własna firma - trudne poczatki, pomożecie?:) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » własna firma - trudne poczatki, pomożecie?:)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 32 ]

Temat: własna firma - trudne poczatki, pomożecie?:)

witajcie, jak w temacie poszukuje osób, ktore pomoga , podsuna jakies pomysly na to by pozyskac klientow do sklepu internetowego, nie chodzi mi tu o zadna reklame na forum, ale o dobra rade, slowo, wsparcie bo na przyjaciol i znajomych niestety nie mam co liczyc.
sklep zawiera artykuly chemiczne srodki czysosci i to jest glowne zamierzenie, bo jak kazda z nas wie trzeba prac i zmywac naczynia, a do tego potrzenbe sa srodki:) dodatkowo tez mam kosmetyki, i teraz tak oglaszamy sie na fb, wsrod znajomych poczata pantoflowa i mailami ale poki co cisza

pomoze któraś?:)

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez modzia (2012-08-28 16:17:55)

Odp: własna firma - trudne poczatki, pomożecie?:)

Poczta pantoflowa jak to określiłaś jest najlepszą reklamą i rekomendacją dla Twojej firmy. Żadne reklamy w internecie, ulotki, kuszenie promocjami nie są w stanie tak przekonać klienta do konkretnej firmy/usługi jak opinie znajomych czy rodziny. Wiem coś o tym, bo prowadzę studio fotografii i reklamy. Ale musisz też pamiętać o statystykach.. niezadowolony klient powie o swoich doświadczeniach średnio 10-12 osobom, natomiast zadowolony tylko 5.

Oczywiscie czynników wyżej wymienionych nie możesz też lekceważyć. Ważne jest pozycjonowanie, e-mail marketing, fajnie jakby Twój sklep pojawiał się w porównywarkach cen, może jakiś program z gratisami za zebrane punkty..

3

Jak długo działa ten sklep ? Jeśli to początki to na pewno musisz uzbroić się w cierpliwość...Skupiłabym się na tym, by dotrzeć do jak największej liczby potencjalnych klientów. Odpowiednie pozycjonowanie, reklama na stronach różnego rodzaju portali jak też na stronach sklepów, firm itp...
Możesz mi podać na priva adres ? Chętnie obejrzę co tam masz wink

4

wszystko kosztuje, wiec narazie chcialam zachecic znajomych do zakupow u mnie:)

dziekuje za komentarze i prosze o wiecej a takze o dzielenie sie tutaj swoimi doswiadczeniami z prowadzeniem wlasnego sklepu:)

5

Modzia, to prawda ze poczta pantoflowa sie przydaje, ale niestety jej zasieg jest ogranioczony tongue Ja bym poszla w tym kierunku, o ktorym pisze Kaja - kup reklamy na portalach (glownie kobiecych, bo to twoja grupa docelowa), dodaj sklep do panoramy firm, poprawi ci sie pozycjonowanie i wiecej ludzi go znajdzie, mozesz tez podpiac tam oferte z allegro, jesli tam sprzedajesz. FB nie wystarczy, bo nie wszyscy maja tam konto, zwlaszcza starsi... Ze znajomych nie rezygnuj, bo oni tez na pewno bardzo Ci pomoga smile

6

a nie możesz wykupić reklamy na netkobiety.pl?
przecież ty tylko 20zł/dzień a siła oddziaływania duża.

7

purka napisał/a:

Modzia, to prawda ze poczta pantoflowa sie przydaje, ale niestety jej zasieg jest ogranioczony tongue Ja bym poszla w tym kierunku, o ktorym pisze Kaja - kup reklamy na portalach (glownie kobiecych, bo to twoja grupa docelowa), dodaj sklep do panoramy firm, poprawi ci sie pozycjonowanie i wiecej ludzi go znajdzie, mozesz tez podpiac tam oferte z allegro, jesli tam sprzedajesz. FB nie wystarczy, bo nie wszyscy maja tam konto, zwlaszcza starsi... Ze znajomych nie rezygnuj, bo oni tez na pewno bardzo Ci pomoga smile

Oczywiście, autorka pytała o reklamę 'na początek'. Poczatki bywają ciężkie, więc napisałam o wariancie bezkosztowym. Pozycjonowanie, rekalmy itp to już są wydatki, które na starcie chcemy ograniczyć do minimum. Ze sklepem jest inaczej niż z usługami. Sklep internetowy ma zasięg ogólnopolski, a ja fotografuję raczej na dolnym śląsku, zlecenia reklamowe zdarzają się z drugiego końca kraju, właśnie dzieki internetowi. Ale mi stały zysk przynoszą raczej usługi fotograficzne niż rekalmowe. Dlatego nonsesnem byłoby dla mnie reklamować się choćby na tym forum, bo przecież nie pojadę przez pół Polski żeby zrobić wielką sesję, bo po podliczeniu kosztów podróży i noclegu zysk okazałby się niezmiernie mniejszy niż to co mogłabym zarobić przez te np. 2 dni przyjmując małe zlecenia na miejscu. Podzieliłam się swoimi doświadczeniami. I przepraszam jeśli wprowadziłam kogoś w błąd, nie było to zamierzone.

Na początek odpowiednia optymalizacja sklepu internetowego, tak aby długi ogon odpowiednio w serpach wybijał się sam. Bez kasy czy własnego czasu na marketing - prawdopodobnie zapomnij. Ucz się pozycjonować sklep sama, innego wyjścia nie masz.

9

nauczenie sie samej pozycjonowac sklep to naprawde dobry pomysl, ale pamietaj, ze na wszystko potrzeba czasu nic z dnia na dzien nie zacznie funkcjonowac w 100% moglabys podeslas mi strone sklepu?

10 Ostatnio edytowany przez Olinka (2012-09-26 20:11:51)

Mój mąż prowadzi sklep internetowy ze sprzętem wędkarskim. Na początku zajmował się sam promocją, ale nic się nie działo. Później zaczął szukać agencji - trafił ostatecznie na spam. Nie zdajecie sobie sprawy z ilu banałów człowiek bez doświadczenia nie zdaje sobie sprawy. Miał błędy na stronie, które zerowały liczbę zapytań. Po modyfikacjach, promocji wszystko się zmieniło - jeśli myślicie, że promocja w sieci to banał to nie wiecie o czym mówicie...

11

dziekuje za odpowiedzi:) a czy wy w takim sklepie byscie kupowaly? prose o opinie na taki na nie:) z uzasadnieniem:)

12

Ja bym pewnie kupowała smile gdyby nie fakt, że wszystkie rzeczy, dosłownie wszystkie potrzebne mi w domu mam z pracy męża, są to straty, uszkodzenia czy tzw. towar drugiej jakości ----> tabletki do zmywarki renomowanej firmy np. w uszkodzonym opakowaniu (uszkodzenia - za darmochę) , proszek do prania z dziurą w worku, przez którą wiele się nie usypało (straty - za darmochę) smile  dezodorant w pogniecionym pojemniku (towar drugiej jakości - cena od -50% do -99%). Oprócz tego jeszcze kawa, cukier, nabłyszczacze do zmywarek, szampony, dżemy, mąka, margaryna, cukierki .. itd smile

13

rozumiem, a ktos inny? kupowałybyscie? prosze o uzasadnienie, chcialabym poprawic sklep tak by poencjalnym klientom bylo wygonie

14

naliroka, ja kupuję głównie w necie. Tak mi wygodniej i w sumie nie lubię robić zakupów. Ceny często są niższe niż w stacjonarnych sklepach i nawet z przesyłką bardziej się opłaca.
Promocja sklepu i atrakcyjne ceny. Z pkt widzenia konsumenta tak mi się wydaje.

15

Ja dużo o promocji firmy w Internecie przeczytałam artykule jednego z serwisów księgowości internetowej- wfirma. Sposoby opisane w artykule:
- Reklama banerowa
- Pay per click
- Affiliate marketing
- E-mail marketing
- Marketing wirusowy
- Schematyczne rodzaje stron
- Bot - nowoczesny, interaktywny specjalista od marketingu
Tytuł artykułu jakbyś chciała poszukać w Sieci: Marketing internetowy.
P.S. ja bym skorzystała z oferty takiego sklepu. Skoro tak jak piszesz są to artykuły chemiczne ja bym skupiła się na firmach sprzątających itp. Życzę powodzenia i pozdrawiam.

16

A możesz podać nazwę sklepu? Nie wydaje mi się, żeby było to nieetyczne lub spamerskie - chyba, że już podałaś, a ja nie nie mogę znaleźć hmm

17

gdzies juz podawalam, ale uznalam z czasem ze podam jesli ktos bedzie zainteresowany, poniewaz, nie chce by ktos zle patrzyl na to ze tutaj go zamieszczam jako reklame. ta strona to kaes-online.pl

18

Zerknęłam smile z czystej ciekawości. Czy drogo, czy tanio to Ci nie powiem obiektywnie ... bo zwyczajnie nie znam cen z półek sklepowych smile Póki co, asortyment nie jest zbyt szeroki sad i brakuje mi takich prostych podziałów typu: promocje, wyprzedaże, najczęsciej kupowane, najczęsciej oglądane. Chcę zobaczyć wszystkie promocje, a nie jeden balsam Ziaja. I darmowa wysyłka np. przy zamówieniu powyżej kwoty 100zł, czy jakiejś tam innej.. Właśnie niedawno zamawiałam podręczniki do zerówki, i mimo wyżej ceny za każdą książkę z osobna, wyszło mi taniej tam gdzie przesyłka była gratis powyżej 150zł. Po drugie, w sytuacji gdy ktoś zamówi to co rzeczywiście jest mu potrzebne za kwotę np 130zł to dobije jakiś produkt za te 20zł, zamiast wydać tę kwote na kuriera.

19

dziekuje:) podzial na promocje czy najczesciej kupowane jest wyprzedazy nie ma poniewaz poki co sie skonczyly gdyz przygotowujemy nowa gazetke promocyjna, asortyment jest z stale powiekszany , natomiast przy zakupie wyzej 100azl bedzie dodana przesylka gratis poniewaz dotychczas dowoz przez firme Kaes byl darmowy przy zakupie powyzej 150 zl

a czy moglby ktos mi poswiecic czas na wypelnienie ankiety dotyczacej produktow ktore kupujecie na codzien do domu? poniewaz latwiej bd nam dodawac produkty wiedzac ze ktos kupuje takiej firmy smile

20

naliroka13 napisał/a:

dziekuje:) podzial na promocje czy najczesciej kupowane jest wyprzedazy nie ma poniewaz poki co sie skonczyly gdyz przygotowujemy nowa gazetke promocyjna, asortyment jest z stale powiekszany , natomiast przy zakupie wyzej 100azl bedzie dodana przesylka gratis poniewaz dotychczas dowoz przez firme Kaes byl darmowy przy zakupie powyzej 150 zl

a czy moglby ktos mi poswiecic czas na wypelnienie ankiety dotyczacej produktow ktore kupujecie na codzien do domu? poniewaz latwiej bd nam dodawac produkty wiedzac ze ktos kupuje takiej firmy smile

mi mozesz podeslac:)

21

naliroka13 napisał/a:

podzial na promocje czy najczesciej kupowane jest

Niby jest, ale taki trochę mało czytelny. Chciałabym zobaczyć np. całą listę promocji, a nie przewijać na boki i klikać każdą rzecz osobno. Miałam na myśli podział na promocje taki sam jak masz dla domu, kosmetyki i perfumy. Perfum to akurat niewiele, a kobiety lubią coś dla siebie kupić przy okazji zakupów obowiązkowych typu proszek do prania, tabletki do zmywarki itp. Możesz też pomyśleć o chemii z zachodu, wielu ludzi ją kupuje, bo uważa że jest lepsza niż ta produkowna na polski rynek. Nie musisz do tego zmieniać profilu działności firmy i zajmować się importem/eksportem. Taką chemię można kupić w polskich hurtowniach, wygoogluj sobie 'hurtownia chemii niemieckiej'. Na dodatek, będzie to coś czego raczej nie spotyka się często w polskich sklepach stacjonarnych, czyli przestają one być dla Ciebie w tym momencie konkurencją. Pozostają tylko inne internetowe, ale tego uniknąć się niestety nie da smile

22

dziekuje za opinie:)

23 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-09-27 16:56:55)

Pomysłów na rozreklamowanie sklepu za darmo jest naprawdę sporo. Myślę, że na początek nie masz co pakować się w płatne reklamy itp. Trzeba zacząć od tego, co można zrobić za darmo, a jak to nie przyniesie efektów dopiero potem barć się za reklamę. Można ogłosić swoje usługi na darmowych portalach, takich jak gumtree, arena, oferia itp. Poza tym pozycjonowanie jak najbardziej jest ok. Jest wiele innych możliwości, mogę pomóc jeśli chcesz.

24

Moim zdaniem pozycjonowanie strony jest wskazane a nawet konieczne jeśli chce się Klientów pozyskać.

Ktoś kiedyś mądrze powiedział, że aby zarabiać trzeba najpierw zainwestować smile i jest to prawdą...

25

A to prawda, nie mając środków na rozkręcenie interesu czasami nie jest się w stanie wiele zrobić. Oczywiście nie oznacza to, że trzeba wpakować w to niesamowicie dużo pieniędzy, ale niektórych rzeczy nie da się zrobić za darmo.

26

Caridad napisał/a:

A to prawda, nie mając środków na rozkręcenie interesu czasami nie jest się w stanie wiele zrobić. Oczywiście nie oznacza to, że trzeba wpakować w to niesamowicie dużo pieniędzy, ale niektórych rzeczy nie da się zrobić za darmo.

Środki na rozkręcenie mozna przecież pozystac z Urzędu Pacy.Nie wiele bo chyba 5-6 krotnośc średniej krajowej ale zawsze cos.

27

A to prawda. Przy zakładaniu firmy można postarać się o jakieś dotacje. Są też programy unijne, z których jeszcze można skorzystać. Trzeba tylko się wokół tego zakręcić, a okazuje się, że pieniądze się znajdą.

28

Promocja musi być przeprowadzona sensownie - działania, które w firmie mojego ojca przynoszą efekt to pozycjonowanie i marketing społecznościowy. To generuje mu klientów, ale prace wykonuje dla niego agencja funkymedia, sam nie ma o tym pojęcia. W przypadku pozycjonowania bardzo duże znaczenie ma odpowiedni dobór słów kluczowych. Jeśli są odpowiednio dobrane, to na pewno na nich zarobicie - to standard. Przy kiepskim doborze, tylko dołożycie do interesu - niestety.

29 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2013-01-07 10:07:24)

Warto pomyśleć nad sposobami pozyskania klienta. Widziałam ostatnio ciekawy tekst na ten temat [link usunięty] - może Cię zainteresuje.

Wstawianie linków jest na forum niedozwolone. Proszę, zapoznaj się z regulaminem
Moderatorka Anemonne

30

google adwords, opineo, ceneo, pozycjonowanie, social media
amen

smile

31 Ostatnio edytowany przez Qrsywa (2015-04-22 09:30:25)

na początek gdy mały budzet pomysl o wstawianiu przedmiotów na allegro. początkowo mniej zarób a ceny podaj atrakcyjne. Pomysl o ciekawych promocjach i upustach. Do produktu warto dorzucić jakiś gażet. obsługa klienta czyli bezproblemowa szybka wysyłka, ciągły kontakt z klientem i dbanie o niego w czasie reklamacji czy zwrotów. Czasem zrobić darmową wysyłkę. Szybkie przelewy. Tanie są reklamy w google i powiem szczerze z punktu widzenia przedsiębiorcy naprawdę działają wink Wydatkując na mój profil działalności 200-300 zł...zdobywam klientów na pół sezonu wink Bardzo tania reklama. Oczywiście to tez zależne jak dużą masz konkurencje na rynku. Te reklamy napewno wypchną ci stronę sklepu na wyższe strony w gooogle. Tu jest ważne by mieć na stronie dobre opisy z okreslonymi sekwencjami s;lów by wpisując w google klient zawsze trafił na reklamę twojego sklepu. Dobra firma reklamowa wie jak ci w tym pomóc wink
Bardzo lubie kupować w necie. Mam np jedną stronę z butami. Ceny mają naprawde konkurencyjne. Jeden mankament tego sklepu [aż dziw że tego nie zmienią] to fakt, że jesli zrobię tam zakup w sobotę i jak wiemy wtedy banki nie robią sesji, to po 24godz zamówienie zostaje anulowane hmm koszmar. Gdyby nie atrakcyjność cen stracili by we mnie klienta.

Co do pozycjonowanie strony firmy itd , to jest ono bardzo ważne . Wiem coś na ten temat , ponieważ sama prowadzę firmę i tak się akurat składa ,ze też zanim ją ,ze tak ujmę wypromowałam , zleciłam stworzenie strony internetowej odpowiedniej agencji . W moim przypadku była to agencja interaktywna Proformat . W sumie stworzyli ponad 300 stron i sklepów . W dodatku każdy projekt jest indywidualnie szyty ,ze tak ujmę na miarę wink Pozdrawiam

Posty [ 32 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » własna firma - trudne poczatki, pomożecie?:)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024