Bardzo proszę jakąś zaznajomioną z tematem osobę o wyjaśnienie mi pewnego zagadnienia związanego z naborem do szkół ponadgimnazjalnych.
Otóż moje dziecko właśnie kończy gimnazjum. Aby dostać się do szkoły ponadgimnazjalnej musi przejść przez cały proces rekrutacji. I o ile wszystkie kryteria punktowe są dla mnie jasne i zrozumiałe, o tyle nigdzie nie udało mi się znaleźć wiarygodnych informacji dotyczących tak zwanych trzech szkół wyboru. Dziecko rejestruje się elektronicznie, wybierając szkołę pierwszego i drugiego wyboru, ewentualnie również trzeciego. Oczywiście logiczne jest, że tą najbardziej wymarzoną i pożądaną jest szkoła pierwszego wyboru, ale co jeśli się do niej nie dostanie? Czy szkoła drugiego wyboru może go przyjąć wyłącznie wtedy, gdy zostaną w niej jakieś wolne miejsca? Czy może uczeń równocześnie bierze udział w naborze do wszystkich zadeklarowanych szkół i wówczas może się okazać, że dostanie się na przykład do dwóch z nich, z których jedną może już sobie wybrać? A może odbywa się to jeszcze inaczej?
Proszę mi wierzyć, nie natrafiłam na żadną informację, w której zostałoby to w sposób precyzyjny, a przede wszystkim wiarygodny, wyjaśnione.