Nemezys napisał/a:Krótkie loty samolotem to dla większości przyjemność. Podziwianie widoków, zjedzenie przekąski, może chwile drzemki i jesteśmy na miejscu. Jednak te dłuższe loty - wielogodzinne potrafią dać solidnie w kość.Jednym się nudzi, inni się boją, a jeszcze inni mają dolegliwości spowodowane długotrwałym siedzeniem bez ruchu.
Jak się do takich lotów przygotować? Co zabrać, aby podróż była przyjemnością, nie karą? Czekam na sugestie i wymianę doświadczeń 
Witaj,
Ja leciałam do Indii (to ok. 6 godzin)- liniami AIR FRANCE. Lot był z przesiadką w Paryżu i miałam te same obawy co ty.
Nawet wzięłam ze sobą książkę i czasopisma, aby jakoś zabić czas podróży.
W czasie takiego lotu, nie można oglądać widoków przez okno, ponieważ są one na wyższej wysokości nić loty między krajowe.
Samoloty na długie rejsy, posiadają komputery/tv pokładowe. Każdy z pasażerów ma własne
Więc w czasie lotu można obejrzeć: film (z reguły aktualne kinowe przeboje, więc można nadrobić kinowe zaległości); seriale (np. Teoria Wielkiego Podrywu itd.), zagrać w gry (pasjans, wyścigi samochodów); lub posłuchać muzyki (nowe płyty z rożnych gatunków), można też pooglądać teledyski.
Cały czas chodzi obsługa, która daje jedzenie i picie, więc lot mija naprawdę szybko i nie można się nudzić 
Chyba gorszy jest problem jeśli lot ma się odbyć naszym rodzimym przewodnikiem => LOTem...
Tu za filmy trzeba płacić, również jedzenie trzeba wcześniej zamówić (na kilka dni przed wylotem), a obsługa w ogóle nie jest zainteresowana pasażerami...
Wszystko zależy od przewoźnika