Jaką rzeczywistość kreują media? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Jaką rzeczywistość kreują media?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

Temat: Jaką rzeczywistość kreują media?

Od razu powiem: nie oglądam już telewizji regularnie, bo telewizora nie posiadam. Oglądam od czasu do czasu, gdy akurat jestem gdzieś u kogoś i tam jest telewizor włączony. Słucham też czasem czyichś komentarzy co do różnych programów, seriali itd.

Kiedyś oglądałam, a teraz gdy zdarza mi się co nieco obejrzeć stwierdzam, ze jest jednym słowem kicha. Natomiast jestem też starsza, bardziej świadoma i szczerze.... nie podoba mi się rzeczywistość, którą kreują media!
Przede wszystkim to, że media kreuje Warszawa; narzuca modę, trendy społeczne (wyścig szczurów, samotne singielki z korporacji) gdy tymczasem życie POZA Warszawą wygląda zupełnie inaczej!

Co powinno w ogóle być pokazywane w mediach, a co nie? Czego więcej, a czego mniej?
Co o tym sądzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaką rzeczywistość kreują media?

O widzisz, mamy coś wspólnego ("nie oglądam już telewizji regularnie, bo telewizora nie posiadam") smile

A wiesz, że trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie. Przestałem być odbiorcą tradycyjnych mediów (TV, radio, prasa drukowana - tu czasem kupię coś do pociągu i czytam gazety lokalne). I właściwie nie wiem czy czegoś mi brakuje, bo korzystając z mediów elektronicznych klikam tylko na to co mnie interesuje... Znak czasów...

3

Media to jedne wielkie kłamstwo, obłuda.
Niedobrze mi sie robi od tego ich zakłamanego świata, zreszta nie tylko media.
Ja tez juz rzadziej ogladam telewizję, coraz częściej zastanawiam sie tez nad wiadomościami, tam tez duzo sciemy. Ciekawe w co juz człowiek ma wierzyć, to przykre...

4

Więcej mądrych programów powinno być, a nie wszechobecne seriale, seriale fabularne typu "Trudne sprawy", "Dlaczego ja?", "Pamiętniki z wakacji". Seriale wyparły programy, które czegoś uczyły.

Staramy się nie oglądać wiodących stacji, lubimy stacje, które mają mądre programy- Planete, czasem Kuchnia+, Viasat History, TVP Kultura.
Denerwuje mnie sieczka, i to że odbierają nam Planete- jedyną mądrą stację...Oglądamy dokumenty, czasem jak zapodają film godny uwagi. Chociaż filmy mogę obejrzeć dzięki internetowi.

Nie oglądałam nigdy żadnych seriali, czasem spoglądałam na jakieś amerykańskie produkcje, ale nie oglądałam nigdy i nie będę oglądać namiętnie. Nasze polskie dokładnie tak, jak napisała Catwoman kreują "Warszawkę" i są, jakby to napisać?... Denne, po prostu słabe.

5

Nie zauważyłam tego kreowania stolicy. Może dlatego, ze sama tu mieszkam. No, ale nie lubię Warszawy, więc powinnam być jednak obiektywna. Fakt, że seriali nie oglądam, może tam to widać?

To co zwraca moją uwagę w mediach - są strasznie tragizujące. Niewiele przekazuje się nam rzeczy pozytywnych - szczególnie w programach informacyjnych. Same tragedie, nieszczęścia, przekręty. Owszem, to jest część naszej codzienności, ale chyba w rzeczywistości proporcje są nieco bardziej wyrównane.

Irytuje mnie też narzucanie punktu widzenia. Informacje podawane są w sposób, który nie pozwala widzowi na interpretację. Mnóstwo jest programów z dziennikarską nagonką, gdzie nie liczy się faktyczna prawda, ale wychwycenie jak największej sensacji. Jak by to powiedział mój tata: rozgrzebanie kupy, żeby jak największy smród zrobić.

Kolejna kwestia to pokazywanie rzeczywistości zbliżonej do amerykańskich programów, ale z nikłym odbiciem w polskich realiach. Tu mam na myśli programy typu "Super niania" czy inne niby poradnikowe. W żadnym z tych programów nie widziałam mieszkania, które by przypominało warunki mieszkaniowe kogoś z mojego otoczenia. Zawsze są to apartamenty niczym z amerykańskich seriali, które w Polsce są wielką rzadkością.

6

Hahaha big_smile No o tą kupę faktycznie chodzi big_smile Programy typu "Rozmowy w toku", "Pod napięciem" (jest to jeszcze?) a co do Superniani też prawda smile Widziałam kilka fragmentów różnych odcinków i to samo stwierdziłam; te rodziny nie żyją w żadnych postkomunistycznych kwadratach big_smile A może to właśnie tylko nowobogaccy maja problemy z dziećmi? wink

I powiem szczerze; przestałam czytać prasę. Jeszcze niedawno czytałam takie gazety jak Sens, Charaktery, Zwierciadło- ale opisywane tam problemy nijak się mają do rzeczywistości, w której żyję i ja, i moi znajomi.

7

Ja nie posiadam telewizora już od trzech lat i to była jedna z lepszych decyzji w moim życiu:) Mam z nim styczność tylko wtedy, gdy wracam do rodzinnego domu lub jestem u przyjaciół.
I chyba każdy się z tym zgodzi, że rzeczywistość, którą kreują media jest fałszywa i zakłamana. Rzetelność przekazywanych informacji w najbardziej popularnych stacjach w naszym kraju (tvn, tvp, polsat,...) jest na żenująco niskim poziomie;) Najgorsze w tym jest to, że przez media ludzie stracili zdolność do wygłaszania własnych sądów i opinii, szukania informacji na własną rękę. Słuchając wiadomości nie zastanawiają się nad ich prawdziwością i wierzą "obiektywnym" dziennikarzom. 

Dlatego wszystkich namawiam do pozbycia się tego bezwartościowego pudła, a jeśli nie, to do oglądania tylko porządnych stacji z mądrymi filmami lub programami smile

8

Nie bez powodu media nazywane są czwartą władzą.
Z telewizji satelitarnej oglądam tylko wybrane programy, jest ich góra 15, a są m.in.: wszystkie Discovery, Nat Geo, Eurosport itp.
Polskie seriale to dno, nie nadają się nawet na odmóżdżenie, dlatego jeśli mam chęć to wybieram sobie zagraniczny serial, podłączam laptopa do telewizora i przyjmuję wygodną pozycję na kanapie smile
Wiadomości nie oglądam, preferuję poczytać wyselekcjonowane artykuły o tym co się dzieje w kraju jak i na świecie za pośrednictwem internetu. Co do wszechobecnego tragizmu, "zaskakujących informacji", "niesamowitych sensacji" - nie wiem co powiedzieć. Śmieję się słysząc w wiadomościach, że przyszła zima stulecia, a na zewnątrz -15*C (słownie: minus piętnaście stopni Celsjusza), o nowej pracy Cichopek czy inne dyrdymały rodem z onetu.

9

Od kilku lat nie mam tv i dobrze mi z tym, nie czuje, zebym cos tracila. W pracy slucham lokalnego radia, przestalam czytac gazety, co sie dzieje na swiecie wiem tylko z portacji informacyjnych.
Jaka rzeczywistosc kreuja media? Taka, ktora nie ma wiele wspolnego z ta, w ktorej ja zyje.

10

Ja mieszkam w Anglii, i szczerze mowiac, mnie komentarz polityczny rano przytlacza. Nie, ze polityczny, ale, ze jednostronny. Troche tak jakby Prawo i Sprawiedliwosc dawalo wam przebieg wydarzen w kraju (no, nie ,ze prawicowy, ale tendencyjny). Moj facet dostaje bialej goraczki nad jajkiem na miekko, kiedy zaczynaja mowic o VAT, i jak nie mozna go bylo zmienic "bo to lepiej dla spoleczenstwa". Question Time i Andrew Marr sa lepsze, ale w sumie takie bez jaj.

Co do kultury, to prawdziwa pustynia, chyba, ze czlek cos na BBC 4 wypatrzy.

11

Hm, ja mam takie wrażenie, że tak naprawdę każda stacja radiowa czy telewizyjna ma jakiś profil odbiorcy, i że charakter stacji zależy od grupy odbiorców. Nawet informacje telewizyjne, pokazywane w nich dane znacznie się różnią, dobór tego o czym będzie mowa. Więc generalnie media nie pokazują rzeczywistości tylko mocno ją zniekształcają.

12

Wow, coraz więcej osób nie ma telewizora! A kto czytuje portale plotkarskie? wink

13

Hmm... ja telewizora nie posiadam, ale jestem uzależniona od internetu, więc na jedno wychodzi ;p może jestem o tyle do przodu, że sama decyduję, co obejrzeć, co przeczytać, a co olać, ale to nie zmienia faktu, że oglądam na oko 10 seriali regularnie (głównie zagranicznych), co jest moim wielkim ubolewaniem nad własną głupotą, ale co poradzić? z uzależnieniem ciężko wygrać ;p

a co do serwisów plotkarskich, to jestem na detoksie od pudelka ;p nadal zaglądam, ale czytam tylko nagłówki ;p dawniej musiałam każdy artykuł przeczytać... ach, głupia ja, 22 lata na karku a obchodzą mnie rozstania i zdrady pseudo artystów, którym daleko do prawdziwych gwiazd ;p

14

marchewa91 napisał/a:

ale to nie zmienia faktu, że oglądam na oko 10 seriali regularnie (głównie zagranicznych), co jest moim wielkim ubolewaniem nad własną głupotą, ale co poradzić? z uzależnieniem ciężko wygrać ;p

No i super, tak trzymaj big_smile mało kto się przyznaje do oglądania "głupkowatych seriali", a co... oglądalność się sama nabija? big_smile Ja też lubię sobie obejrzeć jakieś głupotki i nie wstydzę się tego. Chociaż nawet dla takiej niewymagającej mnie poziom większości programów jest zbyt żenujący... Ale oglądam czasem wyśmiewany serial "trudne sprawy" i nie widzę w tym nic złego.

Więcej w telewizji faktycznie nie oglądam, bo poziom medialnych manipulacji i odmóżdżania społeczeństwa przekracza wszelkie granice... Wszystko, czego potrzebuję, znajduję w internecie, na dodatek mogę tu znaleźć różne poglądy, nie tylko te kreowane jako "jedynie słuszne" w mediach, mogę sobie porównać tą samą sprawę z kilku różnych perspektyw i to jest w necie najlepsze.

15

Nie wiem jaką rzeczywistość kreują seriale i paradokumenty w stylu: ukryta prawda bo jak to widzę od razu przełączam.
Oglądam tvn24,fakty i inne informacyjne.Uwielbiam głupawy serial bo ma fantastyczne teksty: daleko od noszy- ale on niczego raczej nie kreuje a już na pewno nie kreuje rzeczywistości:)- kto zna wie o czym piszę:)
Owszem,oglądam poniedziałkowy teatr,dobre filmy,które niestety w dzień powszedni zaczynają się po 23 i nikt normalny nie jest w stanie obejrzeć do końca.Oglądam też filmy dokumentalne.
Z córką oglądamy  filmy familijne w stylu Doktor Dolitle czy Pingwiny z Madagaskaru- świetny odcinkowy filmik z super tekstami.

16 Ostatnio edytowany przez facet39 (2013-03-19 14:06:44)

Ja czasami oglądam telewizję. Najczęściej sport: F1 obowiązkowo, skoki narciarskie, futbol. Nie mam żadnej kablówki bo pewnie tenis czy golf, a może snooker ? Ale na nazwiskach specjalnie się nie znam smile

W wiadomościach brakuje mi dobrych (pozytywnych) i poważnych informacji. Bardzo często poziom wypowiedzi dziennikarzy i zaproszonych gości oraz poziom zebranych informacji jest żenujący. Bardzo stronniczy. Bez argumentów drugiej strony. Często widać taką ustawkę, w konkretnym celu. Wcale nie chodzi o to aby coś wyjaśnić czy nauczyć, tylko zamieszać.

Tyle się dzieje dookoła ciekawych rzeczy. Nawet w najbliższych miejscowościach, a człowiek nic o tym nie wie. Kiedyś byłem za naszą zachodnią granicą i bardzo mi się podobał kanał, taki regionalny. Kilka godzin informacji bezpośrednio dotyczących tych właśnie widzów, rolników. To, czym się zajmują, co się dzieje w sąsiednich miastach. Co i jak się kalkuluje, wszelkie nowinki, ogłoszenia i wydarzenia...To służy rozwojowi. A u nas rozwój ilości seriali typu telenowele smile Niby winne są pieniądze. Akurat.

Przykre dla mnie są dwie rzeczy:
Pierwsza to to, że ludzie młodzi pracujący w mediach bardzo często prywatnie też maja takie zdanie, a na ten cały chłam mówią, że taka jest ich praca. sad
Druga - znam wiele osób którzy łykaja wszystko z TV bez zastanowienia. Często powtarzają coś co usłyszeli w telewizji, a na konkretne pytanie nie umieją odpowiedzieć nic poza: "nie wiem, ale tak powiedzieli w telewizji". Inny objaw to stwierdzenia typu: "i tak ode mnie nic nie zależy" albo "wszyscy tam na górze to jedna banda".

Pozytywy jakimi są teraz przekaz w wyższej jakości i ilości kanałów, nie wystarczą.
No, chyba że są to kanały sportowe !

17

Jaką rzeczywistość kreują media.... rozbieraną smile
Wczoraj w radio, dzisiaj zresztą też dyskutowano właśnie o tym. Co prawda była mowa głównie o bilboardach, ale również o reklamach telewizyjnych. Specjaliści powiedzieli : To, w jaki sposób ukazywane są w reklamach kobiety, paczy psychikę dzieci. Bo kobiety są przede wszystkim nagie lub skąpo ubrane, seksowne, uwodzicielskie, łatwe i poddane mężczyźnie. Takie kobiety reklamują wszystko; szampony, samochody, narzędzia robocze, czekoladki.

Dodano, że na którymś z bilboardów taka kobieta jest odpowiednio opisana, a chłopiec, który ma 8-12 lat i przeczyta ten opis, będzie tak właśnie określał swoje koleżanki.

Ja jestem absolutnie przeciwna seksistowskim reklamom. Jest tego za dużo.
Psycholog powiedział, że popyt na tego typu reklamy zapodają konsumenci. Gdy my-konsumenci pokażemy, że nie interesuje nas tego typu promocja produktów, firmy reklamowe zmienią ich wizerunek.

18

W dobrym tonie jest narzekać w naszym kraju i robić z kogoś idiotę. To czynią media. Straszenie kolejnymi kryzysami,kolejną wojną,kolejną falą grypy,kolejną mutacją jakiejś odmiany grypy,kolejnymi aferami,kolejnymi skandalami niedobrze mi się robi od tych negatywnych emocji. Rzadko kiedy informacje są pozytywne. Dominuje narzekanie,ogłupiające programy i sensacje które okazują się nie prawdą ale nikt już nie będzie przecież korygował tych informacji po czasie. Nie ma znaczenia rzetelność informacji. Towar ma się sprzedać i to jest wyznacznik poczynań naszych stacji telewizyjnych. TV posiadam głównie do oglądania sportu,programów historycznych i jakiegoś filmu od czasu do czasu.

19

najważniejsze to zachować własny rozumek. i czerpać informacje z różnych portali, o różnych nastawieniach. oczywiście, można wyjść z założenia, że nic nas nie interesuje, ale z drugiej strony to już nas pozbawi jakiegokolwiek wpływu na rzeczywistość. może lepiej już obserwować, tylko uważnie...

20

Do mediów w dzisiejszych czasach zdecydowanie trzeba podchodzić z dużym dystansem. W ten sposób możemy się również nauczyć na jakiś oszustwach online które za bardzo nie zaszkodzą nam w życiu. Ale zarazem będziemy bardziej czujni i uważni na trudne sytuacje w realnym życiu. Np. w sklepie, pracy itp

21

Ja mam jeszcze jedną uwagę: media pokazują skrajności, to nie jest dobre, bo dziela Polskę na obozy. Wiecie co mam na myśli, czasem wydaje się, że pół Polski jest albo za Kaczyńskim albo za Palikotem. A posrodku nie ma nic. Nie podoba mi się ta atmosfera woalki, wolałabym atmosferę współpracy.

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Jaką rzeczywistość kreują media?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024