Na świecie wyróżnia się około 100 gatunków kapusty. Do najpopularniejszych należą kapusta biała, czerwona, pekińska, kapusta rzepak (bogate źródło oleju), kapusta czarna oraz brukselka. Starożytni Grecy cenili kapustę jako okład na obrzęki skóry. Rzymianie natomiast żuli liście kapusty przed i w czasie uczty, ponieważ przypisywano kapuście działanie uodparniające na alkohol. W Polsce kapusta pojawiła się kilkaset lat temu i cieszy się dużym powodzeniem do dziś, zarówno jako środek kulinarny jak i zdrowotny.
Zastosowanie
Kapusta najpełniej pokazuje swoje działanie przy chorobach żołądka, dwunastnicy oraz przy stanach zapalnych skóry. Ciekawostką jest fakt, że kapustę powinno się jeść na surowo, a nie gotowaną. Po ugotowaniu traci ona część drogocennych składników. Kapusta dodatkowo chroni przed rakiem dwunastnicy czy też żołądka. Odwar z nasion kapusty jest środkiem przeciwrobacznym, a wraz z sokiem kapusty dobrym lekarstwem na bezsenność. Miazga z liści kapusty z dodatkiem białka kurzego ma zastosowanie przy leczeniu ropiejących ran, oparzeń, wrzodów etc., fitoncydy bowiem zawarte w kapuście, niszczą gronkowce złociste, prątki gruźlicy i inne bakterie.
Składniki kapusty
Kapusta należy do grupy tych warzyw, które mogą poszczycić się bardzo bogatymi składnikami. Należą do nich witaminy B1, B2, B6, C, kwasy: foliowy, nikotynowy, szczawiowy oraz pantotenowy, a poza tym również minerały takie jak sód, potas, magnez, żelazo, miedź czy fluor. Wymienione są tu najważniejsze składniki, jednak należy pamiętać, że jest ich więcej.
Działanie kapusty
Na wrzody żołądka powinno pić się sok ze świeżej kapusty. Sok ten stanowi barierę ochronną dla żołądka, przeciw kwasom znajdującym się w sokach trawiennych. Taką miksturę powinno się pić codziennie przez około 4 tygodnie. Przy stanach zapalnych skóry, zwichnięciach czy też bólach reumatycznych zaleca się okłady z surowych liści kapusty. Można też zastosować metodę polegającą na uprzednim ugotowaniu liści kapusty w wodzie.