Mamo, tato, nie życzę sobie takich zdjęć w przestrzeni publicznej! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Mamo, tato, nie życzę sobie takich zdjęć w przestrzeni publicznej!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Mamo, tato, nie życzę sobie takich zdjęć w przestrzeni publicznej!

Temat naruszania intymności własnych dzieci przez publikację ich zdjęć w sieci był już na forum poruszany, przy czym to było głównie teoretyzowanie, a tym razem mam przykład odbioru zagadnienia przez samą zainteresowaną - dlatego uznałam, że warto sprawę poruszyć także od drugiej strony. 

Powtarzając za serwisem tvn24.pl:

To, jakie treści publikujemy w sieci, powinno być dokładnie przemyślane. Przekonali się o tym rodzice nastolatki z Austrii, których córka pozwała za publikowanie jej zdjęć z dzieciństwa. Osiemnastolatka z Karynti w południowej części Austrii oskarżyła rodziców o upublicznianie prywatnych zdjęć bez jej zgody. Uważa, że w ten sposób naruszyli jej prawo do prywatności. Matka wraz z ojcem dziewczyny mieli w sumie opublikować ponad 500 zdjęć w ciągu siedmiu lat. Widać na nich córkę w pieluchach czy uczącą się korzystać z nocnika. - Wiedzieli, że to bezwstydne i poza wszelkimi granicami - twierdzi nastolatka, która chce pozostać anonimowa. 
- Nie obchodziło ich to, czy siedzę w toalecie, czy leżę nago w łóżeczku. Każdy etap został sfotografowany, a następnie podany do wiadomości publicznej- dodaje. Będzie wyrok. Dziewczyna próbowała załatwić sprawę polubownie i prosiła rodziców o usunięcie jej zdjęć z sieci. Jednak bezskutecznie. Ojciec twierdzi, że skoro to on zrobił fotografie, posiada też prawo do ich upublicznienia. - Jestem zmęczona tym, że rodzice nie traktują mnie poważnie - przyznaje osiemnastolatka. Prawnik dziewczyny, Michael Remi, twierdzi, że jest w stanie udowodnić krzywdy, jakich doznała jego klientka na skutek opublikowania krępujących zdjęć. Wyrok w tej sprawie ma zapaść w listopadzie.

Jak sądzicie - ta młoda kobieta przesadziła czy ma rację? A może pojawią się jakieś refleksje na temat własnego lub znajomych naruszania intymności swoich dzieci? Czy któreś kiedyś zaprotestowało? Jaka była reakcja rodziców?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mamo, tato, nie życzę sobie takich zdjęć w przestrzeni publicznej!

Moim zdaniem dobrze zrobiła, skoro polubownie nie dało się z rodzicami dogadać...

To przykre, że w dzisiejszych czasach rodzice są głusi na prośby swoich dzieci i tego typu sprawy, które teoretycznie są pierdołami - kończą się w sądzie.

3

sądzę, że wszystkie małe dzieci mają nasrane w pieluchach a niektóre duże dzieci w głowach wink

4

Jedno zdjęcie, dwa, gdzieś tam w parku na spacerze , spoko da się zrozumieć...ale nie seria zdjęć dokonań bobasa, jak nasika do nocnika, albo jak pięknie śpi, albo je czy inne często krępujące, intymne sytuacje..
Nie wiem co popycha rodziców do umieszczania takich zdjęć...dla mnie jest to kompletny brak szacunku do swojego dziecka...a jakby tak dziecko ukradkiem rodzicowi pstryknęło fotkę jak siedzi sobie mamusia na kibelku z opuszczonymi spodniami?albo w samych gaciach?i umieściło na fb?przecież to jest to samo tylko na odwrót:)tu goły człowiek i tam goły człowiek:)

pamiętajmy że co umieszczamy w sieci to już tam zostaje....
W każdym razie dziewczyna postąpiła dość drastycznie, ale widocznie inaczej z rodzicami się nie dało

5

Moja znajoma udostępniła na facebooku zdjecie syna w kapieli, gdzie widać miejsce intymne w całej okazalosci i wogole nie widzi problemu, bo on przecież jest malutki, a ona może wstawiać zdjęcia jakie chce.

6 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-09-27 13:28:05)

boszszsz...rzeczywiscie, bobas w pieluszce czy na nocniku albo w kapieli to bezwstyd, sodoma i gomora dla swiata i trauma dla bobasa, gdy dorosnie i zobaczy te kompromitujace go materialy big_smile
Na miejscu rodzicow usunelabym te zdjecia i w ogole sie nie przyznawala, ze mam takie durne dziecko wink

7

Ja bym jednak nie chciała żeby ktoś oglądał moją gołą d* dziwne?
Pomijam że to pożywka dla pedofilów.

8

A ja jak przeglądam facebooku nie za szczególnie chce oglądać miejsca intymne jakiegoś dziecka.

9

W dzisiejszych czasach, gdzie nawet potencjalny pracodawca może obejrzeć Twoje konto na fb - nie chciałabym, by były dostępne moje gołe fotki, choćby z dzieciństwa.
Już nie mówiąc, że takie fotki są pożywką dla zboczeńców.

10

Moim zdaniem ta sprawa pokazuje kuriozum do jakiego prowadzi dzisiejsze wszechobecne się w internecie. Publikujemy wszystko, jak leci, nawet perełki typu: nasza córcia pierwszy raz na nocniczku. No przecież to jest fakt, którym należy się podzielić z całym światem. Moim zdaniem bardzo dobrze że dziewczyna stanęła ogonem i tak ogarnęła całą sprawę. Nietrudno wyobrazić sobie sytuacje w której  ta dziewczyna już jako dorosła ma pracę, karierę, poważanie i pożądane stanowisko, a takie upokarzające zdjęcia trafiają w ręce kogoś kto chciałby jej zaszkodzić. Przykre że ludzie wykazują się tak wąską wyobraźnią. Ja sam mam zdjęcia z dzieciństwa na nocniku, ale bez przesady, nigdy by nie wystawił ich  na widok publiczny. Leżą schowane w rodzinnym albumie tongue

11 Ostatnio edytowany przez polis (2016-09-29 20:56:06)

adiaphora napisał/a:

boszszsz...rzeczywiscie, bobas w pieluszce czy na nocniku albo w kapieli to bezwstyd, sodoma i gomora dla swiata i trauma dla bobasa, gdy dorosnie i zobaczy te kompromitujace go materialy big_smile
Na miejscu rodzicow usunelabym te zdjecia i w ogole sie nie przyznawala, ze mam takie durne dziecko wink

To się nazywa umieć myśleć. Jak ktoś tak bardzo chce wstawiać gołe fotki na facebooka to może sam sobie pstryknąć i wstawić, albo zeskanować swoje zdjęcia z dzieciństwa jak siedzi na nocniku i tym podobne, a potem wrzucić je wszystkie na facebooka. Tylko, jakimś dziwnym trafem Ci rodzice, którzy wrzucają gołe fotki własnych dzieci, nie wrzucają swoich gołych fotek z dzieciństwa. Czemu się nimi nie pochwalą w internecie? Czyżby było to dla nich zbyt żenujące?

12

Nie rozumiem po co ludzie robią dzieciom zdjęcia w tym stylu (siedzenie na nocniku, kąpanie itp.). Co w tym uroczego albo wartego zapamiętania? Wiem że nie każdy ma wrażliwość fotografa, ale pół biedy, gdy takie zdjęcia lądują w rodzinnym albumie. Jednak dość często mimowolnie widzę je w Internecie. Również nie chciałabym, żeby moje tego typu fotografie krążyły w sieci. Uważam, że dziewczyna jak najbardziej miała prawo żądać ich usunięcia. Jakie miała powody, to je sprawa. Nie umiem podać ani jednego sensownego argumentu przemawiającego na korzyść rodziców, którzy nie zgodzili się na usunięcie zdjęć. To nie dziecko w tym przypadku jest durne, tylko durni są rodzice, którzy chyba nie ogarniają jak działa Internet. Rozumiem, że mogli nie pomyśleć, mogli uznać siedzenie na nocniku za historyczny wyczyn swojego dziecka, wart chwalenia się nim, ale litości - jeśli córka prosi o usunięcie zdjęć, to powinno się to zrobić. Niektórzy rodzice chyba mocno uderzyli się w głowę, skoro traktują małe dziecko jak swoją własność i dla lajków są w stanie zrobić wiele, niekoniecznie myśląc wtedy o dziecku. Czasami aż szkoda, że Internet jest dla wszystkich, więc dla głupich ludzi również.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Mamo, tato, nie życzę sobie takich zdjęć w przestrzeni publicznej!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024