Guz piersi- czy to rak ??? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Guz piersi- czy to rak ???

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Guz piersi- czy to rak ???

Witajcie. Nie wiem czy dobrze robie opisujac moja przypadlosc wlasnie tutaj zamiast isc do lekarza' ale moze Wy mi cos doradzicie ... Otoz zaczne od tego ze mam 25 lat, 1,5 roku temu urodzilam synka. Kilka dni temu podczas badania palpacyjnego przeze mnie wyczulam niewielki guzek w prawej piersi. Jest on ruchomy, twardy i nie boli, srednicy okolo 1-2 cm. Znajduje sie on w gornej czesci piersi w okolicach mostka. Oprocz tego piersi nie wygladaja jakos inaczej niz zwykle, tylko jak dotykam pod pachami to mnie bola sa takie obrzmiale w tym miejscu. Ostatnie badanie usg piersi mialam 2 lata temu bylo wszystko ok nie bylo zadnego guza. Jest jeszcze jedno co mnie martwi, otoz 1,5 tyg temu powinnam dostac okres, ale go nie dostalam, w ciazy nie jestem. Mialam tylko raz takie jedno male plamienie na wkladce hig, ale na drugi dzien nic. Czy powinnam sie bac??? Ogolnie nic mi nie dolega czuje sie dobrze oprocz tego ze mam tego guza i nie mam miesiaczki. Troche sie boje, bo moja mama chorowala na raka jajnika i niestety przegrala walke;( Nie wiem co o tym myslec... Ostatnio u gin bylam rok temu bylo wszystko ok z tym ze piersi nie badal.. Zadnych pigulek tez nie biore, wiec... Prosze doradzcie co mam robic... Z gory Wam dziekuje;*

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Guz piersi- czy to rak ???

Powinnaś natychmiast udać się do lekarza. Przejdziesz badanie USG i biopsję. Lekarz stwierdzi czy nowotwór jest łagodny, czy złośliwy. O tego zależeć będzie dalsze leczenie. Nie czekaj, tylko szybko zdiagnozuj się. Zwłaszcza gdyby okazało się, że nowotwór jest złośliwy czas ma ogromne znaczenie.

3

Biopsje??? hmm

4

Klio napisał/a:

Powinnaś natychmiast udać się do lekarza. Przejdziesz badanie USG i biopsję. Lekarz stwierdzi czy nowotwór jest łagodny, czy złośliwy. O tego zależeć będzie dalsze leczenie. Nie czekaj, tylko szybko zdiagnozuj się. Zwłaszcza gdyby okazało się, że nowotwór jest złośliwy czas ma ogromne znaczenie.

A ta biopsje wykonuje lekarz ginekolog na miejscu czy to chirurg musi ?? Kurcze ogromnie sie boje sad((

5

Idź do lekarza. To może być zwykły tłuszczak, ale warto to sprawdzić.

6

Biopsji nie wykonuje ginekolog. Od ginekologa dostaniesz skierowanie do lekarza onkologa. Biopsja przeprowadzona będzie w gabinecie zabiegowym i nie musisz się jej bać, jest właściwie bezbolesna. Potrzebna jednak dla przeprowadzenia histopatologii. Dzięki temu będzie wiadomo jaki to nowotwór i jak będzie przebiegało dalsze leczenie.
Koniec z forum i idź do lekarza jak najszybciej.

7

Dziekuje Wam ... Pojde do lekarza ale dopiero za okolo 2 tyg bo nie mam teraz tyle pieniedzy na wizyte musze czekac do meza wyplaty bo u nas tylko lekarz prywatnie hmm

8

Skierowanie do onkologa może Ci również dać lekarz POZ. Nie musisz płacić, ani czekać.

9

Dziewczyny' a czy ten brak okresu moze swiadczyc o ciazy??? Kurcze  zabezpieczamy sie z mezem, wiec ... Azboje sie robic test hmm

10

Idź do lekarza i wypytaj się o wszystko i zrób wszystkie możliwe badania i nie czekaj.

11

Witajcie ponownie.Posluchalam Waszej rady i umowilam sie do lekarza na srode, niestety nie dalo rady wczesniej... Zrobilam tez test iokazalo sie ze jestem wciazy, nie ukryam jestem zalamana przybita i nie wiem co dalej... Moj synek ma zaledwie 1,5 roczku a ja juz jestem w drugiej ciazy ... Nie wiem jak to sie stalo, zabezpieczenie zawiodlo.. hmm//  Wczoraj powiedzialam narzeczonemu, ze jestem w ciazy to byl w takim szoku ze nie wrocil na noc a rano wrocil skacowany... Nie wiem co mam robic... Jeszcze ten guzek na piersi,, po prostu zyc mi sie nie chce...  Na dodatek moja rodzina ktora nie akceptuje mojego partnera, jak sie dowiedza o ciazy to...  Az boje sie pomyslec ;(((

12

myszka17323 napisał/a:

Witajcie ponownie.Posluchalam Waszej rady i umowilam sie do lekarza na srode, niestety nie dalo rady wczesniej... Zrobilam tez test iokazalo sie ze jestem wciazy, nie ukryam jestem zalamana przybita i nie wiem co dalej... Moj synek ma zaledwie 1,5 roczku a ja juz jestem w drugiej ciazy ... Nie wiem jak to sie stalo, zabezpieczenie zawiodlo.. hmm//  Wczoraj powiedzialam narzeczonemu, ze jestem w ciazy to byl w takim szoku ze nie wrocil na noc a rano wrocil skacowany... Nie wiem co mam robic... Jeszcze ten guzek na piersi,, po prostu zyc mi sie nie chce...  Na dodatek moja rodzina ktora nie akceptuje mojego partnera, jak sie dowiedza o ciazy to...  Az boje sie pomyslec ;(((

Jesteś pewna tej ciąży? Czasem testy oszukują. Sprawdź to u lekarza.
Rodzina nie akceptuje partnera ale to chyba nie znaczy, że dziecka nie zaakceptują.
On jest ojcem także tego 1,5 letniego synka?
Guzkiem na razie się nie martw, to może być zwykły tłuszczak.
pamiętaj, że jest 500+, dostaniesz na dziecko w razie jeśli urodzisz.

13

Kleoma napisał/a:
myszka17323 napisał/a:

Jesteś pewna tej ciąży? Czasem testy oszukują. Sprawdź to u lekarza.
Rodzina nie akceptuje partnera ale to chyba nie znaczy, że dziecka nie zaakceptują.
On jest ojcem także tego 1,5 letniego synka?
Guzkiem na razie się nie martw, to może być zwykły tłuszczak.
pamiętaj, że jest 500+, dostaniesz na dziecko w razie jeśli urodzisz.

Zrobilam test , nie minelo 5 sek a tam od razu 2 kreski... Troche sie zdziwilam, bo na tescie pisze ze trzeba poczekac od 1-5 min na wynik a tu wynik od razu... Az w szoku bylam... Tak moj narzeczony jest ojcem 1,5 r synka mieszkamy razem... On pracuje a ja wychowuje Iva...  Pieniedzmi sie tak nie martwie bo gdyby faktycznie okazalo sie ze jestem w ciazy to bede dostawac miesiecznie 2.200 na dwojke dzieci bo dochody nie przekraczaja nam... Takze z tym nie taki problem... Ale moja rodzina jest do niego antynastawiona bo wszyscy jezdza luksusowymi autami a ze narzeczony nie zapewnil mi jeszcze takiego auta tylko zwykle tanie to jest zly...  A ja na to tak nie patrze, no i oni sa zdania ze powinnismy sie rozstac bo ciagle sa u nas klotnie.. Owszem sa tylko ze ciagle sa klotnie przez ich wtracanie sie ... Ahh szkoda gadac... W srode mam lekarza zobaczymy co powie... Okresunie mam nadal dzis tylko rano mialam plamienie nic poza tym sad
Tzn

14

Mieszkasz razem z rodziną, że się wtrącają?

Kłótnie są między wami narzeczonymi gdy jesteście sami czy między wami i rodziną?

Jeżeli macie swoje dochody, jesteście samodzielni, na swoim  to rodzinie nic do tego ile macie dzieci.

15

W 2011 roku wykryłam u siebie w piersi lewej guzka. Zapisałam się na USG piersi prywatnie i już na trzeci czy czwarty dzień miałam badanie, z wynikiem któego poszłam do chirurga-onkologa. Zarówno radiolog jak również chirurg stwierdzili, że po obrazie to najprawdopodobniej nic złego, ale konieczna jest biopsja. Tak więc za kilka dni miałam biopsję i pobieranie z kilku miejsc w guzie, materiału. Od razu miałam ustalany termin na wycięcie tego, tak, aby zbiegł się on z wynikami biopsji (około 3-3,5 tygodnia). Biopsja nie wykazała nic, mnie wycięli tego guza z marginesem zdrowych tkanek. Później przyszedł hist-pat i okazało się, że był to gruczolakowłókniak (fibroadenoma z hist-pat).

Dziewczyno, nie ma na co czekać. Od czasu badania USG do czasu operacji i tak mija kilka tygodni. A jeżeli to coś złego? Tu czas się liczy. Tak więc nie szukaj porad i diagnozy na forum, bo tu Ci nikt nie pomoże!

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Guz piersi- czy to rak ???

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024