Kiedy pracodawca (i na jakiej podstawie) może odmówić pracownikowi udzielenia urlopu, mimo że urlop się należy (zostało mi jeszcze 6 dni do wykorzystania w tym roku)?
To chyba niemożliwe żeby generalnie pracodawca mógł odmówić pracownikowi urlopu który mu sie słusznie należy.
Jedynym powodem który mi przychodzi do głowy jest to że jeśli pracownik jest niezastąpiony to czasem np ze względu na niezbędność wykonywanej przez siebie pracy w danym terminie pracodawca może poprosić pracownika żeby np przesunął swój urlop o dwa czy trzy dni. Ale nie może ci odmówić urlopu.
Ok, dzięki, trochę mi się sytuacja zawodowa zmieniła. Ale wracając do tamtej sprawy, to musiałam dosłownie błagać jędzĘ, żeyby mi dała, udowadniać, że wszystko mam zamnkięte, że nic się stanie, a firma się nie zawali jak mnie nie będzie itp.
Kodeks Pracy mówi:
Art. 163. § 1. Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art. 1672.
§ 1. Pracodawca nie ustala planu urlopów, jeżeli zakładowa organizacja związkowa wyraziła na to zgodę; dotyczy to także pracodawcy, u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa. W takich przypadkach pracodawca ustala termin urlopu po porozumieniu z pracownikiem. Przepis § 1 zdanie drugie i trzecie stosuje się odpowiednio.
§ 2. Plan urlopów podaje się do wiadomości pracowników w sposób przyjęty u danego pracodawcy."
Wytłuszczony tekst mówi, że pracodawca może, ale nie musi, udzielić pracownikowi urlopu na jego wniosek. Oczywiście odmowa powinna być uzasadniona konkretnymi powodami, a nie widzimisię ,,pana i władcy".
Dalej czytamy również:
,,Art. 164. § 1. Przesunięcie terminu urlopu może nastąpić na wniosek pracownika umotywowany ważnymi przyczynami.
§ 2. Przesunięcie terminu urlopu jest także dopuszczalne z powodu szczególnych potrzeb pracodawcy, jeżeli nieobecność pracownika spowodowałaby poważne zakłócenia toku pracy."
5 2023-06-22 20:07:08 Ostatnio edytowany przez Karmalla (2023-06-22 20:13:15)
Ja odkąd mam własny biznes, nie muszę się przejmować takimi sprawami. Ostatnio w oko wpadła mi oferta biura podróży Konsorcjum.pl na Arubę. Zdecydowałam, że potrzebuję odpoczynku i muszę się wybrać. To niesamowite miejsce na ziemi, które każdy powinien zobaczyć.
Konsorcjum.pl to oszuści.
Konsorcjum.pl to oszuści.
I pewnie dlatego muszą posuwać się do takich form reklamy, a raczej "reklamy".