Nienormalna przyjaźń z byłą. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Nienormalna przyjaźń z byłą.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Nienormalna przyjaźń z byłą.

Dobry wieczór, chciałam zapytać Was o zdanie i prosić o poradę.

Od kikku miesięcy jestem w związku z cudownym mężczyzną, który jest naprawdę dobrym człowiekiem, ale no właśnie... Za dobrym. Otóż przyjaźni się ze swoją byłą dziewczyną, z którą nie jest już od roku, ponieważ ta, w wyjątkowo perfidny sposób zdradziła go. Pokrótce opisując, wiem, że chciał jej dać drugą szansę, ale widząc jej stosunek do tego wszystkiego - odpuścił. Dopóki nie poznał mnie ich kontakty opierały się na tym, że jeździli razem na wspólne wypady, wyświadczali sobie mnóstwo przysług. Później pojawiłam się ja i ta relacja naturalnie ukróciła się. Jednakże do tej pory ta kobieta jest na tyle bezczelna, że potrafi przyjść do niego robić pranie, bezustannie prosić go o mnóstwo innych przysług i ogólnie wykorzystywać go. On jest takim dobrodusznym człowiekiem, że godzi się na wszystko. I to jest właśnie nasz punkt zapalny. Początkowo delikatnie starałam się dać mu do zrozumienia, że mi to nie odpowiada - bez skutku. Po pewnym czasie (nieładnie z mojej strony) zaczęłam to przekpiewać, starając się uświadomić mu, że zwyczajnie nie chcę aby ta kobieta czegokolwiek od niego chciała. On zupełnie nie widzi w tym niczego złego. Powiedział mi wprost, że obojętnie kto poprosiłby go o pomoc - nie odmówi bo taki już po prostu jest. Bardzo mi na nim zależy, gdyby nie ta sytuacja - byłoby między nami idealnie. Jednak bezustannie kłócimy się o nią. Do tego stopnia, że postawiłam mu ultimatum - ona albo ja. Odpowiedział, że jestem dla niego najważniejsza na świecie i nigdy nikogo nie przedłoży ponad mnie. Ale, że charakteru swojego nie zmieni a co za tym idzie postępowania też nie. Jestem załamana, rani mnie jego zachowanie a on kompletnie tego nie rozumie. Proszę o radę. Nie wiem już jak mogłabym dotrzeć do niego i uświadomić mu że ta bezczelna kobieta go wykorzystuje

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nienormalna przyjaźń z byłą.

Daj mu kilka dni samotności, powinno podziałać tongue

3

Mario95555 napisał/a:

Daj mu kilka dni samotności, powinno podziałać tongue

Ale to nie rozwiąże problemu na dłużej

4

Zobaczy, że może cię stracić. Na razie powiedziałaś albo ja albo ona, ale nie poparłaś tego żadnymi czynami. Myślę, że trochę to zlał. Albo coś zrobisz, albo będziesz siedzieć i się denerwować a jego była będzie wpadała "robić pranie"

5

Charakteru może nie zmieni,ale postępowanie wobec byłej powinien.I powinien wiedzieć,że to Ciebie rani.
A nie rani się osoby,którą się rzekomo kocha.

6

majkaszpilka napisał/a:

Charakteru może nie zmieni,ale postępowanie wobec byłej powinien.I powinien wiedzieć,że to Ciebie rani.

No właśnie. Przyszło mi do głowy, żeby spotkać się z nią i dosadnie wyrazić co myślę na temat jej zachowania.

7

Migotkahej napisał/a:
majkaszpilka napisał/a:

No właśnie. Przyszło mi do głowy, żeby spotkać się z nią i dosadnie wyrazić co myślę na temat jej zachowania.

Naprawdę chciałabyś dać jej taką satysfakcję? big_smile przecież miałaby temat do opowiadania koleżankom przez kolejny miesiąc big_smile Kobieto, nie rób z siebie ostatniej idiotki...

A na moje oko to mi wygląda tak, że twój misio jest nadal zapatrzony w tamtą kobietę, tyle że wie, że z niej kandydatki na zonę nie będzie, bo puszczalska, to sobie znalazł ciebie. Gdyby mu na tobie ZALEŻAŁO to w trymiga by ostudził stosunki z tamtą, z obawy że ciebie straci.

Najwidoczniej jedyną gorszą rzeczą dla niego poza utratą ciebie - jest utrata jej towarzystwa smile

8

Co to znaczy, że on już taki jest ? No bez przesady ale to brzmi co najmniej dziwnie. Mnie by chyba szlak trafił gdyby mój facet ciągle tak "pomagał" swojej byłej dziewczynie która przy tym na pewno się dobrze bawi. Wybij sobie z głowy spotykanie się z nią, nie poniżaj się do tego stopnia, to bez sensu smile Ja bym na jakiś czas odcięła się od niego. Musisz być twarda i konsekwentna w tym co mówisz bo jeśli to skończy się tylko na Twoich słowach i postawieniu ultimatum to w końcu on przestanie traktować Twoje słowa poważnie, aż w końcu to oleje... wink

9

mamma mia! rozumiem pomoc w jakiejś wyjątkowej jedynej sytuacji, ale przychodzić robić sobie pranie? dla mnie to nie do pomyślenia i chyba większość facetów po zdradzie raczej nie mogłaby patrzeć na swoją ex. nawet najwięksi filantropi muszą mieć gdzieś swoje granice. robienie prania to nie jest rzecz w której może jej pomóc tylko Twoj facet, mogaby poprosić o taką pomoc kogokolwiek. poza tym takie gadanie, że Ty jesteś najważniejsza ale się nie zmieni to tylko mydlenie oczu. jeśli byś była rzeczywiście najważniejsza to nie pozwoliłby Ci się denerwować i zadbałby o to abyś tak się właśnie czuła. no chyba sobie jaja robi że jego puszczalska ex nie poradzi sobie bez niego. zgadzam się z przedmówcami, dałaś ultimatum to bądź konsekwentna, jeśli się nie postawisz to nic sobie nie zrobi z Twoich słów i bądź ostrożna skoro zastanawiał się nad daniem jej drugiej szansy...

10

Migotkahej napisał/a:

postawiłam mu ultimatum - ona albo ja. Odpowiedział, że jestem dla niego najważniejsza na świecie i nigdy nikogo nie przedłoży ponad mnie. Ale, że charakteru swojego nie zmieni a co za tym idzie postępowania też nie. Jestem załamana, rani mnie jego zachowanie a on kompletnie tego nie rozumie. Proszę o radę. Nie wiem już jak mogłabym dotrzeć do niego i uświadomić mu że ta bezczelna kobieta go wykorzystuje

Po pierwsze nikt go nie wykorzystuje, on sam chce jej pomagac, bo mu jej brakuje.
Po drugie postawilas ultimatum "ona albo ja" i on wybral ja, nie Ciebie. Juz to powinno dac Ci do myslenia. A poniewaz nie poszly za tym zadne konsekwencje to Twoj facet juz wie, ze moze Twoje kazda nastepna grozbe olac.

11

Dalas ultimatum.
On sie okreslil.
Teraz Twoj ruch.

12

Migotkahej napisał/a:

Powiedział mi wprost, że obojętnie kto poprosiłby go o pomoc - nie odmówi bo taki już po prostu jest.

Bla, bla, bla... smile. Wiesz dlaczego ciągle tak jest? Bo nie zakończył tej relacji w głowie. Wciąż żywi do niej jakieś uczucia. Wiesz co się w takich sytuacjach robi? smile. Mówi się: "jak się ogarniesz (w domyśle, zamkniesz swoją przeszłość) to się odezwij", i idzie się robić rzeczy w swoją stronę. Innego sposobu nie ma, na poznanie prawdziwych i szczerych zamiarów wobec ciebie. Daj mu czas i przestrzeń, a szybko się przekonasz, ile dla niego znaczysz. Tylko odczekaj dobrych parę tygodni, a nawet kilka miesięcy wink.

13

A ta była nie robi z siebie idiotki tak się zachowując? Nie daje tematu koleżankom autorki do rozmów?
Co wy macie z tym, żeby za żadne skarby nie reagować w takim przypadku? Autorka próbowała skłonić partnera do zareagowania w tej kwestii i on tego odmówił, to ja się jej nie dziwię, że zdesperowana już chce sama to z nią załatwić, ale nie musi się od razu z nią spotykać, wystarczy jej napisać krótką wiadomość. Uważam, że nie zawsze konfrontacja z ta drugą jest ble, wręcz przeciwnie, jest masa takich sytuacji, kiedy właśnie w ten sposób wychodzi na jaw drugie oblicze całej sytuacji i wbrew pozorom nie musi być tak, że to była jest tą złą, ona w ogóle wie o autorce? Jak chłopak zachowuje się w stosunku do niej? Może tą 'pomocą' daje jej jakieś sygnały?

14

Odpowiedział, że jestem dla niego najważniejsza na świecie i nigdy nikogo nie przedłoży ponad mnie. Ale, że charakteru swojego nie zmieni a co za tym idzie postępowania też nie. Jestem załamana, rani mnie jego zachowanie a on kompletnie tego nie rozumie. Proszę o radę.

Naprawdę uważasz, że on tego nie rozumie? No cóz- czasem sprytnie jest udać głupa. Oczywiście, że on doskonale rozumie o co ci chodzi, ale jak widzisz nie ma zamiaru uszanować twojego życzenia ani liczyć się z twoimi uczuciami, a podobno on jest taki wspaniały. Może on i jest wspaniały, ale najwyraźniej nie układ z byłą bardzo mu odpowiada- może w taki sposób on pompuje swoje ego? W końcu ona zdradziła go, on dał jej szansę, której tamta nie wykorzystała, więc nic dziwnego, że teraz latanie koło niego ze strony byłej bardzo łechce jego męskie ego. On załatwai a tą dziewczyną jakieś swoje porachunki, a ty jestes tylko pionkiem w ich grze. Facet ten odpowiadając ci w taki sposób jasno się okreslił- była est dla niego wazniejsza. Ty masz swoje humorki, ale on przeczeka to- jesli przejdziesz nad czymś takim do porządku dziennego, to za chwilę dobry i wspaniały misio dostarczy ci jeszcze większych atrakcji- nie wiem czy wiesz, ale on własnie próbuje przekroczyć pewną granicę. Jesli pozwolisz mu na coś takiego, to licz się z tym, że za jakis czas on przestanie cię poważać. Postawiłas mu okreslone żądania, więc bądź teraz konsekswentna- ruch nalezy do niego. Niczego się nie bój i rób to, co do ciebie nalezy, ponieważ masz absolutną rację nie zgadzając się na jakiś "przyjacielski" układ własnego faceta z byłą.

15

Mi to wygląda na sytuację, że on ma w stosunku do niej jakąś nadzieję, a na pewno nie chce Jej stracić. Czy Ty jesteś pewna, że to Twój facet podjął decyzję o niekontynuowaniu ich związku? Zostaw mu krótki list: Masz 7 dni na uregulowanie sprawy z eks. Przez te 7 dni nie kontaktuj się ze mną, potem jeśli kiedykolwiek ją zobaczę to będzie koniec. No i bądź konsekwentna.

16 Ostatnio edytowany przez Garance_30 (2016-03-01 09:47:44)

oliwia9195 napisał/a:

on własnie próbuje przekroczyć pewną granicę. Jesli pozwolisz mu na coś takiego, to licz się z tym, że za jakis czas on przestanie cię poważać.

Dokładnie jest tak, jak pisze Oliwia. Niestety, ale nie jesteś jego pierwszym wyborem, on ciągle się waha pomiędzy tobą, a nią (niekoniecznie chcąc do niej wrócić, ale chodzi o ich ciągle trwającą więź) i jeśli prześpisz ten moment, i nie ustawisz się w pozycji: "facet, nie ze mną te numery", to przegrasz sromotnie i już nigdy nie uda ci się z nim mieć dobrze rokującej relacji (jeśli nie poczuje, że może cię stracić przez takie zachowanie i nie ukażesz mu się jako równorzędna partnerka). W tej chwili wyczuł, że jesteś bardziej za nim, niż on za tobą, dlatego sobie na to pozwala. Po przekroczeniu tej granicy, będzie robił już co chciał, a potem nie będzie cię szanował (ty będziesz zatruwać się domysłami, ich kontaktami etc.). Do roboty, lepiej odpuścić sobie "coś słabej jakości" na początku i się nie zaangażować, niż tracić kolejne lata na życie z kimś, kto nie szanuje i nie ceni tego, kim jesteś i o co prosisz.

17

To nie do końca jest tak, że ona go wykorzystuje. Wydaje mi się, że jest na odwrót. Twój chłopak lubi towarzystwo byłej, ponieważ może dzięki niej podbudować swoje męskie ego. Został odrzucony, a teraz sam ją odrzucił - czyż to nie jest idealna zemsta? Taka sytuacja daje mu ogromne poczucie satysfakcji: ma dwie kobiety, które walczą o niego. Ty, droga autorko jesteś w tym związku trochę na pokaz. Twój chłopak potrzebuje Ciebie by pokazać swojej byłej jak to on sobie świetnie bez niej radzi, mówi do niej "patrz co straciłaś". Jej starania, podlizywanie się i udawanie przyjaciółeczki to rozkosz dla niego. Do tego dochodzisz Ty - zazdrosna (słusznie), ale nie stawiająca się za bardzo. On czuje się "górą", może robić co musie podoba. Przestań na to pozwalać! Dziewczyny już podpowiedziały co masz robić, więc nie będę powtarzać ich słów.

I niech czasem nie zwodzi Ciebie jego łagodna osobowość. Znałam kilku takich dobrych i pomocnych facetów, których to była taaak skrzywdziła. Niestety również takie typki potrafią bardzo skrzywdzić. Oni mimo zdrady nadal lubią swoje ex i chętnie im pomagają, pieskują. A nowa dziewczyna męczy się z nimi i tłumaczy sobie, że ich chora przyjaźń z ex to jakaś manifestacja ich dobrej osobowości - dobre sobie! Najgorsze jest to, że gdy zwrócisz takiemu uwagę, to on odwróci kota ogonem i powie Ci, że przecież ona jest taka biedna i skrzywdzona i musi jej pomagać.

18

Hmmm była dziewczyna to nie przyjaciółka lub koleżanka z dzieciństwa. Ich łączyło łózko, wspólne przeżycia.  Ja bym dała u;ultimatum i gdyby osobnik nie zrozumiał że ma przestać utrzymywać z nią kontakt bo mnie to rani odeszłabym. Może wtedy inaczej spojrzy na ta cała sytuację. Myśl o sobie a ta sytuacja sprawia że zamiast cieszyć się z bycia razem, częściej myślisz o jego byłej niż o sobie o nim.

Nie przebywasz u niego że ona przychodzi sobie wtedy kiedy chce a on jej tyle czasu na wszystko poświęca czy jak to wszystko działa???

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Nienormalna przyjaźń z byłą.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024