Lekarz mi zlecił badania prenatalne. Czy są bezpieczne? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Lekarz mi zlecił badania prenatalne. Czy są bezpieczne?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Lekarz mi zlecił badania prenatalne. Czy są bezpieczne?

Hej dziewczyny! Mam do Was poważne dosyć pytanie. Jestem 37letnią mamą 10 letniego synka i jestem obecnie w drugiej ciąży. Różnica między maluchami będzie spora, bo aż 10 lat, ale stwierdziliśmy z mężem, że chcemy aby młody miał rodzeństwo. smile Do sedna jednak. Wiec jestem obecnie w 19  tygodniu ciąży i lekarz polecił mi wykonanie szeregu badań w tym badanie prenatalne. Oprócz tego mam ciążę zagrożoną- skracającą się szyjkę macicy... 10lat temu nie słyszałam o takich badaniach  i nie wiem co robić, co to w ogóle jest…

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Lekarz mi zlecił badania prenatalne. Czy są bezpieczne?

Lekarz pewnie miał na myśli usg prenatalne. Tzw polowkowe.  Robi się je kolo 20 tygodnia i jest w pełni bezpieczne. To zwykle usg tylko lekarz wszystko bada, ogląda mierzy tak jak w12-13 tygodniu . Ja płaciłam kupę kasy ale po 35 roku życia jest za darmo i trzeba je zrobić.

Bo jest też amniopunkcja itp to już mniej bezpieczne ale skoro ciążą prawidłowa to raczej miał na myśli to usg

3

korsyka napisał/a:

i lekarz polecił mi wykonanie szeregu badań w tym badanie prenatalne.

Cześć! Mi sama idea tych badań całkowicie nie podchodzi… Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. I słyszałem, że istnieją duże zagrożenie dla ciąży przez te badania!

4

Daj spokój, dziewczyno, chyba totalnie nie wiesz co mówisz… Przecież badania prenatalne to nie tylko amniopunkcja (bo o nią pewnie ci chodzi) ale także bezinwazyjne badania pod ultrasonografem – takim nowoczesnym, z dużą rozdzielczością… Ryzyko nie występuje, a przy okazji można naprawdę dużo się dowiedzieć o rozwoju dziecka. Ja się wcale nie dziwie, że Ci ten znajomy polecił te badania. Wtedy masz możliwość sprawdzić dokładnie, czy płód się dobrze rozwija, czy nie ma ryzyka jakiejś choroby..

5 Ostatnio edytowany przez Elede (2016-06-28 10:38:34)

Julka 12440 ... a może by najpierw poczytać, a nie kierować się tym, co 'słyszałaś'??? w ciąży byłaś - ile razy? a czy chciałabyś np. wiedzieć, że dziecko ma wadę serca, którą można operować tuż po urodzeniu, czy raczej stwierdzić, że idea Ci nie podchodzi, nie wyobrażasz sobie takiej sytuacji i pozwolić dziecku umrzeć??? Kpisz czy o drogę pytasz?

Coś mnie skręca, jak czytam takie opinie, bo coś ktoś słyszał.

A ja słyszałam, że Ziemia jest dyskiem, podpartym przez sześć krokodyli.

Badania prenatalne dzieli się na nieinwazyjne i inwazyjne. Wystarczy wpisać w google. Nieinwazyjne są całkowicie bezpieczne. To takie dłuższe usg, lekarz mierzy dziecko, sprawdza m.in. serduszko i jego pracę. Druga część to badania krwi - i to wszystko. Miałam w 1 ciąży, będę mieć w drugiej ciąży.  Po 35 roku życia są refundowane przez nfz.

6 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-11-24 00:11:11)

Zgadzam się z przedmówczyniami. Sama miałam podczas wizyt  wykonywane  badania usg u specjalisty, u Pani ginekolog-położnik [spam]. Badania wykonywane bardzo dokładnie, dzięki którym  upewniłam się , że mojemu dziecku nic nie dolega, a do tego dostałam śliczne zdjęcia mojej pociechy .
Oczywiście takie badanie USG jest zupełnie bezbolesne i nie ma żadnego ryzyka.

7

A może któraś z Was powiedzieć Kochane, co ma na celu takie badanie? Bo rozumiem, że tu chodzi o badanie, czy dziecko nie jest chore, czy płód sie dobrze rozwija? Ale jakie badania się robi jak ciąża jest zagrożona?

8

Dziewczyny..
Julka o tym że badanie prenatalne jest niebezpieczne to większej bzdury nie słyszałam . ! Byłaś w ciąży ? Rodziłaś ? Miałś robione kiedykolwiek usg żeby móc mi odpowiedzieć w jaki sposób USG może być niebezpieczne ????????

korsyka na czym polega Twoje zagrożenie ciąży ? Powiem Ci że Ja mam taką sytuacje właśnie mam leki na podtrzymanie ciąży więcjej witamin lekarst przepisanych na to co mi brakuje głównie hormonalka , i częstsze wizyty u doktora czyli co 3 tyg a nie więcej , zalecane więcej badań które się robi głownie z pobrań krwi i mocz  , otaz leżeć nie dźwigać się i tak od 4 miesięcy u mnie tongue dopiero teraz lekarz mi powiedział że już wszystko w normie jest a mam 17 tydzień smile

9

@korsyka Osobiście nie wiem, bo nie miałam żadnego zagrożenia ciąży, ale pewnie jakieś się robi, żeby się upewnić czy wszystko jest ok.

10

Ja miałam zagrożenie ciąży, i podczas tego usg właśnie były dokładnie sprawdzanie przepływy pępowinowe, budowa macicy, łożysko.
Reszta to mierzenie dziecka, sprawdzanie mózgu, wszystkiego.

Najpierw robi się badania nieinwazyjne czyli usg, a czasem z krwi. I jeśli na tych wyjdzie coś nie tak lekarz kieruje na inwazyjne czyli takie które niosą ryzyko. Ale te pierwsze nie niosą żadnego ryzyka ani dla Ciebie ani dziecka

11 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-11-24 00:12:40)

Wiesz co ciężko mi powiedzieć, jakie badania będą ci potrzebne, bo nie wiem na jakiej zasadzie twoja ciąża jest zagrożona jak już wspominały moje poprzedniczki. Na stronie możesz sobie poczytać jakie badania wykonuje Pani doktor [spam] w sumie najlepiej to jakbyś  zadzwoniła do niej i umówiła się na wizytę, tu masz numer: [spam]. Ja osobiście byłam zachwycona jak poszłam pierwszy raz!!! smile U niej na pewno nic złego Tobie ani Twojemu maluchowi się nie stanie

12

ilo Ja właśnie miałam oprócz usg prenatalnego robiony test z krwi koszt jakoś 90 zł wykonywany przy zagrożeniu teraz i z racji wcześniejszych poronień , dokładniej sprawdzają czy istnieje chorób u dziecka i u matki . Ale jest to jakby nie patrzeć pobranie krwi tylko a to że oni w labolatorium to badają to jiż nie jest żadne ryzyko .

O tych inwazyjnych przyznam się nie słyszałam i nie znam żadnej mamy która by miała robione coś dodatkowego prócz testu krwi do isg prenatalnego
smile

13

Ok, teraz już jestem trochę spokojniejsza! Macie racje z tym udaniem się do specjalisty, przecież lekarze wiedzą najlepiej, jak sobie poradzić z zagrożeniem ciąży. Dzięki za numer, na pewno się skontaktuję. Pozdrawiam!

14

WSZYSTKIE badania wykonywane PRZED urodzeniem dziecka okresla sie jako prenatalne (PRE - przed NATALIS- narodziny z łaciny)

Najbardziej inwazyjnym badaniem jest pobranie wod plodowych, ale to sie robi w ostatniej kolejnosci, kiedy wszystkie poprzednie badania wskazuja na nieprawidlowa ciaze. Ma to na celu wskazanie mozliwosci legalnego usuniecia ciazy lub wdrożenia leczenia prenatalnego.

Wszystkie badania robione sa w odpowiedniej kolejnosci i kazde kolejne jest zalecane kiedy jakies poprzednie badanie nie daje jasnego wyniku i takie badania sa znane od przynajmniej kilkunastu lat tongue)

15

Iceni to prawda, że wszystkie w ciąży są prenatalne ale większość ludzi i lekarzy mówiąc " prenatalne " ma na myśli usg w 13 i 20 tygodniu, test z krwi, amniopunkcje itp

16

Sama robiłam. Z tego co wiem to są bezpieczne.

17

Witam
Moja żona będzie miała też takie badanie nie dlugo. Jest teraz w 8tyg ciąży i ma 33lata ale ginekolog nic nie mówił Jej o placeniu za to badanie. Mam pytanko czy to kosztuje dużo?

18

Ja płaciłam 250 zł chyba ale warto naprawdę

19

Korsyka sama miałam takie badania i naprawdę są bezpiecznie to tylko usg, a naprawdę opłaca się je zrobić ja zapłaciłam sporo kasy miałam dwa razy i się opłaca je zrobić. Nie ma się czego bać.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Lekarz mi zlecił badania prenatalne. Czy są bezpieczne?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024