Dziwne zachowanie mamy.. nie wiem co robić.. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Dziwne zachowanie mamy.. nie wiem co robić..

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1 Ostatnio edytowany przez kalina_007 (2016-03-18 18:09:43)

Temat: Dziwne zachowanie mamy.. nie wiem co robić..

Moi rodzice są po rozwodzie. Mieszkam z mamą. Ja mam 26 lat. Wcześniej mieszkał z nami brat i jego żona, ale niedawno sie wyprowadzili, wiec zostałam z mamą sama. Skończyłam studia, pracuje na cały etat, a po południami dodatkowo jeszcze sobie dorabiam pracując przez internet oraz pomagam różnym dzieciom w nauce. Mama prowadzi małą firme.

Ja czasem pracuje po 12 godzin dziennie, ponieważ z chłopakiem planujemy ślub w przyszłe wakacje. Mama powiedziała, że nie ma pieniedzy, wiec nic finansowo mi nie pomoże, dlatego pracuje tak dużo ile tylko moge, abym sama mogła odłożyć sobie na wesele. Dokładam sie oczywiście także do rachunków oraz robie zakupy. Jest cieżko. Nie mam w ogóle dla siebie czasu. Mało śpie. W weekendy także pracuje albo mam zajecia na uczelni - studiuje kolejny kierunek. Mamy ciągle nie ma w domu, ponieważ zajmuje sie firmą, wiec ja dodatkowo zajmuje sie jeszcze całym domem (robie zakupy, gotuje obiady, sprzątam, itd), a dom mamy duży. Cieżko mi samej to wszystko ogarnąć. Jeśli zdarza sie, że czegoś nie zdąże zrobić to mama robi mi awanture, że coś jest nie zrobione, coś nie posprzątane itd. I wtedy sie zaczyna.. trzaskanie szafkami, stekanie, narzekanie.. O byle głupote potrafi na mnie nawrzeszczeć, tak jakbym tylko ja była od sprzątania. Do tego kontroluje, wchodzi do mojego pokoju, wtedy kiedy jej sie tylko chce, grzebie mi w szafkach, itd, bo jak powiedziała: To jej dom. Mój brat nie wytrzymał, ponieważ potrafiła zrobić mu awanture przy jego żonie. Oczywiście o byle głupote. Bo jej zawsze wszystko przeszkadza. Moja bratowa powiedziała, że mama zostanie na starość sama w domu.

Mama także przestała o siebie dbać. W ogóle sie nie maluje, nie używa perfum, a czasem zdarza sie, że nawet chodzi w tym samym ubraniu przez 2 tygodnie. Nie wiem nawet czy codziennie sie myje. Gdy przychodzi mój chłopak to w ogóle z nim nie rozmawia, idzie do innego pokoju. Mój chłopak nie chce nawet do mnie przychodzić. Powiedział, że sie źle u mnie czuje. Bardzo mi przykro, ponieważ jego rodzice są przesympatyczni i zawsze rozmawiamy na różne tematy. Moją mame nic nie obchodzi, o nic nigdy mnie nie pyta. Żyje tak jakby w swoim własnym świecie. Do mojego brata też sie nie odzywa. Odkąd sie wyprowadził mineło pół roku i ani razu do niego nie zadzwoniła!!! Nie zna nawet jego dokładnego adresu!!! Ja oczywiście mam kontakt z bratem.

Jak próbuje z nią porozmawiać, żeby zmieniła swoje zachowanie to rozmowa kończy sie awanturą. Mama zaczyna na mnie wrzeszczeć, żebym dała jej spokój.

Dusze sie w swoim własnym domu. Ciągle sie boje, że czegoś nie zrobiłam i że mama zaraz wpadnie i bedzie awantura. Sama mam bardzo dużo pracy. Nie wiem czy któraś dziewczyna w moim wieku tak dużo w domu pomaga i jeszcze pracuje i studiuje. Strasznie mi przykro. Nie mam nawet komu sie wygadać. Oczywiście mój chłopak wie, że relacja miedzy mną a moją mama nie jest za dobra, ale nie zna szczegółów. Głupio mi sie przyznać i powiedzieć mu jaka ona jest naprawde. I mam wrażenie, że z dnia na dzień robi sie coraz gorsza sad Nie wyobrażam sobie, abym miała z nią mieszkać razem z moim meżem.

Może jak naprawde zostanie sama w domu to wtedy zrozumie, że tak nie powinna sie zachowywać?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dziwne zachowanie mamy.. nie wiem co robić..

A może ona chce zostać sama?
A może Ty powinnaś się wyprowadzić?
A może ona ma zły dzień?A może Ty przesadzasz?

Tych może...można mnożyć.
Chcesz mieć spokój?Zmień miejsce zamieszkania.

3

majkaszpilka napisał/a:

A może ona chce zostać sama?
A może Ty powinnaś się wyprowadzić?
A może ona ma zły dzień?A może Ty przesadzasz?

Tych może...można mnożyć.
Chcesz mieć spokój?Zmień miejsce zamieszkania.

Ona tak sie zachowuje już od dawna.. to na pewno nie jest tak, że ma zły dzień. A ja wcale nie przesadzam, bo staram sie jak tylko moge. Robie zakupy, gotuje obiady, robie jej pranie, napale piecu, narąbie drzewa i mogłabym tak wymieniać. Czasem jak mam 30 min przerwy miedzy jedną, a drugą pracą to ten obiad zawioze jej do pracy. W domu zrobie dosłownie wszystko. A ona tego nie docenia. Cały czas widzi, że "czegoś" nie zrobiłam i robi awantury. Jestem młoda, a nie mam czasu nawet żeby spotkać sie raz w tygodniu z chłopakiem.
Oczywiście, że chciałabym sie wyprowadzić, ale mama ma 62 lata.. Z jednej strony nie chce jej zostawiać samej, a z drugiej.... chciałabym ucieć i żyć swoim życiem.

4

Wyprowadz się. Twoja mama to nie ulomna staruszka.

5

Chciałabym.. ale tutaj mam prace.. do tego odkładam każdy grosz, abym za rok mogła wziąć ślub. Wynajecie jakiejś stancji sporo by mnie kosztowało sad

6

Ślub kosztuje grosze. Wesela na 100 osób robić nie musisz. No chyba, że musisz, to wtedy pozostaje zacisnąć zeby. Po ślubie gdzie będziecie mieszkać?

7

Po ślubie chcemy wynająć coś.. myślimy także o mieszkaniu na kredyt..

8

No cóż to pozostaje Ci podjąć decyzję co wolisz. Wesele z przytupem czy spokój od zaraz.

9

Czy zawsze tak się zachowywała czy ostatnio?
Może jest chora np depresja tak się zaczyna że człowiek nie dba o siebie i nic nie robi albo jakaś nerwica
Czy coś się może złego wydarzyło w jej życiu? Może jest mimo złego charakteru samotna i tak to się objawia trzeba by lekarza pytać
Może trzeba by z nią rozmawiać nie na zasadzie zmień się tylko spytać co  czuje porozmawiać na jakieś interesujące ją tematy może otworzy się na rodzinę
A może jest ktoś starszy w rodzinie i z  nią porozmawia bo sama możesz nie dać rady
Bo dla mnie to dziwne jeśli by mi córka wszystko robiła i czasami porozmawiała to byłabym najszczęśliwsza na świecie
Nie jestem psychologiem ale jeśli wcześniej było ok to może jakaś choroba lub jakieś ciężkie przeżycie ją zmieniło

pozdrawiam życzę wytrwałości

10

Dziewczyno, masz pracę, jesteś samodzielna, wynajmij gdzieś jakiś pokój i miej święty spokój.

Po co masz się denerwować, stresować, martwić i zapieprzać do granic możliwości? Sama piszesz, że już nie dajesz rady.
Matka sobie poradzi, a wesele też może zaczekać.

11

Zgadzam sie z Agnieszka60, takie zmiany w zachowaniu mogą świadczyć o chorobie, problemach, moze depresja czy inna choroba ktora wymaga pomocy psychologa. Takie objawy jak brak dbania o siebie często sa charakterystyczne, ja bym mamy nie zostawiała bez pomocy samej sobie, wiesz moze byc tez tak ze ja przeraza wizja Twojego ślubu. Moze jej sie wydaje ze zostanie sama i nikomu niepotrzeba - jest po rozwodzie, samotna, brat ma własna rodzine i Ty tez wkrótce będziesz miała. Niektorxy na stres reagują agresja. Moze dlatego ona sie czepia Ciebie, bo jest nerwowa...:(

12

Trudny charakter Twojej matki, to jedno, ale podobnie jak inni podejrzewam, że ona może cierpieć na depresję.
Radziłabym Ci wytrzymać w tym domu do ślubu, a potem wyprowadzić się. Jednak wcześniej powinniście z bratem uzgodnić wspólną pomoc matce.
62 lata, to jeszcze nie uwiąd starczy, ale czas płynie i jest oczywiste, że Wasza matka będzie miała problem z utrzymaniem porządku w dużym domu + palenie w piecu.
Nie pozwól, żeby w przyszłości wszystkie obowiązki spadły tylko na Ciebie, Twoja mama ma dwoje dzieci.
Tymczasem jednak staraj się wytrzymać, a jednocześnie próbuj się z nią dogadać w kwestii podziału obowiązków. Ostatecznie możesz nieco odpuścić i nie reagować na jej ataki, zawalczyć też, w miarę możliwości o swoją prywatność.
Większym problemem może być poruszenie tematu braku jej dbałości o siebie i namówienie jej na wizytę u specjalisty, ale możesz spróbować.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Dziwne zachowanie mamy.. nie wiem co robić..

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024