Witam,
wiem że to nie forum do takich spraw, ale może ktokolwiek miał coś podobnego. Miałam tydzień temu zatruwanego zęba i za tydzień będę mieć leczenie kanałowe , na początku nic mnie nie bolało, jednak po 3 dniach na dziąśle dokładnie pod tym zębem pojawiła się afta, być może to przez ukłucie (znieczulenie). Generalnie odczuwam ból, nie jakiś strasznie nieznośny, ale jednak, a co gorsza bolą mnie węzły chłonne i nie wiem, czy tak powinno być, jakieś rady ?
Natychmiast iść do dentysty, bo takie objawy mogą oznaczać infekcje bakteryjną. Dentysta powinien ci dać antybiotyk zanim ponownie dotknie zęba.
Może to być też zapalenie okostnej,a lbo bakterie beztlenowe zamoknięte wewnątrz zęba. Takich rzeczy nie powinno się "przetrzymać" tylko iść do dentysty. A z bólem mają obowiązek zarówno prywatnie jak i na NFZ przyjąć Cię bez kolejki.
Miałam kanałowe kilka razy i jakoś przeżyłam Gorzej jak zęba trzeba wyrwać, to już jest horror.
Być może masz jakąś szparę i od tego boli. nie powinno Cię boleć, bo to ma na celu zatruć nerwa.