Proces rekrutacji do szkół ponadgimnazjalnych - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Proces rekrutacji do szkół ponadgimnazjalnych

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

1

Temat: Proces rekrutacji do szkół ponadgimnazjalnych

Bardzo proszę jakąś zaznajomioną z tematem osobę o wyjaśnienie mi pewnego zagadnienia związanego z naborem do szkół ponadgimnazjalnych.

Otóż moje dziecko właśnie kończy gimnazjum. Aby dostać się do szkoły ponadgimnazjalnej musi przejść przez cały proces rekrutacji. I o ile wszystkie kryteria punktowe są dla mnie jasne i zrozumiałe, o tyle nigdzie nie udało mi się znaleźć wiarygodnych informacji dotyczących tak zwanych trzech szkół wyboru. Dziecko rejestruje się elektronicznie, wybierając szkołę pierwszego i drugiego wyboru, ewentualnie również trzeciego. Oczywiście logiczne jest, że tą najbardziej wymarzoną i pożądaną jest szkoła pierwszego wyboru, ale co jeśli się do niej nie dostanie? Czy szkoła drugiego wyboru może go przyjąć wyłącznie wtedy, gdy zostaną w niej jakieś wolne miejsca? Czy może uczeń równocześnie bierze udział w naborze do wszystkich zadeklarowanych szkół i wówczas może się okazać, że dostanie się na przykład do dwóch z nich, z których jedną może już sobie wybrać? A może odbywa się to jeszcze inaczej?

Proszę mi wierzyć, nie natrafiłam na żadną informację, w której zostałoby to w sposób precyzyjny, a przede wszystkim wiarygodny, wyjaśnione.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Proces rekrutacji do szkół ponadgimnazjalnych
Olinka napisał/a:

Oczywiście logiczne jest, że tą najbardziej wymarzoną i pożądaną jest szkoła pierwszego wyboru, ale co jeśli się do niej nie dostanie? Czy szkoła drugiego wyboru może go przyjąć wyłącznie wtedy, gdy zostaną w niej jakieś wolne miejsca?

Jeżeli Twój syn nie dostanie się do szkoły pierwszego wyboru, a ma odpowiednią liczbę punktów, by dostać się do szkoły drugiego wyboru lub trzeciego wyboru, wtedy automatycznie system będzie go klasyfikował w wybranych profilach szkół, które nie były jego wymarzonymi. Przy czym najpierw do tej, którą sklasyfikował na drugim miejscu.

Czy może uczeń równocześnie bierze udział w naborze do wszystkich zadeklarowanych szkół i wówczas może się okazać, że dostanie się na przykład do dwóch z nich, z których jedną może już sobie wybrać?

Nie, najpierw system rekrutuje ucznia do szkoły pierwszego wyboru.

Ale znam dziewczynę, która chciała się dostać do mojego liceum, a czerwonego paska nie miała, ogólnie oceny miała słabe, żeby móc myśleć o jakimkolwiek liceum i napisała list otwarty z prośbą o to, żeby ją przyjęli, ponieważ oceny nie odzwierciedlają poziomu wiedzy, a to liceum zawsze było jej wymarzonym, itd. Generalnie list był wręcz błaganiem i ostatecznością ..., ale poskutkował, ponieważ się dostała.

3

Dzięki Jago Babo! smile W końcu jakaś konkretna wypowiedź smile.
Tylko powiedz mi jeszcze, proszę, czy ja dobrze rozumiem, że w szkole drugiego wyboru dziecko ma dokładnie takie same szanse jak te dzieci, które tę szkołę wybrały jako pierwszego wyboru?

4

Olinko, z tego co się orientuję, to system automatycznie wyszukuje klasę, do której uczeń ma odpowiednią liczbę punktów.
Jeżeli nie jest ona w szkole pierwszego wyboru, system wyszukuje w tej drugiej, a jeśli nie w drugiej, to później w trzeciej.

Czyli wychodzi na to, że ma równe szanse, lecz zasięgnij języka jeszcze u kogoś, bo o tym rozmawiałyśmy ze znajomą, której syn w tym roku zaczął naukę w technikum. To jest pewna osoba, lecz za moich czasów było zupełnie inaczej- dużo biegania i nerwów.

5

Nasunęło mi się kolejne pytanie, na które być może uda mi się uzyskać tutaj odpowiedź wink.

W szkole pierwszego wyboru prawdopodobnie można wybrać trzy klasy. Co w sytuacji kiedy uczniowi bardziej zależy na konkretnym kierunku niż szkole?

Zakładając hipotetycznie - aby zakwalifikować się w szkole pierwszego wyboru na kierunek "mechatronika" trzeba wykazać się co najmniej ilością 130 uzyskanych punków, na kierunek ,"informatyka" 120 punktów, ale w szkole drugiego wyboru na kierunek ,"mechatronika" wystarczy już 110 punktów. Jeśli uczeń w sumie uzyskał 125 punktów, to teoretycznie może dostać się do szkoły pierwszego wyboru na kierunek informatyczny, ale także do szkoły drugiego wyboru na mechatronikę. I tu jest moje pytanie - co jeśli bardziej zależy mu jednak na tej mechatronice? Czy istnieje w systemie możliwość zaznaczenia, że ważniejszy jest kierunek niż szkoła?

6

Nie wiem jak to obecnie działa, ale jedno mogę potwierdzić: upór i determinacja potrafią zdziałać cuda wink Sama nie dostałam się początkowo do wybranego liceum, ale zauważyłam, że na liście jest jeszcze kilka wolnych miejsc. Nie mam pojęcia czemu nie przyjęli wszystkich od razu i zostawili te kilka miejsc wolnych, ale poleciałam do sekretariatu spytać, czy da radę, żebym się do tej klasy dostała etc. Pani niby nosem kręciła, ale ja dzień w dzień chodziłam sprawdzać, czy uaktualnili listę i męczyłam panią z sekretariatu aż w końcu sobie zapisała moje nazwisko i ostatecznie dostałam się gdzie chciałam wink A zabrakło mi 1 punktu do wymaganego progu...

7

Jeśli kogoś zainteresowały te same zagadnienia, o które kilka tygodni temu pytałam, to doinformowana wyjaśniam, że absolwent gimnazjum może wybrać trzy szkoły, a w ramach każdej z nich nieograniczoną ilość klas, przy czym podczas rejestracji w systemie bardzo ważna jest kolejność wpisywania tych szkół i klas. Aby było jaśniej - mamy szkołę A, B i C, w szkole A uczeń wybiera klasę a, b i c, w szkole B klasę a i b oraz w szkole C klasę a, b, c i d, bo wszystkie te kierunki mniej lub bardziej, ale go interesują. Uczeń rejestrując się w systemie zaznacza zgodnie z preferencjami kolejno: szkoła A klasa a, szkoła B klasa a, szkoła A klasa b, szkoła A klasa c, szkoła C klasa a i tak dalej - to jest oczywiście tylko przykładowa kolejność. Ważne jest natomiast, aby pamiętać, że im więcej klas zostanie wybranych, tym większe są szanse na dostanie się do jednej z oczekiwanych szkół, potem niestety mamy do wyboru wyłącznie szkoły i kierunki, w których pozostały jeszcze wolne miejsca.

Kaisa_malene, zaskakujące jest to pozostawienie kilku wolnych miejsc pozostających do dyspozycji szkoły.

8

Ja do tej pory nie rozumiem jak oni te miejsca przydzielali... A że termin to termin, to musiałam papiery najpierw złożyć do szkoły, do której iść nie chciałam, żeby nie zostać na lodzie, ale potem do mnie zadzwonili z mojej szkoły pierwszego wyboru, że jeśli dostarczę dokumenty w ciągu godziny to się dostanę, bo mają kilka miejsc nadal wolnych. Mi się wydaje, że kilka lat temu ten system jeszcze do końca nie działał tak jak powinien... Może teraz go usprawnili.

9

Jesli nie ma odpowiedniej ilości punktów do żadnej ze szkół albo za dużo jest chętnych to może się nie dostać. Ale ponieważ jest obowiązek nauki do 18 lat to jakaś zawodówka ma obowiązek wtedy przyjąć.

10

z gimnazjum było prościej - jak się nie dostało do wybranego, to rejonowe miało obowiązek przyjąć, ale w jaki sposób jest to rozwiązane w przypadku szkoły ponadgimnazjalnej, to nie mam pojęcia
na jakiej zasadzie przydzielanym jest się do danej zawodówki?

11

Jeśli o mnie chodzi, to choć na wstępie pojawiło się sporo wątpliwości, o czym zresztą świadczy ten wątek, to temat dawno poza nami i poznany od strony praktycznej. Na szczęście syn bez problemu dostał się tam, gdzie startował (szkoła i kierunek pierwszego wyboru), a teraz kończy już trzecią klasę.

12

Tz tym samym problemem się borykam gdzie do szkoły ponadgimnazjalej i sama jestem w kropce

13

turkusowa napisał/a:

z gimnazjum było prościej - jak się nie dostało do wybranego, to rejonowe miało obowiązek przyjąć, ale w jaki sposób jest to rozwiązane w przypadku szkoły ponadgimnazjalnej, to nie mam pojęcia
na jakiej zasadzie przydzielanym jest się do danej zawodówki?

Papiery do szkoły pierwszego wyboru trzeba złożyć do środy 18.05 (tak jest w W-wie).
Mam nadzieję, że moderacja nie zbanuje mnie, ale znalazłam dość pomocny serwis: wasza-szkola.pl są tam szkoły i limity punktowe z poprzednich lat.
Można sobie oszacować mniej więcej liczbę pkt. z egazminu + przeliczyć pkt. za świadectwo i inne osiągnięcia, a potem próbować wybrać coś optymalnego. Na szkołę 3 wyboru najlepiej wpisać jakąś słabszą, ale taką do której na pewno dziecko się dostanie.
Z zawodówką - to nie wiem, być może wystarczy złożyć papiery i poczekać do 15.07 na listę przyjętych.

14

Czy żeby dostać się do szkoły to trzeba biegać od szkoły do szkoły z papierami czy tylko do jednej? Jak to jest?? Pomocy

15

Kreja8 napisał/a:

Czy żeby dostać się do szkoły to trzeba biegać od szkoły do szkoły z papierami czy tylko do jednej? Jak to jest?? Pomocy

A po co biegać? Wszystko jest w systemie, zanosi się papiery do tej jednej, do której się dziecko dostaje.

16

Dodam do tego co napisała Lady Loka, że wszystkie niezbędne informacje dotyczące całego procesu rekrutacji znajdują się w systemie, w którym uczeń się rejestruje i wybiera szkołę oraz kierunek albo profil. Tam naprawdę wszystko jest klarownie i rzeczowo opisane.

17 Ostatnio edytowany przez Olinka (2018-06-27 12:16:03)

No rozumiem, że wystarczy złożyć papiery tylko w jednej szkole? Nie trzeba składać ich w trzech różnych jak to było kiedyś, że dzieci biegaly z CV i podaniem o przyjęcie od szkoły do szkoły??

-----------
I co jeśli nie dostanę się do tej jednej? Bo tylko w niej mam podanie i wniosek?

18

Nie składa się nigdzie podania. Wszystko się robi przez system, a potem po wynikach zanosi się dokumenty do tej, do której dziecko się dostanie.

19 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-06-27 11:52:50)

Kreja8 napisał/a:

I co jeśli nie dostanę się do tej jednej? Bo tylko w niej mam podanie i wniosek?

Nie dostałaś żadnego poradnika dla kandydata?
Poczytaj tu trochę:
nieregulaminowy link

20

A gdzie sprawdza się wyniki w szkole czy w systemie?

21

Wszystko od początku do końca odbywa się poprzez system rekrutacji. Na koniec zanosisz dokumenty potwierdzające to wszystko, co wpisałaś do systemu podczas rejestracji i później, czyli na przykład wyniki z egzaminów.
Aż wierzyć mi się nie chce, że nikt Was w poprzedniej szkole nie informował w jaki sposób przeprowadzane są nabory kształcenia na kolejnym poziomie.

22

Ok. Załóżmy że dostałem się do jednej z trzech szkół... Gdzie to sprawdzić? Bo wyniki już 6lipca

23

W systemie, w którym się rejestrowałeś. Wyznaczonego dnia o wyznaczonej godzinie pojawią się listy przyjętych osób.

Twoje pytania wskazują jednak na to, że Ty się nigdzie nie zarejestrowałeś, więc nie wiem czy aby na pewno Ciebie to dotyczy. Napisz może w jaki sposób i do jakiej szkoły składałeś podanie o przyjęcie? Nie chodzi mi o konkretną nazwę, ale o typ, czyli liceum/technikum, prywatna/państwowa?
Poza tym skoro gdzieś to podanie złożyłeś, to nie lepiej tam o wszystko wypytać?

24 Ostatnio edytowany przez Olinka (2018-06-28 23:56:37)

No i tak nie dostałem odpowiedzi na pytanie czy składa się wniosek do jednej szkoły czy do trzech? Czy trzeba wydrukować trzy wnioski czy jeden?

-------------
Wydrukowany wypełniony wniosek zaniesiony do technikum. Oczywiście po rejestracji w systemie Vulcan.

---------------
Nie pisz, proszę, postów jeden pod drugim - łamiesz w ten sposób regulamin. Jeśli chcesz coś dopisać, użyj funkcji "edytuj".
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Olinka

25 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-06-27 17:35:43)

Drukujesz jeden i zanosisz do jednej szkoły - tej pierwszej, a na wniosku wpisujesz sobie 3 szkoły. Wejdź w ten system i wszystko sobie doczytaj, tam wszystko jest dokładnie opisane.
Swoją drogą, można było też zapytać przy składaniu wniosku wink

26

Kreja8 napisał/a:

Wydrukowany wypełniony wniosek zaniesiony do technikum. Oczywiście po rejestracji w systemie Vulcan.

Piszesz w tak mało precyzyjny sposób, że chyba dopiero teraz wiem o co Ci dokładnie chodzi. Tak, drukujesz z systemu tylko jeden egzemplarz uzupełnionego zgłoszenia (wniosku) i - zgodnie z tym, co napisała Pietruszka - zanosisz go tylko do szkoły pierwszego wyboru. Jeśli więc już to zrobiłeś, to teraz cierpliwie czekasz i dopiero po pojawieniu się list sprawdzasz, do której szkoły zostałeś przyjęty - wtedy zanosisz tam komplet wymaganych dokumentów. Musisz sobie tego pilnować, bo z uwagi na kilkuetapowy proces rekrutacji, terminy przyjmowania dokumentów bywają krótkie.

27

Witam,

moje dziecko nie dostalo sie do zadnej z 3 szkol. Co  w takiej sytuacji?
Wiem o rekrytacji uzupelniajacej, ale na czym ona polega, gdzie sie dowiedziec gdzie sa wolne miejsca?

28

Przykro mi, AsiuSC.
Nie jestem na 100% pewna, bo na szczęście nas ten temat nie dotyczył, ale wydaje mi się, że po zakończeniu pierwszego etapu rekrutacji w systemie wyświetlą się wszystkie szkoły i kierunki, które dysponują wolnymi miejscami.

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Proces rekrutacji do szkół ponadgimnazjalnych

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024