Warsztaty mydlarskie i kosmetyki naturalnej - opinie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Warsztaty mydlarskie i kosmetyki naturalnej - opinie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-03-20 14:34:40)

Temat: Warsztaty mydlarskie i kosmetyki naturalnej - opinie

Drogie Panie!

Odnalazłam ciekawą ofertę weekendowych warsztatów (własnoręczne robienie mydła i kosmetyków). Zebrałam już trochę info (cena, warunki, program kursu, noclegi etc.), ale szukam opinii osób, które miały z tym już jakąś styczność. Czy któraś z Was była na takich warsztatach albo coś o nich słyszała?

Proszę o jak najszybszą reakcję, bo warsztaty już wkrótce smile

PS. Jeżeli zdarza Wam się robić samodzielnie kosmetyki to Wasze wypowiedzi w tym wątku będą bardzo cenne! Chętnie dowiem się czegoś o Waszych doświadczeniach i podzielę się moimi dotychczasowymi.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Warsztaty mydlarskie i kosmetyki naturalnej - opinie

Mnie interesują mydła glicerynowe, ale obawiam się, że takie samodzielne wytwarzanie mydła wychodzi jednak drożej niż kupno kawałka mydła wink

3 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-03-20 14:35:04)

Takiego masowo produkowanego to możliwe, że wychodzi taniej. Ale takie mydła często mają dużo składników wysuszających, uczulających i sztucznych.
Żywności też nie kupuję modyfikowanej genetycznie czy mocno przetworzonej tylko dlatego, ze tańsza smile Zdrowie przede wszystkim. A oprócz tego jeszcze przyjemność własnoręcznego robienia.

ja zafiksowałam ostatnio na takie robienie mydełek i kosmetyków - po pierwsze dokładnie wiem, jaki jest skład. Mogę robić na świeżo, więc długo nie leżakują (a nie jak całe transporty kremów z terminem ważności 5-10 lat). A poza tym takie mydełka (i ich różne wersje zapachowe etc.) to świetne prezenty smile

Szykuję się na zrobienie mydła marsylskiego i zastanawiam się nad spróbowaniem mycia włosów takim szarym mydłem zamiast szamponem - podobno włosy robią się mięciutkie i sprężyste (chociaż bardziej się plączą na mokro). No i krem do mojej wrażliwej cery.

Muszę liznąć trochę wiedzy i praktyki (najlepiej od profesjonalisty) - bo zapału mam mnóstwo. Na warsztatach, których pisałam zapewnione są wszystkie składniki, więc nie ma ryzyka, że zostanę potem z jakimiś półproduktami, jeśli mi się znudzi. Ale nadal szukam opinii.

4

A z czego się robi takie mydło? Ja i tak nie myję się zwykłym mydłem, tylko szarym w płynie lub z oliwek.

5

Ogólnie polega to na zmydlaniu tłuszczu dodając do niego zasadę. Najlepsze jest to ze sama sobie wybierasz jakiego tluszczu uzywasz - z oliwek, z orzechów, maslo shea etc. (specjalistą nie jestem, narazie póki co czytam o tym na potegę, ale jeszcze nie zabrałam się za robienie - nie chce nakupować skladnikow i z tym zostac jakby cos mi nie poszło).
Mozna sobie zrobic tez np. mydełko peelingujące smile

Słyszałam, że mozna kupic na roznych stronach takie zestawy do samodzielnego zrobienia mydła, ale ja bym wolała zeby mi ktos pokazał jak to sie robi i powiedzial dokladnie cos jest od czego i od czego sie rozni - zebym mogla sama decydowac co robie i wiedziec jak sobie nie zaszkodzic. Samemu mozna zrobić cos naprawdę wysokiej jakości i nie płacić za to fortuny w mydlarniach i eko-sklepach.

Przeczytałam gdzieś, że jesli raz się tego sprobuje, to nie mozna przestac smile

6

A może filmiki na youtube? Tam jest wszystko smile

7

Siouxsie napisał/a:

Szykuję się na zrobienie mydła marsylskiego i zastanawiam się nad spróbowaniem mycia włosów takim szarym mydłem zamiast szamponem - podobno włosy robią się mięciutkie i sprężyste (chociaż bardziej się plączą na mokro). No i krem do mojej wrażliwej cery.

Jakoś przeoczyłam ten wpis: nie wierz plotkom smile Ja, gorliwa fanka naturalnego stylu życia postanowiłam też myć włosy szarym mydłem. Umyłam kilka razy, a to tylko dlatego nie jeden, bo sądziłam, że może włosy się przyzwyczajają czy coś... Niestety, włosy (przynajmniej moje) po umyciu szarym mydłem, zaraz po wysuszeniu nadawały się tylko do jednego: ponownego mycia. Były od razu matowe i wyglądały na tłuste. Musiałam je umyć ponownie i od tamtego czasu unikam połączenia: szare mydło-włosy.

Moja babcia miała szczerze dość szarego mydła, bo mówiła, że w jej młodości oczywiście myło się włosy tylko szarym mydłem i opisywała, jakie brzydkie po tym były. A ja potwierdzam: nic się nie zmieniło smile

8 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-03-20 14:35:46)

Ja mam włosy przesuszone - jedyny z nich pożytek, ze prawie nigdy nie wyglądają na przetłuszczone (nawet jeśli w wyjątkowych sytuacjach zdarza mi się ich nie myć tydzień). A po myciu i tak muszę nakładać litry odzywki, żeby nie wyglądać jak strach na wróble. Może więc mi posłuży szare mydło smile nie zaszkodzi spróbować.

Tak czy siak zaciekawiłam się tym całym robieniem mydła bardziej ze względu na wpływ na skórę i samą przyjemność robienia smile jestem wielbicielką spędzania czasu na robieniu własnoręcznie różnych rzeczy - od jedzenia poczynając (pieczenie chleba, robienie makaronu), po cały wachlarz ozdóbek i kartek świątecznych, aż po kosmetyki właśnie. Marzy mi się mały alchemiczny kącik, gdzie będę mogła sama "warzyć" sobie kremiki i pachnące mydełka, tym bardziej, że, znając życie, koleżanki będą się u mnie zaopatrywać, więc pewnie koszt półproduktów mi sie zwróci.
A kto wie, moze kiedyś otworzę sklepik z takimi cudami? big_smile  (chyba się zagalopowałam - marzenia przy kawie...).

No kurczę, a może się jeszcze ktos wypowie? Szczegolnie na temat tych warsztatów, o których pisałam w pierwszym poście. Będę bardzo wdzięczna za opinie o nich, bo termin się zbliża!

9

Wątpię by ktoś znał taki grajdołek smile

10

Pierwszy raz spotykam się z tym, żeby moje posty na forum były edytowane przez admina i nawet mnie o tym nie powiadomiono...O.o   

Tym bardziej, że po edycji treść postów mija się z celem wątku. Jeśli wykasowano nazwę miejsca, to skąd ludzie mają wiedzieć o co pytam?? (sic!)

gratulacje...

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Warsztaty mydlarskie i kosmetyki naturalnej - opinie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024