Witam. W grudniu 2015r. zmarł mój mąż zostawiając mi i moim dzieciom samochód wzięty na raty, do spłaty zostało 43 Tyś.zł Moje dzieci przyjąwszy spadek z ograniczeniem dziedziczenia, i rzeczenia się spadku na mnie. W maju 2016 roku pożyczyłam pieniądze by spłacic ten kredyt, pożyczyłam 40 tys, i spłaciłam kredyt. samochód sprzedałam, nie wiedziałam o tym ze nie mogę sprzedac przed upływem pół roku, zaznaczam ze samochód stał pod blokiem ,nie mieliśmy garażu. Sprzedałam dla tego by spłacic dług wzięty na kredyt i by samochód nie niszczył się stojąc na ulicy, obawiałam się o zniszczenia typu grad i inne atmosferyczne zjawiska, zaznaczam ze ja nie mam prawa jazdy i samochód by stał i niszczał. Teraz dowiedziałam ze muszę zapłacic podatek, Chciałam jeszcze napisac ze samochód sprzedałam o mniejszą kwotę niż wynosił kredyt, więc żadnego zysku nie miałam tylko stratę. Cy ja muszę zapłacic ten podatek???
Pozdrawiam Krystyna.
Pani Krystyno, myli Pani podatek dochodowy z podatkiem od spadku! Niech Pani idzie do US i wyjaśni sprawę. Proszę pamiętać o zgłoszeniu dziedziczenia do opodatkowania!
Ustawa o podatku od spadków i darowizn mówi jasno.
Art. 4a.
1. Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:
1) zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2-5, 7 i 8 oraz ust. 2, a w przypadku nabycia w drodze dziedziczenia – w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku, z zastrzeżeniem ust. 2 i 4,
Nie było zgłoszenia więc niestety trzeba płacić.
4 2016-11-26 11:38:00 Ostatnio edytowany przez pomocnikgargamela (2016-11-26 11:38:13)
Byłbym powściągliwy w tego typu radach. Najlepiej, żeby autorka poszła do US i wyjaśniła sprawę. My tutaj nie pomożemy.
Krysiu51, powtórzę za Pomocnikiemgargamela, że podatek od spadku, a podatek od dochodu są to dwie zupełnie różne kwestie, które w Twoim poście wyraźnie się mieszają. Proszę sprecyzować, który podatek masz na myśli, choć wnioskuję, że w tym kontekście mowa o podatku dochodowym z tytułu sprzedaży samochodu? Kto konkretnie Cię o tej konieczności poinformował?
Jeśli chodzi o podatek od dziedziczenia, to jeśli nie dokonałaś zgłoszenia do US, to rzeczywiście może być problem. Z podatku od spadku po osobie należącej do najbliższej rodziny, czyli z grupy 0, jest się zwolnionym pod warunkiem, że zostanie to w stosownym terminie (wspomniane sześć miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia sądu o nabyciu spadku) zgłoszone do właściwego US (druk ZDZ-2, należy pamiętać, że od stycznia 2016 obowiązuje nowy formularz).
Również proponuję udać się do US i sprawę w całości wyjaśnić. W gestii naczelnika leży szereg decyzji, a w razie potrzeby pokierują co zrobić, aby było jak najlepiej. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale w moim mieście wiele spraw udaje się załatwić na korzyść podatnika. Niestety są takie przepisy, które są sztywne i wówczas nic nie zrobisz.