Wybory prezydenckie 10 maja 2020 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Strony Poprzednia 1 23 24 25 26 27 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,561 do 1,625 z 2,703 ]

1,561

Odp: Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Jak to mówi moja koleżanka,  , państwo ma pieniądze,  to daje. Tak co dostępnych 500 plus.  Spytałam jej. Jak myśli,  skąd te pieniądze,  ona na to, że jak to, przecież to są pieniądze państwa.  A państwo ma pomagać biednym.

Zobacz podobne tematy :

1,562

Drugi przykład.
Moi rodzice-emeryci. Emerytury mają bardzo wysokie, 13-ki nie potrzebują, mają duże oszczędności w bankach.
I też niestety polecieli glosować na Dudę. W maseczkach, przyłbicach, rękawiczkach.
Z domu nie wychodzili od 8 marca bojąc się koronawirusa. Mimo, ze są ludźmi bardzo religijnymi to do kościoła nie poszli przy okazji a jedynie do lokalu wyborczego. Wcześniej obejrzeli 3 msze w telewizjach i jedną wysłuchali w radiu.
I nadal będą siedzieć w domu aż epidemia zaniknie.
Przy okazji opowiedzieli mi o tym, że widzieli znajomego, sporo starszego od nich, którego na wózku przywiózł syn też już emeryt.
Ten na wózku już nie bardzo kontaktował, z powodu trzęsących się rąk miał problemy z podpisem w kratce na liście, syn za niego postawił krzyżyk na karcie wyborczej.
Wszyscy czworo szczęśliwi, że młodszym pokoleniom zapewnili kolejne 5 lat życia jak Pan Bóg przykazał.

1,563

Cieszę się, że mam gdzie uciec z tego grajdołka. W sumie,jakbym była singielką to nic by mnie w Polsce nie trzymało.

1,564

Nadal co niektórzy tu popełniają błąd, twierdząc, że elektorat Dudy to sami emeryci i niezaradni. To duży błąd.

1,565

assassin napisał/a:

Nadal co niektórzy tu popełniają błąd, twierdząc, że elektorat Dudy to sami emeryci i niezaradni. To duży błąd.

To wiadomo, ze nie tylko.
Spora część to przekonani, ze Duda jest i będzie strażnikiem wartości chrześcijańskich.

1,566

Misinx napisał/a:

Niestety Trzaskowskiego czeka bardzo trudne zadanie sad Chociaż nie niemożliwe.

Nie martw się, będzie dobrze :-)

Jest rezerwuar głosów, o których może myśleć Trzaskowski. Duda takiego zaplecza raczej nie ma. Bo co niby, wyborcy Bosaka? Większość znanych mi osób, które popierają konfederację to ludzie bardzo inteligentni, gros z nich to libertarianie i oni nie znoszą PISu za rozdawnictwo bez wyobraźni oraz za brak profesjonalizmu w instytucjach i spółkach państwowych oraz ich zapędy autorytarne w celu podporządkowania sobie instytucji, których celem jest patrzenie także władzy na ręce.
Trzaskowski za to może skorzystać z elektoratu Hołowni, Biedronia, Kamysza i nawet Bosaka. Zobaczmy co im zaproponuje.

1,567

assassin napisał/a:

Ooo to błąd z dużą tradycją tongue Jak pamiętam wiele dyskusji na tym forum, gdzie podnosiłem tą kwestię, to mało kto mnie chciał słuchać i jeszcze pisiorem zostałem wink
Wczoraj Zgorzelski z PSL-u słusznie zauważył, że:
- 10 % głosów jest oddawanych w miejscowościach do 5 tysięcy mieszkańców,
- 10 % głosów w miejscowościach powyżej 500 tysięcy,
- o wyborach decydują mieszkańcy Polski od 5 do 500 tysięcy czyli tzw. Polska powiatowa.
Potrzeby tej części Polaków od kilku lat lepiej zdiagnozował PiS. Żelazny elektorat PO to obecnie te w porywach 30 % co wskazuje jednoznacznie, że Platforma nadal nie ma nic ciekawego do zaproponowania reszcie. Na tyle istotnego żeby część dawnych wyborców nie tyle zapomniała, co wybaczyła za co przestali głosować na PO. Stąd szanse Trzaskowskiego są raczej tylko w poczuciu obrzydzenia do PiS i Dudy, które wyborcom Hołowni, Bosaka, Kosiniaka i Biedronia każą może z niesmakiem ale oddać głos na niego. To trudne zadanie, bo jednocześnie trzeba podkręcać to obrzydzenie do PiS i budować przekaz o miłości do wszystkich wink

1,568

Czytałam komentarze z Podkarpacia. Ci ludzie może nie potraciliby całych majątków, gdyby PiS sukcesywnie nie zmniejszał środków na zabezpieczenia przeciwpowodziowe, bo te co roku były coraz bardziej i niestety drastycznie cięte. Tam jednak jednego z drugim się nie łączy i mieszkańcy tego regionu dalej na nich głosują. Niemniej były też komentarze w typie "wstyd mi za Podkarpacie, gdzie ludzie nie ruszają się dalej niż kilkanaście kilometrów, nie wiedzą, że można żyć inaczej, a TVP, czasem jedyna dostępna, pokazuje im lukrowaną rzeczywistość".

I jeszcze na koniec - banalne, ale miejmy nadzieję, że Polacy pójdą tym tokiem myślenia:
Jeśli Hołownia wejdzie do drugiej tury - zagłosuję na Hołownię.
Jeśli Biedroń - na Biedronia.
Jeśli Kosiniak - na Kosiniaka.
Jeśli Trzaskowski - na Trzaskowskiego.
To powinien być elementarz każdego demokraty. Może różni nas wszystko, ale łączy jedno: Duda to gwarancja dyktatury.

1,569

To nie żelazny elektorat PO, tylko żelazny elektorat antyPiS, a to nie jest tożsame.

1,570

Snake, a tak naprawdę to myślisz, że da się stworzyć ofertę polityczną na poziomie wyborów ogólnopolskich dla mieszkańców wsi i miasteczek, gdzie główną rolę nie będzie odgrywało przekupywanie ich?
Rzeczywiście PIS dobrze zdiagnozował potrzeby tej części społeczeństwa ;-)

1,571

Sama mam rodzinę na wschodzie, to moja ojcowizna:)
Niestety panuje tam taki przepraszam, nie chcę kogoś urazić, ale płytki patriotyzm z głową patrzącą wstecz, a im glośniej śpiewa hymn i macha flagą to lepszy patriota.
To smutne i przez takich tyle nieszczęść było w przeszlosci.
Dlaczego Ci ludzie wolą postawić się w pozycji wyciągającego rękę i JEDNOCZESNIE gardzącego tymi, ktorzy tego nie robią, nie wiem.

1,572

Ela210 napisał/a:

Sama mam rodzinę na wschodzie, to moja ojcowizna:)
Niestety panuje tam taki przepraszam, nie chcę kogoś urazić, ale płytki patriotyzm z głową patrzącą wstecz, a im glośniej śpiewa hymn i macha flagą to lepszy patriota.
To smutne i przez takich tyle nieszczęść było w przeszlosci.
Dlaczego Ci ludzie wolą postawić się w pozycji wyciągającego rękę i JEDNOCZESNIE gardzącego tymi, ktorzy tego nie robią, nie wiem.

Lepiej nie wdajmy się w szczegóły, kto kim bardziej pogardza... Bo przeciętny mieszkaniec nie może/nie musi tego robić, tak jak robią przedstawiciele salonów przez media...

1,573

Robert Biedroń podczas obecnie trwającej konferencji prasowej już wskazuje swoim wyborcom przekazanie poparcia Rafałowi Trzaskowskiemu. Oczywiście będzie z nim jeszcze na ten temat rozmawiać.

1,574

MagdaLena1111 napisał/a:

Snake, a tak naprawdę to myślisz, że da się stworzyć ofertę polityczną na poziomie wyborów ogólnopolskich dla mieszkańców wsi i miasteczek, gdzie główną rolę nie będzie odgrywało przekupywanie ich?

W 2007 roku Platforma Obywatelska wygrała wybory parlamentarne wynikiem 41,5 %. Jej wiodące hasło brzmiało "By żyło się lepiej. Wszystkim" W 2011 roku wygrali wynikiem 39,18 % z hasłem "Zrobimy więcej". W zakresie idei, pozytywnego przekazu i nadziei na przyszłość, to były dobre programy. Gorzej z wykonaniem, a co najważniejsze z czytelnością jego realizacji. PiS to bezbłędnie zdiagnozował i stąd ten długo wyśmiewany 500+. A to jest świetne hasło jak i konkret dlatego łatwo teraz Dudzie się chwalić.
A jaką mamy propozycję PO A.D.2020? Mamy dość...

1,575

PKW policzyła już prawie wszystkie głosy. Dane z 99,77% komisji wskazują, że Rafał Trzaskowski nieco odrobił stratę do Andrzeja Dudy. Według najnowszych danych PKW, Rafał Trzaskowski zdobył 30,34% poparcia (kilka godzin temu było 28,92%), z kolei Andrzejowi Dudzie spadło ono z 45,24% do 43,67%.

Weźmy jeszcze pod uwagę, że w kampanię Dudy zaangażowany został cały aparat propagandowy państwa, cały rząd i na deser kler, Trzaskowski na swoją kampanię miał ledwie 2 tygodnie. Te kolejne dwa muszą zostać równie dobrze wykorzystane.

Notabene, gdyby nie ratunek ze strony senatu i Grodzkiego oraz rozsądku Gowina - mielibyśmy pseudowybory korespondencyjne 10 maja, aferę z wynikami takiej szopki i zamieszki w całej Polsce. Teraz przynajmniej odbyły się normalne, demokratyczne wybory z normalną kampanią.

1,576

Olinka napisał/a:

(...) Teraz przynajmniej odbyły się normalne, demokratyczne wybory z normalną kampanią.

I tu mocno, niestety,  przesadziłaś.

1,577

Olinka napisał/a:

I jeszcze na koniec - banalne, ale miejmy nadzieję, że Polacy pójdą tym tokiem myślenia:
Jeśli Hołownia wejdzie do drugiej tury - zagłosuję na Hołownię.
Jeśli Biedroń - na Biedronia.
Jeśli Kosiniak - na Kosiniaka.
Jeśli Trzaskowski - na Trzaskowskiego.
To powinien być elementarz każdego demokraty. Może różni nas wszystko, ale łączy jedno: Duda to gwarancja dyktatury.

Nie powinien byc. Bo właśnie dlatego mamy Dudę, bo głosowaliśmy nie za kimś, ale przeciwko komuś. Tak samo wcześniej i wcześniej. Nie pamiętam, żeby były wybory, w których właśnie nie było takich akcji.

Ciekawe jaka będzie frekwencja na 2 turze, skoro to środek wakacji, a terminy na wnioski o głosowanie w innym miejscu upływają dzisiaj o północy. Ja ciągle się zastanawiam, nie pasuje mi ani jeden ani drugi i nie chcę iść za "elementarzem demokraty" bo to nie jest rozwiązanie.

1,578

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

W 2007 roku Platforma Obywatelska wygrała wybory parlamentarne wynikiem 41,5 %. Jej wiodące hasło brzmiało "By żyło się lepiej. Wszystkim" W 2011 roku wygrali wynikiem 39,18 % z hasłem "Zrobimy więcej". W zakresie idei, pozytywnego przekazu i nadziei na przyszłość, to były dobre programy. Gorzej z wykonaniem, a co najważniejsze z czytelnością jego realizacji. PiS to bezbłędnie zdiagnozował i stąd ten długo wyśmiewany 500+. A to jest świetne hasło jak i konkret dlatego łatwo teraz Dudzie się chwalić.
A jaką mamy propozycję PO A.D.2020? Mamy dość...

Tak, racja jest w tym, że to słaba propozycja, ale sęk w tym, że wielu ludzi ma po prostu dość tego, co się dzieje.

Bo jak nie oglądam TVP, to żyję w rzeczywistości, w której mogę obserwować to, co się realnie dzieje, a nie jakiś zakrzywiony obraz, który sprzedaje się ludziom w tej TV a oni w to wierzą, że jest tak super, podczas gdy to tylko obraz wykreowany na ich potrzeby. PIS też poszedł do wyborów z hasłem podnoszenia Polski z ruiny ;-), a tymczasem nie ma żadnej modernizacji, żadnej innowacyjności (i nie będzie, bo cofnęliśmy się choćby z ofertą nauczania do biernego wlewania wiedzy lejkiem do głów zamiast proaktywnego zdobywania informacji, które pomagają w ich utrwalaniu a przy okazji dają poczucie sprawczości). Nie ma też oszczędności, więc skąd brać na transfery socjalne?
Znacząco też osłabła pozycja Polski na arenie międzynarodowej, wystarczy sięgnąć do oficjalnych danych, np. Ranking Polityka Insaight.

Po prostu ludzie myślący trochę dalej niż poza dzisiaj (nawet przy zrozumieniu wszystkich doczesnych bolączek i braków przeciętnego obywatela) obawiają się dokąd nas obecna władza prowadzi.

1,579 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-06-29 13:51:01)

Lady Loka - ja drugą turę odpuszczam. Nie widzę powodu, żeby dawać głos Andrzejowi, jak i Rafałowi.
Kolejni socjaldemokracji, którzy przyczynią się do wzrostu podatków w imię realizacji swoich.

Moim zdaniem te wybory po raz kolejny pokazują prawdziwy sukces Jarosława Kaczyńskiego - po prostu tragiczna główna siła opozycyjna, która obecnie potrafi uderzać w retorykę antypis, mamy dość itd., a ostatecznie wbrew pozorom reprezentującą bardzo podobny program.
Sukces PiS to fakt, że Rafał Trzaskowski ma w programie utrzymanie PiSowskiego aparatu rozdawniczego wink
Przypominam, że w 2015 roku PiS zjednoczył różne środowiska związane z prawym skrzydłem (które obecnie już dawno się od niego oderwały), właśnie na tym, że poza sentymentem antyPO potrafili coś więcej zaoferować.
Śmiało powiem - PO samo stworzyło sobie takiego przeciwnika, a kiedy doszło do ewakuacji głowy w postaci Donalda Tuska, reszta posypała się, jak domek z kart i do dziś nie potrafi pozbierać.

Pozycją Polski na arenie międzynarodowej na podstawie badań bym się nie przejmował. Ostatecznie dwaj najwięksi gracze (USA i CHRL) grają o nas i to mocno. Poza tym cała Europa traci na znaczeniu, bo mamy punkt skupienia hegemonii na obszar Oceanu Spokojnego, a Azja przejmuje rolę panów świata.

Precz z ochlokracją!
Żadnych zmian nigdy nie będzie w tym systemie. Chwalebnie w końcu się to skończy kryzysem gospodarczym, za który niestety wszyscy zapłacimy.

Najbardziej mnie cieszy sromotna porażka Lewicy. Czarzasty dopią swego na drodze do wchłonięcia Wiosny. Biedroń odchodzi w niebyt (nawet w Słupsku, który tak mocno wspominał, że co to tam nie zrobił, przegrał sromotnie). Partia Razem prawdopodobnie pójdzie swoją drogą - Adrianowi Zandbergowi życzę sukcesów, bo uważam, że ma fajny potencjał jako polityk.

1,580

Jest to i niestety będzie prawdziwy i wielki sukces KK.
Bo KK w Polsce rządzi.
I tak przez kolejnych kilka lat zostanie.
Nawet gdyby papież odwołał kilku kolejnych biskupów, nawet gdyby na światło dzienne wyszły wszystkie niecne czyny kleru/ nie tylko pedofilia/.

1,581

Nigdy chyba nie było tak, żeby jeden kandydat dogodził wszystkim. Elektorat takiego czy innego kandydata, głosuje przede wszystkim na to, co IM ten kandydat zaoferuje. Stąd może wzięło się to przekonanie o różnicy w sympatiach politycznych między dużymi miastami a miastami średnimi, małymi czy wsiami. Jedni dostają coś, co im do życia zupełnie wystarcza i nie patrzą za bardzo na całość, tym bardziej jeśli znają tylko życie ze swojego podwórka. I to w sumie nie dotyczy tylko elektoratu PiS- u. Jeśli ktoś jest zawodowo związany z instytucją, która otrzymuje unijne fundusze, to się dwa razy zastanowi czy głosować na partię uniosceptyczną.
Niektórzy być może myślą, że warto zagłosować przeciw komuś niż za kimś a potem się samo ułoży..

1,582

Wielokropek napisał/a:
Olinka napisał/a:

(...) Teraz przynajmniej odbyły się normalne, demokratyczne wybory z normalną kampanią.

Masz rację, użyłam skrótu myślowego i wyszło przekłamanie, muszę sprostować.
Powinnam była dodać "w porównaniu do tej sprzed 10 maja", choć to wciąż nie byłaby do końca prawda, bo ta kampania na pewno nie była równa i oparta na zdrowych zasadach, jeśli wziąć pod uwagę tę tubę propagandową, którą dysponował PAD. Niemniej przed 10 maja Andrzej Duda pokazywał się w mediach, bywał w Polsce, a pozostali kandydaci byli tej możliwości drastycznie pozbawieni. 
Ponadto demokratyczna kampania nie powinna, nie może, polegać na wzajemnym szczuciu i zohydzaniu konkurenta, opierać się na zagrywkach poniżej pasa, na dzieleniu społeczeństwa i łamaniu podstawowych zasad etyki, a przede wszystkim prawa, czego świadkami niestety jesteśmy już od dawna.

1,583

Wczorajsze wybory, ale i cała kampania, były sprzeczne z konstytucją. Tylko tyle i aż tyle.

1,584 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-29 14:57:37)

Wielokropek napisał/a:
Olinka napisał/a:

Wcale nie przesadzila, pomijając agitację w TVP, na ktorej uwłaszczyla się telewizja Republika, ktora u siebie na obecnie telezakupy, a dziennikarze zarabiają krocie z naszych pieniędzy w TVP, wybory byly względnie normalne.

A Ty Wielokropek co byś chciała? Wybory za rok, 2 lata? Nierealne bylo.Bo chyba nie 10 maja korespondencyjnie, bezkampanijna Sasinada?

1,585

Niewiele od mego "chcenia" tu zależało. hmm

Chciałam (w kraju pretendującym do nazwy demokratycznego jest to oczywiste), by była przestrzegana Konstytucja. W niej jest precyzyjny zapis, co należało zrobić, także wtedy gdy wybory-niewybory zostały odwołane.

1,586

Lady Loka napisał/a:

Ciekawe jaka będzie frekwencja na 2 turze, skoro to środek wakacji, a terminy na wnioski o głosowanie w innym miejscu upływają dzisiaj o północy. Ja ciągle się zastanawiam, nie pasuje mi ani jeden ani drugi i nie chcę iść za "elementarzem demokraty" bo to nie jest rozwiązanie.

A nie mija termin dopisania się w określonym okręgu wyborczym? Czyli mieszkasz w mieście A ale jesteś zameldowana w mieście B, gdzie też jest twój okręg wyborczy. Natomiast jak mieszkasz w mieście A i jesteś zameldowana w mieście A i wyjeżdżasz na wakacje do miejscowości C, to w swoim mieście A bierzesz zaświadczenie o prawie do głosowania. Ja brałem takie zaświadczenie w piątek przed samą I turą.
Jak komuś mija dziś termin dopisania się do innego okręgu wyborczego, to raczej nie wziął też udziału w I turze.

1,587

Powolutku zaczynają wychodzić różne brudy, w tym nazwiska wyborców pojawiające się na dwóch różnych listach, brak na kartach do głosowania czerwonych pieczątek albo traktowanie osób starszych jak niepełnosprytnych i pokazywanie palcem gdzie mają postawić krzyżyk czy wręcz wyręczanie ich w tej czynności.

I jeszcze ważna informacja: w II turze wyborów prezydenckich Konfederacja zachęca swoich sympatyków do głosowania zgodnie z własnym sumieniem i rozumem, nie udzielając poparcia żadnemu z kandydatów, którzy będą rywalizować ze sobą 12 lipca.

1,588

Wielokropek napisał/a:

Wczorajsze wybory, ale i cała kampania, były sprzeczne z konstytucją. Tylko tyle i aż tyle.

Dokładnie.
Konstytucyjny termin wyborów minął 22.05.2020.
Dalsze działania były niekonstytucyjne, zastosowano swoista wykładnie zapisów konstytucyjnych która była na rękę dwóm partiom : PIS i PO.
Dlatego tak cisza nad ta trumna.
Mediom mainstreamowym okrzyk „Konstytucja !” nagle ugrzązł w gardle smile

1,589

MagdaLena1111 napisał/a:
Misinx napisał/a:

Niestety Trzaskowskiego czeka bardzo trudne zadanie sad Chociaż nie niemożliwe.

Nie martw się, będzie dobrze :-)

Jest rezerwuar głosów, o których może myśleć Trzaskowski. Duda takiego zaplecza raczej nie ma. Bo co niby, wyborcy Bosaka? Większość znanych mi osób, które popierają konfederację to ludzie bardzo inteligentni, gros z nich to libertarianie i oni nie znoszą PISu za rozdawnictwo bez wyobraźni oraz za brak profesjonalizmu w instytucjach i spółkach państwowych oraz ich zapędy autorytarne w celu podporządkowania sobie instytucji, których celem jest patrzenie także władzy na ręce.
Trzaskowski za to może skorzystać z elektoratu Hołowni, Biedronia, Kamysza i nawet Bosaka. Zobaczmy co im zaproponuje.

Zazdroszczę optymizmu. Ja co do Polaków już straciłem złudzenia.

1,590

MagdaLena1111 napisał/a:

Jest rezerwuar głosów, o których może myśleć Trzaskowski. Duda takiego zaplecza raczej nie ma. Bo co niby, wyborcy Bosaka?

W maju widziałam sondaż, w którym wyborcy Bosaka deklarowali, jeśli do drugiej tury przejdą PAD i RT: 19% nie weźmie w ogóle udziału, 43,5% zagłosuje na Trzaskowskiego, 37,5% zagłosuje na Dudę.

1,591

Olinka napisał/a:

Weźmy jeszcze pod uwagę, że w kampanię Dudy zaangażowany został cały aparat propagandowy państwa, cały rząd i na deser kler, Trzaskowski na swoją kampanię miał ledwie 2 tygodnie. Te kolejne dwa muszą zostać równie dobrze wykorzystane..

Troszke przesadzasz. Polacy nie słuchają ksiedza w kosciele (w kazdym razie do nauk o poscie, trzezwosci, czy miłosci blizniego sie nie stosują). Podobnie nie są podatni reklamom telewizyjnym czy radiowym. Chleba czy ziembiaków nikt nie reklamuje a zbyt mają,  tymczasem koncerny samochodowe reklamuja nowe auta a ludzie ich nie kupują bo uwazają ze uzywane wychodza korzystniej cenowo. Chocby PADa pokazywali 17h dziennie to poparcie powyzej 55% mu nie skoczy.

1,592

Jest wręcz przeciwnie - jesteśmy bardzo podatni na manipulacje, choć często nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy, o czym - w interesującym nas temacie - świadczy choćby bezkrytyczne powtarzanie przez zwolenników PiS zasłyszanych w TVP informacji. Wystarczy posłuchać w jaki sposób wypowiadają się osoby, które stanowią tzw. żelazny elektorat - to są dokładnie te same hasła i slogany, które płyną z mediów propagandowych. Czasem aż trudno mi uwierzyć, że można aż tak bardzo nie myśleć. Ksiądz też ma wpływ na ogromną grupę wyborców, choćbyśmy nie wiem jak zaklinali rzeczywistość. Oczywiście nie można powiedzieć, że na wszystkich, ale dla wielu Polaków ksiądz to wciąż świętość, a jego słowa mają wielką moc. A że chrześcijańskie wartości średnio przekładają się na życie, to dlatego, że ludzie to takie istoty, które traktują swoją wiarę wybiórczo i jeśli im z czymś nie o drodze, to udają, że nie słyszą.
Notabene, statystyki pierwszej tury wyborów wskazują, że największa grupa wyborców głosujących na Dudę ma wykształcenie podstawowe i zasadnicze zawodowe, na Trzaskowskiego wyższe. To też o czymś świadczy.

Przy okazji wspomnę, że Szymon Hołownia dziś raz jeszcze potwierdził, że swój głos odda na Rafała Trzaskowskiego i co prawda nieoficjalnie, bo jeśli to zrobi, to dopiero w środę, wspomniał, że jeżeli ten drugi weźmie pod uwagę jego postulaty, to wyśle przekaz do własnego elektoratu z prośbą o to samo.

Edit:
Poniżej jeszcze jedna mapka, ta wydaje mi się bardziej miarodajna. W regionach zaznaczonych na pomarańczowo Trzaskowski z Hołownią zdobyli większość nad Dudą, na czerwono większość zdobył sam Trzaskowski.

https://puu.sh/G1VVa/eafcd9f1db.jpg

1,593

Jeżeli wybory są anonimowe to skąd wiadomo ile osób z danym wykształceniem głosowało na danego kandydata?

1,594 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2020-06-30 06:56:40)

Olinka napisał/a:

Przy okazji wspomnę, że Szymon Hołownia dziś raz jeszcze potwierdził, że swój głos odda na Rafała Trzaskowskiego i co prawda nieoficjalnie, bo jeśli to zrobi, to dopiero w środę, wspomniał, że jeżeli ten drugi weźmie pod uwagę jego postulaty, to wyśle przekaz do własnego elektoratu z prośbą o to samo.

Nie, nie potwierdził.
Hołownia powiedział, że przedstawi Trzaskowskiemu swoje postulaty i zobaczy, czy Trzaskowski się do nich ustosunkuje, natomiast powiedział też, że na pewno nie zagłosuje na Dudę i podkreślił, że to nie oznacza, że zagłosuje na Trzaskowskiego.

Innymi słowy Hołownia woli głos nieważny niż głos na Trzaskowskiego tongue

No i Hołownia też powiedział, że swoim wyborcom nie ma zamiaru mówić na kogo mają głosować, bo uważa, że w ten sposób nadużyje ich zaufania.
Więc pewnie po prostu przedstawi, co Trzaskowski zrobi z jego postulatami i tyle będzie w temacie.

1,595

Lucy-on-the-roof napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Jest rezerwuar głosów, o których może myśleć Trzaskowski. Duda takiego zaplecza raczej nie ma. Bo co niby, wyborcy Bosaka?

W maju widziałam sondaż, w którym wyborcy Bosaka deklarowali, jeśli do drugiej tury przejdą PAD i RT: 19% nie weźmie w ogóle udziału, 43,5% zagłosuje na Trzaskowskiego, 37,5% zagłosuje na Dudę.

Wątpie aby tak było. Wyborcy Dudy i Bosaka wywodzą się ze zbioru konserwatystyów. Przy czym wyborcy Bosaka stanowią podzbiór konserwatystów oświeconych gospodarczo. Obaj kandydaci otrzymywali najwyższe i najniższe wyniki w tych samych województwach, to raczej nie jest przypadek.

1,596 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-30 07:32:30)

Glosy niewazne to ulatwienie dla fałszowania wyborów. Chodzą sluchy od znajomych w komisjach, ze mimo że zakazane jest trzymanie dlugopisu w łapce podczas liczenia glosów, niektorzy nie chcieli się ich pozbyć.

Lucyfer wspolczuję wyborcom Bosaka ciezkiej decyzji, ale skoro juz teraz uniemożliwia się Polonii glosowanie, to naiwbym trzeva być by nie przewidzieć jak machina PiS + Duda za 5 lat zniszczy wszelkie instytucje kontroli do końca.
Ale po wolnościowej stronie niestety, mimo iż Panowie uwazają sie za sprytnych i znających historię jest sporo naiwnosci jeśli chodzi o procesy spoleczne.
Czasami idzie się na jakiś kompromis, przewidując do przodu
PO mojego glosu nie ma od dawna, ale my glosujemy na 1 osobę, ktora ma określone prerogatywy i wbrew pozorom olbrzymi wplyw na politykę, nawet na 10 lat.I to jest stanowisko z pełną szansą na niezależność .Pokazal to Kwaśniewki i 2 kadencja  byla formalnoscią.

1,597

ale to zależy jaki głos nieważny wink bo można oddać pustą kartę, a można zaznaczyć dwa krzyżyki i wtedy nikt nic z tym nie zrobi.

1,598

Olinka napisał/a:

Czasem aż trudno mi uwierzyć, że można aż tak bardzo nie myśleć. Ksiądz też ma wpływ na ogromną grupę wyborców, choćbyśmy nie wiem jak zaklinali rzeczywistość. Oczywiście nie można powiedzieć, że na wszystkich, ale dla wielu Polaków ksiądz to wciąż świętość, a jego słowa mają wielką moc. A że chrześcijańskie wartości średnio przekładają się na życie, to dlatego, że ludzie to takie istoty, które traktują swoją wiarę wybiórczo i jeśli im z czymś nie o drodze, to udają, że nie słyszą.
Notabene, statystyki pierwszej tury wyborów wskazują, że największa grupa wyborców głosujących na Dudę ma wykształcenie podstawowe i zasadnicze zawodowe, na Trzaskowskiego wyższe. To też o czymś świadczy.

https://i.imgur.com/ZfjO5ib.jpg

1,599 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-06-30 10:02:26)

HardBreaker napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Wątpie aby tak było. Wyborcy Dudy i Bosaka wywodzą się ze zbioru konserwatystyów. Przy czym wyborcy Bosaka stanowią podzbiór konserwatystów oświeconych gospodarczo. Obaj kandydaci otrzymywali najwyższe i najniższe wyniki w tych samych województwach, to raczej nie jest przypadek.

A w co konkretnie wątpisz?
Bo ze znanych mi osób, które w niedzielę zagłosowały na Bosaka, przynajmniej 3 osoby pójdą w lipcu i zagłosują na Trzaskowskiego. Z jednym nawet dzielę życiową przestrzeń.
Część z wyborców Konfederacji czy Hołowni, to po prostu antysystemowcy i oni nie zagłosują w II turze na nikogo.
Cześć pewnie podziela konserwatyzm Dudy i jego poprą w wyborach.

PS
Janix, wklejone przez Ciebie podsumowanie, pokazuje, że właściwie mamy podział klasowy. To już nie tylko poziom wykształcenia, o którym wspominała Olinka :-/

1,600 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-06-30 10:22:44)

W dzisiejszej Romowie porannej RMF był Bosak.
Pytany o II turę wyborów stwierdził :
„To smutny wybór. Uważam, że Polska zasługuje na coś zdecydowanie więcej niż pozorny konkurs piękności pomiędzy ludźmi, których wizerunki są wykalkulowane sondażowo - stwierdził w Porannej rozmowie w RMF FM poseł Konfederacji Krzysztof Bosak, odnosząc się do II tury wyborów prezydenckich, w której zmierzą się Andrzej Duda i Rafał Trzaskowski. To wybór pomiędzy jawnym wrogiem a fałszywym przyjacielem. Nie wiadomo, co gorsze - podkreślił.”

Dodał jeszcze, ze PAD głosił w poprzednich wyborach hasła konserwatywne gospodarczo a następnie podpisał ponad 30 ustaw podnoszących podatki, zaś RT jest do „bólu poprawny politycznie”.
Pytany o to czy zagłosuje na RT który oświadczył ze zdelegalizuje ONR stwierdził „nie, bynajmniej”.

1,601

Ja nie lubię takich tabelek.
Bo ludzie w Pl są również ze wsi i są starsi i zdani tylko na emeryturę.
Bylo rządzić tak, by teraz nie glosowali na populistow. Komu wiele dano, od tego wiele wymagać będą. Placi się za to teraz.

1,602 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-30 10:36:26)

Ja bym na miejscu Dudy wsrod wyborców Bosaka nie upatrywala zbytnich nadziei.
Mając do wyboru otwartego wroga a falszywego przyjaciela to chyba wybor oczywisty. Kogo za kogo się uznaje to inna bajka.
Plan pisowy o ironio opiera sie na kasie z Unii., bo bez tego jestesmy w kryzysie. To że jeszcze malo bylo zwolnień nie znaczy ze ich nie bedzie. Malych przedsiebiorców wykonczy samo Państwo.
A pozbiej to juz mamy efekt jak w latach 90, sprzedawanie udzialow tym co mają kasę, by się ratować.

1,603

MagdaLena1111 napisał/a:
HardBreaker napisał/a:

A w co konkretnie wątpisz?
Bo ze znanych mi osób, które w niedzielę zagłosowały na Bosaka, przynajmniej 3 osoby pójdą w lipcu i zagłosują na Trzaskowskiego. Z jednym nawet dzielę życiową przestrzeń.
Część z wyborców Konfederacji czy Hołowni, to po prostu antysystemowcy i oni nie zagłosują w II turze na nikogo.
Cześć pewnie podziela konserwatyzm Dudy i jego poprą w wyborach.

Większość wyborców Bosaka nie popiera Trzaskowskiego bo dobrze pamiętają marsz niepodległości z 2012 roku ...
Ja obstawiam, 40% na Dude, 50% nie pójdzie.

1,604

Hard, nie wszyscy wyborcy Bosaka są fanami marszów wolności ;-)

1,605

MagdaLena1111 napisał/a:

A nie wszyscy z marszow wolnosci zaglosują na Dudę z powodow światopoglądowych.

1,606

MagdaLena1111 napisał/a:

Nie zrozumiałaś.

1,607 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-06-30 11:12:28)

Ach ta ściana wschodnia i południowa... ;P Ale trzeba przyznać, że na południu, tutaj w Małopolsce, panują takie nastroje od dawna. Zresztą Duda czuje się mocno związany z Sądeczyzną i nawet przyjaźni się z jednym tutejszym posłem, który startował w zeszłym roku do Parlamentu Europejskiego. Poseł ów usilnie dąży do ponownego rozpatrzenia sprawy wypłaty Polsce odszkodowań przez Niemcy za zniszczenia II wojny światowej dokonane przez III Rzeszę. W każdym razie Duda ma tutaj naprawdę silny bastion.
Lucek pewnie może coś więcej dopowiedzieć smile
Te tabelki, które Janix zapodał, pokazują jednak jakiś trend, co już jest pewną informacją, choć często używaną jako narzędzie, aby zachęcić lub zniechęcić do danego kandydata w II turze( lub ogólnie).

1,608

W tym kraju nigdy nie będzie normalnie... Ludzie zamiast patrzeć w przyszłość zajmują się wojnami, stalinizmem i zaborami. Ok, pamięć należy pielęgnować, ale idziemy dalej. Co daje takie rozdrapywanie ran. Pomaga chyba tylko tym co im w życiu nie wyszło, bo mają zwalić na kogo swoją porażkę.

1,609

czekoladazfigami napisał/a:

W tym kraju nigdy nie będzie normalnie... Ludzie zamiast patrzeć w przyszłość zajmują się wojnami, stalinizmem i zaborami. Ok, pamięć należy pielęgnować, ale idziemy dalej. Co daje takie rozdrapywanie ran. Pomaga chyba tylko tym co im w życiu nie wyszło, bo mają zwalić na kogo swoją porażkę.

A gdzie jest normalnie?

1,610 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-06-30 11:23:55)

Jedna sprawa to to, czy nam się takie reparacje moralnie należą, jako narodowi/państwu chyba najbardziej poszkodowanemu w trakcie II WŚ, chyba w przeliczeniu na procent ludności, jaki straciliśmy. Inna sprawa to, czy prawnie jest to do zrobienia. O ile mi wiadomo rząd PRL oficjalnie zrzekł się odszkodowań od RFN, jeszcze za czasów Gomułki( jak coś to niech mnie ktoś poprawi). Problem w tym, że PiS ma stosunek do PRL-u taki, jaki ma i zwyczajnie uznaje to chyba za nieważne. Natomiast fakt jest taki, że właśnie trzeba w przyszłość patrzeć a wielu już po prostu zaczyna irytować przesadna martyrologia. Dal mnie rusofobia PiS -u to jakiś totalny obłęd, przy którym najpoważniejsze choroby psychiczne( z całym szacunkiem dla pacjentów na nie cierpiących) to zwykły ból głowy.
edit: Chcąc nie chcąc historia kształtuje nasza świadomość i sposób myślenia. Wydarzenia historyczne czy ich skutki odczuwamy nieraz długie lata po ich zakończeniu, chociaż poziom martyrologii przekracza często granice dobrego smaku.
O popularności i bastionie jaki posiada PiS w naszym rejonie świadczy fakt, jak 2 lata temu o fotel prezydenta miasta starał się kandydat Koalicji oraz kandydatka PiS-u: kiedy wygrał ten pierwszy, dało się odnieść wrażenie, że PiS dostał większy policzek, niż Komorowski po przegranych wyborach 5 lat temu.

1,611

Ela210 napisał/a:

Ja nie lubię takich tabelek.
Bo ludzie w Pl są również ze wsi i są starsi i zdani tylko na emeryturę.
Bylo rządzić tak, by teraz nie glosowali na populistow. Komu wiele dano, od tego wiele wymagać będą. Placi się za to teraz.

Wczoraj rzuciłem okiem na 30 sekund z wiecu Andrzeja Dudy. Mina - skrzyżowanie Duce z "dobrym wujkiem": a tak i będzie premier wypłacał wam 14-tkę! A ja tego przypilnuję! Macie moje słowo, a co!
Nie zacytuję słów jakie wtedy rzuciłem tongue Za swoje szczodry Mateusz i Andrzej płacą...

HardBreaker napisał/a:

Większość wyborców Bosaka nie popiera Trzaskowskiego bo dobrze pamiętają marsz niepodległości z 2012 roku ...
Ja obstawiam, 40% na Dude, 50% nie pójdzie.

Jedyne badanie sondażowe jakie widziałem wśród wyborców deklarujących poparcie Bosaka w I turze mówiło, że ok. 43 % z nich w drugiej turze zagłosuje na Trzaskowskiego, ok. 25 % na Dudę, reszta olewa II turę. Wyborcy Bosaka, to nie tylko członkowie i sympatycy Konfederacji. Świeże wyniki przepływów wskazują, że Bosaka poparło ok. 250 tysięcy wyborców, którzy do tej pory nie głosowali na Konfederację. Z sympatyków Konfederacji Duda może liczyć na głos głównie wśród narodowców ale właśnie wśród nich sporo woli w ogóle nie pójść na wybory. Frakcja wolnościowców na Dudę nie będzie głosowała, bo to dla nich socjalista rozdający pieniądze i podnoszący podatki.
Ja, jako wyborca KORWINA z przed 5 lat z wyborów parlamentarnych, z eurowyborów, Konfederacji z parlamentarnych ostatnich i Krzysztofa Bosaka z obecnych wyborów pójdę na drugą turę świadomie zagłosować na Rafała Trzaskowskiego, choć PO od kilku lat wywołuje u mnie alergię.
Trzeba uwzględnić prosty fakt, że przeciętny wyborca Konfederacji i Bosaka jest całkiem dobrze świadomy tego co chce i co się dzieje w polityce. Ten wyborca świetnie widzi obietnice PiS i Dudy, a jak wygląda ich realizacja. Również ten narodowościowy i konserwatywny światopoglądowo wyborca pod względem ideowym. Ten segment wyborców świetnie się orientuje jak wygląda polityka PiS pod kątem aborcji, pozycji Polski względem USA, Izraela itp. kwestii nie wchodząc w szczegóły wink

1,612

Kurdę, ciekawe kto zarobi na te 14, 15, menelowe, na świnię, kurę i kota.

1,613 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-06-30 11:28:26)

Ty, ja i my wszyscy wink
Poza tym wychodzi jak szydło he, he z worka, że tu PiS zawinął kasę z budżetu Agencji Rezerw Materiałowych, tam z funduszu pracowniczego, tam z funduszu powodziowego. Przez 5 lat PiS obciął kilkukrotnie budżet na budowę zabezpieczeń przeciwpowodziowych na Podkarpaciu ale "dał" mieszkańcom Podkarpacia, swoim najwierniejszym wyborcom 500+ i 13-tk. Teraz mają pozalewane domy i nie widzą korelacji między tymi faktami. W końcu przecież nie im z kieszeni zabrał ale do ich kieszeni włożył lol

1,614 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-06-30 12:00:04)

Snake napisał/a:

Trzeba uwzględnić prosty fakt, że przeciętny wyborca Konfederacji i Bosaka jest całkiem dobrze świadomy tego co chce i co się dzieje w polityce. Ten wyborca świetnie widzi obietnice PiS i Dudy, a jak wygląda ich realizacja. Również ten narodowościowy i konserwatywny światopoglądowo wyborca pod względem ideowym. Ten segment wyborców świetnie się orientuje jak wygląda polityka PiS pod kątem aborcji, pozycji Polski względem USA, Izraela itp. kwestii nie wchodząc w szczegóły wink

Nie wątpie. Ale większość z tych którzy pójdą będzie wolała dać się okraść z pieniędzy niż z wartości. A w sondaże nie wierzę, bedzie jak z Kamyszem.

1,615

Snake napisał/a:

Ty, ja i my wszyscy wink
Poza tym wychodzi jak szydło he, he z worka, że tu PiS zawinął kasę z budżetu Agencji Rezerw Materiałowych, tam z funduszu pracowniczego, tam z funduszu powodziowego. Przez 5 lat PiS obciął kilkukrotnie budżet na budowę zabezpieczeń przeciwpowodziowych na Podkarpaciu ale "dał" mieszkańcom Podkarpacia, swoim najwierniejszym wyborcom 500+ i 13-tk. Teraz mają pozalewane domy i nie widzą korelacji między tymi faktami. W końcu przecież nie im z kieszeni zabrał ale do ich kieszeni włożył lol

To było pytanie retoryczne big_smile

1,616

HardBreaker napisał/a:
Snake napisał/a:

Nie wątpie. Ale większość która pójdzie będzie wolała dać się okraść z pieniędzy niż z wartości. A w sondaże nie wierzę, bedzie jak z Kamyszem.

Serio? Ja tam nie lubię jak mnie ktoś okrada z pieniędzy i ich utratę odczuwam dość konkretnie. A co do wartości, to akurat dla Konfederaty głosowanie na Dudę jest jak sprzedać cnotę, a rubelka nie zarobić. Żyć dalej w kraju, w którym ambasador USA poucza i dyscyplinuje władze RP, Auschwitz rządzi jakiś dziwny koleś, dalej nie wolno wyjaśnić sprawy Jedwabnego, a sprawie łeb ukręcił nie kto inny jak Lech Kaczyński, po ministerstwach i urzędach pałęta się jakiś dziwny koleś, turysta z epizodem służby w izraelskich służbach specjalnych. Ustawy piszą nam w Izraelu albo Waszyngtonie. Oj wartości tu cała masa, a nawet kupa...

1,617 Ostatnio edytowany przez czekoladazfigami (2020-06-30 12:08:51)

HardBreaker napisał/a:

A gdzie jest normalnie?

Takie komunały głosi ktoś, kto nie ma złamanego grosza. big_smile Normalny człowiek, jednak szanuje swój dorobek i dorobek rodziców czy dziadków.

1,618 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-06-30 12:16:34)

Snake napisał/a:
HardBreaker napisał/a:
Snake napisał/a:

Nie wątpie. Ale większość która pójdzie będzie wolała dać się okraść z pieniędzy niż z wartości. A w sondaże nie wierzę, bedzie jak z Kamyszem.

Serio? Ja tam nie lubię jak mnie ktoś okrada z pieniędzy i ich utratę odczuwam dość konkretnie. A co do wartości, to akurat dla Konfederaty głosowanie na Dudę jest jak sprzedać cnotę, a rubelka nie zarobić. Żyć dalej w kraju, w którym ambasador USA poucza i dyscyplinuje władze RP, Auschwitz rządzi jakiś dziwny koleś, dalej nie wolno wyjaśnić sprawy Jedwabnego, a sprawie łeb ukręcił nie kto inny jak Lech Kaczyński, po ministerstwach i urzędach pałęta się jakiś dziwny koleś, turysta z epizodem służby w izraelskich służbach specjalnych. Ustawy piszą nam w Izraelu albo Waszyngtonie. Oj wartości tu cała masa, a nawet kupa...

Widzę straszne oburzenie, ale jak przed pierwszą turą sporo osób również na tym forum deklarowało że w dogrywce zagłosuje na kogokolwiek aby tylko Duda nie wygrał to nie przeszkadzało. Podwójna moralność?

1,619

Lady Loka napisał/a:

Nie, nie potwierdził.
Hołownia powiedział, że przedstawi Trzaskowskiemu swoje postulaty i zobaczy, czy Trzaskowski się do nich ustosunkuje, natomiast powiedział też, że na pewno nie zagłosuje na Dudę i podkreślił, że to nie oznacza, że zagłosuje na Trzaskowskiego.

Innymi słowy Hołownia woli głos nieważny niż głos na Trzaskowskiego tongue

No i Hołownia też powiedział, że swoim wyborcom nie ma zamiaru mówić na kogo mają głosować, bo uważa, że w ten sposób nadużyje ich zaufania.
Więc pewnie po prostu przedstawi, co Trzaskowski zrobi z jego postulatami i tyle będzie w temacie.

Odnośnie tego, że woli oddać nieważny głos, to sobie sama dopowiedziałaś, bo wcześniej wyraźnie deklarował, że swój głos odda na Trzaskowskiego. W ogóle mam wrażenie, że widziałyśmy jakiś inny materiał, ewentualnie wycofuje się z tego, co mówił wczoraj rano.

Tymczasem na jaw wychodzą próby fałszowania wyborów, na przykład w Bytomiu członek komisji na kartach zgodnie z którymi głos został oddany na RT, stawiał kolejne krzyżyki, tym samym unieważniając oddany głos. Pomijając, że w dniu wczorajszym system rejestracji dla głosujących z zagranicy nie działał, nie wiem czy przez cały dzień, ale na pewno późnym wieczorem. Na szczęście można było wysłać mail do wybranego konsulatu.

1,620

HardBreaker napisał/a:

A gdzie jest normalnie?

Takie komunały głosi ktoś, kto nie ma złamanego grosza. big_smile Normalny człowiek, jednak szanuje swój dorobek i dorobek rodziców czy dziadków.

Jakie komunały? Znowu odlatujesz? Czytaj ze zrozumieniem.

1,621

I jeszcze taka ciekawostka, że obecnie urzędujący prezydent boi się debaty. Już kilka redakcji złożyło wspólnie taką propozycję. Nie wiem, dla mnie to jest nie tylko brak elementarnego szacunku do wyborców, ale też zwykłe tchórzostwo. Wiadomo jak to mogło wyglądać w TVP, a jak może wyglądać teraz i chyba to budzi największy lęk. Bo jakże przyjść, nie znając pytań, a nuż pojawią się jakieś niewygodne tematy? <pytanie retoryczne>

1,622

Olinka napisał/a:

I jeszcze taka ciekawostka, że obecnie urzędujący prezydent boi się debaty. Już kilka redakcji złożyło wspólnie taką propozycję. Nie wiem, dla mnie to jest nie tylko brak elementarnego szacunku do wyborców, ale też zwykłe tchórzostwo. Wiadomo jak to mogło wyglądać w TVP, a jak może wyglądać teraz i chyba to budzi największy lęk. Bo jakże przyjść, nie znając pytań, a nuż pojawią się jakieś niewygodne tematy? <pytanie retoryczne>

Albo pytania w języku obcym... big_smile

1,623 Ostatnio edytowany przez Excop (2020-06-30 12:49:07)

Ja zaś, pomijając wyniki wyborów zapytam, czy na wieczór wyborczy koronawirus odpuścił, czy też szczepionka dla komitetów wyborczych została opracowana i sprawdzona klinicznie?
Mało mnie szlag nie trafił, gdy widziałem duże skupiska ludzi ściśniętych jak sardynki w puszce na małej powierzchni, bez maseczek w czasie, gdy kierownicy sklepów - tych dużych i tych małych, osiedlowych, w tym samym czasie dostawali mandaty karne za rzekome lekceważenie przepisów bezpieczeństwa p-ko epidemii z tego samego powodu. Gdy ich pracownicy obsługiwali klientów nie mających zakrytych ust i nosa.

1,624

Olinka napisał/a:

Tja...słyszałam, jak ktoś przytaczał wypowiedź Dudy, że niech się wszystkie telewizje dogadają i ustalą pytania!!!, to wtedy weźmie udział w debacie. Ewidentnie PAD nie zdecyduje się na udział w debacie, jak nie będzie wiedział, co go może spotkać. I jak tu mieć szacunek do takiego polityka?

1,625

HardBreaker napisał/a:

Widzę straszne oburzenie, ale jak przed pierwszą turą sporo osób również na tym forum deklarowało że w dogrywce zagłosuje na kogokolwiek aby tylko Duda nie wygrał to nie przeszkadzało. Podwójna moralność?

Nie rozumiem. Ja też w II turze zagłosowałbym na kogokolwiek kto stanąłby przeciwko Dudzie. Nawet na Biedronia wink W temacie wartości wolałbym jego, który głosi poglądy prawie w całości sprzeczne z moimi niż fałszywca wycierającego sobie gębę frazesami. W temacie zimno cynicznym jest ze wszechmiar słuszne wybicie kłów "dobrej zmianie", bo tak naprawdę jest dojną zmianą i to w wielu sprawach zwyczajnie głupią i szkodliwą.

Excop napisał/a:

Ja zaś, pomijając wyniki wyborów zapytam, czy na wieczór wyborczy koronawirus odpuścił, czy też szczepionka dla komitetów wyborczych została opracowana i sprawdzona klinicznie?
Mało mnie szlag nie trafił, gdy widziałem duże skupiska ludzi ściśniętych jak sardynki w puszce na małej powierzchni, bez maseczek w czasie, gdy kierownicy sklepów - tych dużych i tych małych, osiedlowych, w tym samym czasie dostawali mandaty karne za rzekome lekceważenie przepisów bezpieczeństwa p-ko epidemii z tego samego powodu. Gdy ich pracownicy obsługiwali klientów nie mających zakrytych ust i nosa.

Brałem udział w dwóch wiecach wyborczych i oczywiście, że to parodia. Na jednym nawet włożyłem na usta maseczkę ale takich jak ja była zdecydowana mniejszość. Brałem na dniach udział w ślubie. Kościół pełen ludzi, może 1/10 miała maseczki. Dystans społeczny? Nie rozśmieszajcie mnie. Po ślubie gromadne gratulacje dla pary młodej, stałem akurat w gronie lekarzy i pielęgniarek. Wszyscy bez maseczek tongue
Dziś przetestowałem służbę zdrowia w dużej, resortowej przychodni, bo po pół roku poszedłem odebrać wynik, który kazali mi odebrać u lekarza. Cerber w drzwiach, kitel, maseczka. Babki, które przez 10 minut tłumaczenia nie mogą zrozumieć, że nie ma "ja tylko chciałam receptę". Tylko na telefon! Ale ja nie mam telefonu! Ktoś babce pożyczył, babka dzwoni do lekarki w tej przychodni i cały tłumek wysłuchuje imię, nazwisko, datę urodzenia, jakie leki pani potrzebuje. Wchodzę, pomiar temperatury i ankieta o tym czy miało się kontakt z wirusem. Pośmiałem się setnie, bo kto normalny chcąc się dostać do lekarza zaznaczy inaczej niż wszystkie pozycje na NIE? Potem "dystans społeczny" krzesło w krzesło w korytarzu pełnym młodzieńców i całkiem, całkiem pań resortowych biegających za obiegówką.

Posty [ 1,561 do 1,625 z 2,703 ]

Strony Poprzednia 1 23 24 25 26 27 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024