Zwiazek z Kobieta z dzieckiem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Zwiazek z Kobieta z dzieckiem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Zwiazek z Kobieta z dzieckiem

Witam

Chcialem zasiegnac wiedzy i doswiadczenia szanownych uzytkowniczek i uzytkownikow tego forum , na temat zwiazku z kobieta z dzieckiem , osob ktore sa lub byly w takim zwiazku badz ich bliscy znajomi sa w takiej sytuacji . Mam 28 lat , ona 26 , przypadkowo na siebie wpadlismy odrazu uprzedzila mnie w jakiej jest sytuacji , mamy dobry kontakt , mamy wspolne tematy , czas potrafi podzielic miedzy prace , dziecko i mnie , jest fajnie nie pospiesza , poznajemy sie ciagle , jest wesolo . Powaznie zastanawiam sie nad zaangazowaniem jeszcze bardziej w ta relacje . Chcialbym uslyszec jakie sa  doswiadczenia osob ktore sa , byly lub ich bliscy znajomi sa w podobnym zwiazku . Zdaje sobie sprawe tez ze kazda sytucja i zwiazek jest inny , rowniez wiem ze temat byl wielkorotnie walkowany ale nie znalazlem w tych tematch postow osob bedaych w takich zwiazkach.

Z gory dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Gary (2016-07-01 19:09:08)

Odp: Zwiazek z Kobieta z dzieckiem

Liczysz się Ty i ona -- czy dacie razem żyć. Jej na pewno będzie łatwiej iść z kimś przez życie, z facetem u boku, razem, niż samej... Ty zaś możesz w niej mieć partnerkę taką, jakiej nie znajdziesz gdybyś z nią teraz kontakt zerwał.

NIe musisz być tatą dla tego dziecka. Wszystko można mądrze ułozyć. Nie takie problemy ludzie mają... -- chore dzieci, wymagające ciągłe opieki i to jest mega obciążanie dla rodziny. Nie wiem ile to dziecko ma lat, ale jeśli np. 10 lat, to za 9 lat pójdzie z domu, za 15 lat będzie samodzielne. Dwa problemy widzę:  po pierwsze czy dasz radę ułożyć sobie relacje z tym dzieckiem tak, aby Wam dwoje było komfortowo oraz aspekt finansowy, bo jeśli ona urodzi twoje dziecko, a Ty będziesz pracował, to pewnie będziesz musiał utrzymać całą czteroosobową rodzinę.

Trochę dziwne jest, że tak kalkulujesz czy się angażować... Uczuciowo? A nawet jak się zakochasz to co tracisz? Zakochanie minie po pół roku. Możesz ja poznawać powoli przez 2 lata. Chyba że musisz wybierać i szybko decydować czy być z nią czy z inną kobietą, ale żadnej nie kochasz głęboko?

3

Dziecko ma 6 lat . Czy kalkuluje mozna tak to nazwac . Nie musze wybierac szybko i decydowac ale tez nie chce tego w ten sposob robic , umawiamy sie z soba , spotykamy sie , moze na mnie liczyc , a ja na nia  . Finansowo oboje pracujemy , relacje z dzieckiem hmm... mamy normalny kontakt . Wracajac do kalkulacji jest dla mnie wazna osoba , hamuje sie troche z swoimi uczuciami( kalkuluje) bo jest to dla mnie nowa sytuacja i chce "wybadac" wszystko  mam tu na mysl , czekajce mnie obowiazki , odpowiedzialnosc  , finanse jak bede na to reagowal i radzil sobie z tym .

4

Jak dla mnie mega ciezka decyzja i musi byc w 100% twoja

5

Miej na względzie, że jeżeli się zaangażujesz, to z czasem to dziecko będzie Cię traktować nawet jeśli nie jak ojca, to jak ulubionego wujka i będzie prawdopodobnie potrzebowało tego kontaktu z Tobą. I temu dzieciakowi, jak Cię polubi, trudniej będzie zrozumieć wszystko, jeżeli coś się jednak posypie. Ja oczywiście nie chcę zniechęcać, jakbym trafiła na faceta, który ma dziecko z poprzedniego związku, to by mi to nie przeszkadzało w żaden sposób. Też pomyśl, że jak byście mieli kiedyś w przyszłości wspólne dziecko, to nie możesz dopuścić żeby tamten dzieciak czuł się gorszy, bo nie jest Twój. Po prostu odpowiedzialność jest większa moim zdaniem, ale mam znajomego, którego żona ma dziecko z poprzedniego związku i on traktuje je jak swoje. Nawet mały z czasem zaczął mówić do niego "tato". Bardzo udany związek i bardzo szczęśliwa rodzina, więc jak się chce, to można.

No właśnie----Odpowiedzialność!!!!
Z tym się musisz liczyć.Jest dziecko i to musisz brać pod uwagę wiążąc się z kobietą.
Dzieci są bardziej ufne,szybciej się przywiązują,bardziej cierpią-gdyby nie wyszło !
Ostrożnie,jeśli nie jesteś pewien,ale to też dużo od kobiety zależy.
Jeśli między Wami będzie uczucie ,warto spróbować.
Znam to z autopsji wink

7

Wg mnie autor powinien "kalkulaować" i "ważyć" wszystko za wyjatkiem uczuć.
W uczuciach dać sobie wolność, wolność do czucia tego do niej co serce dyktuje.
Zatem iść za głosem serca w relacji "ja - ona", a iść za głosem rozumu we wszystkim innym.
Jeśli ludzie dorośli są rozsądni i związek padnie, to na pewno zrobią tak, że dziecko nie zostanie skrzywdzone.

8

Nie wiem, czy związanie się z mężczyzną z dzieckiem jest takie samo jak związanie się z kobietą z dzieckiem, ale polecam wątek:
http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?id=18720

Dwa lata temu, gdy wchodziłam w taką relację, dziwiłam się, czytając posty z w/w wątku. Obecnie już mi nie jest do śmiechu, bo 90% z sytuacji tam opisanych powoli mnie dopadają.
Moim zdaniem wszystko zależy od tego, w jakiej relacji pozostaje rodzic z dziecka ze swoim lub swoją ex. Jeśli OK, to nie ma problemu, jeśli są zgrzyty - to jest to gorzkie życie w ciągłym trójkącie (lub czworokącie).

9

Ja moge cos napisac z perspektywy dziecka z takiej rodziny. Ojciec zostal sam z corka, moja mama ja wychowywala jak swoje dziecko, ona do swojej matki chodzila 2 razy w miesiacu jako dziecko. Normalny dom, dla dziecka nie ma roznicy, ze rodzenstwo ma inna mame czy tate. Dla mnie nigdy nie mialo. Dzieci dorosly, poszly z domu, a rodzice przezyli razem cale zycie az do smierci.

10

Witam

Dzieki , za taki odzew w temacie . Wlasnie takie kwestie tez mi zaprzataja glowe jak beda wygaldac te kontakty czy wogle one beda z ojcem biolgoicznym dziecka i kobiety , akurat teraz jest jeszce bardzo aktywny ojciec i to niezbyt pozytwnie smile, poki co nie szczegolnie mnie to martwi na ten moment  . Bo poza tymi i wczesniej wymienionymi niewiadomymi dla mnie , chyba najlpiej jest to traktowac jako normalna znajomosc/zwiazek wychodze z takiego zalozenia , bez wiekszego pospiechu i nastawiania sie na cos.

11

bardzo dobrze, ze sie zastanawiasz, bo wchodzenie w zycie czlowieka z dzieckiem to bardzo duza odpowiedzialnosc i nalezy sie gleboko zastanowic czy jest sie w stanie udzwignac ten ciezar. Niektorym nie starcza wyobrazni aby pomyslec z czym to sie wiaze. To nie jest tylko problem dziecka jako dziecka. To dziecko ma ojca, dziadkow, nie wiadomo jaka to rodzina, jacy ludzie, jakie wzajemne stosunki. Bedziesz mial z nimi kontakt, mniej lub bardziej posredni, chocby poprzez dziecko, ktore bedzie mialo z nimi kontakt i bedzie  mniej lub bardziej swiadomie przenosic ich emocje do waszego domu i odreagowywac na Tobie. Czy bedzesz miec sile i cierpliwosc, aby w obcym, malym czlowieku, ktory moze czuc niechec do Ciebie, robic Ci na zlosc,  zobaczyc zagubione, bezbronne dziecko, ktore oczekuje milosci i akceptacji? Czy nigdy nie dasz mu odczuc, kiedy bedzie nieznosne, agresywne, wredne, ze masz go dosc i ze dobrze byloby, gdyby poszedl do ojca?
Moja kolezanka miala 5 letnie dziecko, gdy zwiazala sie z drugim facetem. Dziecko niestety sprawialo ogromne problemy wychowawcze przez caly okres dorastania, co rodzilo konflikty miedzy cala trojka. On sie nie czul zobowiazany do brania odpowiedzialnosci, bo... to nie jego dziecko. Po prostu przerosla go sytuacja. Mieli wspolne dziecko, co nie poprawilo sytuacji. Ich zycie nie bylo uslane rozami, przeciwnie. Zawdze byly klotnie i awantury. Chlopak nigdy nie zaakceptowal ojczyma, ale tamten tez niespecjalnie sie staral.  Nie mam z nimi juz kontaktu, z czego w sumie sie ciesze, bo jako rodzina, pozostawiali wiele do zyczenia.
Pisze o tym nie zeby Cie zniechecac, tylko aby otworzyc oczy i poruszyc wyobraznie, ze nie jest latwo i bezproblemowo, choc tak sie wydaje. Milosc do kobiety to jedno a wspolne zycie z jej dzieckiem i proba bycia dla niego zastepstwem ojca, albo i ojcem, w zaleznosci od sytuacji, to drugie. Nie da sie razem zyc i traktowac dziecka jak sublokatora. Trzeba uczestniczyc w jego zyciu i brac za niego odpowiedzialnosc, gdy chce sie tworzyc rodzine. To zawsze jest trudne.

12

Zgadzam się z dziewczynami, to duża odpowiedzialność. Dajcie sobie czas.

13

Byłam z facetem który nie ma dzieci a ja mam.
Dzieci go uwielbiały a on je też lubił.
Fajnie się razem bawili.
Nie udało nam się ale nie przez dzieci.
A argumenty osoby powyżej są niepoważne. Teściowej,  wujkowie i ciotka są zawsze w każdej relacji,  jak będziesz miał z kobietą dziecko to tez będziesz skazany na kontakty z jego wujka mi itp.
Patrz na to co jest między tą dziewczyną a Tobą,  to jest najważniejsze.
Dziecko jeszcze docenisz - ono jest częścią dziewczyny, jeśli będziesz ją kochał to jej dziecko tez:)
Powodzenia!
PS.  Normalna kobieta zrobi tak, żebyś nie miał problemu z dzieckiem/jego ojcem itp.

14

Związek z kobietą z dzieckiem to duże ryzyko musisz być świadomy że kobieta zawsze na pierwszym miejscu bedzie stawiać własne dzieci i ich potrzeby (tak powinno być) , negatywny bagaż doświadczeń z poprzednich związków co za tym idzie kłutnie awantury itp istnieje niestety szansa że możesz być wykorzystywany np finasowo (zemsta na facetach) no i niestety powrót tatusia a wtedy raczej odpadasz z gry zastanòw się...

15

Fakt ... to jak moze dziecko reagowac w pewnych sytuacjach czy to co moglbym uslyszec od niego w pewnych sytuacjach , a nie wiem jak bym sobie z tym radzil jesli by sie to regularnie powtarzalo ... . Mysle ze czas jest to dobre rozwiazanie chodz i takie narazie jest podejscie , ale zdaje sobie sprawe ze moze sie domagac odemnie jakis konkretniejszych deklarakcji i nie wiem czy wtedy argument czasu nie zostanie zle odebrany.

16

Byłem w takim związku. Ona rozwódka z dwójką dzieci, ja kawaler. Na początku było super, dziewczyna bardzo się starała by nasz związek był udany. Myślałem że skoro, ona po przejściach to pomijając problemy stworzymy coś naprawdę fajnego. I zaczęło się....... Dla jej córki ( 4lata ) byłem wrogiem, kimś kto odbiera jej matkę. Spoko... małe dziecko, nie rozumie. Starszy syn 13 lat przyzwyczajony że tatuś z Belgii przysyła pieniążki to matka kupuje mu co chce. No sorry....zmieniłem pracę by być co dziennie w domu,  ale 2500 zł to szału nie ma. I zaczęło się.....czemu kujesz takie chipsy a nie Lasy, czemu markowych żeczy mi nie kupujesz, chce nowy komputer, żeby mama byłą z tatą to by mi kupili itd. Starałem się tłumaczyć, ona też. Aż gdy jej były przestał płacić alimenty, to do tego wszystkiego dołączyła się właśnie moja ukochana ( bez stałej pracy ). Że nie potrafił bym utrzymać rodziny gdyby zaszła w ciążę. Ze za mało zarabiam, że powinienem zabierać ich co weekend gdzieś itd. Miało być cudownie a wyszedł koszmar. Po kłótni i wstępnym zerwaniu, ona po tygodniu już z
innym. Co poużywał i zostawił ją po 2 tygodniach :-) Jeżeli nie zarabiasz więcej niż jej były, to nie ma czego szukać w takim układzie. Taka była moja przygoda, nigdy więcej. NIE POLECAM. Aaaa... na koniec nie oddała mi mi moich rzeczy. Około 1000 zł, tyle mojego, że za taki seks co miałem z nią musiał bym więcej zapłacić he he he......

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Zwiazek z Kobieta z dzieckiem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024