Atak w Orlando na gejowski klub- dlaczego nikt nie mowi prawdy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Atak w Orlando na gejowski klub- dlaczego nikt nie mowi prawdy?

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 70 ]

Temat: Atak w Orlando na gejowski klub- dlaczego nikt nie mowi prawdy?

Jak wiecie około piedziesiat osob zostało zabitych w ataku na gejowski klub Pulse w Orlando. Zabojca był Omar Mateen, amerykański muzułmanin, ktory w poprzednich latach był pod obserwacja FBI. Z ciekawoscia obserwowałam kolejne programy informacyjne z UK i Ameryki. Zatkalo mnie. NIKT (może oprócz Fox Tv) nie powiedział, ze ten atak był podyktowany skrajna islamska ideologia. Nie, islam to przecież religia pokoju... Za to winna jest bron palna, chrzescjanska homofobia i, nie zartuje (bo to dokładny cytat znajomej prawniczki z uniwersytetu)- patryjarchat.

Dla mnie to brzmi tak jakby ktoś winil holokaust na Cyklon B.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Atak w Orlando na gejowski klub- dlaczego nikt nie mowi prawdy?

Ale zwalenie winy na religię, to obarczenie nią wielu normalnych muzułmanów, którzy nie wpadają do nocnych klubów z bronią w ręku. Gdyby winny był wyłącznie islam, to każdy muzułmanin mordowałby gejów - tymczasem tak wcale nie jest. Mam na przykład znajomych polskich tatarów - gdyby to islam był absolutną przyczyną zbrodni w Orlando, to moich znajomych musiałabym uznać za potencjalnych morderców, bo w końcu wyznają tę samą religię. Moim zdaniem to absurd.

Przyczyną tej zbrodni była homofobia - a ta może mieć różne podłoża. Owszem, również religijne. W informacjach jakie ja znalazłam w sieci przewijał się wątek tego, że Omar Mateen mógł sam mieć skłonności homoseksualne, co nie byłoby dla sprawy bez znaczenia. A łatwy dostęp do broni nie jest powodem strzelaniny, ale niewątpliwie jednym z czynników, które takim osobom ułatwiają realizację planów.

3 Ostatnio edytowany przez srokowiec (2016-06-17 21:54:09)

Beyondblackie napisał/a:

Jak wiecie około piedziesiat osob zostało zabitych w ataku na gejowski klub Pulse w Orlando. Zabojca był Omar Mateen, amerykański muzułmanin, ktory w poprzednich latach był pod obserwacja FBI. Z ciekawoscia obserwowałam kolejne programy informacyjne z UK i Ameryki. Zatkalo mnie. NIKT (może oprócz Fox Tv) nie powiedział, ze ten atak był podyktowany skrajna islamska ideologia. Nie, islam to przecież religia pokoju... Za to winna jest bron palna, chrzescjanska homofobia i, nie zartuje (bo to dokładny cytat znajomej prawniczki z uniwersytetu)- patryjarchat.

No cóż... Poruszasz bardzo ...niewygodne zagadnienie. Na taki i podobne tamaty powstał juz wątek załozony przez Mańka z maniek pt. "Imigranci u nas 2"... Wątku ...już nie ma big_smile mimo, ze toczyła sie w nim wyjątkowo interesująca dyskusja. Jednak z uwagi, ze poruszano w nim dość kontrowersyjne i niewygodne (własnie!) zagadnienia - komuś widać "był solą w oku". To takie ...kneblowanie. Ty zakładając niniejszy wyciągasz ten knebel, ale wiesz ...nie na długo.
Poprawność, Moja Droga, poprawność: tolerancja do zarzygu, brak jakichś uprzedzeń, brak nieufności - ot, trzeba chodzić wesoło śpiewając radosną piosenkę i trzymać różowy balonik w tłumie świrów z pasami szahida - to jest ta własnie "poprawność". Obserwujemy przedziwny procesz: odmóżdżanie społeczeństw i to z premedytacją. A wszelkie ostanie odruchu sprzeciwu, wszelkie przejawy działającego jeszcze instynktu samozachowawczego nazywane są własnie: islamofobią, ksenofobią, rasizmem i takimi tam, naciąganymi terminami po to tylko, by deprecjonować przebłyski rozumu. Rozumu, którego najwyraźniej juz brakuje tym "u władzy". Dowodem na to działania Obamy i jego słowa o "religii pokoju", postępowanie pana papieża wzgledem "uchodźców". Na marginesie: jego szopki pt. sprowadzanie paru do Watykanu są żenujace, bo za cenę tego cyrku mógłby nakarmić gromadkę dzieciaków w Afryce choćby... To temat rzeka i pewnie bedzie szybko zamkniety... A szkoda, bo dowodzic to będzie, ze cenzura i kneblowanie "w imię poprawności" trwa i doprowadzi do tego, ze zaczniemy bbać się mówić do samych siebie w myślach - w obawie by nie byc posądzonym o najpodlejsze instynkty... A to przecież tylko instynkt samozachowawczy nam dyktuje nieufność i podejrzliwość wobec "tych" obcych - gdy widzimy ten "pokój" jaki nam niosą za pomocą noży, maczet, kałachów czy pasów szahida...
Widać jestm ksenofobem i islamofobem smile
Drażniąco działają zarzuty uogólnienia, gdy uznaje sie ogólnie islam za wylęgarnie fanatyzmu i terroryzmu. Owszem, są ...nieliczne jednostki, które chcą i żyją normalnie. Ale wiekszość ma jednak jakieś inklinacje, bo panuje powszechna zmowa milczenia. Przykład Orlando - jak w temacie. Małzonka zamachowca - z pozoru niewinna kobiecina - wiedziała o zamiarach sewgo małżonka. I co? I nic! Podobnie funkcjonują całe społeczności muzułmańskie, które "kryją" swoich choćby byli najgorszymi mordercami, bądź pragnęli - w imię Allaha - takim zostać. Niestety, ale daje wszelkie podstawy, by czuć irytację i sprzeciw wobec wszechobecnej i odmóżdżającej tendencji do bycia tolerancyjnym, niedostrzegającym ewidentnych, chorych i zbrodniczych "smaczków" jakie niesie ze sobą ta akurat religia i kultura... Powoływanie sie na rozlewy krwi jakie fudowało w zamierzchłej przeszłości chrześcijaństwo jest według mnie nadużyciem - mamy XXI wiek i "zwyczaje" z ciemnego sredniowiecza czy jeszcze wczesniejszej historii są już ...faux pa. Ale - jak widać na przykładzie islamu wciąż są "w modzie" - odcinanie głów, mordowanie niewiernych "w imię boga" i tego typu "smaczki" godne prymitywnych barbarzyńców a nie lwspółczesnych nam ludzi posługujących sie smartfonami i krążącymi w internecie...
Zakłamywaniem rzeczywistości obliczonym na kompletne odmóżdżenie są zatem te wszystkie akcje i słowa, jakie - w obronie pseudo "uchodźców" - serwuje sie nam i piętnuje odmienne zdanie.

4

Ruda, poważnie. Tak, nie każdy muzułmanin to zadny krwi innowierców i gejow wariat. Sama znam zupełnie normalnych muzulmanow. Jednak nie da się zaprzeczyć, ze w meczetach sa wolna głoszone nawolywania do zabijania homoseksualistow, a w państwach islamskich mogą człowieka zabic za to, ze jest gejem. Slyszalas kiedyś, żeby papież Franciszek albo lokalny wikary nawoływali do strzelania do homosiow? Kiedy ostatnio widzialas katolicka masakrę (pomijam czasy 500 lat temu)?

Jest to srediowieczna, niebezpieczna ideologia, o której należy mowic, a nie chowac się za sloganami 'poprawności politycznej'. Który raz w tym roku muzułmanin morduje ludzi wrzeszcząc Allah Akbar?

5

Serio tak w Hameryce się szczypią z krytykowaniem islamu, mając w tle Irak?

6

Czarna Kotka napisał/a:

Serio tak w Hameryce się szczypią z krytykowaniem islamu, mając w tle Irak?

A zebys widziala. Prezydent Obama ciagle nazywa islam religia pokoju. Fajna mi religia pokoju, która morduje setki ludzi na swiecie.

7

Ale ja temu nie zaprzeczam - tylko uważam, że mówienie "islam jest winien" jest takim samym kłamstwem jak stwierdzenie "islam nie ma z tym nic wspólnego". I to jest woda na młyn właśnie dla FANATYKÓW islamskich - oni mogą głośno mówić "Zachód nas nienawidzi, wszystkich co do jednego" i nawet nie muszą kłamać. A wtedy ci normalni muzułmanie muszą wybierać Zachód, który i tak wrzuca ich do jednego wora z terrorystami, czy ISIS, które mówi "nie jesteście tymi złymi". I ja się nie dziwię, że muzułmanie - szczególnie młodzi - się radykalizują. Podobnie jak w Polsce młodzież radykalizuje się w kierunku nacjonalistycznym, bo ONRy i tym podobne mówią młodym "jesteście silni, jesteście dumni, należy wam się, a ciapaci zabierają wam pracę i socjal". Dokładnie ten sam mechanizm. Ale jak we Wrocławiu facet podłożył bombę w autobusie, to nie pamiętam żadnego rwetesu, że wzmagający się nacjonalizm był jakąkolwiek przyczyną.

Obejrzyj "Bowling for Columbine" czy "Under the Gun" - zobacz, kto jest statystycznie najczęstrzym sprawcą strzelanin i masowych zabójstw w USA. Wcale nie muzułmanie. Tylko w momencie, gdy strzela/wysadza się "nie-muzułmanin", pierwsza myślą nie jest - "winne jest chrześcijaństwo", tylko rasizm, ksenofobia, homofobia czy wręcz osobiste traumy sprawcy. Tymczasem gdy strzela muzułmanin, ignoruje się wszystkie inne wątki, bo oczywiście jest jedynie słuszna interpretacja - islam, sam w sobie i nic innego.

Moim zdaniem za chwilę Amerykanie dadzą islamskim fanatykom najlepszy prezent z możliwych - Trumpa. I wtedy to się dopiero zacznie. I oczywiście nikt nie będzie mówił już o latach Amerykaństkiego rozstawiania dyktatorów na Bliskim Wschodzie, o inwazjach na Irak i Afganistan, o absolutnie beznadziejnej sytuacji w Syrii, o wieloletnim ignorowaniu i olaniu kompletnym asymilacji muzułmanów w Europie. Bo islam jest wygodną odpowiedzią na wszystko, zwalniającą nas z obowiązku myślenia i rozpatrywania problemów kompleksowo i dogłębnie.

Islam nie jest źródłem terroryzmu. Jest za to cudownie wygodną etykietką, pod którą lub przeciwko której można mobilizować armie, bardzo jasną osią, wyznaczającą podział na dobrych i złych. I oczywiście muzułmańscy fanatycy wykorzystują ją równie chętnie co zachodni populiści. Przecież im nie o krzewienie religii chodzi, a o władzę i zemstę - wybitnie ekumeniczne "wartości".

8

ruda102, bardzo trzezwa ocena

9

Ruda102, oceniając ta konkretną zbrodnie, dokonana przez tego konkretnego człowieka dokomujesz uogolnienia.
Może i słusznie powolujesz się na istniejące stereotypy, uprzedzenia, jednak w ten sposób odrywasz te konkretne zdarzenie od przyziemnej realności.

Ten konkretny zabójca działał z pobudek religijnych odwołując się do jednej konkretnej religii.

Dlatego rozpatrując te zdarzenie w kontekście przyczyn które spowodowały takie działanie tego człowieka.

To był muzulmanin i powody jego działania wynikały z tylko i wyłącznie z powodu religii która wyznawal - islamu.

Dlatego winna jest religia, która dała mu prawo do zabijania ludzi w jej imię.

10

Ale pytanie, prawdziwe pytanie nie brzmi - na co się ten facet powoływał. Pytanie brzmi, dlaczego uwierzył w tę a nie inną szaleńczą ideologię? Dlaczego w ogóle uwierzył w jakąkolwiek szaleńczą ideologię? Dlaczego młody Amerykanin, wychowany w USA, dał się porwać islamskim fanatykom? W końcu z jakiejś przyczyny oprócz fanatycznych muzułmanów istnieją normalni muzułmanie - więc muszą być jakieś czynniki POZA islamem, które redykalizują jednych ludzi a na innych nie działają. Fanatyzm to choroba - i jak każda choroba atakuje, gdy "organizm" jest osłabiony, toczony inną infekcją. Fanatyzm rozwija się na pożywce z nieniawiści, agresji, niezrozumienia, wykluczenia, biedy i bezradności.

11 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-06-17 22:41:44)

Secondo1, absolutnie się zgadzam. Jest nagranie imama z Orlando, który wprost mowi, ze gejom należy się smierc. Bez zadnych osłonek- smierc dla gejow. Jak wiec ja mam nie laczyc akcji faceta, który zabija kilkadziesiąt osob w gejowskim klubie, jest za ISIS i krzyczy Allah Akbar podczas ataku z radykalnym islamem???

Ruda, nikomu nie pomaga taktyka unikania nieprzyjemnych rzeczy. Zobacz jak się to skonczylo w kontekście II Wojny Swiatowej. Tez każdy mowil, ze naziści sa cacy i lepiej ich nie denerwować, lepiej dac im Polske i Austrie i Slowacje. Zobacz jak to się skonczylo. Zamiast zwalac wine na biede, nieprzystosowanie, nie lepiej zacząć monitorować cała religijna atmosferę? Ta sredniowieczna, pelna nienawiści atmosferę?

12

Ruda, pytanie czy nie pomylilas skutku z przyczyną.
Inaczej - pytanie czy zamiast zastanawiać się dlaczego ludzie wpadają a ramiona islamskich ekstremistow nie powinniśmy się zastanowić dlaczego tacy ekstremistow istnieją, dlaczego akurat w islamie?

Nasunelo mi się podobne pytanie Beyondblike - zamiast zastanawiać się dlaczego hitleryzm znalazł w Niemczech takie poparcie, zastanowić się dlaczego w ogóle mógł zaistnieć?

Zamiast zastanawiać się dlaczego ludzie popadają w uzależnienie od narkotyków, to pytanie dlaczego są dostępne?

13

srokowiec napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

No cóż... Poruszasz bardzo ...niewygodne zagadnienie. Na taki i podobne tamaty powstał juz wątek załozony przez Mańka z maniek pt. "Imigranci u nas 2"... Wątku ...już nie ma big_smile mimo, ze toczyła sie w nim wyjątkowo interesująca dyskusja. Jednak z uwagi, ze poruszano w nim dość kontrowersyjne i niewygodne (własnie!) zagadnienia - komuś widać "był solą w oku". To takie ...kneblowanie. Ty zakładając niniejszy wyciągasz ten knebel, ale wiesz ...nie na długo.
Poprawność, Moja Droga, poprawność: tolerancja do zarzygu, brak jakichś uprzedzeń, brak nieufności - ot, trzeba chodzić wesoło śpiewając radosną piosenkę i trzymać różowy balonik w tłumie świrów z pasami szahida - to jest ta własnie "poprawność". Obserwujemy przedziwny procesz: odmóżdżanie społeczeństw i to z premedytacją. A wszelkie ostanie odruchu sprzeciwu, wszelkie przejawy działającego jeszcze instynktu samozachowawczego nazywane są własnie: islamofobią, ksenofobią, rasizmem i takimi tam, naciąganymi terminami po to tylko, by deprecjonować przebłyski rozumu. Rozumu, którego najwyraźniej juz brakuje tym "u władzy". Dowodem na to działania Obamy i jego słowa o "religii pokoju", postępowanie pana papieża wzgledem "uchodźców". Na marginesie: jego szopki pt. sprowadzanie paru do Watykanu są żenujace, bo za cenę tego cyrku mógłby nakarmić gromadkę dzieciaków w Afryce choćby... To temat rzeka i pewnie bedzie szybko zamkniety... A szkoda, bo dowodzic to będzie, ze cenzura i kneblowanie "w imię poprawności" trwa i doprowadzi do tego, ze zaczniemy bbać się mówić do samych siebie w myślach - w obawie by nie byc posądzonym o najpodlejsze instynkty... A to przecież tylko instynkt samozachowawczy nam dyktuje nieufność i podejrzliwość wobec "tych" obcych - gdy widzimy ten "pokój" jaki nam niosą za pomocą noży, maczet, kałachów czy pasów szahida...
Widać jestm ksenofobem i islamofobem smile
Drażniąco działają zarzuty uogólnienia, gdy uznaje sie ogólnie islam za wylęgarnie fanatyzmu i terroryzmu. Owszem, są ...nieliczne jednostki, które chcą i żyją normalnie. Ale wiekszość ma jednak jakieś inklinacje, bo panuje powszechna zmowa milczenia. Przykład Orlando - jak w temacie. Małzonka zamachowca - z pozoru niewinna kobiecina - wiedziała o zamiarach sewgo małżonka. I co? I nic! Podobnie funkcjonują całe społeczności muzułmańskie, które "kryją" swoich choćby byli najgorszymi mordercami, bądź pragnęli - w imię Allaha - takim zostać. Niestety, ale daje wszelkie podstawy, by czuć irytację i sprzeciw wobec wszechobecnej i odmóżdżającej tendencji do bycia tolerancyjnym, niedostrzegającym ewidentnych, chorych i zbrodniczych "smaczków" jakie niesie ze sobą ta akurat religia i kultura... Powoływanie sie na rozlewy krwi jakie fudowało w zamierzchłej przeszłości chrześcijaństwo jest według mnie nadużyciem - mamy XXI wiek i "zwyczaje" z ciemnego sredniowiecza czy jeszcze wczesniejszej historii są już ...faux pa. Ale - jak widać na przykładzie islamu wciąż są "w modzie" - odcinanie głów, mordowanie niewiernych "w imię boga" i tego typu "smaczki" godne prymitywnych barbarzyńców a nie lwspółczesnych nam ludzi posługujących sie smartfonami i krążącymi w internecie...
Zakłamywaniem rzeczywistości obliczonym na kompletne odmóżdżenie są zatem te wszystkie akcje i słowa, jakie - w obronie pseudo "uchodźców" - serwuje sie nam i piętnuje odmienne zdanie.

Chciałam coś dodać,ale w zasadzie...temat został wyczerpany.Całkowicie.

14

Dlaczego nazizm zaistniał? Bo całą Europę zalała wtedy fala nacjonalizmu a antysemityzm ma na Zachodzie długą i bogatą historię. Tylko jakoś nie obwiniamy Kościoła, że przez wieki rozprzestrzeniał ideologię, która dała nazizmowi żyzną glebę i podatnych słuchaczy - a przecież nie sposób zaprzeczyć powiązaniu antysemityzmu z chrześcijaństwem i temu, że Kościół na początku XXw. szedł pod ramię z nacjonalizmem (póki się ten nacjonalizm i antysemityzm nie wymknął spod kontroli - wtedy papież w Watykanie ukrywał Żydów i sam obawiał się porwania). Dostrzegamy jednak, że tak samo nie sposób zaprzeczyć, że gdyby nie sytuacja ekonomiczna w Republice Weimarskiej, Niemcy nie łykaliby Hitlera tak ochoczo. Nie wrzucamy chrześcijan do jednego worka i nie uważamy, że każdy z nich jest potencjalnym sprawcą kolejnego holokaustu. Nawet gdy ONR odbywa wiec w polskim kościele, odczytując w świątyni listę zdrajców narodu, na której jest choćby nazwisko nauczycielki propagującej pamięć o lokalnych żydowskich tradycjach (o sytuacji z Białegostoku mówię). Oczywiście nacjonalizm jest nowocześniejszy niż ucinanie głów w imię religii i - przede wszystkim - polski nacjonalizm Polakom nie zagraża (przynajmniej tym nie-zdrajcom). Argument, że "we współczesnym świecie pewne rzeczy są faux pas" uważam za śmieszny - bo po pierwsze widać, że wciąż się dzieją, a po drugie, trzon radykalnych islamistów wcale nie żyje we "współczesnym świecie". Zachód o to zadbał i póki ci ludzie siedzieli grzecznie w swoich średniowiecznych wioskach, słuchali swoich średniowiecznych imamów i średniowiecznych władców, posadzonych na tronach przez nowoczesnych Amerykanów - to Zachodowi całe to średniowiecze pasowało. Problem się pojawił, gdy średniowieczna mentalność trafiła na całkiem współczesną broń i zamiast toczyć średniowieczne, lokalne wojenki, zaczęła zagrażać nowoczesnemu światu. Wtedy poczuliśmy, że gacie nam się palą na dupie - ale wciąż zaprzeczamy, że to my sami rozsiedliśmy się na stosie suchego drewna i daliśmy szaleńcom pochodnię.

A narkotyki (oraz nienawistne ideologie) są dostępne z prostej przyczyny - bo nie jesteśmy w stanie kontrolować, co ludzie pichcą we własnych piwnicach i co głoszą w meczetach czy gdziekolwiek indziej. Nie zamkniemy wszystkich wytwórni amfetaminy i nie zamkniemy ust wszystkim radykalnym imamom. Jedyne na co jesteśmy w stanie realnie wpłynąć, to danie ludziom jak najmniejszej ilości powodów do ćpania i terrorystycznych ataków. Pytanie, dlaczego ćpuna wysyłamy na odwyk, a muzułmanina - choćby nie biegał w pasie szahida - najchętniej wysłalibyśmy na drugi koniec świata.

I nie jestem apolegetką zostawienia islamskich radykałów w spokoju - oczywiście, że nie. Religijni przywódcy nawołujący do zbrodni powinni być aresztowani i karani, świątynie, w których do takich nawoływań dochodzi regularnie powinny być zamykane. Z ISIS należy walczyć i się nie patyczkować.

Tyle że wszystko, czym zionie obecnie radykalny islam, nie jest ani unikalnie islamskie, ani nie dotyczy całego islamu. Może warto byłoby pomyśleć, dlaczego ten radykalny islam narodził się na Bliskim Wschodzie a nie w Indonezji, Maroku czy Kazachstanie.

15

Prosiłbym aby nie mieszać nazizmu z chrześcijaństwem, przynajmniej dopóki czegoś na ten temat się nie poczyta. Proponuje na początek znaleźć mapę z rozłożeniem głosów w zwycięskich dla NSDAP wyborów, a potem nałożyć ją na mapę rozmieszczenia katolików w Niemczech. Kościół katolicki mimo swojej tradycji nie podważania powagi lokalnej władzy od początku jasno wyrażał się o nazistowskiej ideologii, w tym o ich stosunku do żydów. Inne kościoły chrześcijańskie dość podobnie. Wystarczy poczytać o prześladowaniach księży i pastorow, bo nie chcieli mówić tego co naziści kazali. Owszem były i są od tego wyjątki ale tak już jest i będzie.
Co do Orlando nie dziwi mnie, to w ogóle, po Belgii też media się pastwily nad tym, że zamachowiec chodził do katolickiej szkoły.

16

Snake napisał/a:

Prosiłbym aby nie mieszać nazizmu z chrześcijaństwem, przynajmniej dopóki czegoś na ten temat się nie poczyta. Proponuje na początek znaleźć mapę z rozłożeniem głosów w zwycięskich dla NSDAP wyborów, a potem nałożyć ją na mapę rozmieszczenia katolików w Niemczech. Kościół katolicki mimo swojej tradycji nie podważania powagi lokalnej władzy od początku jasno wyrażał się o nazistowskiej ideologii, w tym o ich stosunku do żydów. Inne kościoły chrześcijańskie dość podobnie. Wystarczy poczytać o prześladowaniach księży i pastorow, bo nie chcieli mówić tego co naziści kazali. Owszem były i są od tego wyjątki ale tak już jest i będzie.
Co do Orlando nie dziwi mnie, to w ogóle, po Belgii też media się pastwily nad tym, że zamachowiec chodził do katolickiej szkoły.

Snake z całym szacunkiem, ale gadasz głupoty. Tak, wyrażał się bardzo jasno, zobacz np. konferencja episkopatu w Fuldzie z marca 1933 roku. Owszem tylko, że tymi wyjątkami w przypadku Niemiec były postawy antyhitlerowskie.

17

To była normalna reakcja KK na wygrane wybory. Jeśli władza już jest, to KK zawsze próbuje się z nią dogadać. W końcu dzięki temu doszli tam, gdzie są :-) A żydów mało kto lubił i gdyby tylko Niemcy wywieźli ich na Madagaskar czy gdzieś tam, to pies z kulawą nogą by nie protestował. W końcu jeszcze tuż przed wojną USA z silną żydowską diaspora zawracalo statki z zydowskimi uciekinierami z Niemiec.

18

Snake napisał/a:

Prosiłbym aby nie mieszać nazizmu z chrześcijaństwem,

aha, to poczytaj sobie o katolickich ustaszach, ktorzy nawracali prawoslawnych Serbow za pomoca siekiery, a cala akcje ludobojstwa nazwali "dzielem bozym"
PunBB
Na zdjeciu chorwacki katolicki duchowny udziela apostolskiego blogoslawiestwa oddzialom chorwackich ustaszy, wyruszających na front walki z "heretyckimi" Serbami.

19

Snake napisał/a:

To była normalna reakcja KK na wygrane wybory. Jeśli władza już jest, to KK zawsze próbuje się z nią dogadać. W końcu dzięki temu doszli tam, gdzie są :-) A żydów mało kto lubił i gdyby tylko Niemcy wywieźli ich na Madagaskar czy gdzieś tam, to pies z kulawą nogą by nie protestował. W końcu jeszcze tuż przed wojną USA z silną żydowską diaspora zawracalo statki z zydowskimi uciekinierami z Niemiec.

Normalna reakcja? Pokażesz podobne do któregoś z poprzednich rządów?  Co do dogadywania się to prawie 500 lat Niemcy czekały na konkordat, po dojsciu Hitlera do władzy xałatwiono to w pół roku. Dalej brniesz w bzdury. To nie jest kwestią lubienia bądź nie, ale zwykłej moralności zobacz Jan Mosdorf. A co było złego w zawracaniu nielegalnych imigrantów, tym bardziej, że większości z nich była starcami i dziećmi nir znającymi ani słowa po angielsku i bez grosza przy duszy? Nie patrzmy na to przez pryzmat Szoa, bo nikt wtedy nie mógł sobie wyobrazić, że dojdzie do takiej tragedii.

20

Fahkir napisał/a:
Snake napisał/a:

Prosiłbym aby nie mieszać nazizmu z chrześcijaństwem,

aha, to poczytaj sobie o katolickich ustaszach, ktorzy nawracali prawoslawnych Serbow za pomoca siekiery, a cala akcje ludobojstwa nazwali "dzielem bozym"
PunBB
Na zdjeciu chorwacki katolicki duchowny udziela apostolskiego blogoslawiestwa oddzialom chorwackich ustaszy, wyruszających na front walki z "heretyckimi" Serbami.

Chorwacja, Słowacja, Węgry, Litwa, Ukraina i wiele, wiele innych katolickich reżimów prohitlerowskich.

21 Ostatnio edytowany przez Fahkir (2016-06-18 18:56:31)

srokowiec napisał/a:

[- mamy XXI wiek i "zwyczaje" z ciemnego sredniowiecza czy jeszcze wczesniejszej historii są już ...faux pa. Ale - jak widać na przykładzie islamu wciąż są "w modzie" - odcinanie głów, mordowanie niewiernych "w imię boga" i tego typu "smaczki" godne prymitywnych barbarzyńców a nie lwspółczesnych nam ludzi posługujących sie smartfonami i krążącymi w internecie...

IS to nie sa juz pasterze z chustami na lbach, tylko wyksztalceni, inteligentni ludzie. Trzon wladzy w Panstwie Islamskim buduja m.inn oficerowie irackich wojskowych sluzb tajnych jeszcze za Saddama. Profesjonalisci. Byc moze bijesz do samotnych wilkow popierajacych IS, ale koordynacja atakow w wiekszosci to decyzja odgorna. Poza tym, terroryzm islamski powstal jako reakcja na okupacje i zniszczenia jakie dokonaly na Bliskim Wschodzie kraje zachodu. To oni przyczynili sie do pozniejszej katastrofy, popychajac irackich sunnitow i bylych baasistow w kierunku ISI (ktore przed 2011 rokiem stanowilo marginalna organizacje, zwalczana przez wszystkich w tym przez sunnickie ugrupowania jak sons of iraq) doprowadzajac do arabskiej wiosny, podczas ktorej znaczna role odegraly ugrupowania fundamentalistyczne, w zwiazku z obaleniem sekularystycznych rezimow. Zobacz na Libie, to byl bardzo spokojny kraj - po rozwaleniu przez zachod, armii i pulkownika Kaddafiego, tony broni dostaly sie w rece roznych ugrupowan, zaczela sie wojna i zamachy w Mali, Algierii przez wybrzeza libijskie do Europy zaczeli plynac ludzie z calej Afryki, itp, itd.

22

Jacenty, szczególnie Ukraina była katolicka lol i o ile wiem, to niejaki Bandera trafił do obozu koncentracyjnego za próbę utworzenia tego jak piszesz pronazistowskiego reżimu... Pozostałe państwa współpracowały z III Rzeszą nie dlatego, że były katolickie, że były reżimami czy, że chciały wymordowac np. żydów ale z powodu   banalnej polityki. Węgry, Rumunia, Bułgaria w Niemcach widzieli ratunek lub narzędzie do walki z Sowietami. Na Balkanach podobnie jako opozycję do wpychajacej tam swoje brudne paluchy Anglii. I tak szczerze mówiąc najprawdopodobniej Polska wyszła by z wojny w dużo lepszym stanie, gdyby na przełomie 38/39 weszła w sojusz z Niemcami. Niestety my byliśmy głupsi od Węgrów, Rumunów, a nawet Czechów...

23

Fahkir, co z tego, ze sa wyksztalceni i maja smartfony, jak ich poglądy społeczno- religijne nie wylazły poza ramy XV wieku? Gejow trzeba mordować dla ich własnego dobra, kamieniowac cudzoloznice, złodziejom obcinac rece, a wszystkim niewiernym uciachac glowy. Już nie mowiac o tym, ze kobiety zadnych praw nie maja- absolutnie zadnych.

I sorry, Omar Mateen to nie jest żaden "samotny wilk". Był to facet, który był w pełni poparty w swoich poczynaniach przez lokalnego imama.

24

Snake napisał/a:

Jacenty, szczególnie Ukraina była katolicka lol i o ile wiem, to niejaki Bandera trafił do obozu koncentracyjnego za próbę utworzenia tego jak piszesz pronazistowskiego reżimu... Pozostałe państwa współpracowały z III Rzeszą nie dlatego, że były katolickie, że były reżimami czy, że chciały wymordowac np. żydów ale z powodu   banalnej polityki. Węgry, Rumunia, Bułgaria w Niemcach widzieli ratunek lub narzędzie do walki z Sowietami. Na Balkanach podobnie jako opozycję do wpychajacej tam swoje brudne paluchy Anglii. I tak szczerze mówiąc najprawdopodobniej Polska wyszła by z wojny w dużo lepszym stanie, gdyby na przełomie 38/39 weszła w sojusz z Niemcami. Niestety my byliśmy głupsi od Węgrów, Rumunów, a nawet Czechów...

Snake ojciec Bandery był grekokatolickim proboszczem,  dziadek ze strony matki też. Większość przywódców UPA także było katolikami. Jakie zagrożenie dla Węgier, Rumunii , a tym bardziej tradycyjnie prorosyjskiej Bułgarii stanowiły Sowiety w 1939 roku bądźmy poważni. Widzę kolejny wyznawca teorii sojuszu z Hitlerem, powiedz to mieszkańcom Wielkopolski, Pomorza i Śląska na pewno się ucieszą.

25

Beyondblackie napisał/a:

Fahkir, co z tego, ze sa wyksztalceni i maja smartfony, jak ich poglądy społeczno- religijne nie wylazły poza ramy XV wieku? Gejow trzeba mordować dla ich własnego dobra, kamieniowac cudzoloznice, złodziejom obcinac rece, a wszystkim niewiernym uciachac glowy. Już nie mowiac o tym, ze kobiety zadnych praw nie maja- absolutnie zadnych.

I sorry, Omar Mateen to nie jest żaden "samotny wilk". Był to facet, który był w pełni poparty w swoich poczynaniach przez lokalnego imama.

Lokalny imam to nie jest jakaś tam wielka siatka terrorystyczna, więc i akcja była raczej dosyć spontaniczna.

26

Jacenty89 napisał/a:

Lokalny imam to nie jest jakaś tam wielka siatka terrorystyczna, więc i akcja była raczej dosyć spontaniczna.

I zupelnie przypadkowo podrozowal do Zjednoczonych Emiratow Arabskich. Tak dla rozrywki. Zupelnie tez przypadkowo napomknal, ze to co robi jest dla ISIL. Bo ISIL to takie niewinne kolko rozancowe.

27

Jacenty było dużo gorzej, jakieś 95% uczestników wojny i wzajemnego mordowania było wyznawcami Chrystusa... straszne nie?
A co do bycia sojusznikiem Rzeszy, to zwyczajnie wyciągam wnioski. Żaden sojusznik III Rzeszy nie ucierpiał choć w połowie tak jak "pierwsi w boju" Polacy. No ale dumę i głupotę się płaci. Tak poza tym, czym mieli się martwić ci Wielkopolanie skoro do 1939 r. naziści wlazili Polakom na potęgę w rzyć? Cała istotna warstwa nienawiści Hitlera do Polaków zaczęła się od momentu kiedy zdał sobie sprawę, że Polacy go wyrolowali i poszli na idiotyczny sojusz anglo-francuski. Wcześniej to było picie sobie z dziobkow, wspólne polowanka i takie tam. Naziści dobrze się bawili w sanacyjnej Polsce. Hitler bardzo szanował Piłsudskiego. Jedyne znane zdjęcie Hitlera w kościele jest z momentu gdy po śmierci Marszałka Hitler zarządził symboliczny pogrzeb w Berlinie i honorową wartę przy trumnie. Taką samą kazał wystawić na Wawelu kiedy wojska niemieckie zajęły Kraków.

28 Ostatnio edytowany przez dżdżownick (2016-06-19 16:59:50)

srokowiec napisał/a:

Poprawność, Moja Droga, poprawność: tolerancja do zarzygu, brak jakichś uprzedzeń, brak nieufności - ot, trzeba chodzić wesoło śpiewając radosną piosenkę i trzymać różowy balonik w tłumie świrów z pasami szahida - to jest ta własnie "poprawność". Obserwujemy przedziwny procesz: odmóżdżanie społeczeństw i to z premedytacją. A wszelkie ostanie odruchu sprzeciwu, wszelkie przejawy działającego jeszcze instynktu samozachowawczego nazywane są własnie: islamofobią, ksenofobią, rasizmem i takimi tam, naciąganymi terminami po to tylko, by deprecjonować przebłyski rozumu.

Tolerancja rzeczywiście straciła ostatnio swój blask w opinii publicznej. Co jest jednak dziwne, bo przecież idea tolerancji jest o wiele mniej szalona od chrześcijańskich wartości, od przykazania miłości bliźniego włącznie z wrogami i koncepcją nadstawiania drugiego policzka. Problem chyba tylko w tym, że odwołujący się do tolerancji "lewacy" starają się postępować wg wyznawanych przez siebie wartości, chrześcijanie ograniczają się tylko do głoszenia swoich i "bronienia ich", do noszenia na sztandarach. Jeśli chodzi o mord w Orlando, część społeczeństwa ROZUMIE ten akt. Polscy młodzi katolicy z Młodzieży Wszechpolskiej zamieścili w komentarzu do tego wydarzenia cytat z Biblii. "Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli (Kpł 20, 13-14)". Wpis został usunięty przypadkowo, Młodzież Wszechpolska wyjaśniła, że się go nie wstydzi i prosi o rozpowszechnianie. Zatem nie wszyscy widzą zagrożenie w islamie. Tu jak widać można terrorystę jeśli nie poprzeć, to przynajmniej rozumieć i uznać jego przesłanki do popełnienia zabójstwa.

Beyondblackie napisał/a:

Slyszalas kiedyś, żeby papież Franciszek albo lokalny wikary nawoływali do strzelania do homosiow? Kiedy ostatnio widzialas katolicka masakrę (pomijam czasy 500 lat temu)?

Na forach prawicowo-katolickich spotkać można opinie, że ten "pan papież" szkodzi Kościołowi. Wydaje mi się, że jest zbyt chrześcijański dla sporej części dzisiejszych chrześcijan. A mordy terrorystów chrześcijańskich w ostatnim czasie a nie 500 lat temu? W Stanach Zjednoczonych ideologiczna walka między zwolennikami prawa wyboru w kwestii aborcji i tzw. obrońcami życia przerodziła się w rzeczywistą wojnę, czy raczej polowanie. W 1986 r. dokonano zamachu bombowego na klinikę George'a Tillera, on sam został postrzelony w 1993r. a w 2009 został już skutecznie zamordowany przez Scotta Roedera. W 1993 zabito Davida Gunna, dyrektora kliniki aborcyjnej. W 1994r. Paul Jennings Hill z organizacji Army of God zabił doktora Johna Brittona.  W 1998 r. James Charles Kopp z organizacji "Lambs of Christ"zabił lekarza Barnetta Slepiana w jego domu. 6 lat temu funkcjonariusze FBI aresztowali członków terrorystycznej organizacji Hutaree (nazwa wg oficjalnej strony organizacji oznacza "Żołnierzy Chrystusa") przygotowujących się do bombowego ataku na wyznawców islamu. 

Nie wnikam szczegółowo jakie odłamy chrześcijaństwa reprezentowali zamachowcy (Paul Hill był dla przykładu prezbiteriańskim pastorem), istotne jest to, że również na gruncie chrześcijaństwa możliwe są działania radykalne.

A w polskim Kościele? Choćby ks. Jacek Międlar. Wprawdzie został ostatecznie przez zwierzchników uciszony, ale stanowi przykład na to, że retoryka konfrontacji nie jest w Kościele niemożliwa.

29

Dzdzownick, ale w KK ksiądz Miedlar jest natychmiastowo uciszany. Nikt nie popiera jego ksenofobicznych rantów. Żaden tez biskup w USA nie szerzyl nigdy idei zabijania lekarzy, którzy przeprowadzają aborcje. To, ze jakiś jeden z drugim wariatem zdecydowali się zaatakować jakas klinikę nie wynika z ogolnej, zatwierdzonej przez Kosciol ideologii, ale ze skrajnych pogladow, które pojedyncze jednostki maja czasem.

Niestety, w przypadku islamu, nie tyle wg Instytutu Gallupa 0% muzulmanow myśli, ze homoseksualizm jest dopuszczalny, ale poważne glowy ich kościoła nawoluja do zabijania gejow, o ile nawet nie ustanawiając praw w krajach Bliskiego Wschodu prawnie obowiazujacej kary śmierci za bycie homoseksualista.

Wyciagnij wnioski.

30

Snake napisał/a:

Jacenty było dużo gorzej, jakieś 95% uczestników wojny i wzajemnego mordowania było wyznawcami Chrystusa... straszne nie?
A co do bycia sojusznikiem Rzeszy, to zwyczajnie wyciągam wnioski. Żaden sojusznik III Rzeszy nie ucierpiał choć w połowie tak jak "pierwsi w boju" Polacy. No ale dumę i głupotę się płaci. Tak poza tym, czym mieli się martwić ci Wielkopolanie skoro do 1939 r. naziści wlazili Polakom na potęgę w rzyć? Cała istotna warstwa nienawiści Hitlera do Polaków zaczęła się od momentu kiedy zdał sobie sprawę, że Polacy go wyrolowali i poszli na idiotyczny sojusz anglo-francuski. Wcześniej to było picie sobie z dziobkow, wspólne polowanka i takie tam. Naziści dobrze się bawili w sanacyjnej Polsce. Hitler bardzo szanował Piłsudskiego. Jedyne znane zdjęcie Hitlera w kościele jest z momentu gdy po śmierci Marszałka Hitler zarządził symboliczny pogrzeb w Berlinie i honorową wartę przy trumnie. Taką samą kazał wystawić na Wawelu kiedy wojska niemieckie zajęły Kraków.

Snake problem w tym, że takie np Węgry w konflikcie niemiecko-radzieckim mogli względnie sobie poprzyglądać z boku Polacy ze względu na geopolitykę nie miała takiej możliwości. Otóż Niemcy nie wyobrazali sobie sojuszu z Polską posiadającą ich pradawne ziemie. Poza osobistą atencją do Piłsudskiego jako wielkiego wodza hitlerowcy nie mieli dobrego zdania o sanacji i wzajemnie. Hitler nirnawidził Polaków od zawsze, nakręcił go na nią jego polityczny mentor Lueger.

31

Beyondblackie napisał/a:

Dzdzownick, ale w KK ksiądz Miedlar jest natychmiastowo uciszany. Nikt nie popiera jego ksenofobicznych rantów. Żaden tez biskup w USA nie szerzyl nigdy idei zabijania lekarzy, którzy przeprowadzają aborcje. To, ze jakiś jeden z drugim wariatem zdecydowali się zaatakować jakas klinikę nie wynika z ogolnej, zatwierdzonej przez Kosciol ideologii, ale ze skrajnych pogladow, które pojedyncze jednostki maja czasem.

Niestety, w przypadku islamu, nie tyle wg Instytutu Gallupa 0% muzulmanow myśli, ze homoseksualizm jest dopuszczalny, ale poważne glowy ich kościoła nawoluja do zabijania gejow, o ile nawet nie ustanawiając praw w krajach Bliskiego Wschodu prawnie obowiazujacej kary śmierci za bycie homoseksualista.

Wyciagnij wnioski.

Dzisiaj więcej krajów chrześcijanskich niz muzulmanskich kara za homoseksualizm, a Stolica Apostolska aktywnie zwalcza w ONZ wszelkie pomysły na walkę z tym procederem.

32

Myślę, że zagłębiając się w meandry zagadnienia zaczynamy tracić z oczu sedno problemu...
Tam, gdzie rozum śpi - zaczyna się religia". Ja rozwinąłbym te słowa dodając po religii ideologię, politykę itd - wszystkie te dziedziny, w których jako ludzie przestajemy kierować się rozumem tylko zaczynamy kierować się ...no właśnie: czym?
Nie będzie odkrywczym stwierdzenie, że osoby ...mało skomplikowane i ubogie intelektualnie są szczególnie podatne na wszelkie doktryny - przyswajają je bez weryfikacji i traktują jak swoje.
Od lat uważam, że nauka religii (czy to katolickiej czy jakiejkolwiek innej) u małych dzieci jest zbrodnią na rozumie. Małe dzieciaki nie mają umiejetności zweryfikowania "prawd"/bzdur wpajanych im jako prawdziwe przez dorosłych, z autorytetem nauczyciela/katechety i przyswajają jak pelikany. W ten sposób ...hoduje sie nowe pokolenia, które od najmłodszych lat mają wypaczony obraz świata. To tyczy każdej chyba religii... O ile inne wiary nie wkraczają aż tak w normalne, powszednie zycie, o tyle islam - jak najbardziej, bo od uczenia się Koranu na pamięć, codzienne religijne rytuały, poprzez strój i zwyczaje kończąc na obowiązującym prawie. To daje efekty: ściśnięty i wykręcony na lewą stronę mózg big_smile
A od tego juz niewiele brakuje, by indoktrynacja znalazła swoje zastosowanie: delikwentowi "odbija" i pomimo normalnego zycia (zakładam, ze w cywilizowanym kraju europejskim bądź ameryce) z dobrą pracą, żoną i dziećmi - wpada w amok "wybranego" i zostaje mordercą w imie swego boga.
Podobnie bywało w historii, gdzie katolicki kościół perfekcyjnie manipulował umysłami i zyciem wiernych/poddanych mając w zamian sposób na "szerzenie wiary", czyli wyrzynanie innowierców i ...przy okazji pozyskiwanie nowych terytoriów, skarbów i poddanych.
To wszystko ludzkość zawdzięcza własnie indoktrynacji od najmłodszych lat. I nie ważne z czyjej strony: księdza, imama czy polityka.
Mój pierwszy post w tym temacie być moze stworzył obraz mojej osoby jako kogos nietolerancyjnego i zamknietego na innych... Cóż, dalko mi do "nietolerancji", jednak moja akceptacja inności ma swoje granice. Znam wielu obcokrajowców, którzy "zapuścili korzenie" w Polsce: Ukraińcy, Rosjanie, Chińczycy, Wietnamczycy, Hindusi i inni... I nigdy nie miałem im za złe, ze tu są. Widząc, ze uczą sie języka, przestrzegają naszych zwyczajów i praw, pracują jak inni - jak to mozna negować? Ale widząc jak wyglądają te aspekty życia w przypadku przeważającej większości muzułamnów (Europa Zachodnia) to jest juz inaczej... Nigdy nie zrozumiem, jak można dopuścić do tego, że gość w naszym domu ma prawo narzucać mi własne zasady i powoli wypierać mnie z własnego domu - a to mozna zaobserwować własnie w przypadku tej nacji... To budzi sprzeciw u myślących i niepodatnych na indoktrynację ludzi, stwarza podłoże do powstawania ruchów, które sa bliskie do nacjonalizmu. Ja sam dotychczas obojętnie patrzacy na cała sytuację widzę pewne zmiany i zaczyna mi być blisko do takich ruchów. Bo to naturalna obronna reakcja przeciw zalewającej szarańczy, reakcja będąca naturalnym odruchem na usilne odmóżdżanie i wpajanie "tolerancji" na siłę...

Na marginesie: polecam specyficzny film o tej tematyce, pt. "Cztery lwy" big_smile

33

Jacenty89 napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Wyciagnij wnioski.

Dzisiaj więcej krajów chrześcijanskich niz muzulmanskich kara za homoseksualizm, a Stolica Apostolska aktywnie zwalcza w ONZ wszelkie pomysły na walkę z tym procederem.

Ty chyba zartujesz. Wszystkie 10 krajów, które ma ustanowiona KARE SMIERCI za bycie gejem to kraje muzulmanskie (Irak, Iran, Katar itd.). Nie istnieje nawet jeden chrzescjanski kraj, który morduje homoseksualistow.

34

Beyondblackie napisał/a:
Jacenty89 napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Wyciagnij wnioski.

Ty chyba zartujesz. Wszystkie 10 krajów, które ma ustanowiona KARE SMIERCI za bycie gejem to kraje muzulmanskie (Irak, Iran, Katar itd.). Nie istnieje nawet jeden chrzescjanski kraj, który morduje homoseksualistow.

Wskaż miejsce gdzie pisałem o karze śmierci. Notabene zapisy o karze śmierci są aktualnie raczej teoretyczne. W Mauretanii niewykonywana od 1987, w Iraku zniesiono jakąkolwiek karę w 2003, w Iranie grozi 50 batów, Co do państw chrześcijańskich proszę bardzo: Sudan Płd (do 10 lat więzienia), Kenia, Uganda, Nigeria, Zambia, Nowa Gwinea (wszystkie do 14 lat), Ghana (minimum 10 lat), Kamerun (do 5 lat),  większość krajów karaibskich (do 10 lat), Trynidad i Tobago (do 25 lat). A to oczywiście nie wszystko.

35

Rozbrajają mnie banały prawione przez infantylne móżdżki wmawiające sobie nawzajem, że to nie islam jest fundamentem tego ataku. Pomijając fakt, że nadal z bezrefleksyjną mantrą wiążą islam z religią jako taką. Jeśli islam jest religią to nazizm i bolszewizm też nią były. Wszystkie trzy mają dokładnie tą samą podstawę czyli eksterminację wg klucza doboru: nazizm -> rasa/pochodzenie, bolszewizm -> klasa, pochodzenie społeczne, islam -> kryterium wyznaniowe. Zasady proste i skuteczne. Bzdur pokroju o większości "normalnych" muzułmanów nawet się już słuchać nie da. Ilu było "nazistów" w stosunku do Niemców w III Rzeszy?, ilu było "komunistów" w stosunku do ludności ZSRR?, kto walczył i rozprzestrzeniał terror?. Wehrmacht i Armia Czerwona były stworzone w 100% z nazioli i komuchów?. Ciekawe jak zachowają się ci "normalni" muzułmanie kiedy źli islamiści wezmą górę tak jak kiedyś naziści i bolszewicy.

36

Il Condottiero napisał/a:

Rozbrajają mnie banały prawione przez infantylne móżdżki wmawiające sobie nawzajem, że to nie islam jest fundamentem tego ataku. Pomijając fakt, że nadal z bezrefleksyjną mantrą wiążą islam z religią jako taką. Jeśli islam jest religią to nazizm i bolszewizm też nią były. Wszystkie trzy mają dokładnie tą samą podstawę czyli eksterminację wg klucza doboru: nazizm -> rasa/pochodzenie, bolszewizm -> klasa, pochodzenie społeczne, islam -> kryterium wyznaniowe. Zasady proste i skuteczne. Bzdur pokroju o większości "normalnych" muzułmanów nawet się już słuchać nie da. Ilu było "nazistów" w stosunku do Niemców w III Rzeszy?, ilu było "komunistów" w stosunku do ludności ZSRR?, kto walczył i rozprzestrzeniał terror?. Wehrmacht i Armia Czerwona były stworzone w 100% z nazioli i komuchów?. Ciekawe jak zachowają się ci "normalni" muzułmanie kiedy źli islamiści wezmą górę tak jak kiedyś naziści i bolszewicy.

Nigdy nie myslalam, ze nastapi ten dzien, ze się z Toba zgodze, a tu masz- trafiony, zatopiony. Nic dodac.

37

Beyondblackie napisał/a:

Nigdy nie myslalam, ze nastapi ten dzien, ze się z Toba zgodze, a tu masz- trafiony, zatopiony. Nic dodac.

Wiesz, zawsze jest ten pierwszy raz wink

38

Rozbrajają mnie banały prawione przez infantylne móżdżki wmawiające sobie nawzajem, że to nie islam jest fundamentem tego ataku. (...)

Nie tylko ciebie wink

39 Ostatnio edytowany przez Fahkir (2016-06-21 13:30:32)

. Bzdur pokroju o większości "normalnych" muzułmanów nawet się już słuchać nie da. Ilu było "nazistów" w stosunku do Niemców w III Rzeszy?, ilu było "komunistów" w stosunku do ludności ZSRR?, kto walczył i rozprzestrzeniał terror?. Wehrmacht i Armia Czerwona były stworzone w 100% z nazioli i komuchów?. Ciekawe jak zachowają się ci "normalni" muzułmanie kiedy źli islamiści wezmą górę tak jak kiedyś naziści i bolszewicy.

To jest takie tlumaczenie porstaczkow intelektualnych - pomijajac juz to, ze ugrupowania o agendzie islamistycznej gnebia przede wszystkim innych muzulmanow (szyitow, sufich, alawitow, itp), oraz ze islam ma rozne odlamy, i nie kazdego nalezy sie bac. Swiat nie jest taki prosty jak sie wydaje, choc zdecydowana wiekszosc osob szuka prostej szufladki, co sie kompletnie nie sprawdza. Ekstremizm islamski podbnie jak i skrajny nacjonalizm w wykonaniu narodow europejskich nie bierze sie znikad. Potrzeba do tego frustracji. Taka frustracja pojawila sie w Afganistanie, Czeczenii czy obecnie na Bliskim Wschodzie. Przykladem niech bedzie Taliban, ktory poczatkowo w swej ideologii byl suficki (sufizm jest pokojowy i stoi w opozycji do agresywnego wahabizmu). W Syrii, Iraku, czy Libii jeszcze 30, 40 lat temu radykalizm religijny nie wystepowal, lub byl na tyle marginalny, ze nie byl w stanie uzyskac duzego poparcia spolecznego aby utworzyc qazi-panstwo jakim jest obecny Kalifat. Poza tym IS w tej formie istnieje od 2006 roku, a dopiero dla panstw zachodnich stal sie wrogiem nr 1 gdy w przeciwienstwie do pozostalych ugrupowan, zaczal isc wlasnym torem i zajal pola roponosne. Wczesniej jakos nikt nie mowil o Panstwie Islamskim- to troche daje do myslenia. Fundamentalizm islamski jaki dzis obecnie widzimy, to nowe zjawisko, ktore pojawilo sie jako skutek rozgrywek politycznych i ekonomicznych miedzy mocarstwami.

40

Fundamentalizm islamski nie jest nowym zjawiskiem Fahkir.
Tak, zmienił się zdecydowanie jego zasięg. Rozprzestrzenia się na cały świat, niosąc kolejne akty terroru.

41

Sam jesteś prostaczkiem intelektualnym, który za pomocą wyłuskiwania szczególików różniących jeden odłam psycholi od drugiego stara się udowodnić, że tak naprawdę to oni są ofiarami a ci, których zarżną to prawdziwi sprawcy - ten sposób myślenia jest zresztą powszechny w islamie czego przykładem był atak w Orlando. Islam był, jest i będzie bandycką ideologią przystrojoną w religijne dodatki. Mentalnie i funkcjonalnie niczym nie różni się od pozostałych totalitaryzmów. Jeszcze dochodzi ta specyficzna mentalność wyznawców. W krajach cywilizowanych ekstremizmy to promil w ogóle społeczeństw, media oczywiście dla słupków muszą to wyolbrzymiać a politykom to też na rękę bo zawsze temat zastępczy, jest lepszy od realnej ich pracy, z której powinni być rozliczani. Wśród muzułmanów ekstremizm zawsze pada na podatny grunt. Bieda nie ma wielkiego znaczenia bo krezusi z Zatoki, którzy nie mają co z bogactwem robić szczodrze oficjalnie wspierają wszystkich ekstremistów islamskich finansowo i logistycznie.

42

in_ka napisał/a:

Fundamentalizm islamski nie jest nowym zjawiskiem Fahkir.
Tak, zmienił się zdecydowanie jego zasięg. Rozprzestrzenia się na cały świat, niosąc kolejne akty terroru.

Ty chyba nie zrozumialas tego co napisalem. Owszem, fundamentalizm islamski w obecnej formie jest nowym zjawiskiem - w przeszlosci rowniez wystepowal ale byl skrajnie marginalny.

43 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-06-21 13:58:05)

Był marginalny? Tzn.?
Jak jeszcze zaczniesz udowadniać, że otwarty na homoseksualizm, to padnę wink

44

in_ka napisał/a:

Był marginalny? Tzn.?
Jak jeszcze zaczniesz udowadniać, że otwarty na homoseksualizm, to padnę wink

Bez urazy, ale wydaje mi sie, ze jestes troszke starszej daty i powinnas wiedziec, ze 40 lat temu w Syrii, Iraku czy tez Libii fundamentalizm islamski nie istnial (lub tez stanowil margines). A taki wstretny muzulmanski ekstremista jak Saddam Hussein pakowal grube miliony w odbudowe starozytnych kosciolow chrzescijanski w Iraku. Jesli masz inne zdanie to pisz o faktach, a nie "zdajemisie" luzne opinie.
Nie wiem, czy tez wiesz, ale zadna religia abrahamiczna z reguly nie jest otwarta na homoseksualizm.

45

Fahkir napisał/a:

Bez urazy, ale wydaje mi sie, ze jestes troszke starszej daty i powinnas wiedziec, ze 40 lat temu w Syrii, Iraku czy tez Libii fundamentalizm islamski nie istnial (lub tez stanowil margines). A taki wstretny muzulmanski ekstremista jak Saddam Hussein pakowal grube miliony w odbudowe starozytnych kosciolow chrzescijanski w Iraku. Jesli masz inne zdanie to pisz o faktach, a nie "zdajemisie" luzne opinie.
Nie wiem, czy tez wiesz, ale zadna religia abrahamiczna z reguly nie jest otwarta na homoseksualizm.

Ale Fahkir żadnej urazy, wszystko zależy, co oznacza starszej daty wink
Raczej pamiętam świat 40 lat temu w Syrii czy Libii. Tutaj na forum rozmawialiśmy już o tym, że był to dość popularny kierunek (Libia) wyjazdu polskich pracowników.
Co do faktów? Tak, wtedy nie było na terenie Europy takich powszechnych aktów terroru związanych z islamistami. Aż tak ich się nie obawiano jak teraz. Chociaż zagłębić się bardziej w historię to ...
No dobra trzymajmy się teraźniejszości.
A co do religii i homoseksualizmu, to otwartość a eliminacja jakoś mocno odległe podejście.
Forum to też Fahkir luźne opinie. Warto dostrzec ten aspekt. To nie katedra nauk wink
No chyba, że ty tak podchodzisz do rozmów w tej przestrzeni.

46 Ostatnio edytowany przez EeeTam (2016-06-22 11:48:49)

ruda102 napisał/a:

Ale zwalenie winy na religię, to obarczenie nią wielu normalnych muzułmanów, którzy nie wpadają do nocnych klubów z bronią w ręku. Gdyby winny był wyłącznie islam, to każdy muzułmanin mordowałby gejów

Eureka, nie nazizm czy komunizm są winne zbrodniom, bo gdyby tak było, to każdy nazista czy komunista byłby zbrodniarzem, a przecież większość z nich nikogo nie zabiła...

A że 40 lat temu w Europie (bo poza Europą było inaczej) islamskiego terroryzmu nie było... Bo muzułmanów było mniej, ale i tak zdarzały się takie wydarzenia jak Masakra w Monachium (1972 rok, czyli 44 lata temu), gdzie członkowie palestyńskiej organizacji Czarny Wrzesień zamordowali 11 izraelskich sportowców podczas olimpiady.

47 Ostatnio edytowany przez Fahkir (2016-06-22 18:16:32)

EeeTam napisał/a:

A że 40 lat temu w Europie (bo poza Europą było inaczej) islamskiego terroryzmu nie było... Bo muzułmanów było mniej, ale i tak zdarzały się takie wydarzenia jak Masakra w Monachium (1972 rok, czyli 44 lata temu), gdzie członkowie palestyńskiej organizacji Czarny Wrzesień zamordowali 11 izraelskich sportowców podczas olimpiady.

Aha, tyle tylko ze "Czarny Wrzesien" byla zsekularyzowana nacjonalistyczna organizacja, a nie islamska. Co ciekawe przywodca komanda Luttif Afif byl o ile wiem z pochodzenia chrzescijaninem arabskim (a napewno jego ojciec byl chrzescijaninem z Nazaretu).
Nazwa "Czarny Wrzesien" pochodzila od wypedzenia chrzescijan palestynskich z dwoch wiosek (Iqrit i Biram), przez zydowskie milicje w 1948 roku.

A tak w ogole, palestynscy chrzescijanie sa bardzo na lewo i czerwono, to oni zakladali takie twory terrorystyczne jak Ludowy Front Wyzwolenia Palestyny czy Demokratyczny Front Wyzwolenia Palestyny.

48

Pewnie teraz dla niektórych ...powieje "prostactwem intelektualnym", ale napiszę, bo juz nie mogę tego czytać...
Jaki ma sens przytaczanie masy informacji ukazujących podziały, rozłamy, grupy, innosci i tego typu niuanse jako argument przeciw nam, prostaczkom myslacym, iż OGÓLNIE islam i muzułmanie są niebezpieczna grupą? Jaki ma to sens? Chyba tylko dla "zabełtania" problemu, ogłupienia i wykazania prostaczkowatości naszego "prostaczkowego intelektu" smile
Z całym szacunkiem Fahkir, jako "prostak intelektualny" widząc nadciągajace, ciemne chmury nie analizuję każdej z osobna określając z której lunie, a z której pier...walnie piorun we mnie - widzę te chmury ...i spylam w bezpieczne miejsce (jesli obawiam się trafienia piorunem). Czy widząc muzułmanów mam sie zastanawiać kto jest z jakiej frakcji, jaki odłam islamu wyznaje itd? Zwłaszcza: widząc ich i wiedząc, że pośród nich jest prawdopodobnie wielu świrów i być moze mają na sobie ładunki? Miałbym sie pytać, by wiedzieć? By rozróżnić komu się we łbie pop...ło, a kto jest (jeszcze) normalny?
Nie! Jeśli jestem zagrożony i widzę POTENCJALNE zagrożenie - to odsuwam to od siebie, tu: nie wyrażam zgody na ich obecność w moim świecie. I jakoś mało mnie interesuje ich przynależność.
Ale to prosty tok rozumowania prostaka o "prostaczkowym intelekcie" big_smile

49 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-06-22 23:43:39)

srokowiec napisał/a:

(...)Nie! Jeśli jestem zagrożony i widzę POTENCJALNE zagrożenie - to odsuwam to od siebie, tu: nie wyrażam zgody na ich obecność w moim świecie. I jakoś mało mnie interesuje ich przynależność.

jak dobrze, że jest srokowiec, to ja sroka wink czuje się zdecydowanie lepiej (bezpieczniej)
ps
o matko zbanowany banita yikes

50 Ostatnio edytowany przez Naprędce (2016-06-23 00:48:10)

Beyondblackie napisał/a:

Dlaczego?

Moja koncepcja jest taka, że jest tak generalnie dlatego ponieważ Stanami i Europą Zachodnią rządzi ideologia (a nawet wręcz paradygmat) dla której priorytetem jest gospodarka i kasa, a przede wszystkim rachunek zysków i strat. Dopóki kolejne fale przybyszów z ogarniętych pożogą lub permanentną biedą krajów (liberałom wsiorawno jakich) zasilają gospodarkę; zasuwają w mniej atrakcyjnych dla tubylców pracach, płacą podatki i konsumują, dopóty liberałowie będą ich, jeśli trzeba osłaniać.
To, że od czasu do czasu zginie xxx Amerykanów , Francuzów czy Polaków jest wobec tych "plusów"
(i pewnie długo jeszcze będzie) drugorzędne i wliczone w koszta, podobnie jak zejścia śmiertelne tysięcy Amerykanów co roku, spowodowane powszechnym dostępem do broni palnej. Kasa, miejsca pracy etc. stojące za branżą produkcji i sprzedaży broni są "zyskiem", który wciąż przewyższa straty(zgony).
Inny przykład: od prawie 30 lat Stany "pracują" nad efektywnym systemem ograniczenia nielegalnej emigracji, z wiadomym skutkiem.
Gdyby nie to co napisałem chwilę wcześniejj, to obserwując nieudolną i przewlekłą informatyzację kolejnych polskich urzędów mógłbym dojśc do dość budujących wniosków---> Bo w sumie taka potęga światowa, a nawet oni czegoś dziesięciolecia nie dają rady zrobić porządnie. Niestety... po prostu j.w.- Jankesom nie opłaca się zahamowanie tej emigracji---> w efekcie ów system nie powstał i raczej nie powstanie.
Jakakolwiek partia nie obejmie władzy w USA, próbując przeforsować radykalne zmiany w ww. tematach, lub innych, tam gdzie rachunek zysków i strat przemawia przeciwko proponowanym zmianom to niezależnie od tego jakiego charakteru to będą straty (terroryzm lub cokolwiek innego), prędzej czy później spotka się w skrócie z taką "prośbą" establismentu ekonomicznego:
"To MY, nie wy -politycy od 200 lat jesteśmy podstawą potęgi tego kraju (między wierszami- wiemy lepiej co jest dla niego dobre) i grzecznie prosimy żeby Pan Prezydent był skłonny to uszanować. Bezpieczeństwo, Islam, Ofiary? Proszę zauważyć Panie Prezydencie, że MY robimy swoje i płacimy cięzkie podatki, i w związku z tym mamy prawo oczekiwać, żeby odpowiednie służby rozwiązywały te problemy. Życzylibyśmy sobie, żeby odbyło się to bez naruszania naszych, a co za tym idzie całego społeczeństwa ŻYWOTNYCH INTERESÓW."
Cała ta otoczka w mediach, debata na te tematy w aspekcie "ludzkiego wymiaru", odpowiedzialności zbiorowej" czy czego tam jeszcze to zwykły bullshit. Gdyby muzułmanie, Meksykanie i inni przestali być niezbędni to propaganda zrobiłaby obrót o 180 stopni i w try miga by sprawa bez większego oporu społeczeństwa została rozwiązana, czyli nielegalną emigrację ograniczono by o powiedzmy 95% a z diasporą muzułmańską nikt by się nie patyczkował.
Może nie wsadzono by ich wszystkich do obozów jak Japończyków podczas II Wojny Światowej ( cywilów- całe rodziny -grubo ponad 100 tysięcy) bo to już nie te czasy, ale coś by na pewno wykombinowali.

Nic więc się w tej kwestii nie zmieni, bo raz że muzułmanie jako całość (włącznie z terrorystami jako "kosztami" utrzymania systemu) na Zachodzie są "pod ochroną", a dwa, zasadnicza przyczyna terroryzmu to moim zdaniem nie bieda czy istota islamu, ale coś głębszego.

Wg mnie jest to swoisty dysonans poznawczy niemal całego społeczeństwa muzułmańskiego. Kolejne bowiem generacje muzułmanów z jednej strony są karmione chlubną historią islamu (kiedy ten był równorzędną siłą dla innych sił w rozgrywce globalnej), przekonywane o swojej wyjątkowości i nieomylności Allacha, a z drugiej strony obserwują dzień w dzień (od dziesięcioleci) jak ich państwa de facto nie tylko nie rozwijają się, ale leżą w gruzach (a nawet jak nie leżą, to jak się zgniłemu Zachodowi się zechce to będą leżeć) i politycznie z niewielkimi wyjątkami nie znaczą praktycznie NIC, są po prostu pionkami, natomiast ich "jedynie słuszna religia" jest w ich mniemaniu nie tylko nieszanowana, ale wręcz opluwana i wyśmiewana na całym prawie świecie. Czują się dokumentnie poniżeni i zniewoleni. To jest permanentny stan utraty szacunku dla siebie. I to nie tylko jednostek, grup lub państw, ale w ogóle całego w gruncie rzeczy świata muzułmańskiego.
Tak więc redukcja biedy, wydalanie kopniętych imamów, redukcja emigracjii, karkołomne próby "ucywilizowywania islamu"... nie mają większego sensu wobec takich pytań od których wręcz grzmi wśród muzułmanów:
"Jak można tak żyć? Tak ma byc do końca swiata? Co na to Alllach? Dlaczego nam nie pomaga? Czy poddaje nas próbie?" itp. itd.
To zupełnie inne, nieporównywalne wymiary, zupełnie inne wartości
To tak jakby Was, jakichś dajmy na to potomków arystokratycznych w robocie codziennie biczowano,
a odpowiedzią na Wasze niezadowolenie i bunty byłaby propozycja czytania Wam chilijskich bajek w oryginale na przerwie i 10 PLN podwyżki (z czego za powiedzmy 8 PLN musielibyście coś wykupić w kantynie- bo tak pewnie wygląda schemat "redukcji biedy" w Pln. Afryce i na Bliskim Wschodzie).

51

in_ka napisał/a:
srokowiec napisał/a:

(...)Nie! Jeśli jestem zagrożony i widzę POTENCJALNE zagrożenie - to odsuwam to od siebie, tu: nie wyrażam zgody na ich obecność w moim świecie. I jakoś mało mnie interesuje ich przynależność.

jak dobrze, że jest srokowiec, to ja sroka wink czuje się zdecydowanie lepiej (bezpieczniej)
ps
o matko zbanowany banita yikes

Zgadzam sie absolutnie z tym co napisal Srokowiec. Tez mnie guzik interesuje co za miliony frakcji sa w Islamie, jeżeli istnieje duże prawdopodobieństwo, ze przynajmniej polowa z nich ma mi ochote uciac leb. Takie gadanie o niuansach religijnych tylko zaciemnia fakt, ze odpowiedzialnymi za 99% zamachow terrorystycznych na Zachodzie sa muzułmanie. Prawda jest taka, ze nie da się pogodzić średniowiecznego sposobu zycia i myslenia z tolerancyjna mentalnoscia krajów rozwiniętych.

52

Islam tak jak każda ideologia totalitarna jest podobna do nowotworu złośliwego -> długo nie daje żadnych poważnych objawów a potem zabija żywiciela kiedy na terapię jest już za późno. Dlatego też lepiej zapobiegać niż leczyć choć w tym przypadku to leczenie paliatywne.

53 Ostatnio edytowany przez Fahkir (2016-06-23 10:40:08)

Beyondblackie napisał/a:

Tez mnie guzik interesuje co za miliony frakcji sa w Islamie, jeżeli istnieje duże prawdopodobieństwo, ze przynajmniej polowa z nich ma mi ochote uciac leb.

Muzulmanie stanowia prawie 1/4 ludnosci calego swiata, wiec gdyby polowa z nich kierowala sie taka sama ideologia jak dzihadzisci, to caly swiat praktycznie splywalby krwia i codziennie, co chwile, dochodziloby do zamachu. W rzeczywistosci za akty terroru jest odpowiedzialny tylko jeden odlam w islamie jest to wahhabizm/salafizm, ktory stanowi 0,5% ludnosci muzulmanskiej na swiecie. https://en.wikipedia.org/wiki/Ideology_ … the_Levanthttps://en.wikipedia.org/wiki/Wahhabism Nie kazdy tez wahhabita jest dzihadzista.
Poza tym wiekszosc atakow na swiecie jest, tak jak od wiekow, motywowana ideologia narodowosciowa lub separatystyczna. Nie sa jednak naglasniane przez media, gdyz nie wpisuja sie w popularna narracje, lub sa zwykle przedstawiane jako szalenstwo pojedynczych socjopatow - nawet jesli ewidentnie i otwarcie zadeklarowana motywacja osob je szerzacych bylo zastraszenie okreslonej grupy, a zatem czysty terroryzm.

Beyondblackie napisał/a:

Prawda jest taka, ze nie da się pogodzić średniowiecznego sposobu zycia i myslenia z tolerancyjna mentalnoscia krajów rozwiniętych.

No, a najwieksza beka jest taka, ze te rozwiniete tolerancyjne, zachodnie kraje wspolpracuja z tymi islamskimi barbarzyncami. Oooo np. taka francuska Lafarge placi podatki IS, zeby moc produkowac na terenie Syrii materialy budowlane.

54

Beyondblackie napisał/a:

Prawda jest taka, ze nie da się pogodzić średniowiecznego sposobu zycia i myslenia z tolerancyjna mentalnoscia krajów rozwiniętych.

Jak to nie? Przeciez naszym liberalnym politykom swietnie sie to udalo- terrorysci chca nam obcinac glowy, a my w swej mentalnosci mamy wyryte, ze musimy to tolerowac... wink

55

Ewika99 napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Jak to nie? Przeciez naszym liberalnym politykom swietnie sie to udalo- terrorysci chca nam obcinac glowy, a my w swej mentalnosci mamy wyryte, ze musimy to tolerowac... wink

Właśnie z tą tolerancją, to się komuś mocno porąbało w głowie. Dlaczego ja mam tolerować wszelkiej maści uchodźców, imigrantów o odmiennej kulturze, którzy kultury kraju, który ich przyjmuje w ogóle nie szanują? Nikt mnie nie jest w stanie zmusić do tego żebym była tolerancyjna dla ludzi innej religii, narodowości, nie będą uważać, że homoseksualizm jest normą. Wyrażenie moich poglądów publicznie skutkuje nierzadko zwyzywaniem mnie od rasistek, faszystek itd. Ale jak Ci, których ja tolerować nie zamierzam zachowują się jak bydło, to jest wszystko w porządku, bo tak im religia/orientacja nakazuje. Bardzo jednostronny się zrobił ten liberalizm.

56 Ostatnio edytowany przez dżdżownick (2016-06-25 19:43:54)

Beyondblackie napisał/a:

Wyciagnij wnioski.

Róznica jest, i to duża, to przyznaję. Głównie chyba z tego powodu, że wyznawcy islamu poważnie podchodzą do swojej religii, chrześcijanie zaś jakby bardziej powierzchownie. Chociaż i w tym mogę się mylić, bo znawca islamu ze mnie żaden i nie znam ani jednego muzułmanina ze Wschodu, (poznałem tylko Polkę, która przeszła na islam, zresztą bardzo fajną i mądrą dziewczynę).
Jeśli chodzi o autorytety, o "poważne głowy kościoła" to są takowe raczej w chrześcijaństwie. O ile się dobrze orientuję w islamie nie funkcjonuje kapłaństwo a imam jest zwyczajnie osobą dobrze znającą Koran i organizującą religijne życie "swojej" grupy ludzi. Imam jednej grupy może nie mieć żadnego autorytetu u innej grupy. Przypomina mi to osobę prowadzącą kółko różańcowe. Wyobraźmy sobie, że takim imamem jest u nas ks. Międlar. I mówienie o nim, że jest poważną głową w Kościele. Oczywiście zdaję sobie sprawę z różnicy między mową ks. Międlara, a nawoływaniem do zabijania homoseksualistów czy "niewiernych" albo cudzołożników.
Jeśli w ogóle zajmuję się tym tematem to dlatego, że widzę też różnice w ocenach tych dwu światów - chrześcijańskiego i muzułmańskiego. Był czas, gdy to chrześcijaństwo było bardziej krwawe od islamu. Winy wyznawców Chrystusa zdążyły się już "przedawnić", były 500 lat temu, dzisiaj chrześcijaństwo po zdobyciu wszystkiego (lub niemal wszystkiego), co chciało, może zajmować się spoczywaniem na laurach i prezentowaniem łagodności. Islamowi zaś chce się odebrać szansę na przedawnienie win i przejście w etap łagodny. Najlepiej zdelegalizować i wyeliminować(?).
Gdyby u brzegów wyspy, na której żyję wraz z innymi ludźmi rozbił się statek cudzoziemców, o których byłoby podejrzenie, że część z nich jest chora na zaraźliwą śmiertelną chorobę, ja głosowałbym za ratowaniem ich. I rozumiem obawy tych, którzy głosowaliby przeciw ratowaniu i za budowaniem muru.

Na podstawie takiej retoryki można też chyba postulować delegalizację ustroju demokratycznego. Co bowiem robią państwa demokratyczne, gdy demokratyczne mocarstwo siłą krzewi demokrację w krajach, które "cierpią na brak demokracji"? Ile już ofiar pochłonęło krzewienie demokracji? I czy przypadkiem kryzys migracyjny nie ma wśród swych przyczyn również tej demokratycznej działalności demokratycznego mocarstwa?
Mamy się zgodzić na przykład na uwięzienie wszystkich Polaków przebywających za granicą, bo na pewno kradną (nie ważne, że nie wszyscy)?

Wg mnie ciekawe jest też to, że przeciw przyjmowaniu uchodźców jest ta część społeczeństwa, która ma zazwyczaj poglądy prawicowe, często odwołujące się do chrześcijańskich wartości. Miałażby ateistyczna lewica większą wrażliwość, niż wierzący w Boga i wartości (którzy nota bene ignorują głos najpoważniejszej głowy swojego Kościoła)? Czy wrażliwość owa to po prostu głupota?

WitchQueen napisał/a:

Właśnie z tą tolerancją, to się komuś mocno porąbało w głowie. Dlaczego ja mam tolerować wszelkiej maści uchodźców, imigrantów o odmiennej kulturze, którzy kultury kraju, który ich przyjmuje w ogóle nie szanują? Nikt mnie nie jest w stanie zmusić do tego żebym była tolerancyjna dla ludzi innej religii, narodowości, nie będą uważać, że homoseksualizm jest normą. Wyrażenie moich poglądów publicznie skutkuje nierzadko zwyzywaniem mnie od rasistek, faszystek itd. Ale jak Ci, których ja tolerować nie zamierzam zachowują się jak bydło, to jest wszystko w porządku, bo tak im religia/orientacja nakazuje. Bardzo jednostronny się zrobił ten liberalizm.

Rzeczywiście z tolerancją politykom trochę się porąbało w głowie. Bo tolerancja nie powinna oznaczać, że pozwala się reprezentantom innych kultur prócz kultywowania swojej kultury/zwyczajów we własnym kręgu również na ingerowanie w kultywowanie kultury  i zwyczajów gospodarzy. Prawo państwa-gospodarza w równym stopniu powinno dotyczyć własnych obywateli, jak i imigrantów. A jeśli się imigrantom nie podoba, to niestety - żegnajcie i droga do domu wolna. nawet, jeśli trzeba byłoby ją opłacić.

57

dżdżownick napisał/a:

Rzeczywiście z tolerancją politykom trochę się porąbało w głowie. Bo tolerancja nie powinna oznaczać, że pozwala się reprezentantom innych kultur prócz kultywowania swojej kultury/zwyczajów we własnym kręgu również na ingerowanie w kultywowanie kultury  i zwyczajów gospodarzy. Prawo państwa-gospodarza w równym stopniu powinno dotyczyć własnych obywateli, jak i imigrantów. A jeśli się imigrantom nie podoba, to niestety - żegnajcie i droga do domu wolna. nawet, jeśli trzeba byłoby ją opłacić.

Trochę? pogubiono się całkiem. Zatracono wręcz zdrowy rozsądek. A jakie są tego skutki - widzimy.

58 Ostatnio edytowany przez Fahkir (2016-06-26 15:21:11)

Beyondblackie napisał/a:

To nie byl zaplanowany przez centrale IS zamach, tylko spontaniczny atak sympatyka tej organizacji, ktory byc moze odpowiedzial na ich apel z maja tego roku o atakach na zachod.

in_ka napisał/a:

Ale Fahkir żadnej urazy, wszystko zależy, co oznacza starszej daty wink.

Wydawalo mi sie, ze pisalas gdzies ze masz wnuki wink

59

Fahkir napisał/a:

Wydawalo mi sie, ze pisalas gdzies ze masz wnuki wink

Nie mam.

60

Wedlug mnie glownym powodem tego ataku była homofobia i dostęp do broni (pięściami by zrobil mniej szkód), acz homofobia była tutaj zaszczepiona prawdopodobnie przez radykalny islam. Niemniej mam takie przeczucie, że jakby dać broń "naszym homofobom", to też by kogoś zastrzelili, kto by był za malo heteryczny. Swoje przeczucie argumentuję tym, że do niejednego pobicia w Polsce doszlo na tym tle, cześć była śmiertelna. W 2013 w Wawie wpadla jakaś banda na imprezę gejowską i zaczęła ludzi okladac pięściami. Czy byli powiązani z islamem? Nic mi nie wiadomo. Czy byli homofobami? Tak. Jakby dać im broń mogloby to wyglądać bardziej krwawo.

Jesli chodzi o inne kwestie, to sądzę, że religie to nieco paskudny wynalazek i, tak jak wczesniej wspomniano, przed kilkuset laty chrześcijanie robili rozwalkę, między sobą również. Teraz islam jest w tej fazie na świeżo, więc wydaje nam się to wyłącznie powiązane z islamem. Zdobywanie Jerozolimy podobno było dosć okropne, ale nikt o tym nie pamięta, bo było przed 1000 laty.

W sumie sensownie, bo trudno czuć się odpowiedzialnym za coś tak odleglego w czasie i przestrzeni, gdy problem jest "odwrotny" tu i teraz. Ale znając kilku ludzi, którzy wyznają islam i walczą o prawa i szacunek dla osob nieheteronormatywnych nie potrafię wszystkiego wrzucić do jednego worka. Tym bardziej, że z tego co wiem, imam to nie jest jak papież u nas, tylko ksiądz raczej.

Radykalny islam jest naprawdę obrzydliwy, ale powodem dla ktorego niektorzy mogą starac się unikać używania tego w ten sposob jest to, że ludzie lubią interpretować z pozoru prosta treść. W sensie napiszesz, że to radykalny islam, a ktoś się poczuje urażony, bo cześć muzulmanów w ogole nie patrzy na IS jak na islam tylko jakieś oszolomstwo, ktore się tym zaslania, więc czuje, że to "islam" jest nieco obraźliwe dla nich. Z tego co ja czuję, to "poprawność polityczna" generalnie stworzona zostala po to, by nie krzywdzić nieumyslnie innych (jak w praktyce to dziala, to każdy uważa inaczej).

Sama pamiętam jak spotkala mnie bardzo okropna sytuacja, bo babka w Andorze bodajże jak się dowiedziała, że jestem Polką, to pierwsze co, to mi wyskoczyła, że to oburzające jak TRAKTUJEMY tam mniejszości seksualne. Zostałam włączona do tej grupy. Zabolało mnie to naprawdę na wielu poziomach. I to jest ten moment, gdzie poprawność polityczna by się przydała.
(I tak sobie wyobrażam, że ktoś z Syrii na przyklad przyjeżdża, rodzina w połowie wymordowana przez IS, a ktoś uparcie mówi, że jest jednym z nich. Brzmi to makabrycznie.)

61

Zacytuje wam coś (dla znających angielski):

Today I saw a company of 8 muslims inside the bus I take to go to work.

I live in Greece and my city is Thessalonica. We have about 60.000 irregular migrants in Greece today.

After examining them with my eyes and try to understand by their body language and tone of their voices (in arabic) what is their psychological status in the bus, after I saw how one of them he staired his eyes to a teen female passenger dressed in short pants and a light top, I asked on of them:

'Where are you from' ?

He said: 'Syria'

Me: 'And when are you planing to leave from here and go to Germany' ?

He: I dont know.

Me: Only Allah knows, corect ?

He: Huh ?

Me: Foget it.

He: Where are you from my friend ?

Me: From here of cource, I'm Greek.

He: And why do want us to go to Germany ?

Me: Oh, because Germany is a fantastic country, with much progresive people and a much progresive Canchelor Mama Merkel. You know her ?

He: Yes we do !

Me: But do you know the name of this country's Prime Minister ?

He: Uhmm ... Noooooo.

Me: Fantastic. That is why we need you to go there. Friendly people. They are going to offer you houses, monthly salaries just for staying there, car, phones, and you will have free women to keep you company.

He: Yes yes. We all want to go there. But the border is closed. Can you help us ?

Me: No I cannot. Only Allah will help you.

He: Are you also a muslim ?

Me: No I am not.

He: What are you ?

Me: If I will tell you, you will cut my head.

He: Why ?

Me: Because I am not of the people of the book. I am not Chistian Jew or Muslim.

He: Tell me please.

Me: I am an Atheist.

He: What is this ?

Me: I dont belive in Gods

He: Who created you ?

Me: My Mother and Father.

He: Ohh you realy need to repel and come to Allah.

Me: No I think I am ok.

He: No you really need to come in the religion of peace.

Me: Is this the reason you left your country to begin with ?

He: No no no.... We are really pacifists and our prophet was the most peacefull man existed.

Me: Now dont start to play 'taqia' with me. (telling me lies).

He: You know too much !!

Me: I indeed do !

He: But we need security freedom and a good life. We respect other countries.

Me: I dont see much respect from you towards Greece thow.....

He: Why you say this ?

Me: Back in Syria when you come to visit to a friends house do you take off your shoes in the front door, out from respect of the Housekeeper of the House ?

He: Yes of cource.

Me: So you repect the rules there.

He: We respect all rules. We are good people.

Me: So the rule of Greek buses is everybody to hold a ticket. Do you have one ?

He: Do you ?

Me: Sure here it is. (I'm showing him my monthly card out of my wallet).

He: We dont have money.

Me: Than dont use the bus. Walk.

He: Its hot outside. The bus is airconditioned.

Me: So you travell on whom's cost ?

He: Yours !!

Me: So much of respect you have.

He: Fuck you kafir. You really deserve to die and go to hell.

Me: I can wait.

He: Fuck you !

And he turns his back starting laughing with his friends.

Me: The sooner you leave for Germany the better for you and us you know.

He: Yes and we will fuck every German there also as we fuck you.

My bus stop arrived and I had to desent the bus.

My own personal expirience, just to figure out to my self if all these things I see and hear about muslims on YouTube is real or not.

It is real I supose.

62

Beyondblackie napisał/a:

Zgadzam sie absolutnie z tym co napisal Srokowiec. Tez mnie guzik interesuje co za miliony frakcji sa w Islamie, jeżeli istnieje duże prawdopodobieństwo, ze przynajmniej polowa z nich ma mi ochote uciac leb. Takie gadanie o niuansach religijnych tylko zaciemnia fakt, ze odpowiedzialnymi za 99% zamachow terrorystycznych na Zachodzie sa muzułmanie. Prawda jest taka, ze nie da się pogodzić średniowiecznego sposobu zycia i myslenia z tolerancyjna mentalnoscia krajów rozwiniętych.

Chrześcijanie jakoś godzą nawet nie średniowieczny, a prehistoryczny sposób postrzegania wszechświata z współczesnym, naukowym podejściem wink

63 Ostatnio edytowany przez Czarnaczarna (2016-07-15 18:12:00)

Edward86, polecam wykład TEDa niejakiej Juli Galef "Why you think you're right — even if you're wrong", jeśli lubisz rzeczy po angielsku.

Ten cytat jest dość slaby, bo ktoś ewidentnie zanim cokolwiek powiedziali, to miał(a) już wyrobione zdanie. Potem zrobił(a) pokaz chamstwa, by potwierdzić swoją opinię, że tamci są be. Fun fact: Jeśli patrzysz na kogoś z góry lub wrogo, to często to słychać w głosie lub doborze słów i zwiększa to prawdopodobieństwo, że druga strona nie będzie do Ciebie reagowała sympatią i przyjaźnią. Jeśli tę kpinę widać aż tak bardzo jak tutaj, do tego otwarta wrogość, to serio mało kto nie będzie miał ochoty chociaż w myślach strzelić takiemu w twarz.
Tak, a po tym jak spotkał kilku Syryjczyków i rozmawiał z jednym (?) ekstrapolował(a) to na cały naród. Po co nam naukowcy i statystycy, skoro taki tęgi umysł się w Grecji chowa?
Panowie imigranci się nie popisali, ale serio uważam, że byli uprzejmi dość długo. Na początku tylko Grek/Greczynka się zachowuje jak jakiś straszny dupek, ale w toku dyskusji pokazuje, że może być gorzej.

Chyba że chcialeś pokazać ten mechanizm tym cytatem. Bo jak chciałeś pokazać, że ci Syryjczycy to zło wcielone i fanatyzm, to mnie to prędzej by przekonało, że Grecy nie mają kultury. (Nie, nie uważam, że Grecy nie mają kultury.)

64

srokowiec, szacun!

65

Czarnaczarna napisał/a:

Edward86, polecam wykład TEDa niejakiej Juli Galef "Why you think you're right — even if you're wrong", jeśli lubisz rzeczy po angielsku.

Ten cytat jest dość slaby, bo ktoś ewidentnie zanim cokolwiek powiedziali, to miał(a) już wyrobione zdanie. Potem zrobił(a) pokaz chamstwa, by potwierdzić swoją opinię, że tamci są be. Fun fact: Jeśli patrzysz na kogoś z góry lub wrogo, to często to słychać w głosie lub doborze słów i zwiększa to prawdopodobieństwo, że druga strona nie będzie do Ciebie reagowała sympatią i przyjaźnią. Jeśli tę kpinę widać aż tak bardzo jak tutaj, do tego otwarta wrogość, to serio mało kto nie będzie miał ochoty chociaż w myślach strzelić takiemu w twarz.
Tak, a po tym jak spotkał kilku Syryjczyków i rozmawiał z jednym (?) ekstrapolował(a) to na cały naród. Po co nam naukowcy i statystycy, skoro taki tęgi umysł się w Grecji chowa?
Panowie imigranci się nie popisali, ale serio uważam, że byli uprzejmi dość długo. Na początku tylko Grek/Greczynka się zachowuje jak jakiś straszny dupek, ale w toku dyskusji pokazuje, że może być gorzej.

Chyba że chcialeś pokazać ten mechanizm tym cytatem. Bo jak chciałeś pokazać, że ci Syryjczycy to zło wcielone i fanatyzm, to mnie to prędzej by przekonało, że Grecy nie mają kultury. (Nie, nie uważam, że Grecy nie mają kultury.)

Byli uprzejmi dopóki myśleli, że mają do czynienia z Islamskim laikiem - kiedy jednak zobaczyli, że nie ma sensu nawijać komuś na uszy bzdur, bo osobnik zna nauki Islamu - pokazali swoje prawdziwe oblicze.

A przy okazji: będzie niedługo wojna domowa na zachodzie (prawdopodobnie zacznie się od Francji) to się przekonasz, że to był zły pomysł importować ten "wartościowy materiał ludzki"

Przekonanie Ciebie albo kogoś innego z tego forum nie stoi na piedestale moich priorytetów na tyle, abym włączał się w nieskończone dyskusje.

Zwyczajnie czas pokaże kto miał rację.

A tymczasem - żyj iluzją sobie.

Posty [ 1 do 65 z 70 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Atak w Orlando na gejowski klub- dlaczego nikt nie mowi prawdy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024