Problematyczna dziewczyna. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Problematyczna dziewczyna.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Problematyczna dziewczyna.

No właśnie... Od przeszło dwóch lat jestem w związku na odległość z pewnym dziewczęciem.  Widujemy się generalnie co dwa,  czasem trzy tygodnie na całe weekendy.  Ale nie w tym rzecz.

Moja dziewczyna jest na ogół świetna,  kochająca -  stara się.  Niestety ma też kilka wad,  które akceptuję -  jest niesamowicie uparta i ma tendencję do rozdmuchiwania problemów; gdy już taki się pojawi,  to z automatu staje się zimna jak lód i mówi naprawdę przykre rzeczy -  żadne wulgaryzmy,  inwektywy,  et cetera -  po prostu celnie wymierzone szpile,  które powodują,  że łzy stają mi w oczach.

Jak sobie z tym radzić,  jak pomóc jej nad tym panować?  Tego typu sytuacje przytrafiają się zazwyczaj,  gdy w jakiś sposób moja reakcja skojarzy jej się z tym,  co robił jej były,  albo jaki był.  Przykład: wrzuciła do internetu zdjęcie,  na którym bardzo niekorzystnie wyszedłem.  Powiedziałem,  by to skasowała (w spokojny sposób,  po prostu "Ej,  no weź to skasuj.").  Jej reakcją był foch i to całkiem mocny,  a także zarzucenie mi,  że zachowuję się jak jej były (maniak kontroli i generalnie podła glizda).  Przeprosiłem za swoją reakcję,  wytłumaczyłem o co mi chodzi...  I nic.  I tu kolejny problem: ona nie przyjmuje przeprosin do wiadomości.  Czasem się zdarza,  że zrobię coś nie tak -  nie da jej się wtedy przeprosić.  Jest oschła i trwa to tyle,  aż jej przejdzie.

Ja strasznie ją kocham,  znaczy dla mnie naprawdę wszystko i gdy ona coś zrobi źle,  to wybaczam jej z mety.  Nie cierpię się kłócić i rozpamiętywać -  to dla mnie bezsensowna strata czasu.

I tak,  jak już pytałem -  czy jest jakiś sposób,  by pomóc jej ujarzmić te dziwne stany?  Ja wszystko rozumiem,  ale czasami ręce opadają.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problematyczna dziewczyna.
Wartan napisał/a:

No właśnie... Od przeszło dwóch lat jestem w związku na odległość z pewnym dziewczęciem.  Widujemy się generalnie co dwa,  czasem trzy tygodnie na całe weekendy.  Ale nie w tym rzecz.

Moja dziewczyna jest na ogół świetna,  kochająca -  stara się.  Niestety ma też kilka wad,  które akceptuję -  jest niesamowicie uparta i ma tendencję do rozdmuchiwania problemów; gdy już taki się pojawi,  to z automatu staje się zimna jak lód i mówi naprawdę przykre rzeczy -  żadne wulgaryzmy,  inwektywy,  et cetera -  po prostu celnie wymierzone szpile,  które powodują,  że łzy stają mi w oczach.

Jak sobie z tym radzić,  jak pomóc jej nad tym panować?  Tego typu sytuacje przytrafiają się zazwyczaj,  gdy w jakiś sposób moja reakcja skojarzy jej się z tym,  co robił jej były,  albo jaki był.  Przykład: wrzuciła do internetu zdjęcie,  na którym bardzo niekorzystnie wyszedłem.  Powiedziałem,  by to skasowała (w spokojny sposób,  po prostu "Ej,  no weź to skasuj.").  Jej reakcją był foch i to całkiem mocny,  a także zarzucenie mi,  że zachowuję się jak jej były (maniak kontroli i generalnie podła glizda).  Przeprosiłem za swoją reakcję,  wytłumaczyłem o co mi chodzi...  I nic.  I tu kolejny problem: ona nie przyjmuje przeprosin do wiadomości.  Czasem się zdarza,  że zrobię coś nie tak -  nie da jej się wtedy przeprosić.  Jest oschła i trwa to tyle,  aż jej przejdzie.

Ja strasznie ją kocham,  znaczy dla mnie naprawdę wszystko i gdy ona coś zrobi źle,  to wybaczam jej z mety.  Nie cierpię się kłócić i rozpamiętywać -  to dla mnie bezsensowna strata czasu.

I tak,  jak już pytałem -  czy jest jakiś sposób,  by pomóc jej ujarzmić te dziwne stany?  Ja wszystko rozumiem,  ale czasami ręce opadają.

Cóż, wypada tylko życzyć Ci jak najszybszego wspólnego z nia zamieszkania - to jedyna rada, która odmieni Twoje życie na lepsze. Bo szybko sam zrozumiesz z kim masz do czynienia i w przeciągu miesiąca lub paru (zależnie od Twojej desperacji) otworzą Ci sie oczy i zakończysz znajomość z taką panną... To doskonały materiał na toksyka. Zaręczam, że teraz to nie związek... Dopiero przebywanie ze sobą pokazuje jak naprawdę jest - wieczne fochy, nerwy i kłótnie bedziesz mieć 24 g/dobę... A swoją drogą: masz świadomość, że Ty też kiedyś będziesz w jej opinii (do następcy) "podłą glizdą"?
Im szybciej z nią zamieszkasz tym szybciej na tym skorzystasz - przestaniesz marnować swoje życie na coś, co z góry skazane jest na porażkę...

3

Wartan napisał/a:

Jest oschła i trwa to tyle,  aż jej przejdzie.

To chyba masz odpowiedź na pytanie, co możesz zrobić. Chyba nic smile

Rozmawiałeś z nią o tym? Jest mała szansa, że ona nie wie, jak się zachowuje i wtedy jakbyś jej to na spokojnie wytłumaczył, to powinna popracować nad sobą, skoro mówisz, że się stara. Tylko musiałbyś zachować faktycznie spokój podczas tej rozmowy i skupić się na niej, nie na sobie, bo inaczej osiągniesz odwrotny skutek niż zamierzony. Postaraj się skoncentrować na jej intencjach i odkryć, co stoi za tym zachowaniem. Co chce osiągnąć, czego się boi? To manipulacja czy tylko strach przed np. odrzuceniem? Sprawdzanie, na ile może sobie pozwolić? Tylko tutaj wychodzisz z roli partnera, a zamieniasz się na chwilę w jej psychologa.

Moim zdaniem, Ty nic nie możesz oprócz wspierania jej w pracy nad sobą, o ile ona uzna, że faktycznie jest problem i będzie chciała to zmienić.

4

Za co ją przepraszasz ? Masz prawo powiedzieć żeby usunęła zdjęcie na którym jesteś i nie masz za co ją przepraszać.
Po prostu daj jej do zrozumienia, że jeśli chce z tobą stworzyć coś poważnego powinna przeszłość zostawić daleko za sobą i do niej nie wracać.

5

Wartan napisał/a:

łzy stają mi w oczach.

Przeprosiłem za swoją reakcję,  wytłumaczyłem o co mi chodzi...  I nic.

???
Nie bądź taki cienki Bolek.
Nie przepraszaj, gdy nie masz za co, nie wyrażaj zgody na porównywanie Cię do byłego chłopaka, bądź stanowczy.
Jeżeli ona ucina wszelką dyskusję i obraża się, to pozostaje Ci tylko ją zignorować, ewentualnie zakończyć spotkanie.
Nie chodzi o to, żeby się kłócić, ale Ty po prostu podkładasz się jej, dajesz sobie ciosać kołki na głowie i ona to wykorzystuje.
Ona sprawia Ci przykrość, a Tobie łzy stają w oczach???
Weź się za siebie i popracuj nad swoimi emocjami i asertywnością.

6

Ach te porady "zerwij z nią". No tak, czasem nie ma wyjścia, ale może najpierw popróbować inaczej, o ile autorowi zależy? W ramach jednorazowej terapii szokowej spróbowałabym się zachować wobec niej tak jak ona wobec Ciebie. Obraź się porządnie za jakąś bzdurę i zafunduj kilka/kilkanaście oschłych minut. Jak zobaczysz, że ją to trochę ruszyło to możesz zapytać jak się z tym czuje i powiedzieć, że ona regularnie funduje Ci to samo i niech się postawi w Twojej sytuacji. Jest to pewne ryzyko, bo może się z tego z jej strony rozpętać burza...

A co do tego obśmiewania "łez w oczach". Jak mnie strasznie denerwują Ci pseudo-twardzi faceci. Ja rozumiem radę "nie przepraszaj, bo nie ma za co" albo "bądź stanowczy", ale wyzywanie od cienkich Bolków to jakiś tekst całkiem z dupy. Jak ludzie są ze sobą blisko, znają się dobrze i wiedzą o sobie sporo rzeczy to dobrze wiedzą/czują co powiedzieć żeby jak najbardziej zabolało. Nawet największego twardziela-alfa-mega-hiper-ultra-samca tongue Czy on się do tego przyzna to jedna sprawa, ale czy zaboli to druga.

7

Związek generalnie polega na kompromisach. A twoje zachowanie sugeruje, że jesteś idealnym kandydatem na męża, który będzie siedział pod pantoflem, jeśli chociaż raz jej się nie postawisz. Odpowiedz sobie na pytanie, czy pasowałaby ci taka rola przez całe życie? Jeśli odpowiedziałeś negatywnie - zastanów się, czy nadal warto być z kimś kogo - mimo, że kochasz - traktuje cię w taki sposób.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Problematyczna dziewczyna.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024