SILNY ATAK PANIKI !!! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » SILNY ATAK PANIKI !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: SILNY ATAK PANIKI !!!

Nie ważne dlaczego przyszedł. Ważne jest to co się ze mną działo i jak bardzo jestem w  szoku z tego powodu.
Oddech miałam przyspieszony i płytki, mdlałam i się budziłam, trzęsłam się (drżałam), oblały mnie zimne poty, płacz i krzyk. Był przy mnie mój mężczyzna. Chciał dzwonić po karetke, bo nic innego nie umiałam powiedzieć niż "przepraszam" i"Wody". Wodę którą mi dał do reki wylałam na siebie bo nie mogłam utrzymać szklanki. Atak trwał około pół godziny.

Co robić ? Boję się kolejnego ataku. Boję sie tego strasznie. To było tragiczne. Czy któraś z was byłaświatkiem czegoś takiego lub doświadczyła tego ? POMOCY !!!!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: SILNY ATAK PANIKI !!!

W takich chwilach nie wolno się skupiać na swoim strachu, "wsłuchiwać" w siebie. Kiedy czujesz, że zbliża się atak paniki, spróbuj skupić się na bodźcach docierających do Ciebie ze świata otaczającego Cię: przyjrzyj się kolorowi i wzorowi podłogi, dotknij np. klamki i oceń, jaka jest w dotyku (twarda, zimna, śliska itd.), policz, ile czerwonych samochodów przejeżdża za oknem - jednym słowem rób wszystko, żeby odwrócić swoją uwagę od strachu i od tego, co odczuwasz na poziomie emocjonalnym. To rada, którą otrzymałam od psychologa z wieloletnim doświadczeniem i powiem szczerze, że na mnie działa.

Jednak może dobrze by było, byś sama wybrała się do psychologa, być może Twoje ataki paniki wynikają z czegoś konkretnego, co psycholog mógłby "wyciągnąć" z Ciebie.

3

Ja domyślam się z czego wynikają. We mnie jest ciągły strach przed utratą bliskich osob. Szczególnie przed odejściem/ śmiercią mojego partnera. W nocy nachodzą mnie właśnie tego typu sny. Bywa lepiej bywa gorzej. Ale obawiam się, ze nie jestem w stanie na długo skupić się na czymś innym. Boję się niesamowicie.

4

Mcrka napisał/a:

Ja domyślam się z czego wynikają. We mnie jest ciągły strach przed utratą bliskich osob. Szczególnie przed odejściem/ śmiercią mojego partnera.

Ale ten strach przed odejściem bliskich też z czegoś musi wynikać. Czasem warto "pogrzebać" w swojej podświadomości, żeby móc zacząć walczyć z tym, co się wygrzebie.
Widzę, że jesteśmy bardzo podobne do siebie wink Ja też mam niemalże co noc koszmarne sny, nie umiem się cieszyć z tego, co (lub kogo) mam bez lęku, że zaraz to utracę. Tyle, że na razie nie mam pojęcia, jak się tego irracjonalnego strachu pozbyć. Może to wynika z niskiego poczucia własnej wartości? Może boisz się, że nie zasługujesz na to, by ktoś z Tobą był i Cię kochał i podświadomie jesteś przekonana, że każdy może Cię zostawić...

5

Nie możesz żyć w ciągłym lęku i strachu a po takim ataku wiedz że jeszcze się nasili,będziesz bała się coraz bardziej że znów Cię dopadnie.Wiem coś o tym bo sama cierpię na nerwicę depresyjno-lękową,u mnie zaczęło się po ciężkiej chorobie.
Ciężko samemu sobie z tym poradzić,dlatego najlepiej byłoby gdybyś zasięgnęła porady lekarza albo psychologa.
Mi pomogły leki,na początku doraźne a teraz przez cały czas biorę zapobiegawcze,do długotrwałego przyjmowania.Choć od ostatniego ataku minęło już kilka lat jeszcze nie czuję się na tyle silna żeby przestać je przyjmować.
Lęki nie biora się z niczego,dlatego nie pisz że nie ważne dlaczego przyszedł.

6

Ja też miałam dwa razy w zyciu atak paniki. Pamiętam, że wpadłam w ogromną histerię płaczu. Nie pamiętam już potem co się za mną działo. Dobrze, że byli przy mnie przyjaciele, którzy mi pomogli.
U mnie ten atak paniki mógł wystąpić z powodu kumulacji moich lęków....
Myślę, że w Twoim przypadku wizyta u psychologaa będzie pomocna smile

7

Ja miałem ataki paniki tak z rok czasu , nie ważne czemu... ale jakoś samo przeszło , pamiętam ze nie mogłem się ruszyć ze strachu , łzy ciekły , i działy się zemną dziwne rzeczy . ale nauczyłem sie że jeżeli tylko łapał mnie taki atak musiałem robić coś co kol wiek nawet wklepywałem numerki w telefonie , brałem kartkę i pisałem jakieś głupoty albo rysowałem ( jestem artystą smile ) , robiłem wszystko żeby aby to nade mną nie zapanowało. walczyłem ile sił modliłem się ( w sumie robię to zawsze ) nie zawsze się udawało , czasem panika budziła mnie w nocy i wtedy było nie fajnie... ale musisz nauczyć sie panować na lękiem uświadomić sobie czym on jest spowodowany i starać sie za wszelką cene przejść nad tym do porządku dziennego i opanować to w sobie zadusić , i mi pomogło coś takiego , tylko że trzeba mieć dużo siły bo to wykańcza człowieka. trzymam kciuki ze dasz rade.

8

Witam wszystkich dotknietych atakami paniki, ja rowniez cierpie na te ataki. Mam ich czasami kilka razy dziennie. Jestem zrozpaczona i zalamana... Moje zycie stracilo przez te ataki jakosc. SA dni ze boje sie wyjsc do sklepu.. Pomozcie, podzielcie sie waszymi doswiadczeniami, moze znacie jakies sposoby jak sowie pomoc...

9

ok ok...  Zanim zaczniesz się stresować- warto sprawdzić czy nie był to nagły spadek poziomu cukru czy problemy z elektrolitami czy sercem.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » SILNY ATAK PANIKI !!!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024