Bardzo niemiło się czyta taki spęd osądzających, wręcz szydzących komentarzy. Człowiek czasem potrzebuje wsparcia i zrozumienia, a nie bata nad głową. Tak tylko można pogłębić problemy, a nie je zwalczyć. Autorze tematu, mam nadzieję, że nie wziąłeś sobie do serca tego co piszą twoi adwersarze. Masz prawo czuć się zakłopotany i oszołomiony zwłaszcza tak radykalną zmianą środowiska. Wcześniej pracowałeś przez kilka lat, na pewno wyrobiłeś sobie jakąś renomę. Prawdopodobnie pracodawca doceniał Cię i Twoją pracę, a cele i zadania miałeś jasno określone. Tu znowu wracasz do relacji uczeń-"mistrz", a z doświadczenia wiem, że wykładowcy uwielbiają nadużywać autorytetu. Więc po kolei:
1. Gdy ktoś piszę o naśmiewaniu się, ironizowaniu, straszeniu od razu włącza mi się lampka ostrzegawcza. Od takiego człowieka nie spodziewałabym się troski o wiedzę swoich studentów i przystępność przekazywanych informacji. Więc może lepiej odłożyć trochę pieniędzy i znaleźć korepetytora, który pociągnie ten obowiązek, skoro twój wykładowca do niego nie dorasta. Taniej na pewno wyjdą korepetycje w grupie, skoro piszesz, że wiele osób ma takie same problemy i oblewa kolejne kolokwia. Na moich studiach ludzie po prostu ogarniali kogoś z wyższego roku z dobrymi wynikami, kto przebrnął już przez to "piekiełko" i najlepiej wie, od której strony ugryźć problem. Myślę, że nie byłoby problemu ze znalezieniem kogoś takiego - jeśli podzielicie się kosztami, każdy z "uczniów" straci co najwyżej kilka piwerek/2 paczki papierosów/działkę 3MMC (niepotrzebne skreślić), a wasz "korepetytor" przytuli całkiem niezłą sumkę. A co najważniejsze: będziecie wiedzieli czego się uczyć, jak się uczyć i jakich zagrywek spodziewać się od wykładowców (widocznie niedowartościowanych skoro muszą poniżać swoich studentów). Wilk syty, owca cała.
2. Co do stresu może warto (tak jak zasugerowała już ladyyy) zastosować jakieś ziołowe tabletki, chociaż na początek. Podobno psychoterapia jest też bardzo owocna w problemie radzenia sobie z nadmiernym stresem, chociaż o tym będę mogła opowiedzieć dopiero po swojej psychoterapii, która zbliża się wielkimi krokami
A co do spania to chciałabym Ci polecić coś, co mi osobiście ogromnie pomaga od wielu lat, mimo że nasze asomie mają zupełnie inne podłoża. Tylko ciiiiii, to mój sekret
Od bezsenności spowodowaną negatywnymi emocjami ratuje mnie...ASMR. Spróbuj. Może warto.
3. Po trzecie: wiem, że większość ludzi jest wychowana w tym przeświadczeniu, sama byłam, ale nie musisz być doskonały we wszystkim. Nie wierzę, że z każdym przedmiotem jest tak źle jak opisałeś. Na pewno są dziedziny, w których radzisz sobie świetnie. Może warto się skupić na tym? Wydaje mi się, że studia nie są od tego, żeby zaliczyć je samymi piątkami. Na tym etapie człowiek kształtuje swoje predyspozycje. Pomyśl jak chcesz kształtować swoją przyszłość, zobacz jak pokrywa się to z twoimi obecnymi ocenami z różnych przedmiotów i zdecyduj co sobie najzwyczajniej w świecie, po ludzku...odpuścić. Chyba, że chcesz być "doskonałym" emocjonalnym wrakiem człowieka. Tak jak pozostali opisali są ludzie, którzy mają świetną średnią nadal w pełni korzystając ze studenckiego życia i takie przykłady dają ludziom złudzenie, że na ich podstawie mogą oceniać innych. Niestety, albo na szczęście, ludzie rodzą się różni. Czasami może się to wydawać niesamowicie niesprawiedliwe, ale nic z tym nie zrobimy. Nic się nie stanie jeśli jeden przedmiot przejedziesz na trójach, tak długo jak masz o nim pojęcie wystarczające, żeby nie przeszkodzić Ci w podjęciu zawodu.
Uffff...rozpisałam się, ale zobaczyłam tu tyle niesprawiedliwości, że musiałam zareagować. Zareagowałam tak, jak sama chciałabym być potraktowana i mam nadzieję, że nikogo to nie urazi. A co do reszty komentujących. Proszę was. Sami budujemy ten świat. Nie warto uczynić go trochę lepszym, wrażliwszym miejscem? Piszecie, że jako mężczyzna ma ścisnąć pośladki, zamknąć ten cały stres, frustrację i poczucie niesprawiedliwości w sobie, dokładnie zakorkować i upchnąć głęboko w sobie. Tylko pamiętajcie, że to wszystko może zacząć w środku człowieka fermentować, a jeśli na dodatek się to jeszcze wstrząśnie...to później płaku płaku, jacy ci mężczyźni są agresywni i bez serca. Trzymam za Ciebie kciuki Andrzejewski. Jakby co to się żal. Ja poczytam