Kończę w tym roku 19 lat i mam ogromny problem. Zaczęło się od podstawówki, na twarzy zaczął pojawiać mi się meszek. Z czasem to był już zarost, czego potwornie się wstydzę. Nigdy tego nie goliłam, ponieważ wiedziałam, że problem się zwiększy, włos będzie grubszy, twardszy i bardziej widoczny. Zgłosiłam się do endokrynologa. Pani nie powiedziała mi nic, tylko na mnie naskoczyła. Jedyne co, to dostałam od niej skierowanie do szpitala. Leżałam w szpitalu, gdzie w wynikach wyszło, że mam podwyższony testosteron. W tym samym czasie zaczęłam uczęszczać do ginekologa, ponoć najlepszego w moim mieście, oczywiście prywatnego, gdzie wizyty też kosztowały. Potrzebowałam pomocy. Pani mi powiedziała, że medycyna mi nie pomoże, że tylko i wyłącznie mogę to usunąć laserowo. Mama zafundowała mi serię zabiegów laserowych, które kosztowały, nie oszukujmy się. Trafiłam do najlepszego instytutu piękna w moim mieście, gdzie kolejna pani mi oznajmiła, że 5 zabiegów to jest już maks i po włoskach nie będzie ani śladu. Przeszłam ok. 10 zabiegów, każdy co 4 tygodnie. Wiadomo, dzień przed laserem włos musiałam golić, to było już ostateczne. Zabiegi nie pomogły, włosy dalej rosną, pojawiają się w miejscach, w których żadna kobieta ich nie powinna mieć. Jestem przerażona. Pani ginekolog jest przemiłą kobietą, ale jedna twierdzi, że tylko laser, pani kosmetyczka mówi, że to medycyna. Jestem zakręcona, nie wiem co robić. Pani ginekolog powiedziała, że może powinnam spróbować w innym mieście, w Warszawie. Mieszkam w Koszalinie, uczę się, a wyjazd do Warszawy także kosztuje, to jest koszt, czas, co ja mam robić? Ja nie czuję się jak kobieta. Nie potrafię dopuścić do siebie żadnego chłopaka, w żaden sposób. Wyrywam to wszystko pensetką, ale wystarczy dzień i wszystko odrasta. Mam dość, chce mi się płakać.
Skoro to hormony, to nie powinnaś dostać czegoś, co obniża poziom testosteronu? Moja znajoma też ma podwyższony poziom, u niej się objawia to brakiem kobiecych kształtów oraz wypadaniem włosów, dostała jakieś tabletki obniżające poziom testosteronu. Dziwne to zachowanie twoich lekarzy. Może rzeczywiście warto spróbować gdzieś indziej, w międzyczasie poczytać, oraz... golić się codziennie? Więcej nie wiem.