Związek bez miłości? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Związek bez miłości?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

1 Ostatnio edytowany przez raven987 (2016-06-28 10:48:34)

Temat: Związek bez miłości?

Witajcie! Jestem z moim facetem od pół roku, poznaliśmy się dokładnie rok temu przez moją znajomą. Przyjaźniliśmy się przez pół roku, aż potem zostaliśmy parą.
Od początku była miedzy nami przyjaźń, nic po za tym, nie czułam nic do niego, ani mnie nie pociągał. Postanowiłam jednak spróbować, ponieważ dobrze się rozumieliśmy (rozumiemy nadal) i potrafiliśmy ze sobą rozmawiać, pomyślałam że na czym nie lepiej zbudować związek niż na wzajemnym zrozumieniu i przyjaźni? Po za tym mieliśmy te same priorytety w życiu, obydwoje chcieliśmy się ustatkować. Spróbowaliśmy , tyle że nie wiem czy go kocham, nie czuje tego czegoś i on chyba też nie.
Poniżej zrobiłam listę plusów i minusów tego związku:

+
Potrafimy rozmawiać
Potrafimy wypracować kompromis
Uczestniczymy wzajemnie w swoim życiu
Daje mi wsparcie
-
Nie mówi że kocha, nie daje tego w żaden sposób odczuć
Nie odnosi się do mnie czule, mówi wyłącznie po imieniu
Nie lubi się przytulać
Nie tęskni
Nie trzyma mnie za rękę ani nie jest zbyt rozmowny przy rodzinie, np na urodzinach kogoś z jego rodziny, mam wrażenie jakby traktował mnie jakby mnie tam w ogóle nie było
Nie zaskakuje mnie, nie jest spontaniczny
Nie prawi komplementów
Nie prawi czułych gestów, nie zabiera sam od siebie gdziekolwiek bez uprzedzenia, raczej wszystkie propozycje  wychodzą ode mnie.
Nie dostaję od niego nawet najmniejszych prezentów.
Jest oszczędny aż za nad to.
Nie jest romantyczny
Nie chce niczego zmieniać

Co o tym sądzicie? Kocha, czy jednak nie? Jeśli nie to właściwie dlaczego ze mną jest? Ratować czy sobie odpuścić? Powinniśmy ze sobą szczerze porozmawiać?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Związek bez miłości?

No dobra, a te wypunktowane minusy to tylko On się tak zachowuje, czy On też by mógł takimi minusami opisać Ciebie?

3

Wszystko zależy od charakteru tego chłopaka..jeden jest bardziej romantyczny,drugi powściągliwy a kolejny całkowicie skryty..Spróbuj dojrzeć miłość w gestach nie tylko w słowach,miłość to też pomoc w trudnych chwilach,martwienie się o siebie,rozmowy na każdy temat..Nie każdy lubi powtarzać co chwile "kocham" czasem lepiej to pokazać

4

Krejzolka82 napisał/a:

No dobra, a te wypunktowane minusy to tylko On się tak zachowuje, czy On też by mógł takimi minusami opisać Ciebie?

Nasze minusy pokrywają się tylko w pierwszym punkcie, nigdy mu tego nie powiedziałam, ale myślę że, swoim zachowaniem daje mu  to odczuć. Może nie robię mu prezentów, ale np. potrafię uczynić jakiś miły gest, np. zrobić romantyczną kolację. Odnoszę się do niego czule, nawet przy jego rodzinie.

5

W pierwszym poście piszesz:

raven987 napisał/a:

Spróbowaliśmy , tyle że nie wiem czy go kocham, nie czuje tego czegoś i on chyba też nie.

Po czym dodajesz:

raven987 napisał/a:

Nasze minusy pokrywają się tylko w pierwszym punkcie, nigdy mu tego nie powiedziałam, ale myślę że, swoim zachowaniem daje mu  to odczuć. Może nie robię mu prezentów, ale np. potrafię uczynić jakiś miły gest, np. zrobić romantyczną kolację. Odnoszę się do niego czule, nawet przy jego rodzinie.

Mogę zapytać PO CO to robisz, skoro twierdzisz, że to nie jest to, że go nie kochasz, że jesteście ze sobą... z rozsądku?

6

Mrs.Happiness napisał/a:

W pierwszym poście piszesz:

raven987 napisał/a:

Spróbowaliśmy , tyle że nie wiem czy go kocham, nie czuje tego czegoś i on chyba też nie.

Po czym dodajesz:

raven987 napisał/a:

Mogę zapytać PO CO to robisz, skoro twierdzisz, że to nie jest to, że go nie kochasz, że jesteście ze sobą... z rozsądku?

No i właśnie, uważam że między nami jest partnerstwo, wzajemna opieka, ale chyba tak, to bardziej związek partnerski z rozsądku. Sama nie wiem po co, żeby mieć poczucie bycia z kimś? Chciałabym go pokochać, prawdziwie, ale jest we mnie jakaś blokada, bo jak kochać kogoś kto nie kocha mnie?

7

raven987 napisał/a:

Od początku była miedzy nami przyjaźń, nic po za tym, nie czułam nic do niego, ani mnie nie pociągał.

Teraz tylko czekać aż któreś z Was pozna kogoś w kim się zakocha i kopnie drugiego w cztery litery. Bez sensu taki związek.

raven987 napisał/a:

Po za tym mieliśmy te same priorytety w życiu, obydwoje chcieliśmy się ustatkować.

Chciałabyś założyć z nim rodzinę? mieć dzieci, wyjść za niego za mąż? Podejrzewam, że nie. Pewnie w łóżkowych sprawach też szału nie ma skoro Cię nie pociąga. Nic tylko czekać na zdradę.

raven987 napisał/a:

Co o tym sądzicie? Kocha, czy jednak nie? Jeśli nie to właściwie dlaczego ze mną jest? Ratować czy sobie odpuścić? Powinniśmy ze sobą szczerze porozmawiać?

Nie kochasz go, ale pytasz czy on Ciebie kocha. Chciałabyś żeby kochał Cię ktoś kogo Ty nie darzysz uczuciem? Bo ja nie.

Moim zdaniem nie ma sensu taki związek, bo prędzej czy później się rozpadnie i ktoś będzie cierpiał.

8 Ostatnio edytowany przez Mrs.Happiness (2016-06-28 11:51:33)

raven987 napisał/a:

No i właśnie, uważam że między nami jest partnerstwo, wzajemna opieka, ale chyba tak, to bardziej związek partnerski z rozsądku. Sama nie wiem po co, żeby mieć poczucie bycia z kimś? Chciałabym go pokochać, prawdziwie, ale jest we mnie jakaś blokada, bo jak kochać kogoś kto nie kocha mnie?

Nie mogliście po prostu zostać przyjaciółmi? Przecież z czasem spotkałabyś mężczyznę, który kochałby Ciebie oraz Ty jego. Takiego, przy którym nie miałabyś wątpliwości i nie musiała zmuszać się do niczego. Podobnie jak on mógłby spotkać taką kobietę. Teraz tylko niepotrzebnie siebie wzajemnie blokujecie, w imię... nie wiadomo czego. Nie wierzę w to, że nagle wybuchnie między Wami jakieś wielkie, gorące uczucie, skoro mówisz, że on Cię nawet nie pociąga. Oczywiście, że możecie coś do siebie poczuć, pokochać się, ale to nie będzie TA miłość. Raczej taka, którą odczuwa się względem przyjaciela, brata, rodziny. Jak więc chcesz stworzyć z nim coś trwałego? Jak wyobrażasz sobie następne miesiące, czy nawet lata? Wierz mi, że im dłużej to będzie trwało, tym ciężej będzie to przerwać. Naprawdę tego chcesz?

9

sa ludzie, ktorzy zyja w zwiazkach, gdzie partner ich nie pociaga i nie kochaja go. Tacy ludzie to masochisci :-)

10

brzmi bardziej jak układ, przy czym musielibyście doprecyzować zasady. Co się stanie, kiedy któreś się zakocha? Czy dopuszczacie opcje friends with benefits na boku? Czy by wam to przeszkadzało być 'główną' parą, tworząc rodzinę itd. a czułości i bliskości szukać na boku, bo zależy wam bardziej na stabilności, a inne sprawy są drugorzędne? Bez stwierdzania, czy to jest złe, jak powinno czy nie powinno być. Macie takie realia, wiecie, czego brakuje, czego nie brakuje, kwestia dogadania się, czy będzie przeszkadzało wzięcie tego co brakuje od innych osób, czy nie pojawią się jakieś zazdrości, bardziej wynikające z tego 'jak powinno być', a nie 'mi to przeszkadza'.
Takie pary istnieją, dobrze potrafią koegzystować, ale trzeba to wszystko jasno doprecyzować. Jeśli tego się nie zrobi, to są potem dramaty.

A jak chcecie 'prawdziwego', standardowego związku, to się rozstać.

11

Nie odnosi się do mnie czule, mówi wyłącznie po imieniu
Nie lubi się przytulać
Nie tęskni
Nie trzyma mnie za rękę ani nie jest zbyt rozmowny przy rodzinie, np na urodzinach kogoś z jego rodziny, mam wrażenie jakby traktował mnie jakby mnie tam w ogóle nie było

A ja jestem kobietą i w związku zawsze zachowuje się podobnie, to nie znaczy, że mi na danej osobie nie zależy, tak mam.
Więc chłopaka w pełni rozumiem.

12

Może być tak, że ten chłopak, pomimo że tego nie okazuje kocha, ale autorka nie.
W takiej sytuacji lepiej by było żeby ona go zostawiła, dla jego dobra.
Bycie z kimś z litości to coś okropnego dla obu stron.

13

tak czy siak, musicie się rozmówić, czy i kto kocha i o co chodzi.

14

Wydaje mi się, że oboje jesteście w takim wieku, że chcecie już się ustatkować. Pewnie nie chce wam się szukać kolejnego partnera, więc zdecydowaliście się na ten związek, ale nie tędy droga. Ewidentnie widać, że ty nic nie czujesz, nie jesteś podekscytowana, a przecież tak powinno być na tak początkowym etapie znajomości... Moim zdaniem rozsądek to zły doradca. Życie jest za krótkie, żeby być z kimś "od biedy"

15

niektorzy wychodza z zalozenia, ze z braku laku i kit dobry, jednak  to zle zalozenie o czym przekonuja sie predzej czy pozniej, ale zazwyczaj za pozno,  gdy juz sa dzieci i wspolne kredyty...

16

Niepokojące to jest, że Ty Go nie kochasz.
Więc po co tkwisz w takim związku?

Uwierz, jeżeli naprawdę by Ci na Nim zależało w sensie partnerstwa,  to pokochałabyś Go nawet wiedząc, że On Cię nie kocha.

Jakby tak było, jak piszesz, to nie było by tylu dramatów związanych z miłością.

Miłość ma to do siebie, że nie pyta nas czy chcemy się zakochać w danym człowieku, tylko skubana się zakochuje smile

17 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-06-28 15:17:21)

Krejzolka, nie dosc, ze nie kocha to nie pociaga jej.  Mozna byc w zwiazku z powodu seksu, bez milosci, gdy ludzie sie pozadaja, czuja chemie do siebie... ale gdy nie ma ani pociagu ani milosci to nie ma nic. To krzywdzenie siebie nawzajem i zycie w uludzie. A potem bolesne zderzenie z rzeczywistoscia.

18

adiaphora napisał/a:

Krejzolka, nie dosc, ze nie kocha to nie pociaga jej.  Mozna byc w zwiazku z powodu seksu, bez milosci, gdy ludzie sie pozadaja, czuja chemie do siebie... ale gdy nie ma ani pociagu ani milosci to nie ma nic. To krzywdzenie siebie nawzajem i zycie w uludzie. A potem bolesne zderzenie z rzeczywistoscia.

Dokładnie.

Jak dla mnie, Autorka i Jej Chłopak, nie chcieli być sami, więc postanowili stworzyć związek, ale związek bez miłości, pożądania to nie związek.

Szkoda, bo takim bawieniem się w związek mogą też zniszczyć swoją przyjaźń/ znajomość.
Chociaż ja nie wierzę w przyjaźń damsko-męską tongue

19

ja tez nie wierze, koledzy owszem, nawet bardzo dobrzy koledzy, ale na przyjaciela tylko kobieta. Zaden facet nie jest w stanie zrozumiec kobiety tak, jak inna kobieta. Mysle, ze slowo przyjazn jest naduzywana w relacji damsko meskiej, stad niektorym sie wydaje, ze ona jest.  Albo nagle odkrywaja, ze... a to swinia! ja chcialam tylko sie poprzytulac na pikniku nad jeziorem, przy zachodzie slonca jak... przyjaciolka z przyjacielem tongue a on mnie dotknal jak nieprzyjaciel.... big_smile

20

adiaphora napisał/a:

To nie jest tak do końca, wiem że powiecie, że jestem niekonsekwentna w tym co mówię, z tym że mnie nie pociągał, miałam po prostu na myśli, że na pewno nie był typem chłopaka w którym mogłabym się zakochać, chodzi za równo o wygląd jak i charakter.
Zawsze po prostu wybierałam jakiś podrywaczy, takich z "dobrą bajerą", musiał być szalony, spontaniczny, romantyczny. Taki przy którym bym się nie nudziła.
Potrzebuję też tej czułości, przytulania, tego zapewnienia że kocha.
On ciągle mi powtarza, że dobrze wiem, że on nie jest taki, nie jest wylewny, nie należy do tych ludzi.
Jeśli chodzi o łóżko, to iskra jest.

21

Autorko, dlaczego z Nim jesteś, ale szczerze.

I nie chcę, żebyś pisała znowu "+' i "-", proszę, żebyś napisała to w jednym zdaniu.

22

Krejzolka82 napisał/a:

Autorko, dlaczego z Nim jesteś, ale szczerze.

I nie chcę, żebyś pisała znowu "+' i "-", proszę, żebyś napisała to w jednym zdaniu.

Ponieważ daje mi to, czego inni mi nie dawali, daje mi poczucie bezpieczeństwa i stabilizacji. Jest odpowiedzialny, rodzinny. Jest bardzo wartościową osobą, z którą można byłoby stworzyć wartościowy związek. Jest porządny, wierny i lojalny. Potrafimy się dogadać. Ufam mu.
Szanuje moją rodzinę i mnie.

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Związek bez miłości?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024