moze ktoraś z was zna przepis... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » moze ktoraś z was zna przepis...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: moze ktoraś z was zna przepis...

witam chciałam w tym roku zrobić domową wersje brzoskwiń w puszcze niestety nigdzie nie mogę znaleźć takiego przepisu może któraś z was wie gdzie szukać lub moze sama robi... byla bym bardzo wdzięczna za pomoc

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: moze ktoraś z was zna przepis...

brzoskwinie 1,5 kg
cukier 80 dkg
cytryna 1 sztuka
woda 1 litr


Brzoskwinie przekroić na połowę, wyjąć pestki. Ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z cukrem, dobrze wymieszać, dodać sok z cytryny. Po wystygnięciu zalać brzoskwinie w słoikach(wody powinno być tak 1/2 słoika, podczas pasteryzacji owoce puszczą sok). Słoiki zakręcić i pasteryzować ponad 30 minut.


Edytowane przez: Emilia. Powód edycji: usunięcie linku

3

Odp: moze ktoraś z was zna przepis...

dzieki wielkie

4

Odp: moze ktoraś z was zna przepis...

Nie ma za co wink Mam nadzieję, że wyjdą smaczne smile

5 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-01-23 12:44:21)

Odp: moze ktoraś z was zna przepis...

Może kogoś zainteresuje przepis na:

Brzoskwinie w syropie na zimę - autor Agakr (z moimi drobnymi poprawkami stylizacyjnymi)
   
4 kilo małych miękkich brzoskwiń
1 kilo cukru
1litr wody
3-4 słoiki 1 litrowe lub  mniejsze 6-8 0,5 litrowych

Brzoskwinie w całości wrzucamy do gotującej wody-po kilkanascie sztuk aby sie obgotowały ok 3-5 minut.wyjmujemy i wkładamy następna porcję,w tym czasie wyjete brzokwinie obieramy ze skórek- bardzo łatwo odchodzi na gorąco. Obrany owoc delikatnie kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Nie przejmujemy się tym, jeśli pestka ciężko odchodzi, ani tym, jeślie zamiast połówek wychodzą nam ćwiartki- to wszystko ładnie zastygnie w syropie.

W wilgotne słoiki wkładamy ciasno brzoskwinie, ale ich nie ubijamy. Wkładamy do 3/4 słoika -  można troszkę mniej lub  więcej w zalezności ile mamy owoców i zalewy.

W miedzy czasie gotujemy 1litr wody z cukrem. Gorącą wodą z cukrem zalewamy brzokwinie i zakręcamy słoiki.
Teraz pasteryzujemy - trwa to ok. 15-30 minut w zależności od wielkości słoika. Ja robię to tak, że na każde 0,5 litra przeznaczam 15 minut.

Pasteryzujemy w ten sposób:

Garnek z zimna woda-tam układamy słoiki tak, aby woda sięgała do ok. 2 cm poniżej linii pokrywki. Woda ma wrzeć ale nie bulgotać, czyli na małym ogniu. Potem zdejmujemy garnek z ognia  i albo pozostawiamy słoiki tak jak są do wystygnięcia, albo wyjmujemy i odwracamy do góry dnem - w zależności kto jak woli.

Brzoskwinie są pyszne i nie takie mdłe jak z puszki. Są jędrne pyszne i delikatne w smaku. Polecam.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » moze ktoraś z was zna przepis...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018