Dziewczyny lubią te zajęcia, bo to zabawa - zabawa w granie na pianinie, w granie na gitarze, w teatr, w akrobatykę itd. Z pewnością to dla nich ważne i dające złudzenie, że robią coś niezwykłego. Pytanie czy te zajęcia to nie jest "dobro pozorne", bo artystki z nich nie będą (nie objawiają żadnych szczególnych talentów w żadnej z tych dziedzin), a zaniedbują obowiązki szkolne.... Starsza dziewczynka na półrocze w czwartej klasie ma cztery trójki - z przyrody, historii, polskiego i zajęć komputerowych.... Ja niestety pochodzę z domu, gdzie oczekiwano ode mnie, że przy moich zdolnościach, warunkach do nauki i braku innych obowiązków, mam uczyć się bardzo dobrze. Jak miałam czwórki na półrocze, to dostawałam jednoznaczny sygnał - masz się uczyć, to twój jedyny obowiązek (rodzice nieco odpuścili w ogólniaku, ale i tak zawsze miałam średnią 5,0 - zazwyczaj 2 celujące i tróję z francuskiego, którego szczerze nie lubiłam). Podobnie na studiach pamiętam rozmowę z rodzicami, którzy utrzymywali mnie w 100% płacąc za stancję, podręczniki... za całe moje utrzymanie, gdzie powiedzieli mi mniej więcej tak "nie musisz pracować, masz pieniądze na utrzymanie od nas, nasze jedyne oczekiwanie wobec ciebie jest takie, żebyś chodziła na wszystkie zajęcia i dobrze się uczyła". Nie jest tak, że moja pasierbica jest wybitnie inteligentna - jest najnormalniejszym dzieckiem, które ma swoje trudności w nauce, ale jest "średniakiem", który przy odrobinie pomocy i dopilnowania stać na znacznie lepsze wyniki... Nie mówię już, że uważam, że przy wytrwałej pracy i okraszonej ambicją powinna mieć oceny bardzo dobre ....
Czy mają czas wolny... tak, ponieważ są nauczone postawy, że nauka polega na odrabianiu lekcji na następny dzień - gdyby natomiast uczyły się w sensie wąskim tego pojęcia (czyli "dziś zakuwam na biologię i uczę się co to jest fotosynteza") to czasu wolnego nie miałyby w ogóle.
Trója z przyrody .... przyrodę mają w czwartek, podczas gdy w środę po lekcjach miały najpierw żaglówki od 17.30 do 19.00, a potem od 19.30 do 21.00 akrobatykę. Kiedy dziewczynka ma się przygotowywać do przyrody?
Potrzebuję wiedzy "z praktyki" innych rodziców, ile zajęć dodatkowych jest w ich ocenie racjonalne.....