Czy powiedziec mu ze chce sie wybrac do psychologa? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy powiedziec mu ze chce sie wybrac do psychologa?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Czy powiedziec mu ze chce sie wybrac do psychologa?

Witajcie, jestem w bardzo zlej sytuacji. Pokolocilam sie z moim chlopakiem, z ktorym jestem ponad 8 miesiecy. Ukladalo nam sie bardzo dobrze, jestem z nim bardzo szczesliwa, problemem jest to, ze czaseem nie akceptuje jego zachowania wobec innych kobiet. Tzn. kiedys bylismy u dentystki i on sie do niej przymilal, dodal ja na fb  doznajomych, ale nie pisali tam o nicznym, tylko raz do niej napisal w celu ustalenia terminu mojej wizyty, To co najbardziej mnie zabolalo to ten przyplyw radosci i energii kiedy mial sie z  nia spotak na wizycie i raz powiedzial, ze juz kilka miesiecy wczesniej zarezerowal wizyte, mimo iz nie ma probloemu z zebami wogole.

Kolejny przypadek to taki, ze zapoznalam go ze swoja kolezanka i od razu jak ja tylko zobaczyl to widzialam ten zachwyt w oku, popatrzyl na jej wlosy i biust, potem w czasie rozmowy do niej zagadywal i juz  w pewnym momencie nie chcialam im przeszkadzac i sie odsunelam lekko.

On zwala cala wine na mnie, mowi, ze to ja jestem winna, ze on nic zlego nie zrobil. Pytanie takie: co ja moge zrobic zeby ratowac zwiazek? Ogolnie jest mi w zyciu cholernie ciezko, nie mam zaufania do ludzi, mysle, ze oni tak narpawde predzej czy pozniej krzywdza. Jednak chce z tym walczyc. Myslalam, zeby isc do psychologa. I wybiore sie, tylko czy powiedziec mu o tym? On teraz po tym wszystkim powiedzial, ze sobie to przesmyli wszystko, ze wie ze takie sytuacje beda sie powtarzac, a on tego nie chce. A ja tam napawrdawde nie mam od nikogo wsparcia. Powiedziec mu ze ide do posychologa? Ze chce chce nad soba pracowac? Czy raczej poweinnam mu nie mowic, bo uzna za nienormalna. Moze raczej powinnam pracowac nad soba sama. Tylko jak? Jak mam zachowac sie w stosunku do niego, dac mu spokoj, nie odzywac sie czy na odwrot?

Dzieki!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy powiedziec mu ze chce sie wybrac do psychologa?

Czy ja dobrze rozumiem? Facet dodaje swoją dentystkę do znajomych, przymila się do lasek/ fascynuje się nimi, a Ty masz z tego powodu do psychologa iść?
...bo Twój chłopak stwierdził, że to Ty masz problem?

Chore!
Daj mu powód do zazdrości. smile

3

Facet ewidentnie zarywa do innych kobiet na Twoich oczach i wmawia Ci że to Twoja wina, a Ty zastanawiasz się czy iść do psychologa, no pięknie!
Świat zwariował.
On chyba trochę zaniża Twoją samoocenę... Boisz się ufać ludziom, ok, ale on wcale Ci tego nie ułatwia, zauważyłaś?

4 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-06-19 17:54:18)

Czy naprawdę dodanie dentystki do znajomych na FB to taka zbrodnia? Może wtedy łatwiej załatwić wizytę, jak ząb rozboli w niedzielę po południu? To, że się chłopak umówił na wizytę do dentystki bez problemów z zębami, to tylko mu się chwali, powinno się chodzić na kontrolę co pół roku... Sama piszesz, droga Autorko, że o niczym ze sobą nie pisali, inna sprawa, skąd to wiesz... bo jeśli z grzebania mu w komputerze, to wnioski wyciągnij sama...

Co do sytuacji z koleżanką - zlustrował z góry do dołu, bo tak robi każdy facet, mają to w genach. Ale przecież się z nią nie umawiał? Nie powinnaś przypadkiem raczej się cieszyć, że polubili się z Twoją koleżanką, więc np. możecie umawiać się na wakacje w większym gronie?

A co do niskiej samooceny - zgadzam się, ewidentnie masz za niską i jeśli iść do psychologa, to właśnie z tym tematem. Ale chłopak - moim zdaniem - naprawdę nic złego nie zrobił.

5

Moim zdaniem sytuacja jest niejednoznaczna i trudno wydawać jakiekolwiek wyroki. Wiele zależy od kontekstu.

Dodanie dentystki czy umówienie się na wizytę to żadna zbrodnia. Równie dobrze można by się oburzać o każdą kontrolną wizytę u młodej lekarki i o dodanie na fb każdej kobiety, kiedy jest się w związku. Niektórzy dodają do znajomych hurtem, kogo popadnie, inni tylko wybrane, bliskie osoby. Zależy bliżej której postawy jest facet Autorki.

Tak samo z koleżanką. Mało tu wątków, gdzie dziewczyna się skarży, że zazdrosna jest o każdą dziewczynę, na którą facet popatrzy dłużej niż ćwierć sekundy? A tu jeszcze nie tylko patrzył, ale i rozmawiał - a Autorka, zamiast się w rozmowę zaangażować, przejąć kontrolę, to odsunęła się nadąsana. Jej się wydaje, że jej chłopak chciał sobie z jej koleżanką pogruchać - on mógł być przekonany, że po prostu jest miły dla osoby, którą jego dziewczyna lubi.

Myślę, Autorko, że powinnaś się poważnie zastanowić, bo tylko ty jesteś w stanie te sytuacje ocenić. Jeśli zazdrość towarzyszy ci często, jeśli stale obawiasz się, że facet cię zostawi/zdradzi, jeśli wciąż węszysz jakiś podstęp i w każdym widzisz zagrożenie - zapewne masz kompleksy, zaniżoną samoocenę i przydał by ci się psycholog. Ale jeśli twój facet non stop prowokuje jakieś dwuznaczne sytuacje, to mu na to zwróć uwagę.

No, to fakt, trochę za mało danych, żeby ocenić jednoznacznie... Ale jeżeli chodzi tylko o te dwie przedstawione sytuacje i Autorka robi o to chłopakowi jazdy, strzela fochami itd. itp. - to ja się nie dziwię, że on się zastanawia nad odpoczynkiem...

7

Kluczowym jest ten fragment:

kelly234 napisał/a:

(...) nie mam zaufania do ludzi, mysle, ze oni tak narpawde predzej czy pozniej krzywdza. (...)

Skoro tak myślisz, to każde zachowanie chłopaka, nawet najbardziej niewinne odbierać będziesz jak zagrożenie dla Ciebie i dla związku.

Andrzej Wiśniewski napisał/a:

Jeżeli nie mam wystarczająco wysokiego poczucia wartości i ważności, to ciągle się boję, że mój partner odkryje, jaki jestem naprawdę, i odejdzie. W związku z tym do czego dążę? Żeby ograniczyć jego wolność. Żeby go przypisać do siebie, mieć nad nim władzę.
Ktoś, kto nie wierzy, że można go kochać takiego, jaki jest, dąży do kontroli.
Władza jest substytutem miłości, ale nie pozwala tak jak ona ludziom rosnąć.

Osoby mające do siebie zaufanie, bliskie sobie, rozmawiają o ważnych dla siebie sprawach.

8

Patrząc z jednej strony: Zastanów się czy on naprawdę się do tych lasek przymila czy to tylko Twoje dopowiedzenia.
Jesli mimo przekonania siebie, że on się do nich nie podwala (zakładając że nie jesteś zazdrośnicą z natury) nadal masz poczucie, że on nie jest fair, to go rzuć, bo on Cię poniża. A do psychologa i tak idź, bo masz niskie poczucie własnej wartości i trzeba to naprawić.

9

Wina jest moja. Z moich ust padly slowa, ktorych bardzo zaluje, ktore pasc nie powinny. Obrazilam sie, strzelilam focha, a to bardzo zle. Nie umiem nad tym panowac. To juz drugi raz taka sytuajca. Ja nie umiem sobie z tym poradzic. Dlatego pomyslalam o psychologu, musze sie do niego wybrac, ale pytanie, czy mowic o tym jemu? Jak moze zareagowac? Powiedzialam mu, ze bede nad soba pracowac. Ale to przeciez tylko slowa, chce zrobic cos konretnego, tylko sama nie umiem sobie pomoc. Boje sie, ze gdy mu powiem, ze chce isc do psychologa, to stwierdzi, ze jakas nienormalna jestem, albo bardzo slaba, bo nie umiem sobie sama radzic z wlasnymi problemmami, tylko musze obcych ludzi prosic o pomoc. Co sadzicie?

10

po prostu idź, jak czujesz potrzebę

nie męcz siebie i gościa, ogłoszeniami o planach, zaoszczędzisz sobie w pierwszej kolejności dumanie w stylu "co będzie jak będzie", bo równie dobrze to może nigdy nie nastąpić wink

do zrobienia czegoś konkretnego często słowa są zbędne

11 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2016-06-20 08:33:44)

Teraz dopiero zwróciłam baczniejszą uwagę na tytuł wątku: "Czy powiedziec mu ze chce sie wybrac do psychologa?" Diabeł tkwi w szczególe. Między "chcę się wybrać do psychologa" a "idę do psychologa" jest olbrzymia różnica.

kelly234 napisał/a:

(...) Boje sie, ze gdy mu powiem, ze chce isc do psychologa, to stwierdzi, ze jakas nienormalna jestem, albo bardzo slaba, bo nie umiem sobie sama radzic z wlasnymi problemmami, tylko musze obcych ludzi prosic o pomoc. Co sadzicie?]
Boje sie, ze gdy mu powiem, ze chce isc do psychologa, to stwierdzi, ze jakas nienormalna jestem, albo bardzo slaba, bo nie umiem sobie sama radzic z wlasnymi problemmami, tylko musze obcych ludzi prosic o pomoc. Co sadzicie?

Sądzę, że bardzo kiepsko myślisz o innych, że bardzo kiepsko myślisz o swym chłopaku. Sądzę, że stwierdzenia, które przypisujesz chłopakowi (o tym, że do psychologa chodzą nienormalni, że jesteś słaba, bo nie umiesz pomóc samej sobie), są Twoimi poglądami. Sądzę, że nie masz zamiaru podjąć własnej terapii, zasłaniając się wyobrażonymi negatywnymi konsekwencjami. Sądzę, że poszukujesz powodów, by swej 'chęci' nie zrealizować a odpowiedzialność za tę decyzję przerzucić na chłopaka.

John C. Maxwell napisał/a:

O tym, dokąd dotrzesz w życiu decyduje nie tyle gdzie zaczniesz, ale czy zaczniesz.

12

Reasumując: idź do psychologa, to na pewno Ci pomoże. Jeśli mówisz swojemu chłopakowi wszystko, nie macie przed sobą tajemnic, to otwarcie mu powiedz co zamierzasz. Ty powinnaś najlepiej wiedzieć jak on na to zareaguje, przecież to Ty z nim jesteś, a nie my.

Z drugiej strony jeśli mu nie powiesz, a on się dowie po fakcie, może uznać, że go oszukujesz albo coś.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy powiedziec mu ze chce sie wybrac do psychologa?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024