Portugalia, Lizbona. - Ktoś był, zwiedził? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Portugalia, Lizbona. - Ktoś był, zwiedził?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Portugalia, Lizbona. - Ktoś był, zwiedził?

Witajcie,

planuję podróż do Lizbony i ogólnie tak jeszcze, żeby pozwiedzać Portugalię.

Nie znam w ogóle tamtejszej kultury życia.
Nie mama pojęcia jak najtaniej po Portugalii podróżować, co i gdzie jeść? Gdzie się nie "zapuszczać" ciemną nocą, a gdzie nawet w dzień?
Co zobaczyć koniecznie? Co ciekawego, tamtejszego spróbować?

smile
Jeśli macie jakieś doświadczenia z tym krajem, to proszę piszcie. smile

Pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Portugalia, Lizbona. - Ktoś był, zwiedził?

Ja się zakochałam w Lizbonie tongue Miałam okazję trochę ją pozwiedzać. Podobno jest to miasto położone na siedmiu wzgórzach (chyba jak Rzym) i rzeczywiście warto wejść na jednen z wielu punktów widokowych i podziwiać wspaniałą panoramę miasta. Poza tym niesamowite wrażenie robią kolejki linowe i wieża-winda, brukowane uliczki i ryby... na śniadania, obiad i kolację smile mniammm... ja uwielbiam ryby smile Wszędzie pomniki żeglarzy i odkrywców i generalnie miasto, w którym czuje się wolność smile

Później było plażowanie w Algarve, niestety nie pamiętam teraz nazwy miejscowości. Byłam tam lipcu, pogoda rewelacyjna, nie za gorąco, nie za zimno, tylko woda w oceanie przypominała w niektórych miejscach temperaturę Bałtyku sad Plaże szerokie i piaszczyste.

Warto tez pojechać na kraniec kontynentu, przylądek Cabo da Roca - najbardziej wysunięty punkt na zachodzie, niemiłosiernie wieje ale widok niezapomniany..

3

O, bardzo dziękuję za wypowiedź. smile

Kurcze, napisałaś o rzeczach o których w ogóle jeszcze nie miałam pojęcia. ;]
Chyba muszę zacząć jednak od kupna jakiegoś przewodnika, żeby cokolwiek wiedzieć i się orientować.
Wieża-winda - już teraz dla mnie brzmi wspaniale. smile

O właśnie, a nie wiesz jak tam jest z komunikacją? Ceny, dobre połączenia, przejazd na drugi kraniec kraju itp?
smile

4

My w Portugalii pożyliśmy samochód (ok. 50-60 euro za dzień, za dłuższy okres oczywiście wyszło taniej) i jeżdzieliśmy autem, bo z założenia chcielismy jeszcze zahaczyć przy okazji o połudn-zach Hiszpanię.
W Lizbonie fajnie była zorganizowana komunikacja miejska, bilet na caly dzień na wszystkie środki komunikacji (tramwaje, metro, autobusy) kosztował mniej niż 4 euro, więc bardzo opłacalo się go kupić.
Przewodnik fajna sprawa, przynajmniej wiesz w jakie miejsca się kierować aby zobaczyć coś ciekawego smile

5

My natomiast jeszcze nie wiemy jak tam dolecimy - możliwe że np do Madrytu i stamtąd będziemy jakoś dalej kombinować. ;]
4 euro to faktycznie jak an warunki europejskie to nie tak dużo. A mniej więcej ile czasu temu tam byliście? Ciekawa jestem czy się to mogło dużo zmienić. Oby nie. smile
Za samochód jednak sporo - tym bardziej, że jesteśmy bardziej zwolennikami chodzenia wszędzie pieszo i zwiedzania wszystkiego po drodze. smile Ale w końcu to samochód (i u nas w Polsce pewnie też nie taniej taka usługa kosztuje) i można pojechać w nawet najmniej dostępne pod względem komunikacji miejsce. ;]

6 Ostatnio edytowany przez Secret_me (2012-02-29 13:16:36)

Byłam 2,5 tygodnia. Jeśli chcesz pożyczyć auto to najlepiej zrób to przez net, wygooglaj economy car rentals. Autko czekała na nas pod lotniskiem. Za 1 tydzień zaplacilismy około 1,2 tys zł za pożyczenie auta. Reszte zwiedziliśmy na nogach i troszkę autobusem. No i oczywiście była jeszcze plaża, bo nie samym zwiedzaniem człowiek żyje smile
Jesli będziesz chciała wynając auto na miejscu to wyjdzie o wiele wiele drożej. No i karta kredytowa w zastaw.

7

To my rezygnujemy z auta. smile
Może jutro uda mi się kupić jakiś fajny przewodnik, to będę miała więcej pomysłów. ;]

8

Ja marzę o wycieczce do Portugalii.
Zobaczyłam jeden filmik na youtube reklamujący Portugalię jako państwo z przyszłością i się zakochałam!
Jak już się wybierzecie na ten wyjazd napisz jak było i w miarę możliwości wrzuć jakieś zdjęcia smile

9

Póki co musieliśmy się niestety wstrzymać z tym wyjazdem. Na zastępstwo wybieramy się na tydzień do Pragi. smile

Ale Portugalia nadal nam się marzy. I może w następnym roku jak wszystko pójdzie dobrze to tam się wybierzemy. smile smile
p.s. chyba sobie zaraz you tube włączę. ;]

10

Do spróbowania pasteis de belem. Noclegi i przeloty najlepiej zorganizować przez net przed wyjazdem, a na miejscu rozkoszować się pięknym językiem portugalskim.

11 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-03-26 19:40:45)

Ja też dałam sie namówić znajomym i lecimy w czerwcu, ale my wykupilismy wycieczkę, w niezłej cenie, biuro spam, sprawdzone przez nas przy wyjazdach do Egiptu, więc jesteśmy spokojni, poza tym mamy plan, że jeśli nas wciągnie ziwedzanie to po skończeniu wykupionego pobytu, znajdziemy jakiś nocleg i przedłużymy sobie urlop

12 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-03-26 19:41:00)

Byłam w Portugalii na objazdówce z spam. Bardzo przyjemne wakacje, fajnie wspominam. Kraj nie jest zbyt tani. Tzn są tanie miejsca ale ogólnie trzeba się z kasą przygotować. Na majówkę lecimy z mężem do Egiptu. Tak na tydzień, z tym samym zaufanym biurem.

13

A czy był ktoś w Portugalii zimą? Wyobrażam sobie, że na południu kraju mrozów raczej nie ma big_smile Ale czy jest wtedy ciepło?

14

W internecie podają temp średnio 13? grudzień/styczeń. Może pada deszcz? W każdym razie też jestem ciekawa smile

15

To jak ktoś będzie , to dajcie znać jak wrazenia.Zdjęcia też mile widziane.

16

My kupiliśmy w tym roku last minute z itaki. Ale budżet mieliśmy bardzo ograniczony, więc do Lizbony nie pojechaliśmy, bo dość daleko. Byliśmy w południowej części Portugalii, Algarve. Co mnie zaskoczyło to niskie ceny, niższe niż u nas w Polsce. Ludzie bardzo mili, w ogóle kultura na drodze niesamowita, wystarczyło zbliżyć się do pasów, a już się auta zatrzymywały, nigdy nie musieliśmy czekać. Co do jedzenia, to polecam spróbować espetady, mam nadzieję, ze dobrze napisałam, to takie portugalskie szaszłyki wieprzowe, grillowane na patyczku laurowym, niesamowity aromat. Albo cataplana, danie jednogarnkowe, są różne, z owocami morza, z kurczakiem itd... Nam najbardziej smakował kurczak piripiri, lubimy ostre dania wink
No i wina, koniecznie wink koniecznie spróbujcie Porto, chociaż dość mocne i słodkie, nie każdy lubi. Ale jednak być w Portugalii i nie napić się Porto to grzech tongue

17

Yacha o jakiej kwocie mowa?? Też bym skorzystała tylko muszę wiedzieć czy jakaś okazja

18

Bardzo miło i przyjemnie taka Portugalia brzmi, szczególnie że nie jest tak drogo. w Innym wątku pisałaś że 1euro za kawę.. u nas tego nie zaznasz. Też jestem ciekawa czy oferta była wykupywana wcześniej, bo z tego co kojarzę Itaka ma przed sezonem oferty z gwarancją niezmienności ceny.

19

dala napisał/a:

Yacha o jakiej kwocie mowa?? Też bym skorzystała tylko muszę wiedzieć czy jakaś okazja

No u nas to było last minute, kupiłam na 5 dni przed wyjazdem... zmieściliśmy się w kwocie 2 tys od osoby, łącznie z wydatkami na miejscu. Nie wiem jakie ceny są w first minute, bo my do końca nie wiedzieliśmy jak będzie z naszymi urlopami i finansami, więc zdaliśmy się na żywioł smile

Kawa za 1 euro, tak, zgadza się, herbata, piwo, drinki też. Obiad spokojnie dało się zjeść za około 5 euro... Wiadomo, ze były też droższe knajpy, ale nie bywaliśmy w takich, bo i po co, w tańszych też można było świetnie zjeść.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Portugalia, Lizbona. - Ktoś był, zwiedził?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024