Brak okazywania uczuć - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Brak okazywania uczuć

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: Brak okazywania uczuć

Czesc!

Od 4 miesięcy spotykam sie z pewna dziewczyna (nazwijmy ją Marta smile ).
Dwa miesiace jestesmy para. Jest jednak jedna rzecz nad która duzo mysle. Marta sama stwierdziła ze nie jest romantyczka. Nie lubi sie przytulać, chodzic za rękę. Pierwszy raz mam taka sytuacje ponieważ w poprzednich związkach dziewczyny same to robiły. Tutaj ze wszystkim ja muszę wyjsc z inicjatywa. Nawet buziak na przywitanie. Jesli ja nie dam to Marta pierwsza tego nie zrobi. Jak śpimy razem (seksu jeszcze nie było) to nie przytuli sie do mnie. Położy sie poprostu i od razu zasypia. Owszem jak ja sie przytule to mnie nie odpycha. Prawdę mówiąc to nie wiem czy przed kolezankami by sie przyznała ze jestesmy razem. Jak ja pytałem czemu nie lubi sie przytulać albo chodzic za rękę to stwierdziła ze u niej w domu tego nigdy nie było i zapytała "a nie lubisz mnie taka jaka jestem". Nie wiem za bardzo co o tym myślec. Bo mam takie uczucie ze jak wezme ja za rękę to moze nie ucieknie ale bedzie sie do tego zmuszać itp. Pierwszy raz mam taka sytuacje ze niby jestesmy razem ale za bardzo nie ma okazywania uczuć.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Brak okazywania uczuć

Te reakcje są, że tak powiem patologiczne .Najwyraźniej albo Ciebie nie chce, albo ma problem .Jest dziewczyną zimną emocjonalnie .To jest niepokojące .Dla Ciebie nieprzyjemne boTy przecież masz Swoje potrzeby jak każdy normalny człowiek i chciałbyś aby Cię przytuliła lub pocałowała .Cokolwiek jest przyczyną lepiej odsunąć się od takiej dziewczyny.Jesteście chyba bardzo młodzi ?Warto mieć w głowie myśli na temat partnera jego cechy jakie powinien posiadać .Ponieważ potem przy wyborze będziesz pewny, czego należy  np.unikać w dziewczynach.

3 Ostatnio edytowany przez Klio (2016-05-23 11:29:35)

marek987 napisał/a:

Jak ja pytałem czemu nie lubi sie przytulać albo chodzic za rękę to stwierdziła ze u niej w domu tego nigdy nie było i zapytała "a nie lubisz mnie taka jaka jestem".

Odpowiedziała wyraźnie na postawione pytanie. Takie wzorce zachowania pomiędzy mężczyzną i kobietą obowiązywały w jej domu. Takiego wzorca się nauczyła. Rodzice nie okazywali sobie uczuć, więc i ona ich nie okazuje. Być może z czasem nauczy się innego wzorca, ale tylko pod warunkiem, że będzie tego chciała. Jeżeli nie będzie chciała, to odpowiedz sobie szczerze na pytanie: czy lubisz ją taką, jaką jest...

4

Nie tacy młodzi. Mamy po 27 lat

5

Wydaje mi się, że ona po prostu musi się z okazywaniem uczuć oswoić. Trudno jest zmienić jakiekolwiek nawyki, które wyciągnęlo się z domu i które towarzyszyły przez całe dotychczasowe życie. Jeżeli jest to faktycznie dla Ciebie problem, porozmawiaj z nią  powiedz, że zależy Ci na jej bliskości (co jest rzecz jasna - zrozumiale) i chcesz żeby i ona dała coś od siebie dla związku. Jeżeli jej zależy, będzie się starała przełamać i stopniowo zmieniać swoje chłodne i nieemocjonalne podejście do Ciebie.

6

Marku, a zatem nie jesteście malolatami .Brak wrażliwóści na drugiego człowieka nie jest czymś pozytywnym ....I nie okazywanie uczuć to choroba czasem bywają, to zaburzenia w strefie psychicznej ......Będzie Ci ciężko. .Bo czy jest Ci miło jak jest taka zimna ?A  z czasem utworzysz związek z nią i będzie, to związek toksyczny .Ja nie wyobrażam sobie być z partnerem, który jest oziębły.przecież to katastrofa.Nie nauczy się tego, aby okazywać uczucia to nie tak prosto tego się tak nie da zrobić .A czy Ona jest empatyczna ,czy jest wrażliwa na cudze cierpienia ?

7

Generalnie raczej jest wrażliwa na cierpienia.

Chyba przy najbliższej okazji muszę z nią poważnie porozmawiać. Powiedziec konkretnie o swoich odczuciach i zobaczyc jak zareaguje.

Nie ukrywam ze mi to przeszkadza brak okazywania uczuć i czesto o tym mysle zamiast w pełni sie cieszyć związkiem.

Ale prawda jest taka ze lubie ją. Tylko ta oziębłość jest słaba bo rowniez mnie hamuje przed okazywaniem uczuć.

8

A na Twoje cierpienie byłaby wrażliwa ?Gdybyś tak miał problem i potrzebował wsparcia, to jak by zareagowała?Nie jesteś dzieciakiem więc bierz pod uwagę fakt ,że np po pewnym czasie tak się zaangażujesz ,że zapragnjesz aby została Twoją wybranką i może chciałbyś mieć dzieci  ,i nie przeszkadzałoby Ci aby one były wychowywane w oziębłości ?Może to pytanie dla Ciebie brzmi dziwnie ,ale trzeba brać wszystko pod uwagę i uwzględnic również taką ewentualność.

Summertime napisał/a:

A na Twoje cierpienie byłaby wrażliwa ?Gdybyś tak miał problem i potrzebował wsparcia, to jak by zareagowała?Nie jesteś dzieciakiem więc bierz pod uwagę fakt ,że np po pewnym czasie tak się zaangażujesz ,że zapragnjesz aby została Twoją wybranką i może chciałbyś mieć dzieci  ,i nie przeszkadzałoby Ci aby one były wychowywane w oziębłości ?Może to pytanie dla Ciebie brzmi dziwnie ,ale trzeba brać wszystko pod uwagę i uwzględnic również taką ewentualność.

Ja myślę, że trochę przesadzasz. Nie każdy lubi okazywać uczucia co nie oznacza, że nic nie czuje. Nie wiemy, czy może w jej przeszłości nie wydarzyło się coś, co mogło ją do takiego stanu doprowadzić. Jeśli autor pisze, że ona go nie odpycha, więc jej, sam dotyk  nie przeszkadza. Gdyby była zimna jak głaz, na pewno nie pozwoliłaby na takie zbliżenia. Może potrzebuje trochę więcej czasu? Nie każdy od razu rzuca się drugiemu na szyję i owija wokół jak bluszcz.

Ja bym jej dała więcej czasu i zrobiła wszystko aby zapewnić jej bezpieczeństwo, bo chyba to u niej kuleje...

10

Kobieta które pragnie mężczyzny i ma pewność że, to ten właśnie w ten sposób nie reaguje na mężczyznę .

11

Ja, nie sprowadzałabym tego od razu do patologii,czy tego,że jest wyzuta empatii.

12

Summertime napisał/a:

A na Twoje cierpienie byłaby wrażliwa ?Gdybyś tak miał problem i potrzebował wsparcia, to jak by zareagowała?

Szczerze to nie wiem. Nie było jeszcze takiej sytuacji, aby to sprawdzic.

Summertime napisał/a:

Nie jesteś dzieciakiem więc bierz pod uwagę fakt ,że np po pewnym czasie tak się zaangażujesz ,że zapragnjesz aby została Twoją wybranką i może chciałbyś mieć dzieci  ,i nie przeszkadzałoby Ci aby one były wychowywane w oziębłości ?Może to pytanie dla Ciebie brzmi dziwnie ,ale trzeba brać wszystko pod uwagę i uwzględnic również taką ewentualność.

Nie brzmi dziwnie. Na chwile obecna to jej stanowisko jest takie ze nie chce miec dzieci i nie chce brać ślubu. Ja w przyszłości bym chciał ale jakos narazie mi to nie przeszkadza

13

Pokręcona Owieczka napisał/a:

Ja bym jej dała więcej czasu i zrobiła wszystko aby zapewnić jej bezpieczeństwo, bo chyba to u niej kuleje...

Czyli według Ciebie na razie nie poruszać z nią tego tematu i zobaczyc jak sytuacja sie rozwinie?

marek987 napisał/a:
Pokręcona Owieczka napisał/a:

Czyli według Ciebie na razie nie poruszać z nią tego tematu i zobaczyc jak sytuacja sie rozwinie?

Tak.
Każdy ma swój rytm. Jesteście ze sobą raczej krótko, aby już planować przyszłość. Pozwólcie sobie na to, aby Wasz związek rozwijał się w swoim tempie. Naciskanie jej, wypytywanie i drążenie w kółko tego samego tematu, doprowadzi do ucieczki.  Nie oznacza to abyś się wycofał. Rób nadal to co robisz. Daj jej się oswoić a z czasem odwzajemni ciepło. Uwierz  mi. Są kobiety, które potrzebują trochę więcej czasu...
powodzenia!

majkaszpilka napisał/a:

Ja, nie sprowadzałabym tego od razu do patologii,czy tego,że jest wyzuta empatii.

dokładnie

16

Wiesz co ?to bardzo ważne, aby partner był pomocny w życiu, aby można było na nim polegać,ale rozumiem że jeszcze nie było ku  temu powodów, aby można było się przekonać:) .Miłość bez potwierdzenia odczuć z drugiej strony może nieść za sobą smutek, ból dlatego zanim wejdziesz w relację głębsze zastanów się czym ryzykujesz .Kobieta musi mieć w sobie ciepło i zangażowanie w związek bo inaczej ,to wszystko będzie chwiejne .4 miesiące to już kawałek czasu .Tego się nie da nauczyć od tak, aby okazywanie uczuć stało się łatwe.Ona taka jest i taka będzie .Kwestia tego czy Ty to akceptujesz ,bo jeśli tak to nie ma sprawy .Jeśli jednak nie, to będzie dla Ciebie niespełnienie .

17

Sytuacja wygląda tak, że obecnie nie mamy kontaktu. Ale po kolei. Na początku tygodnia był słaby kontakt. Potem w dwa dni z rzędu do niej zadzwoniłem, ale nie odebrała i nie oddzwoniła. Tylko jakieś zdawkowe wiadomości odpisała. W końcu ją zapytałem czy wszystko jest w porządku bo od kilku dni bardzo mało się odzywa a jak dzwonię to nie odbiera i nie oddzwania. Stwierdziła, że ma masę pracy i jest tym przemęczona, bo się nie wyrabia. W związku z tym stwierdziłem, że się nie będę odzywał, aby się nie narzucać i zobaczyć co ona z tym zrobi. Nie zrobiła nic. Nie odzywa się od czterech dni. Ja też nie. Krótko mówiąc czuję się totalnie olany, bo nawet nawał pracy nie jest wytłumaczeniem, aby nie wysłać sms albo wieczorem zadzwonić na 5 minut. Tym bardziej, że pytałem czy wszystko jest ok, więc dostała sygnał, że takie zachowanie jest słabe.

Teraz pojechała na długi weekend do rodziny, więc tam też nie pracuje non stop (ma pracę zdalną). Przed wyjazdem miała czas wyjść z koleżankami na drinka, więc to nie jest tak, że pracuje 24h na dobę.

18

Naprawdę nie wiem nad czym się tu zastanawiać. Zaufaj intuicji. Ona raczej nic do ciebie nie czuje.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Brak okazywania uczuć

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024