Mam zamiar wyprowadzić się do chłopaka, tylko jest jeden problem ja mieszkam z 3 osobami, więc zameldowani jesteśmy w 4 i w raz z moją wyprowadzką, jak nie wymelduje się, moi rodzice będą płacić jak za 4 osoby, tyle samo czy mniej bo mnie nie będzie?chodzi też o czynsz.
Mam zamiar wyprowadzić się do chłopaka, tylko jest jeden problem ja mieszkam z 3 osobami, więc zameldowani jesteśmy w 4 i w raz z moją wyprowadzką, jak nie wymelduje się, moi rodzice będą płacić jak za 4 osoby, tyle samo czy mniej bo mnie nie będzie?chodzi też o czynsz.
Jeszcze raz, ale powoli .
monia35 napisał/a:Mam zamiar wyprowadzić się do chłopaka, tylko jest jeden problem ja mieszkam z 3 osobami, więc zameldowani jesteśmy w 4 i w raz z moją wyprowadzką, jak nie wymelduje się, moi rodzice będą płacić jak za 4 osoby, tyle samo czy mniej bo mnie nie będzie?chodzi też o czynsz.
Jeszcze raz, ale powoli .
![]()
Bieżące opłaty, takie jak prąd, woda itp., obniżą się, ponieważ zmniejszy się zużycie, skoro nie będziesz z nich korzystać. Wysokość czynszu pozostanie natomiast taka sama, jeśli administratorowi nie zostanie zgłoszona mniejsza liczba osób przebywających w mieszkaniu - tak to jakoś jest.
Jeżeli rodzice zgłoszą, że w tym lokalu mieszkają teraz 3 osoby a nie 4 to może się zmniejszyć opłata za śmieci.
Opłata za sprzątanie klatek też jest czasami ujęta w czynszu od osoby, ale to różnie bywa.
To samo z korzystaniem z windy.
Najlepiej zapytaj w administracji jakie pozycje w czynszu mają przełożenie na ilość zamieszkałych osób w lokalu
A jeszcze jedno ponoć trzeba zgłosić w gminie, ze będą teraz mieszkać 3 nie 4 osoby,bo dolicza nam dopłaty czy to prawda,czy nie ma takiego obowiązku?nie wiem czy będę mieszkała tam na stałe.
A jeszcze jedno ponoć trzeba zgłosić w gminie, ze będą teraz mieszkać 3 nie 4 osoby,bo dolicza nam dopłaty czy to prawda,czy nie ma takiego obowiązku?nie wiem czy będę mieszkała tam na stałe.
Chyba rozumiem o co Ci chodzi.
Prawdopodobnie korzystacie z różnych form pomocy ze środków opieki społecznej przysługujących Tobie jako osobie niepełnosprawnej.
Np. zasiłki stałe i celowe.
Jeśli się wyprowadzisz to trzeba to zgłosić w gminie i Twoja rodzina nie będzie mogła z tego korzystać.
A także ich średnia dochodu na osobę może się zwiększyć po Twojej wyprowadzce i mogą zabrać dodatki jakie w tej chwili gdy mieszkasz z nimi na rodzinę przysługują.