Jakby nie patrzeć to jednak jasno z tego wynika że PIS jest partią konserwatywną.

1,758

Ela210 napisał/a:

No jednak w Krk każdy moze podpiąć sie do gazu lub mpecu.
A w wielu miejscowosciach nie.
Wiec nie powinno sie tego robic podatkiem.
Natoniast powinno sie wspierać solary.

Wystarczy żeby państwo stworzyło mechanizm prostego dofinansowania ogrzewania domów pompą ciepła do poziomu kosztów wykonania ogrzewania gazowego. Solary to mit, dają zmniejszenie kosztów podgrzewania ciepłej wody użytkowej, to są grosze w odniesieniu do całorocznych kosztów kotła gazowego w domu. Sensowną alternatywą są tylko powietrzne pompy ciepła w połączeniu z fotowoltaiką ale akurat to właśnie PiS sporo na początku obrzydził zainteresowania fotowoltaiką przez zmiany regulacji przygotowywanych za Platformy. Dopiero od roku, może dwóch temat odżywa, bo PiS zrobił piękne kółeczko i wrócił mniej więcej do tego samego co było wink

1,759

HardBreaker napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Zdefiniuj konserwatyzm.

"Konserwatyzm (łac. conservare „zachowywać”) – doktryna, która bazuje na hasłach obrony porządku społecznego oraz umacniania tradycyjnych wartości, takich jak: religia, naród, państwo, rodzina, hierarchia, autorytet."

Jakby nie patrzeć to jednak jasno z tego wynika że PIS jest partią konserwatywną.

O tym samym pomyślałem. Raczej to konserwatyzm społeczny i światopoglądowy. Spośród wymienionych wartości, niektóre przynajmniej powinny być sprawą czysto indywidualną, jak chociażby religia.
Tymczasem, jak  PiS próbuje kształtować wizję idealnego polskiego obywatela przyprawia o dreszcze i mdłości jednocześnie. Jeśli jednym z głównych kryteriów oceny człowieka ma być jego wiara, to ja dziękuję za taką partię i jej przywódców. Jaki stosunek mają obecne "elity" rządzące do niewierzących czy tych, którzy rezygnują z posiadania rodziny, przynajmniej na "jedynie słusznych zasadach" - wszyscy wiemy...
Autorytety tak samo: nie dla każdego autorytetem może być Jan Paweł II, tak samo jak zresztą może on być osobą, na której wzoruje się i wierzący katolik jak i ateista.

1,760

bagienni_k napisał/a:

O tym samym pomyślałem. Raczej to konserwatyzm społeczny i światopoglądowy. Spośród wymienionych wartości, niektóre przynajmniej powinny być sprawą czysto indywidualną, jak chociażby religia.

Zdefiniuj indywidualizm.

1,761

Indywidualizm rozumiem tutaj w sensie, że to, czy ktoś jest wierzący czy nie, to tylko i wyłącznie sprawa tej osoby i nikogo więcej. Nie powinno to wpływać na to, jak człowiek jest postrzegany w społeczeństwie.

1,762 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-07-06 15:54:07)

bagienni_k napisał/a:

Indywidualizm rozumiem tutaj w sensie, że to, czy ktoś jest wierzący czy nie, to tylko i wyłącznie sprawa tej osoby i nikogo więcej. Nie powinno to wpływać na to, jak człowiek jest postrzegany w społeczeństwie.

Czyli nie rozumiesz czym jest indywidualizm.

Podpowiem Ci ja jestem indywidualistą który ceni tradycje, ty jesteś indywidualistą który woli nowoczesność. I co teraz?

1,763

Wszystko jest fajnie, dopóki jakakolwiek władza nie zaczyna mi, nawet delikatnie, sugerować, co jest lepsze a co niewłaściwe...Może się źle wyraziłem, ale chodzi mi właśnie o to.

1,764 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-07-06 16:02:22)

HardBreaker napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Zdefiniuj konserwatyzm.

Widzę, że kopiuj-wklej z Wikipedii potrafisz wink
Bowiem to co napisałeś to właśnie definicja reakcjonizmu, który ma charakter uwsteczniający. Mający na celu obrony i przywrócenie tradycyjnego porządku społecznego.
Przez uproszczenie pojęć wiele osób postrzega reakcjonizm jako konserwatyzm.
PiS chociażby z racji modelu gospodarczego w żaden sposób nie umacnia tradycyjnych wartości wink

bagienni_k napisał/a:

Lucek Nie wiem, co dana partia do końca sobą reprezentuje i jakie ma poglądy na określone sprawy, ale widzę i słyszę to, co głosi wszem i wobec. I na podstawie tego buduję swoją opinię, choć pewnie błędnie wink
W każdym razie, jeśli wszędzie gdzie i jak tylko się da, stara się przemawiać, iż jedyną słuszną drogą i sposobem na życie jest przywiązanie do tradycji ,takich a takich wartości a każdy, kto myśli inaczej, jest krytykowany, to ciężko mi znaleźć inne określenie. Z pewnością nie powiem, że PiS to postępowi liberałowie smile

Dlatego właśnie warto poznać, bowiem debata publiczna krąży wokół błędnego rozumienia pojęć, przez co następuje ich dewaluacja!

Olinka napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Z ciekawości Olinko - czy wiesz, jaka jest obecnie najpopularniejsza (z racji powiązań z polityką) szkoła ekonomii?

To skojarzenie z podatkami? Ja szukam w głowie, ale chyba nie wiem, za to chętnie się dowiem.

Nie skojarzenie z podatkami - podatki to wypadkowa funkcjonowania systemu.
Mi chodzi o zastosowanie danej szkoły ekonomicznej, która w dużej mierze definiuje rolę państwa oraz obywatela w tym systemie!

1,765

Lucyfer666 napisał/a:

PiS chociażby z racji modelu gospodarczego w żaden sposób nie umacnia tradycyjnych wartości wink

Nie musi umacniać gospodarki. Jest to partia socjalistyczno konserwatywna.

1,766

Wiesz, że właśnie połączyłeś sprzeczne ze sobą pojęcia? wink

1,767 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-07-06 16:13:00)

Dla mnie liczy się raczej podejście w kwestii społeczno-światopoglądowo-obyczajowej. Mam również wrażenie, że wylewa się z nich często ksenofobia, bo to, co obce już kręcą nosem. Może polityka rządzi się swoimi prawami, ale wolałbym, żeby naprawdę mówili to, o czym myślą, zamiast ciągle tylko szczekać i urządzać te wszystkie teatrzyki, w tym te z udziałem dostojników KK. Zresztą obecna rola właśnie KK w polityce i w państwie jest dla mnie jakimś nieporozumieniem.

edit: No cóż, sprzeczności się chyba nie raz zdarzają smile Narodowy socjalizm tępił komunistów, podczas gdy bliżej mu było niego, niż dalej..

1,768

Lucyfer666 napisał/a:

Nie wydaje mi się. Bo widzisz konserwatyzm to pojęcie ogólne. Jeśli reakcjonizm należy do doktryny konserwatywnej to prawdą będzie nazwanie takiej partii konserwatywną. Na tej samej zasadzie każdy kwadrat będzie również prostokątem.

1,769

Lucyfer, widzę że wspieranie Państwa kojarzy Ci się z wyciągniętą ręką:)
A przecież mogą być inne przepisy uniemożliwiające np okradanie z własności intelektualnej. Nie widzę tu uzależnienia.

1,770 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-07-06 17:37:41)

HardBreaker napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Nie wydaje mi się. Bo widzisz konserwatyzm to pojęcie ogólne. Jeśli reakcjonizm należy do doktryny konserwatywnej to prawdą będzie nazwanie takiej partii konserwatywną. Na tej samej zasadzie każdy kwadrat będzie również prostokątem.

Rodzina ideologiczna to duże uproszczenie.
Z tego powodu często używa się określeń socjalizmu na wiele innych doktryn. Dla przeciętnego Kowalskiego to mylące uproszczenia.

Ela210 napisał/a:

Lucyfer, widzę że wspieranie Państwa kojarzy Ci sittę z wyciągniętą ręką:)
A przecież mogą być inne przepisy uniemożliwiające np okradanie z własności intelektualnej. Nie widzę tu uzależnienia.

Ale to przepisy uniwersalne, które obejmują każdego. Ty, droga Elu, zaznaczyłaś poszczególne grupy zawodowe. Górnicy to najlepszy przykład do jakiej patologicznej formy wsparcie państwa może być.

1,771

Z badań nad populizmem

https://pbs.twimg.com/media/EcQXrC8XsAALQff?format=jpg&name=large big_smile

1,772

Lucyfer666 napisał/a:
HardBreaker napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Rodzina ideologiczna to duże uproszczenie.
Z tego powodu często używa się określeń socjalizmu na wiele innych doktryn. Dla przeciętnego Kowalskiego to mylące uproszczenia.

"Socjalizm (łac. societas – wspólnota) – doktryna gospodarcza postulująca poddanie gospodarki kontroli społecznej (poprzez instytucje państwowe, samorządowe, korporacyjne lub spółdzielcze). Częścią wspólną wszystkich odmian socjalizmu jest (częściowe lub całkowite) odrzucenie idei kapitalizmu oraz promowanie idei sprawiedliwości społecznej. "

Użyłem określenia socjalizm w stosunku do polityki gospodarczej, nie widzę tu żadnego uproszczenia, wszystko pasuje.

1,773 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-06 19:21:55)

Ja odnioslam sie tylko do wlasnosci intelektualnej. Ale nie znam przyznaję szczegolow ustawy, może jest ona bez sensu i kasa trafia nie tam gdzie trzeba.
Wg mnie jesli ktos odtwarza dany utwór to smartfon jest dobrym medium do pobrania od niego symbolicznych oplat nieodczuwalnych dla niego, a przy masowosci zapewniającym im utrzymanie.
I wtedy to nie rząd decyduje, komu dać, tylko odbiorcy, ktorzy coś odtwarzają na tych smartfonach i twórcy, ustalając ceny, czyli wolny rynek i bez znaczenia będą glosy co kto uważa, komu dać czy disco polo, czy jazzmanom:)

To wszystko jest do dyskusji.

1,774

Lucyfer666 napisał/a:

Z badań nad populizmem

https://pbs.twimg.com/media/EcQXrC8XsAALQff?format=jpg&name=large big_smile

Litości... Bystry człowiek winien wiedzieć, że takie "badania" to li tylko i wyłącznie zbiór subiektywnych wniosków. To nie matematyka czy fizyka...

1,775

Kiedy wydaje się, że na parę dni przed II turą nie da się zbłaźnić, a Kurski i Mazurek mówią - potrzymaj mi piwo!
lol Polecam spoty z "wyborcami Bosaka" i jak Becia wstała z kolan ale przyj.....a w powałę, bo zapomniała, że to nie strzelisty zamek tylko buda...

1,776

Herr Assassin bez spiny, bo już tutaj nie będzie można nic z ironią wysłać smile

1,777

Poczekamy zobaczymy

1,778

Lucyfer666 napisał/a:

Herr Assassin bez spiny, bo już tutaj nie będzie można nic z ironią wysłać smile

Nie wyłapałem, zmęczenie materiału tym wszystkim lol

1,779

Cała sieć nabija się z debaty Dudy, która odbyła się w Końskich - na teren hali wcześniej wjechały trzy autokary pełne 'widzów', a mieszkańcy Końskich czekali, by zadać swoje pytania, ale nie doczekali się, bo nie zostali wpuszczeni. Potem zadawane pytania też nie były przypadkowe, zresztą wśród zadających je osób już namierzono jakąś działaczkę popieraną przez PiS i mężczyznę, który często lubi pojawiać się dokładnie tam, gdzie go partia potrzebuje cool.
To się niestety dzieje naprawdę. PAD to taki bohater, który nie dość, że musi być w swojej telewizji, to jeszcze musi wcześniej zostać dokładnie poinformowany na jaki temat będzie musiał się wypowiedzieć. Jak nie ma ustawki, to nie ma debaty. 

Lucyfer666 napisał/a:

Nie skojarzenie z podatkami - podatki to wypadkowa funkcjonowania systemu.
Mi chodzi o zastosowanie danej szkoły ekonomicznej, która w dużej mierze definiuje rolę państwa oraz obywatela w tym systemie!

Masz może na myśli keynesizm? Nie jest to nowa szkoła, ale jedna z wiodących.
O podatkach wspomniałam dlatego, że o nich na tamten moment była mowa w dyskusji. Chodziło o Twoje skojarzenie wink.

1,780

Olinka napisał/a:

Cała sieć nabija się z debaty Dudy, która odbyła się w Końskich - na teren hali wcześniej wjechały trzy autokary pełne 'widzów', a mieszkańcy Końskich czekali, by zadać swoje pytania, ale nie doczekali się, bo nie zostali wpuszczeni. Potem zadawane pytania też nie były przypadkowe, zresztą wśród zadających je osób już namierzono jakąś działaczkę popieraną przez PiS i mężczyznę, który często lubi pojawiać się dokładnie tam, gdzie go partia potrzebuje cool.
To się niestety dzieje naprawdę. PAD to taki bohater, który nie dość, że musi być w swojej telewizji, to jeszcze musi wcześniej zostać dokładnie poinformowany na jaki temat będzie musiał się wypowiedzieć. Jak nie ma ustawki, to nie ma debaty.

Nabijają się z Trzaskowskiego i nie zaklinaj rzeczywistości:

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/107103181_1641090996041851_7663219218577185655_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_sid=1480c5&_nc_ohc=od_dFpewFtEAX-mh3cJ&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=9580017c6f6d0ce94d050468efa51525&oe=5F28D639

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/106909651_1641109562706661_1566415320381125371_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_sid=1480c5&_nc_ohc=-xgmQ5YTprQAX8sCi3w&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=cf3c35ad7698f4ee1a71eb91c8c8f5f6&oe=5F297A7C

1,781

Nie wiem do czego dążysz. Ja napisałam, że nabijają się z Dudy, bo takie są fakty. Jeśli ktoś inny nabija się z Trzaskowskiego, to jedno drugiego przecież nie wyklucza.
Swoją drogą doskonale wiemy, bo wielokrotnie to udowodnił, że Trzaskowski nie boi się trudnych, niewygodnych, a nawet głupich pytań i błyskotliwie sobie z nimi radzi. W tym miejscu mogłabym napisać tak samo - nie zaklinaj rzeczywistości widząc to, co chcesz zobaczyć. To co opisałam jest smutną rzeczywistością, to co widać na powyższych zdjęciach - domysłem, przynajmniej na ten moment, bo nie wiemy co znajduje się na ekranie monitora.

Edit:
Potrafisz wyjaśnić dlaczego obok Rafała Trzaskowskiego nie ma Andrzeja Dudy? Przecież został zaproszony i to relatywnie szybko, bo już bodajże drugiego dnia po I turze wyborów.

1,782

Andżej wymyślił chytry plan jak uratować polską gospodarkę za pomocą musztardy...

https://img3.demotywatoryfb.pl//uploads/202007/1594028082_c5j2s5_600.jpg

1,783

Dążę do faktów! Debata w Końskich była zgłoszona w odpowiednim czasie. Natomiast debatę Trzaskowskiego organizawał sztab jego i to w ostatniej chwili.

"(…) informujemy, że przewidziana prawem i oczekiwana przez miliony Polaków Debata prezydencka organizowana przez TVP, zgodnie z kodeksem wyborczym i rozporządzeniem KRRiT, odbędzie się w Końskich w dniu 6 lipca o godzinie 21, o czym zainteresowane strony zostały poinformowane w określonym w rozporządzeniu KRRiT terminie" – podkreślono w komunikacie TVP.

"Jednocześnie w związku z notorycznie manifestowaną przez pana Rafała Trzaskowskiego niestabilnością poglądów lub stanu pamięci Telewizja Polska przypomina, że zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM KRAJOWEJ RADY RADIOFONII I TELEWIZJI (…) niezgłoszenie się kandydata w wyborach na Prezydenta Rzeczypospolitej w wyznaczonym terminie oznacza REZYGNACJĘ z udziału w debacie"

1,784 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-07 14:59:16)

Misiulko, przykre to, ale to, co powyżej cytujesz, to kłamstwo i złośliwości
Pierwsza część to zwykle kłamstwo, bo ani to, w czym brał udział Trzaskowski, ani teatrzyk Dudy, to nie były debaty zgodne z przepisami prawa. Np. w debacie nie może brać udziału publiczność.
Radzę weryfikować przytaczane informacje i więcej krytycznego myślenia.

Druga część to po prostu złośliwe oceny kogoś komu nie pasuje kandydatura Trzaskowskiego.

1,785

Sytuacja z debatami pokazuje, ze polska polityka to rzecz calkowicie niepowazna.

1,786

tyafu napisał/a:

Sytuacja z debatami pokazuje, ze polska polityka to rzecz calkowicie niepowazna.

Powiedziałbym raczej, ze sytuacja z debatami pokazuje, że politycy niepoważnie traktują nas, wyborców.

Zorganizowano dwie symultaniczne „debaty” a wyborca musiał sam sobie podzielić ekran na dwa okna, żeby porównać co maja do powiedzenia kandydaci.
Obaj stworzyli sobie przyjazne „klimaty” w czasie debaty/konferencji unikając siebie nawzajem. Na jednej padały pytania wyglądające na przefiltrowane , przynajmniej jedno zadała osoba z PIS, na drugiej urzędnik ratusza. Chociaż na plus  konferencji dziennikarskiej można zaliczyć
fakt , że było ze dwóch dziennikarzy którzy zadali niewygodne pytania, ale emocjonalna reakcja kandydata i zlosc skierowana w kierunku zadających te pytania zniweczyła te wrażenie.
Przez dwie, trzy minuty miałem nadzieje, ze przekona mnie do siebie, kiedy mówił o polityce zagranicznej, ale potem to już ... miało się ochotę na reakcje Adasia Miauczynskiego z „Dnia świra”.
Drugi kandydat opływał w uśmiechy i pochwały godne trenera II klasy Jarząbka z Misia.

Generalnie obaj, stworzyli nam obraz rodem z filmów Barei. 
Aż trudno było uwierzyć, że to się dzieje naprawdę .

Przegrany jest jeden - społeczeństwo.
Wygranych brak.

Symptomatyczny jest fakt, że obaj obawiali się stanąć do walki nie na swoim gruncie, nie mając za sobą przyjaznych mediów.
To wskazuje jaki jest poziom zaufania do tych mediów.

Dżisus, chyba zamiast na wybory, obstawie sobie zakłady bukmacherskie. Przynajmniej tam mam szanse coś zyskać.
Za 1 zł postawiony na Dudę dają 1,5 a za Trzaskowskiego 2,7.
Może zaszaleć ??

1,787

Forma przytoczonego pisma TVP jest taka, że gdyby mnie ktoś w tak wyraźny sposób już na wstępie obrażał, to z samego tego faktu podziękowałabym za udział. Ponadto to nie brzmiało jak zaproszenie, ale jak wezwanie na komisariat. Swoją drogą ja pamiętam nieco inną treść, być może jednak było to już kolejne 'wezwanie'.

Skoro jednak ustalamy fakty, to już podaję:

Pomijając fakt, że Rafał Trzaskowski w ogóle jako pierwszy zaprosił swojego przeciwnika, to zanim podjął decyzję czy weźmie udział w debacie TVP, apelował o "skończenie z ustawkami": - Panie prezydencie apeluję, żeby stanął pan do prawdziwej, otwartej debaty, gdzie różne telewizje będą mogły zadawać pytania.

Jeszcze wcześniej, kiedy wspólnymi siłami trzy telewizje usiłowały zorganizować wyborczą konfrontację, Andrzej Duda stwierdził: Niech debatę zrobią wszystkie media, ja stanę do takiej debaty. Teraz jest dyktat, wcześniej tego nie było, co to są za obyczaje? Termin debaty się ustala. TVN próbuje narzucić innym sztabom termin debaty.
Zaproszenie na debatę ze strony TVN24, Onetu i WP było jednocześnie zaproszeniem sztabów do dyskusji na temat wszystkich jej szczegółów i zasad. Niestety sztab Andrzeja Dudy odmówił uczestnictwa w tych rozmowach i ostatecznie poinformował, że ich kandydat nie weźmie udziału w debacie. 

Potem telewizja publiczna powołując się na rozporządzenie Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, poinformowała wyznaczonym przez siebie miejscu i czasie debaty bez możliwości negocjacji, czyli zrobiono dokładnie to, na co PAD tak się oburzał. Jednym słowem znów sprawdza się powiedzenie "twoja debata jest lepsza niż moja".

Będąc uczciwym trzeba jednak stwierdzić, że generalnie obraz całości tych następujących po sobie zdarzeń jest po prostu smutny.

1,788

Misiulko, tam był czasomierz po prostu odmierzający czas odpowiedzi na pytania, nie nakręcaj się smile

1,789 Ostatnio edytowany przez Misiulka (2020-07-07 18:11:07)

Ela210 napisał/a:

Misiulko, tam był czasomierz po prostu odmierzający czas odpowiedzi na pytania, nie nakręcaj się smile

Ech, przecież każdy mądry to wie. Czytaj ze zrozumieniem.

1,790

Mądry człowiek nie głosuje, na człowieka, który obniża vat na musztardę i tampony, jednocześnie sprawia, że drożeje żywność. Ale widocznie wyborcy PiS-u będą się żywić wyłącznie propagandą. Z musztardą. big_smile

1,791

Wytrzymajcie, już nie długo wink

1,792

HardBreaker napisał/a:

Wytrzymajcie, już nie długo wink

Z drugiej strony widzę pewne plusy. Ludzie będą mniej jeść ergo schudną. Ergo będą zdrowsi. Ergo mniej trzeba będzie wydać na ochronę zdrowia. Genialne w swej prostocie. Polska wymyśliła niezawodny plan walki z chorobami cywilizacyjnymi, jak otyłość czy cukrzyca. A to wszystko dzięki musztardzie i podpaskom. No Machiavelli odpada w przedbiegach.

1,793 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-07 18:54:01)

Niedługo? Szczerze to wątpię. Chyba jak pisalam parę tygodni temu, raczej tzw powiatowa Polska musi odczuć kryzys we wlasnych kieszeniach jak w PRL.
Najlepsze jest to, że wyborcy Trzaskowskiego w tym kryzysie i tak poradzą sobie lepiej, więc czy warto dla tych ludzi? ..
Dla takich co nie mają na leki a wysyłają kasę Rydzykowi? Cokolwiek tłumaczyć, walczyć z wiatrakami?

Niestety, Ci co się taniej odzywiają, częściej grubną..

1,794

Na wzroście cen żywności najbardziej stracą najbiedniejsi. Bo to właśnie oni największą część domowego budżetu przeznaczają na jedzenie. Dobrze zarabiający po prostu przestaną jeść homara, przerzucą się na krewetki.

1,795

Nie ma to, jak samemu się wkopać: w opinii Rafała Trzaskowskiego to jego żona nadaje się na prezydenta, a on wcale.

Jestem z artystycznego domu, mam kumpli artystów, podchodzę do życia i spraw publicznych jak artysta i co mi zrobicie – to credo Rafała Trzaskowskiego. W domu równoważy to stojąca obiema stopami na ziemi żona Ślązaczka, w urzędzie nie ma kto tego robić. Pewnie dlatego wpływ żony w publicznych działaniach Rafała Trzaskowskiego jest słabo widoczny. Wtedy może on być sobą, czyli może robić tak lub siak, na wprost i na opak, dziś albo za rok, albo wcale. A jeszcze szczerze się zdziwi, że można wymagać stałości poglądów, odpowiedzialności oraz konsekwencji. Po co, skoro urzęduje się tak, jak akurat wyjdzie, jaki w danej chwili ma się nastrój.

Na drugim biegunie jest Andrzej Duda, wychowany w tradycyjnej rodzinie, w dodatku podwójnie profesorskiej. I rodzice obecnego prezydenta to nie artyści, lecz profesorowie nauk technicznych, gdzie wszystko jest poukładane i musi logicznie wynikać ze wszystkiego. Tu dane słowo jest poważnym zobowiązaniem. Wszystko ma moralne konsekwencje, które nie są żadną ekwilibrystyką. Tu także na pierwszym planie jest odpowiedzialność i powaga.

Co do obietnic z musztardą włącznie, to jakoś mnie to osoby z dużym doświadczeniem życiowym nie gorszy a raczej śmieszy  wink

Natomiast przeraża mnie wizja oddania w ręce p. Trzaskowskiego  stery nad bezpieczeństwem Polski, gdyż Prezydent jest zwierzchnikiem sił zbrojnych.
Patrząc jak rządzi Warszawą z mojej perspektywy, z dwojga niedoskonałości - wybór mam jeden.
I na koniec już dodam, nie ma we mnie krzty złośliwości do piszących tu ani w ogóle.

1,796 Ostatnio edytowany przez czekoladazfigami (2020-07-07 19:03:45)

No nie każdy potrzebuje prezydenta dyktatora. Wyborcy PiS-u tak. Nie umieją samodzielnie myśleć. To potrzebują przewodnika, który poprowadzi to stado owieczek. A jak myśli stado owiec. Prosto. Wystarczy wziąć IQ najmądrzejszej owcy i podzielić przez wszystkie osobniki w stadzie... Wychodzi modelowy wyborca PiS-u.

Powyżej mamy typową logikę PiS-owca. Wyciąganie komuś przodków. Tylko ciekawe dlaczego bracia Kaczyńscy tak chwalili się mamusią, a skrzętnie ukrywają tatusia. big_smile

1,797 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-07 19:05:48)

Misiulka napisał/a:

Nie ma to, jak samemu się wkopać: w opinii Rafała Trzaskowskiego to jego żona nadaje się na prezydenta, a on wcale.

Jestem z artystycznego domu, mam kumpli artystów, podchodzę do życia i spraw publicznych jak artysta i co mi zrobicie – to credo Rafała Trzaskowskiego. W domu równoważy to stojąca obiema stopami na ziemi żona Ślązaczka, w urzędzie nie ma kto tego robić. Pewnie dlatego wpływ żony w publicznych działaniach Rafała Trzaskowskiego jest słabo widoczny. Wtedy może on być sobą, czyli może robić tak lub siak, na wprost i na opak, dziś albo za rok, albo wcale. A jeszcze szczerze się zdziwi, że można wymagać stałości poglądów, odpowiedzialności oraz konsekwencji. Po co, skoro urzęduje się tak, jak akurat wyjdzie, jaki w danej chwili ma się nastrój.

Na drugim biegunie jest Andrzej Duda, wychowany w tradycyjnej rodzinie, w dodatku podwójnie profesorskiej. I rodzice obecnego prezydenta to nie artyści, lecz profesorowie nauk technicznych, gdzie wszystko jest poukładane i musi logicznie wynikać ze wszystkiego. Tu dane słowo jest poważnym zobowiązaniem. Wszystko ma moralne konsekwencje, które nie są żadną ekwilibrystyką. Tu także na pierwszym planie jest odpowiedzialność i powaga.

Co do obietnic z musztardą włącznie, to jakoś mnie to osoby z dużym doświadczeniem życiowym nie gorszy a raczej śmieszy  wink

Natomiast przeraża mnie wizja oddania w ręce p. Trzaskowskiego  stery nad bezpieczeństwem Polski, gdyż Prezydent jest zwierzchnikiem sił zbrojnych.
Patrząc jak rządzi Warszawą z mojej perspektywy, z dwojga niedoskonałości - wybór mam jeden.
I na koniec już dodam, nie ma we mnie krzty złośliwości do piszących tu ani w ogóle.

Misiulko, zlituj się, tu są ludzie z Krakowa, a to male miasto. Podwojnie profesorska rodzina??? big_smile  to nie to samo co krakowska inteligencja smile) nie chcialabyś uslyszec co tu się mówi na ten temat.
Profesor nauk technicznych to za malo by zostać z marszu inteligentem.Do tego trzeba ksztalcić umysł, rozwijać horyzonty.  A to już indywidualna sprawa.
Więc tego.. może komuś na prowincji zaimponują takie informacje.:)
Z inteligenckiej rodziny jest Agata Duda, ale jej mąż na tam średnie poważanie.

1,798

Tytuły naukowe same w sobie imponują tylko osobom słabo wykształconym i zakompleksionym. Same w sobie nie niosą niczego. To tak, jak ktoś ma jednoosobową działalność gospodarczą i zawiesi sobie tabliczkę CEO. big_smile

1,799

Misiluko, jeśli posługujesz się cytatem, podaj, proszę, jego źródło. Źródło często wiele mówi. W każdym razie umieszczony przez Ciebie tekst wydaje się mocno stronniczy i tendencyjny.

Ela210 napisał/a:

Z inteligenckiej rodziny jest Agata Duda, ale jej mąż na tam średnie poważanie.

Zauważmy też jak rzadko, a w ostatnim czasie to już chyba wcale, córka Andrzeja Dudy się z nim pokazuje, jakby się odcięła. Nawet żyć wyjechała za granicę. Przypadek? Wspomnę tylko przy okazji, że Polacy mieli przecież tłumnie wracać do kraju, do tego polskiego dobrobytu, a jednak tego nie robią.

Jeśli zaś chodzi o Małgorzatę Trzaskowską, to Rafał, jej mąż, bardzo często podkreśla, że ma mocny, śląski charakter. Dziwi mnie, że ktoś to wykorzystuje przeciwko niemu, w końcu mądra żona zawsze jest wsparciem, a pani Małgorzata już teraz pokazuje, że chce być głosem kobiet. Z kolei na Agatę Dudę właściwie w żadnym aspekcie nie możemy liczyć.

1,800

Właśnie Duda wykrzykuje na wiecu o społecznej gospodarce rynkowej i sprawiedliwym podziale dóbr.. o zdrajcach wrogach ludu..mamy 2020 czy 1920 w wersji ale alternative , bez cudów na Wisłą ?

1,801

Ela210 napisał/a:

Właśnie Duda wykrzykuje na wiecu o społecznej gospodarce rynkowej i sprawiedliwym podziale dóbr.. o zdrajcach wrogach ludu..mamy 2020 czy 1920 w wersji ale alternative , bez cudów na Wisłą ?

#Polska2050
https://img22.dmty.pl//uploads/201610/1477248731_h2ffpj_600.jpg

wink

1,802

Ela210 napisał/a:

Przecież to nic nieznaczące pojęcie znajduje się w konstytucji wink
A sprawiedliwy podział dóbr to nic nowego.
Obama na tym oparł swoją kampanię w swoim czasie wink

1,803 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-08 14:06:08)

Nawet mi się szkoda PADa zrobiło, jak mu szef ze swoją świtą nie chciał podać dłoni :-/

1,804

Lucyfer666 napisał/a:

Obama na tym oparł swoją kampanię w swoim czasie wink

Ty rasisto!!!
Jak śmiesz porównywać "afroamerykańskiego demokratę" z "białym uprzywilejowanym prawakiem" (żeby nie użyć słowa na f albo n).
lol

1,805

Znerx napisał/a:
Ela210 napisał/a:

#Polska2050
https://img22.dmty.pl//uploads/201610/1477248731_h2ffpj_600.jpg

wink

smile Czemu Litwa jest u nas a Lotwa z Estonia nie?

No I Duda jak Ibisz, 30 lat minelo a on wiecznie mlody.

Zapomnieli zaznaczyc Torun - przyszla stolice Polski.

1,806

A na dole na fioletowo to co? Wskrzeszone Imperium Osmańskie? ;D

1,807

W II turze oddam głos nieważny. Oni obaj są siebie warci.

1,808

bagienni_k napisał/a:

A na dole na fioletowo to co? Wskrzeszone Imperium Osmańskie? ;D

Tu się nie ma z czego śmiać. Pomimo, że obrazek jest internetowym trollem wink. Erdoganowi idzie naprawdę dobrze.
Zobacz co tam się dzieje w: Syrii, Libii, na Cyprze, całym tym konflikcie o nowo odkryte złoża gazu, graniu uchodźcami i wysadzaniu płotów przez tureckich pograniczników itd...

Albo to "Napięcie w NATO: Francja wycofuje się z morskich operacji Sojuszu po incydencie z turecką flotyllą" news z onetu 2 lip, 20:10.

Po incydencie na Morzu Śródziemnym, Francja oskarżyła Turcję o osłanianie nielegalnych dostaw broni do Libii i agresywne działania jej okrętów. Zdaniem Paryża, turecka flotylla dopuściła się wrogich ruchów najpierw wobec greckiej, a potem francuskiej fregaty, a brak reakcji ze strony NATO, którego członkami są wszystkie trzy kraje, skłonił Francuzów do zawieszenia udziału jego floty w operacjach Sojuszu u libijskich wybrzeży

No i właśnie. NATO sobie wewnętrznie podyskutuje i nic nie zrobi. Kto na tym wyjdzie lepiej? Podejrzewam, że jednak, przyszły sułtan, Erdogan ugra swoje.

1,809

Znerx napisał/a:

No i właśnie. NATO sobie wewnętrznie podyskutuje i nic nie zrobi. Kto na tym wyjdzie lepiej? Podejrzewam, że jednak, przyszły sułtan, Erdogan ugra swoje.

I słusznie, bo NATO jest sojuszem do obrony przed zagrożeniem spoza sojuszu. Wewnętrzne niesnaski to nie nowina. Przepychanki brytyjsko - hiszapańskie o Gibraltar, grecko - tureckie o Cypr. W przypadku Libii nie ma co żałować Francji, bo to ona była jednym z motorów obalenia Kadafiego. Jeśli teraz owoce tego skonsumuje Turcja, to bardzo dobrze. Znaczy jest jakaś sprawiedliwość na świecie wink Zresztą tam gra idzie na ostro, nie jakieś tam agresywne manewry na morzu (które tak w ogóle są światową tradycją w wielu miejscach). 2 czy 3 dni temu jakieś samoloty zbombardowały Turków w Libii, prawdopodobnie były to samoloty ZEA.

Ech, jeszcze tylko 4 dni i będzie spokój z tymi wyborami. No chyba, że zacznie się jazda z zaskarżaniem wyborów do SN.

1,810

Ja sobie tak siedzę czytam, obserwuję, analizuję... Ostatnia szopka wokół "debat" utwierdziła mnie w przekonaniu, że moja decyzja o oddaniu głosu nieważnego jest jak najbardziej dobrą decyzją.

1,811

Snake napisał/a:

Zresztą tam gra idzie na ostro, nie jakieś tam agresywne manewry na morzu (które tak w ogóle są światową tradycją w wielu miejscach). 2 czy 3 dni temu jakieś samoloty zbombardowały Turków w Libii, prawdopodobnie były to samoloty ZEA.

Jasne, tylko to jednak inaczej wygląda jak się "przepychają" 2 państwa z NATO, a inaczej jak np.: Kim prowokuje USA.

Wiem, że idzie na ostro. I od dłuższego czasu jest tam pełno "najemników" z Rosji, Turcji czy Syrii... i gdyby nie to, to wojna domowa w Libii, by się już pewnie skończyła i Haftar byłby w Trypolisie.
Trochę jak wojna domowa w Hiszpanii. Wszyscy mają interesy + robią sobie poligon. Dzięki tym konfliktom w Syrii i Libii Turcja wyrosła na czołowego producenta/sprzedawcę dronów w regionie. Okoliczne państwa zaczęły kupować od nich, a nie od Chin. Widać nie ma lepszej reklamy niż kilka rozwalonych rosyjskich zestawów przeciwlotniczych.

A nasze władze dalej śnią o Wielkiej Polsce, kiedy układ sił na świecie się kompletnie zmienia. Za parę lat to może nie być USA i Europa, a Chiny i Turcja. + Władymir P. który zmienił konstytucję wink i ma znowu 2 kadencje "Prezydenta Wszechrusi",a u nas dalej wojna Polsko-Polska.   

Ech, jeszcze tylko 4 dni i będzie spokój z tymi wyborami. No chyba, że zacznie się jazda z zaskarżaniem wyborów do SN.

Na pewno będą jazdy.

1,812

Całkowicie mi uciekło

Olinka napisał/a:

Masz może na myśli keynesizm? Nie jest to nowa szkoła, ale jedna z wiodących.
O podatkach wspomniałam dlatego, że o nich na tamten moment była mowa w dyskusji. Chodziło o Twoje skojarzenie wink.

No właśnie Olinko, a teraz bez złośliwości z mojej strony, zgadnij dlaczego jedna z wiodących w przeciwieństwie do liberalnych odpowiedników austriackiej i niestety zapomnianej krakowskiej.

1,813

Znerx napisał/a:

Wiem, że idzie na ostro. I od dłuższego czasu jest tam pełno "najemników" z Rosji, Turcji czy Syrii... i gdyby nie to, to wojna domowa w Libii, by się już pewnie skończyła i Haftar byłby w Trypolisie.
Trochę jak wojna domowa w Hiszpanii. Wszyscy mają interesy + robią sobie poligon. Dzięki tym konfliktom w Syrii i Libii Turcja wyrosła na czołowego producenta/sprzedawcę dronów w regionie. Okoliczne państwa zaczęły kupować od nich, a nie od Chin. Widać nie ma lepszej reklamy niż kilka rozwalonych rosyjskich zestawów przeciwlotniczych.

Dlatego dla równowagi, to co Turkom właśnie wyleciało w powietrze, to zestaw przeciwlotniczy Hawk jaki świeżo przywieźli. Amerykański lol

1,814

Lucyfer666 napisał/a:

No właśnie Olinko, a teraz bez złośliwości z mojej strony, zgadnij dlaczego jedna z wiodących w przeciwieństwie do liberalnych odpowiedników austriackiej i niestety zapomnianej krakowskiej.

Ależ ja u nic nie muszę zgadywać. Ta szkoła zastosowana w praktyce napędza gospodarkę, co opiera się na tzw. efekcie mnożnika inwestycyjnego Keynesa. Mechanizm jest pozornie nieefektywny, ale dobrze zainwestowany pieniądz, nawet jeśli pochodzi z podatków czy długów zmniejszających wolny kapitał inwestycyjny, w przyszłości generuje wielokrotnie więcej pieniędzy na konsumpcję, co z kolei przynosi kapitał na kolejne inwestycje i cała gospodarka nabiera rozpędu.
W przeciwieństwie do szkół klasycznych teoria Keynesa zakłada, że w czasie kryzysu należy pobudzać popyt przez obniżanie stóp procentowych, co w następstwie obniża koszty inwestycji, w systemie podatkowym stosować ulgi inwestycyjne, ratować upadające przedsiębiorstwa, a nawet stosować na szeroką skalę różne działania interwencyjne, których celem jest zasilenie rynku pieniędzmi pochodzącymi z bezpośrednich inwestycji państwa.

U nas w pędzie rozdawnictwa niestety zapomniano o inwestycjach, co między innymi ostatecznie doprowadziło Polskę na skraj finansowej zapaści, bo każde pieniądze kiedyś się kończą. Na domiar złego obecnie nie mamy wystarczających środków, które dobrze zainwestowane na powrót pomogłyby nam się odbić. Sądzę, że częściowo dlatego NBP dodrukował już ponad 8 miliardów zł. na tarczę antykryzysową, które mają pomóc walczyć z gospodarczymi skutkami pandemii koronawirusa. Na szczęście równocześnie dosyć znacząco obniżono stopy procentowe. Nie zapominajmy przy tym, że niestety mamy już ponad 1 bilion złotych publicznego długu, którego spłata obciąży następne pokolenia.

A choć o złośliwość Cię nie podejrzewam wink, to jednak wciąż nie widzę związku między moimi wcześniejszymi wypowiedziami a Twoimi pytaniami.

Choć odbiegnę od zagadnienia, to przy okazji rozmowy o ekonomii wspomnę, bo to wydaje mi się ważne, że w Polsce już ponad 330 tysięcy emerytów pobiera świadczenie niższe niż emerytura minimalna wynosząca w 2020 roku 1200 brutto. Tak niestety zaprojektowany jest nasz system emerytalny, że generuje tzw. głodowe emerytury, na co ogromny wpływ ma fakt, że kobiety, które rezygnują z pracy zarobkowej, by zająć się dziećmi lub rodzicami, a one stanowią aż 84% tej grupy, nie osiągają wymaganego stażu składkowego, ale też sztandarowy 'sukces' PiS, czyli niższy wiek emerytalny.

Na podstawie danych ZUS z grudnia 2019 można zobaczyć, że ponad 140 tysięcy emerytów ma świadczenie niższe niż 800 złotych, a 58 tys. dostaje mniej niż 600 złotych miesięcznie i pamiętajmy, że jest to kwota brutto. Obecnie, czyli po marcowej waloryzacji emerytur, takich osób jest jeszcze więcej, bo paradoksalnie podwyżka emerytury minimalnej pogłębia różnice między najbiedniejszymi emerytami a tymi, którym udało się wypracować wymagany staż pracy.
W tym samym okresie mierzone poziomem wydatków minimum socjalne dla jednoosobowego gospodarstwa emeryckiego wyniosło pod koniec 2019 roku 1195 zł., zaś minimum egzystencji dla takiego gospodarstwa to 585 zł.
Dla porównania, w 2011 roku taką emeryturę pobierało jedynie 23,9 tys. osób, mamy więc 14-krotny wzrost.

1,815

W Jastrzębiu Zdroju, przed kopalnią Zofiówka, Duda rozdawał bułki idącym do pracy górnikom.
Z kiełbasom i musztardom zapewne. sad

1,816

https://v.wpimg.pl/MjAyMDA3YgsgGzt3bkhvHmNDby0oEWFINFt3Zm4EdV45VistLVY_DzEWYyMzRj0LNgljNC0cLBooVjt1blckGTEVLD1uViAIJB1iJXMFdFwkTy9pIFd7W2xNLHV3Hi9ack5gJnFRel8nTnh2cQMoSDw=

No cóż wygrywa z Dudą, nawet na urodę. big_smile O znajomości języków obcych i wykształceniu nie wspominając.

1,817

czekoladazfigami napisał/a:

https://v.wpimg.pl/MjAyMDA3YgsgGzt3bkhvHmNDby0oEWFINFt3Zm4EdV45VistLVY_DzEWYyMzRj0LNgljNC0cLBooVjt1blckGTEVLD1uViAIJB1iJXMFdFwkTy9pIFd7W2xNLHV3Hi9ack5gJnFRel8nTnh2cQMoSDw=

No cóż wygrywa z Dudą, nawet na urodę. big_smile O znajomości języków obcych i wykształceniu nie wspominając.

Jakże istotne rzeczy w przypadku prezydenta wink

1,818 Ostatnio edytowany przez czekoladazfigami (2020-07-09 17:24:38)

Cóż istotne.  Kennedy wygrał urodą i koszulą. big_smile Marketing polityczny to potęga, tylko idiota go niedocenia.

1,819 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-07-09 19:31:27)

Akurat zdolności językowe i wykształcenie uważam za jak najbardziej wskazane. Mieliśmy już takiego prezydenta, który języków kompletnie nie znał, kończąc zawodówkę wink i może wystarczy...

1,820

Lucyfer666 napisał/a:
czekoladazfigami napisał/a:

Jakże istotne rzeczy w przypadku prezydenta wink

No jak nie, jak tak? smile

Posty [ 1,756 do 1,820 z 2,703 ]

Strony Poprzednia 1 26 27 28 29 30 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024