Jak przygotować się do ciąży? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Jak przygotować się do ciąży?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Jak przygotować się do ciąży?

Dziewczyny, doradźcie jak przygotowywałyście się do ciąży? Chodzi mi głównie o to jak dbałyście o swoje ciało? Jakieś specjalne ćwiczenia? Czy dzięki temu łatwiej Wam było później zrzucić brzuszek?

Jak pod względem zdrowotnym dbałyście o siebie? Jakieś konkretne badania?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak przygotować się do ciąży?

Zacznij brać kwas foliowy. Folik kosztuje kolo 10 zł a jest mega ważny.
Prowadź po prostu zdrowy tryb życia. Sport jak najbardziej uprawiaj. Wzmocnij mięśnie brzucha. No i ważne żeby w samej ciąży tez jest DLA dwóch, a nie ZA dwóch smile

3

ilo27 napisał/a:

Zacznij brać kwas foliowy. Folik kosztuje kolo 10 zł a jest mega ważny.
Prowadź po prostu zdrowy tryb życia. Sport jak najbardziej uprawiaj. Wzmocnij mięśnie brzucha. No i ważne żeby w samej ciąży tez jest DLA dwóch, a nie ZA dwóch smile

To co pisze koleżanka wyżej to racja, ale postaraj sie też nakłonić partnera do zdrowego trybu życia:) on też może przyjmować kwas foliowy lub selen + wit e, partner może wykonać badanie spermy.

A Ty mozesz zacząć poznawać swoj organizm (śluz,  szyjka)  prowadzenie notatek i mierzenie temperatury na stronce ovufriend.pl jest przydatne:) możesz również kupić testy owulacyjne. Jest masa leków bez recepty które poprawia Twój śluz i owulacje, jeśli oczywiście chcesz się zabrać za starania tak "pełną gębą"

4

A ja myślę, że nie ma co robić od początku spiny pt. "staramy się o dziecko". My zaczęliśmy w styczniu starania, pierwszy cykl za nami, w ciąży nie jestem. Staram się do tego podejść na luzie tzn. folik oczywiście biorę i Ty też kup sobie. Sport jak uprawiałam tak uprawiam, jem normalnie, choć oczywiście warto zwiększyć spożycie warzyw i owoców bo są w nich witaminy. Seks uprawiamy jak mamy na niego ochotę, celując oczywiście w dni płodne. Ale powiem Wam coś, w tamtym miesiącu powiedziałam do faceta w żarcie zupełnie "Kochanie dziś wypada mój najbardziej płodny dzień, bierzemy się do roboty". Ale jakoś tak od słowa do słowa rzeczywiście zaczęliśmy uprawiać seks.. i co się stało? Mój facet nie mógł dojść. Pierwszy raz w życiu nie mógł mieć wytrysku szok. yikes przerwaliśmy stosunek, bo sprawiał mi już ból. Podświadomość gdzieś go zablokowała, mimo że on marzy o dziecku i non stop pyta czy już w ciąży jestem smile. Dlatego obiecałam sobie , że nawet w żartach już mu nie powiem kiedy dokładnie mam dni płodne a on jakoś tego nie liczy. Na spontanie mamy ochotę na seks to go uprawiamy. Dlatego Gabri spokojnie smile ale ćwiczenia brzucha czy po prostu rozciągające nie zaszkodzą, bo i kręgosłup wzmocnisz.

5

No właśnie nie chcę do tego podchodzić w taki sposób, że tylko w dni płodne i nigdy więcej - wiem, że to za duża presja dla obojga z nas. Wolałabym podejście, jak się uda to się uda.

Czuję natomiast sama na sobie presję, że muszę być w dobrej kondycji, żeby dziecko urodziło się silne i zdrowe.

Czy uważacie, że wyćwiczony brzuch przed ciążą może lepiej się później regenerować po ciąży? Czy to raczej nie ma znaczenia?

6

Nie mam zdania, dopiero jestem w pierwszej ciazy:)

7

saya16 napisał/a:

Nie mam zdania, dopiero jestem w pierwszej ciazy:)

Jesteś też młodsza to pewnie będzie Ci łatwiej smile Ale termin już tuż tuż smile

8 Ostatnio edytowany przez mery90 (2016-02-18 12:36:35)

Coprawda ja tez jestem w pierwszej ciazy wiec az tak nie pomoge.
Mysmy sie jakos cialem extra na ciaze nie przygotowywali. Moze dlatego, ze sie udalo ok 2tyg po wypowiedzeniu slow "staramy sie o dzidziusia". Ale zylismy jak do tej pory. Nie nakladlismy na siebie presji. Ja robilam test coprawda 1 wczesniej, przed impreza, zeby wiedziec czy moge spokojnie pic alkohol czy tez impreza powinna byc juz bezalkoholowa. Test w piatek wyszedl negatywny, a w nastepny czwartek juz byl pozytywny wink mialam wyrzuty sumienia, ale nie mialam na to wplywu.
Teraz bedac w ciazy tez nie robie sobie jakiejs paranoi w glowie. Staram sie dbac o siebie, i bobasa, ale tez nie z takim parciem.
Przed ciaza cwiczylam i to duzo, schudlam 30kg, nacieszylam sie 1miesiac wymarzona waga wink i teraz ubolewam nad dodatkowymi kg, to jest dla mnie chyba najgorsze w tym wszystkim. Ale trudno, zgubi sie po ciazy wink bo na poczatku ciazy bylam za slaba na silownie, a u mnie albo 100%, albo wogole... wiec dalam sovie spokoj poki co a po pologu wracam do gry

Ahh no i kwas foliowy jak dziewczyny pisza. Choc ja zaczelam brac dopiero jak test wyszedl pozytywny wink

9

Ja też właśnie schudłam bardzo dużo w przeciągu ostatniego roku. Bardzo mi na tym zależało, bo źle czułam się sama ze sobą. No ale może skoro już raz mi się udało, to po ciąży też się uda?

10

Jeśli jesteś gotowa psychicznie na dziecko to już połowa sukcesu za Tobą. Możesz poczytać różnego rodzaju poradniki dotyczące jak wychowywać dziecko, tego jak je karmić itp. Ważne też być zadbała o swój organizm. Na pewno musisz odżywiać się zdrowo. Jeśli jesteś uzależniona od czegoś to pamiętaj, aby zrezygnować z tego. Dobrze, jeśli być zaczęła ćwiczyć. Nie mam na myśli tu intensywnych treningów, ale gimnastykę albo jogę. Pozwoli Ci to rozciągnąć się i poznać lepiej swoje ciało. Po porodzie będzie Ci łatwiej dojść do siebie. Przez całą ciąże używaj kremów i balsamów nawilżających profilaktycznie przed pojawianiem sie rozstępów.

11

ilonafilon napisał/a:

Jeśli jesteś gotowa psychicznie na dziecko to już połowa sukcesu za Tobą. Możesz poczytać różnego rodzaju poradniki dotyczące jak wychowywać dziecko, tego jak je karmić itp. Ważne też być zadbała o swój organizm. Na pewno musisz odżywiać się zdrowo. Jeśli jesteś uzależniona od czegoś to pamiętaj, aby zrezygnować z tego. Dobrze, jeśli być zaczęła ćwiczyć. Nie mam na myśli tu intensywnych treningów, ale gimnastykę albo jogę. Pozwoli Ci to rozciągnąć się i poznać lepiej swoje ciało. Po porodzie będzie Ci łatwiej dojść do siebie. Przez całą ciąże używaj kremów i balsamów nawilżających profilaktycznie przed pojawianiem sie rozstępów.

Dzięki Bogu nie jestem uzależniona od niczego i od roku mam na prawdę zdrową i zbilansowaną dietę.

A jakieś konkretne lektury polecasz?

12

Może to przypadek, ale wszystkie moje znajome (i ja smile ), które przed ciążą były bardzo aktywne fizycznie - bardzo dobrze znosiły ciążę, bez absolutnie żadnych dolegliwości (co dziwne, również bez słynnych mdłości, nie mam pojęcia czy to może mieć związek). Z kolei koleżanki nieruchliwe miały wszelkie ciążowe atrakcje - wymioty, spuchnięte nogi, żylaki, hemoroidy, cukrzycę ciążową, rozstępy i czym tam jeszcze w necie strasza smile

13

Vingga, to ja chyba jestem jakas dziwna wink przed ciaza chodzilam na silownie 5dni w tyg, zdrowe odzywianie itd, a jednak na poczatku ciazy nabawilam sie hemoroidow, coprawda odezwaly sie tylko w 9tc i juz jest cisza, mdlosci nie mialam, za to zgaga po calosci, opuchniete nogi mam pezy intensywniejszym dniu, rozstepy pojawiaja sie, coprawda malutkie i biale, ale jednak sa. Takze raczej nie ma reguly

14

No najwidoczniej nie ma reguły hmm

Choć i tak nie zaszkodzi utrzymać zdrowego trybu życia i dużo się ruszać.

A jak z wagą po ciązy? Miałyście problem?

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Jak przygotować się do ciąży?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024