Program Rafała Trzaskowskiego - od razu chciałbym zaznaczać, że komentuję punkt po punkcie.
Polecam wcześniejsze zapoznanie się z programem.
Rozdział I
I.Praca i przedsiębiorczość
Inwestycje za rogiem - Tutaj to mamy retorykę, jaką stosował premier Morawiecki. Niby wszystko fajnie, ale z czego ten fundusz powstanie, jakie wielkości? Przypominam, że my ciągle się zadłużamy. Samorządy będą miały fundusze, jeżeli a) pozwoli się im konkurować w ramach procesu decentralizacji, nie będzie ucisku fiskalnego, który mimo wszystko zniechęca mniejsze podmioty tubylcze do odważniejszych inwestycji.
10 tysięcy na ekoremonty - Jakie kwoty? Z czego to pokryje?
Zachęta do inwestycji prywatnych - Z pewnością utrzymanie podatku dochodowego, tylko inna forma jego rozliczania jest zachęcająca...
Zmiany rozliczenia VAT - To jest ok. Zabrakło tylko dopisku o cofnięcie, a najlepiej wyrównanie do jednej stawki vat.
Polskie banki wsparciem dla polskich firm - Z tego wpisu nic nie wynika!
Wyższe zarobki - Tu ok. Niemniej nie jest sprecyzowane, jak chce to osiągnąć.
Wsparcie dla sektora kreatywnego - Rynek gier, jak widać poradzi sobie bez ręki państwa! Wpis do kosza. Poza tym powtórzę się - skąd środki?
Ochrona socjalna dla wszystkich pracujących - Z CZEGO? Zwłaszcza podniesienie zasiłków socjalnych.
Program Praca 4.0 - To funkcjonuje już teraz i ręka państwowego urzędnika nie jest do niczego potrzebna. Przestańcie socjaluchy traktować ludzi, jak dzieci.
Oświadczenie zamiast zaświadczeń - Tego nie skomentuję. Do końca nie rozumiem tego wpisu.
Ustawy po konsultacjach - Tutaj bez zmian. Obecnie również są one konsultowane mimo wszystko.
Branżowe tarcze antykryzysowe - wpis sytuacyjny na teraz. Nie dziwię się, że takowy się pojawił.
II Leczenie od ręki
Zwiększenie środków na służbę zdrowia - populistyczny zabieg. Zwiększenie środków nie zmieni tego, że to kręgośłup administracyjny i model relacji lekarz-pacjent jest w Polsce nieefektywny
Rozwój e-medycyny - To akurat jest spoko. Można powiedzieć, że wpis ten podkreśla naturalną kolej rzeczy, która już funkcjonuje, ale oczywiście nie w państwowych szpitalach.
Podstawowa opieka blisko ludzi - No oki, ale co oznacza "Leczenie bardziej zaawansowane powinno być oferowane w strategicznie rozmieszczonych w Polsce placówkach." Czyli co i gdzie?
Profilaktyka zdrowia od najmłodszych lat - Ok
Opieka psychiatryczna dla dzieci - chcąc podwyższyć wydatki na jedno, trzeba zabrać z innego pola, żeby zachować bilans.
Tak więc poza hasłem skąd środki przejdą?
Telemedycyna - w zasadzie to cd. punktu Rozwój e-medycyny
Więcej lekarzy i pielęgniarek - No, no, no zaczyna nam się etap planowania ludziom wykształcenia oraz pracy. Jakież to zaskakujące...
Rezydenci - z czego Panie Kandydacie?
Biała księga COVID-19 - Dlaczego tylko COVID? (wiem złośliwość)
III Równy dostęp do edukacji
Odbudowa prestiżu i znaczenia szkoły i jej pracowników - Z CZEGO? Jakieś kwoty? Plany budżetowe? Z czego?
Wsparcie dla najwybitniejszych uczniów - jw. 50 000 * 1 000 = 50 000 000*12 = 600 000 000 rocznie
Może to nie jest specjalnie dużo, ale i tak czy siak, my musimy koszty ciąć!
Społeczna Rada ds. Edukacji - ogólnik nic nie mówiący.
Bardziej racjonalne wydatki na edukację - jw.
Odchudzenie podstawy programowej i dostosowanie jej do wymogów współczesności - jw.
Powszechny program nauki języka angielskiego - Mogę się mylić, ale chyba już teraz takowy funkcjonuje.
Dodatkowe kryteria ocen - to mi się nie podoba. Śmierdzi tendencjami indoktrynacyjnymi.
Bezpieczna szkoła - no kwestia psychologa jest ok.
„Projektowe piątki” - takie jak?
Szkoła przedsiębiorczości - to mi się bardzo podoba.
-----
Rozdział II Nasze otoczenie
I Nowa Umowa Społeczna
I Polki
Prawo do zdrowia i odpowiedzialnego macierzyństwa - "darmowe"!
Prawo do bezpieczeństwa - Etatyzm! Może zamiast tego szybsze rozwiązywanie spraw na polu prawnym.
Prawo do równości ekonomicznej - Pewnie! Walić rynek! Tutaj mamy populizm z grubej rury!
Prawo do równości w wypełnianiu obowiązków wychowawczych - Zwiększenie efektywności obowiązku alimentów - ok.
"Bezpłatne" żłobki i przedszkola !
Prawo do równego udziału we władzy - Czyżby parytety?
Weto dla zaostrzenia prawa aborcyjnego - POPULIZM! Czyli zaostrzenie nie, ale w drugą stronę już tak. Brawo Rafcio.
II Czas na młodych
Nowy MDM - I potem ciąg narzekań, jak to ceny mieszkań skoczyły *fiu, fiu* Wincyj państwa!
Program „Praca dla młodych” - Doświadczenie pokazuje, że UP nadają się tylko do utrzymywania ludzi w budżetowce. Poza tym tylko mały procent znajduje przez nich pracę.
Klimat dla młodych - No tak
Przecież populizm musi trwać, a niemiecko-rosyjski model energetyczny dla Europy od Władywostoku do Lizbony musi się spełnić.
Wojskowa Komisja Rozwoju Zawodowego - Etatyzm!
Wsparcie dla kształcenia podyplomowego - Jak? Za co?
III Rodzina
Bezpieczne 500+ - niech socjalizm trwa!
Bezpłatna opieka nad dziećmi - "BEZPŁATNA" !
Wsparcie dla rodziców dzieci z niepełnosprawnościami - Widzę, że niechęć do ulg podatkowych jest powszechna u socjaluchów!
Bezpłatny program zapłodnienia in vitro - "Bezpłatny"!
Więcej tanich mieszkań gminnych - No tutaj to mamy populistycznego potworka. Po pierwsze coś, co się powtarza, czyli skąd środki!
Po drugie nie jest rolą samorządów organizowanie budownictwa mieszkań. No, ale wiadomo, że przecież tak się wujek po babci nie dorobi 
IV Seniorzy
Aktywizacja seniorów - Aktywizacja ok, ale weto podniesienia wieku? Wiek powinien zostać podniesiony, ale dla osób, które teraz będą wchodzić na rynek pracy! poprzednie pokolenia zawarły umowę do odpowiedniego wieku i tego nie ruszamy.
Podniesienie wieku jest naturalny, tylko wasz obóz nie potrafił zrobić odpowiedniej merytorycznej dyskusji na ten temat przez jawnymi ruchami.
Domy godnej starości - ZA CO?
Mieszkanie wspomagane - jw.
Przestrzeń przyjazna seniorom - konkrety!
V Wieś
Wyższe dopłaty z Unii Europejskiej - a będą środki bo Brexit?
Więcej pieniędzy dla rodzinnych gospodarstw rolnych z budżetu krajowego - redystrybucjo trwaj 
Szybsze wypłaty dopłat bezpośrednich i odszkodowań - Tu słusznie.
Fundusz klęskowy - w sumie ok, ale nie mamy już takowego?
Bezpieczeństwo żywnościowe kraju - Ano tak. Niech kapitań państwo o wszystko zadba. To dopiero ceny pójdą 
Wyższa emerytura dla kobiet - Nie mam zdania.
Promocja zdrowej żywności i agroturystyki - No powinno! Nie tylko w tym przypadku zresztą. Co Pan rozumie pod tym pojęciem?
Ochotnicze Straże Pożarne - Również nie mam zdania, bo nie wiem, jak OSP funkcjonuje dokładnie.
VI Równość i tolerancja
Związki partnerskie - projektu nie czytałem, ale jak już wcześniej napisałem związki partnerskie to dla mnie temat neutralny. Ni grzeje, ni ziębi
Bezpieczne dorastanie - znowu punkt o psychologach się powtarza. I nie - nie potrzebują te dzieci pomocy państwa, bo to państwo doprowadziło do tego badziewnego stanu.
VII - Organizacje pozarządowe
Prezydenckie wsparcie dla NGO-sów - niby fajnie, ale prawdę powiedziawszy to zupełnie niepotrzebna inicjatywa. Mamy np. Narodowy Instytut Wolności, który zajmuje się wsparciem NGO. W kwestii patronatu Kancelarii Prezydenta również nie było za bardzo problemu.
Dobra praca w trzecim sektorze - jw. niemniej proces etatyzacji i profesjonalizacji funkcjonowania jest ciężki. Zwłaszcza w przypadku organizacji non-profit. Osobiście nie widzę sensu, żeby mocno wiązać organizm NGO ze stałą kroplą finansową od państwa.
Pomoc dla spółdzielni - Nie wypowiem się.
Projekty obywatelskie - To bardzo na plus. Ogólnie zamrażarka powinna zniknąć.
II Klimat i ochrona środowiska
Zielony Ład dla Polski - powiem szczerze, że to populistyczne propozycje, które wcześniej postulował Robert Biedroń. Jak chodzi o stabilność to bardzo niepewne źródła. OZE - jak najbardziej, ale w połączeniu z atomem, który jest źródłem bardzo wydajnym oraz ekologicznym. Do tego brak wzmianki o Baltic pipe i niejasne wyjście z węgla.
II Tańsza i efektywna gospodarka odpadami, ład w przestrzeni
Kto wprowadza na rynek plastik, ten płaci - płaci konsument Rafale.
Niemniej faktycznie patrząc na trasy górskie to nigdy, niestety, śmieci nie brakowało.
Niższe opłaty za śmieci - dla mnie w porządku
Zatrzymać import śmieci - jw.
III Parki narodowe i lasy, ochrona krajobrazu
Przyznam szczerze, że ten rozdział pomijam w komentarzu z powodu braku jakiejkolwiek wiedzy związanej z tym tematem. Z pewnością np. Bagienni_k będzie miał tutaj co do powiedzenia 
IV - Kultura, nauka, internet
Bilet wstępu do kultury - Tak więc wracamy do redystrybucji pieniądza.
Podobnie, jak bon turystyczny, tego typu rozwiązania przyniosą odwrotne skutki.
Status zawodowy dla artysty - jako ilustrator na zlecenie zgoda.
Niemniej i tak podpadam do zawodu "grafik" 
Korzystniejsze rozliczenie podatku - no ok
Więcej pieniędzy na kulturę w małych miejscowościach i gminach - no dobrze, ale o jakich liczbach mówimy i ile zapłaci za nie obywatel?
Obywatelska Rada Kultury - Hmmmm?
Kultura w szkole - więc edukacja o kulturze, wcześniej edukacja o klimacie, zwiększenie ilości godzin nauczania języka angielskiego, a przy tym redukcja zajęć... Czy tylko mi się to nie za bardzo spina w całość?
Wolność w kulturze - oki. Choć ciekawi mnie czy jakby ktoś chciał zrobić historyczne przedstawienie o Hitlerze to ta wolność miałaby miejsce 
Niemniej wspieram wolność słowa. Z wieloma poglądami się nie zgadzam, ale nie zabronię nikomu ich glosić.
V Media publiczne
Skomentuję to krótko 
Po tym co zrobił PiS z TVP uważam, że tylko wariat będzie dążył do utrzymania tego raka.
Kiedy widzę, że ma się to utrzymać, zamiast iść do sprywatyzowania, co przy okazji zmniejszy koszty funkcjonowania państwa, to wiem, że mam do czynienia z osobą niepoważną pod tym względem.
VI Polska w internecie
Tutaj w sumie nie ma nic nowego, coby nie padło wcześniej!
Ogólnie ten program lubi powtarzać punkty.
VII Nauka
Ocena w rękach naukowców - Według mnie to dobry punkt. Do oceny wyników czy nauczania sam od lat mam sporo pretensji. Sama kwestia mieszczenia się w klucze pokazuje ten absurd.
Narodowa Rada Rozwoju 2.0 - Oki
Przejrzyste gospodarowanie środkami - zgoda
Uproszczenia dla świata nauki - zgoda
Otwarcie na start-upy - zgoda
Brakuje mi zwiększenia nakładów na naukę! Polska na tle Europy ma skandalicznie niskie nakłady. No i uproszczenie procedur patentowych, bo tutaj również mocno kulejemy.
------
Rozdział III
III Nasze państwo, nasza wspólnota
I Państwo dobrego prawa i prawdziwej sprawiedliwości
Obywatelski plan naprawy sądownictwa - Tutaj wolę się nie za bardzo wypowiadać!
Prokurator Generalny powoływany przez Prezydenta RP - osobiście wolałbym rozwiązanie bardziej demokratyczne, ale z braku laku zgodzę się z tym punktem
Prezydencka Rada Samorządowa - oki
Odbudowa Służby Cywilnej - To pełna zgoda. SC u nas leży.
System postulatów obywatelskich - to się nie uda.
Rzecznik Kontroli Państwowej - Etatyzm! Mamy NIK.
Policja bez nacisków politycznych - słowa, słowa, słowa
Akurat od 2007 roku policja względem danych środowisk za bardzo się nie zmieniła.
Ustawa skromnościowa - tutaj raczej jest cały system do wymiany.
Ochrona sygnalistów - zgoda.
Rada Kryzysowa przy Prezydencie RP - a to nie mamy podobnego organu?
II Finanse państwa
Przejrzysty budżet zgodny z prawem - dopóki nie ma zakazu zadłużania to takie postulaty można sobie pisać 
Przejrzyste finanse władzy - populistyczne, ale zgodzę się. Transparentność osób publicznych i ich rodzin powinna mieć miejsce.
Więcej finansowej samodzielności dla samorządów - a może decentralizacja?
III Polska w Europie i na świecie
Obrona interesów Polski w Unii Europejskiej - No, no, no ładne deklaracje po kryzysie COVID, który trochę potrwa oraz Brexit.
Polska w unijnej wielkiej piątce - UE nie jest demokratycznym tworem
PE nie ma nic do gadania, tylko KE. Ten postulat jest piękny na papierze tylko.
Widzę, że realizacja Trójmorza przemilczana!!!
IV Polityka zagraniczna dla obywatelek i obywateli
Polityka zagraniczna dla obywatelek i obywateli - dużo haseł i słów, z których nic nie wynika - klasyczny postulat.
Mądra polityka zagraniczna gwarancją suwerenności - Geopolityczny argument, który nic nie mówi. Polityka zagraniczna oparta na Unii nie zapewnia suwerenności.
Silne więzy transatlantyckie - " zawsze działał na rzecz silnych więzi atlantyckich i silnej Europy jako partnera Stanów Zjednoczonych." - Tyle w temacie...
Wsparcie dla stabilności i dobrobytu Ukrainy - "Zawsze będę kibicował naszym białoruskim sąsiadom w budowie silnej gospodarki i demokratycznego państwa. Musi to jednak być ich suwerenna decyzja." - widzę, że zero wyciągniętych wniosków. Gwarantem przetrwania Białorusi jest obecnie Łukaszenka i jego, podobnie jak Ukrainę należy obecnie wzmacniać. W polityce ustrój ma charakter drugorzędny.
Relacje z Rosją - Bez rozwiązania sprawy Królewca o normalny dialog będzie ciężko. Niemniej owszem na stopniu dyplomatycznym powinny mieć miejsce.
Promocja Polski, Polek i Polaków za granicą - likwidację PFN popieram!
V Obronność i bezpieczeństwo
Etos żołnierza i Wojska Polskiego - Podobnie, jak wcześniej. Dużo słów, ale w zasadzie nic konkretnego!
Gwarancja apolityczności w wojsku - jak?
Wielki audyt bezpieczeństwa Polski - To dobry postulat
Nowa Strategia Bezpieczeństwa Narodowego - ale na co miałby nas szykować? Konkrety jakieś?
Biuro Bezpieczeństwa Narodowego 2.0 - mam mieszane odczucia na temat tego postulatu.
Silne i spójne NATO - oki
Stabilne finanse dla wojska - jw.
Obrona silna polskim przemysłem - tu pełna zgoda
Godne życie dla weteranów - jw.
Apolityczne służby w służbie obywatelom - to może najpierw zaczniemy od lustracji służb?
Transformacja, którą generał Kiszczak przeprowadził trzyma się dobrze.
Wojska Obrony Terytorialnej - brak stypendiów! Po co?
------------------------------------------------
Ela210 napisał/a:Żeby w ogóle realizować jakikolwiek program, trzeba wygrać wybory. 
I chociaż motorem gospodarki jest wolność gospodarcza, prosty system i niskie podatki, to w sytuacji gdy większość spoleczeństwa jest niebogata i hmm..nieporadna nie można ich rzucić na głeboką wodę i samo się uloży.
Ekipa Tuska juz tą lekcję odrobila, a Korwin nie odrobi jej nigdy.
Udowodnione jest, że ludzie dużo lepiej sobie radzą, jak mają niezwiązane ręcę. Skoro większość jest niebogata, to tym bardziej ucisk fiskalny spowodowany realizacją inwestycji przez państwo w tym nie za bardzo pomoże.
Poza tym powiedzenie, że większość społeczeństwa jest nieporadna to po prostu skandal! Bez urazy, ale czy Ty jesteś na tyle nieporadna, żeby urzędnik mówił Tobie na co masz swój kapitał przeznaczać? Zapewne nie, więc dlaczego uznajesz, że inni tacy są.
Korwin nie ma monopolu na myśl wolnościową. Polecam chociażby prace Instytutu Ludwiga von Misesa.
-------------------------------------------------
bagienni_k napisał/a:Otóż właśnie
Każdy ma swoje indywidualne wartości, które są istotne w jego życiu. Dlatego zawsze byłem zdania, że wszystkich wyborców nie da się zwyczajnie zadowolić. Silny elektorat PiSu ma swoje argumenty i będzie się nimi kierował, choćby wydawały się dla innych najbardziej absurdalne. Sam się poważnie zastanawiam nad RT i szczerze mówiąc, nie wiem jak to będzie
W każdym razie, dla mnie akurat ważna jest choćby kwestie, które miałby omawiać z zielonymi. Świadomość ekologiczna i wiedza przyrodnicza w tym kraju jest, jaka jest i wszelkie działania zmierzające do jej poprawy, uważam za całkowicie słuszne. Akurat obecna partia rządząca jest chyba najbardziej zażarta w dewastacji wszystkiego, co tylko się da. To już nie jest obojętność, ale wręcz wypowiedzenie wojny przyrodzie w myśl "czyńcie sobie Ziemię poddaną", co jest czystym obłędem. Odniosę się później do punktów, wspomnianych przez Olinkę, dotyczących kwestii, jakie RT miał obiecać zielonym.
Z góry proszę o nienazywanie mnie zielonym, lewackim ekooszołomem
Nie dlatego, ze się tym osobiście przejmuję, ale zwyczajnie być świadomym, że właśnie dla każdego mogą mieć znaczenie nieco odrębne wartości 
Dla mnie AD i RT to jedna i ta sama moneta, co zaznaczyłem w tym poście. Obydwoje ścigają się w postulatach opartych na wydatkach i redystrybucji, a nie reformach. Z tym, że PO i PiS to jedno zło, to już wiemy od dawna. Jako mały przedsiębiorca doskonale odczuwam wszelkie dobrodziejstwa socjaldemokracji w postaci stale rosnących kosztów, spadku nabywczej pieniądza. To koszty, które z resztą każdy z nas płaci? W efekcie mamy sztuczne pompowanie płacy minimalnej (jak w tym roku) w celu zmniejszenia odczuwalnych negatywnych efektów polityki rozdawniczej.
Z drugiej strony Bagienni_ku poniekąd jak szukasz wsparcia zielonych, to i Ruch Narodowy wspiera proekologiczne postulaty w imię dbania o ojczystą ziemię