Jaki obiektyw do lustrzanki cyfrowej? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jaki obiektyw do lustrzanki cyfrowej?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

1

Temat: Jaki obiektyw do lustrzanki cyfrowej?

Przymierzam się do zakupu obiektywu. Mam trzy tele z ogniskowymi (łącznie) od 18 do 300, ale rozważam zakup obiektywu z szerokim kątem. Taki mi poradzono. (Wcześniejsze również kupowałam za doradą.)
Wtajemniczeni wiedzą, że noszenie torby bądź plecaka z kilkoma obiektywami, body i niezbędnymi akcesoriami, że o statywie nie wspomnę, bywa męczące. Jeszcze bardziej męczy częsta zmiana optyki (mnie i matrycę), kiedy liczy się każde zdjęcie.
Czego oczekuję od nowego szkiełka?
Uniwersalności.
Wcześniej fotografowałam głównie przyrodę i krajobrazy; rzadziej imprezy rodzinne, które i tak najlepiej mi wychodziły zwykłą cyfrówką; czasem przedmioty na aukcje.
Obecnie potrzebuję obiektywu do fotografii sportowej; imprez w plenerze, często w trudnych warunkach i słabym oświetleniu; scen estradowych (tu ważna mała odległość od fotografowanej sceny) i do imprez w pomieszczeniach typu hale sportowo-widowiskowe, kościoły, szkoły, ale też obiekty o mniejszej powierzchni. Zdjęcia głównie ludzi z różnej odległości. Fotografie dynamiczne.

Moja wiedza w tematyce jest niewielka. Wprawdzie potrafię zrobić zdjęcie (przyłożyć oko i nacisnąć spust migawki;), ale już czym, to nie bardzo wiem. Mój „zestaw tele” świetnie się dotąd sprawdzał na wycieczkach w plenerze, przy zdjęciach tematycznych, ale w fotografii reporterskiej nie spełnia oczekiwań.

Nie podaję przedziału cenowego, żeby ewentualnie nie ograniczać tematu innym, ale osobiście nie myślę (nawet nie śmiem marzyć) o sprzęcie z górnej półki.

Pomożecie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaki obiektyw do lustrzanki cyfrowej?
ewelinaL napisał/a:

Obecnie potrzebuję obiektywu do fotografii sportowej; imprez w plenerze, często w trudnych warunkach i słabym oświetleniu; scen estradowych (tu ważna mała odległość od fotografowanej sceny) i do imprez w pomieszczeniach typu hale sportowo-widowiskowe, kościoły, szkoły, ale też obiekty o mniejszej powierzchni. Zdjęcia głównie ludzi z różnej odległości. Fotografie dynamiczne.

Ale konkretnie do jakich zdjęć potrzebujesz tego obiektywu szerokokątnego?
Bo do tej listy, którą zacytowałam -według mojej wiedzy i doświadczenia potrzeba co najmniej dwóch różnych obiektywów.

Obiektyw do fotografii sportowej musi być przede wszystkim szybki - czyli szybko ustawiać ostrość. Dobrze, żeby był jasny - czyli żeby wartości przysłony zaczynały się od 2,8. Według mnie musi mieć jak najdłuższą ogniskową - żeby sportowcom się nie plątać pod nogami. Dodatkowo długa ogniskowa i jasne światło ładnie wyodrębnia z tła osoby fotografowane.

Do imprez w plenerze przy słabym oświetleniu przydaje się gdy w aparacie można ustawić wyższe ISO (czyli czułość matrycy). Bo nawet obiektyw ze światłem 1,4 sam nie da rady przy ISO 200. Ewentualnie można skorzystać z zewnętrznej lampy (z tej wbudowanej lepiej nie). Ale to już następny wydatek wink

Z obiektywów szerokokątnych bardzo sobie chwalę sigmę 10-20. Niestety, należy on do obiektywów dosyć ciemnych (4-5,6). Jest też wersja ze światłem stałym 3,5. Jest nawet dosyć szybka. Pewnie ta wersja z HSM powinna być nawet bardzo szybka.
Jeżeli masz możliwość przejdź się do jakiegoś Centrum Sigmy (mają swoje siedziby w większych miastach) i można "pomacać" smile

3 Ostatnio edytowany przez ewelinaL (2016-10-09 13:44:10)

Dziękuję Basiu, bardzo pomogłaś. Już wiem, że do fotografii sportowej wystarczy mi moja sigma 70-300mm 1:4-5.6 Nie jest z najwyższej półki i mydli powyżej 200, ale raczej wystarczy. Niestety z ręki zdjęcia nią wychodzą słabo, czyli statyw trzeba nosić. Na szczęście takich zdjęć robię niewiele. I masz rację długa ogniskowa się przydaje. Co do wartości 2,8, to nie mam pojęcia o co chodzi?

Jeżeli idzie o obiektyw z szerokim kątem, to jak wspominałam nie mam bladego pojęcia dlaczego szeroki kąt, a co dopiero jaki.
Spróbuję opisać co mnie irytuje. Gdy robię zdjęcia, często nie mogę objąć większej grupy osób nawet kitem, a nie mam się gdzie już cofnąć. Znowuż, kiedy fotografuję z oddali muszę zmienić obiektyw i umyka mi scena. Czasami jest tak, że absolutnie nie mam czasu na zmianę obiektywu. Przykładowo jakaś parada, przed którą muszę cały czas być. Wówczas biegam, zatrzymuję się, żeby zrobić zdjęcie i w takiej sytuacji nie ma mowy o sięgnięciu do torby, a co dopiero zmianie obiektywu.

Edit.:
Mam możliwość ręcznego ustawienia ISO, ale wtedy odpada automatyka. Oj, chyba jeszcze sporo muszę się nauczyć;)

4

Oj, oj... używanie wyłącznie trybu "auto" nie jest wskazane. Bo wtedy nie masz tak do końca wpływu na to jaki naprawdę zdjęcie chcesz mieć. Jeżeli chcesz naprawdę zająć się fotografią to polecam jakiś kurs. Gdzie pokażą i wytłumaczą co zrobić, żeby nasze zdjęcia nas w pełni satysfakcjonowały ( z tym, że im więcej się wie na ten temat, tym o satysfakcję coraz trudniej smile).
Z ręki tą sigmą zdjęcia wychodzą słabo, bo jest ona dosyć ciemna. Jasność obiektywu określają właśnie te cyferki 4-5,6. Pokazują one jak bardzo przysłona (czyli te takie "listki" w środku obiektywu - jak popatrzysz od przodu, to je widać) potrafi się otworzyć). Czyli jak duża dziurka zostaje przez którą wpada światło. Wiadomo - czym większy otwór, tym światła może wpaść więcej. A jak przy ustawieniach automatycznych światła będzie mniej aparat wydłuży sobie czas naświetlania żeby zdjęcie nie wyszło za ciemne. A jak się wydłuży czas naświetlania, to wtedy zdjęcie wychodzi poruszone, czyli ostrość idzie sobie w ....
Jeżeli chod
Dlatego lepszy jest obiektyw z jaśniejszym światłem (im mniejsza cyferka przysłony, tym obiektyw jaśniejszy). Dobrze jest też żeby był to obiektyw ze stałym światłem. Czyli, żeby niezależnie od wybranej ogniskowej to światło było takie samo. W obiektywie 4-5,6 przysłonę "4" możesz ustawić tylko przy ogniskowej 18 do powiedzmy 30mm. Potem obiektyw zaczyna się "ściemniać". Przy wartości 200 jest to już 5,6. Czyli zostaje niewielka dziurka dla dotarcia światła do matrycy. Więc tego światła z zewnątrz potrzeba dużo więcej. Niestety - im obiektyw jaśniejszy,tym cena jego wzrasta...;)
Fotografia sportowa jest jedną z bardziej wymagających dobrego sprzętu dziedziną fotografii.

Jeżeli chodzi o kadrowanie i sytuacje, że najpierw jest za wąsko a potem za daleko - to niestety, ale z tym się trzeba pogodzić, że niektórych, wymarzonych kadrów nie uda nam się zrobić. Bo jeszcze nie skonstruowali obiektywu o zakresie ogniskowych 10-300mm który spełniłby te nasze życzenia. I jeszcze żeby miał stałe światło 1,4. I nie kosztowałby tyle ile dobry samochód smile Ech... marzenia smile

5

Wielkie dzięki Basiu! Wreszcie rozumiem, co ktoś do mnie mówi w temacie fotografii smile
Ja nie planuję zajmować się fotografią jako tako. Zajmuję się (trochę) dziennikarstwem i chcę sobie ułatwić pracę. Mam jakiś tam w miarę dobry sprzęt (zdaje się jego wartość przekracza wartość mojego starego kombi, ale tu interpretacja dowolna czy auto tanie, czy sprzęt drogi;) i chciałabym w pełni wykorzystać jego możliwości.
Kurs - powiadasz, pomyślę.
Wracając do obiektywu, to zainwestować w ten szeroki kąt, czy nie? Myślałam o stałej ogniskowej, załóżmy 40 lub 50 mm i żeby było taniej bez stabilizacji. Dobrze kombinuję, czy kompletnie bezsensu?

6

40 lub 50mm to nie jest szeroki kąt. Ustaw sobie na swoim obiektywie te 50mm i zobacz jaki obszar obejmuje. Szeroki kąt to jest wszystko poniżej tych 18mm które masz w swoim obiektywie. 50-tka jest popularnym obiektywem portretowym (co nie znaczy, że nie można nim robić innych zdjęć smile). Bo ta długość ogniskowej nie powoduje już zazwyczaj zniekształceń twarzy.
Dodatkowo stała ogniskowa ma zoom tzw. "nożny". Czyli jak chcesz szerzej lub bliżej, to musisz się przejść smile
Jak chcesz szeroko, to naprawdę polecam tę sigmę 10-20. Mam i lubię. Co prawda ja jej używam do robienia widoczków. Ale do robienia większej grupy ludzi też się nadaje. Trzeba pamiętać tylko, że przy takim szerokim kącie występują zniekształcenia po bokach kadru - czyli rozciągnie Ci osoby znajdujące się przy krawędziach kadru - będą wyglądały na grubsze smile.

7

Dzięki smile Obejrzę tę sigmę.
A ja zawsze staję do zdjęć z boku;)

8

Odświeżam
Kupiłam tę sigmę i co dalej?
Jaki filtr do wewnątrz i na zewnątrz, tulipan?

9

A obiektyw nie miał w zestawie osłony przeciwsłonecznej? To ta taka czarna "tubka" przykręcana na koniec obiektywu. A z filtrów mam tylko zwykły UV. Służący tylko jako osłona przedniej soczewki przed mechanicznymi uszkodzeniami.

10

Wprawdzie nie mam go jeszcze w domu, ale na stronie sklepu nie ma nic o tulipanie i filtrach w zestawie. Myślę, że dostanę goły obiektyw, dlatego rozglądam się za akcesoriami.
Filtr UV? No, tak. Do swojego tamrona mam B+W (UV), a do sigmy UV. Z racji, że najmniejszy obiektyw nigdy mi nie podszedł, to filtra nie kupowałam. Już wiem, że błąd, bo ma rysy na soczewce i trudno będzie go sprzedać, chociaż mało używany.

11

Jeżeli kupowałaś nowy obiektyw w sklepie, to osłona przeciwsłoneczna jest na pewno w zestawie. Czasem dodają też filtr UV gratis. Jeżeli nie, to filtr kupisz za niewielkie pieniądze. Polecam Hoyę - stosunkowo niedrogie i dobre.

12

Obiektyw już mam. Miałaś rację, dodają do niego osłonę. Filtr będę musiała zakupić. Niestety w sklepie nie było rozmiaru 82.
Przyznam się, że zaskoczył mnie kaliber i ciężar. Szeroki kąt, to naprawdę fajna, chociaż ciężka sprawa.
Już wiem, że będę musiała zakupić zewnętrzną lampę, bo wbudowana pozostawia cień na obrazach nawet jak zdejmę tulipan.
No i znowu odzywa się laik.
Jaka? Ile będę musiała na nią wybulić? Ile warto dać, a ile będzie za dużo?
Już wymieniam rodzaj uwieczniania.
Nie podchodzę do obiektów blisko - niewskazane. Żadnych najazdów na twarze i zaglądania księżom w kielich;) Sceny ogólne, jak najwięcej osób, zdarzeń, ale dyskretnie. W pomieszczeniach znajduję się od 3 do 4, w porywach odwagi 2 m. od obiektu.
Lampa powinna mieć własny akumulator, bo ten z mojego aparatu nie wydoli. Bardzo możliwe, że żaden nie wydoli, ale ja tego jeszcze nie wiem i nie chciałabym się dowiedzieć na własnej kieszeni. (Nawet nie wiem, czy są współgrające z zasilaniem z aparatu.)
Co do kieszeni (koszt), to ile mam uzbierać na doświetlenie?
Zdaję sobie sprawę, że moje pytania są z przedszkolnej fotografii, ale nie stać mnie na metodę prób i błędów, dlatego pytam fachowców.
A! Jeszcze jedno. Widziałam, że na lampy błyskowe zakłada się coś w rodzaju filtru. Co to i czemu służy?

(Obiektyw bomba, wart każdej złotówki - dziękuję.)

13

He, he... i tak się zaczyna zaostrzanie apetytu w fotografii smile
Lampa mówisz... kurcze, akurat w tematach lamp jestem cienka...
Najlepiej będzie nabyć lampę systemową. Czyli nikona (bo dobrze kojarzę, że masz aparat nikona?). Moc lampy określa tzw. "liczba przewodnia". Im ta liczba jest większa, tym lampa ma większą moc światła. Do takiej zwykłej fotografii powinna starczyć ta z liczbą przewodnią 42. Ten filtr o którym mówisz to zapewne jest taka biała nakładka - służy do zmiękczenia światła lampy. Może ją z powodzeniem zastąpić chusteczka higieniczna lub kubeczek po jogurcie smile Lampy są zasilane bateriami. Najlepiej kupić do nich akumulatorki z ładowarką.
Robiąc zdjęcia z lampą dobrze jest skierować ją na biały sufit lub ścianę. Wówczas światło odbite będzie bardziej rozproszone i nie będzie robiło ostrych cieni.
Możesz popatrzyć też na lampy innych firm niż nikona. Ale tu Ci nie poradzę konkretnej, bo niestety się nie znam. Zajrzyj na forum użytkowników nikona - na pewno tam znajdziesz odpowiedź.

14

Basiu, ja mam canona. Nie wspomniałam? Nie chciało mi się uczyć (czyt. czytać instrukcji) nowego sprzętu po wcześniejszym aparacie i stąd braki.
Fajnie piszesz o "przewodniej liczbie", mam już punkt zaczepienia.
Kubeczek po jogurcie lub chusteczka higieniczna nie uchodzi w moim fachu, więc dokupię nakładkę.
O zasilaniu lampy.
Moja puszka od kilku lat radzi sobie na jednym, fabrycznym akumulatorze. Baterie typu "paliszki", do ładowania, w przeszłości bardzo mnie zniechęciły. Czy jest sens szukać czegoś na "profesjonalnym" ładowaniu, podobnym do tego w body? A może odświeżyć romans z "paluszkami"?

I masz rację. Apetyt na dobre ujęcie rośnie w miarę poznawania tajników fotografii. W przeszłości starczał mi dobry kompakt, teraz nie przeszkadza mi nożny zoom. Normalnie mnie uszlachetniasz;)

15

Z tego co się orientuję to wszystkie lampy są zasilane tylko bateriami typu "paluszki". Ale nie kupuje się normalnych baterii (które starczają na krótko) tylko takie akumulatorki w kształcie paluszków. Ja mam (i tu muszę przezwyciężyć lenistwo i ruszyć szanowne cztery litery z kanapy wink) akumulatory firmy sanyo. Razem z ładowarką. Ładują się dosyć długo (zazwyczaj zostawiam je w ładowarce na całą noc) ale potem na bardzo długo starczają (przynajmniej mi) w lampie.
Przepraszam za posądzenie, że fotografujesz nikonem wink smile big_smile
A, ta nakładka przeważnie jest w zestawie z lampą.
Tu znalazłam poradnik jak wybrać lampę błyskową (mam nadzieję, że moderacja mnie nie zlinczuje za zamieszczenie linków wink)
http://fotografiadlaciekawych.pl/index. … mu-canona/
http://www.fotografuj.pl/Article/Wiem_c … owa/id/134

16

bbasia napisał/a:

Przepraszam za posądzenie, że fotografujesz nikonem wink smile big_smile

No tak, wypada przeprosić wink Ogólnie, to teraz żałuję, że nie zdecydowałam się na nikona.

Jeśli chodzi o lampę, to poczytałam i śni mi się CANON Speedlite 430EX III-RT. Jeszcze poszperam, bo po zakupie obiektywu cena jest dla mnie spora. Miałam sprzedać dwa szkiełka i za nie kupić lampę, ale ja je wszystkie potrzebuję;) Przecież nie wezmę w trudny teren drogiego obiektywu, zbyt niezdarna jestem tongue

Bardzo dziękuję Ci za pomoc <3

17

E, tam. Obiektywy są po to żeby je używać. Wcale nie tak łatwo jest je uszkodzić. Tak,że nie oszczędzaj szkieł tylko fotografuj.
A nad lampą się chwilę zastanów. Spróbuj podbić ISO i zobacz czy wystarczy, żeby robić zdjęcia przy świetle zastanym. W normalnie oświetlonym pomieszczeniu powinno spokojnie wystarczyć.
A wyboru canona nie żałuj. Każdy system ma swoje wady i zalety. I do każdego są tak samo drogie obiektywy, lampy i inne dodatkowe bajery wink:)

18

Bardzo dziękuję Basiu, zginęłabym w butach w tych technicznych parametrach.

Ta, łatwo się mówi, że nietrudno uszkodzić obiektyw. Mam takie szczęście, że lecą mi z rąk, zanim zdążę założyć. Tamron wciąż zacina po bliskim spotkaniu ze mną.

Obiektyw, który poleciłaś - bajka. Nie mam pojęcia, jak sobie radziłam do tej pory bez niego.
I masz rację, radzi sobie z zastanym oświetleniem całkiem nieźle. Nie wiem, czy pisałam, ale ma stałe światło 3,5. To, że nie używałam wbudowanej lampy uratowało mi tyłek, na imprezie, którą ostatnio uwieczniałam. Było sporo ludzi z fluorescencyjnymi odblaskami na odzieży i wszystkie zdjęcia byłyby do niczego.

Lampę zewnętrzną i tak będę musiała kupić. Z racji, że potrzebuję ją na wczoraj, to spuściłam z cenowego tonu. Znalazłam coś takiego: producent: Yongnuo, do aparatów marki: canon, liczba przewodnia (dla ISO 100): 58, wyświetlacz LCD, regulacja głowicy w pionie i w poziomie, tryb slave, blokada siły błysku, wbudowany dyfuzor, manualny zoom. Brak trybu TTL, cokolwiek to znaczy. Jest zgodna z systemem Canon Speedlite i posiada wbudowany nadajnik/odbiornik 2.4GHz, oraz pracuje w trybach TX (master)/ RX (slave)/multi.

Co myślisz o tych parametrach?

Jeszcze jedno pytanie: Czy dyfuzor (to coś, co nazywałam nakładką;) zniweluje refleksy od odblasków, o których wcześniej wspomniałam?

19

Powiem prawdę. Zielonego pojęcia nie mam o czym mówią te parametry lampy błyskowej. Tak jak pisałam wcześniej lampy używam rzadko i bez przyjemności, więc nie wnikałam nigdy za bardzo z czego i dlaczego się korzysta. Jedyne co wiem, to że lampa błyskowa "nie firmowa" może nie komunikować się z aparatem i trzeba w niej wszystko ustawiać ręcznie. Ale nie wiem jak będzie z Twoją wybraną.
Tu szukając co to jest ten TTL znalazłam fajny tekst. Niestety, brak TTL-u to jest według tego to co myślałam - lampa nie komunikuje się z aparatem w zakresie dopasowania jej światła do ustawień w aparacie. (chyba, że źle coś zrozumiałam - poczytaj sama, coby nie było na mnie wink smile)
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/jak … y-blyskowe
Jeżeli chodzi o ten blask odbłysków, to myślę, że pomocne będzie skierowanie lampy w sufit. Odbite od niego światło doświetli ludzi, ale nie odbije się (przynajmniej tak bardzo) od odblasków.
Wiedziałam, że Ci się obiektyw spodoba smile. I jeżeli Ci światła starczało na tej imprezie to może jeszcze wstrzymaj się trochę z kupnem tej lampy.

20

O! Znam ten portal. Dawno na niego nie zaglądałam. Właściwie to na zabój zapomniałam, że istnieje;) Dzięki. Poczytam

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jaki obiektyw do lustrzanki cyfrowej?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024