Dziewczyny chciałam się poradzić w pewnej kwestii. Ostatnio zdobyłam bardzo fajne łóżko z materacem od znajomych niestety są oni nałogowymi palaczami i cały materac jest przesiąknięty smrodem papierosów. Pokrowiec wypiorę w pralce, ale co zrobić z zapachem, który wchłonął się we wnętrze materaca? Słyszałam o ziarnach kawy oraz o zwykłych środkach czyszczących, ale może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby. Niestety nie mam balkonu więc nie mam gdzie go wystawić do wietrzenia....
Załóż pokrowiec i posyp go proszkiem do pieczenia lub soda oczyszczona. Zostaw na 12-24 godziny :-) Super pochłaniają wszelakie zapachy. Zrobilam tak z dywanem, nie dość że kolorek powrócił , zeszy wszystkie zabrudzenia to jeszcze nie bylo już czuc psiego zapachu. Stary ,dobry ,babciny sposob.
3 2016-04-20 17:02:11 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-04-20 17:02:38)
O tak! soda jest dobra. Jak chcesz mozesz też spryskiwacze materac jakims zapachem (może być nawet rozmieszczonych płyn do plukania) i potem przeprasować go zelazkiem z parą przez ręcznik. Para i ciepło wcisnąć zapach wgłąb materaca. (tylko kontroluj temperaturę:D)
Soda, a potem troszkę środka czyszczącego zdziałało cuda!:) Dziękuję za poradę.
Bardzo fajna i ciekawa rada.