Wybory prezydenckie 10 maja 2020 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Strony Poprzednia 1 22 23 24 25 26 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,496 do 1,560 z 2,703 ]

1,496

Odp: Wybory prezydenckie 10 maja 2020

W skarpetkach niezdrowo... Ja głosowałem o 8 rano. Ruch na wsi duży ale płynny. Zajęło mi to mniej niż kwadrans. Żona pojechała na 7 do miasta i godzinę stała w kolejce. Dzień upływa mi raczej bez emocji wink Kiełbasę dzieciom zgrillowałem, napoje chłodzące były, teraz trochę mniej słońca, to siadam na rower. Wieczorem siądę sobie wygodnie i będę odliczał do: kochane kuce i onuce, siostry i bracia najmilsi!

Zobacz podobne tematy :

1,497

Rozumiem, że kusi i wydaje Wam się, że to jest taaaakie sprytne zagranie, ale cisza wyborcza, to cisza wyborcza - łamie prawo, a zgodnie z naszym regulaminem posty zawierające treści sprzeczne z prawem są zabronione. Uprzedzam, że kolejnym razem pojawią się już ostrzeżenia. Byłoby szkoda, bo do 21.00 przecież już niedaleko wink.
Z pozdrowieniami, Olinka

1,498

Jeśli chodzi o frekwencję, to jest całkiem dobrze. U mnie w mieście na godz. 17.00 zanotowano 49,75%, w powiecie 48,99%. Teraz na pewno jest już więcej.
Ja byłam oddać swój głos tuż po 13.00, poszło sprawnie i szybko, mąż nieco wcześniej i wyglądało to podobnie. Lokal wyborczy mamy tuż obok kościoła, po mszy zawsze robi się kolejka, dlatego staraliśmy się trafić w czas pomiędzy. Myślę sobie, że fakt, że mamy dziś niedzielę handlową może trochę pomóc - pewnie są tacy, którym nie chciałoby się ruszyć tyłka, a tak mają dodatkową motywację, bo zagłosują, a przy okazji pojadą na zakupy. Albo odwrotnie wink.

1,499 Ostatnio edytowany przez Misinx (2020-06-28 19:56:22)

Lucyfer666 napisał/a:

Ogólnie cisza wyborcza to jeden wielki absurd.
Niby zakaz agitacji, ale tak naprawdę to co wszelkie transparenty i plakaty robią na miastach i wsiach? smile

Nie wolno na nie patrzeć wink

Olinka napisał/a:

Jeśli chodzi o frekwencję, to jest całkiem dobrze. U mnie w mieście na godz. 17.00 zanotowano 49,75%, w powiecie 48,99%. Teraz na pewno jest już więcej.
Ja byłam oddać swój głos tuż po 13.00, poszło sprawnie i szybko, mąż nieco wcześniej i wyglądało to podobnie. Lokal wyborczy mamy tuż obok kościoła, po mszy zawsze robi się kolejka, dlatego staraliśmy się trafić w czas pomiędzy. Myślę sobie, że fakt, że mamy dziś niedzielę handlową może trochę pomóc - pewnie są tacy, którym nie chciałoby się ruszyć tyłka, a tak mają dodatkową motywację, bo zagłosują, a przy okazji pojadą na zakupy. Albo odwrotnie wink.

Zastanawia mnie komu ta wysoka frekwencja zrobi dobrze. Czy to jest jakiś duży ruch ludzi, którzy "mają dość", czy też ogromna mobilizacja "żelaznego elektoratu" ? Chciałbym wierzyć, że to pierwsze.

1,500

No oby!
40 minut temu pojawiła się informacja, że w Łodzi i Warszawie dowożą karty do głosowania. W innych miastach kolejki, a pamiętajmy, że wystarczy przed 21.00 się w takowej ustawić, aby wciąż móc oddać swój głos.
Za chwilę poznamy wyniki.

1,501 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-06-28 21:06:54)

To dogrywka przed nami smile

I to w składzie, który chyba niektórzy przewidywali..

Ale takiej frekwencji to ja nie pamiętam..

1,502

Sondaż exit poll Ipsos dla TVN, Polsat i TVP:
frekwencja - 62,9%
Andrzej Duda - 41,8%
Rafał Trzaskowski - 30,4%
Szymon Hołownia - 13,3%
Krzysztof Bosak - 7,4%
Robert Biedroń - 2,9%
Władysław Kosiniak-Kamysz - 2,6%

Pozostali kandydaci uzyskali wyniki poniżej 1%.

1,503

Przeraża mnie fakt, że facet z wątpliwym zapleczem, który nic ideowo nie reprezentuje ponownie otrzymuje wynik dwucyfrowy. 13,3% to ponury żart.

1,504

bagienni_k napisał/a:

To dogrywka przed nami smile

I to w składzie, który chyba niektórzy przewidywali..

Na ten moment jest good. Ważne, że jest II tura! smile

1,505 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-06-28 21:45:23)

Może niektórzy spośród głosujących na Hołownię stwierdzili, że facet ma charyzmę, to czemu na niego nie zagłosować? Po części moich znajomych, którzy sobie na FB robili zakładki do profilówek, Hołownia był chyba po prostu oryginalny a przede wszystkim był zupełnym, przeciwieństwem Dudy.

1,506 Ostatnio edytowany przez Istotka6 (2020-06-28 21:32:20)

Jestem przerażona przede wszystkim tym,  że obecny  ma taki wynik....  Popłakałam się z rozpaczy,  ale jeszcze jest nadzieja...

Jprd  jeszcze te cyrki,  ciekawe ile za taki show zapłacili

Wybaczcie  moje żale,   ale MAM DOŚĆ

1,507

Mnie cieszy, że odpadli Boska i Hołownia. Obaj za kościelni jak dla mnie.

1,508

Lucyfer666 napisał/a:

Przeraża mnie fakt, że facet z wątpliwym zapleczem, który nic ideowo nie reprezentuje ponownie otrzymuje wynik dwucyfrowy. 13,3% to ponury żart.

Hołownia miał dobry program i dobre propozycje. Sam fakt, że nie stoi za nim żadna partia był mocnym powodem, żeby na niego głosować. Patrząc na to, ilu ludzi publicznie popierało go w mediach, ja jestem zaskoczona, że tak mało ma procent.
W swoim szczytowym momencie sondaży chyba też dobijał do 30%.
Dobrze, bo to właśnie pokazuje, że da się wejść w ten świat całkowicie z zewnątrz i zainteresować ludzi tym, co się mówi.

Szczerze, nie wiem ciągle czy pójdę na drugą turę. Nawet idea mniejszego zła nie przekonuje mnie do zagłosowania na Trzaskowskiego.

1,509

Bezpartyjny polityk jakoś zawsze wzbudzał we mnie większe zaufanie smile , jeśli oczywiście od razu coś go nie dyskwalifikowało..

1,510 Ostatnio edytowany przez assassin (2020-06-28 21:51:02)

Lady Loka napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Hołownia miał dobry program i dobre propozycje. Sam fakt, że nie stoi za nim żadna partia był mocnym powodem, żeby na niego głosować. Patrząc na to, ilu ludzi publicznie popierało go w mediach, ja jestem zaskoczona, że tak mało ma procent.
Dobrze, bo to właśnie pokazuje, że da się wejść w ten świat całkowicie z zewnątrz i zainteresować ludzi tym, co się mówi.

Szczerze, nie wiem ciągle czy pójdę na drugą turę. Nawet idea mniejszego zła nie przekonuje mnie do zagłosowania na Trzaskowskiego.

Sondaże nie badają obecnie opinii publicznej, tylko ją kształtują. Należy o tym pamiętać.

Edit. Największy przegrany to Tygrysek, którego pierwsza dama napoczęła, a potem już poszło wink

1,511 Ostatnio edytowany przez HardBreaker (2020-06-28 21:53:41)

Lady Loka napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Miał dobry program, jasne ...
Szymon Hołownia to powtórka Grzegorza Napieralskiego z 2010 roku. Napieralski zrobił wtedy show i też dostał 13%. Świadczy to tylko o tym, że część społeczeństwa nie myśli, tylko głosuje na ładne oczy.

assassin napisał/a:

Edit. Największy przegrany to Tygrysek, którego pierwsza dama napoczęła, a potem już poszło wink

Nie jestem zwolennikiem Kamysza, ale aż mi się go szkoda zrobiło.

1,512 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-06-28 21:56:58)

Istotka6 napisał/a:

Jestem przerażona przede wszystkim tym,  że obecny  ma taki wynik....  Popłakałam się z rozpaczy,  ale jeszcze jest nadzieja...

Jprd  jeszcze te cyrki,  ciekawe ile za taki show zapłacili

Wybaczcie  moje żale,   ale MAM DOŚĆ

A ja mam dość tego, że 72% wyborców głosuje na te same grupy, które zrobiły interes na wojence.

bagienni_k napisał/a:

Może niektórzy spośród głosujących na Hołownię stwierdzili, że facet ma charyzmę, to czemu na niego nie zagłosować? Po części moich znajomych, którzy sobie na FB robili zakładki do profilówek, Hołownia był chyba po prostu oryginalny a przede wszystkim był zupełnym, przeciwieństwem Dudy.

To tym gorzej, że wybiera się ludzi za charyzmę, a nie za to co reprezentują.

---

WKK mi szkoda. Widać stare grupy powoli się sypią. PiS i PO mogą trwać tylko dzięki retoryce anty.

1,513

assassin napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Sondaże nie badają obecnie opinii publicznej, tylko ją kształtują. Należy o tym pamiętać.

Wyniki Kosiniaka i Biedronia to klęska. Żal tygryska bo nie zasługuje na tak zły wynik. Ale cóż, potwierdza się to, że wieś PSL stracił na długi czas. Ale PSL jest "wieczny" i będzie trwał, natomiast PiS ma okres ważności do spożycia taki jak Kaczyński. Po nim się rozleci.

1,514

czekoladazfigami napisał/a:

Ale wiesz, że to oni zdecydują kto zostanie prezydentem?

1,515 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-06-28 22:01:43)

https://pbs.twimg.com/media/Ebn6JrxXYAANemr?format=jpg&name=medium

https://pbs.twimg.com/media/Ebn4B6_WAAgiJCO?format=jpg&name=large

1,516 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-28 22:21:12)

Jestes zaskoczona, LL bo chyba dorywczo interesujesz sie polityką. smile
Nie ma przypadkowych kandydatow na prezydenta, zawsze ktoś za nimi stoi.
Dla mnie bezpartyjność bylaby zaletą tylko w przypadku kogoś o wybitnych osiagnięciach spolecznych

Sondaże ksztaltują, ale tylko w 1 turze. Ludzie patrzą co się oplaca i jesli ktoś się oderwie od peletonu, to później rozgrywka idzie na tych uciekających, niezaleznie od sympatii.

W 2 turze co najwyzej mobiluzują, nie ksztaltują.
W 2 turze decydują debaty bezpośrednie, tu Duda już przegrał.
Więc obstawiam wygraną RT za 2 tygodnie
I jeszcze jedno gdyby nie sondaze, wladza moglavy oglosić sobie 90 procentowe poparcie. To element kontroli.

1,517

Ela210 napisał/a:

Dokładnie. A ktoś kto się interesował otoczeniem Pana Szymona wie, że tutaj ręka pewnych ludzi sprawuje piecze wink
Z resztą pompowanie w sondażach od samego początku to nie przypadek, bo jak napisał assassin.

1,518

Snake napisał/a:
czekoladazfigami napisał/a:

Ale wiesz, że to oni zdecydują kto zostanie prezydentem?

Wiem, ale będe miała na kogo głosować w 2 turze. Bo wybór między Dudą, a Bosakiem, to jak wybór między rakiem trzustki a wątroby.

1,519

Jakoś mnie to rozmieszczenie głosów po województwach specjalnie nie dziwi.. Pomorze twardą ostoją opozycji, jak widać nie tylko w czasach Solidarności smile

1,520

Mnie się podobało, co w programie miał Hołownia. Nawet ostatni jego "konflikt" z kościołem był dla mnie powodem do zagłosowania. Ale to nie znaczy, że wierzę, że cokolwiek by z tego programu zrealizował albo nie stał się marionetką kościoła (chociaż też jasno mówi o rozdzieleniu kościoła od państwa). Ciekawych ludzi ma w sztabie, sprawdziłam kilka osób. Zwyczajnie dla mnie interesujący człowiek, ale (nie)stety politykom już nikt nie wierzy, więc za każdym razem idę na wybory wybrać "mniejsze zło".

1,521

bagienni_k napisał/a:

Jakoś mnie to rozmieszczenie głosów po województwach specjalnie nie dziwi.. Pomorze twardą ostoją opozycji, jak widać nie tylko w czasach Solidarności smile

Ja bym zwrócił uwagę na to, że to duża strata względem 2015 roku, gdzie podział województw wynosił 50:50

1,522

Ela210 napisał/a:

Dla mnie bezpartyjność bylaby zaletą tylko w przypadku kogoś o wybitnych osiagnięciach spolecznych

Na Małysza zagłosowałbym w ciemno wink

1,523

Kukiz w 2015 r. dostał ok. 21% głosów, jak zsumować poparcie dla Hołowni i Bosaka to wychodzi podobny odsetek "zbuntowanych".

Pamiętajmy, że to są wyniki exit poll. Nie obejmują one osób głosujących korespondencyjnie, a w tym roku takich osób może być wyjątkowo dużo.

1,524

Lucy-on-the-roof napisał/a:

Kukiz w 2015 r. dostał ok. 21% głosów, jak zsumować poparcie dla Hołowni i Bosaka to wychodzi podobny odsetek "zbuntowanych".

Pamiętajmy, że to są wyniki exit poll. Nie obejmują one osób głosujących korespondencyjnie, a w tym roku takich osób może być wyjątkowo dużo.

Z Kukizem wtedy działał Marek Jakubiak, jak i Ruch Narodowy.
Za Fafluna pewnie do dziś Paweł sobie w brodę pluje.

1,525

Lucyfer666 napisał/a:

Faflun..?

1,526 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-06-28 22:25:42)

Lucyfer666 napisał/a:
bagienni_k napisał/a:

Ja bym zwrócił uwagę na to, że to duża strata względem 2015 roku, gdzie podział województw wynosił 50:50

Poczekaj na II turę.
Teraz to jest podział, gdzie było kilku kandydatów z szerokorozumianej opozycji.

Ale gdy dzisiaj czekałam w kolejce przed swoim lokalem wyborczym, to mnie ściskało jak dziadki przede mną gadały o wyborze Dudy. No jak tak można w mieście wolności i solidarności chcieć powrotu PRlu.

1,527

assassin napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Faflun..?

Adam Andruszkiewicz - warto sprawdzić memy o nim. W internecie ma nadany pseudonim Faflun

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
bagienni_k napisał/a:

Poczekaj na II turę.
Teraz to jest podział, gdzie było kilku kandydatów z szerokorozumianej opozycji.

Ale gdy dzisiaj czekałam w kolejce przed swoim lokalem wyborczym, to mnie ściskało jak dziadki przede mną gadały o wyborze Dudy. No jak tak można w mieście wolności i solidarności chcieć powrotu PRlu.

Umizgi do wyborców Konfederacji już się zaczęły.
Nagle Tomek Sakiewicz przestał piać o ruskich onucach. Żałosny typ.

1,528

Lucyfer666 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Dokładnie. A ktoś kto się interesował otoczeniem Pana Szymona wie, że tutaj ręka pewnych ludzi sprawuje piecze wink
Z resztą pompowanie w sondażach od samego początku to nie przypadek, bo jak napisał assassin.

Oczywiście, że zawsze ktoś stoi, logika. Niemniej program Hołowni był najbardziej pasującym mi ze wszystkich kandydatów.

Dajcie spokój teoriom spiskowym tongue jak zawsze, nikt się nie zorientował, nikt. Badacze nie, naukowcy nie, profesorzy nie, tylko zwylły Kowalski spod 5tki wie najlepiej na świecie jak jest tongue

1,529

Lady Loka napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Oczywiście, że zawsze ktoś stoi, logika. Niemniej program Hołowni był najbardziej pasującym mi ze wszystkich kandydatów.

Dajcie spokój teoriom spiskowym tongue jak zawsze, nikt się nie zorientował, nikt. Badacze nie, naukowcy nie, profesorzy nie, tylko zwylły Kowalski spod 5tki wie najlepiej na świecie jak jest tongue

Oczywiście Lady Loko.
Najlepszym przykładem tego typu "wyborów" jest Lech Wałęsa.

1,530 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-28 22:59:36)

Lady Loka napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Ja tam niczym specjalnie nie jestem zaskoczona. Lata analiz:)
Program wymyśla się dopiero po wcześniejszym dokladnym ustaleniu, czego brakuje ludziom.
I wtedy wybiera też kandydata ktorego zaakceptują, nowego na scenie politycznej.:)
Świadomego tego faktu lub nie.
Polecam Ghostwriter:)

Tak jak Petru, jak Palikota, jak Tyminskiego  tak Szymona nie bedzie na scebie politycznej za 5 lat lub szybciej.

1,531 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-06-28 22:58:43)

Dajcie spokój, każdy może mieć swojego topowego kandydata tongue Jeśli dla kogoś Hołownia wydawał się dobry, to czemu miał nie oddać na niego głosu? smile Nie sądzę, żeby kiedykolwiek zaistniała taka sytuacja, że ponad 90 % społeczeństwa było zadowolonym jednym kandydatem/partią..

1,532 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-06-28 22:59:32)

13,3% głosów oddanych na Holownie, to w większości glos protestujących na wojnę polsko-polska. Hołownia miał być alternatywa dla tych którzy nie chcą podziału sceny politycznej na PO-PIS.
Duża cześć tych wyborców, nie pójdzie na II turę.
Elektorat Bosaka to w części zwolennicy Konfederacji - nie zagłosują na Trzaskowskiego, w części przeciwnicy wojny polsko-polskiej - w większości nie pójdą na II turę.

Obecna różnica między Duda a Trzaskowskim to ok. 10% .
Przy mniejszej frekwencji w II turze , ta różnica procentowa zwiększy się na korzyść Dudy, a nie wszyscy z wyborców Hołowni i Bosaka, którzy mimo wszystko zagłosują w II turze, zagłosują na Trzaskowskiego.
Pozostały 2-3% Biedronia jako pewne. Ale to kropla.

Raczej pozamiatane.

1,533 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-06-28 23:02:45)

bagienni_k napisał/a:

Dajcie spokój, każdy może mieć swojego topowego kandydata tongue Jeśli dla kogoś Hołownia wydawał się dobry, to czemu miał nie oddać na niego głosu? smile

Przypomnij sobie Ruch Kukiza - a gdzie jest teraz Kukiz?
Pamiętaj, że wynik WKK, to również wynik wyborców Kukiza.

A nikt nie mówi na kogo kto miał oddać głos! Każdy według swojego sumienia.

Bill.Garret napisał/a:

13,3% głosów oddanych na Holownie, to w większości glos protestujących na wojnę polsko-polska. Hołownia miał być alternatywa dla tych którzy nie chcą podziału sceny politycznej na PO-PIS.
Elektorat Bosaka to w części zwolennicy Konfederacji - nie zagłosują na Trzaskowskiego, w części przeciwnicy wojny polsko-polskiej - w większości nie pójdą na II turę.

Przy mniejszej frekwencji w II turze , ta różnica procentowa zwiększy się na korzyść Dudy, a nie wszyscy z wyborców Hołowni i Bosaka, którzy mimo wszystko zagłosują w II turze, zagłosują na Trzaskowskiego.

Raczej pozamiatane.

W przypadku Hołowni i Biedronia myślę, że Trzaskowski bez problemu ich przejmie.
Ostatecznie myślę, że pójdzie kalkulacja i kał legislacyjny PiSu będą chcieli zablokować, a to zagwarantuje prezydentura Trzaskowskiego.

1,534 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-28 23:08:21)

Jesli 2 tura mialaby być jutro to może. Jednak kampania bedzie trwala i moim zdaniem to sztab Dudy popełni błedy, a w bezpośredbim starciu Duda wypadnie blado.
Pozwolę sobie zauważyć, ze prezydent ktory walczy o reelekcję albo wygrywa w 1 turze bo ma renomę w narodzie, albo dostaje wilczy bilet.

1,535

Ela210 napisał/a:

Jesli 2 tura mialaby być jutro to może. Jednak kampania bedzie trwala i moim zdaniem to sztab Dudy popełni błedy, a w bezpośredbim starciu Duda wypadnie blado.

Pewnie mogą mieć miejsce nawet dwie debaty wink (choć wolałbym 3 - TVP, TVN i Polsat)
Jedna z pewnością będzie.

W każdym razie ten wątek pewnie sobie solidnie pożyje.

1,536

Ela210 napisał/a:

Pozwolę sobie zauważyć, ze prezydent ktory walczy o reelekcję albo wygrywa w 1 turze bo ma renomę w narodzie, albo dostaje wilczy bilet.

Historia III RP to pokazała.

Moim zdaniem Duda już się może pakować. Zagłosowało dzisiaj na niego mniej osób niż w II turze przed 5 laty, więc oni się już od niego odlecieli.

1,537

MagdaLena1111 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Historia III RP to pokazała.

Moim zdaniem Duda już się może pakować. Zagłosowało dzisiaj na niego mniej osób niż w II turze przed 5 laty, więc oni się już od niego odlecieli.

Bo wtedy PiS było mądre i grało na centrowy elektorat. wink
Teraz grają cóż... na tych co dostają plusiki.

1,538

Nie zapominajmy, że Rafał Trzaskowski do gry wszedł bardzo późno, więc jego wynik daleko w tyle zostawiający dotąd wysoko uplasowanego w sondażach Hołownię wciąż daje nadzieję na zmianę.
Elektorat PiS jest raczej zdyscyplinowany i ci, którzy w ogóle głosują, głosują zawsze, z kolei frekwencja w kraju na poziomie 63% (do jutra ten wynik może się jeszcze zmienić) wskazuje na mobilizację pozostałych.

Mapa mnie nie przekonuje, bo pokazuje tylko dwóch kandydatów, a to w sytuacji kiedy mamy II turę i mniej więcej wiemy jak mogą rozkładać się siły, nie jest miarodajne. Teraz wszystko zależy od wyborców przejętych od Hołowni i Bosaka, bo ci od Biedronia wydają się pewni. Kosiniak-Kamysz nie zasłużył na tak niski wynik, ale to jest polityka, można dobrze wystartować i szybko spaść, czasem decydują przypadki, czasem nawet drobna wpadka, która zdarzy się w niewłaściwym momencie i nie zdąży się zatrzeć po niej wrażenie. Nie mam niestety pojęcia jak może zachować się jego elektorat.

1,539

Olinka napisał/a:

Nie zapominajmy, że Rafał Trzaskowski do gry wszedł bardzo późno, więc jego wynik daleko w tyle zostawiający dotąd wysoko uplasowanego w sondażach Hołownię wciąż daje nadzieję na zmianę.
Elektorat PiS jest raczej zdyscyplinowany i ci, którzy w ogóle głosują, głosują zawsze, z kolei frekwencja w kraju na poziomie 63% (do jutra ten wynik może się jeszcze zmienić) wskazuje na mobilizację pozostałych.

Mapa mnie nie przekonuje, bo pokazuje tylko dwóch kandydatów, a to w sytuacji kiedy mamy II turę i mniej więcej wiemy jak mogą rozkładać się siły, nie jest miarodajne. Teraz wszystko zależy od wyborców przejętych od Hołowni i Bosaka, bo ci od Biedronia wydają się pewni. Kosiniak-Kamysz nie zasłużył na tak niski wynik, ale to jest polityka, można dobrze wystartować i szybko spaść, czasem decydują przypadki, czasem nawet drobna wpadka, która zdarzy się w niewłaściwym momencie i nie zdąży zatrzeć się po niej wrażenie. Nie mam niestety pojęcia jak może zachować się jego elektorat.

RT miał gwarantowane 25%!
Olinko - KO, podobnie, jak ZP ma za duże zaplecze polityczne.
Niemniej podobnie, jak PAD to taka ostatecznie wydmuszka. Wybór jego będzie wyborem czysto taktycznym.

1,540

Dla mnie Kukiz był swego czasu właśnie taką odskocznią, swego rodzaju buntem przeciw dotychczasowo panującej władzy, coś na zasadzie klina czy zamieszania wokół partii rządzącej. Tym bardziej w kontekście znanego oblicza Kukiza ,bynajmniej nie politycznego. Sam się dawniej zastanawiałem, dlaczego tak wiele ludzi różnych profesji pakuje się w politykę smile Teraz przestało mnie to już dziwić..

1,541

bagienni_k napisał/a:

Dla mnie Kukiz był swego czasu właśnie taką odskocznią, swego rodzaju buntem przeciw dotychczasowo panującej władzy, coś na zasadzie klina czy zamieszania wokół partii rządzącej. Tym bardziej w kontekście znanego oblicza Kukiza ,bynajmniej nie politycznego. Sam się dawniej zastanawiałem, dlaczego tak wiele ludzi różnych profesji pakuje się w politykę smile Teraz przestało mnie to już dziwić..

Miałeś na myśli prawników? tongue
Zacytuję wpis jaki niedawno napisałem
"Pełna zgoda wink
Niemniej wynika to trochę z jakości klasy politycznej. Bądźmy szczerzy - co reprezentuje większość polityków. Głównie układy i przytulanie SSP ew. różnych rad/biur, a wcześniej związkowcy.

Mało kto może się pochwalić skutecznym biznesem, umiejętnościami zarządzania, wiedzą (nie mylić z wykształceniem) i sukcesem na rynku prywatnym."

1,542

Akurat przyszło mi na myśl dwoje z naszych byłych premierów: E. Kopacz( lekarz pediatra) i Kaziu Marcinkiewicz( nauczyciel fizyki w podstawówce), poza tym Prof Religa czy nawet były dyrektor wrocławskiego zoo Antoni Gucwińśki smile

1,543

bagienni_k napisał/a:

Akurat przyszło mi na myśl dwoje z naszych byłych premierów: E. Kopacz( lekarz pediatra) i Kaziu Marcinkiewicz( nauczyciel fizyki w podstawówce), poza tym Prof Religa czy nawet były dyrektor wrocławskiego zoo Antoni Gucwińśki smile

Pierwsza dwojka to politycy, a kolejni  przypadku.

1,544

Arłukowicz lekarz,  Haidar lekarz. Czynnie pracujący neonatolog i świetny człowiek.

1,545

Zdaje mi się, że Robert Biedroń nie przyciągnął do siebie nawet złaknionych małżeństw homoseksualnych albo inaczej, takie jest realne poparcie dla takich postulatów - mniej niż 3 % Wychodzi, że wynik Ogórek z przed 5 lat nie był wyjątkiem. Ona miała 2,4 %, Biedroń 2,9 %. Czy na froncie chudawa blondynka acz nie bez walorów wizerunkowych czy modny gej, to zdaje się ta lewica osiągnęła swój kres możliwości. Tam tylko Zandberg ma jakiś potencjał ale chyba spełnia się w życiu kanapowej lewicy, która byle osiągnęła próg państwowego dofinansowania.
Wynik Krzysztofa Bosaka bardzo ciekawy, bo wykraczający poza najlepszy wynik całości Konfederacji. Taki był też zapewne główny cel tej kampanii tj. dotrzeć do jak największej bazy wyborców, a to najlepiej robi jeden, konkretny kandydat. Nawet Korwin postarał się tego nie nie schrzanić wink Pytanie czy Konfederacji uda się to przekuć na poparcie w następnych latach. Bez wątpienia jednak zauważalne, że wynik kandydata Konfederacji jest lepszy niż suma wyników kandydatów dawnych tuzów jak SLD i PSL.
Ile dostał Duda, a ile Trzaskowski nie ma już znaczenia. To znaczy widzę, że ze strony sztabu Dudy i PiS jest jaranie się, że o jaką przewagą wygrał pierwszą turę. To nie ma znaczenia, bo jest II tura i teraz jest nowa rozgrywka. Pewnie na innych zasadach, a wygra ten kto lepiej je odgadnie i wykorzysta.

1,546

A gdzie jest dyktaorek?

1,547

Snake napisał/a:

Ile dostał Duda, a ile Trzaskowski nie ma już znaczenia. To znaczy widzę, że ze strony sztabu Dudy i PiS jest jaranie się, że o jaką przewagą wygrał pierwszą turę. To nie ma znaczenia, bo jest II tura i teraz jest nowa rozgrywka. Pewnie na innych zasadach, a wygra ten kto lepiej je odgadnie i wykorzysta.

Tak samo to widzę, dlatego już na samym początku napisałam, że moim zdaniem jest dobrze, bo plan na ten etap wyborów został wykonany. Teraz pora na kolejny. Zresztą sztaby obu kandydatów w I turze przewidywały wynik na poziomie 40-44 % dla Andrzeja Dudy i 28-32 % dla Rafała Trzaskowskiego i to się potwierdziło. 

Według mnie kluczowym celem dla nas, czyli gorszego sortu Polaków, jest po prostu odebranie PiS-owi prezydentury, dlaczego to już chyba nikt nie ma wątpliwości. Istnieje też taka możliwość, że gdyby Trzaskowski wygrał, to za tym pójdą kolejne ruchy ze strony chwiejnych posłów PiS, a zawsze się tacy pojawiają, kiedy mogą coś ugrać, zwłaszcza jeśli okręt zaczyna tonąć, czyli opuszczenie szeregów partii na rzecz opozycji. To z kolei może odebrać partii rządzącej sejmową większość. Być może na dziś brzmi to jak utopia, ale... pomarzyć przecież nie grzech big_smile.

Jeśli chodzi o Biedronia, to wydaje mi się, że w ostatnim czasie wizerunkowo bardzo stracił, kiedy po uderzeniu ze strony PiS w środowisko LGBT jego wypowiedzi zaczęły brzmieć, jakby reprezentował głównie mniejszości seksualne. Na początku tego nie było, a mogło przestraszyć nawet tych, którzy zamierzali na niego głosować. Przyznam, że osobiście źle odebrałam również to, co pokazał w ostatniej debacie, a pokazał swoją słabość niemal demonstrując, że słowa Dudy dotknęły go do żywego. Rozumiem, że mogły, ale to już wykraczało poza domaganie się dla siebie samego i sobie podobnych szacunku. Polityka tego nie lubi.

1,548

No, no, no Robert Biedroń nawet w Słupsku na całej linii przegrał. Obecne wyniki nie są dobre.

1,549

Bill.Garret napisał/a:

Raczej pozamiatane.

Po przeliczeniu 87 % glosow: Duda 45 z hakiem, Trzaskowski 28 z hakiem.

Zgadzam sie - pozamiatane. Reelekcja.

1,550

ANDRZEJ
DUDA
40.5
RAFAŁ
TRZASKOWSKI
27.3
SZYMON
HOŁOWNIA
11.8
KRZYSZTOF
BOSAK
6.7
W.KOSINIAK
KAMYSZ
4.4
ROBERT
BIEDROŃ
3.8

1,551

Lucyfer666 napisał/a:

ANDRZEJ
DUDA
40.5
RAFAŁ
TRZASKOWSKI
27.3
SZYMON
HOŁOWNIA
11.8
KRZYSZTOF
BOSAK
6.7
W.KOSINIAK
KAMYSZ
4.4
ROBERT
BIEDROŃ
3.8

zrodlo ??

1,552

tyafu napisał/a:
Bill.Garret napisał/a:

Raczej pozamiatane.

Po przeliczeniu 87 % glosow: Duda 45 z hakiem, Trzaskowski 28 z hakiem.

Zgadzam sie - pozamiatane. Reelekcja.

No tak ale to zliczone te komisje, które najszybciej oddają protokoły czyli wsie i mniejsze miasta. Według mnie to tylko wynik I tury i tyle. Gra zaczyna się od nowa. Teraz jest pytanie do wyborców Hołowni, Kosiniaka, Biedronia co zrobią? Nie jest to wcale takie oczywiste. Tak jak nie jest oczywiste w przypadku wyborców Bosaka. Znam takich co oddali wczoraj głos na Bosaka, a 5 lat temu w II turze na Dudę i teraz deklarują, że drugi raz tego błędu nie powtórzą. Dla nich wybory po prostu się skończyły. Z sondaży jakie widziałem, to 1/4 wyborców Bosaka deklarowała głos w II turze na Dudę ale ok. 40 % na Trzaskowskiego, reszta nie pójdzie na II turę. Konfederacja to wolnościowcy i narodowcy. Żaden wolnościowiec nie odda głosu na Dudę, za to wśród narodowców i owszem. To dlatego Konfederacja jeszcze wczoraj opublikowała oświadczenie, że nie będzie wskazywać poparcia dla nikogo.

1,553

Byłam tego pewna, że Duda niestety wygra.
Liczyłam jednak, że Trzaskowskiego poprze więcej osób.
Patrząc na powyższe to nie mam złudzeń.
Szkoda.
Zrujnują Polskę doszczętnie.

1,554

W komentarzach na FB, chyba nawet do oficjalnego profilu samego Dudy, wypisywane były gratulacje i zapewnienia wielu, że głosują na niego przede wszystkim dlatego, że cyt:"daje świadczenia na dziecko/dzieci".
Widać zatem wyraźnie, jak wielu ludzi interesują tylko i wyłącznie swoje przyziemne sprawy w najbliższej perspektywie a na cały szereg pozostałych postulatów w programie wyborczym nawet nie spojrzą.

1,555

bagienni_k napisał/a:

W komentarzach na FB, chyba nawet do oficjalnego profilu samego Dudy, wypisywane były gratulacje i zapewnienia wielu, że głosują na niego przede wszystkim dlatego, że cyt:"daje świadczenia na dziecko/dzieci".

Ludzki Pan wink ze swojego majątku rozdaje co całe życie gromadził.

1,556

Snake napisał/a:

No tak ale to zliczone te komisje, które najszybciej oddają protokoły czyli wsie i mniejsze miasta. Według mnie to tylko wynik I tury i tyle. Gra zaczyna się od nowa.

W 2015, gdy ludzie naprawde chcieli zmiany, urzedujacy prezydent dostal baty od razu w pierwszej turze (pomijam totalnie polozona kampanie), teraz po prostu jedynie odroczono wyrok. po prostu RT nie ma z czego "pozbierac".

1,557

Niestety Trzaskowskiego czeka bardzo trudne zadanie sad Chociaż nie niemożliwe.

1,558

Snake napisał/a:
bagienni_k napisał/a:

Ludzki Pan wink ze swojego majątku rozdaje co całe życie gromadził.

A bo taki Kowalski się będzie przejmował skąd ów Ludzki Pan bierze tę jałmużnę, którą tak sowicie rozdaje obywatelom?
Oni dostają i to im wystarczy tongue Zresztą niejeden obywatel z elektoratu Dudy to by się pewnie w swoim przekonaniu o hierarchii wartości ucieszył, że Ludzki Pan odbiera komuś, kto ma więcej( choć na to ciężko pracuje) i daje temu, co ma mało, choć niekoniecznie sam zarabia na ten sukces.

1,559 Ostatnio edytowany przez Lucy-on-the-roof (2020-06-29 10:46:43)

Dane PKW z 99,78% obwodów:
frekwencja - 64,4%
Andrzej Duda - 43,67%
Rafał Trzaskowski – 30,34%
Szymon Hołownia – 13,85%
Krzysztof Bosak – 6,75%
Władysław Kosiniak-Kamysz – 2,37%
Robert Biedroń – 2,21%

1,560

Nadzieja w młodych, jeszcze bezdzietnych bez 500+, którzy głosowali na Bosaka. Lecz to za mało.
Emeryci, nawet ci z jedna nogą już w grobie "patriotyczny" obowiązek spełnią.
Mam sąsiadkę, 80+.
Jak coś potrzebuje ze sklepu to wysługuje się moim mężem bo ona chora, nie da rady dojść, boi się, ze zasłabnie itd.
I nie mówię tu o jakichś ciężkich zakupach bo to normalne, że trzeba pomóc. Tylko czasem potrzebuje coś co mogłaby przynieść w kieszeni np. zupkę w proszku.
I mój mąż musi jej po to iść.
A wczoraj, o 2 kulach poszła na wybory.
Po drodze minęła sklep, który jest o kilkaset metrów bliżej niż lokal wyborczy. Aby się do niego dostać trzeba było pokonać kilkanaście schodków.
Był upał, ciężkie, wilgotne powietrze, trudno było oddychać.
Sama też chodziłam pieszo i przyszło mi to z wielkim trudem. Szczególnie to wspinanie się po schodkach do lokalu.
A ona dała radę i to bez asekuracji. Ryzykowała życiem aby oddać głos na tego na którego zalecała rozgłośnia w Toruniu.

Posty [ 1,496 do 1,560 z 2,703 ]

Strony Poprzednia 1 22 23 24 25 26 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024