Jak odmłodzić twarz ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Jak odmłodzić twarz ?

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 60 z 113 ]

1

Temat: Jak odmłodzić twarz ?

Witam, mam 30 latek no i co tu dużo mówić, skórka już nie ta co kiedyś. Stosuje różne kremy, ale wiadomo - wiek już powoli  mnie dopada, że tak powiem i będzie raczej gorzej niż lepiej. Nie stać mnie na jakieś operacje plastyczne czy botks. Wiosna się zbliża i jednak fajnie by było się trochę odmłodzić i zadbać twarz. Znacie jakieś fajne sposoby ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak odmłodzić twarz ?

Gimnastyka twarzy - mało doceniana - potrafi zdziałać cuda. Regularne ćwiczenia twarzy wygładzają zmarszczki i sprawią ,że twarz zachowa młody wygląd i ładne rysy. Mi na przykład robiły się zmarszczki mimiczne od nosa do ust - okropność , ale walczę z nimi tym prostym ćwiczeniem. Wez głęboki oddech, nadmij policzki a następnie wypuszczaj powietrze powoli silnie napinając mięśnie.

3

Przede wszystkim peelingi , ziarniste i enzymatyczne. Na prawdę są dobre bo usuwają te całe martwe komórki i skórka się odnawia. Druga rzecz to nawilżanie. Tak z zewnątrz (dobre i odżywcze kremiki z witaminami A, E i C ) oraz wewnątrz - zielona herbatka - ja wypijam litr dziennie.

4

Znam sposób na bardzo dobrą i naturalną maseczkę zwalczającą objawy starzenia. Pół surowego ogórka umyć dokładnie i zetrzeć na tarce wraz ze skórką, dodać dwie łyżki twarogu , łyżkę płynnego miodu , ubite białko, 2 łyżki mleka oraz 10 kropli olejku różanego. Wszystko to mieszamy i nakładamy na twarz na 20 minut. Skórka jest po tej maseczce jak nowa. Stosujemy ją dwa razy w tygodniu.

Wiele tracimy wskutek tego, że przedwcześnie uznajemy coś za stracone.

? Johann Wolfgang Goethe

5

Zauważyłam i jestem pewna w stu procentach, że jest tak faktycznie, iż osoby zasypiające w granicach godziny 22.00 dłużej zachowują młody wygląd. Młodziej prezentują się osoby nie palące papierosów. Dym tytoniowy, to dla cery zabójca. Polecam kremy liftingujące, na dzień i noc i przynajmniej raz w tygodniu peeling. Dużo płynów.

Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka, może mu tylko dopomóc w wyszukiwaniu prawdy we własnym sercu, jeżeli ją posiada.

6

Jest sporo maseczek w drogeriach i aptekach na odmłodzenie twarzy.
Ale podstawą jest dobre nawilżenie i po pierwsze nie za dużo alkoholu i zero papierosów.

"...w grzywie wiatr, a w kopytach magia..."
Zdolniacha
Napaleniec
Spryciarz smile

7

Mi ostatnio koleżanka kosmetyczka poradziła,że dobrze jest raz w tygodniu położyć białko z jajka na twarz,a póżniej spłukać obfitą ilością wody.Dla uzupełnienia kupić sobie w aptece witaminę C w płynie i dwa razy w tygodniu smarować się nią na noc,wtedy gdy skóra odpoczywa smile

Miłość, wierność, zaufanie.. - W dzisiejszych czasach to już chyba archaizmy...

8

by twarz wydawała się młodsza powinno się odpowiednio zająć brwiami- te cieńsze sprawiają, że z twarzy ubywa nam lat- radzę się wybrać do kosmetyczki- ona z pewnością się tym zajmie tongue

Doznawać uczuć, kochać, cierpieć, poświęcać się będzie zawsze istotą życia kobiet. 

9

Tiff napisał/a:

by twarz wydawała się młodsza powinno się odpowiednio zająć brwiami- te cieńsze sprawiają, że z twarzy ubywa nam lat- radzę się wybrać do kosmetyczki- ona z pewnością się tym zajmie tongue

Dokładnie. Taki zabieg kosztuje ok 10-20 zł zależy jeszcze w jakim salonie.
Także nic drogiego a tak dużo daje. smile

"...w grzywie wiatr, a w kopytach magia..."
Zdolniacha
Napaleniec
Spryciarz smile

10

Jest też coś takiego jak "regeneris" Już sama nazwa wskazuje o co chodzi smile Tak najprościej rzecz ujmując to osocze podawane w skórę/zmarszczki które stymuluje rewitalizacje skóry. Wytwarza Ci się nowy kolagen.  To bardzo naturalne, polecane szczególnie uczuleniowcom.  Nadaje się poprawienia wyglądu i skóry twarzy i szyi, dekoltu czy dłoni.  Widocznie poprawia się napięcie, koloryt no i ta witalność-widać różnicę naprawdę ogromną. jak nie masz kaski to polecam Ci zabieg u dr Migały w W-wy, jest tani i dobry, dokładne ceny ma na stronce swojej kliniki sfera, musiałabyś zobaczyć co Cię interesuje. Daj znać jestem ciekawa w ogóle jakie decyzje podjęlaś. buzka

"żyj godnie i pozwól żyć innym "

11 Ostatnio edytowany przez alaclaudie (2010-07-30 12:24:08)

Austi uważam że ta maseczka będzie swietna smile
Kasiamruczek1- białko ściąga skóre, sprawia ze ona jest napięta.
zbiorę to co napisałyście w calosc-
*nie palenie i nie picie dużej ilości kawy
* uprawianie sportu na świeżym powietrzu
*stosowanie kosmetyków w zgodnie z typem cery i jej wiekiem
* dokładne oczyszczanie przed snem i nakładanie kremu na noc
*codzienna gimnastyka twarzy, masaż własnoręczny
* korzystanie z zabiegów upiększających w salonach urody
* odpowiednio dobrany makijaż (wyregulowane brwi)
*pamiętajmy nie tylko o pielęgnacji twarzy ale także szyi i dekolcie ( po nich również widać lata)

12

a dziewczyny co na mocno wysuszoną skóre twarzy? ja mam z tym problem:/ a pije dużo płynów.. Nie lubie sie paplać kremami, może macie jakąs głeoko nawilzająca maseczke?

Nie trać wiary w marzenia, tylko dąż do ich spełnienia !!!

13

ja polecam focus rf+, jestem po 2 zabiegach i efekty są widoczne, big_smile polecam z tego względu że zabieg jest bezbolesny i bezpieczny smile a bardzo zalezalo mi na tym by tak bylo bo boje sie igieł itp.;/ dobrze wykonany zabieg daje efekty natychmiastowe..polecam w Koszalinie na ul Modrzejewskiej

14 Ostatnio edytowany przez Agatka (2010-10-27 17:14:48)

barbadozi napisał/a:

Witam, mam 30 latek no i co tu dużo mówić, skórka już nie ta co kiedyś. Stosuje różne kremy, ale wiadomo - wiek już powoli  mnie dopada, że tak powiem i będzie raczej gorzej niż lepiej. Nie stać mnie na jakieś operacje plastyczne czy botks. Wiosna się zbliża i jednak fajnie by było się trochę odmłodzić i zadbać twarz. Znacie jakieś fajne sposoby ?

Hej, no nie przesadzaj! Dbaj o siebie po prostu. Nie polecam żadnych kremów do skóry dojrzałej czy co, bo tym sposobem możesz sobie tylko zniszczyć skórę, a nie jej pomóc. Możesz zrobić sobie też od czasu do czasu zabieg mikrodermabrazji. Polecam ci salon La Madame w Warszawie. Na stronie spam znajdziesz dodatkowe informacje, a przede wszystkim rabat na tę usługę. Poza tym, to już sama nie wiem, co mogłabym ci jeszcze doradzić. Unikaj dymu papierosowego, ogranicz picie alkoholu smile

15

A czy ktoś wie na czym polega zabieg mikrodermabrazji? Tzn czy widać jakieś efekty i buzia naprawdę wygląda lepiej? Znalazłam strone tego salonu La Madame na Sadybie i w tym miesiącu mikrodermabrazja jest bezpłatna do każdego zabiegu na twarz i właśnie nie wiem czy warto spróbować?

16

Na pewno nie szła bym do salonu tylko dlatego, że mają darmowe zabiegi - raczej do takiego, który jest sprawdzony. To w końcu Twoja  bezcenna buzia smile Najlepiej udać się najpierw na konsultację w celu "wybadania terenu" wink
Jeśli chodzi o sam zabieg mikrodermabrazji, to polega on na łagodnym ścieraniu wierzchniej warstwy naskórka. Dzięki temu pozbywasz się martwych komórek i wygładzasz twarz. Tam, gdzie robiła go moja mama, był naprawdę skuteczny - wygładzono jej zmarszczki, zniwelowano kurze łapki i przebarwienia. Wygląda super smile

17

Ja używam fajnych kosmetyków DCL, które można kupić w gabinetach dermatologicznych. Jeżeli jesteś po 30 - tce i chcesz odświeżyć cerę i pobudzić do działania:) to jest taki kosmetyk o nazwie High Potency  C Scape Serum 25, który dzięki temu, że zawiera wysokie stężenie witaminy C rozjaśnia skórę i ładnie wyrównuje jej koloryt. Ja jestem bardzo zadowolona. Zapytaj o próbki.

18

Hej. Jakiś czas temu miałam ten sam problem co ty. Tylko, że ja jestem nieco starsza. Stosowałam różne kremy, ale zamiast widocznych efektów miałam wrażenie, że moja skóra jest co raz bardziej zniszczona, że mam więcej zmarszczek. Moja siostra jest kosmetyczką, ale mieszka daleko. Poleciła mi jednak "MEZOPORACJE". Skorzystałąm z usług salonu, znajdującego się blisko mojego domu - salon Empire. Nie wiem jak w innych salonach, ale tam zabieg mezoporacji naprawdę mi pomógł. Stosowałam go kilka razy i efekty są rewelacyjne - mniej zmarszczek, gładsza cera no i ja się czuję duuużo młodziej, a to chyba najważniejsze? smile Pozdrawiam - Dana

19

Dla mnie najlepszy efekt dają kwasy TCA 20%, nałożyć można samemu jak się chce zaryzykować tak jak ja to robię.Efekt jest taki że skóra wygląda młodziej po złuszczaniu naskórka i jest nawilżona !! Kwasy kupione od kosmetyczki na allegro można kupić za niewielkie pieniądze ,a u dermatologa to jest bardzo drogo w porównaniu do tego co ja kupuję. Tam jest wszystko opisane jak sie nakłada, czym i co się nakłada po nałożeniu kwasów (na  allegro). Polecam naprawdę warto!!!

Idz za głosem serca i nie obracaj się za siebie bo inni mogą to wykorzystać ...Kocham taniec , on jest zwierciadłem mojej duszy!!!!

20

Aby zadbać o zdrowy wygląd cery, stosujmy nie tylko tradycyjne kremy do pielęgnacji, ale i naturalne maseczki smile. Dzięki odpowiednim dobranym składnikom pomogą zregenerować i nawilżyć skórę, doskonale uzupełniając codzienną pielęgnację. Np. bazą do maseczki, może być naturalny jogurt wymieszany z odrobiną miodu. W zależności od potrzeb naszej skóry, możemy dodać do niej suszone kwiatki nagietka lub malwy (dokładnie to samo otrzymujemy w spa wink). Nagietek doskonale nawilża, a malwa koi podrażnioną skórę. Ową maskę, wystarczy stosować raz w tygodniu, by nasza skóra nabrała naturalnego pięknego wyglądu smile.

21

Alma86 napisał/a:

A czy ktoś wie na czym polega zabieg mikrodermabrazji? Tzn czy widać jakieś efekty i buzia naprawdę wygląda lepiej? Znalazłam strone tego salonu La Madame na Sadybie i w tym miesiącu mikrodermabrazja jest bezpłatna do każdego zabiegu na twarz i właśnie nie wiem czy warto spróbować?

Zabieg polega na zluszczaniu skory spoecjalnym preparatem z zawatoscia koruntu (diament) To cos w rodzaju pilingu ale drobink koruntui sa bardzo drobniutkie dzieki czemu delikatniej dzialaja na skore. Choc oczywiscie po zabiegu i tak jest zaczerwieniona. Potem nakalda sie preparat lagodzacy podraznienie. Generalnie zaczerwienienie znika szybko. Skora jest gladka i odwiezona.

Ja stosuję mikrodemabrazję w domu :-) Sa takie kosmetyki do domowego uzytku. Szkoda by mi bylo wydawac na te usuge w salonie  bo z domowej jestem zadowolona :-) Osobiscie jestem zadowolona, fajnei zluszcza skore ten zabieg i kremy sie lepiej wchlaniaja. Mam tlusta skore wiec stosuje ja dwa razy tygodniowo (staram sie przynajmniej).

22

Zawsze powtarzam, że witamina C działa cuda. smile

23

@Juanita ma rację. A dokładniej (dla zainteresowanych), jest to nowoczesna metoda mechanicznego złuszczania warstwy rogowej naskórka za pomocą specjalnego urządzenia wysyłającego strumień mikrokryształów, które uruchomione są dzięki powstaniu próżni. Kryształki uderzają o powierzchnię naskórka z dużą prędkością, dzięki czemu stopniowo, w delikatny sposób ścierają się martwe komórki i zanieczyszczenia. Kryształy oraz zrogowaciały naskórek trafiają do oddzielnego pojemnika znajdującego się w urządzeniu do wykonania zabiegu.
Eksperci zaliczają go do nieinwazyjnych i łagodnych metod pielęgnacyjnych. W wyniku usunięcia wierzchnich warstw naskórka skóra staje się gładsza, jaśniejsza, świeższa i bardziej elastyczna już po pierwszym zabiegu. Głębsza mikrodermabrazja spłyca blizny i rozstępy, redukuje drobne zmarszczki, zmniejsza rozszerzone pory i przebarwienia. Zabieg pobudza też produkcję kolagenu w skórze i stymuluje naturalny wzrost nowych warstw naskórka.
Mimo,że zabieg jest prosty, warto go wykonywać w gabinetach lekarzy certyfikowanych.

24

junika napisał/a:

Gimnastyka twarzy - mało doceniana - potrafi zdziałać cuda. Regularne ćwiczenia twarzy wygładzają zmarszczki i sprawią ,że twarz zachowa młody wygląd i ładne rysy. Mi na przykład robiły się zmarszczki mimiczne od nosa do ust - okropność , ale walczę z nimi tym prostym ćwiczeniem. Wez głęboki oddech, nadmij policzki a następnie wypuszczaj powietrze powoli silnie napinając mięśnie.

Zgadzam się, z opinią , że praca nad wzmocnieniem mikro mięśni tawrzy wpływa na jędrność skóry. Opcja dla leniwych to zabiegi biostymulacji twarzy, gdzie mięśnie wykonuja taką sama prace, bez naszego wysiłku. Ponadto widoczne efekty już po pierwszych zabiegach. Polecam

25

ultraslim napisał/a:
junika napisał/a:

Zgadzam się, z opinią , że praca nad wzmocnieniem mikro mięśni tawrzy wpływa na jędrność skóry. Opcja dla leniwych to zabiegi biostymulacji twarzy, gdzie mięśnie wykonuja taką sama prace, bez naszego wysiłku. Ponadto widoczne efekty już po pierwszych zabiegach. Polecam

Też słyszałam, że ćwiczenia twarzy mogą zdziałać cuda, a nie wymagają ani wiele wysiłku, ani czasu. Jeśli chce się odmłodzić skórę twarzy i szyi dobrym rozwiązaniem będzie zabieg accent your body z wykorzystaniem kontrolowanej terapii ciepłe, fajnie może wysmuklić rysy, przy tym jest całkowicie bezpieczny i bezinwazyjny.

26 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-10-07 14:45:55)

Ja bym nadal pozostała przy stosowaniu kosmetyków. Zabiegi u kosmetyczki dużo kosztują, a często nie przynoszą oczekiwanych efektów. Moja mama była na zabiegu przeciwzmarszczkowym w Opolu- zmarszczki nawet nie drgnęły. Efektów nie było, a za zabieg i tak trzeba było zapłacić. Gdzie tu sens? Mama teraz stosuje jedynie bio-serum relaksujące. Wiadomo, na efekty trzeba trochę poczekać, ale powoli są one widoczne wink

27

Ja też stawiam na dobre kosmetyki. Używam kremu dermiki - gold 24k dla kobiet 35+. Krem wart swojej ceny, świetnie działa na cerę, którą powoli nadgryza już ząb czasu!

28

Twarz dobrze jest nawilżać na noc, nałożyć grubszą warstwę. Koleżance podarowałyśmy ostatnio na urodziny wizytę w Instytucie New Look, wzięła sobie pelling mocno złuszczający. Co prawda nie wychodziła praktycznie z domu przez trzy dni, ale było warto, bo skóra odżyła.

29

Kobietki, a jakie macie rozwiązanie dla kobiety, która nie może rzucić palenia (wracałam 4 razy do nałogu), a z kawy też nie zrezygnuję. Stosuję różne kremy, coś tam dają, ale wolałabym, żeby dawały lepiej widoczne rezultaty hmm Mam odłożonych trochę pieniędzy i tak nachodzi moją głowę ostatnio myśl o zabiegu. Chciałabym odmłodzić twarz i może szyję - a może znacie jakieś inne sposoby? smile

30

Z domowych sposobów mycie twarzy w mleku, ewentualnie sama woda lub szare mydło (nie mam tu na myśli Białego Jelenia lecz prawdziwe szare mydło - kostka od 20 zł). Do pobudzania krążenia maseczka z cynamonu a do oczyszczania i wygładzenia soda z cytryną. Nadmiar alkoholu i nałogowe palenie niszczy i postarza cerę. Żeby twarz była jędrna to należy pić dużo wody i stosować gimnastykę i masaż twarzy. Dieta bogata w owoce i warzywa również korzystnie wpływa na cerę.

31

malutkaperelka, no to w końcu chcesz zabieg czy inne sposoby? big_smile Powiem Ci tak - zawsze możesz zrobić zabieg, ale też uprawiać sport, gimnastykować twarz - to jeszcze nikomu nie zaszkodziło wink Co do zabiegu to to dzisiaj jest baaardzo dużo możliwości - najważniejsze to wybrać dobrze, czyli skutecznie wink Moja 8 lat starsza siostra poszła na odmładzanie Repairem, czyli laserem do kliniki Krajewski - i była zadowolona. Mówi, że gdyby miała jeszcze raz zrobić sobie zabieg, to by się nie zastanawiała smile No ale na nią to faktycznie podziałało, zmarszczki się spłyciły i poprawił się koloryt skóry

32 Ostatnio edytowany przez KOBIETA z PERŁAMI... (2016-05-08 22:19:52)

alaclaudie napisał/a:

*pamiętajmy nie tylko o pielęgnacji twarzy ale także szyi i dekolcie ( po nich również widać lata)

Bardzo cenna uwaga!skore twarzy mozna przeroznymi sposobami,zabiegami poprawic jej stan,odmlodzic itp a szyje juz tak nie poprawicie smile
Szyja prawde powie smile
Co do produktow poprawiajacych stan skory,badz odmladzajacych to bardzo skuteczny jest retinol,kwasy,witamina C,tylko trzeba to dosc dlugo stosowac byc cierpliwym.

Cierpienie sprawia, iż stajemy się uczciwi i bezlitośnie odsłania najskrytsze rany naszej duszy. W cierpieniu człowiek staje się prawdziwy.Człowiek bez cierpienia jest bezbarwny, wykrwawiony i cierpi swoistą oschłość Bez cierpienia człowiek czuje się zdekompletowany, nieprzystosowany, niezadowolony ze wszystkiego, gdyż jest niezadowolony z siebie.

33

Moim zdaniem mimo wszystko zabieg to efektywna metoda żeby się odmłodzić. Nie trzeba od razu operacji, chodzi o zwykłe zabiegi w gabinecie kosmetycznym, które są naprawdę w zasięgu kieszeni smile Mogę się odnieść do przypadku mojej mamy, która paliła do 50tego roku życia- naprawdę szokujące, co dym tytoniowy może zrobić ze skórą- miała przesuszoną cerę, głębokie zmarszczki mimiczne, koloryt jakiś taki żółtawy. Pomogła jej mezoterapia, czyli miejscowe ostrzykiwanie zmian skórnych. Oczywiście są domowe sposoby, ale moim zdaniem kremy to trochę pic na wodę, a w dzisiejszych czasach warto korzystać z dobrodziejstw, jakie daje medycyna estetyczna. Wrocław ma tego dużo, jak ktos jest z okolic to moge polecic sprawdzona pania od mojej mamy smile

34 Ostatnio edytowany przez metalhard (2016-05-14 23:08:05)

W Libanie korzystanie z zabiegow medycyny estetycznej jest normalnoscia, tak jak korzystanie z uslug dentysty.Chodza na zabiegi tak samo jak do dentysty.I nie ma w tym nic dziwnego,tak jak w Polsce.

35

barbadozi napisał/a:

skocz  do piwnicy po ogórki, natnij pare plasterków
pójdz na łąke, poszukaj krówki ( tylko nie pomyl z bykiem! ) wyciśnij troszke mleczka
przyłóż te plasterki do oczu a mleko wylej na twarz
smile))

36

Pij wodę, korzystaj z kosmetyków naturalnych albo okłady z ogórka, rumanku...

37 Ostatnio edytowany przez olaa1986 (2016-05-15 21:24:08)

Witam wszystkie forumowiczki smile
Ostatnio coraz bardziej popularna staje się karboksyterapia. W przypadku liftingu skóry twarzy, redukcji zmarszczek i efektu rozświetlenia twarzy świetne efekty są widoczne już po 3-4 zabiegach. Karboksyterapia to zabieg bardzo mało inwazyjny i całkowicie naturalny, wykorzystujący medyczny dwutlenek węgla. Zachęcam do zapoznania się z tą innowacyjną metodą, bo potrafi zdziałać cuda i pomóc w wielu dolegliwościach. Link w stopce smile

karboksyterapia - nr 1 w walce z uciążliwymi niedoskonałościami
Tu był niedozwolony link

38 Ostatnio edytowany przez mustangg (2016-05-16 01:04:40)

Faceta twarz,skora tez sie starzeje tez pojawiaja sie zmarszczki cool
Robili badania ktore wykazaly ze gdybysmy siedzieli cale zycie pod kamieniem jak slimaki, to nasza skora zaczela by sie starzec w wieku 60 lat i nie bylyby to zmarszczki,a byla by to tylko obwisla skora czyli wynik dzialania grawitacji.Czyli czynnik odpowiedzialny za starzenie skory ZMARSZCZKI to SLONCE .
Moze czas zaczac wprowadzic mode na noszenie eleganckiej parasolki przeciwslonecznej wink Picie kolagenu rowniez bardzo pomaga w walce z zmarszczkami.

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

39 Ostatnio edytowany przez mustangg (2016-05-16 05:40:58)

Halexandra1 napisał/a:

Pij wodę, korzystaj z kosmetyków naturalnych albo okłady z ogórka, rumanku...

Udowodniono ze kladzenie ogorka,wcale nie dziala korzystnie na skore,bo odwadnia ja :)Rowniez niewskazane jest stosowanie niektorych wod termalnych do spryskiwania skory-bo odwadniaja skore wbrew pozorom i nalezy osuszyc skore.
Ostatnio udowodnio tez ze pszenica wywoluje stan zapalny organizmu,co wplywa na wyglad skory,pogarsza sie stan skory.

Wysychanie skóry jest procesem naturalnym, a woda w skórze zawsze będzie migrowała do powierzchni i odparowywała. W kosmetologii parametr określający zdolność naskórka do zatrzymania wody nazywamy TEWL (transepidermalna utrata wody). Wzrost tego parametru (TEWL) stwierdzany jest w wielu sytuacjach, w których dochodzi do uszkodzenia naskórka.

skóra odwodniona

Odwodnienie skóry to przypadłość, która może dopaść każdego bez względu na to czy ma skórę tłustą, czy suchą (przy tej ostatniej odwodnienie występuje zawsze). Mam wrażenie, że w literaturze, pismach ten temat jest spychany na boczne tory – nie prawidłowo, bowiem odwodnioną skórę ma naprawdę wiele osób-nawet nie zdając sobie z tego sprawy! Ponadto do odwodnienia możemy doprowadzić bardzo szybko i być tego nieświadomi.Dlatego zawsze proponuje prewencje i traktowanie swojej skóry jako odwodnionej- to żadnej skórze nie zaszkodzi!

Zapewne w tym momencie, osoby ze skóra tłustą intensywnie zastanawiają się jak to możliwe, że skóra tłusta jest też skórą odwodnioną?
O błędnym kole łojotoku i skórze tłustej już pisałam tutaj, przypomnę fragment:
Błędne koło łojotoku- odnosi się do samonapędzającego się mechanizmu pracy gruczołów łojowych.
W cerze tłustej jakiś czynniki (np. hormony) przyczynia się do nadwyżki sebum, sebum jest doskonałą pożywką dla bakterii, a te z kolei szybko namnażając się, uwalniają drażniące metabolity…i tutaj może nastąpić stan zapalny, którego efektem będzie załamanie bariery skórnej. Załamanie bariery skórnej = utrata wody.
Objawy skóry odwodnionej:

– odgniecenia na skórze po spaniu,
– wyczuwalne ściągniecie
– drobne zmarszczki
– podrażnienie, zaczerwieniona
– im bardziej odwodniony jest organizm, tym ciemniejszy jest mocz (normalnie powinien być jasny, przezroczysto żółty)- to tylko taka wskazówka, żeby pamiętać kiedy więcej pić wody
Skóra ma naturalne systemy zatrzymywania wody są to:

W skórze właściwej:
-żel proteoglikanowy- nazywany „zbiornikiem wody” w skórze
-glikozoaminoglikany (głównym ich przedstawicielem jest kwas hialuronowy, który niestety z wiekiem znika w naszym organizmie)
W naskórku:
-warstwa rogowa – odpowiednia zawartość wody w warstwie rogowej jest niezbędna do prawidłowego procesu rogowacenia i złuszczania komórek. Wynosi ona od 15% do 30%, a jeśli spada poniżej 10% obserwuje się suchość, szorstkość, pękanie naskórka. Równocześnie niedostateczne uwodnienie powoduje upośledzenie funkcji barierowej oraz zwiększenie podatności skóry na podrażnienie.
– lipidy cementu międzykomórkowego- wykazują dużą odporność na działanie rozmaitych czynników chemicznych i stanowi główny czynnik zapobiegający migracji wody ze skóry właściwej do powierzchni naskórka
– naturalny czynnik nawilżający (NMF- mieszanina związków higroskpijnych (zatrzymujących wodę) naturalnie występujących w skórze; takimi związkami są: wolne aminokwasy, kwas piroglutminowy, mleczany, mocznik, cukry,składniki mineralne)
– Na powierzchnia skóry:
– sebum
Co z tego wynika? Co może powodować odwodnienie skóry?

– z wiekiem mamy mniej kwasu hialuronowego, zatem może się to przyczynić do odwodnienia skóry,
– zbyt intensywne złuszczanie warstwy rogowej bez prawidłowej ochronnej pielegnacji może spowodować odwodnienie
– stosowanie środków drażniących SLS, alkohol i zbyt gorącej wody niszczy sebum
– wentylacja i klimatyzacja, wysokie i niskie temperatury, promieniowanie słoneczne- zwiększają odparowywanie
– uwarunkowania genetyczne
– niedostateczne picie płynów
nieprawidłowe stosowanie wody termalnej- psikanie i pozostawianie jej na skórze (nastepuje większe odparowanie), zamiast przyłożenia chusteczki
Jak dbać o skórę odwodnioną?

– starać się myć twarz nie częściej niż 2 razy dziennie
– myć twarz delikatnymi środkami np. Babydream dla dzieci, lub Babydream fur mama z olejkami, lub Facelle, jeśli nie potrzeba żelu to samą wodą
– wymyciu odcisnąć ręcznikiem
– stosować kremy, które będą działały naprawczo na barierę skóry, oraz będą zapobiegały ucieczce wody
– do cery normalnej/ mieszanej np. Avene Hydrance Optimale Legere
– do cery suchej Avene Hydrance Optimale Riche krem nawilżający do skóry wrażliwej suchej lub bardzo suchej
– jeżeli Twoja skóra jest bardzo przesuszona i odwodniona możesz spróbować – Nanobase (co prawda ma podłoże parafinowe, które na co dzień nie jest polecane dla wszystkich cer, ale zima przy cerze przesuszonej i odwodnionej może mieć zbawienny wpływ przed warunkami atmosferycznymi)
– pić wodę:) 6-8 szklanek dziennie
– NNKT znakomicie oddziaływają na powstrzymanie TEWL, ponieważ wchodzą
w skład cementu miedzykomórkowego. Wnikając w naskórek uzupełniają niedobory lipidów, co z kolei wzmacnia barierę ochronna. Dlatego też można dodawać kilka kropel wybranego oleju do kremu do twarzy, lub wzbogacić swoją dietę w oleje nierafinowane
– w salonie kosmetycznym można wykonać mezoterapie mikroigłową z kwasem hialuronowym,

Nawadnianie skóry następuje z wnętrza organizmu. Nie ma czegoś takiego jak nawadnianie kremem, woda termalną… Krem może zapobiec utracie wody, a woda termalna dzięki zawartości mikroelementów może koić podrażnienia, odświeżać.

żródła M.C.Martini – „Kosmetologia i farmakologia skóry”

40

Ja mam 38 lat i ostatnio zakończyłam kurację odmładzająco-odżywaijacą z Linerase. Nie miałam bardzo dużych zmarszczek, ale coś zaczęło się dziać i kondycja mojej skóry bardzo się pogorszyła. Gdzieś mi mignął w internecie artykuł o tym preparacie i stwierdziłam, że spróbuję smile Jestem teraz bardzo zadowolona z tej decyzji, bo podczas jednego zabiegu działamy na 3 lub nawet 4 okolice. Ja miałam 'robione' ręce, twarz, szyję i dekolt i efekty są super! Skóra jest teraz bardzo mocno nawilżoną, odżywiona, zniknęły przebarwienia z dekoltu (w ogóle się tego nie spodziewałam), skóra szyi i twarzy znacznie się napięła i ujędrniła a zmarszczki, które mnie do tego kroku zmotywowały zniknęły smile Polecam wszystkim, którzy chcą odjać sobie kilka lat w naturalny sposób!

41

Kilka rzeczy można zrobić metodami domowymi. Na pewno trzeba pamiętać o nawodnieniu, czyli piciu wody, można stosować maseczki, domowe peelingi. Jednak tego typu zabiegi są skuteczne dla bardzo młodych kobiet, a już osoby zbliżające się do 40 mają większe problemy z twarzą i powinny zastosować bardziej radykalne środki, aby odmłodzić twarz. W tym momencie kłania się medycyna estetyczna. W zależności od głębokości zmarszczek i stopnia zwiotczenia skóry, to można zastosować różne zabiegi. Przy zmarszczkach mimicznych wystarczy botoks, przy głębszych bardziej skuteczne jest wypełnienie kwasem hialuronowym. Moja siostra na początku roku miała przeprowadzony zabieg wstrzykiwania botoksu przez wykwalifikowanego lekarza w gabinecie medycyny estetycznej Kod Piękna w Łodzi i widać efekty. Skóra jest ładnie napięta, a sam zabieg był na tyle dobrze przeprowadzony, że nie ma problemów z mimiką twarzy. Kod Piękna poleciła jej znajoma, która już od ponad roku korzysta z zabiegów odmładzających i jest bardzo zadowolona z usług tego gabinetu.

42

Odmładzając twarz, warto pamiętać o odmłodzeniu całego ciała ale i ducha smile wiele sposobów i porad można znaleźć na blogu przepisnamlodosc.pl, mają sprawdzone i potwierdzone porady smile zaczęłam na nim bywać od niedawna, ale myślę, że zostane na dłużej smile a Wam jak się podoba?

43

Pewnie warto byloby zainwestowac w jakies zabiegi. Ja póki co ratuje sie bielendowskim kremem Algi morskie i powiem szczerze, ze jest calkiem nieźle wink skora jest przede wszystkim miekka i nawilzona, a to zawsze odejmuje lat i dodaje swiezosci cerze smile

44

również polecam zabieg z wykorzystaniem linerase. nie tylko odmładza, ale też mocno regeneruje skórę, staje się bardzo odżywiona i pełna blasku! oczywiście spłyciły mi się też zmarszczki i zniknęła (coraz bardziej mi przeszkadzająca) wiotkość skóry (szczególnie na policzkach i szyi). jetsem bardzo zadowolona z efektów i uważam, że jest to jedna z najlepszych kuracji odmładzajacych smile

45

Ja mam już pierwsze zmarszczki mimiczne. Nie są takie duże ( w zasadzie sama je widzę) ale zafundowałam sobie już pierwsze serum przeciwzmarszczkowe. Warto bo preparat taki zawiera znacznie bardziej skoncentrowaną porcje składników. Serum stosuje pod krem bo nie nawilża dostatecznie. Niemniej widzę juz pierwsze efekty stosowania bo skóra jest bardziej wygładzona, zmarszczki mimiczne się wygładziły. Jest to serum Richevon. Nie wiem czy o nim słyszałyście. Nie jest tak rozreklamowane ale w składzie ma naturalne skłądniki, nie ma parabenów , silikonów czy sztucznych barwników. Sama staram się zawsze czytać składy tak więc dla mnie coś odpowiedniego.

46

ja stosuje regularnie peelingi, serum zawierające vit C i 2x w tygodniu nakłądam na całą twarz zamiennie olejkik: makadamia, jojoba lub ze słodkich migdałów smile

47

ja mogę polecić zabieg na bazie atelokolagenu linerase, polega to na ostrzykiwaniu wybranych miejsc tym preparatem. u mnie dało to efekt głębokiego nawilżenia i odżywienia twarzy, stała się jędrniejsza, gładsza i pozbyłam się wielu zmarszczek - taże tych z szyi! podczas jednej serii ostrzykiwane są trzy lub cztery okolice: twarz, szyja, dekolt i dłonie smile kuracje skończyłam 3 miesiące temu i nadal widzę efekty, wydaje mi się też, że nawet się pogłębiają smile

48

Sok z cytryny wyciśnięty na wacik, przemywanie rumiankiem/pokrzywą (a także od wewnątrz - regularne ich picie). Olejki, np. lniany.

49

Ja nie mam zmarszczek i nie muszę mieć kremu przeciwzmarszczkowego. Moja mama stosuje krem 60+

50

slodkatruskawka napisał/a:

Pewnie warto byloby zainwestowac w jakies zabiegi. Ja póki co ratuje sie bielendowskim kremem Algi morskie i powiem szczerze, ze jest calkiem nieźle wink skora jest przede wszystkim miekka i nawilzona, a to zawsze odejmuje lat i dodaje swiezosci cerze smile

Też mam ten krem, ale od niedawna i jest ok. Używam go razem z płynem micelarnym z tej samej serii, mam też serum, ale na razie za mało jeszcze zużyłam, żeby podzielić się opinią.

51 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-07-20 02:11:29)

O twarz trzeba dbać codziennie, by była piękna i gładka przez długie lata. Jednak, gdy pojawiają się pierwsze zmarszczki nic straconego. Można odmłodzić twarz, a wszystko dzięki profesjonalnym zabiegom zarówno we własnej łazience i w salonie kosmetycznym. Regularna pielęgnacja i najlepiej naturalne kosmetyki oraz silnie skoncentrowane witaminy, minerały i kwasy pomogą zmiękczyć rysy twarzy, wygładzić skórę i nadać jej ponownie młodzieńczy wygląd. W klinice Gloria dowiedziałam się też, że warto dbać o masaż twarzy. To poprawia elastyczność, jędrność i ukrwienie skóry. Tylko trzeba trochę czasu, by efekty były zadowalające. Można więcej dowiedzieć się z [spam]

52

podobno preparaty pielęgnacyjne z witaminą C działają odmładzająco na cerę i hamują powstawanie zmarszczek.

53

hela55 napisał/a:

ja mogę polecić zabieg na bazie atelokolagenu linerase, polega to na ostrzykiwaniu wybranych miejsc tym preparatem. u mnie dało to efekt głębokiego nawilżenia i odżywienia twarzy, stała się jędrniejsza, gładsza i pozbyłam się wielu zmarszczek - taże tych z szyi! podczas jednej serii ostrzykiwane są trzy lub cztery okolice: twarz, szyja, dekolt i dłonie smile kuracje skończyłam 3 miesiące temu i nadal widzę efekty, wydaje mi się też, że nawet się pogłębiają smile

ile kosztuje taka kuracja? i mam nadzieję, że to nie będzie nieuprzejme jeśli zapytam o Twój wiek? jestem ciekawa jak by linerase zadziałało u 55 latki, czy zda egzamin? mam bardzo pomarszczoną szyję i tego chciałabym się najbardziej pozbyć, czy jest szansa na odzyskanie witalności i jędrności w tej okolicy?

54

Zeby ujędrnić twarz to może zabiegi ale nie peelingi ( ja osobiście już mam dośc pilingów- i czerwonej twarzy po zabiegu) może coś do użytku domowego ? krem z kwasem hialuronowym ?

na pewno dobry krem może zdziałać cuda jeśli chce się choćby optycznie odmłodzić twarz. wiadomo, że nie zrobi z nas nastolatki, ale wygładzenie zmarszczek gwarantowane. trochę można tak pooszukiwać, jesli ma się rzeczywiście dobrą broń smile

Ktoś tu­taj był i był,
a po­tem nag­le zniknął
i upor­czy­wie go nie ma

56

Dziewczyny mają rację dobry krem i systematyczność w jego stosowaniu. Vivhy ma fajną serie liftactiv. Krem na dzień jest nawilżający i przciwzmarszczkowy. Spokojnie można go używać pod podkład smile

57

Ja chodzę sobie raz na jakiś czas na ekspresową maskę algową z witaminą C. Ładnie wygładza i rozjaśnia.

58

Drogie panie prosze w wolnej chiwli o wypelnienie ankiety na temat NIVEA I DOVE- bardzo pomoze mi to do pracy magisterkiej

ankieteo.pl/ankieta/5820b411-d914-4567-960a-0c622ef8ba2c[
http przed hmm/ ankieta

slonecznik11 napisał/a:

Dziewczyny mają rację dobry krem i systematyczność w jego stosowaniu. Vivhy ma fajną serie liftactiv. Krem na dzień jest nawilżający i przciwzmarszczkowy. Spokojnie można go używać pod podkład smile

ja teraz slow age na tapecie mam, nawet jakbym miała nie odmłodnieć to wolałabym się już tak szalenie szybko nie starzeć big_smile

Ktoś tu­taj był i był,
a po­tem nag­le zniknął
i upor­czy­wie go nie ma

60

idea tego slow age mi się podoba smile serio tyle młodych dziewczyn pomarszczonych konkretnie, na pewno 'moda' na opalanie i zanieczyszczenia w powietrzu pogarszają nasze cery, kiedyś u naszych mam aż tak źle nie było

when it comes to my dreams, I know better than anyone !

Posty [ 1 do 60 z 113 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Jak odmłodzić twarz ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021