Cześć. Co myślicie o zakładaniu firmy w Polsce? Czy jest duża szansa na powodzenie? Wiadomo, słychać nieciekawe opinie na temat własnych biznesów w Polsce, że ciężko jest utrzymać firmę, że podatki itp... Co o tym myślicie? Moim zdaniem warto spróbować nawet jeśli miałbym stracić duże tysiące i oczywiście trzeba mieć najlepiej własne pieniądze odłożone.
Aha, jakie są zalety i wady prowadzenia własnej firmy Waszym zdaniem?
Moim zdaniem zaletą jest niezależność własna, oraz finansowa, nie muszę u nikogo pracować za grosze, można też więcej zarobić, niż jako pracownik zatrudniony u kogoś. Jeśli firma się rozwinie i będzie przynosiła zyski to mogę mieć więcej czasu dla siebie i rodziny, co jest dla mnie bardzo ważne. Czyli więcej pieniędzy, czas, niezależność.
Natomiast wadą jest odpowiedzialność, co złego to ja, właściciel ponosi odpowiedzialność, ryzyko bankructwa, bo chyba zawsze jest ta obawa? Zawsze sobie myślę, że własna firma to jak chodząca bomba, teraz przynosi zyski a nagle może wybuchnąć. To jest chyba najgorsze w posiadaniu własnej firmy. W zakładaniu firmy wadą jest też obawa niepowodzenia, strata dużych pieniędzy włożonych w firmę.
Zalety i wady są. Jednak myślę, że warto podjąć ryzyko dla zalet w posiadaniu własnej firmy:)
Osobiście nigdy bym nie chciał być takim szefem, jakich można przeważnie spotkać w Polsce zatrudniając się w firmach:) Chodzi mi o wyzysk i umowy śmieciowe. Chciałbym dobrze opłacić swoich pracowników za swoją dobrze wykonywaną pracę. Moim zdaniem tylko wtedy firma może dobrze działać na rynku:)