Lady Loka napisał/a:
I znowu nie do konca bo lateks niektore wirusy przepuszcza. Ostatnio na szkoleniu slyszalam ze wirus HIV przechodzi przez lateks po 20min. Gumki nie chronia tez przed wirusem HPV.
Pomijajac juz fakt ze trzeba przerywac akcje na zalozenie.Jak HIV przenika przez lateks? To by wychodziło że nie ma najmniejszego sensu zabezpieczać się jeśli stosunek trwa ponad 20 min bo i tak się zarazisz.
Chyba że ja coś na opak zrozumiałam.
Szczerze to nie wiem. Mnie ta informacja szokuje, ale też nie dokopywałam się jeszcze do jakichś większych źródeł tej rewelacji, więc nie gwarantuję na ile są na ten temat badania. Ale z tego wychodzi, że tak, jeśli stosunek trwa dłużej niż 20min, to jesteśmy przez ten czas coraz gorzej zabezpieczeni przed wirusem HIV.
O, już widzę ten abstrakt, dzięki Znerx! W sumie fajnie tam napisali, że lepiej z gumką niż bez gumki, ale ryzyko zarażenia i tak jest.
Nie_samica, a skąd ja mam wiedzieć, co ma robić kobieta, która nie chce dziecka?
Ja się zabezpieczam gumkami, ale tak prawdę mówiąc, takie zabezpieczanie mnie coraz bardziej irytuje, bo trochę zabija spontaniczność.